abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    Rozcestník

    Dotaz: zachrana dat z FAT partition "zasazene" mke2fs

    16.11.2004 01:33 geekon
    zachrana dat z FAT partition "zasazene" mke2fs
    Přečteno: 363×
    dobry den

    sypu si popel na hlavu, stydim se...ale povedlo se mi misto mke2fs -j /dev/hdc2 diky vypnute numericke klavesnici napsat a odenterovat /dev/hdc...na disku byla krom jineho pro me dost dulezita FAT partisna.

    zadny nastroj se mi nepodarilo nalezt, az mam pocit, ze sem jedina lama, ktere se to nekdy povedlo. je vse uz nenavratne ztraceno...?

    dekuji za odpoved

    Odpovědi

    16.11.2004 09:47 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zachrana dat z FAT partition "zasazene" mke2fs
    Pouzit testdisk.
    16.11.2004 09:55 Martin Masin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zachrana dat z FAT partition "zasazene" mke2fs
    Podle mne ten nejucinejsi nastroj mate instalovan. Prikaz mke2fs nejspis prepsal udaje o ostatnich diskovych oddilech. Melo by tedy stacit pomoci fdisk (cfdisk, ...) obnovit rozdeleni disku. Pokud FAT oddil byl jiny nez /dev/hdc1, mate velkou sanci ze data zachranite. Mate-li smulu, bude FAT tabulka prepsana kopii superbloku, pripadne mohou byt superblokem poskozena nektera data. Pokud FAT oddil byl /dev/hdc1, vzala FAT tabulka pravdepodobne za sve a bude potreba ji rekonstruovat. Nevim o zadnem programu na rekonstrukci FAT pro linux. Vetsinou jsou to komercni programy a vyzaduji funkcni windows, ale nasel jsem i nejake zdarma.
    16.11.2004 10:23 Tučňák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zachrana dat z FAT partition "zasazene" mke2fs
    Dobrý den

    Rozhodně nejste ani první ani poslední. Podobně se mi povedlo naformátovat dvě ext2 partišny na raiserfs (cca 3 a 4 GB). Dle mého názoru je zásadní co nejdříve zamezit jakýmkoliv zápisům na dané zařízení a pak se do něj "pustit" v read-only režimu a snažit se z něj něco dostat. U mě to nakonec skončilo procházením oněch sedmi giga pomocí utility strings a hledání fragmentů opravdu důležitých textových souborů vizuálním pozorováním při rolování obsahu před sebou na obrazovce. Data, která takto zachraňujete, musí mít takovou cenu, že se Vám to vyplatí. Já jsem nakonec pár kilo těch texťáků zachránil a poskládal (ještě, že ext2 téměř nefragmentuje), ale podruhé už bych to dělat nechtěl...

    Obecně asi zapomeňte na pomoc nějakých tools a obnovu jakýchkoliv binárních souborů, které nelze "vidět". Navíc jestli došlo k přepisu FAT tabulky té FAT partišny, tak už Vám stejně nic jiného než raw-analýza (viz. výše) nepomůže.

    Čistě teoreticky by ještě šlo vsadit na to, že formátování celého hdc nezapsalo nic do oblasti oné FAT partišny, takže by šla "vykousnout" jako celek, stačilo by jen najít její začátek (a samozřejmě konec), což by nemuselo být tak obtížné, máte-li aspoň trochu představu, jak to na tom disku vypadalo před oním incidentem.

    Osobně jsem se ze svého případu naučil asi toto: Nezálohovaná data jsou nedůležitá...

    Mějte se

    Martin
    16.11.2004 10:49 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zachrana dat z FAT partition "zasazene" mke2fs
    FAT ma dve tabulky souboru - jedna je zalozni. Opravdu bych zkusil ten testdisk, jakekoliv rucni hrabani se v tom prenechat odbornikum, pokud tomu nerozumim!!!
    16.11.2004 10:58 klingger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zachrana dat z FAT partition "zasazene" mke2fs
    Vrelo odporúčam gpart, osvedčil sa mi viac ako testdisk.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.