abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 793 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Synchronizace Mandriva Linuxu a Windows Mobile-překlad WIKI

    1.3.2009 19:25 | Přečteno: 1457× | jakápak kategórie | poslední úprava: 1.3.2009 19:22

    Zatím rozpracovaný překlad stránky podle které jsem před časem úspěšně zprovoznil synchronizaci Windows Mobile s Mandriva Linuxem. Originál návodu byl vydaný pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5.

    Možná to je trochu kostrbaté, anglicky se teprve učím.

    Upozornění: synchronizace funguje i v Mandriva Linuxu 2009.0, ale je nutné použít prostředí KDE 3.x. nebo GNOME.

    2008.1 synchronizace

    Z Mandriva Community Wiki

    Mandriva Linux 2008 Spring obsahuje podporu pro snadnou synchronizaci mnoha typů mobilních zařízení s aplikacemi GNOME a KDE desktopu. Tři typy zařízení specificky testované na práci s tímto vydáním jsou zařízení Windows Mobile 5 a 6, Blackberry a většina telefonů Nokia.

    POZNÁMKA: tato stránka je exkluzivně o synchronizaci dat. It does not cover the use of a mobile device as a modem to provide a data connection for your system (commonly known as tethering). The Mandriva drakconnect utility has some support for setting up mobile devices as modems via Bluetooth, but in many cases - especially if you wish to tether over USB rather than Bluetooth - some manual configuration will be necessary. This page does not contain any information on tethering with Windows Mobile or any other mobile devices.

    Obsah

    Zařízení Windows Mobile 5 a 6 používající USB kabel

    1.1 Než začneme

    1.1.1 Nekompatibilita firewallu

    Bohužel, synchronizace nebude pracovat když budete mít Mandriva firewall spuštěný v základním (default) nastavení. To proto, že spojení mezi zařízením a počítačem pracuje jako síťové spojení a tak je "chráněno" firewallem. Jestli máte Mandriva firewall spuštěný, budete muset spustit konfigurační nástroj firewallu a nastavit jako nechráněný Ethernet:rndis0 interface, když budete dotázáni, který interface chcete chránit. To musíte udělat před připojením vašeho zařízení k počítači. If you use your device for connection tethering (using it to provide an internet connection to your computer) as well as synchronizing with it, you should re-run the firewall configuration tool and re-enable protection for the rndis0 interface between synchronizations.

    1.1.2 Úroveň zabezpečení

    Možná máte potíže synchronizovat vaše zařízení, když je Mandriva Úroveň zabezpečení nastavena na Vysoká [Higher] nebo Paranoidní [Paranoid]. Doporučujeme použít Vyšší [High] nebo Standard úroveň zabezpečení

    1.1.3 Nekompatibilita s ochranou heslem

    Aktuálně, Mandriva není schopná synchronizace s vaším zařízením když je zapnutá ochrana heslem. Potřebujete vypnout ochranu heslem ve vašem zařízení předtím, než budete moci synchronizovat s Mandrivou.

    1.1.4 Nastavení Windows Mobile 6 a novějších do RNDIS módu

    Vaše zařízení musí být v RNDIS módu pro práci synchronizace. Zařízení Windows Mobile 5 jsou nastavena do RNDIS módu v základním nastavení, ale pokud narazíte na problémy, které nejsou vysvětleny jinde v této příručce, podívejte se jestli existují programy pro nastavení USB na vašem zařízení (někteří prodejci podporují nástroje třetích stran pro váš přístroj). Pro zařízení Windows Mobile 6 a pozdější jděte do nabídky Start -> Nastavení -> Připojení -> USB a ujistěte se, že je zaškrtnutá volba [Enable enhanced network functionality].

    1.2 Instalace software

    Chcete-li začít, jednoduše nainstalujte task-wm5sync-kde nebo task-wm5sync-gnome v závislosti na tom, který desktop používáte. Když používáte GNOME možná také chcete nainstalovat kdepim-kitchensync třebaže je to KDE aplikace, je to výborný, dostupný a při požívání jednoduchý grafický synchronizační nástroj. Jestli tento balíček nevidíte v Mandriva nástroji pro instalaci software, nejprve se ujistěte, že máte povolen oficiální repozitář: podívejte se sem pro instrukce. Pak zkontrolujte, že vyhledávací filtr - rozbalovací seznam v levém horním rohu programu pro instalaci software je nastaven na Balíčky s GUI [Packages with GUI]. Když tak, změňte to na Vše [All].

    1.3 Příprava

    Po instalaci balíčků restartujte váš systém, nebo spusťte synce-kpm: bude v menu v sekci Nástroje [Tools] se jménem Applet do panelu SynCE [SynCE panel monitor]. Budete upozornění, že běží nový applet v panelu [system tray]. To je synce-kpm. Připojte vaše zařízení a budete upozorněni, že je vaše zařízení připojeno. Když kliknete pravým tlačítkem myši a vyberete [Show mainscreen] uvidíte některé informace o vašem zařízení - jméno, stav nabití baterie a informace o úložném zařízení. Při prvním připojení zařízení může trvat několik sekund než se zobrazí všechny informace, musíte počkat, nedělejte nic dalšího. Pokud je zřejmé, že k detekci vašeho zařízení nedošlo, zkuste zařízení odpojit a znovu připojit. Když to nepomůže, zkuste restartovat službu synce-kpm s připojeným zařízením. Nikdy nespouštějte synce-kpm jako root, vždy ji spouštějte jen jako uživatel s běžnými právy.

    1.4 Vytvoření patnerství

    Jakmile synce-kpm rozpozná vaše zařízení, budete potřebovat vytvořit partnerství mezi telefonem a počítačem. Toto potřebujete udělat jen jednou pro každé zařízení. Klikněte na záložku Partnership manager a klikněte na Add. Vložte jméno nového partnerství a zaškrtněte všechny položky, které si přejete synchronizovat (výchozí volby jsou docela rozumné). Potom klikněte na Create. Vaše nové partnerstí se zobrazí v seznamu. Prosím pozor, existuje limit pouze dvou partnerství pro každé Windows Mobile zařízení. Tento limit je obsažen ve Windows Mobile zařízeních a nemůže být obejit. Když už máte dvě partnerství, musíte jedno vymazat (v telefonu) předtím, než budete moci vytvořit partnerství s vaším Linuxovým strojem.

    1.5 Synchronizace dat

    Nyní partnerství existuje a vy můžete použít aplikaci na bázi OpenSync pro synchronizaci dat. Když jste nainstalovali balíček task-wm5sync-kde máte dostupnou aplikaci KitchenSync. Jestli jste nainstalovali task-wm5sync-gnome máte dostupnou aplikaci MultiSync, ale jak bylo zmíněno, možná místo ní chcete použít KitchenSync, který je lepší, snadnější pro použití a spolehlivější. S task-wm5sync-kde můžete synchronizovat vaše zařízení s KDE PIM aplikacemi - KMail, KAddressBook a dalšími. S task-wm5sync-gnome můžete vaše zařízení synchronizovat s Evolution. Když si přejete synchronizovat vaše zařízení s něčím jiným - soubor na disku (třeba pro zálohu), nebo jinými aplikacemi, online službami jako Google Calendar, nebo jiným zařízením - je pro vás dostupných mnoho OpenSync pluginů v balíčku jménem libopensync-plugin-(jméno).

    1.5.1 KitchenSync

    Přistoupíme k vytvoření synchronizační skupiny za použití KitchenSync. Spusťte KitchenSync, klikněte na Add Group, vložte jméno skupiny (je jen pro vaši potřebu, můžete použít něco co si budete dobře pamatovat). Můžete vybrat přesně co si přejete synchronizovat zaškrtnutím odpovídajících boxů. Potom klikněte na Add Member ... vyberte Plugin to synchronize with Windows CE device a klikněte na OK. Můžete pojmenovat zařízení, když chcete, ale není to vyžadováno. Klikněte na Add member ... znovu. Nyní vyberte cokoli co si přejete synchronizovat s vaším zařízením. Když synchronizujete s KDE, klikněte na KDE Desktop, potom na OK. K synchronizaci s Evolution klikněte na Evolution 2.x a pak OK. Nyní klikněte na OK a vraťte se na hlavní obrazovku. Důležité: když synchronizujete s KDE, musíte zavřít všechny příbuzné aplikace (KAddressbook, KCalendar, Démon upomínek apod.) před synchronizací. Klikněte na Synchronize Now a synchronizace se provede. V budoucnu můžete synchronizovat jednoduše spuštěním KitchenSync a kliknutím na Synchronize Now.

    1.5.2 MultiSync

    K vytvoření synchronizační skupiny použitím MultiSync jej spusťte (je pojmenován MultiSync-gui v menu). Klikněte na Add, vložte jméno pro skupinu (je jen pro vaši potřebu, můžete použít něco co si budete dobře pamatovat). Klikněte na tlačítko Edit pod nově vytvořenou skupinou. Můžete přesně vybrat co si přejete synchronizovat zaškrtnutím příslušných boxů. Když nezaškrtnete žádný box, budou synchronizována všechna data pro které je podpora. Když zaškrtnete některé boxy, jen tato data budou synchronizována. Potom klikněte Add Member, vyberte Plugin to synchronize with Windows CE device a klikněte na Apply. Znovu klikněte na Add Member. Nyní vyberte jakýkoli modul, který chcete synchronizovat s vaším zařízením. Pro synchronizaci s KDE klikněte KDE Desktop a potom na Apply. K synchronizaci s Evolution klikněte na Evolution 2.x a potom na Apply. Nyní klikněte na Close a vraťte se na hlavní obrazovku. Důležité: když synchronizujete s KDE, musíte zavřít všechny příbuzné aplikace (KAddressbook, KCalendar apod.) před synchronizací. Klikněte na Refresh a synchronizace se provede. V budoucnu můžete synchronizovat jednoduše spuštěním MultiSync a kliknutím na Refresh.

    1.6 Instalace a odebrání software v zařízení

    Můžete použít synce-kpm k instalaci a odebrání software z vašeho zařízení. Otevřete synce-kpm a klikněte na záložku Software Manager. Pro instalaci software klikněte na Install CAB a pokračujte dle instrukcí. Odstranění software - vyberte jej v seznamu a klikněte na Uninstall.

    1.7 Přesun souborů do a ze zařízení

    Zatím nepřeloženo        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Nebezpecna_sit avatar 1.3.2009 21:34 Nebezpecna_sit | skóre: 34 | blog: dangerousness | Valašské Meziříčí/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synchronizace Mandriva Linuxu a Windows Mobile-překlad WIKI
    Záslužná to činnost, ale ta čeština není, co by měla být ;)
    Linux is sexy :o)
    1.3.2009 22:44 sheeryjay | skóre: 13 | Nové Město na Moravě
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synchronizace Mandriva Linuxu a Windows Mobile-překlad WIKI

    Dodal bych že pokud si neuvědomíte že máte firewall zaplý tak vám to může nepěkně podrazit nohy ;-).

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.