abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:22 | IT novinky

    Do 17. června do 19:00 běží na Steamu přehlídka nadcházejících her Festival Steam Next | červen 2024 doplněná demoverzemi, přenosy a dalšími aktivitami. Demoverze lze hrát zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | IT novinky

    Apple na své vývojářské konferenci WWDC24 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek: svou umělou inteligenci pojmenovanou jednoduše Apple Intelligence, iOS 18, visionOS 2, macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 21:44 | Nová verze

    Vyšla nová verze XMPP (Jabber) klienta Gajim, která přidává podporu reakcí pomocí emoji (XEP-0444: Message Reactions) a citace zpráv (XEP-0461: Message Replies). Přehled dalších vylepšení je k dispozici na oficiálních stránkách.

    sonicpp | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Nová verze

    Po po téměř roce vývoje od vydání verze 5.38 byla vydána nová stabilní verze 5.40 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 75 vývojářů. Změněno bylo přibližně 160 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 12:00 | Zajímavý článek

    Uroš Popović popisuje, jak si nastavit Linux na desce jako Raspberry Pi Zero, aby je šlo používat jako USB „flešku“.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 08:44 | Zajímavý software

    Andreas Kling oznámil, že jelikož už se nevěnuje nezávislému operačnímu systému SerenityOS, ale výhradně jeho webovému prohlížeči Ladybird, přičemž vyvíjí primárně na Linuxu, SerenityOS opustí a Ladybird bude nově samostatný projekt (nový web, repozitář na GitHubu).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    včera 02:22 | Nová verze

    Po dvou měsících vývoje byla vydána nová verze 0.13.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 73 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.6. 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    7.6. 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Rozcestník

    Java na serveru - 2

    12.10.2007 20:08 | Přečteno: 1531× | software

    Minule jsem psal o tom, že chci ukázat jednoduchou aplikaci, která využívá základní koncept javy na serveru.

    Prvním krokem, než začnu tvořit, je samotná instalace potřebných částí. Tu se pokusím v tomto článku sepsat.

    Začnu od nejspodnější vrstvy a tou je databáze. Jak jsem již psal, budu používat MySQL. Není třeba klást velké požadavky na tuto vrstu, pouze musí být správně nainstalována a podporovat důležité funkce. Za jednu ze základních funkcích považuji referenční integrity. Jedná se o propojení dat, které mi jednak tvorí základní koncept a jednak udržuje data v konzistentním stavu. K tomuto účelu volím InnoDB, což je typ "tabulky", který splňuje tento základní požadavek. Osobně doporučuji MySQL 5 a vyšší.

    Instalace je často dost triviální a snad každá schopnější distribuce nabízí přímo balíčky s touto DB. Po úspěšné instalaci je třeba ještě stáhnout MySQL Connector/J, který se bude hodit později.

    Dalším krokem je instalace Javy. Opět se jedná o dost jednoduchou věc, která je popsána snad na stovkách webů a nemá cenu rozepisovat, jak takovou věc provést.

    Nyní se již začnu zabývat aplikačním serverem, který je o dost šťavnatejší.

    Takže, nejprve stahneme glassfish, doporučuji v2, která před nedávnem vyšla. Po úspěšně instalaci je třeba nakonfigurovat samotný server.

    Konfiguraci mohu provádět pomocí příkazové řádky, kde si spustím GLASSFISH_HOME/bin/asadmin, nebo pomocí webového rozhranní: http://localhost:4848/. V určitých případech mohu zazásnout přímo do souborů, ale k tomu až později.

    Osobně volím druhou možnost, tedy webové rozhraní.

    Nejprve je třeba ukončit server (GLASSFISH_HOME/bin/asadmin stop-domain domain1) a zaregistrovat MySQL. Stažený JDBC ovladač nakopírujeme do doménové cesty glassfishe (GLASSFISH_HOME/domains/domain1/lib) a spustíme server (GLASSFISH_HOME/bin/asadmin start-domain domain1).

    Po přihlášení do webového rozhraní přejdu do "Resources->JDBC->Connection Pools". Nyní zaregistruji MySQL. Při vytvoření nového poolu zadáme jméno (např. mysql/test), vybereme Resource Type ConnectionPoolDataSource a vendora MySQL. V dalším kroku mohu nechat všechny hodnoty výchozí, pouze změním: Allow Non Component Callers na ON, protože budu potřebovat volat z MySQL i přihašování, které pojede mimo tvořenou aplikaci. Propetry nastavím na vlastne definované hodnoty, podle instalace MySQL. Důležitými jsou tyto:

    Nyní vytvořím samotný jdbc zdroj, který budu pomocí lookup získávat v aplikaci (respektive na persistentní vrstvě). Takže, v JDBC Resources dám nový, určím jméno JNDI (pozor, toto jméno musí být dostatatčně jasné, abych později věděl oč jde) např: jdbc/mysql_test, vyberu vytvořený pool a popřípadě doplním popisek.

    Tímto bych měl mít zpřístupněnou MySQL databázi z aplikačního serveru. Samozřejmě existují i další volby, které jsou ovšem závislé na druhu projektu a také DBMS. Ne vždy nám totiž výchozí hodnoty stačí. Já ovšem předpokládám, že každý si dokáže dohledat příslušné materiály k danému problému.

    Instalace JAAS-Realmu.

    Předem bych měl asi objasnit o co se vlastně jedná. Samotný popis je vcelku rozsáhlý, já opět vezmu jen to nejdůležitější pro daný problém. Ve chvíli, kdy budete tvořit jakýkoli informační systém, budete se muset zabývat otázkou autentifikace a autorizace. Samotné J2EE proto implemetuje toto řešení, které má zjednodušit práci v této oblasti. Pokud jste se o tom nedočetli v Java EE5 Tutoriálu, tak po autentifikování uživatele jsem schopen říct, do které skupiny spadá a v jakých rolích se daný uživatel může vyskytovat. Jinými slovy, uživatel spadá do určité skupiny, která obsahuje určité role. Je možné i skupinu vynechat a říci, že uživatel má namapovanou tu či onu roli.

    I když se na začátku může zdát, že tento systém je příliš složitý, není to pravda. Naopak umožňuje čistěji definovat oprávnění jednotlivých uživatelů a to zejména ve větších projektech.

    Abych byl upřímný, sám jsem na začátku měl velké problémy rozchodit tuto službu přes vzdáleného klienta. Po pár dnech (pokusů a omylů) jsem se ale dopracoval ke zdárnému výsledku :)

    Takže, aplikační server může obsahovat několik říší (Realms), které obsahují určitý modul přihlašování. Jako výchozí říše je nastavena "file". O tom se můžete přesvědčit v aplikačním serveru "Configuration->Security". Samořejmě máte možnost toto změnit či si vytvořit novou říši. Mezi základními říšemi naleznete i JDBCRealm, který se dá k tomuto účelu použít. Abych to zbytečně neprodlužoval, odkážu Vás na web, kde je hezky popsáno, jak takový realm vytvořit a nastavit. Já jsem pro své účely musel jít vlastní cestou a vytvořil jsem si vlastni LoginModule. Nevyhovovala mi totiž tato předefinovaná říše. Pokud by měl někdo zájem, mohu mu vlastní řešení zaslat.

    Tím by měla být základní kostra aplikačního serveru hotová. Nyní ještě IDE, které použiji pro psaní své aplikace

    K tvorbě aplikací jsem zvolil NetBeans. Instalace Netbeansů je velice triviální a nemá cenu ji rozebírat. Snad jen upřesním, že musíte mít verzi s podporou pluginů z J2EE a Web. K zaregistrování aplikačního serveru v NetBeans se můžete dočíst například zde.

    Možná se Vám zdá, že instalace je docela rozsáhlá záležitost. S tím naprosto souhlasím, ovšem je třeba si ovědomit, že samotný aplikační server můžu chápat jako vlastní OS. Jednak obsahuje webový kontejner (stejně, jako například Tomcat), ale také i EJB kontejner, podporu JAAS, JMS, atd. Prostě v tomto prostředí jsem schopen tvořit jakoukoli rozsáhlou aplikaci a třeba i s pomocí X desítek lidí.

    Příště tedy již o samotném programování doménového modelu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.10.2007 10:14 Petr Masopust | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Java na serveru - 2
    Par komentaru/doplneni:

    s/zazásnout/zasáhnout/

    JNDI jmeno spojeni muze byt treba jenom mysql_test, jdbc/ je nepovinne, ale rozhodne doporucuji si podle prefixu rozdelit JNDI na casti.

    Pro postgres je jdbc driver tady - instalace prakticky stejna jako u mysql. Ja jsem akorat mel trochu problem s ConnectionPoolDataSource, doporucuji spis pouzivat normalni DataSource, resp. XADataSource.

    Standardni JAAS jdbc realm mi prijde ponekud nedotazeny - ja jsem si take musel vytvorit vlastni podle navodu.

    Pouzivam Eclipse + MyEclipse pluginy a pro vyvoj na glassfish je to naprosto luxusni IDE (ale uz ne zadarmo ...).

    Pokud vypustim instalaci vlastniho JAAS realmu tak je instalace glassfishe pomerne trivialni - vetsinou mam zakladni pouzitelny server behem 10 minut (pro development, pro produkcni nasazeni by to bylo trochu dele :)). A i ten JAAS realm neni tak tezky, ale napoprve to da trochu zabrat.

    Btw velmi dobre napsany uvod do jee programovani, jen tak dal !
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.