abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 707 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    19.10.2011 07:46 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker

    Na MOBAC a podobné rastrové záležitosti má napr. OSM komunita (aspoň tá jej časť, ktorá má blízko k serverom OSM) ťažké srdce.

    Takže súčasťou free cool in - ového linux riešenia je, ak chcem používať rastrové mapy od OSM, aj vlastný tile server pre OSM.

    19.10.2011 09:41 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker

    Na MOBAC a podobné rastrové záležitosti má napr. OSM komunita (aspoň tá jej časť, ktorá má blízko k serverom OSM) ťažké srdce.

    Se ani moc nedivim, když OSM zůstal jako jedinej zdroj v MOBAC... Celej problém map spočívá v tom, že se podklady nedaj vůbec, nebo za rozumnou cenu, koupit jako celek. Například zmiňovanej atlas ČR bych si mnohem radši za dvě stovky koupil, než si doma vytvářel kopii mapy.cz a psal skripty na její zpracování. Ale není kde...

    Každý má právo na můj názor!
    mirec avatar 19.10.2011 07:52 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Tak toto mi nasadilo chrobáka do hlavy. Vymeniť iPhone za N9, alebo lacnú nokiu?
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Jaromír Svoboda avatar 19.10.2011 08:38 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Trekbudy mám taky, na Nokii 6230i. GPS přijímač mám QSTARZ BT-Q818. Největší výhoda této kombinace přístrojů je ta, že oba používají stejný typ baterie (myslím, že BL-5C a ekvivalentní). Takže když GPS zrovna nepoužívám a vybije se mi baterie v mobilu, jednoduše přehodím baterie a mobil používám dál. Užitečné v případě, že když se mobil nečekaně vybije a není čas ho nechat nabít. GPS logování jsem zatím nepoužil, jen mapy.
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    19.10.2011 09:56 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker

    Obrovskou výhodou integrovanýho GPS modulu je zase to, že ho nikdy nezapomeneš doma a netaháš s sebou dva krámy místo jednoho.

    Nemluvě o podstatně složitější "konstrukci" držáku (držáků) na kolo a vyšší spotřebě energie.

    Každý má právo na můj názor!
    19.10.2011 10:20 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Co? Ta externí krabička vydrží 15 a více hodin v chodu a telefon s BT bude mít asi menší spotřebu než telefon s GPS... Nehledě ke kvalitě příjmu.
    19.10.2011 10:41 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Ta externí krabička vydrží 15 a více hodin v chodu

    15h je málo. Přesněji řečeno je to míň, než vydrží moje 2710. Nicméně dle dalších příspěvků to asi bude víc.

    Telefon s BT bude mít asi menší spotřebu než telefon s GPS...

    To je slovo do pranice. Já bych odhadoval, že BT "žere" víc než GPS neboť zařízení musí na rozdíl od GPS i vysílat. Ale změřený to nemám.

    Nehledě ke kvalitě příjmu.

    Mám foťák s GPS, kterej má signál tam, kde už ho turistickej Garmin nemá... Co se spotřební elektroniky týče, je kvalita příjmu spíš o použitym chipu, než o použité "anténě".

    Každý má právo na můj názor!
    19.10.2011 12:53 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Já mám několik let starou nokii se SirfStarIII, možná to dneska bude lepší.
    19.10.2011 13:20 radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Záleží jak BT provozujete. Pokud jenom ukládáte data (zaplej logger) a nejste připojen přes bluetooth s jiným zařízením, pak je spotřeba nižší (nejspíš spadne bluetooth část čipu do nějakého sleepu). Já mám třeba často modul zapnutý pořád během cesty (pověšený někde na batohu), často ukládám trasu a navigaci (mapu v mobilu) si zapnu jenom na rozcestí (jednoduše řečeno), nebo prostě kdykoliv je potřeba, je to rozhodně příjemnější než čekat pokaždé na zalogování gpsky; baterku v mobilu tímto způsobem ušetřím a jak už jsem psal o BT starost nemám, protože vím že mi vydrží. Jinak program Mobile GMaps je celkem žrout: dokáže vycucnout baterku za šest hodin. -- Možné to je, ale moc se mi nezdá, že by vám vydržela navigace běžet tak dlouho se zapnutým displejem. Pokud to tak opravdu je, pak je to paráda. -- Přesnost je právě, to proč jsem si BT v té době kupoval čip MTK II byl hodně přesnej a citlivost skvělá (pro moji potřebu stále stačí). Narozdíl od předchozí generace čipsetu tenhle už je schopen fungovat (většinou) i v kapse nebo v místnosti kus od okna, což u té předchozí generace (mám vyzkoušeno) nešlo (bylo to peklo někde v lese). To už je, ale pár let zpět, takže předpokládám, že přesnost se u současných mobilů zlepšila (dřív tomu tak nebylo). Nezapomeňte, že externí modul můžete umístit na nějaké lepší místo, třeba na krosnu nebo na přístrojovku v autě. Telefon pak můžete mít kdekoliv. Poslední byl právě jeden z důvodů proč se kamarád s jeho novou nokií, která měla také gsku, připojoval v autě přes můj gps modul; protože pokud chtěl mít mobil na nějakém rozumně viditelném místě -- v půjčeném autě bez držáku --, tak zas neměl signál.
    19.10.2011 14:03 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Možné to je, ale moc se mi nezdá, že by vám vydržela navigace běžet tak dlouho se zapnutým displejem.

    Displej se samozřejmě při neaktivitě vypíná.

    Nezapomeňte, že externí modul můžete umístit na nějaké lepší místo, třeba na krosnu nebo na přístrojovku v autě.

    Na čelním skle, kde je na mobil nejlíp vidět má i nejlepší signál. Na kole by se dalo spekulovat, jestli na představci je horší signál než třeba v kapse camelbaku na zádech, ale měřitelnej rozdíl tam IMHO moc nebude.

    protože pokud chtěl mít mobil na nějakém rozumně viditelném místě -- v půjčeném autě bez držáku --, tak zas neměl signál.

    Nenapadá mě jediný místo v mém autě, kam bych telefon bez držáku mohl umístit tak, abych viděl na display (a zároveň na vozovku) a ten tam sám držel. Výhoda libovolně umístitelného modulu mi tak v tomto případě přijde zcela irelevantní...

    Každý má právo na můj názor!
    19.10.2011 14:48 radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Tak jak dlouho vám tedy opravdu vydrží se zapnutou navigací a tunerem telefonu, aby se vám někdo mohl dovolat? S tím místem na kole je to na pováženou pokud jezdíte jako paní starostová, tak máte určitě nejlepší signál na představci :). Pardón! :) Ten telefon v našem Fiatu byl umístěn na takovém tom odkládacím místě pod autorádiem; na přístrojovce všude padal, držet ho v ruce tak dlouho bylo nepohodlné. -- Někdy je každá další překážka, opravdu na škodu, zejména pokud se pohybuje v hustém lese. To poznáte pokud si data ukládáte, protože pak musíte všelijaké zbloudilé nepřesné body promazat a je s tím zbytečná práce. Ale to už uvažuji o loggeru, pro navigaci je to do jisté míry jedno (pokud vám signál často nevypadává).
    19.10.2011 15:28 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Tak jak dlouho vám tedy opravdu vydrží se zapnutou navigací a tunerem telefonu, aby se vám někdo mohl dovolat?

    Ten čas v textu je navigace + logování. Po většinu jízdy je nicméně display vypnutej, dívat se na display prostě není kdy :-). Pokuď ale přijíždim na křižovatku, kterou už nemám v hlavě, ťuknu do displeje a okamžitě vidim svou polohu a nejbližší okolí. Po ~10s od posledního stisku klávesnice se display sám vypne, měl jsem za to, že takhle fungujou všechny rozumný turistický navigace.

    Někdy je každá další překážka, opravdu na škodu, zejména pokud se pohybuje v hustém lese. To poznáte pokud si data ukládáte, protože pak musíte všelijaké zbloudilé nepřesné body promazat a je s tím zbytečná práce. Ale to už uvažuji o loggeru, pro navigaci je to do jisté míry jedno (pokud vám signál často nevypadává).

    Nikdy jsem s kvalitou záznamu problémy neměl. V extra členitém a/nebo hustém terénu občas ulítne na grafu rychlost, ale to snad ani nemá cenu filtrovat. "Diracův impuls" někam k 200km/h si každej odfiltruje okometricky sám :-).

    Každý má právo na můj názor!
    19.10.2011 16:10 radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Podle toho co píšete to vypadá opravdu na kandidáta, který by mohl nahradit mojí starou nokii. Ty parametry co uvádíte vypadají slušně. -- Já záznam trasy archivuji a dávám s fotkami na net většinou ještě s grafem převýšení; ono to pak nevypadá hezky -- ani ten jeden zbloudilej bod, o převýšení ani nemluvě. V případě BT se nejedná jen o jeden ustřelený bod, ale třeba shluk bodů. Odfiltrování všelijakých nešvarů už mám podchycené různými utilitakami, ale musí s tím člověk něco dělat, a už jenom to mi ne vždy je po chuti. Pokud máte výsledky tak přesné, mohla by vycházet zajímavě také přesnost v nadmořské výšce, která bývá -- u BT -- právě v hustém lese dost zmrvená (jinak celkem použitelná). Odpadlo by pak načítání dat z DEM.
    Jendа avatar 19.10.2011 19:08 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    pro navigaci je to do jisté míry jedno
    Pokud nemá kompas AND (naviguje i pěšky OR točí se v křivolakých městských uličkách OR geocachuje), je to občas na prášky.

    -- paní radová
    Jendа avatar 19.10.2011 19:04 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Na kole by se dalo spekulovat, jestli na představci je horší signál než třeba v kapse camelbaku na zádech, ale měřitelnej rozdíl tam IMHO moc nebude.
    Trošku něco málo tam poznat je (družice sledované „přes mě“ mají trochu nižší RX level), ale libovolná jiná překážka (stromy, zástavba) je mnohem větší tragédie, protože zatímco já jenom stíním, překážky odráží. Doporučuji někdy projet alejí na 50.02742N, 14.40030E a sledovat reportovanou rychlost ;-). Jednou jsem zase bloudil v úzkých pražských uličkách a navigace se ani nedokázala fixnout (!).
    19.10.2011 21:13 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Nejhorší jsou husté jehličnaté lesy - jednou jsem si vyjel log a bylo vidět, že před vstupem do jedné obzvlášť husté části lesa bylo všechno v pohodě, ale v lese jsem neměl ani jeden údaj o poloze dokuď jsem neprolezl na cestu, kde bylo alespoň trochu vidět nebe. V podobných situacích si vždycky vzpomenu na onen vtip, kde se učitelka ptá dětí, proč v pohádce o Jeníckovi a Mařence vylezl Jeníčke na strom, a děti odpoví "Aby měl lepší signál" :-)
    20.10.2011 09:20 radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Hustá zástavba je ještě větší průser. Nejvíc zákeřné jsou úzké uličky, kde projede sotva jedno auto a po obou stranách je vysoká zástavba (v čechách o žádném takovém místě snad ani nevím: pokud je, tak stačí udělat pár kroků jinam, a nějaký prostor se vždycky najde). Tehdy jsem měl na cestách po Indii zmiňovaný Evolve a byl jsem kolikrát nahranej. (Ještě připočtěte vliv počasí, které výsledek také ovlivní.) Logování v takových mizerných podmínkách trvá pak snad minutu (pokud se povede); jak už jsem psal, já nechávám BT často zapnuté, i když ho nepotřebuju (v těhle případech obvzlášť) a pak většinou (pokud dojde mezi tím ke ztrátě signálu) je už logování rychlejší a hlavně nemusím nic zapínat, ale jen kouknu jestli svítí BT -- pověšené na kšaňdě batohu -- "signál ok", a pokud ano, tak vyndám z kapsy mobil a kouknu kde jsem. Může se to zdát jako hloupost, ale někde není opravdu záhodno působit okatě (např. v některých ulicích Delhi, jak jsem se přesvědčil). Tím, že budete natahovat ruce s novým telefonem, chytaje signál ve zmíněné zástavbě (kde ho kolikrát ani nechytnete) budete určitě terčem pozornosti všelijakých lidí. Tak zjišťuji, že potřeby pro cyklo-uživatele a pěško-uživatele se mohou v drobných -- podle mě podstatných detajlech -- celkem lišit.
    20.10.2011 10:21 radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Při frekvenci, kterou gps přijímá to s odrazama nemůže být zas tak horké. Spíš bych řek větší roli bude hrát útlum.
    Jendа avatar 19.10.2011 19:00 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Možné to je, ale moc se mi nezdá, že by vám vydržela navigace běžet tak dlouho se zapnutým displejem. Pokud to tak opravdu je, pak je to paráda.
    Nevím, jak mobily s navigací, ale Garmin eTrex HCx žere při 2,5 V 80 mA. Displej ani vypnout nejde, jen podsvícení.
    19.10.2011 14:05 wetrewrtew
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Můj BT gps modul Evolve Itraxx vydrží 20 hodin provozu a na Slunci 30 hodin (má solární článek). A bluetooth žere polovinu toho co integrovaný Sirf3 v pda. Ttj. výhodnější na výdrž je pro mě externí modul.
    19.10.2011 14:22 radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Ten jsem měl na zkoušku půjčený, škoda, že pak už žádný se solárním panýlkem na truh nebyl, jinak bych si ho asi koupil. Evolve měl ještě tu předchozí generaci čipsetu, která nebyla tak přesná a byla méně citlivá. Také byl skoro o půlku levnější, protože neměl logger.
    19.10.2011 10:17 radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Používám už přes dva roky Nokii 6234 (s Mobile GMaps) a Qstarz BT-Q1000x a jsem spokojen. Sice v případě této kombinace výhoda stejné baterky padá, ale nikterak mi to zatím nevadilo. Na víkend jezdím bez nabíječky na mobil a zatím se mi nestalo, že bych nevyšel ani při delším používání. Qstarz BT-Q1000x dobiju tak jednou za měsíc při běžném používání navigace (prostě když nevím kudy -- pěšky nebo v autě nebo když hledám kešku). Mám vyzkoušeno, že Logger modulu Qstarz BT-Q1000x vydrží ukládat trasu tři dny při celodenním chození po horách; v linuxu je gps plně podporován, stažení dat do počítače v rozumném formátu není problém. Zatím jsem o koupi smarthphonu kvůli navigaci neuvažoval, a když vidím jak jsou večer někteří jedinci na čundru dychtivý po elektrické zásuvce -- aby ty své přístroje mohli na druhý den dobít --, tak myslím, že ještě se svou starou nokií a gps modulem nějaký čas vydržím.
    19.10.2011 08:39 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Vždyť to není kolo, ale horal...
    19.10.2011 09:00 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    to už je funkcema skoro jako iphon - až budeš sundávat tu kobercovku z ruky, tak je to zároveň depilátor :-)
    19.10.2011 09:01 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Ne smartphone, kterej z výběru vyřadili i na živě, protože jeho výdrž na baterky je směšná a nestačí ani na jednu jedinou vyjížďku.
    mno, nevím, jaké vyjížďky děláš ty, ale mně posledně FreeRunner vydržel logovat první polovinu trasy a tvrdil, že mu zbývá přes polovinu baterky, pak jsem mu přes oběd trošku přidal, a do večera v pohodě přežil - a to prosím byla originální, tedy letitá baterka, a obecně ten krám má jisté potíže s powermanagementem (taky se mi občas stane, že se nějak zblázní a opakovaně se probouzí ihned po uspání, kterýmžto stylem je schopen celou baterku vyžrat za tři-čtyři hodiny, čili snad ještě rychlejš, než když je zapnutej nonstop)

    jinak s výdrží na baterky u něj opravdu nemám problém :-p
    19.10.2011 09:51 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    mno, nevím, jaké vyjížďky děláš ty, ale mně posledně FreeRunner vydržel logovat první polovinu trasy a tvrdil, že mu zbývá přes polovinu baterky, pak jsem mu přes oběd trošku přidal, a do večera v pohodě přežil

    Vzhledem k tomu, že když jedu sám, tak nestavim vůbec a s kamarádama jenom abych na ně počkal ;-), tak stavět v půlce vyjížďky na dobytí telefonu není vůbec myslitelný. Navíc většinou se stejně pohybuju mimo teritorium ČEZu.

    A co se týče "battery packu" - víš kolik to váží?! Nevrážim do kola tisíce na uštření pár gramů jenom proto, abych pak vozil takovou zátěž! :-)))

    Každý má právo na můj názor!
    19.10.2011 11:06 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Vzhledem k tomu, že když jedu sám, tak nestavim vůbec a s kamarádama jenom abych na ně počkal ;-), tak stavět v půlce vyjížďky na dobytí telefonu není vůbec myslitelný.
    nechápu, kde jsi vzal "na dobití telefonu", když jasně píšu "přes oběd"

    jestli ty vydržíš jet bez občerstvení od rána do soumraku, tak ... tak si pěkně kurvíš zdraví :-p

    kromě toho:
    Navíc většinou se stejně pohybuju mimo teritorium ČEZu.
    nevím, čí teritorium ona hospoda byla, nicméně je to jedno, neb jsem stejně nenabíjel ze sítě, tudíž jsem mohl klidně dobíjet i po cestě
    A co se týče "battery packu" - víš kolik to váží?! Nevrážim do kola tisíce na uštření pár gramů jenom proto, abych pak vozil takovou zátěž! :-)))
    a víš kolik vážíš ty? ;-)
    19.10.2011 11:42 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    a víš kolik vážíš ty? ;-)

    No tak jistě, nějaký ty gramy bych asi mohl ušetřit i na sobě, ale to by znamenalo přestat pít pivo a víc si (zdravě) vařit. Na to ale neni čas ani chuť, takže radši "tunim" kolo ;-)

    Každý má právo na můj názor!
    multi avatar 19.10.2011 11:48 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Na to ale neni čas ani chuť
    Jenom vymluvy, pak tedy nejsi zadny sportovec. A pivo se chlastat muze, jen se to musi umet!
    Jendа avatar 19.10.2011 20:07 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    A on někde psal, že je sportovec? ;-)

    To, že jezdím po Praze na kole, taky přece automaticky neznamená, že jsem sportovec (se svým metrákem…).
    Jendа avatar 19.10.2011 20:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    A co se týče "battery packu"
    Něco podobného jsem si chtěl přidělat na svůj Siemens C72, ale má úplně debilní firmware a tak mu na druhé straně nestačí zdroj napětí, ale chce si povídat přes I2C, na což jsem neměl nervy :(. Teď jsem upgradoval na nějakou low-end Nokii nevimkolik a tam vypadá, že to jde, ale akumulátor má ještě docela dobrý, tak nemám důvod.
    víš kolik to váží?! Nevrážim do kola tisíce na uštření pár gramů jenom proto, abych pak vozil takovou zátěž! :-)))
    Tuhle se mě někdo ptal, proč mám přední odpruženou vidlici, když mám odpružení stejně vypnuté. No přece protože tam už byla, to ji mám jako vyměnit? :)
    xxx avatar 19.10.2011 14:14 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    No ja nevim. Prijde mi to jako peknej voser porad kontrolovat stav napajeni. Mimochodem, pisete, ze vydrzel logovat prvni polovinu trasy, to znamena, ze mel celou dobu vypnuty display, ze? Pokud ano, pak je ta vydrz smesna. Bastly mam rad, ale v tomhle pripade jsem rad za svuj eTrex, do kteryho vlozim pred vikendem baterky. V sobotu rano ho zapnu, na noc vypnu a v nedeli vecer stale neni vybitej. A to nejenze loguje, ale zaroven i podle nej naviguju.
    Please rise for the Futurama theme song.
    19.10.2011 15:08 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    No ja nevim. Prijde mi to jako peknej voser porad kontrolovat stav napajeni. Mimochodem, pisete, ze vydrzel logovat prvni polovinu trasy, to znamena, ze mel celou dobu vypnuty display, ze? Pokud ano, pak je ta vydrz smesna.

    Přesně. Pokuď to vydrží jenom logovat jenom pár hodin (říkejme spíše pár desítek minut), je to k ničemu. Pkuď na tý 2710 za výlet "nešáhnu" na display, na stavu baterky se celý to logování prakticky neprojeví...

    Bastly mam rad, ale v tomhle pripade jsem rad za svuj eTrex, do kteryho vlozim pred vikendem baterky. V sobotu rano ho zapnu, na noc vypnu a v nedeli vecer stale neni vybitej. A to nejenze loguje, ale zaroven i podle nej naviguju.

    Specializovaný přístroje maj samozřejmě své opodstatnění. V Alpách tak s tou Nokií pro jistotu neloguju, ale zapínám jenom když je to potřeba pro orientaci ;-). Výhoda Garminu v těhle oblastech je i v tom, že se nevyšťaví na hledání GSM signálu, kterej tam neni. Nechápu, proč ta Nokie v módu "letadlo" vypne i GPS modul... To jediný mě na ní trochu sere.

    Každý má právo na můj názor!
    19.10.2011 16:55 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Pokuď to vydrží jenom logovat jenom pár hodin (říkejme spíše pár desítek minut), je to k ničemu.
    jasně, od desíti ráno do sedmi večer je jenom pár desítek minut ...
    xxx avatar 19.10.2011 17:37 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Pokud ho nakrmite v hospode :)
    Please rise for the Futurama theme song.
    19.10.2011 16:54 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Mimochodem, pisete, ze vydrzel logovat prvni polovinu trasy, to znamena, ze mel celou dobu vypnuty display, ze?
    ne, to neznamená

    ano, většinu času byl display vypnutý

    ale taky jsem ho občas vytáh, minimálně u každýho rozcestníku abych si udělal split, a sem tam jsem se i podle něj orientoval (krom toho, nevim, kolik toho prosvítil v ledvince, když se nejspíš občas nějakým náhodným dotykem rozsvěcel)
    Pokud ano, pak je ta vydrz smesna.
    hm, a co ta druhá polovina trasy? - nepsal jsem, že po první polovině by byl komplet vybitej, ba právě naopak ...

    a co takhle nesoudit jen podle mého konkrétního kousku, nýbrž zamyslet se nad tím, jaké by to bylo mít baterku novou a ne přes tři roky starou?
    Bastly mam rad, ale v tomhle pripade jsem rad za svuj eTrex,
    to ale není zrovna low-cost řešení, že?
    do kteryho vlozim pred vikendem baterky. V sobotu rano ho zapnu, na noc vypnu a v nedeli vecer stale neni vybitej.
    no, takže místo jednoho dne vydrží dva ... viz výše, s novou baterkou by to FR taky mohl dát ... takže???
    A to nejenze loguje, ale zaroven i podle nej naviguju.
    to znamená, že má pořád svítící display?
    xxx avatar 19.10.2011 17:56 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker

    No je to reseni levnejsi nez Freerunner. Spis pri cene $3790 za 10ks bych pochyboval o lowcostovosti Freerunnera.

    Spekulovat o tom co by vydrzela nova baterka nema smysl. Imho tri roky neni zas tolik, a treba u Nokii jsem zadnej vyraznej pokles vydrze nezaznamenal.

    Takze porad jsme u toho, ze aby FR vydrzel ty dva dny, tak je treba neustale resit, kdy mu trochu prifouknout. Co komfort, kdyz trochu pretahnu. Jak se s FR manipuluje pri pripojenem battery packu? Co kdyz prsi/mrholi je vlhko? Co kdyz ho zapomenu vypnout. Pro me je to reseni s nulovym komfortem, kdy servisem navigace stravim vic nez jejim pouzivanim. K eTrexu (konkretne Vista HCx) pribalim 2 nahradni tuzkovky a muzu bez obav vyrazit.

    Co se tyce displaye, tak ukazuje porad. Je moznost regulovat podsiviceni, ale i s vypnutym (den), nebo minimalnim (sero, noc) je bez problemu citelny.

    Na druhou stranu chapu, ze kdyz ma nekdo hracku jako FR, tak je super, ze s trochou ujmy na komfortu, se da pouzivat jako tur. navigace.

    Please rise for the Futurama theme song.
    20.10.2011 00:43 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    No je to reseni levnejsi nez Freerunner. Spis pri cene $3790 za 10ks bych pochyboval o lowcostovosti Freerunnera.
    chtěl jsi říci při ceně 0,nic za FreeRunnera, protože toho už mám, plus pár minut na nahrání příslušného software ...
    Spekulovat o tom co by vydrzela nova baterka nema smysl. Imho tri roky neni zas tolik, a treba u Nokii jsem zadnej vyraznej pokles vydrze nezaznamenal.
    že má někdo selektivní paměť a vidění, a nějaký jev nepozoruje, neznamená, že tento jev neexistuje - já taky nemám subjektivní pocit, že by noťas od přítulky vydržel významně míň než v době, kdy byl novej, ale věřím interní diagnostice, která tvrdí, že baterka je pod polovinou kapacity, no a i při této víře je vysvětlení onoho subjektivního pocitu jednoduché, tak trošku jsem se totiž motal kolem linuxího powermanagementu a vím, že v pár věcech to za tu dobu docela pokročilo pozitivním směrem, a navíc jsem si tuto teorii jednoduše ověřil tím, že při plné zátěži jde noťas do kytek za pár minut, zatímco zamlada vydržel chřoupat přes hodinu

    takže ... máš přesně změřeno, kolik ty tvé Nokie vydržely nové a teď, a s jakou zátěží (btw, u telefonu hraje roli i třeba zhušťování sítě BTS)?
    Takze porad jsme u toho, ze aby FR vydrzel ty dva dny, tak je treba neustale resit, kdy mu trochu prifouknout.
    proč "neustále"?

    - zase jenom argumentační podpásovka ...
    Co komfort, kdyz trochu pretahnu. Jak se s FR manipuluje pri pripojenem battery packu?
    +- stejně jako bez
    Co kdyz prsi/mrholi je vlhko?
    v dešti nejezdím a nějakých pár kapek přežije
    Co kdyz ho zapomenu vypnout.
    hm, a ten eTrex jako má nějakou pojistku proti zapomnětlivým uživatelům?
    Pro me je to ...
    fajn, však já ti to taky necpu - já jsem pouze oponoval tvrzení, že smartphony jsou na nic a že nestačí ani na jedinou vyjížďku, svým protipříkladem, že mi bohatě stačil ...
    kdy servisem navigace stravim vic nez jejim pouzivanim. K eTrexu (konkretne Vista HCx) pribalim 2 nahradni tuzkovky a muzu bez obav vyrazit.

    to jsou kydy, přestaň laskavě vymejšlet píčoviny, všichni už jsme pochopili, že seš zamilovanej do svýho super cool jednoúčelovýho šmejdu od Garminu
    Co se tyce displaye, tak ukazuje porad. Je moznost regulovat podsiviceni, ale i s vypnutym (den), nebo minimalnim (sero, noc) je bez problemu citelny.
    oukej, takže používá modernější technologii, to jsem nevěděl

    v tom případě je ovšem teda smutný, jak mizernou má výdrž - dle příspěvku výše je to prakticky stejný jako FR, kterej si ale chudák ještě musí navíc na ten displej svítit (a ještě řešit GSM komunikaci)
    Na druhou stranu chapu, ze kdyz ma nekdo hracku jako FR, tak je super, ze s trochou ujmy na komfortu, se da pouzivat jako tur. navigace.
    mno, každej to holt máme jinak - pro mě je komfort to, že si na tom vejletě můžu dát to pivo (a třeba přitom dobíjet), místo abych sušil hubu, protože jsem vypláznul 6-11 kKč za krabičku, co pořádně použiju třikrát do roka ... ano, jsem chudej linuxák, kterej si kvůli splátkám na byt atd. nemůže dovolit kupovat dvě takový krabičky každej tejden
    xxx avatar 20.10.2011 01:18 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Ok. Takze vy mate spekulace o vydrzi, ze mozna dva dny s novou baterkou. Tvrdite, ze pro srovnani ma Freeruner 0 hodnotu. Vytasite se s cenou 6-11k, pricemz na Alze je cena 4700, pokud jste chudej student tak poridite klidne i za 3k pouzity. Prihodite nejakou tu osobni invektivu a pak mluvite o argumentacni podpasovce. Jdete se bodnout.
    Please rise for the Futurama theme song.
    21.10.2011 18:08 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    mno, s cenou 6-11 kKč se vytasil autor blogu, a o FR netvrdím, že má hodnotu 0, nýbrž že když už ho mám, tak zprovoznění logování na něm nepředstavuje další finanční investici ...

    to by ale chtělo chtělo přečíst si (a třeba i pochopit) nač reaguješ - což jsi zjevně neudělal; a pokud někdo takovej v diskusi prudí, nemůže se divit, že si na svou adresu vyslouží nelichotivý vyjádření ... škoda, že nejde po netu poslat pár facek, to bys teprv potom mohl pořádně brečet, jakej seš ublíženej chudáček, kterej vůbec, ale vůbec nezačal napadat jako první
    multi avatar 20.10.2011 07:58 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    3 dny FR se starou baterkou vyrdzi pokud se pouziva pouze jako telefon

    jinak muzu z osobniho pozorovani potvrdit to, ze u "nove" baterky vs denne pouzivane je rozdil asi 1/3 v jeji kapacite

    PS:nastesti freerunner ma (napr oproti Nokiim pokrocilejsi powermanagement u baterek!), takze nepozoruji problemy s nabijenim vybijenim a ukazatelem stavu jako u dumphonu, kdyz uz je baterie jeta.
    multi avatar 19.10.2011 11:09 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Kdyz si linuxak neco koupi tak to uziva byt by musel vyrazit ven. Ja mam FreeRunner a hakuju s nim i neustale na kole Osobne mam otestovano, ze z drzaku mobil nevylati ani pri salte.

    Linuxakoj jiste neni treba vysvetlovat vyhody a moznosti tohoto zarizeni.

    Na baterku me to vydrzi i dlouhou vyjizdku, v pripade ze pak zapadnu do hospody, tak radsi uz beru nahradni baterii. Pripadne zle specilani dobijeni samozrejme doresit dle konkretniho ucelu. Ja mam specialni redukci se zdrojem a autonabijec.

    19.10.2011 11:36 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker

    Nic proti takovému bastlení, ale auto-držák pro Nokii stojí 120,- a připevněnej je za 10min. A navíc je ještě o pár gramů lehčí ;-)

    Každý má právo na můj názor!
    multi avatar 19.10.2011 11:40 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    ale drzi festovne a gramy radsi shazuju na sobe ;-)
    Jendа avatar 19.10.2011 20:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    A já za ten kousek plastu pro eTrex vyplázl skoro tři stovky. Škoda, že jsem tehdy ještě neměl přístup k RepRapu, dneska bych si to vytiskl :-).
    Jaromír Svoboda avatar 19.10.2011 15:56 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Martine, zajímalo by mě, jaký displej ten tvůj telefon má, koukal jsem do specifikací, že rozlišení je 240×320, 262 tisíc barev. No a mě zajímá, jestli ten displej je aktivní (při vyplém podsvícení displeje vidíš v pohodě hodiny - Nokia 6230i, E50, ...) nebo pasivní (displej zhasne a nic neuvidíš - Nokia 5000 a spousta dalších mobilů). Když jsem venku a je slunce, tak na 6230i vidím na displej pořád v pohodě a na 5000 mám velké problémy se čtením obsahu obrazovky. A když se dívám na hodiny tak při dostatečném světle nemusím nic mačkat na 6230i.
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    Jendа avatar 19.10.2011 20:12 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    při vyplém podsvícení displeje vidíš v pohodě hodiny
    Co hodiny. Nevěřil jsem svým očím, když jsem poprvé viděl na (barevném) eTrexu bez podsvícení úplně všechno!
    Jaromír Svoboda avatar 19.10.2011 20:28 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    No, měl jsem na mysli ten spořič displeje u Nokií, co ukazuje hodiny, jinak když ti zhasne displej, dá se to v pohodě číst na světle.
    Nevěřil jsem svým očím, když jsem poprvé viděl na (barevném) eTrexu bez podsvícení úplně všechno!
    To je pěkný :-)
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    19.10.2011 20:54 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Navigace Garminu mívají kvalitní transleflexivní display, který i v barevné verzi jde na dostatečném světle číst bez nutnosti osvětlení (tj. čím víc větla, tím lepší čitelnost). Navíc se většinou dá nastavit i přímé ovládání podsvícení typu vypni/zapni, což se dost hodí pří velmi proměnných podmínkách osvětlení.
    Jaromír Svoboda avatar 19.10.2011 21:33 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Tak Nokia N810 má taky takovej displej, sám tak třeba v dálkovejch dopravních prostředcích čtu, když přes okno praží slunce. Mám tam applet Advanced Backlight, kde se dá na N810 vypnout podsvícení (na N800 to nedělat). Zajímalo by mě srovnání mého tabletu s tou navigací.
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    19.10.2011 23:29 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Hmmm, někde jsem viděl testy a pro "městsko-chodecké" prostředí to bylo spíš ve prospěch telefonů, obzvlášť pokud můžou používat online mapy, zatímco u aut mírně vedly navigace. Osobně bych doporučoval jeden typ jen v jednom případě a to je turistika, protože outdoorové navigace jsou přeci jenom dělané na drsnější zacházení. Existují sice outdoorové telefony i GPS, ale v podobných případech je lepší mít dva samostané přístroje než jeden jediný.
    20.10.2011 00:21 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker

    Display je aktivní, ale s jeho "čtením" na slunci jsem nikdy neměl výraznější problém. Například tady hodně zmiňovaný Garminy se mi subjektivně "čtou" hůř než ta Nokie.

    Každý má právo na můj názor!
    19.10.2011 19:53 loki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Jako bastleni pekny (az na tu kobercovku, to je humus), ale s profi resenim od garminu na kolo se to neda srovnat. A proc by mel Linuxak mene penez? Co je to typicky Linuxak? To jako vy? Formulujte priste prosim vety poradne a nepodporujte debilni klise, ze Linuxaci maji nutne malo penez a proto pouzivaji Linux. Ja Linux pouzivam pro to, abych mel vice penez :D
    20.10.2011 00:02 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    Jako bastleni pekny (az na tu kobercovku, to je humus), ale s profi resenim od garminu na kolo se to neda srovnat.

    To je pravda. Je to totiž ve všech pro mě podstatnejch parametrech lepší - je lehčí, jsou pro něj lepší mapy (Garminovský vektory mi přijdou strašně nepřehledný) a je asi tak 4x levnější. O ostatních funkcích "v ceně" ani nemluvě...

    Každý má právo na můj názor!
    20.10.2011 01:04 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    nepodporujte debilni klise, ze Linuxaci maji nutne malo penez a proto pouzivaji Linux. Ja Linux pouzivam pro to, abych mel vice penez :D

    To že chcete více peněz implikuje, že jich máte málo. Q.E.D.

    Každý má právo na můj názor!
    19.10.2011 22:52 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    20.10.2011 00:51 hepčík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    typický linuxák ovšem na takové zařízení nemá peníze

    možná vymačkat beďary a jít na brigošku místo tej vaší komprese kermelu
    20.10.2011 01:09 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker

    Vy jste mi ale suvenýr!

    Každý má právo na můj názor!
    21.10.2011 08:11 radun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Low cost GPS tracker
    To chce klid! Já jsem linuxák a peníze nazbyt nemám, pokorně přiznávám.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.