abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.6. 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    Rozcestník

    Dotaz: Samba, RAID, poškozené soubory

    11.8.2005 14:54 jirka d.
    Samba, RAID, poškozené soubory
    Přečteno: 148×
    Dobrý den,

    Je to trochu delší, takže jen pro ty, co rádi řeší komplikované případy... :-)

    vždycky se snažím všechny problémy řešit sám a až v té nejkrajnější situaci žádám o pomoc. Nejkrajnější situace právě nastala. :-(

    Na začátek trochu historie: přes rok jsme měli server s nainstalovaným NetBSD 1.6 na softwarovém RAIDU (včetně boot partition), pak jsme upgradovali na NetBSD 2.0, a až mě to přestalo bavit, rozhodl jsem se k radikálnímu kroku: přeinstalovat na FreeBSD 5.4, samozřejmě opět s HDD v softwarovém RAIDu.

    V čem je problém? No, v podstatě v ničem, server byl stabilní pod NetBSD, i nyní pod FreeBSD, služby fungují, žádné fatal errory, ve /var/log/messages všechno v normálu, logy démonů taky nevykazují abnormality... prostě paráda, chtělo by dodat. Jenže se průběžně stává jedna nepříjemnost: na serveru je nainstalovaná Samba (dříve Samba 3.0.4, nyní 3.0.14) a když z klientské stanice, která má nasdílenou (promiňte mi ten Windowsovský termín) jednotku Z: z tohoto serveru, kopíruji řádově 100MB adresáře (plné fotek v JPEGu) jinam na jinou nasdílenou jednotku Z: opět z tohoto serveru, tak se (zdůrazňuji občas :-) ) nějaký soubor poškodí (s originálem se rozchází asi "jen" ve 20 bajtech, většinou je to v za půlkou souboru). Máme to vyzkoušené pouze se soubory typu JPEG (řádově 500kB - 4MB), které se z jednotky P: na jednotku Z: kopírují takřka denně a pouze aktuální adresáře, protože se chyba objevuje zřídka kdy, a když chci chybu uměle vyvolat, tak se mi to samozřejmě nepodaří. Navíc je záhadou, že pokud nasimuluji pád RAIDu (vytrhnu disk), tak se na některém z RAIDových disků (máme dva) objeví soubor v pořádku. A není to pokaždé stejný disk.

    Vyměnil jsem základní desku, ATA kabely, jeden z disků, case, zdroj, síťovku, procesor, grafickou kartu (já vím, že to grafárnou bejt nemůže ale jistota je jistota), operační systém, vyhodil jednu paměť (ostatní 2 jsou tam od začátku) a dneska poprvé to udělalo znova na tom FreeBSD... Fakt nevím co s tím.

    V zásadě vylučuji chybu softwaru, spíš bych to viděl na hardware, ale jaká součástka? Paměť? Tu jsem kontroloval memtesterem a měla by být okay, stejně se jí chystám vyměnit...

    Teď HW konfigurace (i když nevím, jestli v něčem pomůže): - síťovka Ovislink s čipem Relktek 8139 (to je standard, navíc byla jednou měněná, takže myslím, že problém tady nebude) - harddisky 2 x WD1200JB (Western Digital, 120GB, navíc jeden měněnej a to ten problém nevyřešilo, jak píšu, dneska to udělalo znova) - paměť 768 MB (3 x 256 MB, SDRAM klasické, značky různé, tady bych možná viděl jádro problému, ale na druhou stranu je ten systém celkem stabilní, takže chyba v pamětech by se musela projevit už dřív, třeba při instalaci...) - deska QDI Kinetiz 7B (předtím 7E, má smysl upgradovat BIOS?)

    Fakt nevím co s tím. Logy nic nehází, navenek to vypadá všechno OK, systém nepadá, Samba jede v pohodě (klidně pošku konfiguráky)... Moje poslední naděje jsou paměti (ale jak píšu, ten memtester běžel snad dvě hodiny a nic nezjistil). Navíc se s tím serverem nedá moc experimentovat, protože jede, a kromě toho zmíněného kopírování jedou všechny ostatní služby OK (OpenLDAP, Apache2). Na serveru mají uživatelé uložený i maily *.PST z Outlooku, což jsou soubory okolo 1-2 GB, ty se otevírají, ukládají, kopírují v pohodě...

    Sorry za dlouhej text a díky moc za jakoukoli radu, třeba i to, jak identifikovat problém, protože po půl roce, co se tohle děje stále nevím, kde ten problém je.

    Odpovědi

    11.8.2005 15:11 tomas84 | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba, RAID, poškozené soubory
    Kdyby ten dotaz byl kratší, tak si ho možná přečtu ;-)
    11.8.2005 15:26 jirka d.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba, RAID, poškozené soubory
    Tak dik, no, ale kratsi to napsat nejde :-) pac by se to tam vsechno neveslo :-(
    11.8.2005 15:49 tom84 | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba, RAID, poškozené soubory
    Asi moc neporadim ale na jednom serveru jsme meli 2 12GB WD disky a jeden blbnul (systemovy) vzdy se to nejak seklo, system se choval divne. Druhy disk byl z jine serie a jede do ted v pohode. Po reklamaci disku to jede do ted bez jakychkoliv problemu. Jeste jeden disk ze stejne serie byl v jednom workstationu ktery bezel prakticky nepretrzite a tam se to projevuje take. Takze ho reklamace asi take nemine. Treba to opravdu lezi v tom disku. Jinak na tom serveru bezi Debian, se sambou, Apache2, MySQL a routuje 2 site
    "One World, One web, One program" - Microsoft Promo "Ein Volk, Ein Reich, Ein Fuhrer" - Adolf Hitler
    11.8.2005 15:59 jirka d.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba, RAID, poškozené soubory
    No my jsme meli nejdriv jen jeden WD1200JB, potom jsme k nemu z jine serie dokoupili dalsi, abychom je mohli pouzit v RAIDu. Myslel jsem si ze by to mohl zpusobovat ten puvodni, tak jsem ho vyndal a koupil jeste jeden novy (mimochodem z te sexy cerne edice, ve ktere se ted WDcka prodavaji :-) ). No a dela to furt. Je to divny...
    11.8.2005 16:03 ZAH | skóre: 43 | blog: ZAH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba, RAID, poškozené soubory
    Osobně bych si vsadil na komponent sítě, síťová karta nebo switch. Podobné věci mi dělal realtek proti starému hubu a jedna síťovka, která náhodně přepínala mod a někdy i poškodila data.
    11.8.2005 19:50 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba, RAID, poškozené soubory
    Mam podobnou zkusenost. Nahodne poskozeni dat pri vyssim trafficu. Pri "normalnim" provozu /nula,nula,nic.../ vse v poradku. Nakonec sel starej 3com switch do sberu a misto nej prislo cisco. Do serveru sla servrova nic od intelu. Od te doby je klid.
    SYSMAN avatar 11.8.2005 16:06 SYSMAN | skóre: 24 | blog: SYSMAN | Veselí nad Moravou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba, RAID, poškozené soubory
    Nevím v čem, ale je to opravdu záhada. Zkus možná vypnout cache pro ten SW RAID a ukládat data přímo na disk. MOžná to trochu zpomalý ukládání většího počtu dat, ale jen to zkus pro zkoušku, jestli to nepomůže.
    11.8.2005 17:59 Míra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba, RAID, poškozené soubory
    Mě se před časem samovolně poškozovaly obrázky JPG na disku, přičemž systém bez problémů celkem fungoval. Po delším pátrání a vyměňování kdečeho jsem zjistil, že konektor od zdroje k disku se po častých přepojováních "unavil". Po přepojení na nepoužívaný konektor, problémy přestaly. Tak nevím, jestli tadle zkušenost někomu pomůže.
    11.8.2005 19:51 jirka d.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba, RAID, poškozené soubory
    To zni zajimave. S konektory jsem moc nehybal. Vyzkousim zmenu, treba to pomuze. Ale to bohuzel zjistim az casem, az se znici dalsi JPEG :-)

    Ony jsou ty poskozene JPEGy docela vtipny. Jak jsou dobre komprimovane, tak jakykoli zasah zpusobi hezke veci. Treba po poskozeni, ktere se vyskytuje u nas na serveru, je vetsinou JPEG vizualne stejny, ale cast je treba do zelena, nebo do ruzova, nebo do sediva...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.