abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    29.4. 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    29.4. 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 893 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Pohádka o špinavém městečku

    28.1.2021 21:04 | Přečteno: 2174× | Různé

    Mám tady malou alegorii na aktuální téma.

    Byl jednou jeden malebný kraj, takříkajíc mlékem a strdím odplývající. Po krajině byla mezi poli rozeseta městečka a vesnice. Žilo se tam docela dobře, přírodní poměry byly příznivé, země úrodná, živelných katastrof pomálu.

    Osud ovšem s krajem cloumal ode zdi ke zdi. Každou chvíli se přes něj převalila nějaká válka. Nakonec se to ale nějak uklidnilo a za posledního 3/4 století let byla docela pohoda a válek málo. Sice tam byla taková patálie s bolševiky, ale aspoň že z toho nebyla válka.

    Jeden rok začalo trochu víc pršet a když lidi šli přes pole, tak se docela ušpinili. Zanášeli pak špínu do městeček a všude byl docela nepořádek a musely se pořád čistit ulice a doma si každý musel vytírat snad dvakrát denně, aby se podlaha dala považovat za čistou.

    Ono tedy pršelo i jindy, ale většinou to nebyly takové lijáky, takže to s tou špínou nebylo tak strašné a za pár týdnů to pominulo. Když bylo moc zle, tak se zakázaly návštěvy v nemocnicích, aby jim tam lidi nenatahali bláto a někdy zavřeli na týden i školu (k velké radosti dětí - až do konce týdne, kdy si museli umýt špinavé boty).

    Ale tento rok to bylo opravdu špatné. Pole byla podmáčená a než člověk přešel do vedlejší vesnice, tak byl špinavý od bot (kde se to tak nějak dalo čekat) až po kapuci (a někdo i zevnitř). Takový cestovatel tak ušpinil cizí městečko a po návratu i to svoje. Pak se ušpinili i ti, kteří chodli jen uvitř městečka, a taky roznášeli bláto. Nakonec byla všechna městečka zablácená, k nelibosti úklidových čet.

    A pak se do toho vložili politici. Nějaké bláto by jim bylo úplně volné, ale ono se občas stalo, že na blátě někdo uklouzl a ošklivě se zranil. Tady politici chtěli ukázat, že se o lidi starají a začali vydávat opatření. A tady začíná příběh našeho městečka. Pro nedostatek představivosti ho budu nazývat A.

    Příběh města A

    V městečku A začalo pršet později, než v okolí. V televizi se objevovaly otřesné záběry z jiných měst, kde lidé byli špinaví od hlavy k patě a po jemném bahýnku neřízeně klouzali po mětských ulicích. Boj se znečištěním měl na starost jeden z radních - manažer pro znečištění (MZ), toho času známý zpěvák, který měl 2 křestní jména, ale žádné příjmení. Řekl, že taková situace v městečku A nehrozí a lidé se nemají čeho bát. Stačil měsíc a situace byla úplně jiná.

    Nejdřív si starosta nechal odsouhlasit nouzový stav, což mu dalo velké pravomoci. Úplně zakázal navštěvovat ostatní městečka. Starší pánové zamáčkli slzu v oku a vzpomínali, že když naposledy nesměli navštívit sousední město, byli mladí, silní, měli hodně vlasů a něco je mocně táhlo za holkama. Starší dámy též zamáčkly slzu v oku z podobných důvodů. Nakonec to starosta po týdnu odpískal, protože zákaz vycestovat zní od konce feudalismu hodně divně. Za bolševika to sice bylo taky tak, ale i tehdy to bylo divné.

    Pak tedy starosta nařídil, že nikdo cizí nesmí vstoupit do městečka. Ono se to sice pěkně řekně, ale hůř udělá, protože chleba se neupeče v každé chalupě, mouka se taky musí dovézt, prostě spousta lidí musela pracovně chodit mezi městečky. Pokud se někdo z našinců vracel z větší dálky, musel zůstat týden doma, než si vypral oblečení a bahno zakopal do sklepa 30 cm do betonu. Navíc starosta vyhlásil, že všichni musí venku nosit návleky, aby si neušpinili boty. Návleky jsou sice primárně určené k tomu, aby člověk lehce špinavou obuví neušpinil čistou podlahu, ale starosta se svým mediálním týmem stihl udělat takovou paniku, že nikdo neměl čas o tom přemýšlet, befel je befel.

    Jenomže návleků bylo i tak málo pro běžné použití na úřadech a v nemocnicích, tak se vyhlásilo, že to nemusí být zrovna návlek, stačí si omotat boty igelitem. Když se někdo ozval, že takový návlek asi moc nepomůže při cestě přes pole, tak ho utloukli výzkumem, ve kterém zjistili, že vojákům v protichemickém obleku se zkrátí čas potřebný k vyčištění svršků na desetinu (oproti kontrolní skupině, která se plazila ve vycházkové uniformě). Tak si lidi omotávali kolem bot kdejaký kus igelitu, který jim doma zbyl (děti milovaly bublinkovou fólii) a při sundávání se většinou ušpinili celí, nejprve ruce, a pak celé oblečení, když se do igelitu zamotali a spadli.

    Navíc starosta pověřil MZ, aby vydal několik zákazů. Děti nesmí do školy (děti pořád poskakují a ušpiní celou školu, snad i na stropě), dospělí do hospody (opijí se a někde venku se vyválejí v bahně) a zavírají se všechny obchody s botami a oblečením. Takže lidi nemohli dětem nakoupit po zimě nové oblečení a ani boty. No aspoň budou sedět doma a nebudou courat venku v bahně. Vlastně by bylo nejlepší, kdyby všichni jenom seděli doma, nic nešpinili a platili daně, aby bylo na dotace pro starostovy firmy.

    Ale ani s návleky se nedařilo městečko pořádně vyčistit. Tak starosta vydal nařízení, že návleky nestačí, musejí být holínky. Všichni tedy vytáhli zahradnické holínky s různými pěknými obrázky a větracími otvory. Ono to dopadlo stejně jako předtím, protože občas někdo upadl, děti běhali bezhlavě v kalužích a do holínek teklo vrchem. Navíc ti s neodvětranými holínkami začali trpět plísněmi na nohou. Zřídily se speciální myčky na holínky. Naštěstí měl starosta továrnu na mycí prostředky, takže nebyl problém s dodávkami.

    Přes léto pole trošku vyschla, tak se zdálo, že už to bude dobré. Starosta dokonce nakrátko zrušil i nouzový stav. Na konci léta zase začalo víc pršet, a bylo víc bahna, než na jaře. MZ chtěl zase zavést opatření proti bahnu, ale připravovaly se dožínky, tak mu to starosta zatrhl, protože jinak by ho všichni pomluvili.

    Hned po dožínkách starosta opět vyhlásil nouzový stav a zmuchlal a zahodil známého zpěváka na postu MZ a místo něj jmenoval větší kalibr (znali se už dřívějška, nic mu nedokázali, takže čistý jako lilie). Nový MZ hned vyhlásil tvrdší opatření. Opět se zakázalo chodit dětem do školy a dospělým do hospody. Holínky už nestačily, teď byly nařízené rybářské broďáky. Naštěstí měl jeden z radních firmu na podobný sortiment, takže byl dostatek.

    Přes nové zákazy se nedařilo město trošku vyčistit, spíš se situace horšila. Televizní zprávy se plnily dojemnými obrázky z nemocnic, kde zlomeniny ležely i na chodbě. Každý druhý den byla reportáž o chrabré uklidové četě - jeden člen čety se marně snažil ručním 10litrovým postřikovačem spláchnout bahno z dlažby (nebo "s dlažby"?) na náměstí, druhý mu nesl v kýblu novou vodu ze studny. Oba zachumlaní do vaťáku až po uši, protože pršelo a byla zima.

    Starosta nechal tajně koupit od bývalého šéfa loterijní společnosti několik vyřazených losovacích strojů, aby si ulehčili sepisovaní zákazů. S tímto zlepšením mohli losovat dvakrát týdně.

    V dalších vlně zákazů se zavřely všechny obchody, které mají podlahu nad úrovni terénu a bylo tedy riziko, že by bahno vytékalo na veřejné prostranství. Výjimku měly jen obchody s potravinami. Aby se tam nenahrnuli všichni naráz, mohli v sudou hodinu nakupovat jen lidi narození v lichý rok a v lichou hodinu jen narození v sudý rok. Ženy dopoledne, muži odpoledne. Načež se ozvali muži, že cestou do práce si nemohou koupit svačinu a půlka žen si stěžovala, že když je v obchodě akce, tak v jejich hodinu už je všechno vykoupené. Nějaký aktivista si všiml, že všechny přestupné roky jsou sudé, tudíž je lichá hodina víc vytížená. Takže po dalším losování tento zákaz starosta zrušil, ale aspoň zakázal prodej v neděli.

    Pak se nechal MZ naivně nalákat na konspirační schůzku, od které si sliboval tučné zisky, ale někdo ho nafotil bez gumáků, tak ho starosta zmuchlal a přeřadil na místo, kde si nebudu s kšeftíky konkurovat.

    Nový MZ hned vyhlásil, že největším problémem jsou trakaře a vozíky s nekapotovanými koly, které rozstřikují bahno. Nařídil tedy, že všechna kola musejí být překryta blatníky. Sice to nepomohlo, ale aspoň MZ dostal přezdívku Blatník.

    V televizi bežely strašidelné reportáže o tom, co všechno může bahno udělat. V jedné reportáži byl pán, kterému cáklo bláto do oka a dostal zánět spojivek. Hygienik líčil, že pokud bahno steče do studny, je studna nenávratně kontaminovaná a vode z ní nejde použít ani na oplach silnic.

    Na všech veřejných budovách a obchodech, které nebyly zavřené, musel viset leták hygienickými pravidly: 3P - přeskočit, přezout, propláchnout.

    Starosta tedy vymyslel, že tutově pomůžou další zákazy. Sice to nikdy v minulosti nepomohlo, ale moc je tak opojná. Uvažoval tom, že nařídí nošení protichemického obleku.

    Veškeré naděje se vkládaly do vývoje nějaké impregnace na boty a oblečení, se kterou by se oblečení neušpinilo, a když už, tak jenom lehce a šlo by lehce vyprat. Do toho se pustila spusta firem a nějaké pokusné vzorky už byly k dispozici. Vůbec nebylo jasné, jestli impregnace vydrží celou životnost oděvu, nebo se bude muset po několika týdnech obnovovat, ale erár vykoupil celou výrobu. Impregnace byla na příděl a nejdřív ji dostávali staší občané, protože praní je pro ně velká námaha. Poté přišly na řadu úklidové čety, protože přicházejí do styku s blátem v práci. Pak tu byly pracovníci kritické infrastruktury (elektřina, voda, plyn). A mezi ně se ještě vklínili pracovníci úřadů, protože tam ty impregnace jen tak ležely, přece je nevyhodíme.

    Když už se zdálo, že lidi už se nedá víc vystrašit, objevily se zprávy, že někde daleko z promáčené země vystupuje ze spodních vrstev obzvláště mazlavější bahýnko, které je mnohem špinivější, než to, které tu máme teď. Taky není jisté, jestli ta impregnace bude fungovat i na nové bahýnko.

    ... Kéž by nebylo pokračováno ...

    Epilog

    S bezpečným časovým odstupem se skupina historiků začetla do dobových dokumentů a sepsali zjištění, co bylo špatně a co by fungovalo líp.

    K diskusi

    Pište si, co chcete. Ale ne, že se tady zase pohádáte.        

    Hodnocení: 40 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Gréta avatar 28.1.2021 21:40 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohádka o špinavém městečku

    přitom by jako stačilo mezi barákama vykopat dluhatatatánský příkopy pustit do městečka eště víc vody vodevšad a lidi by pak jezdili nalodičkách uplně jako v benátkách :D ;D

    29.1.2021 04:42 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohádka o špinavém městečku
    Nebo na hausbotech, jako Lomax v tom seriálu ;-)

    Z Benátek si pamatuji především ten smrad, co z těch kanálů šel...
    Gréta avatar 29.1.2021 12:25 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohádka o špinavém městečku

    myslim jako benátky v tý itálii né ty nadjizerou :D :D ;D ;D

    29.1.2021 16:06 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohádka o špinavém městečku
    no právě
    Gréta avatar 30.1.2021 12:18 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohádka o špinavém městečku
    Jendа avatar 29.1.2021 09:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohádka o špinavém městečku
    Navíc starosta vyhlásil, že všichni musí venku nosit návleky, aby si neušpinili boty. Návleky jsou sice primárně určené k tomu, aby člověk lehce špinavou obuví neušpinil čistou podlahu, ale starosta se svým mediálním týmem stihl udělat takovou paniku, že nikdo neměl čas o tom přemýšlet, befel je befel.
    Ty vole další debil (sorry, ale už nevím jak jinak nazvat člověka co si za rok nedokázal zjistit, jak funguje rouška).

    Dál jsem nečetl.
    29.1.2021 10:23 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohádka o špinavém městečku
    Já si říkám jestli to právě není záměr (tj. v podstatě dog whistle).
    29.1.2021 11:38 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohádka o špinavém městečku
    O roušce není v celém textu ani slovo. A na prvním řádku je napsáno, že to je alegorie.
    Gréta avatar 29.1.2021 12:23 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohádka o špinavém městečku

    uplně přesně jako ty návleky akorátže se nedávaj naboty ale dávaj se nahlavy ;D ;D

    návlekem se fakt jako sníží voběm bahna který ti zustane nabotách ale fakt ti jako nepomužou když snima dupneš do nejvíc nejzabahněnější louže v první linii někde. akdyžpak zabahněnej pudeš třeba do mhd tak to jako sice neušpiníš tolik jako bez návleku ale furt bys tam takle zabahněnej jako vubec neměl líst protože to itak ušpiníš :O ;D zamě to je jakože celkem přesná aregolie :D ;D

    29.1.2021 13:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohádka o špinavém městečku
    Jo. Někdy mám pocit, že si to Jenda plete se šprckama. Tam totiž heslo "Moje šprcka chrání tebe, tvoje šprcka chrání mě" dává smysl.
    29.1.2021 17:13 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohádka o špinavém městečku
    Kdo se bojí znásilnění, může dobrovolně nosit kondom! Absolutně odmítám, aby stát plošně zakazoval znásilňování kvůli pár panikářům, kteří se neumí chránit sami!
    29.1.2021 17:17 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohádka o špinavém městečku
    Kondom je na nic. Jedině pás cudnosti!
    29.1.2021 18:54 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohádka o špinavém městečku
    Myslím, že v okamžiku, kdy tě někdo začne brát do biskupa ti nejspíš bude tvůj kondom na nic.
    Gréta avatar 30.1.2021 12:22 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pohádka o špinavém městečku

    dneska jakoby v městečku proběhlo celoplošný testování násilníků a se zistilo že 99.999999% znich jakoby má penis :O :O vokamžitě se dal dopráce tým datovejch svazáků a voběvil kauzalitu/korelaci/tomáš jedno dneska mezi bejt násilníkem a čuráním na pánskejch záchodcích domušlí. nazákladě studie vypracovaný se manažer pro znečištění s vokamžitou platností rozhod zaříznout přívod vody do všech vobecních veřejnejch záchodků. vstup jakoby povolenej jenom s vlastním kýblem na čurání. problém vyřešenej jako :D ;D

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.