abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 831 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    24.6.2023 20:54 Kairbokan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Nevim jestli ten komix redakce nezmaze. V ty hre Silent Service na stole je videt papir se skvelym vtipem o velmistru vesmiru...
    Fluttershy, yay! avatar 24.6.2023 22:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka

    Komiks není věrný – používali bezdrátový gamepad (Logitech F710). Což je asi ten nejmenší problém široko daleko.

    Ačkoliv by bylo zajímavé selhání, kdyby třeba neměli náhradní baterky.

    Ten zbytek je podstatnější: případová studie libertariánského myšlení. Na regulace a standardy kálí pes. Move fast and break things. Ne, o „diverzitě“ to není, prostě tam nikdo příčetný nechtěl pracovat, tak posbírali, koho našli, s tím, že to je „inspirativní“. Tipuju, že tím taky ušetřili na mzdách.

    Koňovi z huby:

    You know, at some point, safety just is pure waste. I mean if you just want to be safe, don't get out of bed, don't get in your car, don't do anything. At some point, you're going to take some risk, and it really is a risk/reward question. I think I can do this just as safely by breaking the rules.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Gréta avatar 24.6.2023 22:34 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka

    Komiks není věrný – používali bezdrátový gamepad

    čimdál lepší :D :D :D :D

    Jendа avatar 25.6.2023 01:54 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Ten zbytek je podstatnější: případová studie libertariánského myšlení.
    Vždyť to je naopak ta nejlepší věc co může člověk udělat proti libertarianismu - zvát si extrémní boháče a topit je. Je to skoro jak to co se stalo Petru Kernelovi.
    25.6.2023 09:38 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Je ovšem nutné zdůraznit, že ten člověk tomu opravdu věřil a sám nastavil krk.

    To se zas tak často nestává, většina rohoosekávačů testuje na lidech.
    25.6.2023 23:29 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Nevim, jak to myslis s Kernelem :), ale tam nejak paralelu nevidim. Jen proste 14 dni heliskiingu na Aljasce stoji (stalo, pre-corona) cca. 200000 Kc a vic. Takze to nebyla uplne levna zabava, ale zase ne nic exkluzivniho, co by bylo jen pro par vyvolenych. Ale predevsim to nevybocovalo z bezneho komercniho provozu.
    Fluttershy, yay! avatar 25.6.2023 23:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka

    Myslí to tak, že občas ztratit pár miliardářů na výletě je nějaká metoda třídního boje, kterou se vyřeší celospolečenská nespravedlnost.

    Je to úplná kokotina, samozřejmě. Stačí se podívat, že PPF nadále funguje v zásadě stejným způsobem. Prostě to podědila vdova po Kernelovi.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.6.2023 14:59 lol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Lžeš. V rozhovoru jasně řekl že starší muže se zkušenostmi s ponorkami zásadně nebere protože nejsou inspirativní. Jednoho takového muže dokonce vyhodil když začal upozorňovat na vady designu.
    Jendа avatar 25.6.2023 15:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Ale to není ta diverzita, kterou si dneska lidi představí pod diverzitou v tomto kontextu (genderovou). To je o vyhození lidí, kteří ti ve startupu akorát říkají „to nejde, protože to tak nikdo nedělá“ a „musíme to udělat takhle, protože se to tak dělalo vždycky“. Je to trochu jako taková ta anekdota, že kdyby Henry Ford dělal ten klasický přístup, tak se bude snažit postavit rychlejšího koně. My to tak taky děláme (s tou likvidací „to nejde“ lidí, teda oni se eliminovali sami) a každý „disruptive“ startup s reálnou technologií (ne takové ty co „dávaj AIčko na blockchainy aby tím revolučně zoptimalizovali prodej řasenek“) to musí dělat. Akorát v našem případě naštěstí selhání nezahrnuje slisování pěti lidí na placičku.
    26.6.2023 07:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    To je o vyhození lidí, kteří ti ve startupu akorát říkají to nejde
    ... a kteří ovšem v případě té ponorky měli pravdu ;-)
    Quando omni flunkus moritati
    26.6.2023 18:06 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Mas pravdu jenom castecne. Tady v US jako firma dle konkretniho statu kde podnikas mas povinnost od 50zamestnancu zamestnavat lidi cerne, cervene, ruzove, zlute, bez penisu, s penisem i nadrama, bez penisu i vaginy, nebo proste kazdeho kokota ktery rekne ze patri k nejake “znevyhodnene” skupine. Me osobne to neskutecne sere a tak zamestnavam maximalne 40lidi bez ohledu jestli se citi byt konem nebo jenom ponikem a pokud potrebuji nekoho zamestnat dalsiho tak ho zamestnam v dalsi firme. Akorat ze pak resim dalsi logistiku s tim spojenou co neni uplne levne ale zatim si rikam ze je to furt levnejsi nez zamestnavat pitchusy. Navenek se samozrejme musime tvarit jako firmy podporujici rovnost. Ja bych to nazval takovej prevlecenej rasizmus za ktery si muzou pitchusove sami. Kdyz jsem tady chodil s cernoskou tak si furt stezovala na diskriminaci, neschopnost se zamestnat atd. Jeji mama pracuje 30+ let pro stejnou firmu, plat ma na US velice dobry, tak me zajimalo v cem je rozdil. Jeji mama chodi na meetingy, je ke kazdemu slusna, kdyz je nejaky problem tak se ho snazi resit lidsky. Zato mlada na meetingy zasadne nechodi protoze jsou diskrimancni, kdyz ji nekdo rekne za jde pozde do prace tak to povazuje za rasizmus protoze ji to rekl bily nadrizeny, praci odvadi tak polovicne a kdyz ji nekdo rika ze musi pridat tak je to zase rasizmus… nejlepsi hlaska byla ze policajtum bude zasadne ujizdet protoze jsou to rasisti - to rekla ve meste kde 97% policistu je black. co si budeme rikat, me to prestalo taky bavit resit tyhle jeji srackoidni nazory. Mama chytra ale dcera zblbla. Nastesti jsem se na to vysral dostatecne rychle.
    Max avatar 26.6.2023 19:20 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    A jaké měla zdůvodnění, že chodí s bělochem? Protože tak, jak to vyprávíš, si nějak nedokážu představit, že by nedržela barvu. Nebo nejsi běloch?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    26.6.2023 20:05 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Prekvapive mela spatne zkusenosti s cernymi klukama. :D
    Max avatar 27.6.2023 09:28 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    :D
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    27.6.2023 21:57 lol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Hloupí Jeníku musím ti to napsat znova?
    V rozhovoru jasně řekl že starší muže se zkušenostmi s ponorkami zásadně nebere protože nejsou inspirativní.
    Jendа avatar 1.7.2023 15:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Hloupí lole tohle jsem samozřejmě četl a reagoval jsem na to.
    xkucf03 avatar 7.8.2023 23:40 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Přínosná diverzita
    Ta přínosná diverzita spočívá v tom, že najmeš 1) zkušené lidi, kteří budou říkat, jak se to dělá správně a na čem všem to může selhat a 2) lidi, kteří neví, že něco nejde, a jdou to udělat. A necháš je se mezi sebou (konstruktivně) hádat, dokud z nich nevypadne něco, co je inovativní a zároveň to funguje.

    Když najmeš lidi jen z jedné skupiny, tak je velké riziko, že to buď nebude fungovat nebo nebude dost inovativní.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Jendа avatar 25.6.2023 01:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Ponorka, kterou nejde otevřít zevnitř
    Tohle mi zrovna přijde jako rozumná věc - naopak otevírací dveře budou mít větší riziko průšvihu. A že tě nenajde doprovodná loď po vynoření, aby tě odšroubovala, to je dost nepravděpodobné.
    která se řídí gamepadem z herní konzole
    Na druhou stranu měli tam i spoustu naprosto nezávislých bezpečnostních systémů - závaží na elektromagnetu (po odpojení elektřiny upadne a vynoří se) a dokonce velmi chytré závaží přidělané pomocí rozpustných provazů, které za 16 hodin povolí a ponorka se tak vynoří i když by posádka byla třeba úplně v bezvědomí.

    Ale líbila se mi recenze toho Logitech na Amazonu, kde si někdo stěžuje, že nefunguje tlačítko Up :-D
    Max avatar 26.6.2023 14:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Zasmál jsem se víc, jak u komixu, bod pro tebe :).
    Jinak k ponorce, také si nemyslím, že by tam všechno bylo špatně, jak tvrdí spousta komentářů.
    Mě by ale zajímalo, zda lze za takových podmínek vůbec zjistit, co bylo důvodem imploze. Zda selhal plášť, uzávěr, nebo došlo k narušení něčím z venčí apod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    26.6.2023 18:11 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Kdyby meli vsechny kousky z te ponorky tak by mohli zjistit co bylo duvodem imploze. Takhle je to spise hadani stejne jako proc vymreli dinosauri. Ponorka nebyla rozhodne uplne spatna, ponoru mela x. U standardnich ponorek (armada) se resi prohlidky, servis, ktery stoji miliony, tady se proste pocitalo ze se to postavi a bude to vydelavat a az treba neco praskne tak se to prelepi nebo tak nejak. Tohle je typicke uvazovani v US u spousty komercnich subjektu, na udrzbu se proste sere.
    Max avatar 26.6.2023 19:23 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Tak to je celkem jasný, jenomže se neptám na co kdyby, ale na reálný stav. Zda to dokážou / plánujou zjistit pomocí těch drobků, co mají, nebo to jde do šuplíku neúspěšných projektů a konec. Reálně by to asi nemělo cenu zjišťovat, protože to není něco, čeho by bylo více a převáželo to tisíce lidí.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    25.6.2023 15:42 piwowica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Dalsiu cast komixu s nazvom "Pepika klepla pepka" objednavam na temu pivo bez chmele, aj tu.
    26.6.2023 16:29 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Pivo bez chmelu nazyva kazdy normalni clovek chcankami, akorat slovaci jsou kkti a pijou to. Kdo zna reinheitsgebot tak chape proc to jiz 500let plati a bavoraci ti nechtej kurvit. Ale klidne si pij chcanky.
    26.6.2023 17:49 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Ktoréže slovenské pivo je bez chmeľu? Nemýliš si to s Bud Light alebo niečím takým?
    26.6.2023 18:21 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Slovenske pivo nepiju, Zeman kdysi jeho kvalitu spravne zhodnotil ze je dobre k cisteni zubnich protez. V CR se rozmaha misto pouzivani chmelu pouzivani extraktu z chmelu (tekuta sracka produkovana obvykle v Cine), presto se vysledny napoj legalne muze nazyvat pivem. A ano, Bud a Bud Light (vyplach trubek po produkci Bud) stoji fakt za hovno. V US se da najit par malych znacek produkujici fajn pivo, treba Lagunitas, nebo par malych znacek v okoli Denver nebo St. Louis. Rozhodne neposkytuji konstantni kvalitu jako treba nektere bavorske nebo belgicke pivovary. Nektere, ne vsechny.
    26.6.2023 21:18 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Tak prečo si berieš do huby Slovákov? Ti nejaký práši ženu alebo čo?
    27.6.2023 04:33 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    To bys jako slovak nepochopil…
    27.6.2023 23:07 J.end
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Lagunitas a mala znacka? Vzdyt to patri Heinekenu :-) A delaj jenom IPA = prechmelene dzus bez bublinek, 6 sekundova pena a z ktereho bude leda kvalitni bolehlav. Proste si Kapicovo duhe ja, nevyznas se ani do piva ale hlavne ze tu pises jako velmistr svy blby kecy. Zaloz si na to v svym slavnym wordprcu blog a tam si ty moudro-splasky publikuj. Tady uz nudis a zaclanis. A dokonce i pomlouvas linux!
    28.6.2023 03:52 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Lagunitas muze patrit Heinekenu, netusim. V pivovaru jsem byl, takze jsem videl co delaj a jak to delaj. A ano, IPA, v Las Vegas se to pije vyborne. Ale jelikoz mas vsude FE/BE tak tomu stejne nerozumis protoze furt sedis nekde v kanclu a resis ze ti java 1.4 pada a musis to furt restartovat. Pozdravuj bratra Alese, mate to v rodine.
    28.6.2023 10:12 drozdi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Budicek. Java frci mozna v tvych slavnych firmach, dnes mas na BE mikroservices s nodejs. Vyhodou jsou napriklad sdilene knihovny a vlastni kody mezi FE&BE. Navic v racionalnich firmach se lide specializuji. FE zvlast, BE zvlast, QA zvlast, DO zvlast. Ale to snad vseznalkovi v2.0 nemusim psat...
    Max avatar 28.6.2023 11:27 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    S tím nodejs na backendu, no, nevím, když jsem viděl ty tvorby, tak to byly pěkně šílené slepence. Tak si říkám, kolik existuje lidí, kteří s tím bordelem umí pracovat a je to čistý. Resp. asi znám jen jednoho blázna, ale né osobně, je jím vývojář Shinobi.
    U nás se jedou microservices v Net.Core na linuchu v k8s.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.6.2023 14:45 a je to
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Mozna mas zkusenosti kdyz to byla novinka. Dnes je to bezny standard a znam mnoho ex java/kotlin kteri po migraci na node uz zpatky nechteji. Ono tam mas luxus toho, ze ten http server v podstate nic neumi a nakodis si jej dle libosti, nebo pouzijes osvedceny framework. Samozrejme v typescriptu. S nejakou ORM notaci si na tom +/- jako v spring+hibernate. Rychlost je dokonce lepsi nez u javy. Navic az je treba nejaky graphql tak je to taky jedoduchsi a s bohatym ekosystemem. Co vim tak pouze message queues jsou robustnejsi v jave, zrejme multithread tam ma sve slovo. Ale jsme u mikroservices tak si tam prdnes pod s Rabbitem nebo vyuzijes nejake SNS od Amazonu. S node se dnes neni ceho bat, sve misto si pod sluncem naslo a funguje skvele.
    Max avatar 28.6.2023 15:37 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Máme kolem toho celý ekosystém, tj. Redis, Rabbit, on-prem k8s, S3 storage atd. atd. atd.
    Jeden větší projekt u nás běží nad Node.js, byl to poilot pro jednu web app, zda se tím směrem vydat, ale bohužel to nedopadlo (postupně na tom shořelo spoustu devíků a v několika věcech se mnohem lépe jevil Net.Core), myslím, že i v nějaké db vrstvě byl problém s debugem, když něco nejelo.
    O graphql jsme samozřejmě také věděli, ale bylo ze stran devíků zavrhnuto. Myslím, že kvůli tomu, že je to další vrstva, co zneprůhledňuje celé řešení a ve finále nemusí mít přínos. Bylo tam toho více, už si ty argumenty nepamatuji.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.6.2023 18:49 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Ja videl nekolik takovyhle nasazeni, mega cool, firmy za to vydrbali spoustu penez a kdyz vidim security ze dev, support a vlastne vsichni maji pristup ke vsem datum protoze to takhle nekdo vymyslel si rikam ze se posrali. Asi tak mesic zpatky vykradli jednoho naseho zakaznika pres eshop postaven na podobnem zakladu. Cele je to zatim stalo necelych $50M. Samozrejme, ze se to ve vetsi mire da nejak zabezpecit ale cim vice komponent reseni ma tim vetsi pravdepodobnost chyb existuje. Tedy krome Alese a jeho bratra, ti chyby nedelaj.
    6.7.2023 12:45 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Problém nodejs (tedy spíše npm ekosystému) je, že nikoho nezajímá dlouhodobá udržitelnost. Počítá se s tím, že vešekrý kód se do pěti let zahodí a všechno přepíše znova. V takových případech je nodejs super - milióny knihoven na všechno.

    V korporátním prostředí je obvyklé očekávání, že vyvinutá aplikace poběží 10 let. Sem tam se přidá feature, opraví bug a samozřejmě pravidelný security patching. To narazí, protože za pár let už prostě polovina knihoven žádné security patche nemá - budťo byly opušteny úplně, nebo nahrazeny novou major verzí která je na 110% nekompatibilní.

    V extrémních případech se stává, že kompletní přepsání projektu musí začít okamžitě po nasazení verze 1.0 do produkce. A CTO musí vysvětlovat CFO proč mu takhle kazí IFRS skóre.
    28.6.2023 18:43 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Me to fakt psat nemusis, muzes to probrat se svym bratrem Alesem. Ja se svym 6ti strankovym firemnim webem zustanu u wordpresu.
    27.6.2023 10:41 Mr. Sladek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Jak SABMiller tak Heineken (skupiny vlastnici vetsinu pivovaru v CR & SR) vari pivo nasledovnim zpusobem:
    • Uvarime zakladni eurobier ktere chmelove sistice neuvidi, pouze genericky granulat.
    • Nakvasime ho na 14ku plato v konickych ocelovych tancich pri vyssi teplote a usetrime cas.
    • Pak se 14ka naredi vodou na 10,11,12 podle toho co cheme dat lezet.
    • Podle toho jakou znacku jdeme prodavat se to doladi Isohopem (extrakt horkych latek, chmel se vymaci v nejakem hydroxidu a pak chemicky ten louh oddeli cim ziskame desne horkou vodu).
    • Nechame ulezet. Vycepni desitka tyden, jedenactka 2-3, dvanactka 4-5. Premiove specialy 6 tydnu.
    Takze cely to ze pijes Budvar, Gambac nebo Prazdroj je jenom v tom jake druhy Isohopu a kolik kapek se pouzilo pri ladeni eurobieru. Klasickou technologii pouzivaji jenom male pivovary, hipsteri remeselnici a hobici. Sem tam velky pivovar udela "specialni edici" ale vetsinou jim to uvari nekdo maly s klasickou technologii.

    Kdyz se tedy podari vyslechiti ty kvasinky, ze se nebudeme muset srat s Isohopem tak se to jeste zrychli a slevni a pijakum to bude jedno.
    Glee avatar 28.6.2023 01:35 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Ponorka
    Tajenka: Budvar
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.