abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 868 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Problem s instalaci

    17.11.2010 08:14 Gorgio
    Problem s instalaci
    Přečteno: 361×
    Hardware: Lenovo Notebook, Intel Centrino, Nvidia

    Zdravim, naskytl se mi problem se kterym si už nevím rady.. Na NB jsem měl nainstalovany orig winXP od Lenova. (k NB byl disk Rescue a 2 disky pro Default Recovery) Když jsem chtěl přeinstalovat win, udělal jsem to přes rescue disk ktery přemazl cely disk včetně boot sektoru (takže to furt bootuje do rescue programu), bohužel mi to už nevzalo ty 2 CD s defaultni zalohou, takže jsem chtěl nainstalovat XP normalně, bohužel při logovani instalacnich ovladacu to hodi modrou smrt (pravdepodobne diky ovladacum disku ci CD) bohuzel stejny problem to hazi i pri instalaci Linux Mandriva.. NB nabootuje disk Mandrivy, z nabidky vyberu instalaci a po chvilce to vyhodi hlasku ze nemuze najit disk CD-ROM (pravdepodobne kvuli ovladacum) v BIOSu jsem zkousel vsechno mozny ale nic nepomohlo.. Tak me napadlo ze to nainstaluju z USB disku, jenze problem pretrvava.. Kdyz mi instalace vyhodi hlasku ze nemuze najit CD-ROM tak mi da na vyber alternativni cesty pro instalaci, ve ktere vyberu dalsi zarizeni a zobrazi se flaska na ktere je nakopirovane DVD Mandrivy.. Bohuzel kdyz vyberu flasku chce to po me abych vybral driver pro insmod, a v tuto chvili uz sem se ztratil a nevim co dal... Mam vlastne na vyber soubory co sou na flashce a kdyz nejaky vyberu pta se me to na options (nejake moznosti pro danny soubor)... Takže pokud mate nekdo neco s cim by jste mi poradily budto jak odstranit problem s driverama (v BIOSu normalne vidim disk i CD-ROM, ale jakmile zacne instalace XP nebo Linux vyhodi hlasku ze CD-ROM neexistuje pritom z nej bootuje :D ) nebo jak nainstalovat z te flasky, protoze z USB PC nechce bootovat takze sem to udelal pres CD ale tam je zas problem s tim insmodem coz nevim co presne obnasi... Předem diky za odpověd..

    P.S: Pokud by jste meli jakekoliv jine reseni napiste pls sem nebo na mail petakjiri@seznam.cz

    Odpovědi

    17.11.2010 09:16 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s instalaci
    Ja bych doporucoval Ubuntu a naformatovat disk, kompletne..

    NN
    17.11.2010 09:24 Gorgio
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s instalaci
    nad Ubuntu sem taky premejslel, ale myslim ze problem by to nevyresilo... a kompletni format disku bych klidne udelal, ale nevim jak na to kdyz se nedostanu do instalace, a formatovaci program nikde na CD nemam.
    17.11.2010 10:39 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s instalaci
    Zdar,

    * zkus se kouknout v BIOSu po volbe AHCI/IDE a prepnout do IDE modu - kazdopadne je divny ze to nepobere ani tux, nemel by s ti mit problem

    * pokud instalujes XP z orig CD v AHCI modu, musis ho oplodni o ovladace radice disku - nejlip freewarem nlite

    * mozna nekdo poradi, kdyz sem napises co mas za typ notebooku - IBM lenovo ?
    17.11.2010 11:23 Gorgio
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s instalaci
    Notebook je Lenovo ThinkPad SL500 asi by to melo bejt IBM jestli se teda IBM prejmenovalo na Lenovo :D

    Jinak teda co se tyce toho BIOSu tak jediny co sem tam nasel je nastaveni SATA kde se da nastavit SATA Controller Mode Option budto na AHCI nebo Compatibility, ale zkousel sem obe moznosti a u obou je to stejny... Potom je tam jeste AHCI Port0 kde je Hard Disk a jedina moznost je AUTO nebo Not Instaled, coz mi asi taky moc nepomuze... (zkousel sem obe moznosti).. Jinak v BIOSu uz nic jineho neni a prepinani AHCI/IDE uz tuplem ne..

    S tema XPckama sem cetl ze by to mel eliminovat SP2 nebo 3ka coz mam na instalacnim CD a ani s tim to nejde..

    Kazdopadne uz sem docela zoufalej a notas sem rozebral zkouknul jestli je v poradku disk a ramka a vypadaj neposkozene, bohuzel nemuzu otestovat jinde ale memorytest je bez problemu a disk by mel byt taky OK jelikoz BIOS ho vidi a v konzoli se da prochazet, bohuzel ale rescue and recovery ho smazly a vytvorily na nem nejaky slozky pro obnovu systemu.
    17.11.2010 11:31 Gorgio
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s instalaci
    Tak se mi podarilo v biosu to nastavit na IDE, ale problem stale pretrvava.
    17.11.2010 11:49 moira | skóre: 30 | blog: nesmysly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s instalaci
    IBM prodalo Lenovo už před pár lety, takže ten notebook IBM nebude. Mimochodem jsem objednával nedávno jedno Lenovo do kanceláře a tak hrozný touchpad jsem už dlouho neviděl.
    Překladač ti nikdy neřekne: "budeme kamarádi"
    17.11.2010 13:36 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s instalaci
    * tak to je divny, zrovna SL500 mam a neni zadnej problem [nerikam ze to je zazrak techniky, ale spokojenost]

    * na defaultni instalacni CD XP [SP2] to v AHCI modu chce dotlacit drivery od intelu, ale pokud jedes compatible mode tak by to melo makat by default

    * kdyz to prepnes v BIOSu do compatible mode a bootujes do XP tak to skonci taky v BSOD ? Pokud jo, tak sem napis ten error code co to vypise - vetsinou neco jako STOP 0x?????????

    * ses si jistej ze to bootujes z CD [ toci se mechnika ? ] a nebootuje ti to do rozesr*ny recovery instalace ?

    Zafod avatar 17.11.2010 15:17 Zafod | skóre: 17 | blog: Zafodovo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s instalaci
    Měl jsem stejný problém při jedné instalaci Win7. Chyba byla ve vadné DVD-ROM mechanice, která se jinak zdála bezvadná. Po výměně za jinou, čistě náhodou to byl úplně stejný model od stejného výrobce, se instalace zdařila.

    17.11.2010 15:40 Gorgio
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s instalaci
    Tak konecne se mi povedlo to rozlousknout... Co se týče těch win tak pomohlo přesně to přehodit do režimu compatibility a potom už instalace šla bez problemu, ale ten linux porad hazi hlasku o tom že neni CD-ROM... Pravděpodobně to bude poškozenym CD-ckem, ale CD vypada v poradku, při kopirovani obsahu CD to sice hodí hlašku na souboru vmware, ale to je jen balíček, takže instalace by měla bejt v pohode... Kazdopadne diky za radu Win už frčej.. Jeste musim zkusit jiny CD s linuxem, ale chyba byla v nastaveni driweru disku a CD-ROMky..

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.