abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: FreeBSD inštalácia a spustenie linuxových bináriek

    6.12.2021 19:57 zvedavý
    FreeBSD inštalácia a spustenie linuxových bináriek
    Přečteno: 1835×
    Ahojte fungujem už nejaký ten mesiac na FreeBSD (dualboot FreeBSD / Windows). FreeBSD podporuje (skoro) všetky open source aplikácie, ktoré sa dajú nájsť aj v linuxe. Horšie je to s closed source aplikáciami. Tie si chcem nainštalovať buď cez Linuxovú emulačnú vrstvu a čo nepôjde cez ňu, nainštalujem cez Wine. Ale chcem preferovať tú linuxovú vrstvu. Ide len o 2 aplikácie:
    • Discord
    • Exodus
    Ani jedna neni natívne pre FreeBSD. Každopádne vo FreeBSD mám celé Ubuntu. Takže som sa do neho dostal takto:
    sudo chroot /compat/ubuntu /bin/bash
    A discord som sa snažil nainštalovať klasicky ako v Ubuntu: stiahol som súbor discord.deb urobil som apt update a potom som spustil:
    apt install ./discord.deb
    a potom som spravil:
    sudo brandelf -t Linux /compat/tubusu/usr/bin/discord
    to síce neni nutné ale ajtak Pri spustení:
    /compat/tubusu/usr/bin/discord
    Je ale problém:

    /compat/ubuntu/usr/share/discord/Discord: error while loading shared libraries: libffmpeg.so: cannot open shared object file: No such file or directory fish: Job 1, '/compat/ubuntu/usr/bin/discord' terminated by signal SIGTRAP (Trace or breakpoint trap)

    Do linuxovej emulačnej vrstvy som nainštaloval všetky balíky kde by mal byť libffmpeg.so ale ajtak sa to správa ako keby tam nebol. V čom je problém? Čo robím zle?

    Odpovědi

    7.12.2021 07:58 Dusty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeBSD inštalácia a spustenie linuxových bináriek
    No vsetko je zle. Snazis sa orat pole s Porsche tak, ze za traktor das vlecku a na nu Porsche a z neho chces orat :-) 1) discord mas webovy tak co sa trapis s apkou 2) BSD ako desktop je kokotina 3) ubuntu fish standardne nema a co viem tak nikdy tam poriadne nefungoval.

    Proste mas to cele zle vymyslene, ked chces hry a discord tak nahod Windows a nespekuluj.
    7.12.2021 16:41 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeBSD inštalácia a spustenie linuxových bináriek
    +1
    7.12.2021 19:50 zvedavý
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeBSD inštalácia a spustenie linuxových bináriek
    ked chces hry a discord tak nahod Windows a nespekuluj.
    O hrách vôbec nebola reč, nechcem hry, ani Windows, chcem iba discord.
    7.12.2021 20:12 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeBSD inštalácia a spustenie linuxových bináriek
    Tak ked nechces Discord na hry tak ti uplne staci webovy.
    27.12.2021 19:12 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeBSD inštalácia a spustenie linuxových bináriek

    Mně se náhodou FreeBSD jako desktop líbí.

    Měl jsem tady starou kartu NVidia Quadro P5000, která si už zasloužila důchod. Důchod tráví tak, že je v eGPU na Thunderboltu, to eGPU se přes VFIO dá virtuálnímu stroji a v tom virtuálním stroji je FreeBSD. Nemůžu si to vynachválit. Cokoliv potřebuju zkusit na nativním / bootovatelném ZFS, cokoliv potřebuju zkusit zkompilovat na několika UNIX-like systémech atd. atp., FreeBSD je na to ideál, s plnohodnotným KDE a (proč ne) s náležitě hustými 5k monitory, když už je tam ta hustá NVidia.

    Že tu NVidii vůbec nesere, že PCIe má x4 místo x16, to fakt nechápu, jak je možné, ale prostě to funguje a nijak zásadně to neškube.

    Na druhé straně, pravda, hlavní desktop, na kterém ta virtuálka běží, je Linux a asi bych přímo na železe FreeBSD nechtěl. Nicméně v KVM s pořádnou grafárnou je to přímo ukázkový desktop. (Dobře, pravda, je to desktop s X11, protože Wayland na FreeBSD dává černou obrazovku a nic jiného, přesně stejně jako Wayland v roce 2018 na Linuxu. No, takže v roce 2024 abych ten Wayland na FreeBSD zkusil znova, že jo.)

    7.12.2021 15:40 martin-ux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeBSD inštalácia a spustenie linuxových bináriek
    Mas aspon symlinku z /compat/tubusu na /compat/linux ? Pokial si dobre pamatam (linux ABI som neupouzil uz aspon 15rokov) tak musi existovat. Vid. aj linux compatibility.
    7.12.2021 15:41 martin-ux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeBSD inštalácia a spustenie linuxových bináriek
    No, editovat ako nelognuty nemozem, vidim, ze si tu linku na freebsd docs poslal, tak to ignoruj.
    7.12.2021 19:40 zvedavý
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeBSD inštalácia a spustenie linuxových bináriek
    Nevadí ale mám to trošku inak (v FreeBSD mám 2 nezávislé linuxové prostredia /compat/linux a /compat/ubuntu) v každom mám niečo iné a prepínam medzi nimi v rc.conf linux_enable="YES" vs ubuntu_enable="YES", ale možno si ma ajtak naviedol správnym smerom. Idem sa do toho manuálu ešte pozrieť a skúsim sa s tým pohrať.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.