abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 891 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    SLAX 5.0.5 czech edition

    30.12.2005 16:58 | Přečteno: 1255× | Linux

    Tenhle článek jsem napsal pro svůj web TuxBASE.NET, ale tam si ho moc lidí nevšimne - na druhou stranu když ho budu publikovat tady bude to tak trochu reklama.
    originál se nachází zde a řekl bych že je to asi ten nejlepší článek co jsem napsal. Jedinej článek kterej mu snad ještě může konkurovat je tenhle dost bylo kecání okolo, tady je co jsem slíbil:

    Nabootovani probehlo bez problemu, po nabootovani vas SLAX vyzve abyste zadali uzivatelske jmeno, jmeno je "root" a heslo "toor" (root pozpatku). Spustite xconf ktery nastavi vase Xka a uz nebudem na nic cekat a napiseme "startx"... Jako Desktop manager je zde KDE 3.4, nabehlo mi s rozlisenim 1152x768@55Hz. Rozliseni jsem si zmenil na 1024x768@70Hz, protoze z 55Hz me po par minutach u meho monitoru Hansol 500A zacaly bolet oci. Jste-li zvykli pouzivat klavesnici s qwertz, budete si ji muset nastavit, protoze normalne je zde ceska qwerty. Pouzivateli pro pridelovani IP adres DHCP, s nejvetsi pravdepodobnosti nebudete potrebovat nic nastavovat, vse se nastavi samo a Vy tak budete moc rovnou surfowat po internetu, komunikovat s pomoci KOPETE se svymi znamymi, pripojit se na sdilene disky jibnych PC, FTP servery ci delat na siti cokoliv jineho (krome hrani her). Her si tu moc neuzijete, SLAX ma jen 3 hry Lode, Passians a KBounce. Pokud chcete pouzit SLAX v kancelari jsou pro vas zde programy Kword(text), KSpread(tabulky), KPresenter(prezentace). Pogramatori a webmasteri urcite vyuzijou Kate, nebo KWrite. Nebojte, bude na vas mluvit cesky.


    Co se tyce SW vybaveni, jsem s nim spokojeny. Jen bych vymenil webbroswer Konqueror za FireFoxe. HW podpora slaxu je skvela kdyz si vemete ze cela distribuce ma jen 200mb, me multimedialni klavesnici zde nefungujou multimedialni klavesy jinak neni na co si stezovat.


    Ovladani SLAXe je jednoduche, neco ve stylu ,,Pro pokracovani kliknete na 'pokracovat' ktere je v pravem dolnim rohu" nemeli byste mit s ovladanim vetsi problemy.


    PC ktere jsem pouzil na test

    Procesor: Intel Pentium 350MHz
    Pamet: 256MB SDRAM
    Graficka karta: S3 Trio 3D
    BEZ HDD

    Je to znackovy stroj IBM 300GL


    Obcas pri praci nestihal procesor, a tak se pocitac treba pri prohlizeni internetu zacal sekat. SLAX si zaslouzi 8 bodu z moznych 10, je to zatim nejmene narocna distribuce se kterou jsem pracovat a doporucuji ji vsem uzivatelum kteri premysleji o tom ze by si chteli GNU/Linux vyskouset. Chceteli si SLAX skusit muzete si ho stahnout na adrese www.slax.cz

    Já vím... je to příliž krátké a chybí diakritika - je to můj první článek kterej jsem kdy o Linux psal.        

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.12.2005 17:36 Honza H. | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX 5.0.5 czech edition
    Shanel jsem distro na pocitac (Celeron 333, 128 MB RAM, 4 GB HDD) pro sveho bratra (pocitacovy newbie) na prohlizeni webu a mailovani. Nechtel jsem na pocitac instalovat Win 98 kvuli virum, pocitac by musel mit antivir a firewall. Rekl jsem si, ze zkusim SLAX, pry funguje na starsim zeleze. Prekvapila me uzivatelska privetivost SLAXu a hlavne je pekny po vizualni strance (sam pouzivam FC4 a Gnome:). Instalace modulu je trivialni a docela me zarazelo, ze vse fungovalo bez problemu. Pomoci instalatoru jsem prenesl system na disk. Prenos trval asi 2 hodiny, ale povedlo se. Po prenosu na disk me stvalo, ze se pri vypnuti vzdy otevrela CD mechanika. Neresil jsem to, nemel jsem cas. Urcite se to da vyresit, SLAX je preci jen primarne urcen jako Live CD. Na uvedenem stroji behal s KDE dost pomalu. Koupil jsem jeste 128 MB RAM a moc se nezrychlil, mozna to bude diskem. Mam tu pripraveny jeste rychlejsi 10 GB disk. Pokud se SLAX nezrychli, poohlednu se po jine distribuci, presto, ze SLAX je velice kvalitni. Myslite, ze by vyrazne pomohl lepsi procesor?
    30.12.2005 17:57 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX 5.0.5 czech edition
    JJ rychlejsi procesor, na tom mim vraku to taky desne zralo CPU. Na 1.8GHz Athlonu 2200 s 512MB RAM slape skvele.
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    30.12.2005 18:09 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX 5.0.5 czech edition
    Po prenosu na disk me stvalo, ze se pri vypnuti vzdy otevrela CD mechanika. Neresil jsem to, nemel jsem cas.
    Kód, který to způsobuje je v /etc/rc.d/rc.0. Hledej příkaz cdrecord eject, který vysune všechny CD-ROM mechaniky. <reklama>Abc Linux 2005 vysouvá CD pouze tehdy, pokud je nabootováno z CD a v tom případě vysune pouze to se systémem.</reklama>
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    30.12.2005 18:15 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX 5.0.5 czech edition
    Sám mám P II 400 MHz a 256 MB RAM a Linux mi pomalý nejpřijde. Sice je to Linux From Scratch, ale Fedora Core 1, kterou jsem měl dřív, mi nepřišla o moc horší. Pro rychlý start systému se hodí rychlý disk, systém mám na disku 20 GB WD 200BB (UltraDMA/100), což bohatě stačí. Zkoušel jsem i 1,2 GB WD AC21200H (PIO 4), s tím se všechno používá hned o hodně hůř. Pokud jde o paměť, té nikdy není dost (512 MB by mě potěšilo). Rychlejší procesor by se taky hodil, ale ne kvůli systému, spíše kvůli jiným věcem. :-)
    Jardík avatar 30.12.2005 18:46 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX 5.0.5 czech edition
    Jestli chceš rychlé distro a nechceš kompilovat, určitě vyzkoušej ArchLinux (www.archlinux.org).
    Věřím v jednoho Boha.
    Jardík avatar 30.12.2005 18:52 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX 5.0.5 czech edition
    Jestli chceš rychlé distro a nechceš kompilovat, určitě vyzkoušej ArchLinux (www.archlinux.org).
    Věřím v jednoho Boha.
    30.12.2005 19:16 fakenickname | skóre: 42 | blog: fakeblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX 5.0.5 czech edition
    Právě jsem přečetl všechny Tvé nové zápisy. Držím ti palce, aby ti takové nadšení vydrželo co nejdéle. Jen musím trochu rýpnout - ta gramatika.. Slovo slyšet se přece píše s tvrdým y. Místo M$ by bylo přeci jen vhodnější napsat 'Microsoft' a když už píšeš blog, který mají číst lidé, srovnej si v hlavě, kde používat diakritická znaménka a kde ne. Na další nesrovnalosti jistě přijdeš sám, hned poté co si svoje zápisy po sobě, nejlépe několikrát, přečteš. (Nic ve zlém)
    30.12.2005 19:42 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX 5.0.5 czech edition
    Já vim no :-)
    Jinak to že M$ myslym microsoft si poznal :-D
    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    31.12.2005 11:21 kotyz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX 5.0.5 czech edition
    slax mam jako livecd nejradsi, je totiz modularni, takze pomoci .mo souboru lze snadno dodat dalsi sw, vytvorit nove .iso a vypalit - ja mam pridany gimp, firefox, thunderbird a par drobnosti. vychazel sem z killbill edice a pridal cestinu.

    dale pro muj stary pc /pentium 166mhz, 64mb ram/ mam upravenou verzi frodo /bez X/ a tam mam playmp3list /konzolovy mp3 prehravac, mp3blaster mi nevyhovuje co do ovladani/, mc a dalsi drobnosti.

    taky slax je asi jedine livecd ktere mi na tomhle zazraku nabootuje, ostatni konci na kernel panic - attempted to kill init /mozna za to muze pouziti edo a ne-edo pametovych modulu pohromade, windows a slax beha/

    jeste v budoucnu se pokusim dodat naky starsi X a lehciho spravce oken, je tam sice flux ale ten mi /ac mam 64mb ram a to mu ma udajne stacit/ stejne nanajede.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.