abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 745 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Servis auta – výměna oleje

    14.3.2012 12:02 | Přečteno: 16287× | poslední úprava: 14.3.2012 12:03

    Výměna oleje by měla být naprosto banální záležitost pro autorizovaný, ale i neautorizovaný servis. Vypustit a napustit olej, vyměnit olejový filtr. Kdybych měl kde to udělat a kam dát oleje, tak si s tím poradím sám. Ale není tomu tak, takže to svěřuji servisu. Neautorizovanému. Na doporučení známých.
    Že mi v autobazaru dali nálepku “Provedena výměna oleje” a pak se ukázalo, že tam je olej, který by se tam neměl dávat. Budiž. Nebylo to až tak vedle a léto se s tím nechalo odjet. Došlo na výměnu v servise. Nadiktoval jsem, že chci 5W30, protože je v návodu k autu jako doporučený a nijak dál jsem o tom nepřemýšlel.

    Zarazila mě až druhá výměna. Stejný olej, stejný filtr, jiná cena. Vyšší samozřejmě. A dost výrazně. Tak jsem začal sám pátrat na webu, kolik opravdu takový olej stojí. Zůstala mi jedna poloprázdná lahev, takže nebyl problém to porovnat. Samozřejmě, že jsem našel cenu nižší. Ale ne o 10%, ale o 50. Což „trošku” naštve, ale nakonec já jsem ten blbec, který si to nezjistil dopředu a spoléhal na to, že to nějak dopadne.

    A máme tu další výměnu. Kilometry běží jako po drátku a tentokrát jsem se rozhodl koupit si olej sám a platit jen práci. Koukám do manuálu a je tam napsáno, že mám mít olej podle specifikace ACEA B1. Koukám na lahev z minulé výměny a tam je ACEA C3. Nejsem expert na oleje, takže jsem pohledal na webu a C3 se používá pro diesely s částicovým filtrem a B1 pro normální diesel. Na první pohled se mi zdálo, že C3 je vlastně kvalitnější, takže žádný problém. Ale jistý jsem si nebyl.

    Ověřování informací je první věc našeho věku, takže jsem se do toho pustil. Technik z Castrolu mi nedoporučil použít C3, ale jen B1. Hmm. Ceny obou olejů jsou plus minus stejné, takže jsem v tom neviděl ani nějakou jinou motivaci. Ale ověřuji dál. Volám do autorizovaného(!) servisu v Pardubicích. Výsledkem je pro mě trochu zarážející informace, že je to jedno a oni mají (aspoň tak to na mě působilo) dva sudy s olejem – jeden pro benzíny, jeden pro diesely. Navíc jsem měl z toho člověka pocit, že neví úplně přesně o čem mluví. Dobře. Ještě jeden pokus. Volám do autorizovaného servisu v Praze. Vysvětlím, co chci a pán ze servisu mi ihned doporučil B1 a nepoužívat C3, protože C3 má nižší viskozitu a pro můj motor je vhodnější B1. Konečně jsem měl pocit, že mluvím s někým kdo ví.


    Ale co mě na tom celém štve je, že kvůli blbé výměně oleje se člověk musí stát expertem a informace tisíckrát ověřovat. Proč nestačí jen dát auto do servisu a mít jistotu, že to udělají správně? Člověk by rád za některé služby zaplatil, kdyby věděl, že se o něj starají odborníci, ale to aby člověk pohledal. A to začíná autem, přes různé zedníky a instalatéry až po finační poradce. A s takovou zkušeností, jděte si pak k doktorovi....
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    vain avatar 14.3.2012 12:37 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Ano, tak to chodí. Mám podobnou zkušenost ve Ford servisu (Ford dávám zásadně do Fordu). Odešel mi motorek ve světlometu nastavující polohu světel (kvůli tomu to neprojde technickou). Ve Fordu mi řekli, že to vyměnit nejde, jedině komplet světlomet za 10 500 Kč (ano, správně, dva světlomety přes dvacet tisíc). Takže jsem protáhl auto technickou s nefunkčním motorkem v levém světlometu.

    Za rok o sobě motorek ovšem dal vědět, nesnesitelný hlasitý zvuk (neustále), který vibroval celým autem. Ve stejném servise mi motorek vyměnili za dva tisíce (sjednáno u stejného pána, který tvrdil že motorek se vyměnit nedá, jen celý světlomet za oněch deset tisíc), ušetřil jsem vlastně minimálně 8 tisíc.

    Výměna čelního skla, jeden Ford hlásí cenu i s prací kolem 7-8 tisíc, druhá Ford to komplet provedl za 5 tisíc. Tak to prostě je =)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    14.3.2012 13:09 danc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Presne tohle jsem taky resil. Na STK mi nasli oba motorky nefunkcni. Ve Fordu mi sice nenutili novy svetlomet, ale vymenu jednoho motorku ocenili na 5000,- Kc - tzn. 10tis za oba (!)

    I kdyz se o auta nijak zvlast nezajimam - staci mi, ze vim, kde se do toho leje benzin/nafta, tak tohle mne vyburcovalo k aktivite.

    Oba motorky jsem koupil na vrakovisti po 300,- Kc (nebo oba? ted uz nevim, je to par let) a vymenil sam.

    Jinak se servisy Ford mam nedobrou zkusenost, vystridal jsem 3 znackove, jeden neznackovy a jeden je horsi nez druhy :-( Pokud by nekdo mel tip na sikovneho garaznika z Prahy a okoli, sem s nim :-)
    msk avatar 14.3.2012 14:01 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Kruska Hrncire. Ale uz som tam par rokov nebol.
    14.3.2012 15:59 danc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Diky za tip, do Hrncir to mam blizko, vyzkousim :-)
    msk avatar 14.3.2012 16:27 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Nz. Daj potom vediet, koncia mi zaruky, tak sa k nemu pripadne po 5 rokoch vratim :-)
    15.3.2012 09:17 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Ford Valoušek - několik dobrých zkušeností,přijímací technik Zika.
    15.3.2012 16:52 danc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Ford Valousek:

    1) vymena predniho narazniku

    -> divil jsem se proc to tak slabe blika, otevru kapotu a vidim, ze zarovku blinkru mi nechali polozenou uvnitr motoru a po vymene narazniku nedali zpet na sve misto

    2) vymena vsech tlumicu

    -> po vymene vcetne zaplacene geometrie auto tahne doprava a v zatacce "hvizda", byl jsem si na tyto zavady stezovat, at to prohlednou a daji mi vedet vysledek: udelali novou placenou geometrii, coz samozrejme nepomohlo, kdyz jsem si stezoval, ze jsem zaplatil zbytecnou sluzbu, kterou jsem neobjednaval, tak tam jeden borec mel hlasky o tom, ze podle Fordu je geometrie jen na X km (z hlavy uz nevim, kazdopadne vychazelo mi to, ze bych si musel nechat kazde 1 - 2 mesice delat geometrii znova, to urcite)
    15.3.2012 17:06 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    hm tak to je docela fail:( předevčírem jsme tam dali kolegovo auto - pouze při vyšší rychlosti >50kmh && zahřátý motor se vyskytoval šelest z pravé přední části - ten samý den opravili, ačkoliv to byl dost nepříjemný bug), sám jsem tam jezdil s Fiestou/Focusem a no problem. Záleží asi komu se to dostane do pracek + přirozená rotace techniků napříč servisy..
    Pinhead avatar 14.3.2012 13:24 Pinhead | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Jojo lidi, který si nosí vlastní drahé oleje mají v servisech rádi. Ten váš si nechají a do motoru nalejou ten nejlevnější který mají....:-)
    14.3.2012 13:28 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    "Vtip" je právě v tom, že ten můj olej není drahý, ale je ten správný. Jasně, to riziko, že mi tam nakonec nalejou něco jiného je vždycky, ale v servise, kam chodím, ten olej stejně překupujou odjinud...
    14.3.2012 13:27 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    A co bys čekal v zemi, kde si vláda brouků Pytlíků myslí, že každý druhý zaměstnanec je Ferda Mravenec - práce všeho druhu.
    14.3.2012 13:29 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    No jo, mě to irituje celkově. Nevadí mi levné a nekvalitní služby. Vadí mi drahé a nekvalitní. A tak je to se vším - potraviny jsou taky ukázkový příklad. Rád si připlatím za kvalitní potraviny, ale poznat, které jsou opravdu kvalitní je skoro nemožné.
    14.3.2012 13:40 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Mezi oleji jsou velke rozdily i v ramci jedno viskozni tridy. Treba 10W-40 muze byt polosyntetika s jednou mineralni a dvema syntetickymi bazemi, nebo polosyntetika s dvema mineralnimi a jednou syntetickou...
    Pokud ten motor nema problem, treba vyssi spotreba oleje, lil bych presne dle doporuceni vyrobce, pokud jde o motor vybehanejsi kde uz spotreba oleje je, lil bych treba misto 10W-40 20W-50 ktera odola lepe vyssi teplotam a tu spotrebu omezi...
    Jinak jsem moc rad ze servis svych aut delam v autodilne sveho otce, co si koupim, to do auta dame a vim ze to tam je, ne ze si to uzme mechanik a ja tam dostanu sracku...
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    14.3.2012 13:45 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Jo, to je mě jasné, že oleje jsou jiné. Navíc se pohybuji v automobilovém průmyslu, takže k tomu nemám zase tak daleko. Ale vadí mi, že si nemůžu objednat službu a spolehnout se na to, že bude provedená dobře a odborně. Na místo toho se musím stát expertem na danou oblast, abych mohl ověřovat, prověřovat, kontrolovat,...
    14.3.2012 14:00 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Smutne to je, mam kamarada ktery resil problemy s Opelem - Moto Morava v Olomouci. Nekolikrat reklamoval zadavu a odbyli jej. Stezoval si az v Rosenheimu na centrale Opel.
    Velice spatnou zkusenost mam s CarCiton Olomouc - znackovy dealer a servis Citroen.
    Je to dost spatne kdyz si znacka nedokaze ohlidat kvalitu "svych" servisu. Ale je to dost o lidech. Na ty stare mechaniky je dnesni technika uz moc pokrocila, ti novy jsou vetsinou flakaci. Obor automechanik neni dost atraktivni pro lidi kteri by na to meli a je nyni natolik slozity a komplexni, ze ti nejhorsi studentni uz na ten obor proste nestaci. No a hrstka fandu proste nestaci...
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    15.3.2012 16:24 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Já moc nechápu proč jste od začátku netrval na tom oleji co je ve specifikaci, často bývá např. i v servisní knížce a místo toho zjiš´toval po všech čertech co tam nalít. K takovým těm radám "výrobce sice doporučuje X ale jám mám léta praxe a budu dávat Y" moc důvěry nemám:-)

    Ale jinak souhlas, sehnat dneska servis který je poctivý je peklo.
    15.3.2012 18:50 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    No, to je jednoduchý, protože jsem předtím specifikaci nezjišťoval. Chtěl jsem jen 5W30 a tím topro mě haslo, protože se ptali, co za auto přesně mám. Jenže, když jsem pak zjistil, kolik za ten olej chtějí, kolik stojí na netu, tak jsem taky zjišťoval, co přesně bych měl na příště si koupit sám a došel k té specifikaci. :)
    xvasek avatar 14.3.2012 14:27 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Můžu potvrdit. Do mojí motorky patří SAE10W, ale můj technik mi doporučil spíš 20W-50 - že je hustší a tak starý motor líp pojede. Dal jsem na něj, má to tišší chod, 11 000 ot/min už není problém a hlavně ten olej nikudy neteče ven ani dovnitř motoru - ztráta na 6000km je 0,1l, ne 0,5l, takže celkově spokojenost. Do auta mi Dušan vždycky lil "takového něco z konve", stálo to 700Kč i s filtrem a auto taky najelo 400 000, teda skoro. :-)

    Tím nechci říct, že by se dalo nalít cokoli kamkoli, ale tolerance jsou IMHO celkem veliké.
    14.3.2012 17:40 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Jake jsou tolerance zavisi na motoru.

    Jo do Trabanta, nebo Wartburga lze nalit skoro cokoliv (tam se to micha do benzinu) - M2T, M6A ... do starych naftovych mercedesu pry taky. Ale treba takova skoda fabia 1.2 HTP je pry na oleje narocna jak zavodak (blbe vedeny olejovy kanal v blizkosti vyfuku + hydraulicke napinani rozvodoveho retezu).

    Nejblbejsi na tom je, ze spatny olej (samozrejme alespon priblizne podobny puvodnimu) se projevi tim, ze motor odejde za 30 tisic a ne za 500 tisic km. Docela douha a draha overovaci faze ...

    Yokotashi

    chapadla.cz
    xvasek avatar 15.3.2012 09:44 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Tak ony některé motory jsou obecně defective-by-design už samy o sobě. :-) Já mám delší zkušenost jenom se staršími japonci (bez VTECu a podobných vymožeností) a tam na oleji opravdu moc nezáleží. Když jsem viděl sundaný kryt z Hondího 2.0i, tak jsem čučel, jak je to primitivní - řetěz, dvě vačky 16 ventilů, opravdu žádný další kus něčeho navíc, vypadá to jako u motorky. Civic jezdil taky na olej za 120Kč/l a nijak mu to nevadilo. Nevidím důvod investovat do oleje, když stejně dřív shnije karoserie, než se užene motor.

    V Superbu mi teď mění olej Škodovácký servis, najeto 310 000km a v pohodě, co tam lijí je mi úplně jedno, protože to prostě funguje a vypadá to, že by ještě pěkných pár desítek/stovek tisíc nemělo.
    14.3.2012 13:41 polymorf | skóre: 14 | blog: tar_zxpf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Mozno by to chcelo verejnu databazu znalosti kde by bolo ako sa nenechat odrbat, napr.:
    Vymena oleja auta v servise:
    - zistite si znacku a cenu oleja v servise
    - zistite si cenu tohoto oleja v normalnych obchodoch
    - ak je rozdiel velky, trvajte na dodani vlastneho oleja
    Na kazdu myslitelnu ludsku cinnost (vymena plastovych okien, zmena zdravotnej poistovne, zateplenie bytu, ...) by tam mohol byt navod. Hlavne ale nie ze niekto vezme tie 3 odrazky co som napisal hore a spravi z toho 5 stranovy clanok, to by bolo nanic, musi to byt maximalne strucne aby to stacilo preletiet ocami. Mna by tiez nenapadlo ze si budu uctovat o 100% viac za olej ked uz si uctuju za pracu. Naopak by som ocakaval ze kvoli velkoobchodnym cenam bude u nich olej lacnejsi.
    15.3.2012 16:25 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    V okamžiku kdy si většina lidí přinese svůj olej tak zdraží práci:-)
    16.3.2012 08:50 polymorf | skóre: 14 | blog: tar_zxpf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    To je v poriadku. Ked dopredu jasne povedia kolko stoji praca a nebudu ma odrbavat na oleji, to je fer, aj keby praca stala 10x tolko.
    14.3.2012 14:01 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje

    Jj, dobrý řemeslník je dnes skoro zázrak ... takže si opravuju všechno sám :-)

    KDyž se mi třeba pokazila pračka, identifikoval jsem závadu jako vadné tachodynamo a začal ho shánět. Asi ve dvou servisech mi řekli, že se to samostatně neprodává a že musím koupit celý motor za cca 5kkč. Nebyla to pravda a nakonec se mi ho povedlo v Chladservisu normálně koupit za 300kč a pračka valí dodnes.

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    14.3.2012 14:44 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Nechapu co je tak slozite na vymene oleje svepomoci. Hlavne v Cechach, kde clovek nema jistotu, jestli to v servisu jen neotreli mokrym hadrem.
    vain avatar 14.3.2012 14:45 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Myslíš, že na Moravě a ve Slezsku to bude lepší?
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    14.3.2012 15:08 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Nevim, neziju tam.
    vain avatar 14.3.2012 15:09 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    No tak ti řeknu rovnou, že nebude =)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    14.3.2012 14:52 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Však píšu, že kdybych měl kde, tak si to udělám sám. Ale před panelákem to fakt není ideální místo. A shánět garáž se mi teda nechce, to tím strávím o dost víc času. Nehledě na to, že nemám problém si tu službu zaplatit, čas věnovaný něčemu jinému, než je výměna oleje se mi násobně vyplatí, ale je problém tu službu sehnat kvalitní. S tímhle přístupem bych si musel dělat všechno sám...

    14.3.2012 16:56 CH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    "Proč nestačí jen dát auto do servisu a mít jistotu, že to udělají správně? Člověk by rád za některé služby zaplatil, kdyby věděl, že se o něj starají odborníci, ale to aby člověk pohledal. A to začíná autem, přes různé zedníky a instalatéry až po finační poradce. A s takovou zkušeností, jděte si pak k doktorovi...."

    Nekde jsem videl poznamku o tom, ze vychozi predpoklad, ze kazdy clovek je plne odpovedny za sva rozhodnuti, je z principu spatny.

    Pokud neco takoveho pripustime, pozbyva smysl se pozastavovat nad vyse zminenou otazkou.

    Proste se musite zaridit ve stylu "vojak se stara, vojak ma", nebo holt riskovat bez fnukani, ze se vase zadost dostane k vohnoutovi-diletantovi, ktery to spravne neudela a jeste pak bude nakonec nadavat, ze se ma spatne, ze se zakaznik snazi byt chytrejsi nez on nebo ze ho po tom vsem nedej boze vyhodili a on ted ma problem se svoji "kvalifikaci" najit poradnou praci.
    xkucf03 avatar 14.3.2012 23:18 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Proste se musite zaridit ve stylu "vojak se stara, vojak ma", nebo holt riskovat
    Taky je možnost koukat tomu mechanikovi pod ruce – sice se člověk trochu umaže a stojí ho to čas*, ale zase se něco přiučí a má to aspoň trochu pod kontrolou.

    *) i když pořád je to rychlejší než si všechno nastudovat a pak to dělat sám
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    16.3.2012 01:38 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Ano takhle to dělám já. Domluvím se na konkrétní čas, na výměnu oleje si přivezu svůj, včetně filtru, počkám u auta 15 minut, vidím, že mi tam nalil, to co jsem přines, a zase odjedu. A měnil jsem takhle olej už u dost různých firem a nikdy s tím nebyl žádný problém.
    14.3.2012 17:00 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    -15 stupnu

    leden

    sidliste

    Po 3 minutach prace s polni lopatkou mam vyhrabanou jamu pod olejovou vanou, vkladam hrnec, 19kou golou povoluji sroub a nechavam olej vytekat do hrnce. Po deseti minutach utiram hajzlakem otvor, vracim sroub na puvodni misto, prelevam teply olej z hrnce do stare flasky od oleje (uriznuta PETka je dobry trychtyr) a nalivam novy olej.

    Druha vymena probehla letos v prosinci taktez na ulici. Ale nepotreboval jsem lopatku, protoze nebyl snih.

    Uznavam, ze Wartburg 1.3 je pohodlnejsi, nazto neni nutne ho heverovat. Lantru jsem heveroval z obou stran asi o 15cm, aby se mi tam pohodlneji dostavalo.

    Zrovna u oleje vete "neni kde to udelat" nerozumim.

    Kdyby slo treba o rozvody a clovek si rikal, ze by to potreboval nechat rozdelane a odejit od toho (neco zjistit, koupit, dojit si na zachod ...) tak uz takove tvrzeni zacina mit smysl. Navic treba v -15ti by dost mrzly prsty ... to je na prd. Ale dokud jde v kteremkoliv okamziku zamknout vsechno naradi a dily v aute a je teplota, ktera umoznuje danou akci udelat, tak se to da udelat na sidlisti pred barakem uplne v pohode.

    Yokotashi

    chapadla.cz
    14.3.2012 18:37 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Ale o tohle přeci ve finále nejde, jestli si to chci nebo nechci udělat sám. Moje rozhodnutí je nedělat to sám, ale pořídit to jako službu. Porblém je kvalita těch služeb.
    14.3.2012 22:55 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    S tim, ze zaplacena sluzba ma byt provedena v dohodnute kvalite samozrejme souhlasim.

    Nicmene dovolil bych si upozornit, ze dojet do servisu, dojit zpet (1.2 km), odjet druhym autem do prace a druhy den dojit do servisu a dojit tim autem do prace je pro me vyrazne casove delsi (a tudiz nevyhodne i kdyby prace servisu byla zadarmo), nez prosta vymena oleje.

    Pro cloveka, ktery ma servis dale roste bud cas, nebo naklady (vzit s sebou druheho cloveka do druheho auta, zaplatit listek na MHD, dovezt si domu bicykl (pokud ho lze vozem odvezty - mym ano) a podobne).

    Smysl by to melo, kdyby byl servis do peti minut pesky od domova/zamestnani a vymena stala do 50kc (v mrazech do 100kc, pro cloveka dez vlastniho naradi rekneme do 200-300kc).

    Yokotashi

    chapadla.cz
    15.3.2012 07:23 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    No tohle já mám v pohodě:) Je to servis ve vesnici za městem, kam jezdím do práce. Zavolám a oni si pro auto přijedou, odpoledne zase přivezou, takže na místo, aby stálo na parkovišti, tak je v servise a nestojí mě to časově nic.
    16.3.2012 01:43 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    to je sice velmi pohodlné, ale na druhou stranu se přesně takto vzdávám možnosti kontrolovat kvalitu dodané práce. Ano je pravda, zákazník se na kvalitu služby nemůže spolehnout a v podstatě vše musí pořád kontrolovat. A jediná možnost, jak to celkově zlepšovat po maličkých krocích, je na kontrolu se nevykašlat.
    18.3.2012 13:26 ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    U moderních vozů je ovšem také po výměně oleje třeba zapsat výměnu do řídící jednotky, jinak vás bude chvíli upozorňovat na potřebu výměny až se jednou rozhodne, že dál už nepojede. Tady už s klíčem 19 mm nevystačíte.
    gtz avatar 18.3.2012 16:36 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    co mrčíš zde za hovadiny? LCD na autě tě neinformuje o výměně oleje ale o servisním intervalu. A ten interval tedy to co na LCD zobrazuje lze snadno vypnout/smazat. A že by řj se rozhodla že dále nepojede? no nevím toto dělaly nějaké modely BMW/AUDI/MERCEDES. Nebo jsi myslel jaké auta?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    15.3.2012 16:29 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    A co se pak stalo s tím vyjetým olejem?
    PepaSFI avatar 17.3.2012 17:37 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    ještě k tomu kutění pod autem na sídlišti. Mám tady knížku "V soukolí okřídleného šípu". Je to vlastně životopis předního automobilového konstruktéra a hlavního tvůrce Škody Favorit, inženýra Hrdličky. Pan Hrdlička tam popisuje mimo jiné zajímavou historku z jeho stáže ve Švýcarsku která se stala někdy v šedesátých letech. Setkal se tam i s československým velvyslancem a jeho rodinou a paní velvyslancová si stěžovala že její škodovka při jízdách v horách špatně startuje. Staré škodovky měly totiž málo výkonné, mechanicky poháněné palivové čerpadlo. Když se auto někde trochu víc prohnalo do kopce a na chvíli zastavilo, teplo přehřátého motoru vysušilo benzín z karburátoru. Pak se muselo při startování dlouho točit než mizerné čerpadlo benzin dopumpovalo. A tak pan Hrdlička paní velvyslancové poradil že pomůže když otevře kapotu, vpravo na motoru je taková páčka a tou se benzin dopumpuje. A dozvěděl se že "ale to se nesmí, dyť na mě někdo zavolá policajta!" Ve Švýcarslu už před čtyřiceti lety vůbec nepřipadalo v úvahu se hrabat v autě jen tak před barákem. Co kdyby z toho něco vyteklo nebo to začalo hořet? Na opravy jsou přece servisy!
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    PepaSFI avatar 14.3.2012 17:02 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    na autě si zásadně dělám všecko sám. Bohužel s přechodem na novější si asi budu muset poradit nějak i s diagnostikou protože v servisech to chodí tak že už tam nejsou opraváři. Jen čtenáři displejů. Auto jede blbě, připojíme kabel a ono to nic nehlásí. Sice jede dál blbě ale asi se mi to jen zdá protože diagnostika nic nehlásí. Ale k té výměně oleje, když už to nechci nebo nemůžu dělat sám tak doporučuju menší servis. Teda pokud nás nenutí třeba záruční podmínky. Značkové jsou nehorázně drahé a často používají různé sofistikované metody jak ojebat zákazníka. Například že se tam nechá třetina starého oleje ale zaplatíte samozřejmě celou dávku. Když si donesete vlastní olej a ještě chcete být u výměny tak obvykle nastane hysterická scéna. V malé dílně s tím obvykle problém nemají. Olej se dá v pohodě vyměnit svépomocí, klidně i na sídlišti nebo někde u kamaráda na dvoře. Já to taky dělám doma na dvoře. Ale je pravda že u některých aut to bez problémů nebude. Bude to potřeba zvednout, na něco najet, odmontovat kryt pod motorem, taky filtr se bez vhodného nástroje docela blbě demontuje. A u některých aut se musí výměna načudlovat do palubního počítače.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 14.3.2012 19:32 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Já jsem jezdil měnit olej do malého servisu u benzinky Rohlenka a tam se dával pouze olej ARAL a vždy to bylo za slušnou cenu. No pak jsem začal jezdit s druhým autem do servisu protože auto bylo na leasing a tedy jsem musel i kvůli záruce jezdit k autorizovanému servisu. Brát olej ze sudů u některých překupníků nějak moc nedoporučuji, stejně nevíš zda ti tam nalejí to co chceš. Některé diagnostiky na některých autech píší jen hodnoty "Error", ale hodnoty upozorňující tedy "warning" se moc nepíší. Další věc je spousta řj ukládají závadu až se opakuje několikrát. To se stalo i mně, auto začalo cukat jelo jako kdyby na 3 válce. Druhý den ráno pohoda, stavil jsem se za kolegou dal tam kabel pro OBD-II a závada nikde. Jako těm vyčítačům se nediv, oni mají jen tabulky s chybou a s možnou nápravou. Musel bys mít firemní tabulky k vozu (ale nevím zda se dají sehnat a zda je výrobce dává k dispozici)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 14.3.2012 20:21 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    tak nějak předpokládám že když jsem ve značkovém servisu tak budou mít diagnostiku, budou mít informace, budou mít vyškolenou obsluhu.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    gtz avatar 14.3.2012 21:05 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Mají informace takové jaké dostanou od výrobce apod. Každé ID chyby znamená co může být, ale nemusí to být. Třeba závady v zapalování jsou někdy hodně velká magie
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    14.3.2012 23:00 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    > Bohužel s přechodem na novější si asi budu muset poradit nějak i s diagnostikou

    Kdyz jsme konecne nasli (na 4. miste ze 3 navrhovanych na netu) konektor a vyblikali, dospeli jsme ke kodu "zadna chyba".

    Mozna by bylo nejlepsi tyhle veci vyrvat, zahodit a postavit vlastni s mikrokontrolerem.

    Zlaty Wartburg.

    > Když si donesete vlastní olej a ještě chcete být u výměny tak obvykle nastane hysterická scéna.

    V takevem pripade bych:

    1. prohlasil, ze jim v budoucnu poslu kamarada s autem a olejem. Pred a po vymene bude proveden rozbor oleje v motoru a pokud to nebude sedet, tak dostanou COIku, soud a reklamu. (A samozrejme nebudou tusit ktery ze zakazniku je ta past ...)

    2. okamzite odesel a uz nikdy si u nich nic nekoupil.

    Yokotashi

    chapadla.cz
    15.3.2012 10:21 aaaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Takto to nefunguje. Odber vzorky sa robi priamo v servise pri preberani auta. Odoberu sa dve, obe sa navzajom zapecatia a jedna ostava v servise. Az potom ide jedna na rozbor a servis ma moznost si spravit rozbor z tej druhej. Na ford-focus.cz fore je jeden chlapik, co to robi. a rozbor nie je lacna zalezitost.
    xvasek avatar 15.3.2012 09:27 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Značkové jsou nehorázně drahé.
    Myslím že jak které. Já jezdím do Škodovky se Superbem a berou si 550Kč na hodinu, na Fabii mají tuším sazbu jenom 380Kč. Že je srandovní mít na každou třídu aut jinou sazbu nechávám stranou. Ani ten Superb mi nepřijde "nehorázně drahý", navíc mají skoro všechny úkony normované a člověk platí jenom za normu (IMHO), ne za skutečně odpracovaný čas. Třeba výměnu chladiče mají normovanou na necelé dvě hodiny, tzn. do 960Kč včetně všeho - tedy i vylití / nalití kapaliny a zkoušky těsnosti. Netvrdím, že nejsou servisy, kde to zvládnou za 750Kč, ale už těch 960Kč mi přijde hodně málo a člověk si musí uvědomit jednu zásadní věc - pokud bude pořád tlačit na cenu, nemůže si dodavatel vytvořit kvalitní lidské zdroje a celé to půjde do háje.
    15.3.2012 10:25 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    myslím, že jak co. Výměna oleje Superb I 1.8T v Auto Jarov - cca 4000,- To samé v neznačkovém servise o pár kilometrů dál s jejich olejem (žádné - koupím na netu, dovezu si sám) cca 1700,- ("bez papíru") - 1 litr oleje 5W-40 na netu 200kč, na pumpě nebo v autorizáku běžně 800kč
    xvasek avatar 15.3.2012 13:41 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Není náhodou těch 800Kč / litr za longlife (tzn. 2x delší výměny) a těch 200Kč za obyčejný? Já mám teda za cca 800Kč longlife a jestli těch 1700Kč odpovídá obyčejnému oleji, tak jsi vydělal celé tři stovky. :-)
    15.3.2012 16:48 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    5W-40 (např. zde) splňuje VW 502.00 pro zážehové motory a je vhodný pro pevné servisní intervaly 15000km/rok. Longlife 5W-30 (např. zde) se dá - jak je vidět - pořídit na netu za 345,- (5l balení je samozřejmě ještě levnější). Pochopitelně porovnávám porovnatelné, tj. ve značkovém i neznačkovém servise jsem chtěl olej pro zkrácený interval. Za 1700kč jsem dostal komplet výměnu tj. 5l - 4,5l + 0,5l na dolití + práce + filtr, takže jsem ušetřil 4000-1700kč, je to takto jasné?:) btw. longlife je na 2x delší výměny čistě teoreticky, u mého motoru silně doporučují přejít na zkrácený interval, neb longlife je po 30tis. km tak zadření motoru (nejen můj názor)
    xvasek avatar 15.3.2012 22:52 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Tak pokud ti účtovali 800Kč za litr obyčejného oleje, tak to pak chápu nespokojenost. Mě účtuje Samohýl ve Zlíně (značková Škoda) 3300Kč za výměnu longlife komplet - tzn. ještě stovku ušetřím proti tvým 2x1700Kč. Jestli longlife nebo ne, to neumím posoudit, moje auto má najeto 310 000km v longlife cyklu (tzn. olej byl měněný desetkrát), takže to buď funguje, nebo mám štěstí, nebo to u nafťáku nevadí.
    16.3.2012 10:13 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    4000,- byla komplet cena za olej + filtr + práci, takže jen olej byl o něco levnější. Holt pražská přirážka, co já vím. Teď o té ušetřené stovce. U longlife oleje je větší pravděpodobnost, že se bude dolévat, takže ušetřené peníze jsou hned v tahu. Jestli a kolik tobě žere TDI v Supu olej nevím, já jezdím s benzínem většinou klidnou jízdu, olej nežere. Vzhledem ke stále vyššímu podílu biosraček v palivu bych taky vyměňoval olej častěji, viz. závěr článku zde . Ve Světu Motoru byl nějaký rozbor,kde se ukázalo,že LongLife oleje ke konci svoji životnosti mají už velmi malou mazací schopnost, ztrácí svoje chemické vlastnosti, obzvlášť pokud se jezdí krátké trasy - odkaz bohužel nemám. Další názory na longlife viz. také článek od cimbu, další názory na intervaly výměn viz. forum.skodahome.cz - hodně lidí se přiklání ke krátkému intervalu. Na mém autě byl interval změněn už po druhém servise tj. 60000km, nelituji..Třeba budeš jezdit dalších 300000km v pohodě (slyšel jsem o Supu 1.9TDI s 700000km tacho), takže tě nechci nějak strašit.
    xvasek avatar 16.3.2012 13:04 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Já bych ho spíš potřeboval nějak utahat. Hodilo by se mi větší auto, ale Superb s takovým nájezdem nejde prodat a protože šlape jak hodinky (teda co se motoru týká), nejde se ho zbavit ani pro nespolehlivost. Takže zůstávám u longlife. :-)
    16.3.2012 13:29 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Superb s takovým nájezdem nejde prodat
    njn, pro zbohatlíky není in kupovat si takovou ojetinu, a kdo má hloubš do kapsy, pro toho by byl danajský dar, i kdybys mu to dal zadarmo - mnohé díly na Superb stojí jak moje auto celé, nemluvě o výše diskutovaných rozdílech v ceníku hodin za servis
    xvasek avatar 16.3.2012 14:59 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    On se na druhou stranu tak moc nekazí, hlavně s ohledem na ten nájezd, takže by to zadarmo nebylo až tak zlé. Měl jsem předtím Accord'93, což vypadá jako noční můra, ale výměna oleje jednou za rok za 700Kč, nějaké žárovky občas a moc víc to nechtělo. Problém je spíš v tom, že ojetin tohoto typu je na trhu strašný přebytek.
    14.3.2012 20:00 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Pamatuju na blog, kde byl podobný typ nářku nad neschopností automechanikú a kde autor v závěru doporučoval jako obranu nastudovat si dopředu všechny možné informace, protože zaprvé to pomůže při vyjednávání (např. víme, že olej značky A udělá úplně stejnou službo jako mechanikem dporučovaný olej B a to při poloviční ceně), zadrujé to o kapku zmenší pravděpodobnopst, že budeme ošizeni, protože ošiditel zpozorní a možná si po zralé úvaze šizení v tomto případě rozmyslí (a nechá si ho pro "hloupé" zákazníky, kteří ani nevědí, kudy se olej do auta vůbec lije a ochotně za něj zaplatí několikanásobek běžné ceny, stejně jako to udělali za své šaty a boty).

    PS: Kdysi bývaly u velkých garáží rampy, kam si mohl kdokoliv najet a provést výměnu provozních tekutin nebo nějakou opravu. Dnes se to už skoro nevidí (já osobně už vím jen o jedné jediné), navíc u některých aut je na výměnu olejového filtru bez speciálního nástroje nutná šikovnost gynekologa říznutého Harry Houdinim :-)
    14.3.2012 20:44 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Když jsem naposledy (opravdu naposledy) nechal měnit olej v servisu, tak ho jouda přelil asi o litr. Motoru se radikálně zmenšil krouťák, musel jsem ten litr odsát pumpičkou. A vím, že cenu dělá tak, že něco nahodí a když se člověk ozve, že je to moc, tak dokáže rychle a pružně slevit.
    14.3.2012 22:25 pan Klobouk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Jediné dvě rampy kam se teoreticky v mém okolí dalo najet (neměly nájezd na zámek) byly dole totálně zahnojené právě od oleje. Jak je něco všech, chová se k tomu každý jak dobytek. Přitom by stačil rendlík a prázdný kanystr. Do servisu ani v sebeobraně, abych skončil s cca předraženou půlkou opravdu vyměněného oleje a to ještě nalitého z pochybného sudu. Radši svépomoc a když už jednou za uherský rokk osvědčenému garážníkovi, beru vyjetý olej s sebou pro něj jako dárek. Mávnutím kouzelného proutku se z něj stane lehký topný. Až se zima zeptá cos dělals v létě... :-)
    15.3.2012 14:19 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    PS: Kdysi bývaly u velkých garáží rampy, kam si mohl kdokoliv najet a provést výměnu provozních tekutin nebo nějakou opravu. Dnes se to už skoro nevidí (já osobně už vím jen o jedné jediné)
    zrovinka tohlento by mě zajímalo ... neví někdo o něčem veřejně přístupném?

    - klidně kdekoliv po republice, určitě by se to hodilo víc lidem než jen mně, ideálně kdybysme dali dokupy seznam POI, akorát na poi.cz nevidím, že by byla taková kategorie?

    (případně místo poi.cz to naflákat do OSM, návrh na to je)
    15.3.2012 16:33 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    V Praze existoval SelFix - zaplatíte pronájem a máte k dispozici dílnu s nářadím, ale je to zdá se mrtvé.
    20.3.2012 09:23 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    když jsem viděl ceny, tak se ani nedivím, že to umřelo, s tímhle prostě neměli šanci ... kdo zaplatí dvě kila na hodinu za to, aby si mohl kutit sám, když si mechanik naúčtuje nějaký tři kila za hodinu a má to dík zkušenostem dvakrát rychlej (a kvalitněj), takže v důsledku za tu samoopravu by zaplatil o třetinu víc?

    navíc v našich krajích s přístupem "co není moje, to šetřit nemusím", a nedivil bych se ani, kdyby dost nářadí mizelo, mi to přijde jako dost odvážnej (ehm) nápad něco takovýho poskytovat
    20.3.2012 09:41 hajoucha | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    mě naopak Selfix připadalo velmi dobré a cena mi vůbec nevadila. Mechaniků, kterým věříš je málo. Z definice. Kromě toho šlo všechno krásně rychle vyřídit po netu, takže samotná akce proběhla právě ve chvíli, kdy se to hodilo Tobě a ne servisu. Celá tahle diskuse je myslím demonstrací toho, že po takové službě poptávka existuje i nadále.
    20.3.2012 09:50 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    mě naopak Selfix připadalo velmi dobré a cena mi vůbec nevadila.
    jedna vlaštovka jaro nedělá, chci říct, jeden zákazník je nad vodou neudrží ...
    Celá tahle diskuse je myslím demonstrací toho, že po takové službě poptávka existuje i nadále.
    ano, existuje, ale trošku se míjí s nabídkou ... třeba pro mě by byla atraktivní cena tak do 50 Kč/hod (+spotřeba) za plně vybavené stání
    PepaSFI avatar 15.3.2012 17:17 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    co vím od kolegů kteří bydlí ve městě, tak věc má několik problémů. Rampy většinou vznikly jako dílo party nadšenců někde v koutě za garážema, na území nikoho, bez povolení, bez dozoru. Dnes je každý kousek země někoho. Garáže se rozšiřovaly, pozemky rekultivovaly a rampa která nikomu vlastně nepatřila musela pryč. Další varianta je že rampu zpeněžili sběrači kovů. A ta nejběžnější varianta je prosté zchátrání. Garážová parta se rozpadla, lidi se odstěhovali, zestárli, zemřeli. Auta jsou modernější, nepotřebují tak častou údržbu a normální uživatelé už se v tom nechtějí hrabat sami. Takže rampa zaroste kopřivama a zrezaví. A pokud někde rampa přežila a někdo se o ni stará tak si ji hlídá a zamyká.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    18.3.2012 14:19 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Par jich jeste je, le problem je v tom, jsou to vetsinou pozustatky z dob, kdy na ulicich postvaly skodovky vseho druhu, ziguliky, dacie a trabanty a ani na jednu z nich jsem se lagunou nevesel. A to jsem potreboval jen utahnout sponku na krytu vyfuku...
    15.3.2012 08:35 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    to mi pripomelo jednu humornou (jak pro koho) prihodu se servisem, rodina vlastni uz temer 20let po domacku vyrobenou karu za auto za tu dobu duse a pneumatiky dostaly uz poradne zabrat proto jse se rozhodli pro vymenu s tim ze si to nechame kompletne prezout v jednom mistnim servisu, no abych to zkratil skoncilo to znicenym diskem u kary a zraneni zamestnance protoze ten vul co to demontoval asi nepochopil ze veci k sobe spojene na ktere je pusobeno tlakem jsou od sebe odpuzovany, disk kola u kary je z nejake hlinikove slitiny? a dvou casti spojenych k sobe tremi srouby ktere sviraji pneu, pred demontazi je potreba upustit tlak z duse coz technik samozrejme neudelal, doslu k vylomeni casti disku a zraneni toho vola... a pro nas starost shanet disk ktery se vyrabel pred 20ti lety... diky bohu se vyrabi dodnes
    PepaSFI avatar 15.3.2012 09:22 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    podobná věc se stala když jsem byl na vojně, jenže tam to nebylo malinký kolečko z vozejku ale taktická guma na Tatře 815. Ten disk drží pohromadě strašně moc šroubů a komusi se to povedlo demontovat pod tlakem. Měl kliku že mu to neurazilo hlavu, část disku vyletěla do výšky, dokonce to jestli si dobře vzpomínám spadlo na korbu toho auta a udělalo nějakou škodu. Ale i ty obyčejné disky ze starých Tater a pragovek jsou nebezpečné. Tam je sundávací jen taková obruč a při montáži se může stát že špatně sedne. To pak při natlakování může vylítnout takže se na to dává takový bezpečnostní kříž nebo se aspoň dírami napříč prostrčí dvě montpáky. Já mám taky s jedním pneuservisem zkušenost. Při obouvání mi zničili gumu, reklamaci sice uznali ale musel jsem měsíc jezdit na zimních než to proběhlo. Pak mi nabídli jinou gumu jenže neměli stejnou, tak že mi k ní do páru prodají druhou. Takže jsem se jim vysmál, našli jsme v ceníku kolik by u nich stála ta zničená kdyby ji měli, oni vyklopili 1100 kč a já si ji, údajně nesehnatelnou večer objednal za 800. Ta původní mě sice stála v doprodeji 400 ale aspoň něco.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    15.3.2012 09:29 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    To máš tak. Přestěhoval jsem se do Brna, mám Peugeot 405 z roku 95, benzin. Poprvé jsem do servisu nešel kvůli autu, ale zeptat se jestli by mi nesehnal jednu dušu se speciálními rozměry. "nooo, já bych to mohl obvolat a sehnat, ale neudělám to, bo bych provolal víc než vydělal". Takže tam už nechodím. Podruhé jsem byl v servisu, protože mi dvakrát po sobě vytekla všechna voda z chladiče. Přehřáté to nebylo, normální městský provoz. Za dva dny mi volali, došel jsem si pro auto: "Nooo, my jsme to nastartovali, zahřáli, voda nevytekla, takže auto je v pořádku, dostaneme 350 korun". Celé nezáporné číslo, které udává, kolikrát tam ještě půjdu, uhodneš. Nápověda: není větší ani rovno jedné. Nedávno jsem byl zkontrolovat fridex ve třetím servisu, u známého našeho domácího. Jak tam měl tu otevřenou kapotu, tak se mě optal, jestli nechci nemrznoucí směs do nafty. Koukám na něj, on že "nebo to je benzin?" "ano, to je benzin". Vedle otevřené kapoty. Výsledek:
    • Jezdím 70km k našemu rodinnému opraváři, ke kterému jezdíme nějakých 10 let. Tomu zavolám, on mi řekne hned co má/nemá cenu, když mi řekne že je potřeba koupit součástka za 5kKč, tak neřeším a koupím, vím že mu můžu věřit. Cesta se vyplatí i když s tím nic neudělá, bo on si za to "nic" aspoň nevezme peníze.
    • Když člověk ví, co dělá, tak to není "jen opravář aut", ale Pan Opravář. Našeho jsem se ptal jestli by měl mechanik poznar rozdíl mezi benzinovým a dieselovým motorem. Jen se zasmál, že je to jak pro zahradníka rozeznat ředkvičky od kozy.
    A jedna historka od něj na závěr. Dojela jim (servis má s bráchou nebo švagrem nebo tak někým) baba, že jí už potřetí odešla řídící jednotka. Měl ju na starosti "švagr". "To není možné už potřetí, nechte to tady, tam musí být zrada jinde". Někdy v noci mu pak švagr volal, že "Člověče, já na to došel! To auto má prasklý senzor oleje, protíká a po káblech to vždycky dovzlínalo do té jednotky..."
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    13.7.2013 00:20 Mladej, vesnickej, buran 1991
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Se vším co jste napsal souhlasím !

    A nejvíc se mi líbí poslední historka na závěr :) a připomíná jednu od nás z praxe.

    Přijel chlápek s felícií, že nemá výkon, byl v 5ti servisech, kde to píchali na počítače, měnili svíčky, rozdělovač,čidla a problém stejnej. Pán tedy nové díly i přesto že je nepotřeboval zaplatil a přijel k nám. Mistr to projel a po 1/2hodině měření čidel a bůh ví čeho všeho u motoru zavřel haupnu, zapálil si SPARTU a poté nám řekl ať to zvedneme demontujem konc. výfuku. tu jsem sundal, byla úplně ucpaná a těžká. Dali jsme tam jinou použitou ze skladu a felda jela jako nová. mistr s cigárem v puse poslal pána bez placení domu... a nás tak naučil postupovat při takové situaci logicky. Já když nevím, tak si vzpomenu na pionýra, když mi přestal jet daleko za vsí. Byly 3 možnosti, proč to nejelo. Ucpané trysky NEBO voda v plovací komoře NEBO špatná svíčka (nebo cívka). Vždy jsem tyto možnosti prošel a většinou to fungovalo...

    A tyto zkušenosti a mnoho dalších, se mi vryly do paměti a když nevím, vzpomenu si na mistra, jeho chladnou hlavu a jde to.

    15.3.2012 09:41 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    ano, frustrace ze špatně odvedené dohodnuté práce je hrozná - člověk, co je pracovně solidně vytížený, nemá jak tyhle věci řešit - chce totiž mít taky nějaký svůj volný čas (samozřejmě přečíst si uživatelský manuál a specifikaci, objednat olej přes internet a vyměnit ho není zas takový problém - problém je, že takových činností je na autě-baráku-atp. mraky). V ČR bohužel je třeba být neustále ve střehu, kdy mě zas někdo kvůli takovéto "prkotině" neojebe. Každá hodina strávená google searchem "jak je to teda doopravdy" mě neskutečně sere (krom toho část informací je vždy nesmysl). Je to v lidech, v tomto marasmu už žijeme od 50.let minulého století a není z toho zatím cesta ven. Ochcat bližního svého (a hlavně stát!) se tu vždy nosilo..
    xvasek avatar 15.3.2012 09:52 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Myslím, že je to tím, jak každý přemýšlí, kde co sehnat nejlevněji. Když je jeden servis s hodinou práce za 500 a druhý za 450, tak jdou všichni na těch 450 a když je nový za 400, tak je asi jasné, kam všichni půjdou teď. Není to jenom v autoservisech, ale všude - třeba i v těch blbých salámech: když je někde vysočina za 90Kč, tak je to trhák, i když to melou i s boudama a když někdo vyrobí krásnou voňavou za 150Kč z masa, tak neprodá. U nás je prostě extrémní tlak na cenu a tak se tomu všichni přizpůsobili a jsme kvalitou služeb tam, kde jsme. :-/
    15.3.2012 10:09 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    To co, píšeš by nebyl problém, pokud by automaticky znamenalo vyšší cena = vyšší kvalita. Jenže to je ten problém - tahle rovnost neplatí.
    15.3.2012 10:37 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    přesně tak. u nás pouze platí: známý udělá práci levněji a kvalitněji (vše na černo bez DPH); vše ostatní je sázka do loterie, na kterého podvodníka narazím. Tomu se říká banánová ekonomika. Když mi přijde domů řemeslník, můžu mít na 99% jistotu, že mi bez vyžádání nedá ani fakturu, nebo se zeptá, jestli teda jako nechci nějaké potvrzení (a doufá, že ho chtít nebudu). Stát v tomhle lidi jenom podporuje, protože místo aby jim pomáhal dělat věci správně, jim neustálým rozkrádáním dělá dost špatný příklad..
    xkucf03 avatar 15.3.2012 13:33 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Ono je to taky tím, v jakém komoušském státě žijeme – zrovna u těch aut: víc jak polovina ceny benzínu/nafty jde státu, to jim ale nestačí a tahají z tebe peníze za dálniční známky* a rychlostní daň („pokuty“). V podstatě je to takový státní terorismus – část lidí (politici, úředníci…) a na ně napojené firmy se snaží ojebávat zbytek národa a kdyby se někdo nechtěl nechat, tak stát má k dispozici policii. Je to velmi špatná situace, ale když stát nehraje s občany poctivou hru, těžko lze čekat, že i občané se k němu budou chovat poctivě.

    *) 1500 Kč ročně za těch pár mizerných dálnic, které tu máme. Nejkratší je desetidenní za tři stovky. Tady navíc zřejmě nejde jen o peníze, ale o to, aby příště mohli ovčanům nabídnout placení za kratší časový úsek výměnou za sledování, kudy kdo jezdí.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    xvasek avatar 15.3.2012 13:33 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    No jo, ale pak zase víceméně platí, že velmi nízká cena = nekvalita.
    15.3.2012 14:01 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    taky k tomu řeknu +1

    já bych si ten kvalitní salám za 150 rád koupil, jenže problém je, že v naprostý většině případů dostanu sračku obdobnou jako za těch 90 :-(

    - navíc níže uvedené "pak zase víceméně platí, že velmi nízká cena = nekvalita" má zradu v tom slůvku "víceméně", ono i za těch 90 se občas dá sehnat něco poživatelného, a pak se zas člověku nechce platit víc, když ví, že to jde i za míň
    xvasek avatar 15.3.2012 14:06 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Na to je jedno moc pěkné přísloví: "z hovna bič neupleteš".
    15.3.2012 14:30 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    jo, jenže hovno taky nestojí 90 korun za kilo, že?

    (prosím nechytat za slovo a nevytahovat guano apod. ;-))
    15.3.2012 11:33 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    A to si jako myslite, ze v jinych zemich je to jine? :-) Podle mych zkusenosti (vw certifikovany servis a nissan certifikovany servis v nemecku) je to vicemene podobne jako u nas. U lokalni opravny si clovek snadno zjisti reference od ostatnich. Spatne je, kdyz se vam stane nejaky defekt na sluzebni ceste. :-(
    15.3.2012 18:29 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Dobrá byla historka konzula z Venezuely, kde do místního firemního servisu mercedesu dali na opravu diplomatické auto. Vrátilo se neopravené a vybrakovali jim motor a původní dobré díly nahradili aušusem.

    Takže co to pláčem, ještě je tu dobře ;-)
    PepaSFI avatar 15.3.2012 20:09 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    ešče doplním takovou bezvýznamnou nepatrnost. Olej C3 má vyšší viskozitu než B1, tedy přesně naopak než tvrdil chytrý pán v servisu. Přesněji řečeno, viskozitu HTHS čili jak je to hustý když to maká na plný pecky. Teď je ovšem otázkou co je pro ten motor lepší. Asi by to chtělo návod pro konkrétní typ, co tam píše výrobce.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    12.7.2013 23:39 Mladej, vesnickej, buran 1991
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Dobrý den. Po tom, co tu čtu jsem docela zaražený... Studoval jsem tři roky automechanika, na praxi jsem byl ve škole, kde jsme měli hodně dobře vybavenou dílnu a super mistra. Každý, kdo přivezl auto, si mohl dát kávu a sednout si k heveru kde se jeho auto dělalo.(okolí heveru bylo ohraničeno žlutou čarou aby nepřekážel) Vše po nás kontroloval mistr a nikdy se nemohlo stát, že by auto někdo přivezl zpět!

    S tou geometrií u fordu je to těžký, sestra má focuse a špatná geometrie ojížděla na přední nápravě ¨pneu každé dva měsíce do hladka. Když jsem s tím jel do fordu měli to tam 2dny a neudělali nic, jen mi sdělili že geometrie nejde udělat a nevěděli proč (prostě jim počítač čísílka neukázal zeleně ale jen červeně při štelování rejdových čepů:D)Chtěli po mě 500kč za to že se pokoušeli o geometrii ? Vysvětlil jsem jim že po mě nemohou chtít zaplatit něco co neudělali, že si celý rozhovor nahrávám a klidně se můžou soudit. Poté se jejich přístup zklidnil a mohl jsem jet. Když jsem s tím jel k mému mistrovi 80km, najel na hever, vylezl z auta a mistr povídá že jsou v kopru ramena na zadní nápravě...A TO JEN VIDĚL JAK JEDU 5metrů a auto se zhouplo na hever !! šli jsme do kelly, se slevou koupili za 2tis. nová ramena, za hodinku dali dohromady, další hodinku geometrii a auto jede rovně a sedí jak přibité.

    Nás mistr připravoval na to, jak se chovají v servisech a jak se v takových situacích chovat jako zákazníci.

    Mrzí mě na jaké úrovni se pohybují naši autorizovaní servisáci učení hlavně tím, jak z lidí vyždímat co nejvíc pen ěz...

    Za barákem měním oleje, ložiska, brzdy a naposled jsme po výměně tlumičů na cliu srovnal geometrii podle rovné latě, kola se nesjíždí a vše je, tak jak má.

    Nechápu kam ten svět spěje, já si za výměnu oleje, za práci vezmu 200 za práci a průměrně stojí (palivový, olejový, vzduch.a kabinový filtr + olej max. 1500,- se slevou 40% u kelly 900kč, což je krásný, když v servise po vás za to budou chtít minimálně 3 000kč :) a ani nevíte jestli měnili filtry. Rada na závěr ? Kupte si příručku pro mechanika a měňte si aspoň olej sami, vyjetým si potom natřete dřevěný plot, nebo ho spalte v kamnech...

    hlavně si nenechte srát na hlavu a radši u té opravy oxidujte jim za zády 5hodin, než abyste pak platili za něco co tam nedali nebo neudělali. Máte na to právo :)
    30.12.2017 20:05 Kostkáč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    To je tak trefně napsané... Největší ironie je že jsem se k tomuto příspěvku dostal při hledání v podstatě úplně stejné informace. Dnešní doba je sice kouzelná v té dostupnosti informací a všeho ale kdysi dal člověk auto do servisu a věděl, že je v dobrých rukou. Dnes aby projel recenze 10 000 servisů než si jeden vybere a to musí doufat že ty recenze nejsou koupené.. Člověk si oddychne když nakonec najde dobrý servis a ještě se rád vrací.
    15.7.2018 22:33 Sandman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    V tom s tebou plně souhlasím. A není to jen se servisy. Já si zrovna servis nemusel takto složitě vybírat. Přivedli mě do něj kamarádi. Ale jinak je to vybírání hrůza. Když jsem kdysi dokupoval výbavu na motorku, zašel jsem do obchodu, vybral a za 20 minut bylo koupeno. Teď projedu 50 produktů na eshopu, přečtu si recenze a po 5 hodinách googlení nějakých diskuzí o tom kdo co doporučuje se možná k něčemu rozhoupu..
    25.3.2020 18:29 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Servis auta – výměna oleje
    Kam jezdíte měnit olej?? Já se snažím najít nějaký autoservis, zatím jsem našel pouze tento: https://www.euromotors.cz/vymena-oleje/ nevíte ještě o nějakém???

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.