abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 785 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby

    11.5.2008 23:58 | Přečteno: 3496× | Jen tak | poslední úprava: 12.5.2008 12:33

    Když jsem minule psal o Eee 900, sotva byl prcek vybalen z krabice. Teď mám však za pasem první těžce vydřené poznatky (které se lze samozřejmě dočíst v příručce, ale do manuálů koukají jen looseři, nebo ne?) a konečně jsem založil hardwarový záznam na Abc (Asus Eee PC 900).

    Jak tedy probíhalo experimentování?

    Úvod pro cucáky

    Předem podotýkám, že wiki na eeeuser.com je výborný zdroj informací. Samozřejmě tam zabrousíte, jen pokud jste baby a bojíte se tít do živého, aniž byste předtím nastudovali, kde se už před vámi spálili jiní. My, správní chlapi, se na wiki koukáme až po akci, takže si můžeme bez uzardění říct, že jsme na všechno přišli sami (a strávili přitom jedno slunečné odpoledne za zataženými žaluziemi přepisováním startovacích skriptů a bootováním záchranných distribucí z xD karty ukradené z foťáku...).

    Pokračování pro frajery

    Nejprve jsem zatoužil po Advanced Mode, tedy po normálním KDE desktopu. Po chvilce zkoumání jsem zjistil, že v /usr/bin jsou skripty startfull.sh a startsimple.sh. Ani po bližším ohledání mi však nebylo tak docela jasné, jak to funguje. Vypadalo to, že při startu do Advanced režimu se nejprve stejně spustí Simple a pak teprve začne nabíhat KDE. Pozdější konzultace s wiki potvrdila, že to není bug, nýbrž feature a že pokud se vám to nelíbí, je nutné na to jít jinak, než jak to vymysleli v Asusu.

    Poníženě jsem vyzkoušel postup uvedený ve wiki, ale se zlou se potázal, neb ve verzi 900 jsou startovací skripty trochu jiné (posléze mi došlo, že pod svícnem bývá tma a hned to první řešení, které je ve wiki uvedené, by mělo fungovat bez potíží -- to jsem však zprvu rovnou přeskočil, jelikož bylo nazváno "Easy Way"; vybral jsem si "Manual Way"...). O několik úprav skriptu startsimple.sh později (a o stejný počet rebootů později) jsem sice věděl, kde je zakopán pes, ale zůstal se zacykleným mrňousem, který odmítal řádně naběhnout.

    Na řadu přišlo bootování z live distra (vybral jsem si SLAX, protože jsem ho už dlouho nepoužíval a byl jsem zvědavý, jak teď vypadá). Trochu problém byl s hledáním vhodného média, páč Eee PC má slot pro SD karty, ale takovou doma žádnou nemám (resp. mám, ale v navigaci a s tou se mi manipulovat nechtělo). Pak mi však došlo, že mám přeci foťák a do něj xD karty. Takže jsem nejprve na kartu nahrál SLAX a pak nabootoval Eee 900 rovnou ze čtečky xD karet. Vypadalo to dost kuriózně, ale fungovalo to. Zpočátku jsem byl v pokušení zkusit nabootovat přímo z foťáku, ale pak mě přemohla lenost a zvolil jsem méně geekovskou, ale o to snazší variantu.

    SLAX mě potěšil a když jsem se zorientoval v bludišti aufs oddílů, na které je rozdělený hlavní disk Eee, opravil jsem vše potřebné a konečně mohl bez potíží systém zapínat do Simple i Advanced režimu. Chudinka KDE, které Asus dodává předinstalované, je tak ořezané, že je div, že vůbec trochu funguje. I tak je však nutné nejprve doinstalovat balíčky kicker a ksmserver (a to navíc z repozitáře pro 701, protože v repo pro 900 nejsou pro jistotu vůbec).

    Po chvíli blbnutí s nastavením KDE jsem usoudil, že Simple Mode má také něco do sebe a rozhodl jsem se dát mu ještě šanci (a IceWM také, i když Fluxbox nakonec asi zvítězí).

    Další neutříděné postřehy

    Přečetl jsem si "hloubkovou" recenzi Eee 900 na eeeuser.com a hřálo mě u škodolibého srdce, když jsem zjistil, že mi z Hong-Kongu dorazila o poznání lepší verze, než jaká je k sehnání v Anglii. Především jde o baterii. Moje je 5800mAh, kdežto v Evropě jsou zatím distribuovány Eee 900 s 4400mAh. Prý za to však může požár v továrně asusího dodavatele baterií a Asus prohlásil, že ty slabší baterie lidem bezplatně vymění. Hmmm, pěkné gesto.

    Dost mě překvapilo, že Eee recenzované na eeeuser.com jeho majiteli nabíhá 25 vteřin. Moje je kupodivu se vším hotové za 11 - 12 vteřin. To mě potěšilo. Horší to kupodivu je s dobou vypínání, jelikož ta se také občas protáhne na těch 10 - 12 vteřin, což je dvojnásobek hodnot uváděných v recenzi.

    Další věc je hlučnost větráku. Recenzent ji porovnává s modelem 701 a dochází k názoru, že u 900 je mnohem uřvanější. Z čehož vyplývá, že jsem buď nahluchlý, nebo je 701 tichý jako lví pšouk. Můj exemplář totiž sice větrákem čas od času vrtí, ale i v tiché místnosti se musím naklonit tak do vzdálenosti 20 cm, abych to vůbec zaslechl.

    Také mě zarazilo, že v krabici s prckem nebyla žádná DVD ani CD. Na webu jsem se dočetl o tom, že 701 i 900 mají být dodávány s CD s win ovladači a DVD pro obnovení systému (je to i v tištěném manuálu, ale ten jsem, věren výše popisované zásadě, otevřel až dnes u snídaně). Že by mi poslali krabici, které někdo o tahle média ulehčil? Vše se vysvětlilo takto:

    Já: Hele, když jsi uklízela krabici od mrňouse, zatímco já se kochal, nevšimla sis tam dvou cédéček?
    Milá: Ne, nic dalšího tam nebylo.

    druhý den:

    Já: Určitě tam nebylo aspoň jedno DVD?
    Milá: Ne, vždyť to povídám.

    ...bere do ruky krabici...

    Milá: Hele, jedno tu je.
    Já: Tak prima, aspoň něco. A je to CD nebo DVD?
    Milá: To nevím, ale tady je ještě další.
    Já: Aha...

    Fonty

    Nakonec zmínka o fontech. V základní instalaci jsou DejaVu, MS fonty pro web, nějaké Lucida a Nimbus. Doplnil jsem svůj oblíbený Tahoma, bez kterého se cítím nesvůj. Ten se Microsoftu fakt povedl. Kromě toho bylo ještě potřeba přidat Terminus.

    Ještě bylo potřeba upravit antialiasing, protože to výchozí nastavení mi vůbec nevyhovovalo. Spousta lidí to má oblíbené a dost distribucí to tak má v základní konfiguraci, ale pro mě jsou ty tenounké čárečky jako za trest. Kdo má ty vyzáblé muší nožky číst? Chvilku jsem zkoušel, jak by na displeji vypadalo písmo bez AA, ale ani to mi nesedlo, takže jsem skončil u nastavení, které používám i všude jinde. Screenshot ukazuje všechny tři varianty: okénko s bezdrátovými sítěmi má fonty ještě v původním nastavení, pod ním je správce souborů bez AA a nakonec Konqueror s AA, který mi vyhovuje.

           

    Hodnocení: 95 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Shadow avatar 12.5.2008 19:16 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby
    U mně zvítězil jako WM Ratpoison. Zejména u mé 701ky se hodí zahodit dekorace oken a dát více prostoru aplikacím. Xandros jsem definitivně opustil a nahradil ho svým oblíbeným Arch Linuxem. Sice jsem strávil dost času rozebíháním toho, co v Xandrosu normálně funguje (on ten HW není až tak Linux-friendly, jak by se na první pohled mohlo zdát - zejména wifi je pain-in-the-butt), ale výsledek stál za to.

    Jsem zvědavý, jak to bude s EeePC vypadat tady v ČR, českou verzi 701ky jsem zatím ještě neviděl, ačkoliv měla být AFAIK vypuštěna už někdy v dubnu. A 900ka se sem patrně bude dostávat ještě dlouho. Je to škoda, podle mého by dostupnost česky lokalizovaného linuxového EeePC mohla rozšíření GNU/Linuxu mezi běžné uživatele pomoct. Místo toho dělá ASUS čachry s WXP a s lokalizací EeePC si dává na čas.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    12.5.2008 23:31 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby
    Nevím jak u 701, ale u mě stačí pro lokalizaci Simple režimu nastavit české locale. Překlady všech popisků už v simpleui.rc jsou. Samotné programy by potřebovaly doinstalovat české lokalizační balíčky, ale to nemůže být tak těžká práce...
    Shadow avatar 13.5.2008 00:29 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby
    U 701ky byl trochu problém s českou klávesnicí, kdy bylo nutno pro správnou funkci jednak upravit nastavení xorg.conf (pro simple režim, v advanced mode to jde přes KDE ovládací centrum), a pak ještě odinstalovat SCIM, který dělal problém u háčků a čárek.

    Jinak (kompletní) česká lokalizace pro 701ku k dispozici je, tedy neoficiální, je samozřejmě možné použít i vaši metodu, těžká práce to není... pro mne vůbec ne... ale nutnost práce s příkazovou řádkou (popř. prohledávání diskusních fór) ke zprovoznění zásadní funkcionality EeePC nezanechá u běžného uživatele zrovna dobrý dojem. Proto bych out-of-the-box fungující lokalizaci ze strany ASUSu uvítal.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    13.5.2008 08:50 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby
    ale nutnost práce s příkazovou řádkou (popř. prohledávání diskusních fór) ke zprovoznění zásadní funkcionality EeePC nezanechá u běžného uživatele zrovna dobrý dojem
    Myslel jsem to tak, že kdyby Asus chtěl, tak by s tím neměl moc práce.
    12.5.2008 19:27 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby
    Skoro bych o eee taky uvažoval, jen ta cena mě kapku odrazuje. Abych se ale nejdříve podíval po čtečce karet, jak se znám :-)
    Only Sith deals in absolutes.
    16.5.2008 20:53 Ludek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby
    Pisete, ze nakoupeno v Hong Kongu. Jak je to s napajecim adapterem a dulezitejsi dotaz - kde jste nakupoval? Diky
    18.5.2008 13:00 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby
    Napájecí adaptér má klasický "osmičkový" (nevím, jak se tomu říká) vstup pro kabel, který je možné u nás za pár korun koupit. Ten dodávaný má stejnou koncovku jako používají v Anglii.

    Kupoval jsem přes eBay, ale touhle dobou by měl být už k dispozici i prostřednictvím evropských prodejců.
    25.5.2008 10:48 Ondřej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby
    Dobry den, v jakem jazyce prosim mate aplikace- FolderManager, VideoManager atd, kdyz mate eee z Hongkongu? Ja jsem si jeden kousek dovezl z Taiwanu. Vse je ale na nem v tradicni cinstine- teda krom hlavnich rozhrani. Nevite, jestli lze jazyk zmenit? Pripadne, je mozne nekde sehnat recovery DVD v anglictine? Ja mam zase pouze tradicni cinske. Pokud by byl nekdo ochoten mi jej vypalit, byl bych mu velice zavazan! Naklady bych samozrejme uhradil. Diky! O.
    25.5.2008 11:41 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby
    Všechny aplikace mám v angličtině, ale většinu lze i počeštit pouhým nastavením locale. Btw, jakou máte klávesnici? Já na ní mám pouze anglické znaky - nikoliv kombinaci angl. a čínských.

    Recovery DVD vypálit mohu. Kontaktujte mě e-mailem přes profil na AbcLinuxu a dohodneme se.
    25.5.2008 22:05 Ondřej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby
    Děkuji za odpověď! Počeštění pomocí sudo dpkg-reconfigure locales jsem zkoušel, ale nějak se mi nepodařilo vybrat/zahvězdičkovat cs_CZ.UTF-8 ani deaktivovat čínštinu. Ani enter, ani vpis hvězdičky nefungoval-- nebo je na to nějaký speciální hmat? S linuxem jsem nikdy nepřišel do styku, takže opravdu nevím. O češtinu mi ale tolik nejde, klávesnici jsem si na ČJ nastavil, ostatní klidně muže zůstat v AJ. Jenom se chci zbavit té všudypřítomné čínštiny. Jinak klávesnici mám anglicko-čínskou.
    25.5.2008 22:16 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby
    Ani enter, ani vpis hvězdičky nefungoval-- nebo je na to nějaký speciální hmat?
    Nepletu-li se, tak v tomto prostředí je potřeba použít pro "zaškrtnutí" (tj. vložení hvězdičky) mezerník. Enterem se dialog rovnou odešle.
    25.5.2008 22:39 Ondřej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby
    Aha, děkuju moc za radu. Mezerník je asi jediná klávesa, kterou jsem nevyzkoušel. OS teď mluví česky, aplikace ale zůstaly čínské.
    25.5.2008 22:46 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby
    Mohu zkusit vypálit to DVD. Jak jsem psal výše - ozvi se prosím na e-mail přes můj profil a můžeme se dohodnout.
    21.10.2008 20:31 Tak to jo :D
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asus Eee PC 900 - návody jsou pro sraby
    :D tak to jo.. "navody jsou pro sraby" :D:D:D http://www.woozoo.wz.cz/

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.