abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Prace s SMS na LTE USB modemech Huawei

    26.6.2019 11:24 ok2zar | skóre: 19
    Prace s SMS na LTE USB modemech Huawei
    Přečteno: 877×
    Ahoj,

    nasel jsem tady (nebo mozna na rootu), nejake diskuze o tom, jak posilat SMS pres USB LTE modem Huawei (model ted nevim), ale kdyz jsem se rozhodl to prubnout podle informaci, tak jsem zjistil, ze modem "nevytvari" zadne seriove rozhranni.

    No o co jde. Mam nejaka mala zarizeni s minimalni datovou spotrebou bezici na RasPI s raspbianem. Do internetu jsou pripojena pres USB LTE modem a to budto E3372 nebo K5160 (prodavany u Vodafonu ale jinak to bude asi totozne zarizeni). O pripojeni se stara NetworkManager a vsechno slape. Ale cas od casu potrebuju zjistit vysi kreditu a znamena to vyndat sim, vlozit ji do telefonu, zjistit kredit a zase vratit. Takze ted resim, jak si precist SMS s informaci o kreditu, nebo alespon neco ve smyslu "vas kredit byl vycerpan".

    Vsechny mnou pouzite modemy funguji pomoci cdc-wdm0. Napadlo me, zda by nebyla situace jendodussi pri pouziti modemu s HiLinkem. Sice jsem to nikdy nepouzil, ale veskerou srandu by mel delat modem a na USB by se vytvorilo jen USB0 zarizeni davajici IP pomoci DHCP a stejne tak by melo byt dostupne webove rozhranni. Ale jak rikam, nemam s tim zadnou zkusenost a treba je to slepa ulicka.

    Takze mate nejaka doporuceni nebo navrhy? Diky.

    Odpovědi

    26.6.2019 15:01 PetebLazar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prace s SMS na LTE USB modemech Huawei
    Není jednodušší zjistit stav kreditu daného čísla/SIM na portálu operátora?
    26.6.2019 18:23 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prace s SMS na LTE USB modemech Huawei

    Údajně závisí na firmwaru uvnitř modemu. Já jsem dostal E3372h, který měl ten správný.

    Stačí zapnout usb_modeswitch, který přepne modem do režimu NCM a jádro pak zavede modul huawei_cdc_ncm, který vytvoří ethernetové rozhraní skrze NCM protokol.

    Modem se ovládá skrze příkazy zaslané do /dev/ttyUSB0. Na to je třeba mít jaderný modul option a usb_wwan. Jsou příkazy na připojení, odpojení, zjištění IP adresy, síly signálu apod. Takže buďto si můžete lokální adresu a adresu brány zjistit přes sériové rozhraní a nastavit si ho na síťovém rozhraní ručně, nebo můžete pustit DHCP klienta, protože firmware modemu implementuje server.

    Bonus navíc je, že modem v tomto režimu nedělá žádný NAT. Takže jestli máte od operátora veřejnou adresu, tak ji máte ve svém počítači.

    Příkazy pro ovládání LTE jsou proprietární, ale dají se na Internetu nalézt dokumenty od Huawei na podobné rodiny modemů. Předpokládám, že s SMS službami to bude podobné.

    Ten modem vytváří dvě sériové rozhraní, na druhém jsem nic zajímavého nenašel. Ale třeba to bude tím, že mám jen datovou kartu.

    Na ovládání modemu jsem si napsal perlový skript, ale předpokládám, že nějaký modul do NetworkManageru ho dokáže také ovládat.

    Jendа avatar 26.6.2019 23:55 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prace s SMS na LTE USB modemech Huawei
    Mně huawei modemy dělají sériák. A do něj stačí poslat AT+CMGF=1 a AT+CMGL="ALL" (pozor konce řádků jsou asi DOSové) a vypíše mi to SMSky na kartě. Přímo si o stav kreditu říct bylo nějaké složité (vyžadovalo to zakódovat ten řetězec *103#) a asi jsem ty poznámky ztratil. Ale třeba T-Mobile i Kaktus tohle mají vidět v samoobsluze (na kterou se dá přihlásit pomocí SMS, kterou ti pošlou na to číslo, a přečíst si ji můžeš výše uvedeným).
    2.7.2019 12:18 ok2zar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prace s SMS na LTE USB modemech Huawei
    Diky vsem za nazor. Prozatim jsem to vyresil sdruzenim vsech SIMek pod jeden ucet a vysi kreditu overuju v aplikaci. To postaci, nicmene zkusim vyzkoumat moznosti s novym modelem modemu, nebo za pouziti novejsiho FW v modemu.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 2.7.2019 22:04 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prace s SMS na LTE USB modemech Huawei
    Na modemy tohoto typu jsem se dávno vykašlal, koupil jsem telefon, micro usb lan adapter a jsem vysmátej.
    4.7.2019 11:32 ok2zar | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prace s SMS na LTE USB modemech Huawei
    Zkusim jeste jeden pribuzny dotaz. Shodou okolnosti se mi navratily dve zarizeni, ve kterych jede OpenWRT a ve kterych jsem se pred nekolika lety marne snazil jeden z E3372h-153 rozchodit a pak jsem to vzdal (u toho jednoho kusu jsem z nejakych dovodu, jez si jiz nepamatuji, na OpenWRT nezvitezil, ale Debian s nim makal). Na obou zarizenich jsem udelal upgrade na nejnovejsi verzi (18.06.02 tusim) a zkusil si s modemy jeste znovu pohrat (ten puvodni problematicky uz doma nemam). Spojeni mi jelo jak pres PPP, tak i pres MBIM (?) a jako dobry. Ale nahodou jsem zjistil, ze ten samy modem prodavany Vodafonem pod oznacenim K5160 jede na OpenWRT v jinem rezimu, nez na Debu, tedy ze vytvori ethX zarizeni, pres DHCP si lizne parametry na adrese modemu je dostupny web s managementem. To je presne ten rezim, ktery chci otestovat co do spolehlivosti pripojeni (ty duvody, co se tak pred lety extremne vsude resili, ze to zbytecne NATuje, fragmentuje na USB a podobne argumenty, tak presne ty jsou mi ukradeny).

    Kdysi jsem narazel na firmware, postupy a navody - pravda, vsechny se zabyvaly postupem downgrade, aby odstranili HiLink rezim. Ja u jednoho zarizeni potrebuji presny opak. Proto jsem se snazil hledat, ale dnes v noci jsem uz tak uspesny nebyl (velice pokrocila doba a vnimani snizene na minimum). Takze mam par dotazu na ty, co si to jeste pamatuji, nebo maji linky.
    • Jak jednoduse identifikovat firmware v modemu
    • Jak zjistit podporovane rezimy modemu
    • Je nekde ulita nebo postup na flashnuti?
    • Lze to flashnout/upgradovat v linuxu?
    • Lze flashnout modem prodavany (a "upraveny" operatrem) obecnym firmware
    • Vzpomene si jeste nekdo, jak se konfigurovaly vnitrni rezimy modemu? Tusim to bylo pres nejakou seriovou konzoli a dalo se navolit, zda to ma umet GPRS a UMTS nebo jen LTE a tak - modemy prodavane T-DEBILE totiz LTE "neumi" a jedou jen na UMTS a nikdy jinak
    A jelikoz usb_modeswitch mi vzdy funguval bez nutnosti se jej jakkoli dotknout, tak s nim nemam zadnou zkusenost a proto se chci zeptat, jak vybrat jiny rezim do ktereho se ma dane zarizeni prepnout. Ty modemy podporuji vice rezimu, ale ja bych chtel aby mi i Debian prepnul modem do rezimu "sitove karty".

    Diky za pripadne rady.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.