abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 809 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?

    7.9.2013 20:32 Franta Hanzlík
    WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    Přečteno: 1140×
    Máte někdo zkušenost s připojením k venkovnímu AP v 5 GHz pásmu pomocí externí antény (chci ji dát na střechu) připojené koaxem do wireless karty v PC? V síle signálu problém nevidím (AP je cca 300m, vybraná směrová anténa má zisk 28 dBi, koax s útlumem 12 dB/10m bude mít délku do 8 metrů). Spíš bych se chtěl zeptat na věci okolo wifi karty do PC:

    - jaké máte zkušenosti s kartami pro tohle pásmo (v Linuxu)

    - všechny karty co jsem viděl v nabídkách jsou dvoupásmové, pro 2.4 i 5 GHz. Provozujete je někdo na 5 GHz? Fungují věci jako 'iwlist scan', případně jsou nějaké zvláštnosti v konfigurování?

    - aby to nebylo málo, všechny mají dva konektory pro připojení externí antény. Je pak např. jedna pro 5 GHz a druhá pro 2.4 GHZ (to si myslím že spíš ne, ale vyhovovalo by mi to), nebo je to MIMO provedení (tam nevím, jak to bývá realizované, jestli by jedna anténa byla pro příjem a druhá pro vysílání /to bych byl v pytli/, nebo vysílají/přijímají obě současně)?

    Můžete někdo něco doporučit, podělit se o zkušenosti, ev. odkázat někam kde se touhle problematikou zabývají více? Předem díky.

    Odpovědi

    7.9.2013 22:11 gogol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    Prve co treba urobit je zistit presny typ AP. Ono totiz na pasme 5G sa nepouziva len wifi. Napriklad taky Ubnt AirGrid M5 nieje wifi, takze s wifi kartou sa tam nepripojis.
    7.9.2013 22:30 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    Jednoduše to nemusí fungovat, na 5G jsou jiné kanály pro venkovní použití a jiné pro vnitřní použití a karty do PC nemusí umět kanály pro venkovní použití, nebo pokud HW to umí nemusí to umět SW či FW.

    A jak už psaly nemusí se taky jednat o wifi.

    Takže kontaktuj poskytovatele a pořiď zařízení dle jeho doporučení.

    Nejednoduší je jak je přijímač přímo u antény a dolů táhni už UTP....
    7.9.2013 23:19 Franta Hanzlík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    ISP doporučuje jednotky Ubiquiti nebo Mikrotik, takže nic úplně proprietárního to nebude. Nebo myslíte že např. modulace by mohla být jiná než 802.11a/n?

    'iwconfig' umožňuje zadat buďto kanál, nebo frekvenci, takže předpokládám, že pokud by ISP vysílal v pásmu které bude umět (mít povolené) FW/HW karty, tak by to mělo jít nastavit. Nakonec mohu odzkoušet spojení pomocí např. nějaké té doporučované Nanostation apod., a podle jejího nastavení a toho co bude detekovat pak mohu zkusit nastavit WiFi kartu.

    Že je pojítko na střeše a UTP od něj to nejjednodušší je mi jasné (ono je to i nejlevnější), ale chtěl bych si s tím připojením trochu hrát, přímo na PC a s Linuxovými nástroji. Proto se ptám, jestli s tím má někdo _praktické_ zkušenosti.
    7.9.2013 23:31 gogol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    Na 5G sa da samozrejme pouzit aj obycajna wifi karta ak AP vysiela podla specifikacie wifi. Problem budes mat vsak s nastavenim vykonu. Maloktore ovladace pre desktop wifi karty su napisane tak, aby vykon regulovali v jednotkach dBm. Zvycajne to vedia len v jednotkach "percenta". V tvojom pripade musis na karte znizit vykon o 18dBm. Ako to nastavis v tych percentach je vcelku dost zahada. V rezime MIMO karta vysiela/prijima dvoma antenami naraz a je to pouzite zvycajne v N-ku. Aj ked sa MIMO nepouziva a signal ide cez jednu antenu, pouziva sa druha antena v systeme diverzitneho prijmu v ktorom je prepinana na prijimac podla rozdielu hodnot signalu medzi antenou A/B. Nastavenie rezimu anteny je mozne ak to ovladac a hardware karty podporuje. Niektore ovladace umoznuju nastavit antenove prepinace na karte tak, aby vysielanie/prijem bolo brane len z konektoru A, alebo B, pripadne aby vysielanie islo cez konektor A a prijem cez konektor B. Rozdelenie konektorov podla frekfencie by bolo mozne len na dvoj-tunerovych kartach, nie na dual-band. iwlist este normalne funguje, s dalsimi specialitami je to uz tazsie. V jadrach od 2.6.31 sa pouziva uz novy konfigurator pod nazvom "iw" aj ked este nejaku dobu bude fungovat aj stary "iwconfig". Funkcnost "iw" je bohuzial niekedy dost problematicka. Frakfenciu je mozne nastavit cez konfigurator iwconfig/iw, ovsem ci sa aj skutocne nastavi je zavisle na ovladaci. Napriklad existuje jedna zvlastnost, ze ak firmware karty obsahuje informaciu o regione, tak ju nieje mozne zmenit konfiguratorom, preto napriklad notebooky, ktore niesu vyrabane spacialne pre region v ktorom sa predavaju mozu mat uplne blbo nastavene wifi. Napriklad su nastavene na US a vedia len 11 kanalov na 2.4G.
    8.9.2013 00:15 Franta Hanzlík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    Koukal jsem po specifikaci pojítek UBNT a MT, a vypadá to že 802.11 nepodporuje ani jeden, oba používají své verze TDMA protokolů (Ubiquiti AirMAX a Mikrotik NV2). Ale co je mi divné, podle informací co jsem teď pochytil na netu to vypadá, že AirMAX a NV2 navzájem kompatibilní nejsou - a já mám dojem, že podle ISP lze použít oba systémy. Po neděli se na to ještě přeptám.
    the.max avatar 8.9.2013 01:32 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    airmax a nva nejsou kompatibilni, pokud ti isp tvrdi, ze muzes pouzit mikrotika nebo ubnt, tak urcite nevyuziva tyhle vendor specific ficury. Kazdopadne vykasli se na antenu a wifi kartu, ale kup si nejakeho klienta co je rovnou v antene a vede ti od toho jen UTPcko, Usetris si tim starosti a cas, ktery pak muzes vyuzit smysluplneji.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    8.9.2013 02:59 Franta Hanzlík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    Stáhnul jsem si příručku airOS pro Ubiquiti M Series a ejhle - zdá se, že airMAX je fakt jen volitelná fíčura. Takže pokud jde použít UBNT i MT klienta, tak opravdu bude to AP asi muset používat jen 802.11 protokol a ta WiFi karta by měla jít použít. Zkusím si s tím přece jen trochu pohrát. S tím smysluplněji využitým časem máte nejspíš pravdu, ale chtěl bych si to pod Linuchem trochu osahat. A na té střeše teď nevyužitou Pacific Wireless anténu (ano, je to na těch 300 m zbytečný přepych, jak píšete v druhém komentáři; původní spoj byl na ~ 3 km) mám i s koaxem od ní, tak s touhle částí žádná práce nebude. Jde mi o to (pokud to není úplný nesmysl - což se mi teď zdá že není ;), jestli je/jsou nějaké vhodné (nejradši PCIe, příp. i PCI; USB nechci) wifi karty do PC pro tohle nasazení, podle čeho vybírat a jaká mohou být úskalí se zprovozněním.
    the.max avatar 8.9.2013 01:36 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    Jo, zapomnel jsem, indoor outdoor kanaly karty umi soucasne, jen je u 5GHz pasma nutne zvolit spravne zemi. V ruznych zemich jsou povolene ruzne kanaly, obecne ty evropske se docela vyrazne lisi od US atd.

    Jinak, 28dB antenu na 300m je docela masakr. Pokud ji tam das, tak budes muset jeste ztahnout vystupni vykon na karte. Pokud si to chces jen tak cvicne zpocitat, koukni treba sem.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    8.9.2013 10:15 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    Jo, zapomnel jsem, indoor outdoor kanaly karty umi soucasne, jen je u 5GHz pasma nutne zvolit spravne zemi. V ruznych zemich jsou povolene ruzne kanaly, obecne ty evropske se docela vyrazne lisi od US atd.
    No tímhle bych si nebyl tak jistý....

    Sice mi rukama neprošlo tolik zařízení na 5G ale jak u routeru tak na wifi kartě mám pouze vnitřní kanály.

    Samozřejmě jiný FW by to asi řešil, pochybuji že výrobce bude dělat X modifikací čipu spáš bude rozdílný FW v čipu.
    8.9.2013 02:04 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    Koukal jsem po specifikaci pojítek UBNT a MT, a vypadá to že 802.11 nepodporuje ani jeden,

    Tyhle produkty samozrejme 802.11 podporuji, ale navic maji vlastni proprietarni TDMA rozsireni, ale zavisi na nastaveni AP, zda je vypnute, zapnute v kompatibilnim rezimu, ci vyzadovane.
    8.9.2013 03:04 Franta Hanzlík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    Je to tak. V datasheetu 802.11 uvedené není, ale z podrobné příručky (UBNT M5 Series) je to jasné.
    8.9.2013 02:01 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    jaké máte zkušenosti s kartami pro tohle pásmo

    Karty Atheros 5xxx (napr. klasicke CM9 karty ci novejsi R52), bez potizi s Madwifi ovladaci. Obvykle v miniPCI provedeni, do PCI se da poridit redukce.
    všechny karty co jsem viděl v nabídkách jsou dvoupásmové, pro 2.4 i 5 GHz. Provozujete je někdo na 5 GHz?

    Ano, vse funguje bez problemu.
    aby to nebylo málo, všechny mají dva konektory pro připojení externí antény.

    Pokud se jedna o klasicke 802.11a karty, tak ty dva konektory slouzi jen jako alternativa (da se nastavit jeden nebo druhy, defaultne karta pro vysilani voli ten, ze ktereho naposledy prijala silnejsi signal), takze je vcelku jedno.

    Kazdopadne bych dnes spis doporucil jiny pristup - zvolit zarizeni s integrovanou antenou a ethernetem, treba Ubiquiti Nanobridge M5. To ma navic (jako vetsina produktu od Ubiquiti) od vyrobce dosti otevreny firmware (modifikovany OpenWRT standardne vybaveny SSH pristupem).
    8.9.2013 03:15 Franta Hanzlík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    Kazdopadne bych dnes spis doporucil jiny pristup - zvolit zarizeni s integrovanou antenou a ethernetem
    To doporučuje úplně každý. Někomu jinému bych to nejspíš taky doporučil ;)
    Což neznamená (doufám) že to jinak nejde...
    Díky za vysvětlení chování těch externích antén a potvrzení provozuschopnosti v 5 GHz pásmu. Ona se za posledních pár let podpora wifi chipsetů v Linuxu přece jen silně zlepšila.
    8.9.2013 09:47 gogol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WiFi klient v 5 GHz pásmu, externí anténa a interní (dual-band?) karta?
    Ak sa s tym chces naozaj hrat a mozno uvazujes aj ze by si si napisal nejaky ten programcek, bezdratovu utilitu, alebo nebodaj aj svoj ovladac, doporucil by som Ralink, ktory ma otvoreny kod ovladacov + firmware. Vsetko pekne dokumentovane v ovladacoch. Staci stiahnut zdrojaky a zacat citat kod. Je tam hodne poznamok od programatorov. Napriklad sa da docitat, ze Atheros "vylepsil" nastavenie chipsetov v N-ku tak, ze ine chipsety maju vyrazny vykonostny problem ak je napriklad AP Atheros a klient nieco ine.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.