abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 887 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Algoritmus pro replikaci databaze

    2.12.2011 14:45 Petr Susak
    Algoritmus pro replikaci databaze
    Přečteno: 809×
    Dobry den, v praci resim problem ze potrebujeme obcas (1x za mesic) zreplikovat priblizne polovinu databazovych tabulek z produkcniho systemu na vyvoj, databaze je oracle. Produkcni databaze je opravdu velika (15TB) a ja chci napsat software/skript ktery to udela co nejefektivneji otazka zni jak? Jako nejjednodussi a nejmene efektivni je asi v cilovem systemu promazat kompletne pozadovane tabulky a pak je z produkce cele zkopirovat coz by trvalo neumerne velke mnozstvi casu, nejvetsi tabulka ma 1TB :). Urcite musi existovat nejaky efektivni zpusob jak nejsnadneji zjistim ktere radky se lisi v produkci a vyvoji a ktere radky kompletne chybi ve vyvoji a pak pouze tyto radky prekopirovat z produkce na vyvoj. Urcite to nedelat zpusobem nactu radky v produkci a pak delam select za selectem jestli konkretni radek je i ve vyvoji a kdyz neni tak ho tam kopiruju. Proste co nejefektivnejsi algoritmus s nejnizsimi naklady na prenosovou kapacitu (produkce > vyvoj a opacne), CPU, IO atd. Diky

    Odpovědi

    2.12.2011 15:13 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Algoritmus pro replikaci databaze
    Nelze použít metodu s replikačním serverem? Měl by jste tři databáze. Produkce, replika, vývoj. Z produkce na repliku průběžně replikujete to, co potřebujete na vývoji. V požadovaný čas databázi vývoj nahradíte kopií databáze replika. Replika se stále replikuje z produkce.

    Nebo jsem to pochopil špatně?
    2.12.2011 15:32 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Algoritmus pro replikaci databaze
    Obavam se, ze mate dva pozadavky ktere jdou vice-mene proti sobe.
    1. Chcete kopirovat jen cast DB
    2. Vase database je dost velika.
    Protoze je ta databaze velika tak nemuzete pouzit replikaci na urovni radek. Replikaci na urovni bloku taky nemuzete pouzit protoze chcete klonovat jen cast databaze. Pokud chcete cast tabulek(treba jen jedno schema) a nepotrejute taky cast radek, tak se zkuste podivat na "transportable tablespaces". Popr. muzete pouzit "tablespace point in time recovery". Pokud byste mel uz na zdrojove databazi tu podmnozinu tabulek v dedikovanem tablespace, tak by to slo klonovat za pouziti RMANu. PS: v Oracle je nekde procedura, ktera vam rekne zda tabulky v jednom tablespace zavisi na jinem tablespace. Ono je tech moznosti vice, ale vsechny zavisi na fyzickem layoutu dat ve zdrojove databazi. A taky na tom, jestli ho muzete zmenit nebo ne.
    2.12.2011 15:59 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Algoritmus pro replikaci databaze
    Joo jeste jsem si vzpomel - to co hledate je "self-containing tablespace restore". Udelate tzv. cross-site restore. Rekneme, ze mate na produkci tablespaces: SYSTEM, SYSAUX, UNDO, TBLSPACE_A, TBLSPACE_B a TEMP. VSechny tabulky ktere potrebujete jsou v TBLSPACE_A.

    Pomoci RMANu na DEVu zrestorujete SYSTEM, SYSAUX, UNDO, TBLSPACE_A. (TBLSPACE_B se vynecha). Ta obnovena databaze pujde normalne nahodit a cela procedura nebude mit zadny vliv na produkcni system.
    2.12.2011 15:41 l0gik | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Algoritmus pro replikaci databaze
    Co mít v každý tabulce datum posledního updatu u každýho záznamu a exportovat jenom ty s novym datem? Popř. jenom bool flag: exportováno. Dá se to udržovat automaticky triggerem a ty trigery přidat skriptem ke všem tabulkám najednou. Asi lepší než to ale dělat v userspace je udělat si logical standby database a použít redo logy: http://www.orafaq.com/node/957, asi vy výsledku i s méně práce.

    To vše řeší jen změny na straně produkce, změny na straně vývoje bych pak řešil asi další instancí databáze: jednu bych nechával čistou a na ní aplikoval redo logy, a tu pak zkopírovat celou: u stroje na vývoj nevadí, že v noci v sobotu na neděli hodinku nepojede, protože se bude obnovovat.

    2.12.2011 17:40 kuka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Algoritmus pro replikaci databaze
    Toto se asi hodne odviji od frekvence zmen na te produkcni instanci a logice ulozeni dat. Predpokladam napr., ze tabulka velikosti 1TB bude nejak partitionovana. Neni treba pro nektere partitions zarucena nemennost? A podobne, mnozina zmen se muze znacne omezit a v principu pak nemusi byt nutne uplne vyloucene postupovat i po radcich, napr. podle SCN, i kdyz idealni to asi nebude. Pokud to rozumne omezit nejde a je treba pocitat se zmenou kdekoliv, tak nakonec nejrychlejsi muze byt presouvat cele tablespaces, to muze bezet de facto rychlosti disku/site. Pripadne asi existuji zalohy te produkce, takze vyvoj se muze plnit odtamtud, coz produkci usetri vsech dopadu - ne vzdy je mozne pozadovat, aby kvuli vyvoji probihaly jakekoliv dodatecne cinnosti na produkci at uz s dopadem na datovy model (to byva fakticky vylouceno), nebo na vykon (rozdilove dotazy co se zmenilo apod.).
    4.12.2011 11:05 Petr Susak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Algoritmus pro replikaci databaze
    Tak jsem nasel popis tohohle algoritmu: http://www.maatkit.org/doc/mk-table-sync.html#algorithms , tak to skusim implementovat i kdyz si nejsem uplne jisty jestli ho chapu dobre.
    4.12.2011 17:16 l0gik | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Algoritmus pro replikaci databaze
    Pochybuji, že je to správná cesta. Jestli to dobře chápu, tak to počítá checksumy a počítat checksumy z 15TB....

    Ty potřebuješ něco, abys jednoduše bez procházení celé db poznal, co se změnilo. Což lze buďto použitím redo logů (to je ta standby databáze) nebo na aplikační vrstvě nějakejma flagama či časem modifikace.

    Jakmile musíš procházet celou db, tak je to na nic.
    4.12.2011 23:40 mfo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Algoritmus pro replikaci databaze
    Ahoj, Tiez rozmyslam ako vymysliet znova koleso. Tak po 1. na kej verzii oracle Db bezi? aj na 11g skus hladat nieco o replikacii. 2. co tak backup/restore - ak mas zapnuty arch mod. ( nevyhoda ze sa replikuje cela db) 3. ak chces len cas dat.. expdp/impdp

    Je tu este jedna moznost ako to cele vyriesit a to je split mirror na urovni storage.

    Ale po pravde - popis co potrebujes je velmi malicky. Potrebujeme vediet viac detailov. Alebo ak nemoze refreshnut celu db, ale napr len schemu... postup bude iny. hod sem viac detailov.

    6.12.2011 23:29 Iq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Algoritmus pro replikaci databaze
    Myslim si ze to jde vyresit dbLinkem a prikazem Merge

    Pripadne pouzit materializovane View o5 pres dblink a v pripade potreby jej do synchronizujete.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.