Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 00:20

Zpravodaj o Víně - 348

10. 7. 2008 | Luboš Doležel
Články - Zpravodaj o Víně - 348  

Interview o Wine 1.0: Alexandre Julliard. Popularita Wine. Vývoj po verzi 1.0. Změny v databázi aplikací: Změny od správců programů.

Obsah

Konečně vyšlo Wine 1.0 - cesta k tomuto vydání byla dlouhá 15 let. Toto vydání vyvolalo takový nápor na webové stránky winehq.org, že zapříčinilo výpadek na jednu až dvě hodiny. Pokud chcete vidět křivku návštěvnosti, podívejte se na grafy. Od vydání verze 1.0 uběhl jediný den a Alexandre Julliard už zase začal zasílat patche v typickém množství.

Interview o Wine 1.0: Alexandre Julliard

link

1. K verzi 1.0 vedla dost dlouhá cesta. Myslíš si, že za ty roky mělo mít Wine nějaké vydání založené na některé ze starších verzí? Pokud ano, kdy se tak podle tebe mělo stát? Proč? Myslíš si, že aktuální vydání 1.0 přichází ve vhodný čas?

Z počátku Wine podporovalo pouze Win16, protože projekt začal v dobách Windows 3.1, a pravděpodobně jsme mohli udělat vydání s dost dobrou podporou Win16 někdy v roce 1998. Ale jak se dalo očekávat, v té době všichni chtěli spouštět Win32 aplikace, takže soustředění na podporu Win16 takové, aby to došlo až k vydání, by pravděpodobně způsobilo, že by mnoho vývojářů ztratilo zájem. Místo toho jsme začali měnit architekturu, abychom podporovali Win32, což byla z dlouhodobého hlediska dobrá volba, ale znamenalo to, že jsme po dlouhou dobu nemohli vydat nic rozumného.

2. Jaké stěžejní věci bys vyzdvihl ve verzi 1.0? Říkám si, že teď, když jsme se dostali až k verzi 1.0, tak bychom možná měli stát na střeše a vykřikovat: „Umíme [to]!“. Co je [to]? Pokud by chtěl někdo Wine prubnout, víš o nějakých programech pro Windows, které bys k vyzkoušení doporučil? Pořád existuje tuna programů pro Windows bez srovnatelné alternativy pod Linuxem - jsou nějaké takové programy, které ti připadají obzvlášť užitečné, abys je někomu navrhl vyzkoušet?

Photoshop CS2 jednoznačně představuje něco jako vlajkovou loď, ale myslím si, že bychom měli vyzývat k tomu, aby vyzkoušeli vše, co mohou, neboť to je důvod, proč vkládáme tolik úsilí do rozcházení instalátorů. V současnosti je dobrá šance, že skoro jakákoliv aplikace se nainstaluje a alespoň udělá něco zajímavého.

3a. Podíváme-li se do budoucna, jaké technické změny Wine potřebuje? Existují nějaké velké sady patchů, které se někde povalují a nebyly zařazeny kvůli zmrazení kódu?

Velkou chybějící funkcí je DIB Engine, který doufám, že se dostane do verze 1.2. Některé další zajímavé patche, které vyčkávají, jsou podpora iPodu (a více všeobecná podpora USB zařízení) a animované kurzory.

Z dlouhodobého hlediska je tu podpora 64bit, která bude jednoznačně vyžadovat hluboké technické změny; naštěstí to není tak zlé jako přechod 16->32, ale stále je to hodně práce.

3b. Je tady pár různých skupin, které pohánějí kupředu vývoj Wine, konkrétně Google a CodeWeavers. Na co se chcete zaměřit? Za ty roky jsme viděli docela dost velkých změn, které posunuly Wine v různých směrech - například vývoj D3D8 skutečně zahájil éru podpory her ve Wine, port na OS X otevřel dveře přenositelnosti - je na obzoru něco takového? Myslíš si, že někdo udělá ntoskrnl načítající ovladače Windows nebo připojující je do jádra nebo tak něco?

Nemyslím si, že jsou ovladače pro Windows pro Wine tak zajímavé, vyjma několika specializovaných oblastí jako USB zařízení nebo tiskárny. Všeobecná podpora ovladačů by skutečně musela jít do linuxového jádra, aby byla užitečná, a i když je to rozhodně proveditelné, byl by to oddělený projekt.

Pokud jde o Mac OS, rozhodně potřebujeme grafický ovladač quartz, uživatelům by se to více líbilo. Udělat takovou věc správně je ovšem docela těžký úkol, takže nevím, kdy na to dojde.

4. Co nechceme dělat? S jakými technickými věcmi bychom si neměli zatěžovat hlavu? Existují nějaké části Windows, které nemá ani cenu se snažit podporovat? Například podpora Win31 teď visí na vlásku - dojdeme někdy do stavu, že nebude mít cenu to podporovat? Nebo snad Wine má důležitou roli tím, že umožňuje používání archaických aplikací?

Myslím si, že se dostaneme do fáze, kdy bude nutné vyřadit současnou podporu Win16; mohla by být nahrazena čistější architekturou, která by byla skutečně nezávislá na 32bit kódu namísto toho, aby s ním byla provázaná, takže by v 32bit změnách nepřekážela a v jednom kuse by se nerozbíjela. Tady bude těžké najít někoho, kdo tu práci udělá, dělat na nových funkcích je podstatně zajímavější...

5. Je Wine příliš ambiciózní? Nesnažíme se o něco až příliš velkého? Dostaneme se někdy do stavu, že komplexita projektu v kombinaci s množstvím regresí nebude zvladatelná naší vývojářskou komunitou? V jednu dobu asi před deseti lety to vypadalo, jako kdyby Microsoft vydával nové technologie a API každý týden. Věci se, zdá se, dost zpomalily, ale myslíš si, že ten trend bude pokračovat? Myslíš si, že budeme stíhat reagovat na budoucí API Visty, Windows 7 atd.?

Doposud se nám dařilo stíhat a nepředpokládám, že se to změní. Vždycky máme samozřejmě trochu zpoždění, ale na druhou stranu nevidím, že by se zpoždění zvětšovalo. Kromě toho je celá ta složitost problémem i pro Microsoft, je pro ně čím dál složitější dělat zásadnější změny.

6a. Pokud bys mohl mávnout čarovnou hůlkou a změnit jednu věc ve Wine, co by to bylo?

Více testů na regrese...

6b. Pokud bys mohl mávnout čarovnou hůlkou a změnit jednu věc na Linuxu [nebo OS X], co by to bylo?

Byl bych rád, aby byly řádné desktopové standardy, korektně implementované různými desktopovými prostředími. Postupně se k tomu dostáváme, ale trvá to déle, než by mělo.

6c. Pokud bys mohl mávnout čarovnou hůlkou a změnit jednu věc na Windows, co by to bylo?

Nevěděl bych, kde začít, je tolik věcí, které by se musely opravit...

7. Teď, když se Wine dostalo k verzi 1.0, myslíš si, že ho velké distribuce zařadí? Pokud ne, proč? Bojí se právních sporů? Pokud ano, měly by?

Pochybuji, že budou přibalovat Wine, neboť se všichni obávají Microsoftu. Je to všechno FUD, neexistuje žádný racionální důvod k obavám, ale i když je pravděpodobnost vzniku soudních pří malá, nekonečná velikost prostředků, které by do toho mohl Microsoft vložit, postačuje k odrazení.

8. Na to bychom se měli ptát jen proto, že není lepší způsob vyvolání násilí než rozjetím flamewaru kvůli licencím, ale vidíš potřebu přejít na LGPL3? Většině vývojářů docela stačí verze 2. Jenže zase si musíme vzít, že většině lidí vyhovovala licence X11, než jsme rychle změnili názor. Je na LGPL3 něco obzvlášť problémového pro Wine?

Myslím si, že Wine nemá problém s LGPL2, ani s LGPL3, takže ani není moc motivace ke změnám. Dovedu si představit, že k přechodu nakonec dojde, jakmile se vynoří potřeba sdílení kódu s LGPL3 projekty.

9. Když vychází verze 1.0, vidíš potřebu pro nějaké změny ve vnitřních procesech? Půjdou patche do stromu stále tím samým způsobem jako doposud? Myslíš si, že se něco ohledně vývojového cyklu po verzi 1.0 změní?

Doufám, že budeme moci dělat stabilní vydání častěji než jednou za 15 let...

Také snad budeme moci rozjet systém pro sledování příspěvků, na kterém jsme pracovali se SFLC, ale tady jde hlavně o papírování, nijak zásadně to způsob naší práce nezmění.

10. Pokud bychom mohli zázrakem zajistit, aby všichni vývojáři na světě dělali pro Wine a Wine 2.0 by vyšlo touto dobou příští rok, co bys tam rád viděl?

Mezi velké funkce by zjevně patřily DIB engine, Win64, podpora .NETu, ovladač quartz atd. Ale co skutečně zabírá čas, to je vystopování a opravování škaredých drobných nekompatibilit, které rozbíjejí aplikace, jež by si jinak celkem vystačily s naší existující sestavou funkcí. To je to místo, kde by zázračné zapojení všech vývojářů mohlo pomoci.

Popularita Wine

link

Scott Ritchie udělal analýzu používanosti Wine na základě balíčku popcon z Ubuntu:

Balíček "popcon" je nainstalován, pokud uživatel během instalace (nebo ve správci balíčků Synaptic) povolí anonymní sdílení dat o používání aplikací. Zanalyzováním dat můžeme o Wine zjistit následující:

Wine, nainstalováno 215262×, 14731 uživatelů jej používá pravidelně, 156710 jej nepoužívá.

Pokud to srovnáme s dpkg, které má každý systém s Ubuntu:

dpkg, nainstalováno 576989×, 151098 uživatelů jej používá pravidelně, 411213 jej nepoužívá.

Po troše dělení to znamená, že docela vysokých 37 % uživatelů Ubuntu má nainstalované Wine a 10 % uživatelů Ubuntu jej skutečně používá. 7 % používá Wine "často", ať už to u popconu znamená cokoliv. Pokud to zkombinujeme s odhady velikosti uživatelské základy Ubuntu (okolo 8 milionů, co jsem slyšel), máme přibližně 800 000 uživatelů Wine.

Tyto údaje jsou trochu zkreslené - nezahrnuje to většinu uživatelů Wubi, kteří si nainstalovali Ubuntu z Windows, protože jim nejsou pokládány žádné instalační otázky. Ačkoliv to nemohu dokázat, tak věřím, že to znamená, že nyní podceňujeme množství uživatelů Wine, neboť se zdá rozumné, aby se ve Wubi instalacích více používaly aplikace pro Windows, a tudíž i Wine.

Scott se také podíval na celková čísla o používanosti:

Jistě. Pokud Ubuntu stále představuje ~30 % uživatelů, jak to bylo v roce 2007, když proběhl průzkum DesktopLinux.com, a pokud je pravděpodobnost používání Wine mezi uživateli ostatních distribucí stejná, tak získáváme odhad, že Wine má nějakých 2,6 milionu uživatelů.

Vývoj po verzi 1.0

link

Alexandre Julliard, který má na starosti údržbu Wine, rozeslal stručné shrnutí toho, jak bude vývoj Wine fungovat v budoucnu.

Zdarec, znovu bych chtěl pogratulovat k vydání verze 1.0!

Teď, když už se zotavuji z toho šoku, že se nám podařilo vydat verzi 1.0, mám pár poznámek k budoucímu vývoji:

  1. Zmrazení kódu skončilo, patche jsou opět přijímány. Pokud jste zaslali patche a ty nebyly zařazeny během zmrazení kódu, upravte je prosím pro 1.0 a zašlete je znovu.
  2. Vývoj bude pokračovat jako v obvykle v git větvi "master". Vývojová vydání 1.1.x se budou připravovat z této větve každý druhý pátek.
  3. Nyní máme git větev "stable", kam se budou dávat jen důležité opravy. Údržbová vydání 1.0.x se budou připravovat z této větve, jakmile se nashromáždí dostatek změn na to, aby bylo nové vydání odůvodnitelné.

Pro vydání 1.0.1 navrhuji následující proces:

To mi umožní pravidelné hledání chyb v 1.0.1, které jsou opraveny v master, a budu moci natáhnout odpovídající commity do větve stable.

Změny v databázi aplikací

link

Změny od správců programů

link
ProgramPůvodní stav/verzeNový stav/verzeZměna
Spore Creature Creator Trial Edition Garbage (0.9.61) Bronze (1.0.0) +1
ClassPad Manager for Class Pad 300 01.24 Bronze (0.9.44) Gold (1.0.0) +2
Call of Duty United Offensive: 1.5 Gold (0.9.54) Platinum (1.0.0) +1
Jagged Alliance 2 Wildfire: 6.04 Platinum (0.9.44) Gold (1.0-rc4) -1
The Ship 2007.02.26 Bronze (0.9.53) Gold (1.0.0) +2
SimCity 4 SimCity 4 Deluxe Garbage (1.0-rc5) Gold (1.0.0) +3
Mobile Forces 2.0 NOCD Gold (0.9.44) Platinum (1.0-rc4) +1
AutoCAD 2005 Garbage (1.0-rc4) Silver (1.0.0) +2
Desperados 2: Cooper's Revenge 1.01 (build 1.48) Gold (0.9.44) Platinum (1.0-rc4) +1
Mankind 1.8 client for the "international universe... Garbage (1.0-rc2) Bronze (1.0-rc4) +1
House of the Dead 2 1.0? Garbage (0.9.59) Bronze (1.0-rc5) +1
Broken Cross Disk Manager x86 4.03 Garbage (0.9.49) Bronze (1.1.0) +1
The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth... Garbage (1.0-rc4) Bronze (1.0-rc5) +1
Black Moon Chronicles: Winds of War v1.30 Silver (0.9.56) Platinum (1.1.0) +2
Winbox 2.2.13 Platinum (0.9.55) Gold (1.0.0) -1
Atomic Bomberman 1.0 Gold (0.9.31) Platinum (1.0-rc2) +1
Brother in Arms: Earned in Blood EIBPCRC1.00 Silver (0.9.35) Gold (1.0-rc4) +1
The Movies 1.1 Silver (0.9.55) Gold (1.0.0) +1
Dungeon Keeper 2 1.x Garbage (1.0-rc1) Bronze (1.1.0) +1
Entropia Universe 9.x Bronze (0.9.53) Garbage (1.0.0) -1
CorelDRAW X3 (13) Gold (0.9.59) Garbage (1.1.0) -3
Acrobat Reader 4.x Gold (0.9.57) Silver (1.0.0) -1
Silkroad Online 1.x Gold (1.0-rc2) Platinum (1.0-rc4) +1
Anno 1602: Creation of a New World ANNO1602 König... Gold (0.9.54) Silver (1.0-rc4) -1
EVE Online 5.10.x Empyrean Age Premium Bronze (1.0-rc3) Gold (1.0-rc4) +2
Pokemon NetBattle 0.9.6 Bronze (0.9.60) Platinum (1.1.0) +3
Zork: Grand Inquisitor 1.0 Garbage (1.0-rc2) Silver (1.0-rc4) +2
Little Big Adventure Twinsen's Odyssey Platinum (0.9.54) Gold (1.0.0) -1
Renegade 64 1.x Gold (0.9.50) Silver (1.0.0) -1
Mount&Blade 0.x Garbage (0.9.34) Silver (1.0-rc5) +2
Knight Rider 1.0 Silver (0.9.33) Gold (1.0-rc4) +1
Battlezone 2 1.3 Public Beta Bronze (0.9.54) Silver (1.1.0) +1
Extreme Warfare Revenge 4.2 Garbage (0.9.52) Bronze (1.0-rc3) +1
Pirates of the burning sea Current Gold (1.0.0) Silver (1.1.0) -1
Industry Giant II V2.1 Bronze (0.9.45) Platinum (1.0-rc4) +3
Acrobat Pro 7.0 Bronze (0.9.58) Garbage (1.0.0) -1
Photoshop CS2 Gold (1.0.0) Platinum (1.1.0) +1
Sid Meier's Civilization IV 1.74 Garbage (1.0-rc3) Gold (1.0.0) +3
Word 2003 Garbage (1.0-rc1) Silver (1.0.0) +2
Baldur's Gate II Baldur's Gate Tutu Gold (1.0.0) Platinum (1.1.0) +1
Star Wars: Jedi Knight - Dark Forces II Demo Silver (0.9.59) Gold (1.0-rc4) +1
AutoCAD 2008 Garbage (1.0-rc3) Bronze (1.0-rc4) +1
Fireworks 8 Gold (1.0-rc4) Platinum (1.0.0) +1
Terminator 3 - War of the Machines 1.16 Silver (0.9.60) Garbage (1.1.0) -2
Robot Wars: Arenas of Destruction 1.2 Silver (1.0-rc1) Platinum (1.0.0) +2
Faktury 4.1 Gold (0.9.61) Platinum (1.1.0) +1
Acrobat Pro 6.0 Silver (0.9.58) Garbage (1.0.0) -2
3DMark 2001 SE 330 Garbage (1.0-rc1) Gold (1.0-rc4) +3
Call of Duty 1.3 Gold (0.9.54) Platinum (1.0-rc3) +1
Condor: The Competition Soaring Simulator 1.1.2 Garbage (0.9.58) Bronze (1.0-rc3) +1
WebIS FlexWallet 2006 2006 rev 4 build 529 Bronze (0.9.47) Platinum (1.0-rc2) +3
Gothic 3 1.x Garbage (0.9.59) Bronze (1.0-rc5) +1
Rosetta Stone 2.08.1A Platinum (1.0-rc3) Gold (1.1.0) -1
Ford Racing 2 Demo Silver (1.0-rc3) Garbage (1.0.0) -2
StarCraft Demo 1.01 Silver (1.0-rc2) Gold (1.0.0) +1
Supreme Commander FA 1.x.3xxx Silver (1.0.0) Gold (1.1.0) +1
PRONOTE Client 2007 Gold (1.0-rc2) Platinum (1.0.0) +1
Tron 2.0 1.0 Bronze (0.9.57) Gold (1.0-rc5) +2
Silent Hill 2 1.0 Gold (1.0-rc1) Garbage (1.0.0) -3
Baldur's Gate II Throne of Bhaal Platinum (1.0-rc2) Gold (1.0.0) -1
Axis & Allies (1998) 2.x Garbage (0.9.52) Platinum (1.0-rc4) +4
Sling Player 1.5 UK Bronze (1.0-rc4) Gold (1.0.0) +2
Celková změna +49

Seriál Zpravodaj o Víně (dílů: 42)

První díl: Zpravodaj o Víně - 339, poslední díl: Zpravodaj o Víně – 25. 6. 2014.
Předchozí díl: Zpravodaj o Víně - 347
Následující díl: Zpravodaj o Víně - 349

Související články

Wine aneb nalijme si čistého vína
Corel PHOTO-PAINT 9 for LINUX
Mail virus pro Linux
Staré dobré hry
Hry v Linuxu
Kulečníkové simulátory
Jaderné noviny
Distribuční novinky

Odkazy a zdroje

Wine Weekly Newsletter 348

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

10.7.2008 01:41 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Scott Ritchie udělal analýzu používanosti Wine na základě balíčku popcorn z Ubuntu: Balíček "popcorn" je nainstalován popcon, ne popcorn :)
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
10.7.2008 01:42 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Ale do háje s formátováním...
Scott Ritchie udělal analýzu používanosti Wine na základě balíčku popcorn z Ubuntu:
Balíček "popcorn" je nainstalován
popcon, ne popcorn :)
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
Luboš Doležel (Doli) avatar 10.7.2008 03:51 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Aha :-) opraveno.
10.7.2008 08:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Aha, já myslel, že ačkoliv se ta služba jmenuje popcon, tak balíček, který ji instaluje, pojmenovali popcorn - tak jsem to schválně nechal. Považoval jsem to za nějakou ubunťáckou slovní hříčku.
Jardík avatar 10.7.2008 01:58 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Už konečně funguje crysis? Už jde alespoň spustit?
Věřím v jednoho Boha.
Jardík avatar 10.7.2008 02:01 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
A ještě něco. Wine JE emulátor. Ať si vývojáři tvrdí, co chtějí. Kdyby to nebyl emulátor, je podpora pro PE soubory přímo v jádře či jako modul. Takhle to musí něco parsovat (binárka wine).
Věřím v jednoho Boha.
Luboš Doležel (Doli) avatar 10.7.2008 03:51 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
A jádro by to nemuslo parsovat?
10.7.2008 07:48 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
I lidé s ropuchou osobnosti by měli znát rozdíl mezi emulátorem a implementací API. Jinak by se jim mohlo snadno stát, že budou argumentovat stylem, že je bash emulátor, protože musí parsovat shellové skripty :-) Navíc v jádře už dlouho existuje modul pro podporu jakýchkoli binárek, o jejichž spouštění se pak stará externí program (wine, java, mono, ...).

Ovšem říkat toto člověku, jehož schopnosti spočívají pouze v tvrzení, že všechno je sračka, je asi jako s těmi perlami ...
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
andree avatar 10.7.2008 20:37 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
je asi jako s těmi perlami ...
:-D to som uz dlho nepocul o tych perlach.. a vzdy ma to dostane :o))
ashen avatar 10.7.2008 06:23 ashen | blog: wheeeeeee
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
A neni rozumnější se podívat přímo na wine AppDB?
Nvidia says no to free drivers, I say no to Nvidia
Jardík avatar 10.7.2008 09:38 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Ta grafika na lowest je zase politá vínem. Ve Windows to na lowest vypadá mnohem lépe, zde chybí spousta efektů a ještě k tomu to beží pouze pod dx9 a je to na lowest 5x náročnější na výkon než na Windows a ještě jsem to musel cracknout, aby se to vůbec spustilo (a to vlastním originál) a pak to stejně po půl minutě spadlo na nějaký SIGSEGV. Takže nefunguje.
Věřím v jednoho Boha.
10.7.2008 12:58 brm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Na Crysis sere pes. Přehypovaná hra s nulovou hratelností a žalostnou optimalizací enginu. Pro rejpaly: železo schopné to utáhnout vlastním (NV 8800gt/Core2).
10.7.2008 05:33 HonzaD
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Funguje už v CoD UO punkbuster?
10.7.2008 10:58 Vít Profant
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Můžu udělat něco pro to, aby šel ve Wine nainstalovat LangMaster? Hlavně neříkejte, že si to tam mám naprogramovat. ;-)
10.7.2008 12:22 laco
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Langmaster není strategická aplkace.
hwsoft avatar 10.7.2008 14:02 hwsoft | skóre: 19
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Langmaster jsem pred peti lety ve Wine provozoval, musi to tedy jit i dnes. Jenom byl problem s mikrofonem, nebral mi zvuky pro porovnani vyslovnosti, ale jinak to jelo OK. Celkove me to zas tolik neoslovilo, abych to provozoval dodnes. Mam ted nejaky IMAGE, co vychazely v Chipu, nebo kde, ale zatim jsem nejak nemel ani chut ani cas to zkouset.
11.7.2008 07:56 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348

..pred peti lety ve Wine provozoval..

To je zajímavé. Já vůbec nečekal, že by to mohlo jet, neb LangMaster využívá nějaké funkce MSIE a to Wine nepodporuje a nechává to na IEs4Linux. Osobně mi to přijde docela škoda, neb asi povícero výukovek je děláno podobně.. :-(
11.7.2008 12:35 Vít Profant
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
No, mně šlo o Němčinu, která vyšla někdy předloni. Nějak složitě jsem kvůli ní cpal pod Wine IE a stejně to nejelo. Ale tohle určitě zkusím, díky za tip.
13.7.2008 21:21 Vít Profant
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Jo, tak IEs4Linux jsem nainstaloval a zkusmo i spustil, a když jsem spustil setup.exe Langmastera, tak to na mě řvalo, že není nainstalováno renderovací jádro Gecko, a když jsem řekl, že ho nechci, tak se prostě nerenderovalo... A dál už s tím samozřejmě nešlo nic udělat.
14.7.2008 11:51 Petr Dlouhý | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
IEs4Linux se nainstaluje do speciální složky (tuším ~/.ies4linux), a tudíž to nemá žádný vliv na program který spouštíte obyčejně přes Wine (bylo by nutné použít proměnou WINEPREFIX - vizte man wine).
5.8.2008 12:43 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
tohle jsem zkoušel a nebylo to lepší :-(
14.7.2008 11:48 Petr Dlouhý | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
To že Wine nepodporuje IE neznamená, že nepodporuje ty funkce, které jsou vyžadované po IE - Wine používá jako renderovací jádro Gecko (na jehož instalaci se to zeptá, když je poprvé potřeba), a ty funkce by měly být podporovány prostřednictvím něj.
14.7.2008 16:23 Vít Profant
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
... Gecko, a ty funkce by měly být podporovány prostřednictvím něj.
No, měly. A v praxi i jsou, jenže asi ne všechny. Mimoto si LangMaster (epaexplorer.exe) testuje mj. verzi InternetExploreru, a Gecko mu zjevně nedá uspokojující odpověd...
5.8.2008 12:45 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
to už mi zní jako chyba Wine :-(
18.7.2008 18:39 Vin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
By mne zajímalo, jestli je nějaká šance pod wine rozchodit aplikaci, která vyžaduje ZÁROVEŇ Internet Explorer s ActiveX, .NET (1.1) a flash (apropos, neví se, jak je to se spoluprácí Mono a Wine? Našel jsem akorát jeden zápisek ve wiki wine, že by měl být později bridge, ale jinak nic).
11.7.2008 21:33 Tupac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Prosím potreboval bych pomoct s instalaci hry Lord of the rinf : Battle for Middle-earth .. kdyz chci zpustit instalaci ( Setup.exe ) prez WINE tak se nic nedeje ...a kdyz spustim AUTORUN.EXE tak mi to napise ->
Found 'Z:/home/vasek/autorungui.dll', but required function ''dllmessagebox'' is missing ...
prosim pomocte mi stim jak to mam nainstalovat ...napiste prosím na můj email -> Homer123@seznam.cz.....diky
Ilfirin avatar 13.7.2008 18:11 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
A je to tady :-D
13.7.2008 23:58 __dark__
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Na Homer123@seznam.cz ti tu asi nikdo odpovidat nebude. Pokud chces resit problemy, tak je prosim res tak, aby z toho neco meli i ostatni...
13.7.2008 11:51 Zmije
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zdavim. Konečně už rozumně běhá Miranda, ale chtělo by se víc zaměřit na Cad software (konkrétně Orcad, eagle sice ve wine jede, ale zlobí synchronizace polohy popísů vůči součástce), kvůli kterému musím stále používat windows.
Ilfirin avatar 13.7.2008 18:13 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
No, zrovna OrCad v práci mám a je to opruz to vůbec rozjet pod Windows aby to žralo všechny licenční věci (licenční soubory, hw klíče). XP se bránili, kolega to mordoval hodinu s 15ti restarty. No nakonec to funguje teda, ale chtěl jsem tím říci, že OrCad (pokud nemáte cracklou verzi, tam bude asi situace lepší) je taková prasárna, že jí není rovno. Takže podporu ve wine bych, být vámi, neočekával.
4.8.2008 13:55 petko d
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 348
no , eagle existuje aj nativne pre linux , nie?

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.