abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (11%)
     (11%)
    Celkem 245 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    Dotaz: Problém se základní deskou

    2.11.2014 16:20 luke
    Problém se základní deskou
    Přečteno: 557×
    Ahoj, mám starší pc. Začal jsem řešit problémy, že do monitoru nešel žádný signál. Myslel jsem, že je problém v grafické kartě, ale nebyl. Resetoval jsem bios hodnoty (vytáhnutím baterie a přepojením pinu na desce) a najednou video signál šel. Najel jsem do biosu, nastavil čas atd., uložil hodnoty. Najel OS. Chvíli jsem pracoval a najednou reset a žádný video signál. Černá obrazovka, disk nic nečetl, takže asi zásek biosu? Vypnul jsem pc, resetoval nastavení vytažením baterky a zapnul. Vše ok, najel jsem do biosu nastavil čas atd. Uložil hodnoty a z biosu vyjel. Zásek. Žádný video signál, žádný boot. Po resetu natvrdo, to same, žádný video signál. Takhle je to teď pořád. Pokud vyndám baterku a resetnu bios, tak se můžu dostat do biosu a libovolně dlouho v něm nastavovat cokoli. Po uložení ale následuje zásek a už nic nefunguje.

    Poradíte prosím co dál?

    Buď je špatná deska nebo nejak podrbaný bios, ale to by zase nefungoval po vytažení baterky. Přemýslel jsem spíš, že třeba neuloží hodnoty, nebo nějak špatně do eprom čipu (nevím jak to přesně funguje). Ten čip může mít max. počet přepisů a prostě má špatně data nebo něco a zablokuje to inicializaci hardwaru při POSTu.

    Deska je A8N-E.

    Odpovědi

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 2.11.2014 16:46 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém se základní deskou
    Jako první bych zkusil vyměnit baterku, pokud nebyla měněna. Ne, to není vtip. Měla by sice udržovat nastavení při vypnutém PC, ale už jsem viděl různé chování v důsledku špatné baterie. Pokud problémy přetrvají, zkusil bych vyměnit zdroj, může mít už nafouklé kondenzátory. Pokud ani to nepomůže, zkusil bych flashnout bios poslední verzí, poslední může být i ta stávající. Okem bych přejel i stav kondenzátorů. není li nějaký víc nafouklý. To je 90% problémů s HW. Pokud je některý více nafouklý, nechat přepájet a překontrolovat i ostatní u někoho, kdo se tím zabývá. No pokud nic z toho nezabere, tak máš HW na konci své životnosti.
    2.11.2014 17:59 luke
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém se základní deskou
    Baterku jsem měnit zkoušel, ale nepomohlo to. Na zdroj jsem se díval a je ok. Napětí taky vpořádku (naprázdno).

    Podle mě, kdyby byl špatný zdroj, tak bych to blblo nevypočitatelně. Takhle, když vytáhnu baterku, přepojim switch na reset CMOS, zapnu, vypnu, vrátím baterku a přepojím switch zpět, tak po zapnutí normálně najede grafika a můžu jet do BIOSu a měnit tam libovolně dlouho nastavení jako by nic. Když z něj ale vyjedu, tak přestane jít video signál a nic se neděje - zatuhne to. Po tvrdém resetu to samé. Dokud nevytáhnu opět baterku, tak to prostě vytuhává tak, že nejde video signál, takže ani nezjistím jestli je tam POST nebo ne. Disk ale nic nečte, ani to nepípne, takže předpokládám, že to prostě zatuhlo asi někde před nebo vramci POSTu - nevím kdy přesně se zapíná video signál, jestli před POSTem nebo někde během něj. Pokud vytáhnu baterku, resetnu CMOS, tak to zase jede a můžu do BIOSu.

    Kdyby to byly kondenzátory, tak by se to nejspíše seklo i v BIOSu ne? Jinak jak mám flashnout BIOS, když nemůžu bootovat? Na desce je sice vytažitelný chip SST49LF004B. To bych ale potřeboval nějaký hw flasher a ještě k tomu vědět jak na to + mít příslušný BIOS přesně ve formátu, který lze takhle flashnout. Je to sice možnost, ale hrozí, že už by to nemuselo najet vůbec :) BIOS se snad sám od sebe nemůže jen tak přepsat, aby setup fungoval v pohodě a pak po vyskočení z něj to vytuhávalo. A navíc se mi jednou stalo, že normálně najel OS, ale v něm se to za nějakou dobu resetlo.

    Poslední věta ohledně HW na konci životnosti mě děsí. Pročítal jsem to tu a lidi ještě zmiňují POST disagnostickou kartu. Je to k něčemu dobré? Četl jsem něco o tom, že deska (nebo BIOS ?) posílá na sběrnici kód, který ta karta umí přečíst a zobrazit. Moc ale nerozumím co je to přesně za kód. Tipuju, že nějaký kód udávající co ta deska zrovna dělá. Nemáte o tom nějaké info? Nepoužíváte to někdo? Stejně si myslim, že to bude nějaký kód výrobce, který není nikdě zveřejněný, takže kdyby mi to ukázalo třeba číslo 64, tak bych stejně nevěděl co to znamená.

    2.11.2014 19:46 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém se základní deskou
    Nevymyslaj "co keby". Skontroluj, ci na doske a v zdroji nie je ziadny nafuknuty kondenzator. Ak nie, tak sa pravdepodobne vysral ten nVidia chipset. Nebol by to prvy, ani posledny. Niekedy sa to da teplovdzusnou pistolou rozchodit.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 3.11.2014 14:13 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém se základní deskou
      Diagnostická karta Ti určí jen přibližnou chybu. Dříve se dělali základní desky, které měly světelnou signalizaci, jak systém startoval, tak se třeba červené diody rozsvítily do zelena. Když startování selhalo, tak podle rozsvícené barevné variace se dala dohledat chyba. Na podobném principu fungují diagnostické karty, jen mají přesnější určení závady. Nicméně, když už to takto selže, tak při dnešních cenách HW nemá cenu se s tím opravovat. Ten čas nikdo nezaplatí, navíc není jistota, že se to povede. Vše, co je nad výměnu kondenzátorů je drahé. Ne, že by se to nedalo opravit, to jistě lze.

      Jinak to flashnutí jsem myslel, když Ti naběhl systém, ale jak tak čtu, tak naběhnutí systému byla spíše náhoda, než pravidelnost. Nicméně, jak už tu někdo zmínil, někdy špatné kondenzátory pouhým okem nepoznáš. To je prostě fakt. Jinak špatný kondenzátor nemusí fungovat na náhodném systému, selže jen při určitém odběru, takže i to může mít určitou pravidelnost.
    4.11.2014 11:56 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém se základní deskou
    Pokud cca 10 let stará deska takto blbne už bych ji nezachraňoval. cca 2500-3000Kč stojí rozumná funkční konfigurace pro "deska-procesor-pamět", která navíc bude mít výrazně nižší spotřebu a vyšší výkon než 939 procesor z desky a úspora nákladů za elektřinu po čase hodnoru vrátí.
    3.11.2014 00:45 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém se základní deskou
    Přesně je to HW problém takže pozodpojovat vše co jde, nechat pouze ram, cpu, grafika, zdroj.

    Zasekne se to?

    Skusit testnout jiný zdroj (měl jsem zdroj kde byly kondenzátory OK a PC se náhodně zasekával a dělal to zdroj původně byl podezřelý HDD).

    Skontrolovat kondenzátory na MB a ve zdroji nesmí být nafouklé ani trochu!

    A pak je už na test jenom ram a cpu a případně vlastní čipová sada na MB.
    3.11.2014 15:24 jerzik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém se základní deskou
    tuto desku jsem mel take, a taky ke konci se obcas rozjela az nakonec vubec, s biosem sem si nehral, byli nafoukle kondenzatory, tak sla do kose a ja poridil novou.
    5.11.2014 00:16 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém se základní deskou
    A sakra, já ji mám taky. Zatím žádné problémy a nebyla by to zas tak velká ztráta, kdyby odešla, ale stejně.

    Měl jste v ní přetakované CPU, jestli se smím zeptat?
    4.11.2014 10:01 panCHrz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém se základní deskou
    Prakticky všechny desky s nforce4, co mi prošly rukama, umřely. Tento chipset se nvidii moc nepovedl...
    4.11.2014 12:56 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém se základní deskou
    Ano, ten chipset brutalne hreje a vacsinou ma mizerne chladenie. Bud maly pasiv, alebo ventilator, ktory sa po par rokoch zasekne alebo je taky hlucny, ze ho niekto odpoji. Prehrieva sa to a zdochne.

    Casto pomoze nahriat ho teplovzdusnou pistolou (kedze BGA stanicu ma doma malokto :D )
    4.11.2014 15:48 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém se základní deskou
    že by to startovalo jako lodní dieselové motory, nejdříve nehřát, stabilizovat teplotu a pak startovat? :-)
    5.11.2014 00:36 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém se základní deskou
    Na téhle desce je to chlazené aktivně, ale pod tím 40mm větráčkem (hlučným) je v podstatě jen plíšek - žádné žebrování, ten fukárek funí v podstatě jen skrz ozdobná písmenka ASUS na bocích toho "chladiče": obrázek. Fakt šílenost, i když se mi něco zdá že možná existovala ještě jedna revize, nevím, jestli tohle byla ta první nebo ta druhá.

    Ale fungovalo mi to tak léta, než se ložisko podělalo a já to spravil tak, že jsem tam narval pasiv z chladiče pro socket 370. Ve skříni je opodál možná ventilátor, co to mírně ofukuje, už nevím.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.