abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 819 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Prohlížení internetu Firefoxem 3.6.x

    5.2. 22:10 Lukas
    Prohlížení internetu Firefoxem 3.6.x
    Přečteno: 330×
    Zdravím,

    nedávno jsem tu řešil dotaz ohledně staršího notebooku, kam jde nainstalovat nejvýše Ubuntu 10.04 LTS a nejvýše Firefox 3.6.x., a další používání tohoto stroje mj. i na internet, což činí trochu problémy (trochu dost). Ale AbcLinuxu.cz mi doporučilo radši založit nový dotaz než odpovídat na starší dotaz.

    S tím a s odpověďmi na můj původní dotaz souvisí mé subdotazy:
    1. Použít prohlížeč Lynx: Bude to fungovat? Lynx jsem zkoušel už před pár roky, ale už tehdy měl Lynx problémy s některými webstránkami. Bude to fungovat dnes?
    2. Firefox 3.6.x prostě nepojede: Lze nějak udělat, aby FF3.6 fungoval korektně i na dnešním zabodeleném těžkopádném prasowebu?
      V čem je konkrétně problém kompatibility FF3.6 a dnešního zabordeleného prasowebu a jak to lze úspěšně vyřešit?
      Např. Překonfigurace FF3.6 nějak tak aby šel použít i dnes?
      Nebo např. Upgrade jen vykreslovacího jádra prohlížeče a certifikátů (příp. něčeho dalšího) a zbytek prohlížeče (hlavně: pokročilé a lepší funkce, vysoká konfigurovatelnost, praktické a hezké toolbary a statusbar a UI, svižnost, podporu add-onů a add-ony, ...) nechat tak - na původní verzi?
      Šlo by něco takového? Nebo je problém jinde - kde?
    3. Nový stroj a náhrada SW vybavení: Jaký prohlížeč je nejpodobnější, ideálně stejný, jak Firefox 3.6?
      Pokročilé a lepší funkce jako FF3.6, vysoká konfigurovatelnost, rychlost a svižnost, nenáročnost na zdroje, praktické a konfigurovatelné a hezké toolbary a UI (včetně hezkých barevných tlačítek toolbarů) a praktický stavový řádek, doplňky a vzhledy FF3.6 a jejich podpora, ...?
      Nemám rád ten StupidiGoogloChromizační oCHROMující hloupý šílený trend i v prohlížečích jiných značek.
    4. Dále náhrada SW vybavení: Taky hledám nějaký prohlížeč funkcemi, pokročilejšími a lepšími funkcemi, kvalitou, rychlostí, nenáročností, vysokou konfigurovatelností, uspořádáním a hezkým vzhledem toolbarů a statusbaru a UI, podporou add-onů, ... co nejpodobnější, ideálně stejný, jak Opera 12.16?
      Což byla poslední dobrá Opera, protože od této verze dále už je Opera taky StupidoGoogloChromá bohužel, podlehla stejně jako Firefox, taky tomuto blbému trendu nicneumějících nekonfigurovatelných vizuálně ošklivých heavy-weight prohlížečů pro cílovou skupinu úplné lamy.
    5. Náhrada Ubuntu 10.04 LTS GNOME2: Něčím výkonově, rychlostně, nenáročnostně na HW, funkčně, pokročilejšími lepšími funkcemi, vysokou konfigurovatelností, ale i hezkým vzhledem, podporou softwaru a deb balíčků, ... - co nejvíce stejným jak Ubuntu 8.04 LTS až 10.04 LTS a GNOME2?
    6. Opera Mini nebo jiný takový prohlížeč pro počítače (Linux, případně i Windows) ...?: Existuje nějaký takový prohlížeč, který snižuje množství přenesených dat i velikost webstránek i zátěž počítače, funkčně (Javascript) i vizuálně (CSS) upravuje a zpříjemňuje všechny webstránky, vykonává veškerý Javascript někde na serveru mimo uživatelův PC, nabízí široké možnosti konfigurace a funkcí, ... ?
      Případně nějaký program, který by překládal stránky současného zabordeleného prasowebu do čisté pěkné podoby jako Opera Mini?
    7. Nové webové standardy: K čemu jsou ty nové Satanovy vynálezy nové webové standardy vůbec dobré a hlavně v čem jsou doopravdy lepší než ty staré webové standardy?
      Přesněj: Nijak nechápu, proč webstránka nebo všechny webstránky na stejném daném serveru se ve starších dobách korektně zobrazily a korektně fungovaly i ve Firefoxu 1.0.x a (kromě IE/Edge) všech ostatních prohlížečích té doby, tak teď mnohé nejedou vůbec nebo hodně blbnou i ve Firefoxu 50.x.x a ostatních soudobých prohlížečích, přestože ani v nejnovějších aktuálních verzích prohlížečů neposkytují vůbec žádnou funkcialitu navíc a fungují, mnohé i vypadají, úplně stejně jak verze těch stránek z doby 2000-2010, ale v současnosti dost blbnou i v prohlížečích třeba jen 5 verzí starších než nejnovější nejaktuálnějších?
      Proč a k čemu jsou tedy nové webové standardy vůbec dobré - tedy jejich výhody oproti těm starým?
      (Vyšší zabezpečení nemá co do činění se zprasením vzhledu a funkcí webstránek, jde technicky spíše proti tomu).
    Děkuji.

    Odpovědi

    Jendа avatar 5.2. 23:20 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prohlížení internetu Firefoxem 3.6.x
    (ten dotaz)
    dotaz ohledně staršího notebooku, kam jde nainstalovat nejvýše Ubuntu 10.04 LTS
    A my jsme ti tam poradili, že nejde, že neexistuje důvod (mimo nějaký opravdu bizarní hardware), proč by tam nemohla fungovat nějaká současná distribuce, třeba poslední 32bit Debian.
    a nejvýše Firefox 3.6.x.
    A stejně tak jsme tam psali, že buildy od Mozilly fungují i na starých distribucích výrazně déle.
    Náhrada Ubuntu 10.04 LTS GNOME2: Něčím výkonově, rychlostně, nenáročnostně na HW, funkčně, pokročilejšími lepšími funkcemi, vysokou konfigurovatelností, ale i hezkým vzhledem, podporou softwaru a deb balíčků, ... - co nejvíce stejným jak Ubuntu 8.04 LTS až 10.04 LTS a GNOME2?
    Používám Debian s Xfce, už 14 let vypadá pořád stejně. Jinak lidi, kteří měli rádi GNOME, používají Mate.
    5.2. 23:24 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prohlížení internetu Firefoxem 3.6.x
    A nějaká vhodná, co nejvíce stejná, náhrada Firefoxu 3.6 funkční i v současné době na současném webu?
    5.2. 23:26 jejda | skóre: 23 | blog: jejda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prohlížení internetu Firefoxem 3.6.x
    palemoon zkus.
    5.2. 23:41 Lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prohlížení internetu Firefoxem 3.6.x
    Dekuji, mrknul jsem na web Palemoonu a prohlizec vypada pekne :-) . Hned jak budu zase u kompu, tak ho zkusim.
    6.2. 01:03 BFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Prohlížení internetu Firefoxem 3.6.x
    https://packages.debian.org/sid/cog popr. Epiphany by to mozna taky utahlo. Webkit je relativne lightweight .

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.