abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 133 hlasů
     Komentářů: 9, poslední včera 22:07
    Rozcestník

    Měl jsem tě SUNe rád

    22.4.2009 08:26 | Přečteno: 1337× | hardware | poslední úprava: 22.4.2009 08:31

    Byla to krásná idylka. Programovat v jazyku (platformě), který je mi sympatický a zároveň mít rád firmu, která za tímto jazykem stojí. Možná si mnoho lidí řekne, že je to pitomost, ale mě tato kombinace utvrzovala v tom, že jsem si nemohl zvolit lépe.

    Situace, která v SUNu nastala se mě dost dotýká. Sice nejsem zaměstnanec této firmy, ale jejich produkty jsem vždy preferoval a znalosti, které jsem v této oblasti měl, využíval a využívám i k vlastnímu živobytí. Když přišly první zprávy o tom, že SUN má koupit IBM, byl to docela šok. Ale na druhou stranu, IBM do Javy nasypala asi nejvíce peněz ze všech firem dohromady (včetně samotného SUNu). To mě utvrzovalo v tom, že IBM by další rozvoj v pohodě ustál a jistě by dané projekty nebyly tak ohroženy jako nyní...

    Firma Oracle, která v současné době stojí za koupí Sunu je na to ovšem o poznání hůře. Jejich podpora v oblasti Javy je tak mizerná, že vždy byla ořezána na minimum, které splňovalo jejich požadavky. Navíc produkty od Oracle nejsou nijak kvalitní. Kromě databáze, která je skutečně bezkonkurenční, jsou ostatní výtvory této firmy žalostné. Čím může Oracle, jako firma obohatit Javu? Asi ničím.

    Java pro SUN nikdy nebyla napřímo výnosná. Jejich výdělky se vždy točili spíše kolem HW. Jednu věc jim ovšem tato platforma přinesla. Tím bylo obrovské jméno, které si díky tomu Sun udržoval. A mít jméno, to jsou především peníze. Stačí se podívat, proč se na burze Sun snažil přejmenovat na Java.

    A tak Sun dál lil peníze do Javy a podpory kolem ní. Navíc se jednoho dne rozhodli, že vše převedou do open-source a tak vznikla otevřená celá Java. Tím ovšem nekončili. Z SUN application serveru vznikl otevřený aplikační server Glassfish. Koupili celou společnost MySQL AB. Dále přišel VirtualBox, ... atd. atd. Toto všechno mělo nastartovat pro Sun nový směr. Směr, který se líbil zejména vyvojářům a uživatelům. Co může přilákat nové vývojáře víc, než fakt, že zadarmo získám skutečně kvalitní technologii?

    Bohužel tento trend nevydržel. Důvod, proč k tomu došlo? Sun se začal potácet v červených číslech. Z ryze subjektivního hlediska se domnívám, že důvody, proč se Sunu přestalo dařit jsou 3. Za prvé, ekonomická krize zapříčinila pád akcií (více o ekonomické krizi asi nemá smysl psát). Za druhé, Sun se nikdy pořádně nepřiblížil skutečným konkurenčním cenám za svůj HW. Za třetí, velcí akcionáři nejsou zrovna lidé, kteří by se v IT příliš vyznali. Proto už samotný nákup MySQL vyvolal vlnu nevole. Cena akcií začala klesat. Jen skuteční IT odborníci chápali význam, proč vlastně Sun koupil MySQL. Proč vlastně Sun sypal tolik peněz do open-source.

    To, co Oracle udělá z Javou je ve hvězdách. Každopádně určitě ji nebude chtít potopit. Osobně si myslím, že samotná Java byla jedním z hlavních důvodů, proč Oracle chce Sun koupit. Věřím, že za dalším rozvojem Javy budou stát ti samí lidé jako dnes. Jen doufám, že je nesemele management, který se jistě bude měnit. Z tohoto pohledu mám trošku obavy z toho, aby Oracle nežačal celou Javu jaksi kurvit.

    Java na serveru, nebo-li J2EE jistě nebude nijak ohrožena. Sám v této platformě programuji a vím, že Oracle bude mít příliš malé slovo na to, aby tuto oblast mohli nějak poškodit. A pokud by se i tak stalo (na úrovni nových specifikací), tak stále máme alespoň spoustu alternativ (Spring, Hibernate, atd).

    Glassfish - jedná se o open-source aplikační server, který je derivátem Sun application serveru. Je to jakési dítě Sunu v open-source světě. Jeho hlavní předností je fakt, že je vždy první referenční implementací nové verze J2EE. To zda bude Oracle nadále tento server podporovat je otázka. Oracle má svůj vlastní aplikační server. Dle mého je ovšem projekt Glassfish již natolik rozjetý a úspěšný, že by museli být blázni, kdyby se ho pokusili zabít.

    NetBeans - jedná se o desktop platformu, která primárně slouží jako IDE pro programování v Jave a dalších jazycích. Myslím, že by lidé z Oracle museli být opět blázni, kdyby tento projekt ukončili. I když si toto IDE asi nejvíce konkuruje s Eclipse, obě IDE mají v určitých oblastech bezkonkurenční převahu.

    Co napsat závěrem? Já jen doufám a věřím, že se mi politika a další rozvoj Javy pod křídly Oracle natolik nezhnusí, že si nebudu muset hledat nový jazyk a novou platformu. Pokud mám být upřímný, tak jediné, kam bych poté mohl přejít je .NET. a to bych opravdu nerad.

           

    Hodnocení: 64 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.4.2009 08:42 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měl jsem tě SUNe rád

    Sun se v červených číslech potácel už v době, kdy o budoucí krizi ještě nikdo neměl ani ponětí.

    Fluttershy, yay! avatar 22.4.2009 08:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měl jsem tě SUNe rád
    Přesně tak, minimálně je tomu takto alespoň od prasknutí internetové bubliny 2000/2001.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.4.2009 11:02 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měl jsem tě SUNe rád

    A taky kvuli vadne nastavenemu programu zamestnaneckych akcii. Bezne maji zamestnanci narok na koupi akcii za zvyhodnenou cenu, ale v Sunu si je museli fyzicky koupit na zacatku kazdeho obdobi, zatimco jinde je nakupujes jen virtualne pri prodeji. Kamos takhle daval 15% mzdy kazdy mesic v roce 2001, bohuzel jen prubezne neprodaval a pak cena spadla o 80%. Docela demotivacni ztrata.

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    22.4.2009 11:50 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měl jsem tě SUNe rád

    Podle mě byl hlavní problém v tom, že SUN byl vždy hlavně HW firma. Dodávali skvělý a výkonný hardware, ovšem také velmi drahý. Java měla být nástroj pro to, aby si lidé koupili SUN servery. Jenže postupem času šel výkon x86 procesorů tak nahoru, že nebyl důvod kupovat extrémně drahá řešení od SUNu. Aspoň takhle jsem to četl již před několika lety a asi se od té doby zase tolik nezměnilo.

    23.4.2009 01:50 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měl jsem tě SUNe rád

    No, ono podpora open source znamená, že vás lidi začnoumít rádi (když se o vás dozví) a kolikrát vám i zadarmo pomůžou s vaší prací.

    Na druhou stranu, payware znamená, že od zákazníků dostáváte peníze. Ať si kdo chce co chce říká, tak ty dvě věci jsou v rozporu. Uvolnění SW zkrátka znamená, že někteří uživatelé si ho nemusí zaplatit. a pokud je finanční ztráta větší než benefit z opensourcovosti...

    Shadow avatar 23.4.2009 15:25 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měl jsem tě SUNe rád
    Uvolnění SW zkrátka znamená, že někteří uživatelé si ho nemusí zaplatit.

    Warez znamená, že i payware nemusí někteří uživatelé zaplatit...

    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    22.4.2009 10:58 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měl jsem tě SUNe rád

    Nejsem odbornik, nechapu, jak mysql mel Sunu prospet.

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    finc avatar 22.4.2009 11:19 finc | skóre: 8 | blog: Finc | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měl jsem tě SUNe rád
    Díky MySQL by Sun měl kompletní stack (java => aplikační server => DB).

    Sun moc dobře veděl, že MySQL je jedna z nejpopulárnější databází pro webové aplikace. A samotná MySQL jim udělá jméno, stejně jako Java.

    Předpokládám, že jedním z cílů byla co největší optimalizace MySQL s Javou, což by jim umožnilo konkurovat MS, IBM, Oracle. Samozřejmě se vznikem nového DB enginu pro MySQL Falcon.

    Díky tomu by sami byli schopni nabízet podniková řešení s jistou placenou podporou. Kompletní řešení, které jsou celé schopni poskytnout sami.

    ---------- Možná si to spoustu lidí nemyslí, ale já stále v MySQL vidím konkurenta i pro Oracle. Stále je samozřejmě kvalitou nedostačující, ale v době skutečně výkoných serverů, je ona pomalost (zejména při transakčním zpracování) u MySQL méně bolestivá. Vezmu-li v potaz cenu, tak se skutečně jedná o konkurenta (viz. koupě InnoDB Oraclem)
    Kdo Vam dal pravo ty lidi urazet? A kdo ti dal pravo cumet z okna, ty kr.vo!
    Luk avatar 22.4.2009 12:19 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měl jsem tě SUNe rád
    Sun se nikdy pořádně nepřiblížil skutečným konkurenčním cenám za svůj HW.
    Tohle mi nepřipadá jako pravdivé. Přinejmenším u serverů byl vždy na srovnatelné úrovni jako třeba HP nebo Dell. U stanic, storage řešení apod. to je o něco horší, ale pořád jde o vcelku rozumné ceny. Navíc jde ještě také například o spolehlivost - a zrovna zmíněné servery HP na tom (i podle mých zkušeností) nejsou příliš dobře.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    22.4.2009 12:58 kapo | skóre: 15 | blog: runtime
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měl jsem tě SUNe rád
    No on asi bude problem v tom, ze SUN ma servery na 2 platformach. Na x86 platforme jsou celkem konkurenceschopne, ale ceny za jejich Niagaru jsou teda mazec. Ale nejsem odbornik, srovnavam SPARC a x86 a to je spis jak jabka a hrusky. Porovnani na jine RISC (Power6,...) nemam.
    Why make things difficult, when it is possible to make them cryptic... - Aksel Peter Jorgensen
    22.4.2009 17:48 pajko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měl jsem tě SUNe rád

    V porovnani s jinymi RISC platil SUN paradoxne spise za toho "levnejsiho". At uz vzpomenu na SGI CHALLENGE, IBM RS6000 nebo treba ALPHASERVERy od tehdejsiho DIGITALu.

    SUN trumfoval predevsim svou rozsirenosti, jeho SPARCy byly i v bezne nabidce vetsich pocitacovych firem (matne vzpominam napriklad na letaky H&J Computers z poloviny 90 let: "SUN NFS Server - dela jednu vec a dela ji dobre"). A pro Solaris samozrejme byla vetsi nabidka SW (ve srovnani s AIXem, IRIXem ci ULTRIXem).

    Nicmene to nebranilo, aby se na nej (mysleno na SUN) ostatni konkurenti obcas divali trosku "z patra". SGI melo de-facto monopol v grafickych stanicich, IBM obrovskou skaloatelnost (RS6000 s prehledem dosahovalo na predni pricky v TOP500) a DIGITALALPHA byl nejrychlejsi procesor sve doby (pokud se nepletu, tak to byl prvni 64bitovy CPU vubec).

    Pokud se na to divam z odstupem let, tak bych SUN hodnotil docela dobre. SGI slo do kytek, DIGITAL do Compaqu a nasledne do HP (takze rovnez do kytek), snad jedine IBM si dokazala udrzet kontinuitu do dnesnich dnu (AIX na procesorech Power se myslim drzi docela dobre). HP svoje vlasti procesory rovnez pohrbil (HPUX presel z PA-RISC na Itanium). Takze SUN s jejich SPARCem a Solarisem by se dal s troskou nadsazky oznacit za nejdele zijici z klasickych RISCovych UNIXu.

    Vitejte ve svete x86 :-).

     

    22.4.2009 15:40 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měl jsem tě SUNe rád

    Ono to také bude furiantskou povahou vedení Sunu.

    Pamatuji si, jak krátce po uvedení Javy dělali ze všech blbce, posmívali se kdekomu mohli a nejvíce asi Microsoftu. Jejich vize, že všechno převálcuje JavaOS, že procesory budou nativně vykonávat Javu, přišli s vizí NetPC a x dalších. Škoda, že tu dobu většinu z vás asi nepamatujete, jak hulvátsky se tehdy Sun choval, člověk měl pocit, že do vedení Sunu dali přeučené dlaždiče s lysohlávkama. To období trvalo tak 2–3 roky, kdy museli postupně slevovat.

    Když začali bojovat pro Microsoftu a jeho použití Javy (částečně oprávněně), neuvědomili si, že druhá strana není zrovna hejsek, co si nechá všechno líbit. Měli tehdy velkou šanci prosadit a nechat Javu jako významný programovací jazyk na platformě Windows, což by je posunulo někam úplně jinam. V té době Microsoft Javě věřil, a dokonce vydával svůj produkt Microsoft Visual J++, Borland se na poli Javy a Windows také hodně snažil. Jako perličku mohu uvést, že Microsoftí JVM byla v běhu několikanásobně rychlejší, než Sunovská JVM. Sun ovšem hodlal pokořit Microsoft až do poslední chvíle – a tehdy si Microsoft řekl stop a začal s projektem vypuzení Javy a náhrady za ní – .NET frameworkem. Microsoft tehdy ze dne na den zastavil vývoj a prodej produktu Microsoft Visual J++.

     

    22.4.2009 17:35 washeck | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měl jsem tě SUNe rád

    Java pro SUN nikdy nebyla napřímo výnosná

    Nemáš úplně pravdu. Obrat v Javě za fiskální rok 2008 byl 220 miliónů dolarů, víc než MySQL a stejně jako Solaris, viz Jonathanův blog

    22.4.2009 20:58 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Měl jsem tě SUNe rád

    Současná situace okolo Sunu je vcelku dobrým příkladem, proč vedení firmy neobsazovat IT lidmi a naopak, viz. např. www.theregister.co.uk/2009/04/22/sun_legacy/ . No nic, zamáčkneme slzu, kdo chce ať si vystoupí a karavana jede dál. Už aby tu byl Oracle Solaris 11..doufám, že bude mít po vydání míň bugů jak Solaris 10:-)

     

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.