abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: mobile workstation

    22.1. 10:19 Zdenek H. | skóre: 5
    mobile workstation
    Přečteno: 474×
    Ahoj,

    začínám řešit nový pracovní notebook. Konečně už jsou i zajímavé kousky s procesory AMD.

    Intel vyloženě ignoruji. Možná mají v benchmarku lepší čísla, ale nevěřím, že toto zatížení dokáží dávat delší dobu. Viz https://youtu.be/BGZMOK9l2Dc?t=128 toto je sice MSI, které určitě na chlazení šetřilo, ale i tak procesor, který je výkonný než se zahřeje nechci.

    Co používám teď:

    Desktop AMD Ryzen 7 5700X (8jádro 65w), 64gb RAM, AMD RX 6600 8gb VRAM, tři externí monitory a když je potřeba být mobilní, tak mám HP Probook 455 Amd Ryzen 7 4700U (8jádro bez hyperthreadingu) , 64 gb ram, integrovaná GPU. Většinu času trávím na jednom místě, tak mi to takto vyhovuje. 4700U není žádný rychlík, ale na občasné používání nebyl problém, asi bych ten Probook ještě chvíli používal, ale už má jiného uživatele.

    Od září budu potřebovat mobilitu každý den, takže mám ještě chvíli čas s výběrem. Bylo by hezké mít 96gb ram a dedikovanou GPU od AMD a dobré chlazení. Certifikaci pro linux.

    Možnosti, které zvažuji:

    1. HP ZBook Power G10 A

    https://ubuntu.com/certified/202304-31462/22.04%20LTS

    https://www.hpmarket.cz/productOpt.asp?konfId=86A37EA

    + 5let záruka on site

    - nemá to Vapour chamber chlazení

    - jen 64gb ram

    - NVIDIA gpu

    - klávesnice vypadá jako na tom Probooku. Naštěstí na všech místech, kde budu delší dobu mám externí klávesnici.

    2. Tuxedo Sirius

    https://www.tuxedocomputers.com/de/TUXEDO-Sirius-16-Gen1.tuxedo

    - jen 3 roky záruka a netuším co potom, pro starší HP i Lenovo Thinkpad vím kam jít pro náhradní díly i po několika letech. Ebay je toho taky plná. U Tuxedo opravdu netuším jak to za pár let bude vypadat, když budu potřebovat nový větráček atd. Dřív Tuxedo nabízelo 5 let záruku, teď už nabízí max. 3 roky...

    + 96gb ram

    + AMD GPU

    + klávesnice vypadá bez problémů, ale nepsal jsem na ni

    3. Frame.work 16 z výběru vypadl, protože nedodává do CR a záruka jeden rok je na stroj, který mám v plánu používat cca 5 let málo.

    Býval jsem velký fanoušek Thinkpadů. Ze všech, co jsem kdy koupil umřel jen R50. R400 ještě funguje a slouží, různě po rodině je x220, x230, W530. Bohužel současný trend tenkých notebooků a pájená ram je pro mě problém. Potřebuji dobré chlazení pro delší práci.

    Máte ten Zbook nebo Tuxedo Sirius? Víte ještě o něčem dalším, co by stálo za zvážení?

    Můj ideál je

    AMD CPU 8 jader s hyperthreadingem, dedikovaná AMD GPU, 96gb ram, 5 let záruka, certifikace pro linux, dobré chlazení ideálně s Vapor Chamber a dobrá klávesnice by byl bonus, který už v dnešní době neočekávám ...

    Díky za rady.

    Odpovědi

    Max avatar 22.1. 11:19 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mobile workstation
    Workstation je u Thinkpadu žada P, ale měl bych malý tip. Pokud nepotřebuješ dokovací stanici, tak se zkus podívat na herní notebooky. Tj. řady jako Lenovo Legion, Asus ROG apod.
    Ty herní mašiny mi přijdou mnohem nabušenější a úplně někde jinde, než jakoby se tvářející workstation řady.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 22.1. 11:22 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mobile workstation
    Jop, pokud jde o ten intel, do fochu si teď jeden šéfík pořizoval Thinkpad P1 Gen 6 s Intelem za asi 80kkč. Přijde mi, že laguje / chová se divně. Podle mně to bude stále nedoladěný problém s plánovačem a e-cory. Je tam Windows 11 Pro od výrobce, žádný korporátní image apod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.1. 11:30 Zdenek H. | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mobile workstation
    https://youtu.be/BGZMOK9l2Dc?t=128
    22.1. 11:25 Zdenek H. | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mobile workstation
    Používáš-používal jsi herní notebook na vývoj? Jaký? Jaké zkušenosti s ním máš? Mi příjde trochu problém ta certifikace pro Linux. Ještě v době, kdy jsem si nevybíral (a neplatil) svůj vlastní HW kolem roku 2010, tak jsem měl nějaký Dell. Drahej, přehříval se a nebyl certifikovaný pro linux. Problémy s každým novým jádrem, hlavě ale s NVidia gpu...
    Max avatar 22.1. 12:34 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mobile workstation
    Nepoužívám, jen do firmy občas nějaký herní ntb koupíme (běží na tom hry, které jsou upravené jako simulátory a slouží k výcviku zamců) a vidím, jak jsou oproti pracovním ntb naddimenzované s chlazením apod. Samozřejmě největší roli hraje i to, že mají výkonnou GPU.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Ruža Becelin avatar 31.1. 11:48 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mobile workstation
    Legion s AMD mam, ale problem je NVidia dGPU, kterou nechci (ne CUDA nepotrebuju), ale musim pouzivat kvuli externim monitorum, prestoze to ma i kvalitni AMD iGPU.

    Tohle byva problem u vetsiny hernich notebooku, takze to tazateli asi vyhovovat nebude.

    Nejlepsi mobile workstation delal Dell, jejich Precision jsem mel dve (M6800 jeste mam, ale nepremava), jak jsou na to ted, nevim, ale protoze (pr)Dell, tak jenom Intel+NVidia
    31.1. 19:31 Zdenek H. | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mobile workstation
    díky,

    Dell jak píšeš jen Intel a NVidia. Spolupracovníci je mají. Přehřívá se to občas to zatuhne, prostě takové topení. Důsledek toho, že intel o spotřebě cpu v zátěži mlží takovým způsobem, že by to někdo mohl považovat i za lež. Když májí kolegové štěstí, tak se vše jen zpomalí, ale proto si nekupuju drahý ntb, aby to jelo rychlostí procesoru za poloviční peníze.

    S portama přímo napájenýma na dgpu Nvidia jsem se taky setkal u Thinkpadu W530...

    U herních ntb mi taky vadí, že za dva tři roky bude ten herní ntb historie. I Tuxedo už nenabízí 5 let záruku u Tuxedo Sirius, ale jen tři ...
    22.1. 12:16 Jlhl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mobile workstation
    Co Razer: https://www.razer.com/eu-en/gaming-laptops/razer-blade-16

    Jako jediny ma navic excelentni provedeni, je to pravy unibody jako Apple. Ne plast potazeny alobalem.
    22.1. 14:19 Zdenek H. | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mobile workstation
    Díky.

    13th Gen Intel® Core™ i9-13950HX 5.5 GHz, Boost up to 5.5 GHz, 24 Cores / 32 Threads, 36MB of Cache 14th Gen Intel® Core™ i9-14900HX 2.4 GHz, Boost up to 5.8 GHz, 24 Cores / 32 Threads, 36MB of Cache

    Toto opravdu neni CPU na práci a topení doma už máme vyřešené https://youtu.be/BGZMOK9l2Dc?t=128
    22.1. 14:57 Jlhl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mobile workstation
    Meli by mit i 14" verzi s AMD, s podporou 96GB Ram...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.