abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 45
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 879 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Literární okénko: Bernard Minier - Sestry

    20.12.2020 22:01 | Přečteno: 1449× | Různé

    Jak jsem avizoval minule, poslechl jsem si další Minerův román, a to Sestry. Tak je tady trošku ohodnotím.

    Na úvod nudná fakta. Anotaci knihy si můžete přečíst třeba na databázi knih, kde získala celkem vysoké hodnocení, ale najdete i kritické komentáře.

    Tuto knihu autor ozvláštnil tím, že v první části se vydáme před počátek policejní kariéry Martina Servaze, konkrétně do roku 1993. Dozvíme se detaily o smrti jeho otce a taky se třeba dozvíme, že jeho žena Alexandra byla letuška a sem tam se na služebních cestách zapomněla s jiným mužem. Hlavně jde o ale o první větší případ, který Martin Servaz řešil, tehdy ještě jako poslední z posledních v týmu.

    Případ byl oficiálně uzavřen s tím, že pachatel spáchal sebevraždu a zanechal dopis, ve kterém se přiznal. Martin o tom měl pochybnosti, podezříval spisovatele románů s násilnou tématikou Erika Langa, ale nenašel žádné důkazy. Nic víc s tím nešlo dělat.

    Vlastně všechny vraždy v tomto románu mají nějakou souvislost s Langovými romány, většinou je jistá podobnost mezi knižní předlohou a vraždou.

    Pak v knize následuje střih a dostáváme se do roku 2018, kdy v domě již stárnoucího Erika Langa dojde ke vloupání, při kterém zahyne jeho žena. Martin případ vyšetřuje a přitom vzpomíná na starý případ. Pokud jde o tvorbu samotného Langa, vysoce je ohodnocena jeho schopnost vytvořit ponurou atmosféru, což mimochodem platí i pro samotného Miniera (zejména v prvním románu Mráz).

    Toto je první kniha z celé série, kde nevystupuje sériový vrah Julian Hirtman (kromě pár nočních můr). Ten je totiž zabásnutý v Rakouském vězení, kam se dostal ve 4. díle (a kam by se nedostal, kdyby v prvním díle nepláchnul z francouzského ústavu).

    Přišlo mi, že v tomto díle je míň zmínek o hudbě. Autor už nevyjmenovává celý playlist hlavních hrdinů.

    V dalším textu možná budou nějaké spoilery, ale spíš k minulým dílům. Jestli nechcete riskovat, tak si nejdřív přečtěte všechny romány ze série.

    Kritika

    Připadá mi, že autor děj někdy neúměrně natahuje příliš podrobným popisem děje (na toto jsem si stěžoval již v zápisku ke knize Zkurvenej příběh). Většinou to jsou nepodstatné detaily.

    Po těch mnoho knížkách mi taky začínají lézt na nervy faktografické statě, které sice aspoň nesou nějakou informaci (např. kolik desítek lidí by dokázal zabít jed z jednoho uštknutí nějakým hadem), ale v podstatě mě nezajímá a s dějem nesouvisí (protože stačí, že jednoho člověka usmrtí jistě).

    Občas taky do detektivky proplují filosofické otázky, takže například autor Martina Servaze postavil na strau klimaalarmistů. Přišlo mi to divné.

    Stejně jako v předchozí knize Noc, i tady mi přijde, že zápletka je celkově přitažená za vlasy a hodně nepravděpodobná. Na konci románu je v ději obzvláště velký veletoč, který mi přišel úplně pitomý. Z předchozího děje bylo patrné, že nějaký zvrat musí přijít, ale autor si to mohl promyslet líp.

    Martin má strašnou smůlu na pachatale, kteří se mu navážejí do rodiny. V minulých románech mu Julius Hirtman vyhrožoval únosem dcery, pak mu tentýž Hirtman unesl lásku ze studií Marianne. V tomto díle mu zase někdo jiný unese syna (kterého objevil až ve 4. románu). To už samo o sobě mi přijde jako nudné klišé, ale nejhorší je, jak se Martin vždy zachová. Zachová se jako histerka a ne jako elitní policista. Vždycky když přijde na nějaký takový problém, tak se sbalí, nikomu nic neřekne a dělá to, co mu řekl pachatel. Na tomto principu stála půlka zápletky v románu Noc. V tomto románu to je podobné, přitom stál v podstatě proti cvokovi, se kterým by si poradil odstřelovač ze zásahovky. Vzhledem k Martinově oblíbenosti a skvělým výsledkům by tu zásahovku zcela jistě dostal.

    Audiokniha

    Narozdíl od předchozích dílů, tentokrát už nečte Jiří Žák, ale Jiří Schwarz. Nevím, jestli se mi probrala k novým výkonům moje sluchátka, nebo to zařídil zvukař, ale čtení bylo víc nahlas a i hlas Jiří Schwarze je posazen trošku výš.

    Závěr

    Nedávno vyšla ještě další kniha ze série, a to Údolie, zatím jenom slovensky. Tam by se měl Servaz věnovat své dávné lásce Marianne. Tu už v plánu nemám, protože jsem mezitím přesedlal na jiného autora, takže musím honem rychle dopsat nějaké zápisky.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Gréta avatar 23.12.2020 13:36 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Literární okénko: Bernard Minier - Sestry

    Vždycky když přijde na nějaký takový problém, tak se sbalí, nikomu nic neřekne a dělá to, co mu řekl pachatel

    když mu to zatim pokaždý vyšlo :D

    29.12.2020 17:58 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Literární okénko: Bernard Minier - Sestry
    Spoiler (text by měl být viditelný po odskrolování):

    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    Tady mu to až tak moc nevyšlo a ani předtím to nebyla žádná hitparáda. 
    Už dříve ho to stálo hodnost majora a v anotaci další knihy se píše, 
    že je suspendovaný kapitán.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.