abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 749 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Vlastní certifikační autorita

    16.11.2009 18:55 ssl
    Vlastní certifikační autorita
    Přečteno: 1513×
    Po prohledání placených a hlavně drahých známých CA jsem se rozhodl si založit vlastní CA. Pomocí TinyCA jsem si vytvořil certifikační autoritu, potom jsem vygenerovat serverová certifikát a klíč. Certifikát a klíč jsem exportovat(klíč bez hesla) a nasadil na server. Certifikát certifikační autority bych chtěl dát někde veřejně na web, aby si ho mohli uživatelé importovat. Je tento způsob bezpečný když zveřejním takový certifikát CA a budu ověřovat certifikáty oproti této CA?

    Odpovědi

    Jiří P. avatar 16.11.2009 19:11 Jiří P. | skóre: 24 | blog: programování
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastní certifikační autorita
    Samozřejmě, že zveřejňovat a ověřovat si můžeš co chceš. Problém je v tom, že budeš pouze certifikační, nikoliv autorita :)
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows?
    16.11.2009 19:37 ssl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastní certifikační autorita
    A jaký je rozdíl tedy mezi tím když si vytvořím vlastní CA a když použiju už nějakou komerční "profláklou"(kromě toho, že bude ta moje nebude automaticky v prohlížeči)? Je tam nějaké bezpečnostní riziko? A co ohledně zveřejnění toho CA?
    16.11.2009 20:20 Miklik | skóre: 27 | Krnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastní certifikační autorita
    Certifikační autorita ověřuje identitu toho, komu certifikát vydává a podepisuje.
    Netvrdím to, ale možná je to pravda.
    16.11.2009 20:48 skupko | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastní certifikační autorita
    Rozdiel tam nie je ziadny - zavisi od toho pre ake sluzby certifikat potrebujes.

    Davaj si pozor aj na bezpecnost - pokial sa niekto nepovolany dostane na pocitac, na ktorom mas CA, tak mozes celu CA aj so vsetkymi certifikatmi zahodit - a vsetky sluzby na tych certifikatoch zalozene zrusit dokym nerozdistribujes nove certifikaty novej autority.

    Davaj si rovnako pozor na to aky certifikat das na web...veliky pozor. Odporucam Ti predtym si precitat nejake zakladne informacie o CA a az potom sa daj do toho postavit si vlastnu.

    Pokial potrebujes SSL certifikat pre sluzbu, ktora je verejne dostupna, tak CA Cert Ti poskytne certifikat zadarmo.
    16.11.2009 21:26 ssl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastní certifikační autorita
    Co to znamená když se někdo dostane v CA? Mysliš když se někdo dostane ke kompletní CA i s klíčem? Myslím, že pokud veřejně sdílím CA certifikát, tak je to v pořádku a podvrhnout se to nedá pokud k tomu CA nesdílím i klíč ne(i když moc tomu nerozumim)? Je to tak? A jaký je rozdíl v certifikátech pro web či mail server? Vždyť se dají generovat stejně ne?
    16.11.2009 21:41 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastní certifikační autorita
    a podvrhnout se to nedá pokud k tomu CA nesdílím i klíč ne
    Aby tá CA bola k niečomu, musí občas niečo podpísať. Aby niečo mohla podpísať, musí mať privátny kľúč. To je to, čo sa musí strážiť. Ten príspevok nad tebou hovorí o tom, že musíš zabezpečiť to, že nikto nepovolaný nemá prístup na počítač kde to podpisovanie robíš a kde ten privátny kľúč máš.

    Úroveň tohto zabezpečenia potom závisí od toho, ako bezpečná má CA byť. Začať môžeš tým, že ten počítač nebude pripojený k internetu. Pokračovať môžeš tým, že bude v miestnosti bez okien a solídnymi dverami stráženými SBS-kou, kam má prístup len ten, kto sa preukáže nejakým dokladom a výpisom z registra trestov. Niekde do toho zaraď (offsite) backupy a disaster recovery. A skončiť môžeš úplnou implementáciou požiadaviek, ktoré stanovuje Najvyšší bezpečnostný úrad. Ide o to čo potrebuješ.
    A jaký je rozdíl v certifikátech pro web či mail server? Vždyť se dají generovat stejně ne?
    Certifikát v sebe môže niesť informáciu o tom, čo dovoľuje. V bezpečnosti IT plati: nepovoľuj to, čo nemusíš.
    17.11.2009 00:04 ssl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastní certifikační autorita
    Tak jsem nakonec využil cacert(Snad jsem tím neporušil nějakou licenci). Jak do certifikátu umístím informaci co dovoluje? Já jsem normálně vygeneroval request pro mail.domena.cz a nechal podepsat cacert.
    17.11.2009 10:43 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastní certifikační autorita
    Jak do certifikátu umístím informaci co dovoluje?
    man x509 - časť "Certificate Extensions", prepínač -purpose.
    17.11.2009 14:17 ssl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastní certifikační autorita
    A jaký má bezpečnostní význam to použití extensions? Nějak to pořád nechápu. Když chci certifikát pro mail.domena.cz tak si ho nechám vygenerovat, nebudu ho přeci umisťovat někam jinam kam nechci.
    16.11.2009 22:09 Kolebaba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastní certifikační autorita
    Pokud to budes mit jen pro sebe (nebo uzavrenou skupinu lidi), tak neni rozdil zadny.

    Pokud vsak budes chtit takovy certifikat pouzivat pro verejnou komunikaci (zabezpeceny web, maily ...) tak bude rozdil obrovsky. Tezko nekoho presvedcis, aby si tuto tvoji autoritu nainstaloval mezi "duveryhodne korenove autority" a vydanym certifikatum na zaklade toho duveroval.

    Dalo by se rict: v rozasahu sve skutecne autority muzes prosazovat svou certifikacni autoritu (jako sef firmy muzes zamestnancum naridit, aby ji povinne duverovali - ale tezko si toto vynutis u nejakeho neznameho cloveka na druhem konci sveta). Kompromisem je pak vzajemna duvera k nejake obecne uznavane verejne certifikacni autorite (typu Verisign).
    17.11.2009 11:37 Ripper | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vlastní certifikační autorita
    Tak v zásadě jsou dva rozdíly. První je pro uživatele, bude si muset naimportovat certifikát vaší CA, což může působit nedůvěryhodně, ale s dostatečným vysvětlením na webu to bude OK. Některé banky taky používají neprofláknuté CA. Certifikát vaší CA samozřejmě na webu budete potřebovat vystavit, jen si dobře chraňte klíč. Kdo řekl, že se komernčí CA nemůže stát chyba a uniknout klíč?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.