abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 8
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    3.2. 12:46 J.C
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Měl herní počítač ale nehrál na něm hry...
    3.2. 14:55 Mladý komsomolec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    ... a chodili mu tam lidi !!!
    3.2. 15:36 Lobsterman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Pomluvy. Pokud ma hra nativni linuxovou verzi (a neni to takova ta Steam-only linuxova verze), tak si ji koupim. Pokud ji nema, tak ji v naproste vetsine pripadu ukradnu.
    Uprimne receno, u her, ktere zplacalo ne uplne male studio v Unity pro Win, Mac a nekolik konzoli, mne ta nechut zabalit to pro Linux zarazi. Ale ok, nechcete prodat, tak nekoupim :D
    3.2. 16:20 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    V dobe kdy prumerny IT clovek v CR vydelava 100k+ mesicne ukrast hru kvuli usetrenym 500 podle me hodne vypovida o charakteru a inteligenci jedince. Gratuluji!
    3.2. 16:37 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    ja spis nevidim duvod k porizeni herniho pc, kdyz tu mame konzole za petinu ceny a zadny srani s kompatibilitou, ano ano ted se do me pustte ze jsou vyjimky.
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    3.2. 16:51 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Ja s tebou souhlasim. Clovek taky nemusi resit kompatibilitu s windows nebo s nejakym random hw, proste mas konzoli a budto je hra pro ni nebo ne.
    3.2. 17:07 Lobsterman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Kdyz pominu ovladani/UI, ktere je u nekterych her ci typu her nesikovne, nemuzes to modnout, opravit, dodelat, a az zariznou centralni servery, nabali se cela rada dalsich problemu.
    3.2. 17:51 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    ne kazdy chce ale hrat jenom tuxkart...
    3.2. 21:05 Lobsterman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Pro uplnost, to, ze pri zavreni centralnich serveru prestanou jit nejake funkce (multiplayer, sdileni map apod.), pripadne cele hry s always online DRM, nejsou specificky konzolove problemy, ale u konzoli to znamena i konec digitalni distribuce. Pokud se mi rozbije konzole, mozna sezenu bazarovou, ale uz do ni nesezenu hry. Cartridge/disk bude radove tezsi sehnat (a nekdy i vyrazne drazsi), a i pokud ji mam, nemusi na ni byt aktualni verze a muze vyzadovat verzi firmwaru, na kterou uz nemuzu up/downgradovat.
    Cely ten argument kompatibilitou je uplne prevraceny, kompatibilita PC her je vyssi, ne nizsi. Argument cenou, oukej, ma neco do sobe, kdyz pominu sirsi moznosti vyuziti PC nebo mody pro hry, ale to, co usetrim na hardwaru, doplatim na hrach, mimo jine i proto, ze je daleko mene pravdepodobne, ze je budu moct hrat za 5, 10 nebo 20 let.
    3.2. 22:48 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    V dobe kdy vicemene kazda hra pro pc taha data nekde z cloudu je tva argumentace chaba. Ano, muzes hrat tuxkart...
    Fluttershy, yay! avatar 5.2. 10:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Co Steam Deck?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.2. 14:42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Já spíš nevidím důvod k pořízení herní konzole, když tu máme Steam. Doba konzolí je dle mého názoru již za zenitem. Své PS4 jsem prodal již dávno a nelituji toho. Pořídil jsem si herní PC a na cestách mám Steam Deck. Žádné sraní s přenosem uložených pozic, pokud chci hrát např. na cestách, otevřená platforma a možnost hry jednoduše rozšiřovat modifikacemi, podstatně levnější hry díky častým akcím na Steamu, možnost hrát jednoduše a bez problémů pod Linuxem díky Protonu atd. Tj. nemusím mít dvě zařízení, stačí jedno výkonné, které využiji jak na práci, tak na zábavu. Pokud chci hrát v obýváku u TV, tak stačí nějaká levná Androidí či Linuxová krabička (včetně Raspberry Pi), na které poběží Steam Link. Podotýkám, že vše co jsem zmínil je již dnes prakticky stejně jednoduché na použití i správu jako herní konzole. Ale chápu, že uživateli macOS moc jiných možností, než si koupit herní konzoli nezbývá.
    5.2. 14:54
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Ještě dodám: Herní konzole měly své kouzlo v době, kdy všechny hry byly fyzické kopie a nebylo nutné je již nadále aktualizovat (včetně "day one" patchů), konzole nebyly připojené k Internetu či pouze pro multiplayer funkce a aktualizaci svého firmwaru, uložené pozice byly uložené na fyzických paměťových kartách (jednoduše přenosných na jinou konzoli) apod. Oproti tomu PC byly jako herní platforma pro spoustu hráčů poměrně těžkopádné, člověk musel hry ručně instalovat, patchovat, řešit spoustu potenciálních problémů, a stejně jako u konzolí bylo nutné (pokud si člověk hru necracknul) mít v době hraní konkrétní hry její disk vložený v mechanice. Dnes již nic z toho neplatí, díky Steamu, GOG a dalším on-line platformám. Oproti tomu konzole se staly tou v mnoha ohledech těžkopádnou a omezující platformou, nepřinášející žádné větší výhody. Argumentovat nutností pravidelně kupovat nový herní hw již dnes rovněž není příliš relevantní - díky technologiím jako je AMD FSR, NVIDIA DLSS, spolu s lepší optimalizací mnoha dnešních her. Pokud má člověk navíc rád různé indie a retro hry, zahraje si často bez problémů i na poměrně starém PC.
    5.2. 16:35 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    takze hrajes indie a retro hry na nejmodernejsi nvidii? To nedava smysl. Ne kazdy chce mit herni PC za 100klacku, ne kazdy chce resit vse kolem herniho PC jako aktualizace, atd. Za par $$$ mam herni konzolu a nemusim nic resit. Ze se neda pouzit kdyz cestuji? No neda, protoze budto ridim auto nebo jsem v letadle kde si radsi pustim film nebo muziku.
    5.2. 19:12 Lobsterman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Za par $$$ mam herni konzolu...

    No a mas? Protoze placas, jako bys na konzoli nevidel aktualizaci pro firmware/OS, o hrach nemluve.
    5.2. 20:29 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Na rozdil od windows se mi konzole nerozdrbe u aktualizace. Jo, mame nejake nintendo, nejakou microsofti a play station. Cisla nevim, ja hraju hry jednou za pul roku.
    Max avatar 6.2. 10:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Konzole je pro socky, co nemají na pořádný herní stroj :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    6.2. 14:34 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    :D auta jsou pro socky, co nemaji na poradne letadlo. :D
    6.2. 14:53 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Letadla jsou pro socky co se musi nejak dopravit na muj ostrov pro dalsi instrukce.
    6.2. 15:02 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    kdybych nemel respekt z oceanu tak bych se mozna v zivote vice snazil abych mel alespon malou jachtu. Pak bych te mozna pozadal o adresu... :D
    5.2. 14:30
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    prumerny IT clovek v CR vydelava 100k+ mesicne
    Tak určitě. Nicméně souhlasím, že krást dnes ještě hry je hloupé.
    5.2. 16:32 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    pokud je prumer jiz vyssi tak to klidne napis, dle diskusi tady nebo na rootu kazdy v IT vydelava alespon 250k mesicne... ja jsem opatrne uvedl 100k+... ;)
    5.3. 04:01 Nekompromisný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    V dobe kdy prumerny IT clovek v CR vydelava 100k+ mesicne ukrast hru kvuli usetrenym 500 podle me hodne vypovida o charakteru a inteligenci jedince. Gratuluji!

    Verejne sa priznávam,že som ukradol proprietárny software hoci za hodinu zarobím na desať licencií.

    Kúpil som napalovací program na napalovanie LightScribe.

    Po nainštalovaní pýtal emailovú adresu s tým,že príde daľší licenčný kod.Kod neprišiel ani za dva pracovné dni tak som program hekol a za 2 minuty používal a toto sa mi stalo u viacerých platených sw.Výrobca nahádže kadeaké ochrany proti heknutiu,že tým doslovne odradí od riadneho zakúpenia licencie ho netrápi.Licencie som zakúpil,no na ich aktiváciu som stratil spústu času.

    3.2. 20:07 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Nativní Linuxová verze má problém, že 150 dister a všude jsou jiný knihovny/prostředí, takže support bude pořád řešit nějaký problémy. "Steam only" verze jsou, protože cílováním na Steam/Proton se ten problém dost zmírňuje. Linux neměl pro aplikace stabilní ABI nebo jak přesně se to označeuje a ekosystém se usnesl, že ho ani nechce, tak se jím stal Steam/Wine...
    5.2. 15:00
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Tohle Steam docela úspěšně řeší i pro nativní hry. Viz Steam runtime.
    3.2. 16:57 Wantův bič
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Problém je ta vaše upjatost a vendor lock na linux. To máte kurva jenom jeden počítač nebo co? Průměrný geek jako já jich má 5 s různými OS a k tomu ještě i PlayStation! Takže se vymlouvat, že pirátim protože není nativní verze pro POJEBANEJ LINUX je sockovská výmluva DEMENTA!

    howgh
    3.2. 17:51 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    +1
    3.2. 18:53 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    +1 je to tak
    5.2. 15:04
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Rovněž platí "pojebaný Windows", "pojebaný Mac" či např. "pojebaný PlayStation". ;-) Upínat se na jednu platformu (a tu následně oslavovat jako "tu objektivně nejlepší pro všechny") je hloupé a dětinské.
    5.2. 15:57 Igor Hnizdo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Ale to normalni geek nedela. Ma na spravny task spravny nastroj. Lin na server. Win na bastleni (vsechny softy k IoT, osciloskopum, merakum, eeprom progrmatorum jsou jen na win). Mac na desktop. Playko, Switch, ZX Spectrum Next na hry. iPad na PDF a kresleni. Kindle na knizky. iPhone na telefonovani. Androida na bastleni. Apple Watch Ultra na sport. Garmin Fenix a GPSMap67i na tyden mimo civilizace. Atd...

    Jenze tady jsou socani co maji jedno 10ti lete PC ze skadky a fixni ideu ze vsechno jde delat v linuxu... A podle toho to taky vypada. Viz diskuse na abicku...
    5.2. 16:44 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    presne :)
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    5.2. 18:08 Stevo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Příloha:
    A pritom každý súdny človek vie že je tak ako na obrázku... Vrátane toho užívateľa jablka.
    5.2. 18:23 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Realistické, akorát ten kokpit ze stíhačky je přimontovanej na podvozek z Felicie :)
    5.2. 18:59 bubax
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Ten kokpit sedi, to jsou 60ta leta a tak to ma linux dodnes :-) Mac ma kokpit z F35...
    5.2. 20:31 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč

    Se všema budíkama, displejema a ovládacíma prvkama zaslepenýma naleštěnýma skleněnýma destičkama.

    Nejsou třeba, když člověk přejede jazykem ten skleněnej poklop zleva doprava, tak se mu v tom helmovým displeji* objeví appstore kde se dá koupit aplikace, s kterou ti rádiovou komunikaci se zemí bude přednášet animovaný hovno a můžeš si zaplatit předplatný.

    * Ten si musíš předtím sundat, jinak většina lidí jazykem nedosáhne. V pořádku, they are holding it wrong [Masivní potlesk na keynote. Koukáš snad na epplou keynote, ne?]
    5.2. 19:08 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    diky za ukazku proc je linux nepouzitelny a proc naopak macos je skvely. Macos zvladne pouzivat i dite zatimco linux evidentne zvladne pouzivat clovek jenom po 350 hodinach skoleni... Libis se mi, na zacatecnika trolis vyborne. Diky!
    5.2. 19:32 Ja vim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    A pak pride upgrade linuxa a muze se skolit (resp. nastavovat vse odznova) dalsich 350hodin.
    5.2. 20:32 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Jeste nezapomenout udelat diff na vsechny aktualizovane konfiguraky at se vubec prihlasi…
    5.2. 20:03 Stevo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Áno na Linux potrbuješ školenie, ináč môžeš ťažko naraziť, ako s extrémne rýchlou stíhačkou. Pri macovi majú tie deti, minimum ovládacích prvkov, lebo by narazili, aj keď idú krokom. Niesú totiž schopné jemnej motoriky. Linux potrebuje inteligentnú obsluhu. Jablku stačí priemerný deb.l.
    5.2. 20:31 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Libis se mi, takhle kalet na linux…
    3.2. 19:19 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Pro mě je komp jenom nástroj ty blbečku.Nemám potřebu s ním trávit víc času než je nezbytně nutné. Období, kdy jsem pařil hry - a podotýkám že v linuxovém prostředí - už je dávno pryč. Ani nepamatuji kdy jsem měl naposled chuť si něco zahrát. Posledních 10 let jsou ty hry jak staré vyvařené fusakle - nuda, nuda, šeď, šeď.
    4.2. 14:41 SW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    a jak o vis, kdyz je nehrajes?

    az si najdu cas, tak vyzkousim StarCitizen

    yt: Star Citizen is Getting a Huge Update

    10.2. 19:40 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Já mám jen čtyři počítače ale šest systémů, PlayStation nemám, kam se pak řadím? :-)
    Jendа avatar 3.2. 22:11 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    To není žádná pravda, že by pro linux nebyly žádné hry. Máme třeba Wesnoth, Tuxcart, Solitarii a... a... a Wesnoth jsem už říkál?
    Jak jsi mohl zapomenout?! David a duchové
    4.2. 09:16 Rozšířené hledání
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Aleš: "Víte, proč jsem si Vás zavolal?"

    Podřízený: "Protože...jsem Vám včera omylem poslal fotku svýho...penisu?"

    Aleš (přestane nalévat víno): "Omylem?"
    Fluttershy, yay! avatar 5.2. 10:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Jenom si dělám legraci, dnes už situace není tak katastrofální a občas se nějaký ten áčkový titul najde.

    Ve vývoji „áčkových“ (respektive „víceáčkových“) her se točí takové prachy, že si kvůli návratnosti zřídka dovolí kreativně riskovat – výsledek je většinou sterilní a tak nějak furt na jedno brdo. (Analogický vývoj jako u velkofilmových produkcí.) I když je v jádru zajímavá hra, nafouknou ji několikanásobně tupou výplní, zaplácnou hazardem atp.

    Co by například mě z téhle kategorie zajímalo za posledních 10-15 let, nejspíš dokážu spočítat na prstech, a pak půlka z toho stejně není můj žánr.

    Vedle toho jsou tisíce nezávislých her, kde autoři mají více méně naprostou tvůrčí svobodu, takže se mezi tím najdou perly. Nakonec hromady perel.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.2. 12:45 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    njn, a pak prijdes mezi kamarady a budes jim rikat jak jsi o vikendu paril Trojsvit a nikdo nebude tusit co to je a proc kurva hrajes nejakou textovku napsanou v jave a budes za podivina...
    Fluttershy, yay! avatar 5.2. 13:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    To je volání o pomoc, že máš nudné kamarády?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.2. 16:40 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    nudne kamarady? Na tvuj vkus asi ano, zadny neni ruzovej...
    5.2. 15:45 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KOMIX - Hráč
    Trojsvit mam rozehranej na Macu. Cisto z edukacnich duvodu abych mel munici na troleni v diskusich :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.