abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 748 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Zpravodaj o Víně - 339

    24. 1. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 5793×

    Dostane se Wine do Mac OS X Leopard? Statistika autorů za uplynulé roky. Audit Bugzilly. Konec projektu Alky. Podpora Run/RunOnce. Změny v AppDB: Změny od správců programů; Změny od uživatelů.

    Poznámka redakce: Dneškem počínaje vám budeme přinášet překlady "Wine Weekly Newsletter". Dozvíte se tu o novinkách ve vývoji Wine, nově podporovaných aplikacích a dalších zajímavostech, které se projektu Wine týkají.

    Obsah

    Posledním vydáním Wine je verze 0.9.53 z 11. ledna 2008.

    • Položky RunOnce a Run jsou nyní spouštěny při startu.
    • Pracuje se na podpoře emulovaných diskových zařízení.
    • Došlo k mnoha vylepšením widgetu Richedit.
    • Dialog pro výběr barev vypadá lépe.
    • Spousta různých oprav.

    Roderick Colenbrander (aka Thunderbird) přidal do wiki stránku o DirectDraw a souvisejících klíčích v registrech. Těm, kteří si chtějí s podobným nastavením hrát, se doporučuje, aby si tuto stránku přečetli, než se začnou ptát na #winehq.

    Dostane se Wine do Mac OS X Leopard?

    link

    Seth Weintraub z computerworld.com připravil hromadu předpovědí souvisejících s budoucností Leopardu - ta bude představena na blížícím se Mac Worldu. Většina jeho článku s projektem Wine nesouvisí, ale nakonec se dostanete k zajímavé zmínce:

    Leopard zvládne nativně spouštět programy pro Windows (ve fázi Beta). Ale ne všechny. Nyní má Leopard vestavěné knihovny Wine. Můžete hrát některé hry, používat IE7, Outlook 2007 - součást Leopardu 10.5.2.

    Kdyby se to splnilo, bylo by to určitě zajímavé.

    Statistika autorů za uplynulé roky

    link

    Ve starším čísle Wine Weekly Newsletteru vyšel přehled počtu commitů do Wine za jednotlivé roky. Tentokrát připravil Michael Stefaniuc podobnou statistiku s počty autorů:

    $ for y in `seq 2002 2007`; do
       echo -n "Number of authors in $y: "
       git shortlog -s --since="$y-01-01 00:00" \
           --until="$y-12-31 24:00" | wc -l
    done
    
    Number of authors in 2002: 185
    Number of authors in 2003: 167
    Number of authors in 2004: 183
    Number of authors in 2005: 212
    Number of authors in 2006: 195
    Number of authors in 2007: 218
    

    Audit Bugzilly

    link

    Před několika týdny napsal Vijay Kiran Kamuju zprávu, ve které doporučuje, aby bylo provedeno nějaké pročištění Bugzilly.

    Jak jsme minulý rok udělali audit všech nahlášených chyb v Bugzille, myslím si, že letos bychom měli udělat to samé. Množství nahlášených chyb hodně roste a starší chyby se nechávají ležet ladem. Jen jsem chtěl říct, že bychom měli projít všechny staré otevřené chyby a ověřit je/zeptat se uživatele na stav. Pokud uživatel neodpoví, uzavřeli bychom chybu jako opuštěnou. Zároveň program sami vyzkoušejte na poslední verzi z gitu. Tohle je třeba udělat a potřebujeme na to dobrovolníky. Potřebujeme dobrovolníky na pročištění bordelu (starých opuštěných chyb) v Bugzille.

    Dan Kegel se ozval se informacemi o stavu tohoto auditu:

    Od té doby, co Vijay před dvěma týdny navrhl, abychom udělali audit nahlášených chyb, se množství otevřených chyb snížilo o nějakých 300 kusů, tedy o 10 %. To je celkem solidní kus práce!

    Pořád zbývá 1800 chyb, na které nikdo za posledních 90 dnů nesáhnul (137 z nich jsem bohužel nahlásil já), takže nás čeká ještě spousta ověřování a testování.

    Dan Kegel také připravil graf ukazující vývoj počtu nahlášených chyb.

    Konec projektu Alky

    link

    Projekt Alky nedávno skončil. Jednou z důležitých věcí je to, co hodlají udělat s kódem, který stihli napsat:

    Nicméně, každý konec znamená nové příležitosti, a ačkoliv s lítostí oznamujeme náš odchod, jsme stejně nadšení vám sdělit okamžitou dostupnost VEŠKERÉHO zdrojového kódu projektu Alky!

    Toto pochopitelně rozvířilo diskuzi na wine-devel. Stefan Dösinger vysvětlil, že většina kódu bohužel nebude Wine k ničemu dobrá.

    Když se dívám na jejich implementaci D3D10, musím říct, že je to srovnatelné s Andreasovým kódem z Google SoC s tím rozdílem, že Alky má pár řádek kódu pro vytvoření kontextu GL a odesílání vertextů, ale Andreas zase napsal hlavičkový soubor D3D10.idl. Přidání kódu z Alky do Andreasova kódu je otázkou hodin, pokud to uděláme rychlým a nečistým způsobem. Celkově vzato si myslím, že podpora D3D10, kterou Wine má a zatím neintegrovalo, je pokročilejší.

    Pokud jde o ostatní knihovny, tak tam toho celkem není moc k vidění [...]

    I když se nám ten kód nemusí k ničemu hodit (nebo komukoliv jinému, protože je tu přece Wine), vypadá to, že Cody napsal hodně kódu. Nemusí to být porovnatelné s Wine, do kterého byla vložena práce téměř tisíce vývojářů a je skoro 15 let staré, nicméně je to docela úspěch na to, že je to projekt stvořený jedním (nebo dvěma?) vývojáři. (Každopádně to nemohu porovnat se začátky Wine. Tehdy jsem měl jen Gameboye :-))

    Podpora Run/RunOnce

    link

    Alexandre Julliard před nedávnem commitnul patch, který zajišťuje, že wineboot je spuštěno při startování nového procesu Wine. Jedním z hlavních následků této změny je skutečnost, že spolu s Wine jsou spuštěny programy z Run a RunOnce.

    Co je nového v této verzi:

    • Položky RunOnce a Run jsou nyní spouštěny při startu

    Tak tohle asi bude mít nějaké následky ;-)

    Chtěl jsem to napsat už dřív, ale zapomněl jsem na to. V mé velké instalaci Wine se nyní spouští:

    • 2 instance červa pro Windows
    • Google Talk (nefunkční)
    • Skype (havarující)
    • pccam.exe z nějakého CD od digitálního fotoaparátu
    • obtěžující aktualizace Steam.exe a dialog požadující koupi předplatného
    • snad ještě další věci

    a tohle vše dokonce i při "make check" :(

    Asi teď budeme potřebovat nějaký nástroj pro úpravu položek Run a RunOnce.

    Většina se shodla na tom, že je třeba nějaký nástroj pro řízení těchto věcí. Bylo navrženo několik možností:

    Steven Edwards: Asi je třeba nějaký nástroj jako msconfig pro správu služeb, nebo nějaká stránka ve winecfg.

    Vincent Povirk: Startup Control Panel od Mika Lina mi na Windows připadá docela užitečný. Vypadá to, že pod Wine funguje, i když to vypadá, že nemám žádné položky v Run a RunOnce, takže si nemohu být jistý.

    Brian Vincent: Dokud někdo nepřijde s rozšířením winecfg pro úpravu klíčů Run a RunOnce (a opravdu to vypadá, že to potřebujeme), měli bychom pravděpodobně detekovat změny v těchto klíčích a při dalším spuštění wineboot ukázat dialog s textem: „Klíče registru Run a RunOnce se změnily, asi kvůli tomu, že jste nainstaloval nový program. Nyní budou tyto klíče spuštěny, takže se připravte na to, že něco exploduje a ukradne vám kapesné. Problémy můžete vyřešit spuštěním "wine regedit" a úpravou HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run.“

    Pak se objevila zajímavá diskuze o msconfig z ReactOS:

    Steven Edwards: Winecfg opravdu není vhodným místem pro takovou věc. Lidé zběhlí v používání Windows očekávají msconfig... je škoda, že si nemůžeme vzít ten z ReactOS, protože mají funkční náhradu pod LGPL.

    Austin English: Proč ne? Ono to je to snad dílo zpětného inženýrství? Nebo je tu snad něco jiného, co brání integraci?

    Steven Edwards: Naším všeobecným postojem je, že z ReactOS už kód nepřijímáme, i když taskmgr a editor registru byly vyvinuty vývojáři ReactOS. Je docela zjevné, že je to čistě napsaný kus kódu, takže možná by Alexandre udělal výjimku a kód přijal. Tady vážně není důvod, proč by se cokoliv dělalo zpětným inženýrstvím, a Colinova verze je pod vhodnou licencí, takže nevidím žádný důvod, proč by to mělo být zamítnuto.

    Změny v AppDB

    link

    Změny od správců programů

    link
    ProgramPůvodní stav (verze)Nový stav (verze)Změna
    Wizardry 8 1.2.4 Silver (0.9.52) Gold (0.9.53) +1
    Babylon-Pro Babylon Pro 6 Bronze (0.9.22) Silver (0.9.52) +1
    Dungeon Siege II 2.x Bronze (0.9.47) Gold (0.9.53) +2
    Touhou Kaeizuka ~ Phantasmagoria of Flower View 1.... Garbage (0.9.51) Silver (0.9.53) +2
    Super EF2000 1.0 Gold (0.9.46) Platinum (0.9.53) +1
    IDA Pro 5.2.0.908 Platinum (0.9.50) Silver (0.9.53) -2
    Europa 1400: The Guild Gold: 1.05 Beta 3 Silver (0.9.42) Bronze (0.9.52) -1
    Star Wars: Jedi Knight - Mysteries of the Sith 1.0 Garbage (0.9.52) Gold (0.9.53) +3
    Leisure Suit Larry: Love for Sail! 7, Love For Sai... Platinum (0.9.36) Gold (0.9.47) -1
    Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar 1.05 Silver (0.9.51) Gold (0.9.52) +1
    Widelands 11.2 Gold (0.9.44) Silver (0.9.53) -1
    jetAudio JetAudio 7.0 Garbage (0.9.46) Gold (0.9.52) +3
    Star Trek: Away Team 1.0 Platinum (0.9.49) Gold (0.9.52) -1
    Star Wars: Jedi Knight - Dark Forces II 1.01 Garbage (0.9.52) Silver (0.9.53) +2
    Star Wars: Jedi Knight - Dark Forces II 1.0 Garbage (0.9.52) Silver (0.9.53) +2
    Microsoft Money 2003 Gold (0.9.36) Platinum (0.9.53) +1
    The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth... Bronze (0.9.52) Silver (0.9.53) +1
    Celková změna +14

    Změny od uživatelů

    link
    ProgramPůvodní stav (verze)Nový stav (verze)Změna
    FlatOut 1.0 Silver (0.9.35) Platinum (0.9.52) +2
    StarCraft 1.x Garbage (0.9.50) Silver (0.9.52) +2
    Half-Life 2 Episode 2 Bronze (0.9.47) Gold (0.9.52) +2
    The Witcher US demo Garbage (0.9.52) Bronze (0.9.53) +1
    Supreme Commander: Forged Alliance 1.0 Bronze (0.9.51) Garbage (0.9.53) -1
    S.T.A.L.K.E.R. : Shadow of Chernobyl 1.x Silver (0.9.51) Gold (0.9.52) +1
    SDL TRADOS 2007 SDL Trados 2007 (Professional) Garbage (0.9.49) Bronze (0.9.53) +1
    Battlefield 1942 1.x Silver (0.9.49) Platinum (0.9.52) +2
    StarCraft Brood War: 1.x Silver (0.9.47) Gold (0.9.52) +1
    Guild Wars All Versions Gold (0.9.52) Silver (0.9.53) -1
    Age of Empires II The Age of Kings: 2.x Silver (0.9.50) Garbage (0.9.52) -2
    Half-Life 2 Retail (32-bit) Platinum (0.9.50) Gold (0.9.53) -1
    Half-Life 2 Episode One: Retail Silver (0.9.50) Gold (0.9.52) +1
    Dreamweaver 8.x Platinum (0.9.46) Silver (0.9.48) -2
    Gothic 1.0x Bronze (0.9.52) Gold (0.9.53) +2
    EasyUO 1.50 [Build 0118] Beta Gold (0.9.39) Silver (0.9.52) -1
    Silkroad Online 1.x Platinum (0.9.51) Gold (0.9.52) -1
    EAC - Exact Audio Copy 0.99 prebeta 3 Gold (0.9.49) Silver (0.9.53) -1
    The Longest Journey Build 161 Bronze (0.9.49) Garbage (0.9.52) -1
    Steam All Versions Gold (0.9.51) Silver (0.9.52) -1
    The Nations 1.0 Bronze (0.9.20) Silver (0.9.49) +1
    Celková změna +4

    Tento text je distribuován v souladu s podmínkami GNU GPL.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.1.2008 00:18 Ses | skóre: 16 | blog: Nevím nic, ale zato to vím správně | Ivančice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Tak za tento počin velice děkuji. To, že se zde objeví něco o Wine jsem si dlouho přál...
    Nikdo mi nerozumí. Jsem záhadný.
    corwin78 avatar 24.1.2008 14:56 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    +1. Také díky, dobrý nápad.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    24.1.2008 19:03 mstarman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Taky se přidávám ke gratulaci. Moc pěkný článek a určitě se těším na další. Díky
    Ilfirin avatar 30.1.2008 11:07 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    +1 Výborná práce.
    24.1.2008 00:23 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Hezky a zajimavy clanek... Clovek by neveril, jake myslenkove pochody maji vyvojari wine :)
    24.1.2008 06:23 Petr Pluháček | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Tak nějak tuším, že spousta čtenářů bude ten to seriál číst stylem "Ctrl+F" a vyhledat "Bulánci". :-)
    Pavel Půlpán avatar 24.1.2008 10:49 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    :-D
    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    frEon avatar 24.1.2008 17:13 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    operisti, linksaci a podobna havet zmackne jenom lomitko ;-)
    Talking about music is like dancing to architecture.
    24.1.2008 17:53 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Podobná zkratka pro opakování vyhledávání by nebyla?
    Quando omni flunkus moritati
    24.1.2008 18:26 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    F3?
    24.1.2008 18:46 TomCat1 | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    F3?
    Have you tried turning it off and on again?
    24.1.2008 18:48 TomCat1 | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Sákryš, taky jsem to mohl nejdříve "refreshnout" :-)
    Have you tried turning it off and on again?
    24.1.2008 19:00 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    A to mi navíc přezdívají Jerry, pane kocour... :-)
    24.1.2008 23:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Tak to mě napadlo. A teď, když jsem to ozkoušel podruhý a tentokrát na textu, kterej se na tý stránce vyskytuje víc než jednou, to i funguje.

    Díky.
    Quando omni flunkus moritati
    24.1.2008 21:42 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    wau, díky :) To mi v Opeře chybělo, vyhledávání okamžitě při psaní jako ve Firefoxu.
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    24.1.2008 21:56 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Jo tak nic, to je jen na hledání odkazů a ne textů, škoda.
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    24.1.2008 22:45 Pavell | skóre: 22 | blog: Linuxový poznámkový blog | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Hledání v textu se v Opeře zapne, tuším, tečkou nebo čárkou.
    Kdyby každý nespokojený student napsal virus, neexistoval by jiný software.
    25.1.2008 08:58 Drew | skóre: 15 | blog: Supi_hnizdo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    tečkou fulltext čárkou jenom odkazy, lomítko - a to jsem ani nevěděl - se zdá fungoat stejně jako tečka

    taky doporuuju vyzkoušet písmena z,x q,a a w,s (pokud nepoužíváte beta 9.5, tam ty jednopísmenné skratky zakázali, bohužel)
    cezz avatar 24.1.2008 22:01 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    A firefoxaci tiez ;)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    24.1.2008 23:54 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Konqueror jakbysmet.
    25.1.2008 09:25 koleckovnicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Nebo stahnutim stranky wgetem a jejim progrepovanim.. :-)
    Pavel Vymetálek avatar 24.1.2008 07:30 Pavel Vymetálek | skóre: 15 | Náchod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Počtení je to zajímavé, ale nemělo by se přeci jen spíš dbát na to, aby vznikaly nativní (multiplatformní) aplikace pro Linux? Teď mi připadá, že Wine se stejně používá hlavně jako spouštěč her.
    24.1.2008 08:05 Tomas Vesely
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    To už se tu omílalo snad tisíckrát. Udělej si seznam aplikací, které pod linuxem neběží a beží/mohly by běžet pod wine. Potom z nich odstraň ty, které mají reálnou alternativu mezi linuxovými aplikacemi(Ale freeCiv není Civ 4 a SolidWorks rozhodně není QCad). Zbudou ti tisícovky možná desetitisícovky, aplikací, do jejichž tvorby autoři vložily roky práce a miliardy dolarů. Myslíš, že je reálné je všechny třeba během půl roku(než budou zastaralé) přepsat pro linux. A pak dál udržet krok s vývojem aplikací, které na nás windowsový trh doslova chrlí? Ne, ale Wine je reálný projekt, který umožní spustit na linuxu mnoho aplikací už dnes.
    24.1.2008 08:20 kokes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Otazka je, jakym zpusobem na to chcete "dbat". Dokud je vyvoj v rovine dobrovolnosti, je kazdeho vec, co bude implementovat. Chcete-li nativni aplikace pro Linux, pustte se do toho, nebo zalozte firmu, krera se tim bude zivit.
    Pavel Vymetálek avatar 24.1.2008 09:43 Pavel Vymetálek | skóre: 15 | Náchod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Ano souhlasím s Vámi, postupně se snažíme aplikace, které dodáváme k našim výrobkům přepisovat tak, aby byly schopné běhu na Linuxu i jinde. Nejde to rychle, ale snažíme se. Kdybych nedělal vůbec nic, tak bych si můj původní komentář o Wine nedovolil napsat.
    24.1.2008 11:58 kokes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Tak v tom pripade mate muj respekt. V posledni dobe se totiz v diskuzich vyskytuji vykriky typu - "kdy uz vyvojari konecne udelaji podporu pro to a to" a tak podobne a me se to dosti nelibi.
    pushkin avatar 24.1.2008 08:17 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    ...před nedávnem commitnul patch, který...
    Tomu se říká lingvistický terorimus v praxi :-/ V každém slovníku se dá najít spousta překladů slova commit, od dopustit se, kompromitovat se, spáchat, vázat se, zavázat se ze StarDictu nebo hromady dalších z jiných slovníků. Přístě se prosím vyhněte takovýmto ohavným novotvarům a dejte tam naříklad
    ...před nedávnem vytvořil patch, který...
    Překlad sice možná úplně nepřenáší správný význam, ale po jazykové stránce mi to alespoň neježí chlupy na zádech...
    24.1.2008 08:32 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    A co spáchal skvrnu? :-D

    Ale raději bych v této souvislosti commit překládal jako začlenil. Pokud by to chtěl někdo celé česky, tak začlenil úpravu.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    25.1.2008 00:15 Azuritus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    +1
    24.1.2008 08:36 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    To je uplne zly preklad. Sice spravne po cesky ale ma to uplne iny vyznam.
    24.1.2008 09:10 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    A vy jste zas češtinářský terorista. Jsem zásadně proti tomu, aby se výrazy jako commit nebo patch překládaly.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    24.1.2008 14:27 jerrinot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    +1
    24.1.2008 15:13 kafa | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Něco jiného je odborný termín (zde patch) a něco jiného je žargón. Odborné termíny používají odborníci. Žargón používají hlupáci, kteří chtějí jako odborníci vypadat. Commitnout něco je příkladem takové hlouposti. Nicméně uznávám, že k něčemu takový žargón přeci jenom je. Alespoň hned vím, s kým mám tu čest.
    24.1.2008 15:20 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Znám dost kvalitních programátorů a všichni z nich používají termín "commitnout". Je to mimo jiné proto, že se pohybují v anglicky mluvícím prostředí (mailing-listy, atp.) a commit je prostě a jednoduše zažitý termín (ať se vám to líbí nebo ne). Význam "začlenit" není přesný. Rozhodně nejde o nějaké hraní si na "odborníky", používají to i skuteční profesionálové.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    24.1.2008 16:05 kafa | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339

    Chápu, že žargón je taky komunitní záležitost a v rámci takové komunity s ním může být docela sranda. Ale musím vědět, kdy je nevhodný. Klidně mohu říct kolegovi, že zapomněl ifnout parametr ale rozhodně bych to nikam nenapsal. Nedávno jsem četl ekonomickou přednášku, která se zkládala ze samých anglických termínů, ovšem po česku ohnutých. Předpokládám, že šlo o vtip. Nicméně, pokud jde o jiný obor, pak si teprve naplno uvědomíte, jak je to směšné.

    Člověk by se měl umět vyjadřovat právě v závislosti na prostředí a posluchačích. Předpokládám, že v anglických diskusích také nepoužívají české termíny - byť sebezažitější. Je prostě určitá mez, od které užívání cizích temínů ztrácí funkčnost a stává se pouhou pózou.

    24.1.2008 17:30 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Je prostě určitá mez, od které užívání cizích temínů ztrácí funkčnost a stává se pouhou pózou.
    No vidíte, a já si myslím že "commitnout" ještě není za tou mezí (a rozhodně to není póza, je to jen zvyk). Kde je ta mez je IMHO docela subjektivní záležitost.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    24.1.2008 09:46 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Znas vyznam slova commit? Zadny z tvych navrhu se mu vyznamove ani nepriblizuje, naopak jsou zavadejici ci mylne.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    pushkin avatar 24.1.2008 13:32 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Možná se commit používá v jiné souvislosti v případě programování (jak je zmíněno ve slovníku ABC), ale commit jako takové má doslovný význam spáchat. eg. Somebody has commited a crime. Ale spáchat mi v případě patche nepřijde jako vhodné, níže zmíněné začlenit mi přijde jako vhodnější.
    24.1.2008 13:52 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    commit jako takové má doslovný význam spáchat. eg. Somebody has commited a crime.
    Ale kdeže... to je jen jeden z mnoha "doslovných" významů. Úplně běžně se používá třeba v následujících významech: commit to memory, commit to action, commit to mental asylum atp. Tvrdit o nějakém slově, že má jen jeden význam, je naivní.
    začlenit mi přijde jako vhodnější.
    To je pravda. Já to např. v Jaderných novinách také překládám. Ale myslím, že je to v oboru programování natolik rozšířené slovo (ten angl. tvar), že nevadí, když se nepřeloží. Přesto jsem při přípravě článku tušil, že by se někdo mohl bouřit, a proto jsem připojil odkaz do místního Slovníku. Nestačilo to...:-)
    Zdenek.Z avatar 24.1.2008 20:07 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    commit jako takové má doslovný význam spáchat. eg. Somebody has commited a crime.
    Nejenom. Ono ne všechno jde přeložit bez znalosti kontextu (nápověda: homonyma). Především se nedá překlad dělat tak, že slova přeložím podle slovníku.

    (Začlenit by podle mě šlo.)
    25.1.2008 16:30 VM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    "Začlenit" není přesné, ale u povídání o vývoji hlavní větve nějakého projektu se to dá použít. Ale už třeba u 'I made some extensions to the CVS version, now I am going to commit them' by to mátlo. A co třeba u databázových transakcí? Překládat 'Commit transaction' jako 'začlenit transakci' ???
    27.1.2008 16:37 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Přečetl jste si ten příspěvek vůbec? Těžko překládat slovíčko bez kontextu a právě na tom stavíte vaše "protipříklady". Zkuste stejným způsobem překládat do češtiny třeba slovíčko "to deal" nebo do angličtiny "řešit" a uvidíte, jak daleko dojdete. ;-)
    5.2.2008 17:06 SB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Nemá smysl zde překládat doslovně, u angličtiny to ani nejde, je silně kontextově založená (narozdíl od češtiny). Myslím si, že významově příkaz "commit" ze SQL nahrazuje české "potvrdit", stejně jako "rollback" nahrazuje "zrušit".
    24.1.2008 10:46 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Melo by tam byt "zaclenil patch".
    24.1.2008 14:31 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Hezky česky "začlenit záplatu"
    Only Sith deals in absolutes.
    frEon avatar 24.1.2008 17:19 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    kdyz uz, tak uz
    Talking about music is like dancing to architecture.
    24.1.2008 21:11 roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    commitnout znamena "provest prikaz foo commit" kde "foo" je nejaky version control system.

    neexistuje v cestine puvodni slovo ktere by melo vyznamt "provest prikaz foo commit", tj. pouzit "commitnout" je naprosto spravne

    ale osobne je mi to u prdele :) at si kazdy pouziva co chce - vyplati/nevyplati se to pouze jemu
    25.1.2008 13:34 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Zdravim,

    clanek se mi docela libil, ale je to trochu skok do vody. Wine moc nesleduji a tak za poslednich asi 5 let vubec nemam predstavu, v jakem je vlastne stadiu, co vsechno umi, takze najednou cist o tech zmenach je trochu tezke. Pokud byste nekdo mohl shrnout, jaky je aktualni stav Wine projektu, potesilo by me to (protoze bych pak lepe rozumel clankum z teto serie). Diky.
    30.1.2008 15:30 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Viz Wine aneb nalijme si čistého vína. Není to sice úplně čerstvé, ale lepší než nic.
    31.1.2008 13:08 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně - 339
    Díky za příslib přísunu novinek z Wine - tahle oblast mne dost zajímá. Provozuji pod tím klienty Lotus Notes (včetně administrátorského a designerského). Není to sice značka ideál, ale s jistou dávkou tolerance se to dá vydržet ;-) Snad hlášené problémy nebudou v těch 1800 chybách na posledních místech :-(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.