abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 791 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Objezd u Globusu v Olomouci

    18.12.2010 04:14 | Přečteno: 3710× | poslední úprava: 18.12.2010 16:20

    Předmětem tohoto blogpostu je vytvořit debatu a tím pádem i zlepšit situaci, která nastává při spojování dvou pruhů do jednoho, při které mnohým řidičům, kteří se již zařadili do pravého pruhu stoupá tlak při pohledu na řidiče, kteří kolem nich profičí v levém pruhu a pak se dožadují toho, aby je někdo pustil. Osobně mám zkušenosti hlavně s kruhovým objezdem, který je blízko obchoďáku Globus, při výpadovce z Olomouce, směrem na Mohelnici a Hradec Králové. K němu vedou, mimo jiné, dvě cesty: za prvé již zmíněná výpadovka z Olomouce, za druhé západní obchvat Olomouce. Na těchto cestách je před vjezdem na objezd slučovačka levého pruhu do pravého, kde takováto situace často vzniká. Nicméně problém jistě není raritou Olomouce a jeho okolí.

    Neplynulost dopravy je způsobena souboji mezi řidiči.

    Asi drtivá většina řidičů v pravém pruhu tuto křižovatku zná, ví že je problémová, protože je patrně špatně navržená a vzniká tam kolona z nedostatečné propustnosti. Proto se někde před benzinkou zařadí do kolony v pravém pruhu, kde dojíždí až před kruháč. "Předčasným" zařazením však vzniká volný levý pruh, který jiné řidiče svádí k tomu, aby nečekali a využili ho. Někteří to tak dělají. Ti jsou pak v očích těch zařazených vyčůraní hejskové, krávy, prasata a orgáni, kterým je třeba si to nechat řádně vypít. A k pití je nutí tím, že hejsky nenechají zařadit-se.

    Na druhou stranu, asi neexistuje důvod, proč jako takové velké lineární parkoviště používat pouze pravý pruh a levý pruh nechávat volný. Pro sanitku by se místo jistě udělat dalo. Navíc tomto případě, nevím to ale jistě, jde o komunikaci ve městě, takže je možno využívat oba pruhy. V případě, že se lidé neřadí do pravého pruhu příliš brzo, ale využívají všechny dostupné pruhy se kolona zkracuje, což může mít pozitivní efekt pro situaci na předchozí křižovatce.

    Problém s předností také nepřispívá plynulosti.

    Situaci na olomouckém kruhovém objezdu ještě komplikuje značka Dej přednost v jízdě, která údajně před objezdem je, avšak určitě chybí informace o jízdních pruzích, čímž v některých lidech vjíždějících na objezd vyvolává pocit, že i když chtějí vyjíždět výjezdem na Mohelnici, musejí dávat přednost lidem na kruhovém objezdu a zbytečně zastavují a autům na objezdu dělají cestu. Vjíždím-li totiž na objezd od Olomouce a jedu do Mohelnice, všechna auta na objezdu, pro mě zleva, jedou v jiném jízdním pruhu a tak je jejich starostí, aby se na objezdu bezpečně zařadila přede mne.

    Přidávám nějaké odkazy vysvětlující jízdu po objezdu, avšak ne podle českých pravidel: http://www.dot.ca.gov/dist1/roundabouts/ http://www.scenic179.com/roundabouts/

    Také jsem slyšel názor, že jízda objezdem bude rychlejší, když se auta zazipují dříve. Doprava tak prý bude plynulejší. Jak je vidět, vždycky se najde někdo takový, který to tam nezná, nebo je to hejsek a nacpe se mezi auta až na šipkách před objezdem. To plynulosti asi moc nepřidá, stejně jako údajný stres vznikající ze zipování přímo před přejezdem.

    Můj názor.

    Tak, to by bylo asi vše. Situaci na této křižovatce jsem diskutoval s rodinou a s kamarádem. Víceméně všichni z účastníků diskuze (včetně mě) by se před diskuzí řadil vpravo hned, jak by viděli kolonu. Při diskusích jsem ale nabyl dojmu, že tohle není vhodné chování a proto se příště budu snažit vjet do toho pruhu, který je volný. Tím ekvalizuji vytížení (bude-li takových víc), zkrátím čekání a budu se snažit nejet o mnoho rychleji, než ti v pravém pruhu, abych je zbytečně nerozčiloval a také budu doufat, že začne fungovat zip, abych se zařadil.

    Dodatek - žraní dopravních vln.

    http://www.youtube.com/watch?v=iGFqfTCL2fs

    Update

    18.12.2010 16:20 -- Přidal jsem obrázek ukazující značky Dej předost v jízdě a Kruhový objezd. Obrázek z http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/kolony-u-globusu-taky-vina-ridicu-neumi-na-rondelu.html        

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Objezd u Globusu v Olomouci, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.12.2010 08:37 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Ne, to není vše. Buďte důsledný a dotáhněte to do konce. Viníkem situace jsou především lidé, používající proprietální software a nesvobodné ovladače. Kdyby používali svobodný software, nikdy by se to nestalo.
    18.12.2010 09:19 Ragzid | skóre: 24 | blog: Pivní koutek | Liberec-Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Jsem spise svatecni ridic a radil bych se do praveho pruhu co nejdrive.

    Spis me ale zmatl fotosnimek na mape, vidim spravne ze na kruhaci jsou dva pruhy? Pokud ano, proc to neudelali stejne jako u objezdu u Hradce? To jest dva pruhy i na vjezdu a prave ti nedockavi ridici se narvou do leveho pruhu a prosvisti s mirnou ale zdravou davkou drzosti po vnitrni strane a zbytek si normalne pocka v pravem. Co vim, tak tam v levem pruhu je vetsinou nikdo neceka
    18.12.2010 09:39 maddoxik | skóre: 9 | blog: maddoxikovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    S dvoupruhovými objezdy je zase potíž - lidi se bojí najet dovnitř.

    U Hradce Králové toho využívám a velmi často tam jezdím vnitřkem. Samozřejmě v případě, že nesjíždím hned na dalším výjezdu. Už se mi ale i stalo, že jsem si takhle kruhák objel dokola:)))
    18.12.2010 11:32 hanoj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    ono to na prvni pohled vypada jako adept na spiralovou okruzni krizovatku, kde se efektivne mohou vyuzit 2 vjezdy z hlavnich smeru. Urcite by slo vyuzit pro by-pass samostatny vjezd.
    18.12.2010 11:52 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    To vypadá dobře.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    brk avatar 19.12.2010 08:14 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Tyhle atypy vypadají dobře pro lidi, kteří přes ně jezdí pravidelně a předem vědí, kde se mají zařadit. Stačí jeden bojácný řidič, který najíždí rovnou do pravého pruhu, protože čeká klasický kruháč, i přes rozdílné dopravní značení, aby pak na rondlu nemusel přejíždět z pruhu do pruhu a výsledek je přesně opačný.

    Na podobnou věc přestavěli v létě havířovský rondl a pro jistotu to ještě doladili semafory. Tam když člověk přijíždějící od Ostravy blbě najede do pravého pruhu, který je označený pro centrum Havířova, má sakra problém, protože vnitřní pruh, kde je potřeba být pro všechny další výjezdy je plný, protože jej zastaví semafor uvnitř kruhového objezdu.
    USE="-qt -kde"
    Luk avatar 18.12.2010 14:17 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    S dvoupruhovými objezdy je zase potíž - lidi se bojí najet dovnitř.
    Nejen to, ale takové okruhy (hlavně ty menší) jsou docela nebezpečné. Samozřejmě vina za konkrétní nehody je na řidičích, ale stavební řešení prostě určité chování implikuje. V Kolíně se ŘSD spálilo dvakrát (možná si někdo vzpomene, jak jsem tu před lety komentoval vybudování kruháku u Lidlu - to byl ten druhý případ), pokaždé to po vysoké četnosti nehod vedlo ke změně režimu.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    18.12.2010 21:08 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci

    ono kde o to ze to je dvoupruhovy a co vetsina lidi nechape tak je tam i odbocovaci pruh rovnou na mohelnici a odbocovaci pruh z obchvatu do globusu .... a ty ale nejsou kruhovym objezdem ....

    USE="-gnome -kde";turris
    18.12.2010 09:34 maddoxik | skóre: 9 | blog: maddoxikovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Hejsci jsou ti, kteří tě v zipu nepustí zařadit, jen to svojí omezeností nechápou. Nejlepší zkušenosti se zipem mám v Praze, jinak je to půl na půl.

    Jednou jsem narazil na luxusního debila. Na objezdu Jičína směr Hradec Králové jsou dva pruhy, které se sjíždí před kruhovým objezdem do jednoho pruhu. Omezenec zablokoval levý pruh asi 500 metrů před tím, než se oba pruhy sjíždí a jel stejně rychle jako kolona v pravém pruhu. Do pravého pruhu se zařadil asi 50 metrů před zúžením.
    18.12.2010 11:10 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Zkus to rozvést. Pokud bereš spravedlivé pravidlo zipu vážně, tak přece není problém, když se auta zipují už na začátku dvouproudové silnice a nechávají místo vlevo třeba pro sanitku. Propustnost křižovatky se tak přece nesníží.

    Jestli to chápu dobře, tak ten borec, co blokoval levý pruh, neomezil žádného slušného řidiče. Pokud někomu bránil, tak jen těm, co chtěli všechny ostatní předjet, aby se jim na konci dvouproudu vecpali před nos. Takže si počínal celkem rozumně.
    18.12.2010 11:17 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci

    ZIP je definován pro zúžení! Pravidlo zipu nefunguje kdykoli se někdo snaží přejet do jiného pruhu kdekoli na víceproudé silnici.

    Pokud se někdo snaží najet do průchozího pruhu nesmyslně brzo, tak:

    • Ten, komu se cpe před čumák ho tam nemusí pustit, protože mu to zákon nenařizuje
    • Vlastně tak efektivne prodlužuje délku úseku s menším počtem pruhů
    • Prodlužuje kolonu aut za ním, takže pokud je např. 50 metrů před tím zúžením křižovatka, tak se do ní už někteří nevejdou, protože 30 metrů před nima se "slušný řidič" rve někomu před auto 20 metrů před tím, než k tomu má objektivní důvod.

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    29.3.2014 03:27 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    to co tady pises ze blokoval pruh cca 500metru je pekny blbec protoze mas najet az do predu a pak se zaradit ZIP kvuli takovym ridicu to nevunguje a pak jsou kolony ......
    18.12.2010 11:28 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Co konkrétně je na blokaci levého pruhu špatného? Na konci článku píšu, že právě takto se budu chovat, protože to považuji za ode mě nejlepší řešení.

    Úplně nejlepším řešením by asi bylo řešení z vrchu -- nezužovat do jednoho pruhu a informovat řidiče značkou o správném zařazení průjezdu kruháčem.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    18.12.2010 12:21 Mortal | skóre: 26 | blog: mortals_log
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Co konkrétně je na blokaci levého pruhu špatného? Na konci článku píšu, že právě takto se budu chovat, protože to považuji za ode mě nejlepší řešení.
    Tohle myslis vazne???

    Jestli nechapes co je na tom spatneho tak si tohle tve chovani predstav jinde, treba u pridaneho druheho pruhu v kilometrovem useku do kopce, aby pomalu funici nakladaky nebrzdili tolik provoz. Taky bys jel v levem pruhu stejne rychle jako ten nakladak?

    Zamysli se k cemu tam ten druhej pruh je, je tam jenom pro okrasu? Nebo proto aby se husta doprava smrskla na kratsi usek a kolony nezasahovali do dalsich krizovatek a nezpusobovali zacpy, tam kde byt nemusi?

    Jestli si myslis ze umyslnym blokovanim leveho pruhu prispejes k plynulosti dopravy a mensi agresivite za volantem, tak bych ti sebral ridicak.

    Mimochodem v predpisech se o umyslnem blokovani a zpomalovani dopravy neco pise...
    V pekle jsou samé diskety a ďábel je velká disketová mechanika
    18.12.2010 12:47 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    ...treba u pridaneho druheho pruhu v kilometrovem useku do kopce, aby pomalu funici nakladaky nebrzdili tolik provoz. Taky bys jel v levem pruhu stejne rychle jako ten nakladak?
    Nejel, protože tohle je úplně jiná situace. Špatná analogie. V kopci jsou lidé již zvyklí vjíždět do rychlejšího pruhu a jedou v něm až na konec a tuší, že nahoře nebudou mít problém se zařadit kvůli agresivitě řidičů jedoucích v pomalém pruhu, které jim brání. Situace na kopci JE ZATÍM JINÁ, než před kruhovým objezdem v Olomouci.
    Zamysli se k cemu tam ten druhej pruh je, je tam jenom pro okrasu? Nebo proto aby se husta doprava smrskla na kratsi usek a kolony nezasahovali do dalsich krizovatek a nezpusobovali zacpy, tam kde byt nemusi?
    Zamyslel jsem se nad tím v blogpostu, tohle mi vyšlo. Jaké je tvoje řešení?
    Jestli si myslis ze umyslnym blokovanim leveho pruhu prispejes k plynulosti dopravy a mensi agresivite za volantem, tak bych ti sebral ridicak.
    Myslím, že hlavně naštvu ty lidi, co předjedou kolonu pouze proto, aby nemuseli čekat. Ale také mnohem méně nasírám lidi, co jsou v koloně.
    Mimochodem v predpisech se o umyslnem blokovani a zpomalovani dopravy neco pise...
    O tom vím. A myslím, že tu dopravu o mnoho nezpomalím, když se takhle budu chovat. Snažím se vyřešit problém slepice-vejce, což může být bráno jako kompenzace mnou způsobeného zpomalení dopravy.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    18.12.2010 13:19 Mortal | skóre: 26 | blog: mortals_log
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    V kopci jsou lidé již zvyklí vjíždě...
    V dopravnich predpisech neni zadna zminka o tom, ze tam kde je vypestovany "zvyk" plati predpisy jinak. Jak je mozne ze se vypestuje nekde zvyk, kdyz dopravni predpisy jsou vsude stejne? Prave proto, ze tam muze jet nekdo poprve co to tam nezna se ma jet podle predpisu a ne podle zvyku co znaji jen mistni. Me ta analogie spatne neprijde.
    Zamyslel jsem se nad tím v blogpostu, tohle mi vyšlo. Jaké je tvoje řešení?
    Jezdit podle predpisu!! Nebo alespon tak aby jsi bezduvodne neohrozil/neomezil...
    Myslím, že hlavně naštvu ty lidi, co předjedou kolonu pouze proto, aby nemuseli čekat. Ale také mnohem méně nasírám lidi, co jsou v koloně.
    Take se mi stava, ze jsem v pomalejsim pruhu (murphyho zakon u me v tomhle pripade funguje bezvadne), ale na ty rychlejsi nasranej nebyvam, protoze nic mi nebrani zmenit pruh. Nasranej byvam na lidi jako jses ty, co napisi ze vedi ze umyslne blokovani dopravy je v predpisech zakazano a zaroven napisou
    A myslím, že tu dopravu o mnoho nezpomalím, když se takhle budu chovat.
    Mimochodem rychlejsi jizda v soubeznem pruhu se NEPOVAZUJE za predjizdeni :)

    Kdyz vis ze je to v predpisech zakazano a presto ses rozhodnutej je porusovat, tak koncim diskuzi, protoze jsem ti chtel vysvetlit, ze to co chces delat je blbost ale vzhledem k tomu ze jsi sam priznal, ze to vis, te nemam o cem presvedcovat. Doufam ze vis take ze krast se nema a aspon podle toho se chovas. Nebo ses taky rozhodnul, ze kdyz nebudes krast moc tak to bude v poradku?
    V pekle jsou samé diskety a ďábel je velká disketová mechanika
    18.12.2010 16:28 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Myslím, že bych neblokoval bezdůvodně. Důvodem pomalejší jízdy je to, že rychlá jízda v levém pruhu způsobuje válku pravého pruhu proti jedincům v levém pruhu. Cestu uvolnit nemůžu, protože bych se musel zařadit do pravého pruhu.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    18.12.2010 17:05 Mortal | skóre: 26 | blog: mortals_log
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    zakon 361/2000 Sb. § 12
    (1) Mimo obec se na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy jezdí v pravém jízdním pruhu. V ostatních jízdních pruzích se smí jet, jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování.

    (2) V obci na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič motorového vozidla užívat k jízdě kteréhokoliv jízdního pruhu; přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu. Pokud by vozidla jedoucí současně ve všech jízdních pruzích bránila v jízdě rychleji jedoucímu vozidlu, musí řidič jedoucí v levém krajním jízdním pruhu tento pruh co nejdříve uvolnit; to neplatí, užívá-li řidič levého krajního jízdního pruhu k odbočování, otáčení nebo při souběžné jízdě podle odstavce 3. Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500 kg, jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, zvláštního motorového vozidla a motocyklu s nejvyšší povolenou rychlostí do 45 km.h-1 smí levý krajní jízdní pruh užít k jízdě, jen jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování.

    (3) Je-li na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích v jednom směru jízdy taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy vozidel, v nichž řidič motorového vozidla může jet jen takovou rychlostí, která závisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním, mohou jet motorová vozidla souběžně (dále jen "souběžná jízda"); přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu.

    Tu valku jsem nepochopil, a to po vice proudovych silnicich jezdim kazdy den. Zadna valka neni, to jen nekteri lide neznaji dopravni predpisy nebo znaji a umyslne porusuji.
    V pekle jsou samé diskety a ďábel je velká disketová mechanika
    18.12.2010 17:25 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Máš pravdu. Bude opravdu lepší nejet příliš pomalu, ale dojet až na konec. On se najde někdo takový, kdo mě z levého pruhu pustí. I besip je toho názoru, že zip se má aplikovat až v místě sbíhání pruhů a že předčasné zipování je špatné.

    http://www.ibesip.cz/640_ZASADY-BEZPECNE-JIZDY-5-Pravidlo-ZIP

    Děkuji ti za plodnou diskusi a za tvoje argumenty.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    19.12.2010 20:34 walley walleyovic | skóre: 4 | blog: walley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    blokace pruhu je poruseni predpisu
    20.12.2010 18:29 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Tak proč se všichni řadí do pravýho pruhu? Aby mohlo pár rádoby chytráků proletět levým pruhem a ve zúžení celej ten pravej zastavit a snažit se tam nacpat? Ještě s tím že ten v pravým pruhu kvůli třeba jen jednomu autu co se takle snaží zařadit musí zastavit tudíž zaseká celej pomalu jedoucí pruh.. Nikdy bych nepustil nikoho kdo kilometr vidí jak všichni pomalu jedou v pravým pruhu a žene si to až k zúžení kde si řekne tady je pravidlo zipu daný zákonem, takže mě pustí..
    20.12.2010 20:20 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Protože pravidlo zipu je zavedeno z důvodu zkrácení kolon a tím pádem lepší propustnosti předchozích křižovatek a kvůli férovosti (aby se v rozumné době dostalo i na nešťastníky v neprůjezdném pruhu). Pravidlo platí všude, i když v ojedinělých případech (tento Olomoucký kruháč) není optimální.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    gtz avatar 20.12.2010 22:55 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    No nevím jak je to s férovostí, ale pokud jsi byl někdy u nás v Brně ráno mezi 7:30 - 9:00 a projížděl jsi Pisáreckým tunelem dále na Svitavy pak jsi si mohl všimnout jaký je tam pěkný zip. Z tunelu dolů vjíždí dva pruhy na které se postupně napojují další dva pruhy. Ve finále se tyto dva pruhy změní na konci v jeden. Jezdím tam často a levý pruh je zasekán auty, které prostě něchtějí čekat a tlačí se dopředu i když předjedou pár aut. Setkal jsem se s tím, že auta co jsou v připojovacím pruhu si myslí, že mají přednost - pustíš jednoho a za ním se tlačí ihned další.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    18.12.2010 10:40 repli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Pokud je v pravém kolona, pojedu v levém pruhu a využiji pravidla zipu.

    Mimochodem nechápu proč na kruhový objezd o dvou pruzích se nevjíždí také ze dvou pruhů (ve VB normální).
    18.12.2010 11:11 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci

    Jj. Tímpádem by se lidi řadili podle toho, ze kterého výjezdu chtějí kruháč opustit. V té Anglii to IMHO funguje celkem dobře, aspoň podle toho, co jsem tam viděl.

    Jinak já se taky snažím dojet až na místo spojení dvou pruhů a až tam se zařadit. Tady v Brně už to lidi celkem chápou a tady to funguje celkem dobře. Spíš se najde někdo, kdo se cpe do levého pruhu brzo a zablokuje tak příjezd - nestalo se mi, že by mě nikdo nechtěl pustit na konci toho zúžení.

    Jinak se tomu dá IMHO pomoct právě tím, že ten, kdo chápe pravidlo zipu, bude opravdu najíždět až ke konci zúžení. Čím víc lidí to bude dělat, tím dřív si na to ten zbytek zvykne ... čímž snad ubude těch "vychováváčů", kteří by zasloužili klikovkou po palici !

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    gtz avatar 18.12.2010 11:34 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    ZIP je v pohodě, ale spousta lidí z připojovacího pruhu si myslí, že má přednost a skoro vždy když pouštíš jedno auto tak se tam snaží nacpat i další. Dobrý příklad je u výjezdu z tunelu a následná cesta na Svitavy. Ráno tam bývá hodně velká tlačenice.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    18.12.2010 14:05 loklok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    S kruhacema muze byt fajn legrace. O prazdninach jsem jel u Florencie po kruhaci, ktery mel 4 pruhy a myslel jsem, ze z toho vykvetu.
    18.12.2010 15:56 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Hehe, co takhle dát si Magic roundabout u Swindonu?
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    Limoto avatar 18.12.2010 15:43 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci

    U toho Globusu je to s těma kruháčema fakt zajímavý... Jednou jsem tam jel autobusem z náměstí hrdinů a z těch třech kruháčů se mi skoro točila hlava... do té doby jsem si vždycky myslel, že jsou tam "jenom" dva...

    Limoto avatar 18.12.2010 16:35 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci

    teda jinak.... z těch čtyř, a myslel jsem si, že jsou tam "jenom" tři...

    18.12.2010 16:41 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    On ten jeden je beztak takovej divnej v tom, že je tam zatím asi dost k ničemu.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    Limoto avatar 18.12.2010 16:56 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci

    Zatím... jak už je tam dlouho? 5 let? 10 let?

    19.12.2010 20:42 walley walleyovic | skóre: 4 | blog: walley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    nejhorsi je ze obcas nekdo jede dokola a to se pak divim kde sse tam to auto vzalo:)
    PepaSFI avatar 18.12.2010 16:10 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    je to vůbec kruhák? Tím myslím jestli je tam značka upozorňující že to je kruhový objezd. Já na to prvně koukal jako trubka a nevěděl co s tím. Teprv až jsem zavrhl myšlenku na kruhák a začal nad tím uvažovat jako nad dílčími křižovatkami, tak mi to začalo fungovat. Na tomhle totiž normální pravidla pro kruhový objezd nemůžou fungovat. Opakuju že nevím jak je to značené ale z praxe se mi to jeví jako soustava křižovatek která má jen shodou okolností kruhový tvar. Pak tam samozřejmě je normální odbočování a přejíždění z pruhu do pruhu podle obvyklých pravidel. Akorát teda nevím proč takovou podivnost udělali, asi se mělo aplikovat moje pravidlo o preventivním zmlácení projektanta aby ho přešly choutky na exhibice. Obvykle se taková věc řeší kruhákem s pomocnými oddělenými pruhy pro odbočení vpravo jako to je vidět třeba tady
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    18.12.2010 16:23 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Přiložil jsem k blogpostu obrázek ukazující jak značku Dej přednost v jízdě, tak Kruhový objezd.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    PepaSFI avatar 18.12.2010 18:18 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    tím se jen potvrdilo že to dělal debil. A to co píšou v tom článku na který odkazuješ je taky skvělý. Podle policie se nemusí dávat přednost když tam je značka? Fakt nejlepší jsou pravidla co fungujou jen někdy. Ta silnice se vůbec nemá sbíhat do jednoho pruhu ale naopak tvořit dva pruhy. Pravý pro oddělené odbočení vpravo a levý pro vjezd do kruháku. Což by jak tak na to koukám asi šlo udělat pouhým přemalováním vodorovného značení. Takhle se to nejdřív sloučí do jednoho aby se to vzápětí komplikovaně dělilo a ještě k tomu s užitím podivného hybridu-pruhu současně připojovacího a odbočovacího s matoucí předností navrch.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    18.12.2010 20:25 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Myslím, že když je pruh současně připojovací i odpojovací, kdy přednost není určena a tedy ten co přejíždí z pruhu do pruhu musí dávat pozor, aby neomezil.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    18.12.2010 20:26 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    A to je případ tohoto kruháče.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    PepaSFI avatar 18.12.2010 21:17 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    ale tam je značka Dej přednost v jízdě. Akorát teda nevím proč, možná pro zmatení nepřítele protože je umístěná úplně blbě. Hlavně že se ví že ta křižovatka je problémová a že podle policie ta přednost platí i neplatí. Je to škoda když taková praktická a užitečná věc jako je kruhák utrpí tím když je projektant debil.Nejhorší je že tu prasárnu musel někdo schválit.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    21.12.2010 17:30 Jirka P
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Ale dej přednost v jízdě přeci neznamená stůj. Na západ od Hané se to značí takto.
    18.12.2010 17:28 AlastorM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Chování řidičů nic nemění na tom, že ten objezd je navrženou nějakým blbcem
    18.12.2010 22:17 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    bud mi neco zasadniho zcela unika nebo jak autor blogu, tak vetsina ridicu radicich se do jednoho pruhu uz kdesi daleko pred zuzenim, neumi jezdit...
    19.12.2010 23:03 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    uniká ti asi to, že do určité hustoty provozu je to výhodnější z hlediska plynulosti - auta se zařadí zavčas jak se jim to hodí a neucpou úzké hrdlo manévrováním na poslední chvíli (mohou místem zúžení projíždět rychleji, stihne jich v daném čase projet víc)
    =^..^= AmigaPower® avatar 19.12.2010 14:26 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Kruháky se dělaj takhle:

    Rondo Radosława



    Jezdil jsem po tom než tam dali semafory i potom, 3 pruhy, pohoda...
    19.12.2010 22:55 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Jo. Taky dobrej. Líbí se mi horizontální značení. A chodník pro chodce uprostřed.

    Připomíná mi to Malahide Road Roundabout, Swords, County Fingal, Irsko. Je tam i Street view. Přehledný řízený kruháč.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    pavlix avatar 20.12.2010 02:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Zdá se mi to, nebo vodorovné značení toho kruháku vůbec neodpovídá naznačenému stylu průjezdu?

    Docela bych se bál, že řidič v levém pruhu pojede podle čar na silnici, což je podle všeho správně (mohl přijet z předchozího nájezdu) a zároveň řidič v prostředním pruhu bude chtít doleva. Chápu to dobře, že přednost má ten v levém?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    20.12.2010 10:43 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Mno fakt.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    28.12.2010 00:19 Halis | skóre: 6 | blog: capacitor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Objezd u Globusu v Olomouci
    Jezdím přes tenhle kruháč téměř rok, většinou z Olc na Mohelnici.
    • Pokud se kolona jakž takž pohybuje, tak se do pravého pruhu řadím cca 30 metru před zúžením.
    • Pokud se kolona šine krokem, jedu až "na zebru" a zipuju se.
    • V případě že se kolona nepohybuje, protože "vedoucí závodník" si na hraně kruhového objezdu prohlíží hanáckó scenérii, jedu přes zebru, dávám přednost vozidlům na kruhovém objezdu, a řadím se do druhého jízdního pruhu (zvenku). Jediné protizákonné jednání kterého se IMHO dopoutím, je jízda přes zebru.
    add sanitka, pokud vedle sebe nejedou dva Hummery H1, dá se při minimální cestovní rychlosti najet až na okraj vozovky (levý pruh vlevo, pravý vpravo) čímž se uprostřed vytvoří dostatečný koridor pro průjezd záchranné služby.

    a jak to vyřešit? Chyba je v nedostatečném dopravním značení (chybí svislé dopravní značení informující o by-pass pruhu na Mohelnici) a v řidičích, kteří neznají dopravní předpisy vztahující se k této situaci. Navíc je zajímavé sledovat vztah mezi dnem v týdnu a výskytem pozorovatelů krajiny, kteří se z hrany kruhového objezdu kochají vyhlídkou.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.