abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 769 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Jak instalovat z DVD

    12.4.2013 11:46 tatulda
    Jak instalovat z DVD
    Přečteno: 212×
    Ikdyž jsem se dohrabal od Dossu až k Vistě a umím si poradit přestaly mě bavit.Mám originál Mandrivu 2008 instalace proběhla přímo fantasticky ale nevím jak si tam dát z druhého DVD zbytek programů a ovladačů.Je to možná směšný problém ale prosím o rady dejme tomu jako pro blbce jak to udělat.Je to pro začátek a nejlépe na můj email:JindraLangr@seznam.cz Děkuji

    Odpovědi

    12.4.2013 12:12 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak instalovat z DVD
    Google dnes nefunguje? Nastavení softwarových zdrojů (repozitářů) pro Mandriva Linux

    btw: když už Mandrivu, tak proč tak starou verzi?
    12.4.2013 17:10 Olaf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak instalovat z DVD

    Třeba proto, že má asi do možná krabicovou verzi, originální nosič, jak říká? A třeba proto, že neví, že to vychází pravidelně a dostupné to je z netu? :-) Když mu to pojede, tak mu to pojede. Navíc tam je ještě staré KDE3, což se mu může líbit.

    Jinak přímo pro tazatele: Mandriva je de facto mrtvá, resp. má problémy. Prohlédněte si odnož Mandrivy jménem Mageia, resp. podobného ražení je openSUSE (můj oblíbený systém se spoustou repozitářů) nebo Fedora a také PCLinuxOS (ten nevím, jak dnes vypadá, ale je to také odnož Mandrivy, resp. předchozího Mandrake Linuxu). Vyhnul bych se Kubuntu kvůli nejhorší implementaci KDE. Všechny systémy mají svůj správce programů, stačí se podívat do menu.

    13.4.2013 01:18 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak instalovat z DVD
    Já bych si asi netroufnul nainstalovat úplně odlišný operační systém, navíc šest let starý, aniž bych si před tím zjistil aspoň nějaké základní informace. Ale každý jsme jiný, že :-) Jinak otázka ke stáří verze měla následně směřovat k tomu, jestli vůbec ještě někde fungují odpovídající repozitáře? Mám pocit, že už ani moc ne (a mandriva, pokud vím, už free verze přestala i nabízet).

    btw: mandrivu/mandrake jsem používal spokojeně téměř deset let, tak mě její konec docela zamrzel...
    13.4.2013 01:57 Olaf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak instalovat z DVD
    No jo, byla dobrá, nějakou dobu u mě soupeřila s openSUSE, ale SuSE prostě vyhrálo. :-) Musíte pochopit, že tazatel je prostě zvyklý na život ve Windows. I dnes si lidé instalují WinXP (r. 2001!), takže pokud někdo vidí 'Linux z r. 2008', připadá mu jako něco nového (vždyť Win 7 byl vydán v roce 2009). Každému potrvá dost dlouho změnit celé to "paradigma". I tak si nesou zlozvyky jako stahování instalačních balíků z netu (a lá exe) či alespoň hledání instalaček, snaha rozjet Win programy pod Linuxem za každou cenu (když vidím dotazy na WinRar, navíc cracknutý, berou mě mory), restartovat, když něco nejde, přeinstalovávat systém, když něco nejde apod. Tazateli bych prostě doporučil stáhnout openSUSE (DVD), nenechat se odradit pitomými rozdíly, jako je jednoklik místo dvojkliku (dá se to změnit v Nastavení systému -> Myš), zvyknout si na programy linuxové (místo WinRar používat Ark s nainstalovaným unrar balíčkem [ve správci softwaru]) a uvědomit si, že v takové linuxové distribuci lze v drtivé většině případů vyřešit všecky prvotní potíže. Hodně zdaru.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.