abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 795 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: FC4 -> SuSE 10

    7.11.2005 11:39 sine.nomine
    FC4 -> SuSE 10
    Přečteno: 67×
    po nekolikaletem pouzivani mandraku jsem letos na jare presel k fedore, ale urcite veci (hlavne problemy s mp3 a konfiguraci) me na ni docela stvou... mam jen modem a tak jsem musel podporu mp3 aspon do xmms dobastlit rucne - prelozeni mpg123 + xmms... jenze KDE mi porad mp3 nepodporujou, takze kdyz chci z mp3 palit audio, tak musim chte nechte prebootovat do onoho neprivetiveho operacniho systemu z redmondu... dlasi vec ktera mi na FC4 vadi, je, ze se nejak (netusim jak ani kde) rozhodla pouzivat login manager GDM s vlastnimi konfiguraky - takze nemuzu ani pouzivat oblibene KDM, ani si aspon do GDM nastavit hezci skin, nez je ten default (/etc/sysconfig/desktop login managera neprepina - i kdyz v bete to fungovalo). mozna si reknete, ze to jsou kraviny, ale me to vadi.. stejne jako treba saskarny s pravy kppp, aby se slo pripojovat k netu i bez roota - me by to heslo tolik nevadilo, ale pres tyden nejsem doma a sestre roota davat nebudu :) takze jsem zacal uvazovat o openSuSE. proc SuSE? protoze je hodne eye candy (jo, to je fasa dulezity :) - ale ne joke). hlavni duvod je modem - proto chci distribuci s velkym mnozstvim cerstveho SW (coz fedora taky neni - fresh je, ale na 4CD fedory je podle m mnohem min softwaru, nez na 3 cd mandraku) tak a ted konecne dotaz: myslite, ze se mi prechod vyplati? zabil bych tim minimalne jeden den, mozna vic, a navic se mi tu fedoru povedlo vyladit na rychost (preklad jadra atd. - mam pomerne pomale PC, takze je to znat)? dokazete nekdo porovnat rychlosti FC4 a OS10?

    Odpovědi

    7.11.2005 11:42 sine.nomine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FC4 -> SuSE 10
    jo, abych nebyl nezdvorak - za vsechny nazory, odpovedi a rady samozrejme dekuju :)
    7.11.2005 12:50 miso
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FC4 -> SuSE 10
    Doma mam nahodene SUSE10.0 na P233 s KDE a vzhladom k hw slape vyborne. Vzhladom k gcc4.0.2 a prelink je myslim rychlost porovnatelna s FC4. Nezaujato posudit neviem, ale raz som videl FC4 na podobnom hw ako mam v praci (so SUSE10.0) a rychlost a odozva mi prisla priblizne rovnaka
    7.11.2005 12:53 miso
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FC4 -> SuSE 10
    Celkom som zabudol - podpora mp3 a mplayer (len som testoval, ci funguje, momentalne odinstalovany) dodana externymi rpms - niekto ma v blogu rozpisane zdroje (nemam, ale videl jsem je ;-) )
    7.11.2005 11:52 bedrich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FC4 -> SuSE 10
    na mp3 -lame-3.96.1 najdeš to tady http://rpm.pbone.net/
    7.11.2005 12:30 sine.nomine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FC4 -> SuSE 10
    jenze me jde to to nacpat podporu do KDE. coz jde bud tak, ze si stahnu updaty - jenze ve zdrojich uz je novejsi verze KDE, takze bych musel tahat cely KDE, coz je po modemu ponekud.. pruda (s GNOME je stejny problem, ale ty tolik nepouzivam, tak me to tolik neboli, navic - v KDE je K3B, coz je ten program, kvuli kteremu v KDE tu podporu mp3 chci). druha moznost je stahnout zdroje KDE a prelozit. vzhledem k rychlosti CPU meho PC by to bylo ponekud zdlouhave... nebo snad nekde jsou RPM KDE pro FC4 samy o sobe? myslim tak, aby tam byly ke stazeni jen KDE + pripadne QT, ne milion dalsich RPM, kde nevim co vsechno stahnout musim a co uz ne; navic takovy, aby budily aspon dojem oficialnosti - ze je nekdo vyzkousel a existuje realna nadeje, ze si neroze**ru system. jsou?
    7.11.2005 13:55 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FC4 -> SuSE 10
    Všechny balíčky pro FC pro přehrávání jsou i pro k3b je balíček a pokud nechceš provádět upgrade tak si ten balíček pro starší verzi musíš stáhnout ručně a né přes yum protože ten nabídne nejnovější a potom závislosti chcou upgradovat celé kde.

    Jinak pokud používáš KDE tak se vrať k mandraku, nebo si nainstaluj aurox ten tam má podporu a je to založeno na FC, teď nedávno byl u časopisu LINUX+ takže se mrkni po stáncích ať to netaháš.
    7.11.2005 14:26 DavD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FC4 -> SuSE 10
    http://www.fedorafaq.org/#mp3
    For KDE MP3 players, like Noatun or Juk:
    yum install kdemultimedia-extras

    http://www.fedorafaq.org/#yumconf
    7.11.2005 14:36 MartinS | skóre: 13 | blog: F | Troubky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FC4 -> SuSE 10
    Používám Fedoru, KDE a o problému s MP3 vůbec nevím. Tady všichni podobnými zápisy fedoře křivdí, stačí doinstalovat podporu, dostupnou v RPM.

    Problém s KDM jsem měl v FC4 taky. V /etc/sysconfig/desktop vlož
    DESKTOP="KDE"
    DISPLAYMANAGER="KDE"
    Potom zkus editovat /etc/kde/kdm/kdmrc (symb. link do /etc/X11/xdm/kdmrc) a změň řádek UseTheme=true na UseTheme=false . Restartuj Xka.
    --oldpackage
    7.11.2005 15:42 sine.nomine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FC4 -> SuSE 10
    o5 opakuju... yum install mi je na modemu nanic... stranku fedorafaq znam, diky ni jsem rozchodil mp3 aspon v praci (za cenu update celych KDE, coz me v praci nebolelo. doma by to bolelo hodne). stahovani vetsich objemu dat jako takove mi nevadi, ve skole mam dostatecne tlustou lajnu a nakonec i zrcadla ftp (moje skola je FI MU), ale potrebuju vedet, jaky presne pakaze mam stahnout. velka pomoc by pro me byla, kdyby yum umel neco podobne, co umi urpmi v mdk - balicky jen stahnout a neinstalovat. proste aby se mi nestalo, ze budu instalovat podporu nekolik tydnu quli tomu, ze mi bude pokazde chybet nekolik rpm.... a po upgrade znovu.... takze: bud by se mi libilo umisteni, kde by sly stahnout bud jen updaty, nebo cely KDE a vsechno co potrebujou, ale NIC VIC... jak jsem to cetl, tak openSUSE taky mp3 v instalaci nema, takze bych se dostal z pod okapu do louze... coz mi za namahu spojenou s preinstalaci fungujiciho systemu asi nestoji. aurox, mandrake - od mandraku jsem odesel kvuli problemum ve verzich 9.2 - 10.1 a taky kvuli zmene vyvoj. cyklu. jsem jeden z tech blaznu, co chcou mit aspon 2 rocne jakz takz aktualni verze SW (nakonec - mam celkem obstarozni PC a KDE zrajou jako vino... rozdil vykonu mezi 3.3 a 3.4 ve prospech 3.4 je na mem zeleze pomerne dost citelny). mandriva nebo aurox s kde 3.3 v dobe, kdy na dvere busi kde 3.5... to mi moc aktualni neprijde... za "haneni" fedory se omlouvam, rozhodne jsem to nemel v umyslu... jen mi prijde vyhozeni podpory mp3 jako snaha byt papezstejsi nez papez; kdyz muze byt podpora mp3 v debianu, nechapu proc by nemohla byt ve fedore. nakonec problem s licenci by mohl byt vyresen vyrazenim podpory mp3 ve chvili kdy by nastal, nebo se k nemu schylovalo...
    7.11.2005 16:32 MartinS | skóre: 13 | blog: F | Troubky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FC4 -> SuSE 10
    V Americe ten problem už nastal.

    Když ti nevyhovuje yum, zkus apt-get + synaptic. V GUI si mužeš přímo naklikat volbu "Balíčky pouze stáhnout".

    Yum to snad umí taky, ale v tom nepomůžu. Repozitáře pro apt-get si tady snadno dohledáš.
    --oldpackage

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.