abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 822 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    30.11.2021 09:05 Meh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    S datovou schrankou se neprihlasis na idnes.
    Obecne receno, je hromada ruznych identit, ktere lze pouzit (mmj.) pri jednani se statni spravou nebo zrizeni jinych identit, ale ne vsechny ke vsem ucelum. Priklad: danove priznani muzu digitalne podepsat a odeslat. Pro podpis sice neni duvod, protoze pri podani papiroveho danoveho priznani po mne take nikdo nechce obcanku, ale budiz. Na druhe strane zde to na prvni pohled vypada, ze s certifikatem nepochodim ani primo, ze bych se nejak prihlasil, ani neprimo, ze bych s nim zridil identitu, se kterou se prihlasit lze, aniz bych znovu bezel na postu ukazat obcanku. WTF?
    Bonusova otazka je, ktere z tech identit budou fungovat pro co treba za pet nebo deset let. Moje sazka je, ze to nakonec stejne sezere Google, bez jehoz captchy se beztak skoro nikde prihlasit nejde, nemluve o tom, ze jakekoliv schema, ktere zahrnuje nebo stoji na mobilni aplikaci, implikuje Google/Apple account.
    30.11.2021 10:31 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Datova schranka staci k zrizeni mobilniho klice e-govermentu. Netreba nikam chodit.
    JiK avatar 30.11.2021 14:35 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    tak jeste primocareji, treba na zaplaceni dane z nemovitosti, staci mi datova schranka nebo potrebuju mit to jejichID? Datova schranka mi inzeruje, ze to ID jde udelat bez neceho dalsiho, kdyz uz mam tu datovku, tak se ptam, proc bych mel chtit mit to ID...
    30.11.2021 14:53 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    JiK avatar 30.11.2021 16:28 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    ta informace je celkem neuzitecna, a navic je to casto dukaz kruhem. Pisou, ze je to uzasne pro komunikaci se statem, a duvod proc je to dobre, je ze se da komunikovat se statem. Nic, co by neslo pres datovku. Ale vezmu to postupne, pry mi to dovoli vstup do

    1/ portalu obcana, kde se dozvim stav bodového konta řidiče (nepotrebuju, pokutu jsem nikdy v zivote nedostal), výpis z Rejstříku trestů (asi k nicemu, protoze kdyz zadam o vypis, zpravidla ho potrebuju pro nekoho, urad a tak, a ten to chce papirove a potvrzene statni autoritou, prohlizet si jak jsem netrestany mi nic neprinese). Dale

    2/ pry na mojedane.cz, kde udajne vyřídíte přiznání k DPFO, dani z nemovitosti i spoustu dalších povinností...to by byl duvod. Jde to online i bez toho? Nevidim jednoznacne ano ci ne.

    3/ stranky zdravotnich pojistoven. Na webových portálech VZP, ZPMV, OZP a ČPZP si zobrazíte vykázanou zdravotní péči včetně nákladů i případné nedoplatky na pojistném. Pry. Zase, nejenze to je pro mne zbytecne, ale, kdybych to jednou za zivot potreboval, neslo by te pojistovne normalne napsat datovkou?

    4/ Katastr. Neumozni to nic vic nez bez toho, ale nemusi se opisovat captcha. Jak casto tak koukate do katastru? 5x za zivot?

    5/ informace o duchodu. To by mohlo byt uzitecne, protoze osobne to je pry otresny zazitek mnohocetne kolize s idioty. zase neco, co potrebujes 3x za zivot max?

    6/ e-recepty, pro mne neuzitecne.

    7/ datovka a jine rychle pribyvajici vyhody...datovku mam, a jine vyhody? asi v tom bude i První dovolená v Jugoslávii, následuje první dítě, pak již výše zmíněný automobil, zde se stávám zástupcem ředitele, druhá dovolená v Jugoslávii...jak v basnicich...spis bych si typl, ze v tom fizlove z eurosojuzu povedou socialni kredit, uhlikovou stopu a covidove pasy...
    30.11.2021 17:01 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Ja tam ctu:
    Hlavní výhodou mojeID je možnost přihlašovat se s ním k tisícům služeb, například do e-shopů, knihoven, k online službám státní správy a samosprávy a dalším institucím.
    Mozna by bylo dobre procist si zbytek te stranky:
    Nabízí bezkonkurenčně nejvíce partnerských služeb. S eObčankou, NIA ID, bankovní identitou ani s jinými prostředky se nemůžete přihlašovat buď k žádným komerčním službám, nebo k výrazně menšímu počtu než s mojeID. S bankovní identitou se nelze přihlásit například ani do většiny ePortálů zdravotních pojišťoven.
    datovka a jine rychle pribyvajici vyhody...datovku mam, a jine vyhody?
    Treba to, ze z pouziti datovky nebo bankovni identity ti nevznikaji dalsi pravni povinnosti, jako nutnost podavat danove priznani elektronicky.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    2.12.2021 14:42 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    z pouziti datovky .... ti nevznikaji dalsi pravni povinnosti, jako nutnost podavat danove priznani elektronicky
    Jste si tím jist, já mám právě za to že držitelé datových schránek (osobně ji nevlastním) jsou povinni podávat daňové přiznání elektronicky?
    Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, v platném znění, ve svém ustanovení § 72 odst. 4, kterým se komunikace s finančními úřady řídí, spojil s vlastnictvím zpřístupněné datové schránky v určitých případech (např. podání daňových přiznání ) povinnost elektronické komunikace (nikoliv ovšem výhradně datovou schránkou) se správci daně.
    Zdroj https://www.datoveschranky.info/o-datovych-schrankach/moznosti-vyuziti-datove-schranky/danove-priznani
    30.11.2021 12:14 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    eDentita ve spojení s BankID/mojeID atd., nejde o technické řešení umožňující komerčním subjektům i bez Vašeho vědomí přistupovat k Vašim datům a Vaším jménem ke službám státu?
    Max avatar 30.11.2021 18:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Ne.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.11.2021 21:14 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Pokud se při přihlašování k Portálu občana s využitím Bankovní identity autentifikuji pouze vůči prostředkům banky (UserID/Heslo/Bankovním_klíč) co brání bance prohlásit autentifikaci za úspěšnou i když k ní z mé strany nedošlo?
    Max avatar 30.11.2021 21:53 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Úplně to samé, co brání nějakému státnímu zaměstnanci udělat to samé. Tj. bezpečnostní aj. splněné certifikace. Konspiraci na tak velké úrovni, že by sama banka toto sabotovala, tomu nelze věřit. Navíc je přístup auditován a uživatel má k tomu auditu přístup, takže si lze naprosto triviálně ověřit, kdy došlo k přihlášení do portálu občana apod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.11.2021 22:53 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    ... technické řešení umožňující komerčním subjektům i bez Vašeho vědomí ....
    Beru to tak, že svou poslední odpovědí měníte tu původní na ano.
    ... takže si lze naprosto triviálně ověřit, kdy došlo k přihlášení do portálu občana ...
    To je samozřejmě až ex-post krok, který nezabrání případnému předchozímu zneužití. V případě úspěšného únosu existujícího přípojení by patrně nefungovalo ani to (pokud je audit pouze na úrovni přihlášení).

    Řešení, které by na jedné straně mělo občana a na druhé přímo systémy státu (bez middle-menů) by výše popsané teoretické zneužití třetí stranou patrně neumožňovalo.

    Max avatar 1.12.2021 10:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    To, že poskytuje ověřování uživatele třetí strana, neznamená, že lze ovlivnit koncový systém tak, jak naznačuješ (obejít audit).
    Každopádně stále nechápu tvé úvahy. Outsourcing, který nevidíš, je ok, ale ten, který vidíš, ok není? Myslíš si, že systémy si stát vyvíjí sám? Nebo že si všechny provozuje sám? Nejznámnější je provařený OKSystem, ale ve finále je skoro za vším nějaká firma.
    Tebou vysněné spojení od uživatele přímo ke státnímu IŤákovi je nesmysl. Navíc jaksi ani nevím, proč by měl být nějaký IŤák ve státní správě s nuzným platem důvěryhodnější, než banka.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.12.2021 13:00 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Termín "systémy státu", který jsem použil snad nijak nepředjímá, že jejich provoz/podpora/rozvoj je pouze v rukou státních zaměstnanců.

    Pravda, moje neschopnost hodnotit důvěryhodnost lidí podle výše jejich platů může být zdrojem mé nedůvěry.
    Max avatar 2.12.2021 01:08 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Jestli jsem tě nějak urazil, tak soráč, ale ty jsi nastínil, jak je banka nedůvěryhodná. Já se tedy ptám, proč když je banka pro tebe nedůvěryhodná, proč ty firmy, co stojí v pozadí státních služeb, jsou pro tebe důvěryhodné? To jest celé.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.12.2021 14:29 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Nevím proč by měl být uražen a pokud chápu vlastní text tak jsem nikde nezmínil, že bance nedůvěřuji či že je nedůvěryhodná. Šlo mi o to, že existující řešení technicky umožňuje něco co by neexistující řešení (tj. bez delegování důvěry třetím stranám) neumožňovalo ani teoreticky.

    Množina paralelních systémů, nemůže být bezpečnější než její podmnožina (může být v ideálním případě stejně bezpečná).

    Pokud tuto premisu přijmeme, pak je nutné se ptát zda je vyšší riziko vykoupeno odpovídající protihodnotou (z pohledu zákazníka, občana, 3.strany, státu) a zda ti co jsou vystaveni vyššímu riziku jej vědomě a dobrovolně akceptovali.
    1.12.2021 16:04 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Mno je videt, ze slovo bezpecnost, ti moc nerika ...

    Rozhodne nechci aby muj login do banky, byl pouzivan k naprosto cemukoli jinemu, nez prihlasovani se do banky.

    A kdyz nic jinyho, tak ty bance je lautrhovno po tom, jestli sem neco resil s nejakym organem, coz je informace, kterou samozrejme ma a proda, jakmile to nekdo takhle zacne pouzivat. Presne proto se k tomu ty banky ochotne prihlasily.

    To ty nevis ze si banky pekne vymenujou data s obchodnikama, aby vedely co sis to pri tom nakupu koupil, ze? Proto je strasne serou lidi, co platej hotove. Cesi jsou v tomhle ohledu vopravdu nehorazny ovce, narozdil trebas od nemcu - 80% znich kartama neplati(a spousta i pomerne velkych obchodu je vubec nebere).

    ---

    Dete s tim gugulem dopice!
    Max avatar 2.12.2021 01:06 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Já vím, že si banky vyměňují spoustu informací, ale jak z ověřovacího tokenu poznají, co dělám na cílovém portále, to mi asi budeš muset vysvětlit podrobněji, protože si nemyslím, že je to možné.
    Bankovní identita je od toho, že si mně ověří a spárují se státní db, na základě čeho mi pak mohou vystavovat ověřovací tokeny, takže maximálně budou vědět, kdy jsem se přihlásil do portálu občana.
    Zdar Max
    PS: pokud nechceš využívat bankovní identitu, tak nemusíš, nikdo tě nenutí, máš tu asi dalších 6 možností ověření
    PPS: výhody a nevýhody placení kartou znám (dokonce i na technickou úroveň / fce terminálů, prostředníků, poplatky apod.), každopádně nepatřím mezi lidi, kteří ostatní, co mají rozdílný názor, označují za ovce.
    Měl jsem sen ... :(
    2.12.2021 14:04 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    A co nechapes na tom, ze ta banka(stejne jako nic a dalsi verbez) VI, KAM se prihlasujes, coz je casto zcela dostatecna informace k tomu zjistit proc, specielne kdyz na tvoji akci navaze nejaky presun penez z toho uctu.

    Pricemz ty se neprihlasujes na nejaky jeden portal ovcana, ale ke 150ti ruznym sluzbam.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Max avatar 2.12.2021 14:22 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    To máš z nějakého zdroje? Co já jsem vypozoroval, tak ověřování vždy probíhá proti jednomu cíli a pak si to asi mezi sebou předávají. Tj. banka opravdu nevidí, kam lezu, jen, že jsem se přihlásil.
    Každopádně pořád můžeš využít jiný přístup. Nebo využít bankovní identitu jen k naladění eGoverment klíče do telefonu a pak už jí nemusíš používat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.11.2021 18:25 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    MojeID není služba státu, ale CZ.NIC, což je správce .cz TLD a je to spolek ovládaný komerčními subjekty.

    Max avatar 30.11.2021 18:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Nedávno jsem četl pár komentářů na netu a docela byly děsivý. Něco v tom smyslu: "Mám datovou schránku a chodí mi pořád papírové dopisy poštou od státních úřadů" nebo "Poslal jsem datovkou zprávu na úřad a bylo mi řečeno, ať to příště pošlu poštou, protože si to neumí u datovky předat mezi sebou a leží jí to vytištěný a zapomenutý na stole" apod.

    Pokud vezmu v potaz ty fce té slavné elektronizace, tak děs. Milion různých portálů, žádné propojení do jednotného, lehce uživatelsky přívětivého ksichtu, člověk se musí všude proklikat a u jednotlivých webů si nastavit notifikace (echo na mail + sms na blížící se ukončení techické, platnosti dokladů apod.). Pak je tam možnost podat elektronicky trestní oznámení a nechat si zaslat výpis z trestního rejstříku, bodové ohodnocení a pak už nevím.

    Shrnuto a podtrženo, nekonzistentní sračkopes, přes který si člověk nic nezařídí, a to, co by šlo zařídit, neumí úřad zpracovat, protože se to ani po 5 letech nenaučili. Pro normální smrtelníky to musí být dost matoucí a přejmenovávání názvů služeb tomu moc nepomáhá.
    Jak jeden komentář sdělil: "to, co funguje spolehlivě, je zasílání pokut přes datovku ohledně parkování a rychlosti".
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    JiK avatar 30.11.2021 20:00 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    co cekas, dela to vlada, bude to nekonzistenni predrazeny, nefunkcni kockopes, ktery zaplatil baraky rade blizkych pribuznych aktualnich papalasu, muzes byt rad, ze kazdeho, kdo se k tomu systemu prihlasi, nenechaji preventivne zavrit. Treba ten debilni katastr ma blokaci, ze se na nej neda kouknout ze zahranici. V zahranici asi zadni vlastnici nemovitosti v CR nemuzou zit. Nemit i v cesku VPNka, tak mam smulu.
    30.11.2021 22:30 Miriam | blog: RychlovarnaKonvice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Přitom na datovku si můžou skvěle napojit spisovou službu a předávat si to v rámci oddělení i individuální odpovědnosti. Teda pokud by stát nebo Praha nebo kdokoliv udělal svojí spisovou službu jako open-source a uvolnil ji ostatním. Pirátské mrdky ovšem měly jiné priority (lhát, krást a řešit heterosexuální páprdy).
    JiK avatar 30.11.2021 23:32 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Potírat bělochy a heteráče je přeci důležitější než nějaká Open Source spisová služba.
    1.12.2021 10:50 Miriam | blog: RychlovarnaKonvice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Hmm, jen si vem, kolik je v ČR úřadů (státní i samosprávy) a ten náklad, který teď vydává každý zvlášť by se vydal třeba jen desetkrát. Takovejch peněz by zbylo pro to, aby lidi jako Petr Tomeš mohli adoptovat a zneužívat děti...
    1.12.2021 00:08 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Jak jeden komentář sdělil: "to, co funguje spolehlivě, je zasílání pokut přes datovku ohledně parkování a rychlosti".
    Pročpak asi...
    Quando omni flunkus moritati
    1.12.2021 15:00 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    mojeID je AFAIK záležitost CZ.NICu, ne státní správy. Smysl mojeIDu jsem nikdy moc nepochopil. IMO pokud to po tobě nikdo vyloženě nechce, tak bych to neřešil.

    Mě by spíš zajímalo, jak je to s DS, když jsem OSVČ. Mám jednu DS na své IČO, ale někdo říkal (nejspíš Bystroušák), že se ještě hodí mít druhou DS pro čistě osobní věci. Ví někdo, jak tohle funguje? Myslel jsem si původně, že mi stačí ta jedna DS.
    1.12.2021 15:53 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    NIC, sveho casu i velmi nahlas, prosazoval to, aby ses na net vubec nemoh dostat bez toho, ze budes identifikovan, jako zcela konkretni osoba. A samozrejme na to hnedle(za tvy prachy) vyrobil "reseni". A samozrejme se sekundarne hodi i to, ze o pitomcich kteri to pouzivaji vis naprosto presne kam a kdy lezou. Proc myslis ze ti vsude tlacej login pres guugl, fuckbook a podobne.

    Jedna DS ti stacit muze a nemusi, podle toho, co v tom statnim bordelu hodlas delat. Takze odpoved je, jak na co. Protoze nekteri ouradi(od vzoru curaci) ti do DS podnikatele neposlou nic, co se tyka tebe, jako osoby, protoze nemas osobni DS. Nasledne pak jeste muzes mit pristupy do dalsich DS(trebas manzelka, ...) takze v tom budes ve finale mit takovej hokej, ze nebudes vubec tusit co odkud kam si vlastne poslal.

    Jinak pochopitelne plati, ze to ze mas DS nijak neznamena, ze ti nebude chodit papirova posta. Coz je ovsem ve skutecnosti spis bonus, protoze orazitkovany papir plati i za 100let, bez toho abys snim musel neco nejak dal delat.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    1.12.2021 16:00 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Je o dva typy datových schránek zřízených na žádost. Výhoda té DS pro podnikatele je, že se zruší po 3 letech od výmazu z rejstříku. Osobní DS se ruší pouze úmrtím/prohlášením za mrtvého (za života FO lze pouze požádat o pozastavení příjmu zpráv do schránky). https://www.datoveschranky.info/chci-datovku/typy-datovych-schranek
    1.12.2021 16:07 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: digitalni cesko: datova schranka vs mojeID
    Aha, díky, takže to je FO vs PFO a TL;DR asi chci oboje.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.