Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 14:17

Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]

2.1.2008 11:47 | Přečteno: 5286× | Windows | poslední úprava: 2.1.2008 12:07

Vista byla vypuštěna do světa zhruba před rokem. Období hájení má už tedy dávno za sebou. Rozhodl jsem se dát ji šanci. Srovnání s Linuxem se nebudu vyhýbat, právě naopak. Po každé kapitolce bude hodnocení jako ve škole. Budu se snažit zachovat objektivitu ovšem z pohledu zkušenějšího uživatele. Budu uvádět také váhu, kterou dané kategorii přikládám. To je samozřejmě velmi subjektivní věc. Na konci seriálu bude ke stažení tabulka s možností nastavit si vlastní váhy a upravit je tak, aby váš oblíbený systém zvítězil ;-)

Za tu dobu co si hraju s počítači (22+ let) jsem si vyzkoušel už mnoho operačních systémů- od CP/M, přes Workbench, různé DOSy, Windows, Linux, OS/2, BeOS, různé BSD. Ke každému novému jsem vždy přistupoval jako chlap k nové hračce, která má spoustu tlačítek. Zkrátka a dobře mě to baví. To jen tak na úvod abyste měli při čtení na paměti, že nejsem zcela normální ;-)

Předsudky a FUD a zkušenosti ze starých verzí hoďme za hlavu

Windows jsem používal od verze 3.11 až po XP. Poslední dva roky jsem měl Windows pouze ve virtuálním stroji kvůli VS2005, které potřebuju v práci. Zkušenosti s 3.11 až 98 (verze ME a NT mě minuly) byly tristní. V té době jsem si ovšem myslel, že to tak prostě musí být. V DOSu výtuh programu ani tak nevadil, od zmáčknutí resetu do opětovného nahození Pascalu to bylo jen pár vteřin a už jsem věděl,že jsem ten vektor přerušení časovače asi nastavil blbě ;-) Verze 95 a 98 také tuhly, ale nejvíce mi vadilo vnitřní hnití toho systému. Po půl roce intenzivního používání byl ten systém zralý na přeinstalování. Když jsem se k tomu odhodlal tak jsem se zase nějakou dobu cítil jako kdybych brutálně upgradoval počítač. Dalším problémem byla mizerná prace s paměti.

Verze 2000 a XP považuju za velmi stabilní. BSOD jsem viděl jen párkrát a to ještě většinou z důvodu chybného ovladače nebo brutálních experimentů. Aplikace občas padne, ale systém kvůli tomu už většinou nevytuhne. Tyto systémy také méně vnitřně vyhnívají než předchozí generace. dll hell se už tak neprojevoval a když tak jsem se s tím dokázal poprat (nainstalovat soft a, překopirovat dllka z system32 do složky aplikace a pak nainstalovat soft b a podobná kouzla). Za celou dobu ani jeden jediný vir. Občas jsem si nechal oskenovat disk od paranoidnějšího kamaráda, ale sám jsem antivir nikdy nepoužíval. Práce s pamětí je mnohem lepší, ale stejně jsou situac, kdy dělá velní prapodivná rozhodnutí. Třeba proč při kopírování velkého souboru vyhazuje stránky běžících aplikací z paměti je mi záhadou. V té době jsem už ale znal relativně dobře Linux a tak jsem zase nadával na jiné nešvary- slabá konfigurovatelnost, slabý shell, chování á la black box tedy nemožnost snadného prozkoumání jak věci uvnitř fungují a jak je spravit pokud zrovna nefungují podle mých představ. Vždycky jsem si pochvaloval windows na noteboocich- bezproblémová hibernace i suspend to ram a vyšší výdrž na baterii. I přes spoustu ladění frequency scaling, usínání disků atd. jsem měl v Linuxu výdrž vždy o něco nižší. Problémem těchto systémů byl přechod na novější hardware. Při výměně desky to je tak padesát na padesát zda budete muset reinstalovat nebo ne. A to je ještě třeba vědět jak na to.

Od vydání XP uplynula dlouhá doba. K Vistě proto přistupuju jako k zcela novému systému, bez přihlížení k předchozím silným ani slabým stránkám či k nějakým sympatiím či antipatiím ke starším verzím.

Legálně?

Buďto legálně, nebo cracknuté... ale pořádně. Tzn. tak, aby se daly aplikovat záplaty. Z používání nezáplatovaného systému nelze vyvozovat žádné relevantní závěry. Mnoho lidí tak žel činí.

Hardware pro Vistu

V Linuxu jsme zvyklí, že při nákupu nového hardware se podíváme jak je na tom podpora daného kousku v Linuxu. Pokud na nejakém stroji linux běžel tak bereme více méně jako samozřejmost, že v nové verzi poběží také. Windowsáci nyní řeší opačný problém. Zatímco nový hardware má podporu v zásadě bez problému tak se starším je to často neveselé. Mnoho kousků má ve Vistě "rádobypodporu". S oblibou to dělá Creative. Třeba Audigy1- ovladače jsou z března a novější už asi nikdy nebudou. Chybí hromadá funkcí (EAX vem čert ale bass redirection třeba chybí) a nejsou zcela odladěné. Časté problémy s probuzením z hibernace, občas se zvukovka zablokuje a až do restartu nevydá ani hlásku a podobně. Audigy 2 a 4 na tom pry nejsou o mnoho lépe. Podpora TV tunerů je také neveselá, což jsem ověřil na vlastní kůži. Můžou za to dodavatelé HW? Snad. Ale to může být uživateli zcela jedno, zajímá ho jen důsledek. Pro ty, kteří používají starší HW je lepší situace v Linuxu, pro ty, kteří mají bleeding edge výbavu je lepší zase Vista. Od mě dostávají oba systémy trojku. Váha: 2 (nízká).

Kde získat?

Stačí zajít do krámku, říct něco ve smsylu "Windows Vista cz OEM 64bit", chvilku vyčkat než prodavač dožongluje krabičkami a mezi mnoha ruznými variantami vybere tu pravou ořechovou. Je to sice humorné, ale záporně to nehodnotím- profík si potřebnou variantu dokáže zvolit. Cena se pohybuje od 2000,- za Home Basic až po 13000,- za Ultimate Retail. Já jsem pro sebe zvolil výše zmíněnou verzi za 4400,- s DPH. Chci zejména vlastnosti nabízené Business variantou, ale hodí se mi i multimediální věcí, které nabízí Home Premium. Kombinací obou je Ultimate. Cenová politika není nejpřívětivější. Na druhou stranu 2000,- pří délce release cyklu Microsoftu (kdo koupil XP na začátku tomu vydržel 7 let a ještě alespoň 2 vydrží) je přijatelná částka. Vista za snadnou dostupnost a relativně rozumnou cenu získává trojku. Linux má jedničku- stáhnout nebo zajít do nejbližšího knihkupectvi- snadnější to už být nemůže. Současně existuje možnost koupit support pokud je zapotřebí. Váha: 1 (velmi nízká). Prostě mi na tom parametru skoro vůbec nezáleží.

Licence - čtení na dobrou noc?

Otevřením tohoto balení vyjadrřujete svůj souhlas s... no znáte to. Společnost Microsoft nenese odpovědnost vůbec za nic a pro OEM neposkytuje žádnou podporu. Smíte si to nainstalovat na jeden počítač a musíte provést aktivaci. Pokud máte OEM verzi tak se opětovná aktivace zdaří pouze pokud se nový počítač příliš neliší od předchozího. Výměnu základní desky to prý snese. OEM podmínky nejsou tak nepříjemné jak si většina lidí myslí. Jediné co nesmíte vyměnit je Case protože na ní musí být ta nálepka :) Ne, to je jen žert, tento požadavek nemá žádnou oporu v našem zákoně. Do zdrojáku vas kouknout nenechají. Pokud ano tak podepíšete takové NDA, že upsaní duše ďáblu je vedle toho prý novoročním přáníčkem. Vítejte ve světě proprietárních formátů, security by obscurity a podobně. Windows má v tomto bodu čtyřku, Linux jedničku. Váha: 5 (velmi důležité).

Technická vložka

Doporučuji nastavit disky do AHCI režimu. Vista s nimi pak pracuje o něco málo radostněji a bezproblémověji. Linux s tímto nastavením nemá taktéž problém.

Instalace

Rychlost? Irelevantní. Počet restartů? Nezajímavý. UI instalátoru? Nuda. Instaluju jednou za n let. Za důležité považuju: kvalitu utility pro dělení disků a vytváření oddílů, granularitu výběru instalovaného software a možnost zasáhnout v případě potřeby do nastavení, které instalátor provádí. Zejména do toho, kam a jak instaluje bootloader. Vista se musí spokojit s pětkou. Propadá ve všech oblastech. Linux: dvojka. Váha: 1

Abstraktní vrstva nad blokovými zařízeními

V Linuxu máme device mapper potažmo LVM2 ikdyž to běžní uživatelé příliš často nepoužívají. Vista nic takového nenabízí. Je možné sice vytvořit softwarový RAID a JBOD ale to je tak vše. Žádné pokročílé funkce jako snapshoty, "pvmove" a podobně nelze od toho očekávat. Linux dostává dvojku a Vista čtyřku. Váha: 3 (LVM používám a je pro mě docela důležitý).

Souborové systémy

NTFS je moderní souborový systém s žurnálem, ACL, kompresi, schopnosti vytvářet stnové kopie, kompresi, šifrováním, hardlinky, softlinky, kvotami, vícenásobnými streamy, malé soubory uklada primo do b-stromu atd. Docela se fragmentuje a proto je poměrně logické, že defragmentace je nyní implicitně naschedulovaný task. Je také robustní- odolnost při výpadku napájení či pádu systému je velice dobrá. Podpora jiných souborových systémů v systému je slabá. Teď co s hodnocením. Dát přednost featurám NTFS nebo širokému spektru FS v Linuxu? Práci s nepodporovanými systémy ve Vistě lze obejít pomocí VMware. Interní stínové kopie zase obejdu pomocí externí stínové kopie v LVM, šifrování pomocí LVM/dm-crypt... nakonec si člověk vždy poradí akorat je s tím zbytečná práce. Oba systémy dostávají dvojku. Jednička je rezervována pro FS na úrovni ZFS :-) Váha: 3.

Mini benchmark

V průběhu instalace Visty je proveden benchmark procesoru, paměti, disku a grafického subsystému v hrách a v Aeru neboli v 3D desktopu Visty. Tento test slouží zejména k určeni toho, které vizuální efekty mají být implicitně zapnuté. Přínos je sporný jelikož zejména hodnocení výkony ve 3D se po instalaci ovladačů radikálně změní. K dosažení maximálního skóre (5,9) není zapotřebí příliš silného stroje takže se to (narozdíl od 3Dmarku, SiSoft Sandry a podobně) nehodí ani jako funkce pro poměřování délky přirození... eee co to plácám, výkonu počítače samozřejmě.

Struktura adresářů

Po instalaci začne Vista zuřivě stahovat záplaty. Zcela automaticky a na to, zda se to uživateli (třeba připojenemu přes GPRS se zpoplatněnými daty) zrovna hodí podle principu VJCHKAINUTVLCUCHNOS (Vista Je CHytřejší, Krásnější a Inteligentnější Než Uživatel, Tudíž Ví Lépe Co Uživatel Chce Než On Sám, na tuto zkratku se budu dále v recenzi odvolávat ještě mnohokrát, zapamatujte si ji ;-) ) To je nejlepší čas prohlédnout si jak vypadá struktura adresářů. NTFS umí symbolické odkazy na adresáře už dlouho. Vista toho konečně začala k prospěchu věci trochu využívat. Nově je možnost vytvářet i odkazy na soubory. Tak třeba v přiští verzi to také nejak využijou :) Celkově lze říct, že je zde velký posun k tomu, aby se data aplikací ukládaly do domácího adresáře uživatele. Už se mimochodem nejmenuje "Document and Settings", ale "Users". Konfigurace stále padá zejména do registrů... Ted si na ty změny ještě musejí zvyknout vývojáří aplikací. Zpětná kompatibilita snahu o zlepšení trochu kazí. Starší aplikace mají stále tendenci delat v "program files" chlívek. O těch, které dělají neřád i v adresáři Windows raději nemluvit. Přes náznaky vynaloženého úsilí podle mě koncept FHS vítězí. Linux dvojka, Vista trojka. Váha 3.

Záplaty jsou staženy, nainstalovány a každých deset minut na vás vyskočí otravné okénko připomínající, že je třeba restartovat. O tom už ale v příští části seriálu.

       

Hodnocení: 98 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (2) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

Black.Bandit avatar 2.1.2008 12:04 Black.Bandit | skóre: 5 | blog: Bandita
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ROFL. Tomuhle článku bych dal 480%. Škoda že to nejde :-)
Nemo propheta in patria sua
Dalibor Smolík avatar 2.1.2008 14:17 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Já jsem taky dal jenom 100% :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
frEon avatar 2.1.2008 12:15 frEon | skóre: 40 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
moc se mi libi tvuj clanek. velmi ftipne, uz se tesim na dalsi dil...
Talking about music is like dancing to architecture.
2.1.2008 13:01 ronny | skóre: 15 | blog: lake bodom | 3nec / Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
+1
Metal smajdalfe, METAL!
2.1.2008 12:50 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dávám Windows šanci
Dávám Windows rok, maximálně dva :-)))
Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
Gogulux avatar 2.1.2008 13:28 Gogulux | skóre: 3 | blog: WTF
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
:-) +1
2.1.2008 12:59 springer | skóre: 10 | blog: engineering
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
rad bych se zeptal, proc ten spisek nenabidnete napr. linuxsoftu jako clanek. Ten web je skoro mrtvej, potreboval by prave takovou transfuzi. Zvysila by se tam navstevnost a trochu by to povzbudilo konkurenci. Takhle to pomalu ale jiste speje k monopolu abc, a to je jiste to co nechceme.
kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
Ilfirin avatar 2.1.2008 13:09 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
duopol
2.1.2008 13:20 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
bipol
peYko avatar 2.1.2008 21:43 peYko | skóre: 8 | blog: /dev/null | Žilina
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
dipol :)
...a je zo mna Liferay koder. | She sells Bourne shells by the sea shore... | Eufory - heavymetal este neumrel :)
2.1.2008 15:03 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]

Nemyslim si, ze by moje posty byly dostatecne stylisticky a pravopisne na vysi aby z toho mohl byt clanek. Sam to do poradku dat nedokazu a spolehat na to, ze to udela redaktor nelze. To jsem udelal jednou a krute se mi to vymstilo. Chyby zustaly, videa prevedene do flashe a umistene na server nebyly. Zato cenzura provedena byla. A to jsem jim to dal zdarma.

Za takovych podminek si to radsi vystavim zde a po tydnu-dvou na svuj blog.

Luboš Doležel (Doli) avatar 2.1.2008 15:21 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Mně to připadá jako materiál pro blog jako dělaný, články bych z toho nedělal.

Ale nenechte se odrazovat Živě.cz, tady je to lepší ;-)
koulinek avatar 2.1.2008 13:02 koulinek | skóre: 19 | blog: koulonet
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dobrý, jen tak dál, ikdyž jsem si teď koupil krabicové openSUSE 10.3 abych podpořil aktivity BPS tak třeba by to jednou došlo tak daleko že bych byl ochoten vydat nějaký peníz i za Visty :o)
Motto: "Lépe býti dvanácti souzený, než šesti nesený."
belisarivs avatar 2.1.2008 13:56 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Akorat nechapu, proc je licenci davana takova vaha.

Abych rekl pravdu, tak ji nikdo nikdy necte a ze soukromych uzivatelu ani nikoho nevzrusuje. O GPL plati v podstate totez.

A procento geeku a programatoru, ktere by to melo zajimat, je v obou taborech docela male.

Na tom, ze MS nechce ukazat zdrojaky nevidim nic divneho. At ma duvody jake chce. Je to pouze problem jeho a par uzivatelu.
IRC is just multiplayer notepad.
2.1.2008 14:49 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Nahore je napsano, ze vaha je ciste subjektivni zalezitosti. Ja licence ctu a neni mi lhostejne co tam je napsano. Neberte to jako prazdnou frazi; za moznosti, ktere mi FSF posvecene licence nabizeji jsem vdecny protoze jsou pro me v praxi uzitecne.

Nevim co myslite tim "par uzivatelu". Neznam jedineho programatora, ktery by se nechtel obcas podivat do zdrojaku ze studijnich duvodu jak je udelana nejaka funkce.
belisarivs avatar 2.1.2008 15:23 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
To beru. Ja osobne to taky nepovazuju za neco zbytecneho. Kdybych delal nejaky program, tak bych asi taky zvolil GPL.

Jenom poukazuji na riziko, ze prilisnym durazem na licenci riskujeme, ze normalni uzivatele budou jenom nechapave kroutit hlavou nad tim, jak nekdo neco takoveho resi.

Nerikam, ze komunita by se mela priklanet k ignorantum hledajicim Windows zadarmo a legalne. Jenom bychom na licenci nemeli lpet vice nez je zdravo.

Viz treba ICQ. Tam se lide ohaneji licenci. Ale jak je ta licnece vubec vymahatelna? Zalezi na tom vubec?
IRC is just multiplayer notepad.
2.1.2008 21:35 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Taky je nectu a presto jsou dulezite i pro ty, ktere naprosto nezajimaji. Pouzivam-li cely system s uzavrenou licenci, chybi mi ficury typu badram (jinymi slovy, jini pro me nemohou delat veci, ke kterym potrebuji nahlizet do zdrojaku). Aplikace, ktere do takoveho systemu zasahuji, jsou drazsi, protoze se hur vytvareji. MS pak muze pouzivat svoje "nedokumentovane funkce" a ma vyhodu - pomalu, ale jiste, se okoli (a tedy zrejme i ja nebohy user, ktereho licence nezajima) stavame zavislymi na jedne firme (to je otrepane a "bez obsahu", ze?), takze ani nevime, ze na stejnem poli mohlo byt vic hracu a tim padem vic kompatibilnich ficur a za mnohem nizsi cenu (ale co oko nevidi, srdce neboli). Pokud tedy tak komplexni vec vyviji pouze jedna firma, pak se nemuzeme divit, ze ta firma vytvari jen to co je ekonomicky zajimave. To rozhodne nemusi nijak souviset s uzitecnosti. Zvlaste pak tehdy, kdyz je ten soft vyvijen pouze pro ty, kteri o tom nechteji nic vedet ("bezny user" se citi byt obtezovan nejakymi znalostmi, takze ho to opravdu nezajima, ale je to prave on kdo plati - vysledek je, ze je oblbovan, okradan, ochuzovan a jeste je i fascinovan celym timto uzasnym procesem, kteremu ani nechce rozumet - jako v politice). Pokud se ta firma rozhodne, ze se v nove verzi na neco duleziteho vykasle (trebaze to je uzitecne a je to pro mnoho useru uzitecne - napr. pro usera, ktery netusi ze to existuje, ale skrz takovou vec mu muze jeho admin levneji neco dodat), pak to odstrani a bfu se bude vzpirat jak hrebec aby se tu informaci nedozvedel. Proste se nekomu neco zhorsi, zvysi to cenu, ale chtel to MS, takze BFU vi, ze to je to nejlepsi co si kdy smel prat (vubec je uzasne ze existuje takova kouzelna firma, ktera dokaze zazraky, ktere nedokaze zadna jina firma na celem svete - viz jeji velikost a zisky! :-) ). U stare aplikace vsak dlouho zustat nemuzete, protoze uz se o ni nikdo nebude starat a jen se bude zakerne cekat az budete muset vysolit za upgrade, ktery nepotrebujete, ale se kterym prichazi nove seznamovaci a migracni kolecko a nova vyuka (cas jsou penize) atd...

OS je velky, ale co "ostatni" aplikace..? Treba Doom..? Ok, kdyz ho firma zahodi, tak se nehraje :-) Ale co aplikace dulezite pro firmu? Nekdy je potreba udelat jen nejake male zmeny, ale firma to neumi... co udela? Muze najmout jinou firmu pokud to lze (kdyz program neni uzavreny). Taktez ma neporovnatelne vetsi sanci, ze projekt nebude ukoncen pokud je program zajimavy. Nebo pokud bude ukoncen, pak stale plati, ze je mozno delat upravy i zpetne. Byva zvykem, ze programy s otevrenou licenci usera mnohem mene nuti k upgradu a kdyz uz nejaky nastane, pak se neodehravaji zasadni zmeny toho co jiz fungovalo. Proc? Protoze firma, ktera je zavisla na tom, ze user opakovane plati, potrebuje vizuelne ukazat ze je to nove, cupr, vice nablyskane - proste porsche! Tedy nutne to musi vypadat jinak, ne tak nutne se musi lepsit to co je oku bfu skryto. Kdyz to bfu koupi a neco neni ok, tak vi, ze u velke firmy nema cenu se ohradit (cim je vetsi - tim je vetsi zaruka pro nakup, ale take cim je vetsi - tim je user mensi a tim vic si uvedomuje, ze a. nema odvolani; b. nic lepsiho stejne neexistuje). V nejhorsim se naslibuji hory doly o tom jak prave ta pristi verze uz konecne vyresi uplne vsechna trapeni a ze staci jen chvili pockat. Prolozi se to velkymi sliby o uplne nepotrebnych funkcich a udela se z toho jeden veliky a hutny gulas, ktery se podava po dobu nekolika let az vsichni zapomenou co vse bylo naslibovano a zbyde jen par procent tech slibu... ale to uz nevadi - to je okamzik, kdy kazdy vi, ze to co ma na stole je hlavne nove! hlavne uzasne! a kazdy vi, ze tolik uzasnych veci neskryva zadny jiny system (ci velky program) od zadne mensi firmy (pokud existuje - nemyslim fyzicky, ale pokud o ni vime a pokud jsme ochotni to zkusit, nebo zda to nechame na chytrejsich a pilnejsich - napr. na redaktorech zive.cz). Do uzavreneho programu nemohou jen tak pro nic za nic prispivat jine velke firmy. Pokud se jednou stane, ze se svet dostane do podruci firmy, ktera nemusi moc inovovat a pritom muze zachovat vysoke ceny a zaroven dokaze dusit svoji konkurenci, tak se take muze stat, ze vyse popsane absurdity nikomu nebudou pripadat byt dive - proste to tak ma byt a stejne nic lepsiho neni (nikdo dalsi neni tak veliky). Toto cele zacina u licence, kterou nechceme znat - proc taky..? ;-)
2.1.2008 14:09 Kvakor
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Do zdrojáku vas kouknout nenechají. Pokud ano tak podepíšete takové NDA, že upsaní duše ďáblu je vedle toho prý novoročním přáníčkem.
Vzpomel jsem si na knihu "Dobra znameni" od Terryho Pratchetta a Neila Gaimana, kde na Zemi naturalizovany demon Crowley poslal licenci od softwaru do sveho pocitace kolegum dolu do oddeleni smluv s poznamkou "Hosi, ucte se".
alblaho avatar 2.1.2008 14:25 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dík za moc pěkný post. V podstatě se vším souhlasím.

Obzvláště se mi líbí posun od "Documents and Settings" (my se nebojíme dlouhých a popisných názvů, shell nikdo nepoužívá) k mnohem příjemnějšímu "Users". Jsem rád, že na unixech už je to desítky let správně.
2.1.2008 14:49 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Jsem rád, že na unixech už je to desítky let správně.
Někteří si to zjevně nemyslí.
2.1.2008 15:54 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
No, já například doteď nepochopil, proč se adresář usr jmenuje usr a co do háje za etc. je v adresáři etc. Jediné, co je mi na tom příjemné, jsou malá písmena – hledání shiftu při bušení adresářové cesty je pěkný opruz (ale za rozumnější bych považoval mít doplňování názvů case-insensitive).
Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
2.1.2008 17:33 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
S tím /etc netuším, ale v „Jemný úvod do systému unix“ jsem četl, že kdysi dávno se domovské adresáře uživatelů nalézaly v /usr , takže imho je to zkratka pro „users“. Btw větsina adresářů v / má délku 3 znaky (asi nějaké dřívější omezení?) a na to se rozumná zkratka vymýšlí blbě :-).
There is no point in being so cool in a cold world.
nolly avatar 2.1.2008 17:53 nolly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
/usr znamená Unix System Resources :-) Users to nejsou, je to docela rozšířený omyl.
2.1.2008 18:27 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Díky za info, blbě jsem si ten text vyložil. Pro zájemce (jeden z možných významů (-:) unixových adresářových zkratek.
There is no point in being so cool in a cold world.
Josef Kufner avatar 2.1.2008 20:21 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Ve FreeBSD jsou dodnes v /usr/home.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
frEon avatar 3.1.2008 02:11 frEon | skóre: 40 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
v irixu jsou uzivatelske ucty taky tam
Talking about music is like dancing to architecture.
3.1.2008 12:35 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Cely /usr je tak nejak navic. Vzniknul jenom proto, ze se prvni verze UNIXu nevesly na jednu pasku.
5.2.2008 18:56 Milan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
V adresáři Etc... jsou přece logicky mp3 od Ládi Mišíka ! :-)
2.1.2008 15:11 bobbin | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Moc pěkný článek. A úvod k seriálu, jak (snad správně) tvrdí nadpis a konec zápisku.
O Windows OS se nezajímám a momentálně se ním setkávám pouze v práci (nejblíže na desktopu kolegy sedícího vedle mně a nejiteraktivněji jako pouhý uživatel Citrix aplikace bežící na Win2k).
Díky za shrnutí, člověk se tak aspoň v kostce doví pár novinek i z tohoto světa...

2.1.2008 16:31 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mě teď XPcka zatuhávala spolehlivě, koupil jsem si Pinnacle Studio a kdykoliv jsem odběhl za Lucinkou, tak po návratu jsem měl režim spánku. A po obnovení se vždy objevil BSOD a půl sekundy na to restart.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
2.1.2008 16:46 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Což je ale problém PS, nikoliv XP jako takových ;)
Mimochodem, dle mého je Pinnacle Studio zářný příklad "kvalitního" software. Nevím jak teď, ale kdysi jsem já i několik mých známých používali verzi 8.xx a končívalo to podobně jako u Tebe. V lepším případě zátuh aplikace, v horším rovnou restart.
Luboš Doležel (Doli) avatar 2.1.2008 18:09 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Já Pinnacle Studio neznám, ale nemělo by platit, že userspace aplikace nemůže jen tak shodit systém?
2.1.2008 19:58 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Platit by to samozřejmě mělo, v reálu je bohužel občas situace jiná, ale to všichni víme, že jo. ;)
Jardík avatar 2.1.2008 17:03 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
S Audigy 2 a 4 se mýlíš. Audigy 2 lze bez problému provozovat s ovladačem pro Audigy 4! Dále k Audigy 2 existuje neoficiální CD se SW pro Win Vista (a to i pro 64bit) - s tím samým obsahem, jako na tom, co jste dostal s kartou. Díky tomu je i bass redirection úplně v pohodě. EAX není problém Audigy ani Creative, ale MS. Prostě ho vyhodil z Direct Sound (či čeho) a musí se pro něj použít OpenAL. I tohle ale Creative řeší pomocí Alchemy pro Audigy 4, které převádí ony funkce do OpenAL. Pro Audigy 2 pak existuje patchnutá verze, která neprovádí kontrolu typu karty - a funguje to.
Věřím v jednoho Boha.
Jardík avatar 2.1.2008 17:09 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mimochodem, těch každých 10 min obtěžující okénko se dá nastavit i na 4 hodiny.
Věřím v jednoho Boha.
2.1.2008 18:03 bobbin | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Nevím jak u Vist, ale XP-čka mají omezený počet oddálení povinného restartu, kdy po určitém počtu takovýchto prodloužení ti zbudou pouhé dvě možnosti, jak se zbavit toho otravného okénka. Restart nebo odsun okénka někam do rohu, kde nebude otravovat.
Honza Balák avatar 2.1.2008 19:48 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
A konkrétní číslo by nebylo? Já jsem často mačkal "Oddálit restart" (či jak se to jmenuje) a nevzpomínám si, že bych po určité době musel restartovat...
<null>
frEon avatar 3.1.2008 02:15 frEon | skóre: 40 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
2147483648 ;-)
Talking about music is like dancing to architecture.
3.1.2008 12:02 bobbin | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
4-5
Teď si přesně nevzpomenu... jsou to už dva roky, co jsem měl na notebooku windows a co jsem je updatoval. Je pravda, že šlo o security updaty, takže je možné, že obyčejné updaty (pokud takove pro Win existují) se chovají jinak.
Heron avatar 2.1.2008 18:19 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Pěkný článek, si lehce tendenční, ale snaha o objektivnost tam je.

Zkušenosti s 3.11 až 98 (verze ME a NT mě minuly) byly tristní.

Většina linuxáků se tehdy (někteří ještě dnes) pěkně ztrapňovala. Porovnávala "superstabilní" Linux s "padavými" Windows. Tehdy jsem dost nechápal a považoval linuxáře za partu pošuků, protože jsem pracoval na NT4.0, které mi nikdy nespadly. Tím, že se smáli Windows jako "nestabilnímu" systému v podstatě dokazovali svou neznalost (a nebo to dělali záměrně). NT4.0, považuji za druhé nejlepší Windy, po W Server 2003. Toto jsou skuteční partneři pro porovnání. Stabilitu porovnávat ale nelze. NT mi za 3 roky nespadli, W2k3S taktéž. 0:0

Třeba proč při kopírování velkého souboru vyhazuje stránky běžících aplikací z paměti je mi záhadou.

Ale zachovávají cache i jiných souborů. Na rozdíl od linuxu, kde zahodí cache všech souborů a má ji jen pro ten jeden velkej, který člověk potom už nepotřebuje.

Heron
2.1.2008 19:11 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
NT v te dobe ale pouzivalo malo lidi a byly drahe. Ale jak rikam- primou zkusenost nemam a tak o nich nepisu.

V linuxu se da nastavit parametr swapiness (za behu systemu). Aby se to ale chovalo tak nestastne jako v win2k, tzn. ze kdyz minimalizuju aplikaci, zkopiruju velky soubor a obnovim aplikaci z minimalizace tak to trva pac ji to znova nahrava, by myslim dalo praci :)
Heron avatar 2.1.2008 20:25 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
I Windows se dají nastavit tak, aby neodswapovali minimalizovanou app. Ale mě jde o něco jiného. Linux je schopen zahodit komplet celou cache, jen aby se tam vlezl ten velý soubor (který se tam stejně nevleze). Myslím, že by se tam měli nechat často používané soubory (a mám pocit, že tohle dělaj windy). Tedy kopírování ve windech mi nevymaaže zbytek cache.
3.1.2008 12:43 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Win NT 4.0 jsem byl take nucen pouzivat v praci. A muzu s klidem prohlasit, ze stabilni urcite nebyly.
Navic byl desny bordel v service pacich (kua, jak to vysklonovat?). Neco chodilo jenom s trojkou, na neco jsi potreboval petku a me nejmin padala ctyrka. A to uz vubec nemluvim o podpore ruzneho hw.
Quetzal avatar 3.1.2008 19:33 Quetzal | skóre: 8 | blog: Quetzal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
service pacich (kua, jak to vysklonovat?)

Servisních balíčcích?
Kdo chce kam, nechť si tam pomůže sám. Já nemám čas.
Quetzal avatar 3.1.2008 19:31 Quetzal | skóre: 8 | blog: Quetzal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Až budeš brát vistu z pohledu obyčejného uživatele a ne uživatele, pro kterého jsou "ták moc" důležité věci, o kterých obyčejný člověk ani neví, tak mi napiš, rád si to přečtu. Jinak je to jen blábol, kterému kraluje výrok tvůj i mnoha dalších "uživatel." a bohužel i prostoduchých truhlíků.

"Bože já se nemůžu podívat do zdrojáku, božínku, co já budu dělat. Já pak nevím, co to vlastně dělá. A já si to pak nemůžu sám opravit. Bože, bože, bože."

Nebuďte směšní, nějaká společnost nebo one-man si celé roky vyvýjí svůj program, komerční, a pak vás nechá dívat se do zdrojáku, že? To není nic než jen ubohý doklad toho, jak zatraceně netolerantní někdo můžu být. Je to jeho program a je jen jeho věc, jestli ho třeba nechá na pozlaceném cédu vypálit k Saturnu.

K dalšímu se ani vyjadřovat nebudu. To že ti tady ostatní jen a jen tleskají za tvůj výkřik je taktéž směšné.
Kdo chce kam, nechť si tam pomůže sám. Já nemám čas.
3.1.2008 20:27 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Holt každý má jiné priority. Pro někoho jsou důležitější přístupné zdrojáky, někomu stačí funkčnost aplikace, nedělal bych z toho vědu. Svět je velkej a oba tábory můžou vegetit pěkně vedle sebe ;)
Za sebe jako můžu říct, že mi proklamovaná možnost "vidět pod pokličku" nepřipadá jako všespasitelná a neodvážil bych se tvrdit, že otevřená aplikace je už z principu lepší, spolehlivější nebo rychlejší.
3.1.2008 22:01 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Až budeš brát vistu z pohledu obyčejného uživatele a ne uživatele, pro kterého jsou "ták moc" důležité věci, o kterých obyčejný člověk ani neví, tak mi napiš, rád si to přečtu.

Tohle nebudu nikdy delat, toho je plny internet. Toto srovnani je zamereno pro jinou cílovou skupinu a zcela zamerne bylo umisteno zde. Ostatne v uvodu je jasne napsano z jakeho pohledu se na vec budu koukat.

To není nic než jen ubohý doklad toho, jak zatraceně netolerantní někdo můžu být.

Nikoliv. Ja jsem vysoce tolerantni vuci tvurcum closed source software, respektuji jejich pravo na urceni si vlastni licence a pravidel pouzivani. A take se podle nich (mam pocit, ze jako jeden z mala) ridim. Presto preferuju open source. Co je na tom divneho? Copak kazdy, kdo je tolerantni k homosexualum s nimi musi rad spat? Ty totiz presne neco takoveho naznacujes.
27.7.2008 04:24 koubax | skóre: 3
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dávám Windows šanci aneb Vista z pohledu Linuxáka [1]
Musím říct velmi povedenej článek, nejsem ani BFU a nejsem ani dobrej programátor, lecos si napíšu, ale jak kdy. Fakt se mi to hodí, ale po tom co jsi vyjmenoval v článku tak 50% věcí co ani nevim co jsou, tak jsem asi spíš BFU . ... :D Možná si Visty hodim do virtualboxu (WMVare jsem nějak nepobral (worksatation je placenej) a k tomu abych se naučil server player jsem ještě neměl čas.)

PS: Jinak chudák ten kluk, neber si ho tolik, jinak nebude moct tři dny spát. PS2: sorry za flame v PS

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.