abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 937 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Slovensko, čo sa s tebou deje?

    17.4.2010 03:00 | Přečteno: 1352× | Politika

    Tak som sa už aj ja pridal. Pôvodne som len chcel pridať príspevok v diskusii Slovenskí daňovníci musia povinne používať softvér Microsoftu, ale keď to tak čítam, je to skôr na zápisok do blogu. O politiku som sa nikdy nejako extra nezaujímal, ale udalosti v posledných rokoch vo mne vrú a potreba s tým niečo robiť len stúpa. Žial vyznám sa len v IT, ekonomické veci mi niesú veľmi blízke, hoci podľa súčasne nastavených laťok by som mohol akýkoľvek rezort ukočírovať na výbornú. Právna oblasť mi je vzdialená ešte viacej, čo je škoda, niekde by sa dalo paragrafmi nádherne žonglovať, sem tam nejaký ten súdny proces.

    No, ale vrátim sa k tomu môjmu príspevku. Tieto veci nesmierne serú aj mňa a nebaví ma sa na to len pozerať. Či to už sú nezmyselné výplody toho najbezpečnejšieho úradu NBÚ alebo nekvalifikovaný ľuďia od spodu až hore, podvody v tendroch, totálne dosratý štátny softvér, aby sa musel čo najskorej za ešte väčšie peniaze dodávať ďalší alebo stále "vylepšovať", totálne sprznenie sk domény, nemožnosť všetko vybaviť čisto elektronicky a 3x atď.

    Prečo by napríklad štát nemohol zobrať linuxové jadro a postaviť vlastnú distribúciu, ktorá by sa používala na všetkých úradoch, školách a podobne? Veď tie peniaze, ktoré idú do licencií, by mohli spraviť neskutočne veľa práce a ešte tým aj prispieť k vývoju. Za tejto vlády bolo preflákaných a rozkradnutých možno 100 miliard Sk, ak by sa na niečo takéto vrazilo treba 50 miliónov ročne... No škoda hovoriť, reálnejšia je zrejme predstava slovenskej výpravy na Mars.

    To samé aj veci ako portál drsr.sk, pokial mám správne informácie, od roku 1992 až do dnes bolo do tohto investovaných približne 1,5 miliardy Sk. A výsledok? Na zaplakanie... Teraz hľadajú za 140000€ hardvér, ale neviem prečo mám pocit, že hardvér nebude celý problém...

    A skutočná perla, že polke národa pripadá všetko v úplnom poriadku a druhá polka si povie "no čo už, ajtak s tým nič nespravím".

    Mať tak aspoň to právne vzdelanie, tak u každej možnej príležitosti štát žalujem všade, kde sa to len dá a u všetkých možných inštitúcií podávam rôzne sťažnosti a podobne, no žial nemám, z práva som tupý :((( Môžem akorát tak o tom písať alebo v lepšom prípade byť niekomu tŕňom v päte.

    Myslíte, že je nejaká šanca, že by sa našli nejakí ľuďia, ktorých tieto veci tiež takto dožierajú a snažili sa to tým našim politikom, úradom, inštitúciám a neviem komu všetkému čo najviacej znepríjemniť? Neznášam nespravodlivosť a hlúposť a obzvlášť, ak mi niekto pľuje do tváre.        

    Hodnocení: 85 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.4.2010 08:23 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Šance že se najdou lidí možná je. Jak u vás tak u nás. Ale také se může stát, že se lidi budou krčit po mnoho let, až pak se houfně neštvou a nechají přesvědčit nějakým spasitelem fašistického nebo komunistického typu. A bude ještě hůř.
    17.4.2010 08:35 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    A nebo se pokusit ono distro pro stát dát dohromady, sehnat někoho vlivného, kdo ho prosadí. Ti co vydělávají ty balíky, se takhle chovají. Nezdržují se žalobami na stát, hledají spojence uvnitř státu. A shánějí peníze pro svou činnost.

    Ale tenhle můj návrh by mnozí mohli vnímat jako návod k lobbysmu. Jenže v každé společnosti, jsou na špici ti, co dokáží něco udělat, vytvořit koalici s mocnějšími a bohatšími v té chvíli a sehnat z jejich strany pro svůj produkt nejvíc podpory a zákazníků ochotných produkt konzumovat. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    17.4.2010 11:22 Bruce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Lenže to presadenie by fungovalo presne ako v iných prípadoch - daj niečo aj mne, navýšime to o 70%, 40 si nechám ja a ty tiež budeš mať vačší zisk. Ak nie, tak neprejdeš podmienkami výberu :( A kto už na toto pristúpi, tak sa dá s určitosťou povedať, že ten výsledok aj tak bude vyzerať.
    AraxoN avatar 17.4.2010 08:57 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Žalovať štát nepomôže. Vysúdiš maximálne nejaké odškodné - ale hádaj, kto sa na to odškodné poskladá? Politici a úradníci nie.
    17.4.2010 11:31 Bruce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Podľa mňa by to význam mohlo mať. Jednak by sa o tom písalo a pokiaľ niečo ľuďom stále vtĺkaš do hlavy, tak tomu časom uveria. A pokiaľ sa podarí niečo vysúdiť, zaplatia to daňový poplatníci, ale tie peniaze sa následne dajú použiť na financovanie rozumných projektov, teda peniaze sa dostanú tam, kam by sa mali dostať za normálnych podmienok. Dajú sa podporovať rôzne open source projekty alebo treba školstvo, oblastí, kde sú potreba peniaze je veľa. Určite by som to nerobil pre svoje vlastné obohatenie sa, to by som sa zaradil medzi ostatných parazitov.
    juraj-bit avatar 17.4.2010 10:18 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Čím horšie - tým lepšie, o to skôr príde koniec. Vred treba nechať vyhnisať, prasknúť a potom sa v tom hnise alebo utopiť alebo vydezinfikovať choré tkanivo ale tak aby nezostalo ložisko niekde zastrčené nedotknuté, teda ak by som mal parafrázovať jedného ruského šľachtica s príliš individualistickými sklonmi menom Alexandr, ni kameň na kameni nezostal.
    17.4.2010 11:37 Bruce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    To je možno pravda, ale za akú cenu. Niektoré veci, ktoré sa presadia, sa už nedajú len tak zvrátiť, prípadne to má potom ťažké dôsledky.
    17.4.2010 10:25 Lord Vetinari
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Existuje aj dost pozitivnych stranok. Napriklad vyzera, ze cez dalsie volby sa SNS a HZDS do parlamentu nedostanu. AK sa to stane budem velmi vyrazne oslavovat (==opijem sa do nemoty).
    17.4.2010 11:40 Bruce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Na jednu stranu je to veľké plus (ak to teda skutočne takto dopadne), na druhú, v regionálnych štruktúrach tieto subjekty stále zostanú a veľa z nich len prezlečie kabát. Pod novým menom to nebudú iný ľuďia.
    17.4.2010 11:51 Lord Vetinari
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Iste ostanu v niektorych regionalnych strukturach. Ale tam sa ich schopnost okradat vyrazne znizi a co je hlavne budu okradat lokalny region/mesto/dedinu - teda nie mna. A hlavny sasovia nebudu moct kabat prezliezt. Ostanu na ocot.
    corwin78 avatar 17.4.2010 11:01 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Představ si, že existují přesně takoví lidé, kterým to není jedno a snaží se s tím něco dělat. Jsou to pirátské strany vznikající po celém světě. Byl jsem na tom stejně, jako ty, bylo mi na zvracení z toho bordelu co u nás je. Pak vznikla Česká pirátská strana, a já, přesně podle rčení: "co si neudéláš sám, to nemáš", jsem do ni vstoupil. Doufám, že se nám podaří v letošních volbách uspět a budeme mít příležitost s tím něco udělat. Nedělám si iluze, že budeme mít nějaký extra vliv na dění v naši zemi, ale začneme tato témata aspoň tahat na světlo a po čase a spoustě tvrdé práce snad zvítězíme.

    Pokud máš tedy zájem pro to něco udělat, tak jsem si jistý, že naši kolegové ze Slovenské pirátské strany tě mezi sebe rádi přivítají.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    17.4.2010 12:20 Bruce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Pirátov som sledoval, ale niesom presvedčený o možnosti ich úspechu. Samozrejme som rád, že tu sú ľudia, ktorým niektoré veci vadia a snažia sa proti tomu bojovať. Môj názor, prečo nemajú veľké šance na úspech by som zhrnul asi takto:

    1. nemajú šancu zasiahnuť širšiu základňu voličov, už len ten názov veľa ľudí odradí. Na ľudí treba ako v reklame, teda poriadnou marketingovou masážou.

    2. neviem posúdiť odbornosť "pirátov", ale mám pocit, že toto bude najväčší problém. Ak niekto chce do parlamentu, nestačí tam ísť s odhodlaním zmeniť veci k lepšiemu, ale treba mať ľudí, ktorí sú odborníci v rôznych oblastiach a majú v nich bohatú prax.

    3. vystupovanie - u pirátov si pamätám len jednu "diskusiu" (neviem o žiadnych ďalších) a ten človek nemal žiadne skúsenosti s verejným vystupovaním a celé to dopadlo katastrofálne. Politika je tvrdý boj a pokiaľ niekto nebude vedieť vystupovať a byť riadnym rečníkom, tak ho ta druhá strana strašne zotne.

    Veľa o vás neviem a rozhodne nechcem znevažovať čo robíte, body čo som popísal vychádzajú z toho, čo som všetko o vás zachytil v médiách/blogoch a aký mám z vás momentálny pocit. Do politiky by som sa asi za každú cenu nehrnul a zameral by som sa najprv na kritiku, informovanie o problematike, navrhovanie možností, diskusie, zbieranie skúseností a verejné vystupovanie. Na tom treba veľmi zamakať a vedieť sypať argumenty z rukávu, až potom je možné ísť ďalej.

    O Slovenskej pirátskej strane nič neviem, zatiaľ o nich nikto nepísal, skúsim sa na nich pozrieť a uvidím, či sa nájdu nejaké prieniky predstáv.
    corwin78 avatar 17.4.2010 14:44 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Pokud myslíš rozhovor s Bobošíkovou, tak to byla jednoznačně katastrofa. Nicméně Kamil v tom byl trochu nevinně, protože rozhovor byl točené hned po zakládacím sjezdu a neexistoval tehdy žádný program a nic. Vysílán pak byl mnohem později, kdy již byla situace značně odlišná a dost nás to poškodilo - možná to byl dokonce záměr, ale nechci spekulovat. Momentálně Kamil už není předsedou ČPS a nový předseda je v médiích trohu jiné kafe. Můžeš ho vidě třeba v pořadu Michaely Jílkové - Máte slovo z 25.3. Diporučuji shlédnout, třeba budeš příjemně překvapen. Na ČT jsme byli již několikrát, odkazy by se jistě našli na našich stránkách. Jinak nás v médiích moc neuvidíš, některým vlivným lidem totiž nejdou příliš pod fousy naše názory ohledně autorských práv.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    17.4.2010 14:13 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Tihle naivkové... ale propaganda pěkná. Škoda jen, že ČPS je asi to samé, jako když banda geeků volila zelené, protože slibovali podporu oupn sours softvéru.

    Ale dobrý, už jenom měsíc a půl a bude klid.

    A jen tak mimochodem - politici, obzvlášť když nemají ani jedno křeslo v parlamentu, toho na světlo moc nevytáhnou. To dělají novináři tím, že něco vyhrabou a pak se v tom rejpou.

    No a tady trochu začíná ten problém, že tihle vzteklí psi demokracie věnují spoustu elánu hrabáním ničeho na Čunka, na kterého přes veškerou snahu nakonec taky nic nenašli, ale vyhozená spousta peněz a povinnost občanů používat program a OS, o který občan nestojí, to je maximálně na jednu dvouminutovou reportáž.

    Takže piráti, jestli chcete být užiteční, dejte se na novinařinu a pište někam, kde je náklad řádově ve sto tisícech prodaných výtisků denně. V politice uděláte hovno a naděje, že se vůbec dostanete nad hranici státního příspěvku... no doufám, že ve skutečnosti jste dostatečně soudní na to, abyste nevěřili, že se vám tohle povede.
    Quando omni flunkus moritati
    corwin78 avatar 17.4.2010 14:56 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Já naopak věřím, že se nám podaří přes těch 5% dostat. V celkových číslech, když si vezmeš volební účast, to zase není tak moc. Ostatně, i kdyby to nevyšlo a bylo to méně, tak se nám aspoň podaří získat nějaké finance, abychom mohli pokračovat v činnosti, být více vidět, což je důležité a každý hlas se počítá. Pokud tedy souhlasíš s naším programem, tak o tvůj hlas stojíme, je důležitý. Pokud si totiž to co ty řekne každý, pak tu šanci nemáme a u moci bude pořát ten stejný ksindl. Jak jsem psal, nečekáme zázraky, ale musíme ukázat, že lidi náš program zajímá. Ostatně podívej se na program ODS. Ohledně elektronizace státní správy a pár dalších věcí to vypadá, jako by u nás měli špiona :-) To co jsi psal o psaní do velkých novin je nesmysl, ty mají pod palcem úplně jiné strany, pro které páni redaktoři píší na objednávku a tvoří vhodné kauzy ve vhodný čas.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    drc avatar 17.4.2010 16:48 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    To co jsi psal o psaní do velkých novin je nesmysl, ty mají pod palcem úplně jiné strany, pro které páni redaktoři píší na objednávku a tvoří vhodné kauzy ve vhodný čas.
    Trošku mimo a přesto imho k věci:

    Možná vám novináři nevěnují patřičný prostor, ale musíte si taky umět udělat vlastní prezentaci. A upřimě -- hlásat v ČR něco o "Pirátské Internacionále" může jenom blbec nebo negramot. viz zde

    Nehledě například na banner k A.C.T.A., který -- zřejmě vtipně -- kopíruje bolševickou propagandu z 50.let. Nevím jak váš volič, ale já se moc nesměju.

    Používat prostředky bolševiků ve straně, která se chce profilovat jako ochránce osobních svobod a soukromí, chce kus talentu.
    corwin78 avatar 17.4.2010 17:08 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Myslím, že v tom banneru vidíš něco, co tam není. Nejsem jeho tvůrce, takže nemohu s jistotou říci, jak byl zamýšlen, ale já v něm spíš vidím orwelovskou symboliku.

    Co se týká "pirátské internacionály" jak tomu říkáš - není to nic nového. ČPS a ostatní strany vznikly po vzoru té Švédské a od začátku vzájemně spolupracují. Naši snahou je tuto spolupráci prohloubit, protože je myslím jasné, ža sami nikdy v globalizovaném světě neuspějeme. Ostatně téměř všechny strany v Česku jsou členy nějakých "internacionál" viz. Evropský parlament.

    Navíc za svou vlastní osobu mohu říct, že nesdílím ten "Český" Euroskepticismus. Domnívám se, že pramení spíš ze strachu a takové té uťáplosti, než z racionálních základů. Pokud si budeme o sobě myslet, že jsme malí a bezvýznamní a že v tom velkém a zlém světě nemůžeme nic změnit, tak to tak skutečně bude. Já si to nemyslím.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    drc avatar 18.4.2010 10:23 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?

    Poznámka úvodem: Pirátská internacionála NENÍ můj termín -- klikni si prosím na ten odkaz. Tenhle termín používá oficiální web (nikoliv fórum) ČPS.

    Tak jo, politické strany navazují mezinárodní spolupráci -- to je úplně normální, ale snad ani komunisté nejsou tak hloupí, aby to dnes pojmenovali "internacionála".

    Internacionála totiž není jenom obyčejné slovo pro mezinárodní spolupráci, že... Co si čech představí pod slovem internacionála dobře reprezentuje stránka na wikipedii: Internacionála (politika)

    Dolar jako symbol zla, imperialismu, etc. Kde jsem to už viděl? No, myslím, že to nebylo v ilustracích k 1984.

    A něco na čtení o internacionále
    corwin78 avatar 18.4.2010 10:38 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Pořád si myslím, že se tam snažíš najít něco, co tam není. I strýček Skrblík měl v očích co chvíli dolary a není to komunista :-D Dolar je prostě symbol pro peníze obecně, vzhledem k tomu, že se jedná o univerzální platidlo (Kč by tam asi nepůsobilo dobře a € zatím nemá ten břink). Ostatně ACTA má svůj původ v USA.

    Uznávám, že pojem internacionála je z historického hlediska nešťastný.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    17.4.2010 21:58 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Nebudu volit piratskou stranu z jednoho duvodu - nepochopili, ze jsou novodobi marxiste.

    Tak jako Marx psal v 19. stoleti o tom, ze by delnici meli vlastnit vyrobni prostredky, oni chteji v podstate zrusit nebo eliminovat tzv. autorska prava. Tedy, podobne jako Marx, chteji, aby "intelektualni vlastnictvi" neskoncilo v rukou uzke skupiny lidi.

    Problem je, ze to nechapou. Nema smysl volit lidi tak politicky neschopne, ze nechapou svuj vlastni program.
    corwin78 avatar 17.4.2010 22:19 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Příteli, obávám se, že jste to spíše vy, kdo nechápe souvislosti. Já se tomu zamozřejmě nedivím, ostatně do nás hustí různé IFPI a podobné organizace svoje "pravdy" o tom, jak by mělo autorské právo vypadat řadu let a jak se říká, stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Ostatně, pirátské strany nechtějí zrušit autorské právo, nejsme žádní komanči, abychom znárodňovali. Jde nám o jeho výraznou revizi, protože je nespravedlivé jak k autorům, tak jejich spotřebitelům. Ono slovo autorské je totiž v jeho názvu spíše omylem, protože z něj profituje úplně někdo jiný, právě na úkor autorů. Chceme, aby začali fungovat mechanizmy trhu - pokud se tedy bavíme o zábavním "průmyslu" a nebyla omezována tvůrčí činnost a poškozována práva spotřebitelů.

    Osobně vám doporučuji začit tím, že si přečtete výbornou knihu Lawrence Lessiga - Free Culture, možná vám to otevře oči.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    17.4.2010 23:04 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Nic ve zlem, ale ja Free Culture cetl (a v originale - v te dobe jeste cesky preklad nebyl).

    Ja si uvedomuji, ze nechcete (vsichni) zrusit autorska prava. Ale tady jde o neco jineho, a to je prave to, co mate s Marxismem spolecne (a mimochodem, ja to nerikam jako nutne spatnou vec, ja jsem levicak, i kdyz vuci teto veci jsem ambivalentni, akorat mi vadi, ze si to neuvedomujete - je to podle me hruba znamka politicke naivity o tom, proti cemu stojite).

    To co mate spolecne je boj proti prostrednikum, kteri neco vlastni, a maji z toho zisk, aniz by museli pracovat. Samozrejme, vy budete namitat, ze autorska dila lze nekonecne kopirovat, ale realny majetek ne, a tedy je to rozdil. Ale to je podle me (a nemam tenhle nazor dlouho) jenom zastupny argument.

    Podivejte se na to, co maji oba typy majetku spolecne. Zakony na jejich ochranu, ktere dovoluji, aby je nekdo vlastnil, a jenom diky tomu vlastneni z nich mel zisk. Bez tech zakonu by ani jeden druh majetku nemohl efektivne existovat.

    Druhou vec, kterou maji spolecne, ze neni principialne zadny problem ty majetky vyuzivat vsemi. Spolecne vlastnictvi realneho majetku je i v kapitalismu pomerne bezna zalezitost, a neni s tim zadny problem.

    Muzeme vyuzit te analogie, a podivat se na to, jak by vypadal program CPS (ktery uprimne moc neznam). Napriklad, vezmete si pozadavek vyuzivani OSS ve statni sprave. Jak byste se treba tvaril na analogicky pozadavek jine strany, ze ve statni sprava musi dat prednost firmam, ktere jsou zase statni, popr. vlastnene svymi zamestnanci? Asi byste se na to dival divne. Ale je to vlastne to, co chcete. Akorat misto realneho vlastnictvi je tam vlastnictvi intelektualni. A tak by se dalo pokracovat.
    17.4.2010 23:24 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Jo, a jeste dve veci:

    1. Free Culture je skvela knizka, to souhlasim. Ovsem podobne argumenty o tom, jak je realne sdilene vlastnictvi fajn, lze nalezt take (napr. existuji doklady o tom, jak stoupa produktivita zamestnancu v podnicich jimi vlastnenych a rizenych).

    2. Dnes je nam intelektualni vlastnictvi neprirozene, protoze moznost digitalne kopirovat nemame dlouho a proto neexistuje efektivni ochrana. Az zavedou vsechna ta opatreni na ochranu intelektualniho vlastnictvi (a oni je nakonec zavedou, to si budte jisty), lide to zacnou brat uplne stejne jako realny majetek. Zacnou to povazovat za beznou vec, stejne jako povazuji za beznou vec, ze nekdo bezpracne vydelava na vlastnictvi realneho majetku.
    corwin78 avatar 18.4.2010 09:35 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Pokud tedy neznáte program ČPS, tak to prosím napravte, je na našich stránkách a nezabere vám to mnoho času. Zjistíte, že autorské právo není zdaleka naše jediné téma a v současné době finanční a hospodářské recese snad ani to nejdůležitějsí.

    Myslím, že náš hlavní spor s majitely autorských práv je v tom, že oni se (zcela přirozeně) brání změnám, které přináší vývoj technologií, společnosti a poznání. Bohužel, na rozdíl od jiných oborů, které pod tlakem vývoje zanikly, nebo byly nuceny se transformovat (což je zcela přirozené), tzv. velký obsah má k dispozici obrovské finanční prostředky a oporu v zákonech (a hlavně zákonodárcích), která jim umožňuje udržovat aktuální nepřirozený stav, což se jim zdá nyní výhodnější. Jejich byznys není v podstatě nijak ohrožen, nemusí bojovat s konkurencí a má faktický monopol, který je na rozdíl od jiných oborů, kde jsou monopoly regulované, tento podporován. Faktem je, že dnes je role a význam těchto "prostředníků" díky technologiím podstatně nižší, ale ne zcela zbytečný. Oni mají prostor na trhu a uplatnění a je nezbytné, aby o něj začali bojovat v konkurenčním prostředí jako ostatní. Máte pravdu v tom, že se domnívám, že ty hlavní zisky by se měly přenést na ty, komu opravdu patří, tedy autorům a performerům. Prostředníci by měli pracovat pro ně a ne naopak.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    belisarivs avatar 17.4.2010 16:49 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Tvuj postoj nechapu.

    Mas tu strany, ktere v politice uz nejakou dobu jsou. V podstate jsou to sami gauneri, ktere obcan zajima akorat kolem voleb. Cili nevolitelni.

    Pak tu mas nove strany s vetsi ci mensi sanci se dostat do parlamentu. Takovou aktivitu jednoznacne vitam.

    U tebe mam pocit, ze nevis koho volit (tusim jsi to psal). Mozna tak SSO. Nevim, me tahle strana moc nenadchla. Na jednu stranu udajne nechteji vystoupit z EU, na druhou stranu Mach napsal knihu Jak vystoupit z EU. To moc neuklidni. Je to strana, ktera ma sance dostat se do parlamentu zhruba stejne jako pirati.

    Navic, oni pirati toho maji ve svem programu trochu vic nez jenom sdileni hudby.
    IRC is just multiplayer notepad.
    18.4.2010 00:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    U tebe mam pocit, ze nevis koho volit
    Já mám hlavně pocit, že volit nemá cenu. Proto půjdu, hodím to tam SSO, abych si mohl odfajfkovat splnění občanské povinnosti. Nedělám si nejmenší iluze, že by se dostali do Parlamentu (tipuju, že nedosáhnou ani na státní příspěvek), ale aspoň - podle názoru některých - budu mít právo nadávat na politiku.

    Možná to vypadá jako hodně pesimistický postoj - a taky je. Parlament si opět rozdělí gauneři z ČSSD, komunisti, slibotechny a zloději z ODS a "čerstvý nový vítr" TOP09. Podle výsledku voleb nebude dobře nebo špatně - bude špatně nebo hůř.

    Zkrátka si opravdu narozdíl od některých, kteří věčně doufají, nedělám iluze, že by volby mohly něco zlepšit.
    Quando omni flunkus moritati
    belisarivs avatar 19.4.2010 08:57 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Na tomhle se neshodneme. Ale OK, tvuj nazor respektuju.

    Jenom abych popsal jak to vidim ja:

    Problem vidim v tom, ze tvuj nazor sdili vetsina naroda. Koukni na volebni ucast. No, ona mozna nekdy byla nadpolovicni, ale i tak znatelna cast sla "splnit obcanskou povinnost" jako ty. Nicmene mam za to, ze je volebni ucast zpravidla kolem 40%. Cili 60% blije.

    Cili, celkovy problem neni v tom, ze lidi voli blbce, ale v tom, ze lidi z velke casti nevoli vubec. A pritom kdyby volili, tak se jejich vaha musi nutne projevit.

    Cili, takova rezignace na volby nahrava nejvetsim stranam.
    IRC is just multiplayer notepad.
    19.4.2010 17:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Cili, celkovy problem neni v tom, ze lidi voli blbce, ale v tom, ze lidi z velke casti nevoli vubec. A pritom kdyby volili, tak se jejich vaha musi nutne projevit.
    Otázka je, kolik z nich by taky volilo ty blbce, co tam už jsou.
    Quando omni flunkus moritati
    17.4.2010 11:32 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Tak ako sa teraz kradne na Slovensku, tak sa nekradlo este nikdy (ak nepocitame hlavnu fazu Meciarovskeho rozkradnutia statu - v tej dobe sa ale este kreoval stat, statna sprava, atd. takze sa ta arogancia a bezbrehost rozkradania tazko porovnava). Pozoruhodne je, ze na vplyv a riadiace nitky maju stale ti iste komunisticke kadre, spinavi udavaci STB, vsivave komunisticke spiny na sudoch s mafianskymi kamaratmi atd. Velka skoda, ze rovolucia bola zamatova...mohlo to vyzerat podstatne inak, keby tato haved ostala vysiet na kandelabroch. Smutnejsie je vsak, to, ze typicky Slovak je bud prepity degenrovany odpad, ktoremu sa sucasna situacia paci a pochvaluje si alebo trulo, ktory v krcme bude nadavat, ale na druhy den zas bez slova ohne chbat a pokorne bude vsetko znasat.
    17.4.2010 11:50 Jaris | skóre: 19 | blog: Jaris
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    17.4.2010 13:24 lelo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    No, ale reakcia NBU (teda okrem zmeny hesla na Sr-nbu-321), je že oni sú schopný "certifikovať" akýkoľvek systém, len im ho treba na certifikáciu dať. A DRSR to vraj ani nežiadalo...

    Klamú, zavádzajú a vždy tak budú....

    To múžeš len si narýchlo spočítať koľko teraz koncom volebného obdobia sa ide do IT natrieskať, koľko sa dalo za uplynulé roky, koľko dala vláda pred nimi. A porovnáť koľké hovno z toho sa obstaralo.

    Pri týchto nákladoch na IT by malo mať každé ministerstvo svoju Amálku, každý úradníček aspoň Bc informatik a zatiaľ....

    Máme vo vláde jednu tetku Vierku, teda zráta ti rýchlejšie ako Amálka... ale tá škoda čo za ňou ostáva...

    12.06.2010 vyber nových....a o 4 roky pomudruje sa zas.
    17.4.2010 12:52 rita-gabriela
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    To ale nemůže fungovat jinak, protože co je "státní", to je ničí, žádnou konkrétní osobu nebolí, když musí ty peníze zaplatit.
    vencour avatar 17.4.2010 16:34 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?

    Nesedí mi to, že říkáš, že Slováci, ty horké hlavy, si řeknou "my s tim nic neuděláme" ... se nějak snadno vzdáváte ;-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    17.4.2010 18:09 Marián André | skóre: 10 | blog: Qblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    Ďalší prídavok k aktuálnej fraške - zive.sk, na zaplakanie je, že to obšľahli z free-css.com (vidno to aj v kóde stránky) ale copyright zmazali.
    xxxs avatar 17.4.2010 18:17 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    takze si prisiel na to, ze politici nekonaju efektivne v ramci verejneho blaha a citis sa byt podvedeny. to je neprijemne. co s tym urobime?
    17.4.2010 19:34 Bruce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    To, že štátna správa funguje najmenej efektívne z pomedzi všemožných mechanizmov, je jedna vec, tu ide ale hlavne o to, čo si politik môže a čo nemôže dovoliť. Ak sa politici naučia, že si nemožu z ľudí robiť šašov, situácia sa môže zmeniť. Nečakám ľaliovo čistú politiku, ale určitú slušnosť a zodpovednosť v nej. A čo s tým urobiť? Tlačiť na nich všetkými možnými cestami a nedať im vydýchnuť.
    xxxs avatar 17.4.2010 19:46 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovensko, čo sa s tebou deje?
    mozes agitovat, medializovat, stazovat sa, sudit, kandidovat, ale vzdy budes musiet presvedcit niekoho, kto ma urcitu formu moci o tom, ze mas pravdu. drzim palce a neverim.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.