Portál AbcLinuxu, 4. května 2024 14:25

Distribuční novinky - 43/2007

29. 10. 2007 | Luboš Doležel
Články - Distribuční novinky - 43/2007  

Turbolinux - další v partě s Microsoftem. ODF vládním standardem v Jihoafrické republice. Poslední novinky o projektu OLPC. Parted Magic 1.9. Damn Small Linux 4.0. Sabayon Linux 1.1 "Professional". Linux Mint 4.0 Beta 1. Distribuční rada: omezujeme aktualizace v APT.

Obsah

Letem světem

link

Vyšlo Ubuntu Studio 7.10, speciální edice Ubuntu určená pro tvůrce multimédií. Dále vyšlo FreeBSD 7.10-BETA1, konečná verze by měla vyjít ještě v tomto roce. Kiwi Linux 7.10 je Ubuntu Linux upravený pro rumunské a maďarské uživatele - kromě překladů se také vyznačuje změnami ve výběru standardních aplikací. Finnix 90.0 je miniaturní živé CD postavené na Debianu zaměřené na systémové administrátory. Trisguel GNU/Linux 1.5 je další distribuce založená na Debianu - specialitou je podpora španělštiny a galicijštiny. Endian Firewall 2.2 Beta 1 nově podporuje vícero WAN připojení, nastavování pravidel povoleného HTTP trafficu podle času, nabízí OpenVPN X.509 a další novinky. VectorLinux 5.9 Beta 2 opravuje různé chyby, důležitou novinkou je X.Org 7.3. Myah OS 3.0 Alpha 1 je nezávisle vyvíjená distribuce s jedním, maximálně dvěma programy pro každý účel, prostředím Xfce 4.4.1 a relativně vysokým výkonem.

Turbolinux - další v partě s Microsoftem

link

Turbolinux, japonská firma zaměřená na asijský trh, rozšířila své předchozí dohody s Microsoftem. Původně šlo o spolupráci na použití formátu OOXML a o licencování Windows Media Format. Nová dohoda zahrnuje integraci vyhledávací služby Live Search do distribuce a dále se zaměřuje na oblasti interoperability, obchodní spolupráce a ochrany intelektuálního vlastnictví. V případě interoperability se jedná o vývoj řešení pro jedinou sadu přihlašovacích údajů, které budou moci sloužit zároveň pro systémy s Linuxem a systémy s Windows. Turbolinux si za těmito účely pořídil i licenci Workgroup Server Protocol Program.

V oblasti obchodní spolupráce dojde k přípravě prostor (které se budou nacházet ve stejné budově, kde sídlí zastoupení Microsoftu v Pekingu) pro laboratoř pro interoperabilitu. Laboratoř se zaměří na testování, ale i na předvádění produktů zákazníkům a partnerům. Turbolinux se navíc přidá k Interoperability Vendor Alliance - IVA je komunita prodejců softwaru a hardwaru, která se za finanční pomoci Microsoftu zaměřuje na interoperabilitu vlastních produktů. Nakonec došlo mezi Turbolinuxem a Microsoftem k uzavření patentové dohody - Turbolinux svým zákazníkům zaplatil „jistotu“ při používání Turbolinux Serveru.

ODF vládním standardem v Jihoafrické republice

link

Jihoafrická republika učinila důležitý krok v používání otevřených standardů. Ty podle posledních zpráv nahradí proprietární standardy, které se bohužel těší popularitě i v naší zemi. Prvním krokem bylo určení pravidel, která otevřený standard definují - ta byla stanovena následovně:

Jihoafrická vláda začne používat formáty celkem tři - kromě ISO Open Document Format půjde ještě o čistý text v kódování UTF-8/ASCII a o data s hodnotami oddělovanými čárkou (CSV). Při přípravě těchto pravidel bylo údajně vynaloženo velké úsilí, aby nebyl zmiňován žádný konkrétní prodejce - ve výsledku tak jde o implementaci standardů, a ne o konkrétní souborové formáty určitých výrobců. Protože pravidla nemají smysl, když nejsou vynucována, byl připraven plán pro přechod. V první fázi, která skončí v březnu 2008, musí být zajištěno, aby všechny vládní úřady byly schopny prohlížet dokumenty ve formátu ODF. Druhá fáze, ve které musejí být veškeré publikované dokumenty dostupné v ODF (či jiných neproprietárních formátech), by měla být hotová do konce roku 2008. Třetí fáze, která by měla proběhnout zároveň s druhou, avšak její příprava se může protáhnout, určuje, že všechny interní vládní dokumenty by měly být v ODF. A nakonec ve fázi čtvrté budou všechny staré dokumenty převedeny do otevřených formátů.

Poslední novinky o projektu OLPC

link

Projekt One Laptop Per Child nyní čelí problémům s výrobou, které způsobí zpoždění programu Give 1 Get 1 (kupující si nechá jeden laptop pro sebe a druhý je darován). Program měl začít 12. listopadu a běžet po dobu dvou týdnů, bohužel však byly na poslední chvíli odhaleny problémy, které odsunuly začátek výroby (v Číně). To má za následek, že výrobky nebudou na trhu během typického charitativního období v USA a budou obtížně stíhat i letní prázdniny v Peru a Uruguayi. Současná cena laptopu OLPC je 188 dolarů, v rámci charitativního programu 399 dolarů.

Pozitivní zprávy nyní přicházejí z Mongolska - tamní prezident Nambaryn Enkhbayar oznámil svůj záměr, že všechny děti v jeho zemi by měly mít laptop, a to do konce roku 2010. Proto země přistupuje k iniciativě OLPC, která bude zahájena už na začátku příštího roku - za tímto účelem bylo s projektem OLPC podepsáno takzvané Memorandum of Understanding. Už v lednu by v rámci pilotního projektu mělo být dodáno 20 000 notebooků, které půjdou do rukou dětí ve věku 6 až 12 let v nejodlehlejších částech země. Obzvláště velkým problémem jsou nízká hustota osídlení a nomádská populace, které se připojení k Internetu a celý digitální svět vyhýbají obloukem.

Parted Magic 1.9

link

Parted Magic je následovník projektu GParted LiveCD. Hlavním účelem této distribuce, která může běžet z CD, USB disku nebo ze sítě, je práce s diskovými oddíly a souborovými systémy. Při velikosti přibližně 30 MB nabízí ty nejužitečnější programy tohoto zaměření - Partition Image, TestDisk, PhotoRec, fdisk, sfdisk, ddrescue, dd a další. Součástí je i dokumentace, která může poradit nejen začátečníkovi. Parted Magic podporuje následující souborové systémy: ext2, ext3, ext4, hfs, hfs+, jfs, xfs, fat16/32, ntfs, reiserfs, reiser4 a linuxový swap. Ve výbavě je X server 1.3.0 se základními OSS ovladači a miniaturní X server Xvesa.

Parted Magic 1.9 aktualizuje velké množství balíčků - za zmínku stojí například Linux 2.6.23, ntfs-3g 1.913, ntfsprogs 2.0.0, TestDisk 6.8 a FUSE 2.7.0. Přibyl grafický nástroj, se kterým můžete měnit popisek (label) souborových systémů reiserfs, ntfs, ext2, ext3, xfs a jfs. Novinkou je i zařazení programu PhotoRec a podpora pro vytváření souborových systémů HFS+ v GParted. Dále byly vyřešeny různé chyby a byla přidána možnost určit umístění squashfs obrazu Parted Magicu v syslinux.cfg.

parted parted parted parted

Damn Small Linux 4.0

link

Po několika měsících práce a řadě vývojových verzi přišel na svět Damn Small Linux 4.0. Přechází z jádra 2.4.26 na 2.4.31 s moduly cloop, unionfs, ndiswrapper, fuse a madwifi. Novinkou ve správci souborů je schopnost drag&drop, dále přibyl GUI přepínač pro změnu správce oken, nástroj pro práci s tiskárnami, poté nástroj pro práci s tar soubory jako s MyDSL rozšířeními a nástroj pro práci s asociacemi DFM. Celá řada dalších skriptů byla aktualizována, byla vytvořena nová standardní bootovací disketa a disketa s PCMCIA moduly plus různé opravy navrch.

Sabayon Linux 1.1 "Professional"

link

Vyšel Sabayon Linux 1.1 edice Professional. Díky aktualizovanému konfiguračnímu nástroji pro OpenGL je start třikrát rychlejší, byly vyřešeny potíže s agpgart na některých čipsetech a také už nenarazíte na jisté problémy se zvukem. V systému přibyly nástroje nopaste, git, cogito a screen, velkou novinkou je přidání VirtualBoxu. Mezi nejdůležitější aktualizované balíčky patří ovladače NVIDIA 100.14.19 a ATI 8.40.4, dále KDE 3.5.7, Wine 0.9.47 a OpenOffice.org 2.2.1. Systém je poháněn Linuxem 2.6.23.1 s patchi rt2x00 (pro podporu více WiFi karet) a posledními ACPI patchi pro notebooky Fujitsu.

sabayon sabayon sabayon

Linux Mint 4.0 Beta 1

link

Linux Mint 4.0 Beta 1 nabízí aktualizační systém mintUpdate, kde každá aktualizace má vyznačenu závažnost (v závislosti na otestovanosti aktualizace), zobrazen je také popis změn a další informace o balíčku. Druhou novinkou v oblasti instalace softwaru v této řadě Linux Mintu je mintInstall - ten dostal intuitivnější uživatelské rozhraní a byl v systému více zviditelněn. Autoři totiž věří, že mintInstall je lepší než obdobné služby/nástroje jako Click 'N Run, a důvodem jeho nízké používanosti je to, že se o něm neví. Změny najdete i v nástroji mintDesktop, jehož novou funkcí je schopnost obnovit výchozí splash screeny u různých programů v distribuci. Linux Mint dále přináší řadu novinek pocházejících z Ubuntu - najdete zde tak možnost zapnutí Compiz Fusion, vylepšený Restricted Manager atd. Distribuce zachovává kompatibilitu s repozitáři Ubuntu.

linuxmint linuxmint linuxmint linuxmint linuxmint

Distribuční rada: omezujeme aktualizace v APT

link

Pokud se chceme vyhnout aktualizaci, na kterou nejsme připraveni, nebo se jen chceme ujistit, že se konkrétní balíček nebude aktualizovat, můžeme použít piny v apt. Piny se dají také použít k účelu přesně opačnému - k zakázání určité verze. Zkusíme piny použít u programu Azureus - přidáme do souboru /etc/apt/preferences následující pin:

Package: azureus
Pin: 2.5.0.0*
Pin-Priority: 1001

Pokud by nám v aktualizacích přišla nová řada Azureusu (např. 3.x), nemělo by dojít její instalaci. Priorita řídí funkčnost celého pinu - např. následující prioritou

Pin-Priority: -1

bychom význam obrátili a Azureus řady 2.5.0.0 by nebyl nikdy instalován. Kompletní vysvětlení a přehled pinů najdete v manuálové stránce apt_preferences. Pokud budete chtít přidat do souboru /etc/apt/preferences pinů více, nechte vždy mezi nimi volný řádek.

Seriál Distribuční novinky (dílů: 244)

První díl: Distribuční novinky - 1, poslední díl: Distribuční novinky 10-15/2024.
Předchozí díl: Distribuční novinky - 42/2007
Následující díl: Distribuční novinky - 44/2007

Související články

Distribuční novinky - 42/2007
Distribuční novinky - 41/2007
Distribuční novinky - 40/2007
Distribuční novinky - 39/2007
Vector Linux 5.0 SOHO
Damn Small Linux

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.