abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 795 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Me pokroky + zase shanim pomocnika

    29.12.2007 20:46 | Přečteno: 1227× | Linux

    (myslim stodvacaty sesty blog - post na toto tema)

    Po nejake dobe cinim dalsi zapis do sveho blogu. kde bych se rad pochlubil / postezoval mym ucenim linuxu a dalsich veci, take abych upozornil zajemce o moznou spolupraci s projekty... Myslim, ze toto pocteni je i tak trochu odreagovani pro lidi co ctou spise navody :D

    Ubehlo zhruba 10 mesicu od prvniho pouzivani linuxu a musim rict, ze ho zacinam videt trochu z jine stranky (hlavne po predpredvcerejsi uspesne instalalaci postfixu + mysql + dovecotu a weboveho interface) nezli na zacatku.

    (ohledne nabidky "prace - spoluprace" najdete vice az dole)

    Ted k veci - co vse jsem se naucil? Mimo jine, ze umim o par slovicek anglictiny vice (a xka pouzivam JEN na prohlizec a Gaim - kvuli tomu ze muzu z ICQ na web), tak jsem se naucil neco co mnozi dle meho neumi a to je, jednoduse ovladat linux z konzole. Samozrejme odkojeny widlak se nezapre - napr mysql - konzolovy prikaz max mysql -p - to je vse co znam, ale znam uz take dobre phpmyadmin kde to valim o 107.
    V soucasne chvili mam spusteny webserver + mysql + herni emu a musim rict ze za necely rok s linuxem jsem hodne poposel dopredu. Nedavno jsem zrusil VISTY ultimate, ktere bezpodminecne nahradil debian (bez x-ek)a az na par drobnosti si nemohu stezovat.
    Snad jedine na co si "stezuji" je chovani nekterych lidi na IRC + foru (na IRC casteji, na foru mi vice prijde ze lidi chteji a skutecne pomahaji), ktere mi prijde "Ty jsi newbie, tak jsi automaticky noob" - pokusim se to trochu prelozit - Jsi novacek v nasem svete tak jsi automaticky @blondyna@" - toto mi potvrdilo muj druhy ban na IRC (ted jsem nastesti - zatim - odbanovany tak tam muzu zase certit :D ) - pokud bych mel toto rozvadet, tak by to bylo na hoooodne dlouho a myslim, ze se do toho nekdy dam az se zase radne na nekoho nastvu - Timto rozhodne nemyslim zrovna Tebe (tedy pokud se nezacnes tak chovat :D)

    Co mi hodne na Linuxu chybi je ma neznalost - ted rikam - Linux je vazne SUPER, ale bohuzel citim ze tomu cosi chybi - sle meho to je BEZPECNOST pro newbie jako ja.... Samozrejme se rika ze linux je nejbezpecnejsi pokud ho clovek OPRAVDU ovlada (poslednich 5 slov ale rikam ted uz jen ja - ty tak zname nejsou)... - priklad - vcera uplnou nahodou jsem zjistil ze mam pc strasne pomaly - nevedel jsem proc, tak me napadlo dat TOP - hmm... procak na 81% (normal na 15-20) + vypis plny ssh-scan.... rikam super, honem na IRC - svete div se, vsechny to zaujalo jako silena sranda, tak mi nastesti pomohli skoro ihned. Co se dle meho stalo - nekomu jsem udelal acc (normal user) a bylo videt ze to byl nespravny clovek (na passy si davam bacha, takze ma chyba byla ve vyberu cloveka) - jak ted vidim, tak jsem si omylem dovcera myslel, ze jen root muze udelat takovyto "bordel", mno dobre jsem se zmylil....

    Takze, se budu asi v nasledujicich par dnech zabyvat bezpecnosti.... - pritom by stacila pri nalogovani roota jen nejaka hlaska "Hej, user blablabla se chova nejak nevhodne - dela xyz a me se to nezda" - vim, k cemu jsou asi logy, ze? Ale bohuzel cloveku co ma webserver a neumi extra nakonfigurovat linux (prosim komentare "kdyz linuxu nerozumis tak nemas mit server" si prosim odpustte - myslim ze jsou i horsi lide - ja si to alespon uvedomuji a snazim na tom makat - i kdyz ne asi nejlepe, ale take ne nejhure) je to dost hloupe - EXISTUJE TOTIZ HODNE uzivatelu co delaji takoveto (i dalsi chyby) jako ja a myslim, ze pokud by existovala nejaka "bezpecnostni zaplata pro novacky nebo pro lidi co nemaji moc casu" ktera by delala neco co jsem psa, pak by to bylo super...

    Taktez se pochlubim ze mam rozpracovany projekt na navod na postfix + mysql + dovecot imap + pop3 + postfix admin + roundcube - ale ne tak ze to pochopi vetsina uzivatelu, ale tak aby to pochopili lide jako jsem ja (tech asi moc nebude :D) - precetl jsem HODNE navodu, delal jsem to podle jeste vice navodu a nakonec s pomoci 3 lidi se mi to podarilo rozjet a da se rict, ze jsem alespon neco pochopil jak to funguje atp.....

    Takze toho chlubeni / nechlubeni bylo dost (pokud jsi to docetl az sem tak gratuluji, jen me prosim extra nelincuj - svet je i tak dost posmurny :D) a presel bych rad k druhe veci....


    Shanim spolupracovnika - pomocnika (popripade navrhy kam jinam se obratit)
    a ted k cemu - mam herni emu (klasika - linux server a pripojuji se na nej lidi pomoci webu nebo win klientu) a chtel bych vice nase sdruzeni (komunita lidi - radne registrovane obcanske sdruzeni) udelat sdruzenim, kde se lide budou vice poznavat a navazovat mezi sebou vazby. Prvnim krokem bylo fyzicke setkani (40lidi a bylo to super - ted po pulroce pripravujeme dalsi a tipuji ze nas bude tak 60) a jako druhou staci jsem si vybral za ukol sblizeni ve virtualnim svete - jiz jsem udelal par veci a planuji dalsi, bohuzel na ty s mymi znalostmi nestacim, proto hledam pomoc...

    Hledam tedy cloveka ktery za uplatu (nutna fakturace, nebo v naturaliich) nebo zdarma dokaze udelat a prodiskutovat par veci co mam v planu...
    Potreboval bych par veci - udelat na server program (server) ktery bude pracovat s db a bude klientum (graficky klient na windowsu) odesilat data. Nejprve takovy jednoduchy klient na komunikaci - clovek na win si ho nainstaluje a tento klient bude umet
    - automaticke aktualizace (serveru reknu aby poslal vsem klientum nove soubory a klienti si je automaticky stahnou a zacnou je pouzivat}
    - irc komunikace - clovek klikne na IRC a nabehne mu normal obrazovka s prednastavenym kanalem (vekovy prumer uzivatelu neni moc velky a toto je o trochu jednodussi nezli spousteni MIRC a zadavani site a kanalu - a to vim co mluvim - icq jsem mel jeden cas zaspamovane "jak nastavit MIRC" - pritom na webu byl navod jako pro "blondyny")
    - pozdeji by mel umet tento program spoustet (po kliknuti SPUSTIT) jiz zminovany herni klient atp..... - uvazoval jsem o clovekovi co dokaze C++ pro linux (na win klienta mam jednoho cloveka, sice nemam moc casu, ale rikal ze bych s nim mohl pocitat.

    Pak bych chtel rozjet jeste jeden projekt a to je online herni hra na php - pokud znate travian tak neco podobneho - mam velikou databazi predmetu a veci ktere by se pro toto mohlo vyuzit... - toto delam jen kvuli tomu ze me bavi vymyslet nove veci a myslim, ze zde bych se "vyradil"

    Ohledne financnich prostredku - jsme nevydelecna organizace, takze prosim lidi co na nas chteji "rejzovat" tak at se ani neozyvaji - bohuzel nemuzeme nabidnout mnoho - je to spise pro lidi ktere by to zajimalo, nebo se chteji na tomto rozvijet - ja jsem dobry ve vymysleni veci, ale bohuzel nejsem az tak dobry v realizaci - tzn vidim chyby (jako uzivatel) a dokazi dat navrh na vylepseni - potrebuji cloveka ktery tento navrh prenese do php (projekt online php hra) nebo C++ pro linux (cloveka ktery by dokazal udelat win klienta mam, bohuzel nema moc casu, ale prislibil ze by to udelal)

    Takze - dle domluvy - mohu uvolnit nekolik tisic za mesic (1-5) - dle provedene prace, nebo jednorazove nekolik tisic za hotovy produkt. Bohuzel nemam v tom moc zkusenosti kolik mam za co nabidnout, proto by byla vhodna konzultace - zajemci prosim piste na icq v podpisu....

    PS: Prosim pokud vadi ze sem davam takovouto "nabidku prace" tak me prosim upozornete + byly by super navrhy na lepsi mista - prave si myslim, ze zde je hodne uzivatelu co by to zvladli a myslim ze tu jsou i Ti co za to nechteji "profesionalni" plat...        

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.12.2007 20:48 Nes | skóre: 20 | blog: Nes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    kurna, hlavne ze jsem chtel aby se tam objevil ten perex :-(
    ICQ 454104749 zacatecnik v debianu 64 bit, mala znalost anglictiny
    29.12.2007 21:03 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    Sakra chlape, to se vůbec nedá číst. I kdyby tam nějakej nápad byl (a já věřim, že tam je), většina lidí se k němu nedostane, protože po dvaceti řádcích je to louskání přestane bavit. Zkus na tom trochu zapracovat.
    29.12.2007 21:07 Nes | skóre: 20 | blog: Nes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    mno na zacatku je jen povidani na odreagovani, napad samotny je az dole (proto hned na zacatku pisu ze je az dole :D, protoze mi je jasne ze to vetsina ani nedocte ;-) )
    ICQ 454104749 zacatecnik v debianu 64 bit, mala znalost anglictiny
    29.12.2007 21:08 M.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    +1 :-D
    kotyz avatar 30.12.2007 13:26 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    ^3
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    29.12.2007 21:27 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    Tak jsem to přelouskal, uff. Pár postřehů:
    • Komunikační program je zbytečnost - Lama to ocení, pokročilej uživatel bude nadávat a dokonalej kompromis neexistuje. Jabber MUC nebo IRC to řeší. A mIRC je pro začátečníka špatnej klient.
    • Automatický aktualizace - Stačí vystavit na webu prostřednictvím RSS a na IRC k tomu připojit bota, kterej může psát tyhle věci do kanálu (a nebo třeba do topicu).
    • Webový IRC klienti existujou, použij Google.
    • Amatérskej program, kterej jim bude spouštět hry, většina zkušenejch hráčů nesnáší. Nevim, co konkrétně hrajete, ale doporučuju se podivat na věci jako HLSW, Qtracker a XQF.
    Co se týká financí, bylo by to podle mě (vzhledem k uvedenýmu) plejtvání peněz. Bota nastaví zkušenější IRCař v nejhoršim za pár hodin, webovýho klienta nainstaluje i lama za několik minut.
    29.12.2007 21:28 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    Sakra, zapomněl jsem to zformátovat. Pomlčka za tečkou je novej řádek.
    29.12.2007 21:45 Nes | skóre: 20 | blog: Nes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    Wboveho IRC klienta mame - NIKDO tam nechodi.

    Pres ten program by se spoustelo to herni emu (bez nej by to neslo, takze kazdy by to musel mit nainstalovane) - tzn se zaruci to, ze ten clovek bude mit i klienta a ten klient bude online (popripade pokud se ze strany serveru neco napise tak se zobrazi klientovi treba formou bubliny u hodin atp....) - pri vypnuti (aktualizace herniho emu, zalohy, freezu.....) se zajisti ze clovek bude mit jednoduche pripojeni na irc.

    jak jsem rikal - vekova hranice je dost nizka a prave tech "lam" tam je hodne - viz zkusenosti s web klientem atp... - ten klient by je vlastne nenasilnym zpusobem "donutil" tam prijit...

    na HLSW, Qtracker a XQF - ani jedno nase emu nepodporuje, navic spise chci aby se nase komunita vice sdruzila a ne aby meli lidi na ocich porad neco i jineho a mohli tam jednoduse "prejit (byt i na chvilku)"
    ICQ 454104749 zacatecnik v debianu 64 bit, mala znalost anglictiny
    29.12.2007 21:49 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    Můžu se zeptat co konkrétně hrajete a kde se dá najít víc informací? Ono takhle na slepo ti těžko někdo něco poradí.
    29.12.2007 21:57 Nes | skóre: 20 | blog: Nes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    je to toto emu - http://mangosproject.org
    ICQ 454104749 zacatecnik v debianu 64 bit, mala znalost anglictiny
    29.12.2007 22:05 Nes | skóre: 20 | blog: Nes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    jeste bych uvedl (ono to je asi jasne, ale pro jistotu to jeste napisu) ze to emu je na serveru a lidi (drtiva vetsina) pouzivaji klienty pod windows (spousti se jednim .exe souborem) kterymi se pripoji na tento server emu.
    ICQ 454104749 zacatecnik v debianu 64 bit, mala znalost anglictiny
    29.12.2007 22:09 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    Tak s tim bohužel asi neporadim, o věcech tohohle typu nic nevim.
    29.12.2007 22:31 Nes | skóre: 20 | blog: Nes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    ale vsak dle meho to pro cloveka kdo umi trochu programovat to neni nic sloziteho - ja jsem to asi spatne nastinil - potrebuji jen cloveka ktery dokaze vytvorit jednoduchou aplikaci ktera dokaze komunikovat s win klientem (to vytvari nekdo jiny) - a to timto zpusobem (funkce): KOMUNIKACNI - napr
    Serverove aplikaci reknu: odesli vsem klientum zpravu "Ted probiha zaloha, prosim budte trpelivi" tak server tuto zpravu posle vsem klientum kteri jsou zrovna online (pripojeni k siti)
    +
    AKTUALIZACNI - napr
    Serverova aplikace bude moct upgradgovat vzdalene klienty zpusobem - reknu serverove aplikaci: odesli mi tyto soubory vsem klientum (pokud jsou offline tak az se pripoji) co jsou online a klient provede jejich aktualizaci.
    +
    INFORMACNI - napr
    Jednou za cas ta aplikace veme z databaze (secte hodnoty online lidi - maji ve sloupci "online" hodnotu 1 - ti offline maji 0) a posle je klientovi ktery to zobrazi.


    jak jsem jiz rikal - na toho win klienta uz mam cloveka (ktery mnoho casu nema), ale pokud by nekdo mel vice casu a dokazal by udelat oboji pak tim lepe - klient by mel umet:

    - IRC klient (pripojeni k siti a kanalu ktere jsou uvedeny na serverove aplikaci, nebo byly nastaveny v posledni aktualizaci)
    - graficky zobrazit zpravy co byly poslane ze serveru
    - automaticka aktualizace - stahnout a nainstalovat dostupne aktualizace
    - spustit .exe soubor (po zmacknuti na graficke tlacitko - cestu by v nastaveni klienta urcoval uzivatel)
    ICQ 454104749 zacatecnik v debianu 64 bit, mala znalost anglictiny
    belisarivs avatar 29.12.2007 21:41 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    Otazecka. Kde na IRC se tak nehorazne flamuje? Ja na neco takoveho jeste nenarazil.
    IRC is just multiplayer notepad.
    29.12.2007 21:48 Nes | skóre: 20 | blog: Nes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Me pokroky + zase shanim pomocnika
    nechci delat reklamu :-) - vim ze i castecne to byla i ma chyba (myslim ze jednou jsem byl vykopnuty vazne jen pro moji lenost) a nerad bych na nekoho upozornil - tem lidem jsem to rekl na rovinu a to mi staci ;-)
    ICQ 454104749 zacatecnik v debianu 64 bit, mala znalost anglictiny

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.