abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 785 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Výber notebooku

    30.4.2015 23:23 | Přečteno: 3401× | Linux

    Zase na mňa prišla chvíľa výberu nového PC/notebooku, už tradične po cca 4-5rokoch od posledného. Vlastne ma nič moc do kúpy nového netlačilo - starý stále funguje... O to tažšie bolo nájsť niečo aspoň hodné "vyhodených peňazí", a o to milejšie je príjemné prekvapenie na konci. Zároveň je asi teraz správna príležitosť pripomenúť si mládí a zaspomínať na starých elektronických priateľov :-) Tento zápisok je trochu dlhší, ale snáď jeho druhá časť niekomu ušetrí trochu času pri hľadaní, ak má podobné nároky ako ja...

    Po takej dobe je asi aj čas zaspomínať, kým ešte pamäť slúži, aspoň pre seba. Vopred sa ospravedlňujem autorom fotografií za ich použitie :-)

    História

    ZX Spectrum+


    Základná škola, to bolo cca. 5 rokov ZX Spectra, Didaktiku Gama - časy plné kaziet a nakoniec aj 5.25'' diskiet :-)

    Desktop

    Zo 4-5 rokov sme žili s nejakým PII/Celeron 266MHz, taktnutým na 400MHz, počítač zdieľaný s polkou rodiny a známych.... Časy CDčok z PC Revue a CHIPu, zábavy s djgpp, Borland C. Linux (konkrétne tuším WinLinux) v tej dobe sa doma ešte nestretol s veľkým pochopením. Rozkaz znel jasne - kým tam nepôjde upirátený Word a Worms, no pasaran.

    Gericom webboy


    Pan prvý súkromný notebook, získaný pri nástupe na VŠ - Gericom webboy. PIII CPU, snáď 256MB RAM, zvládal DVD ROM i diskety! Slúžil dobre, fungoval i na baterku, dosť hučal, ale v tej dobe (cca. rok 2000) nič moc lepšie ani neexistovalo. Čo si spomínam, najväčšie peklo bolo na tom skúšať javu/eclipse (doslova - celkom z toho pálili ruky). Stále bez el linuxu, s notebookmi si tou dobou žiadna distribúcia moc asi ani nerozumela. Notebook pred rokmi zomrel na rozklad vnútorností (od RTC baterky, cez disk až po kábel k displayu).

    Prestigio 1530


    Nástupcom bol Prestigio 1530 - Pentium M 740, 2GB RAM, DVD-RW, gigabitová sieťovka, 1400x1050 display, skvelá klávesnica, výborná podpora v linuxe. Stále ho mám pod posteľou, používam na pokusy s kernelom, so slzou oku spomínam na takmer celú VŠ, ktorú so mnou strávil - spoľahlivý spoločník. Je zaujímavé, že podobne tenký rámček ako má ten notebook už skoro dnes ani nie je možné nájsť, jedine ak za veľmi prémiovú cenovku (Dell XPS 13 - 40k Kč, príp. s privretými očami macbooky). Notebook potreboval nástupcu z viacerých dôvodov - trubicové podsvietenie displaya po 5 rokoch už neprodukuje úplne neutrálne svetlo, a aj ostatné vnútornosti už zahnívajú: SMART chyby disku (kto by to ale povedal, že sa vôbec disk dožije dneška), asi studený spoj niekde k displayu (občas "zrní" obraz), brum v headphone-out. Hlavne ale v čase upgrade-u vyšli Core procesory, sľubujúce výrazný výkonový skok...

    HP Pavilion dv6


    Upgrade a downgrade zároveň - HP Pavilion. Obecne pekná facka od výrobcov dnes je display - pchať lesklý 16:9 1366x768 display do všetkého od low-end až po notebooky za desiatky tisíc CZK, dokonca i v dnešnej dobe, keď má také rozlíšenie mobil za 2000Kč. :-/ Lepší display bol až v notebookoch za 3x takú cenu. Na druhej strane, výrobca do toho natlačil za ľudovú cenu i5 460, 4GB RAM (dnes 8GB), 1/2TB disk (dnes +SSD v druhom slote), relatívne výkonný Radeon HD5650. Dokonca aj čítačka odtlačkov prstov tam je, len som na ňu musel napísať driver :-) Z veľkej časti vďaka SSD má notebook výkonu stále na rozdávanie aj po 4 rokoch. Pritom je relatívne tichý - aspoň do momentu, než začne vykreslovať trojuholníky aj Radeon. Každopádne sa za tie roky nazbieralo pár vecí, ktoré sa už zrejme nezlepšia:

    Výber nástupcu

    Viackrát som sa snažil zdôvodniť si, prečo vyhadzovať prachy na nový notebook. Nové procesory sa chvália stále menšími tranzistormi, novými inštrukciami - ale výsledok je, že za posledné roky sa výkon *bežných* CPU nijak extra nezmenil. A pri cene 1 kWh cca. 4Kč, aj keby bol rozdiel v spotrebe 30W (čo pri bežnom surfovaní nehrozí), nemá význam si nahovárať že čokoľvek ušetrím :-) Notebook je/bol väčšinu času v zásuvke, takže...

    Aké požiadavky má IT krysa, ktorá strávi dosť času za PC v práci? Osobne som si to zhrnul nasledovne:

    A tak som sa dal do hľadania - zistil som že za 15k Kč to fakt nepôjde, hlavne ak chcem lepší display a menšie rozmery ako aktuálny HP. Za pár tisíc viac už je ale možné nájsť kopu ultrabookov, 2-in-1 a ultra-tabletov :-) Námatkovo, čo som zvažoval, a argumenty pre/proti:

    Dell Inspiron 13z Touch (7348)


    Asi najhorúcejší kandidát. Malý 13.3" 2-in-1 s i5 5200. Malá nevýhoda je menšia baterka a plastový "feeling" (existuje hliníková verzia, v USA), väčšia je údajne problematická touch vrstva. Na druhej strane je on-site NBD podpora.

    Chromebook Pixel


    Inak pekný hardware (hlavne display 3:2!), ale neupgradeovateľný 64GB SSD (nie, fakt nebudem dávať 300 GB súkromných dát do cloudu, google!) a brutálna cenovka.

    Lenovo Thinkpad S1 Yoga, 12.5"


    ...použitá (pretože nová stojí nekresťanské $$). Bohužiaľ od začiatku výroby až doteraz nevyriešili problémy s IPS displayom. Podobné ale má nasledujúci...

    Apple Macbook retina (13"/15")


    Došlo to až tak ďaleko, že som chvíľu zvažoval i toto. Cenovku už ostatní výrobcovia aj tak skoro dorovnali. Ale hardware je úplne uzavretý - všetko napájané na doske (podobne ako chromebook). Samozrejme, okrem disku a RAM som asi nikdy nič na notebooku nemenil, ale nejaké princípy asi treba mať. Ako som písal, vyzerá že používajú podobný panel ako Lenovo hore, takže... Výhodou by bol údajne bezproblémový servis a výrazne vyššia hodnota pri prípadnom predaji.

    M$ Surface 3 Pro


    Pekný kus hardware, display 3:2! Ale - pri netabletovom použití ostáva jedine "flip" obal (väčšinou mám NB na kolenách, takže by ma to asi časom iritovalo) + "klávesnica". Podpora linuxu je, tak to vyzeralo, nie úplne dobrá. Porty nič moc, servisovateľnosť skoro nulová (rozobrať sa to dá iba s fénom a veľkou dávkou trpezlivosti/odvahy), vďaka rozmerom to údajne dosť hreje a throttluje.

    Asus TP300LA


    Kupodivu celkom dobre postavený notebook za skvelú cenu, aj keď trochu rozmernejší. Jediný má ethernet! Jediná škoda že s Asus hardware obecne nemám úplne najlepšie skúsenosti. Naposledy som sa pokúšal unlocknúť bootloader na jednom tablete. Potrebovalo to asi 50 opakovaní, než ich server prestal timeoutovať a unlock "schválil". WTF? O nejakom "prémiovom vzhľade" tu každopádne nemôže byť reč.

    HP Spectre x360


    Na trhu pribudol len nedávno. Cenou, spracovaním aj designom môže smelo konkurovať Macbookom. Veselé je, že pri preklopení do tabletového módu k sebe komponenty príliš nepriliehajú - ale to je problém aj Asusu, aj Thinkpadu.

    Lenovo Ideapad Yoga


    Zvlášť verzie 2 (Pro) a 3 (Pro) sú designovo zaujímavé. Tenké, malé. Ale - Lenovo nie je schopné opraviť farby pod linuxom s QHD+ displayom, FullHD displaye sú PenTile (takže efektívne 2/3 rozlíšenie a pekne kostrbaté malé fonty), verzia 3 Pro vôbec nemá hornú radu F1-F12(!). Navyše to z benchmarkov vyzerá, že vďaka malej hrúbke nie je chladenie najlepšie a CPU throttling sa prejaví už celkom skoro. Aj keď človek nekompiluje kernel denne, nerád by som sa vrátil vo výkone do minulého desaťročia.

    Asi milión tabletov a ultrabookov...

    Víťaz

    Dal som si cenový strop 30k Kč, čím sa výber veľmi zjednodušil. Víťazom sa stal Dell, skoro. Už bol objednaný. Deň po objednaní som objavil že Lenovo má ešte väčšie verzie Thinkpadov Yoga. Dovtedy som to nejak ignoroval, sústredil som sa hlavne na 13.3" rozmery. Ale po pripočítaní veľkorysých okrajov displaya (zvlášť u tej 12.5" verzie yogy i Dell 13z) už ten notebook tak malý nakoniec nie je.

    Lenovo Thinkpad Yoga 14 (2015)


    Pan Thinkpad Yoga 14. FullHD IPS antireflexný display (=nie až tak dobré zrkadlo), i5 5200u, 8GB RAM, 256SSD + M.2 slot na ďalší disk, 3 USB Porty, full-size HDMI. Že sa Ethernet nekoná, s tým som bol zmierený už vopred (ale je to celkom fail, väčšina tých notebookov je pri pánte s prehľadom hrubšia ako ethernetový konektor).

    O tom že vyhral rozhodlo štastie, keď ho predával pán na nete za 3/4 ceny nového, plus bonusová dokovacia stanica (=milión USB portov, DP, DVI, gbit ethernet, externá zvukovka).

    Po 2 týžňoch musím povedať, že od dôb Prestigia som zase skoro bezvýhradne spokojný. Notebook je chladný (s powertop --auto-tune), tichý (vetráčik skoro stále off), výborne spracovaný, designovo čistý, výborne pracuje s linuxom, vrátane power managementu (reálnych 5-8h browsovania), HDMI výstup na TV sa dá nastaviť jedným tlačidlom. Tabletový mód je s 14" na hrane použiteľnosti, ale stále to celkom ide - aj keď jednou rokou sa tie 2kg držať nedajú.

    Doteraz som úplne nechápal, ako sa používa trackpoint, ale prišiel som mu na chuť už po pár dňoch. Podobne klávesnica - po dlhej dobe zase niečo, na čom je radosť písať. ALE - zaujímalo by ma, čo húlia v Lenove, že miesto tlačidla "kontextové menu" dali Printscreen (naštastie v linuxe máme xmodmap). Na všetkých notebookoch doteraz som mal napravo od enteru stĺpec Home/PgUp/PgDown/End tlačidiel. Na tomto notebooku sú náhodne rozhádzané pri šípkach a nad backspace. Ruky dolámať čínskemu súdruhovi designerovi - zvlášť na neho myslím pri akcii typu Ctrl+Home, Ctrl+Shift+PgDown.

    Záver - (linuxový) desktop a tablety

    Prvý deň som tradične strávil v snahe nainštalovať na to čístý Windows - predsalen je to Lenovo. Ani Windows 8.1 sa stále nevzdáva ideálu že je jediný OS planéty, takže chcelo trochu presviedčania aby sa vzdal väčšiny disku (aby šla resizenúť partition, bolo treba zakázať swap, system restore).

    Nainštalovanie linuxu bola hračka na pár minút, sťahovanie dát (+upratovanie) další deň.

    Väčšina hardware funguje s kernelom 3.16 out-of-box. Problémom bol len alps touchpad/trackpoint (vyriešené od kernelu cca 3.19) a grafika sa raz za čas rozpadne (prekreslenie pomáha).

    Jediná škoda je, že linuxový desktop vypadá, že zase trochu zaspal dobu. Viem si predstaviť, že napr. pri triedení/spracovaní fotografií by použitie touchscreenu mohlo byť príjemné zjednodušenie práce. Nepočítal som, že pôjde všetko, ale tablety a touchscreen zariadenia tu už máme 4-5 rokov a napriek tomu:

    Možno sú na tom Unity a pod. lepšie, ale asi som za roky spohodlnel - nemám príliš chuť meniť DE len kvôli tomuto. Asi sa bez touch interface radšej nejakú dobu zaobídem (celkom určite bez multitouch) - a možno to je naopak výzva, že je na čase prispieť kódom.

    Ak sa niekto dočítal až sem, odmenou mu/jej bude slovenská retro klasika :-)        

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Výber notebooku, obrázek 1 Výber notebooku, obrázek 2 Výber notebooku, obrázek 3 Výber notebooku, obrázek 4 Výber notebooku, obrázek 5 Výber notebooku, obrázek 6 Výber notebooku, obrázek 7 Výber notebooku, obrázek 8 Výber notebooku, obrázek 9 Výber notebooku, obrázek 10 Výber notebooku, obrázek 11 Výber notebooku, obrázek 12

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    xsubway avatar 1.5.2015 10:01 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Má Yoga touchpad nebo clickpad?

    Jinak díky za článek i když moje preference jsou jiné:

    Pořádná klávesnice:

    • bez prohozeného fn a ctrl
    • s Fx tlačítky
    • s kursorovými tlačítky v běžné velikosti
    • s tlačítku PgDown/Up nad kursorovými tlačítky
    • touchpad se třemi HW tlačítky
    • numpad
    • podsvícení

    Display:

    • matný
    • full hd
    • bezdotykový

    Ostatní:

    • 8GB RAM
    • SSD
    • nefunguje jako topení
    • lze nainstalovat bezbolestně Linux
    • nízká váha vítána
    • šasi vydrží každodenní přenášení

    ... jenže to aby jeden pohledal :|
    Josef Kufner avatar 1.5.2015 11:14 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Thinkpad Yoga 12/14 (druhá verze) má clickpad, ale přepracovanou verzi, která už je v pohodě. Nicméně vzhledem k přítomnosti trackpoinut potřebuješ jen vhodné nastavení: xinput disable 'SynPS/2 Synaptics TouchPad'

    Zajímavější než 14 je však TP Yoga 12. Má tužtičku od Wacomu a pěkně se na tom kreslí. Větší modely (14" a 15") mají jen obyč touchscreen.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    andree avatar 1.5.2015 14:38 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Vyzera ze dostali od uzivatelov sprdana a prave v tejto verzii vratili aspon pre trackpoint tlacitka. Zaroven sa uz ani nepohybuje pri kliknuti cela plocha touchpadu (to bolo hodne divne+hlucne, ked som to v obchode skusal).

    Mne osobne to vyhovuje, vacsinou aj tak pouzivam tap&drag alebo dva prsty miesto praveho tlacidla... Takze mam radsej velky clickpad, nez maly+tlacitka.

    Inak Fn+Ctrl sa tu daju v BIOSe zamenit, ale zistil som ze ten Ctrl ma take umiestnenie, ze som si na to celkom zvykol. Numpad je do <15" asi tazke narvat. Zbytok vyzera ze by ti tato yoga (alebo skoro rovnaka x250) celkom mohla sadnut :)
    xkucf03 avatar 1.5.2015 11:49 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Tuhle otázku jsem řešil na podzim… nakonec jsem si na práci koupil pracovní stanici. Vybíral jsem dlouho a nakonec jsem došel k závěru, že i když dá člověk za notebook přes čtyřicet tisíc, stejně ten přístroj bude v nějakém směru na hovno. Což mě odradilo – když už za to dám tolik peněz, tak bych čekal, že to bude dokonalé a budu z toho mít ve všech směrech radost.

    Pro případy, kdy potřebuji být mobilní, jsem si později pořídil ThinkPad X230. Protože to není hlavní pracovní nástroj, ale jen doplňkový přenosný počítač, tak na něj nemám takové nároky na výkon (i tak je dost výkonný).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    coder avatar 1.5.2015 13:28 coder | skóre: 4 | blog: lINUKS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Z blogu:
    Prostě to funguje venku-z-krabice a se svobodnými ovladači.

    Ano, se svobodnými ovladači pomocí proprietárního firmware, aneb zkus na X230 rozchodit wifi pod takovým Trisquel.

    xkucf03 avatar 1.5.2015 13:47 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Chápu ty snahy nemít v distribucích proprietární firmware a je dobré ten tlak na výrobce vyvíjet. Na druhou stranu by to chtělo měřit všem stejným metrem – když je ten proprietární firmware naflashovaný na čipu, tak je to stejný problém. Prostě potřebujeme svobodný hardware…

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Hans1024 avatar 1.5.2015 14:17 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Ze svobodneho HW mi zatim pripada nejslibnejsi lowrisc (prednaska).
    Veni, vidi, copi
    andree avatar 1.5.2015 14:32 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    No povodne som tiez mal x201-x240 v zozname, ale nejak sa to prehuplo ze by som asi rad aj tabletovy mod a mozno i aby to malo nejaky ten HW video enkoder/dekoder+vykon na sw dekodovanie FullHD veci. Zaroven potom nemusim potom kupovat cinsku video krabicku k TV...

    Ale vidim to inak podobne - ak ten hardware nezomrie na elektronicku chybu (kupodivu ani jeden zo strojov mi to zatial nespravil za tych 15 rokov), asi bude pouzivany dllllho. A az bude treba (vyrazne) vacsi vykon, nez to tlacit do prenosneho ohrievadla, radsej kupit poriadny desktop (+distcc :) ).
    andree avatar 1.5.2015 14:41 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Btw "X230 bývá považována za poslední slušný ThinkPad" - ja som to zase cital o x220, x201..... :))
    4.5.2015 19:48 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    vzhledem ke klavesnici urcite jsou xx20 posledni ThinkPad pred zkriplovanim...
    x220 Vs x230
    pro xx20:
    - sedmirada
    - oddelene Fkeys mezerou po 4
    - vertikalni Home/End, PgUp/PgDown
    - printscreen neni dementne misto Menu mezi AltGr a Ctrl

    kdyz sem pred rokem rozvazoval jestli koupit X220t nebo X230t, klavesnice rozhodla ze X220t :)

    i kdyz do xx30 serii se da narvat klasicka klavesnice z xx20...
    http://www.thinkwiki.org/wiki/Install_Classic_Keyboard_on_xx30_Series_ThinkPads

    Fluttershy, yay! avatar 4.5.2015 20:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    sedmirada

    Ani moc ne. Rozhodně míň než třeba 122klávesový IBM Model F.

    oddelene Fkeys mezerou po 4

    To má být výhoda? V obou případech jde o menší, ploché klávesy, navíc bez zarovnání s čísly. Celkem bída.

    vertikalni Home/End, PgUp/PgDown

    Detail. Beztak byly daleko od domovského řádku a jde se více než dobře obejít i bez nich.

    printscreen neni dementne misto Menu mezi AltGr a Ctrl

    Dá se triviálně přemapovat na modifikátor.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Josef Kufner avatar 4.5.2015 22:18 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Mezery mezi funkčními klávesami jsou velmi důležité pro hmatovou navigaci. Jejich absence byl pro mne postačující důvod k počkání na další řadu.

    Z rozbití šestice Ins-Del-Home-End-PgUp-PgDown jsem moc radost neměl, ale PgUp a PgDown u šipek není nijak špatné, Insert není potřeba (v mc funguje shift+šipky a ve Vimu mačkám 'i'). Pak už zbývá jen Home, End, Delete a tam už není moc co zkazit.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    xkucf03 avatar 4.5.2015 22:34 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    A co Shift+Insert?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Josef Kufner avatar 4.5.2015 23:07 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Na kopírování textu používám myš nebo ctrl+[xcv]. Tím, že trackpoint je na klávesnici, to nečiní potíže.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    xkucf03 avatar 4.5.2015 23:14 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Ctrl+C mi do terminálu text nevloží…

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Josef Kufner avatar 5.5.2015 00:11 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Prostřední myšítko ale jo. A to je hned pod mezerníkem.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    xkucf03 avatar 5.5.2015 00:17 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    To není totéž – prostřední myšítko vkládá výběr, kdežto Shift+Insert vkládá ze schránky.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 5.5.2015 00:42 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    To je implementační detail a házení pojmy tak jako tak vycucanými z prstu pro účely daného software. Podstatné je, jestli tím docílíš kýženého efektu. Mimochodem většina terminálů umí namísto Ctrl zkratek Ctrl+Shift.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 5.5.2015 00:52 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Tenhle „implementační detail“ je dost důležitý, protože každé vloží jiný text – a toto chování je dost rozšířené.

    Ctrl+Shift+V znám, přesto celkem často používám Shift+Insert (což navíc funguje i v jiných programech, kde zase Ctrl+Shift+V/C dělá něco jiného).

    A připomínám, že tuto diskusi vedeme pod tvrzením:

    Insert není potřeba (v mc funguje shift+šipky a ve Vimu mačkám 'i')

    se kterým nesouhlasím – význam klávesy Insert mi rozhodně nepřijde zanedbatelný.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 5.5.2015 01:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Tenhle „implementační detail“ je dost důležitý, protože každé vloží jiný text
    Tady ale předpokládáš, že vkládání získaného textu je samostatná akce nezávislí na jeho předchozím získání, což ovšem nedává smysl.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 5.5.2015 07:48 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Já ale používám obojí – schránku i výběr – každé má svoje výhody. Vážně je to tak netypické chování?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 5.5.2015 08:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Taky používám obojí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 5.5.2015 01:10 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Pokud Ctrl+Shift+V funguje stejně jako Shift+Insert, tak pořád platí, že Insert není potřeba.

    Co se schránky a výběru týče, pokud to Klipper syncne, tak mám místo dvou schránek jednu s historií a vystačím si s prostředním tlačítkem. A Insert stále nepotřebuji.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    xkucf03 avatar 5.5.2015 07:59 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Pokud Ctrl+Shift+V funguje stejně jako Shift+Insert, tak pořád platí, že Insert není potřeba.

    Tak teoreticky by klávesnice mohla mít tak dvě tři tlačítka a všechno bys zadával pomocí jejich kombinací a sekvencí kombinací. Ale asi by to nebylo moc uživatelsky přívětivé.

    Ctrl+Shift+V jsou jednak tři klávesy místo dvou. A jednak Ctrl+Shift+V má v různých aplikacích různé funkce (třeba Konsole vs. Firefox), takže člověk musí pořád řešit, kde zrovna je. Shift+Insert je oproti tomu mnohem univerzálnější zkratka.

    Co se schránky a výběru týče, pokud to Klipper syncne, tak mám místo dvou schránek jednu s historií a vystačím si s prostředním tlačítkem.

    Já ale nechci synchronizaci. Často si označuji text při čtení nebo na nějaký kliknu, aniž bych ho chtěl vkládat do schránky (třeba adresa v prohlížeči, textové pole, které chci vymazat atd.). Vedle toho mám schránku, do které vkládám text explicitně stiskem kláves Ctrl+C (případně Ctrl+Shift+C nebo Ctrl+Insert), a o její obsah nechci přijít tím, že někde kliknu do formuláře.

    Výběr a vkládání prostředním tlačítkem je skvělá funkce a dost ji používám, ale klasickou schránku nenahrazuje nýbrž doplňuje.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 4.5.2015 23:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Mezery mezi funkčními klávesami jsou velmi důležité pro hmatovou navigaci.

    Klávesy jsou tuhé, ploché (o generaci dřív, tj. třeba u X200, byly výrazně lepší) a nejsou zarovnané s čísly. Hmatová navigace se koná tak leda při tupém tápání.

    Nepoužívám Visual Studio, ani Turbo Pascal (nebo nějakou podobnou zrůdnost), takže mi není moc není jasné, k čemu ty funkční klávesy jsou. CUA se dávno prakticky nepoužívá (a pokud používá, hodí se třeba právě ten Insert zmiňovaný níže). F1? C-h. M-F4? C-w. F5? C-r. F6? C-l. A tak dále a tak podobně.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pavlix avatar 4.5.2015 23:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Hmatová navigace se koná tak leda při tupém tápání.
    Hmatová navigace je snad zvlášť u funkčních kláves základ, pokud nechci vejrat na klávesnici.
    Nepoužívám Visual Studio, ani Turbo Pascal (nebo nějakou podobnou zrůdnost), takže mi není moc není jasné, k čemu ty funkční klávesy jsou.
    Tak pokud ti není moc jasné, k čemu jsou, tak asi nemá smysl se k tomu vyjadřovat. Někdo to používá na Visual Studio, někdo třeba na přepínání ploch (a tím i aplikací), někdo třeba používá tlačítko na uspání (u mně od první díry vlevo, mačkám prostředníčkem, zatímco palcem držím Fn).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Fluttershy, yay! avatar 4.5.2015 23:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Hmatová navigace je snad zvlášť u funkčních kláves základ, pokud nechci vejrat na klávesnici.

    Bezpochyby, ale snadná je na úplně jiné klávesnici (např. choc mini), kde prostě vyjedu z čísel o řádek nahoru, klidně jenom jediným prstem, a vím naprosto přesně, kde jsem.

    Tak pokud ti není moc jasné, k čemu jsou, tak asi nemá smysl se k tomu vyjadřovat.

    Tak která moderní aplikace, která není oplácané IDE, tak závisí na funkčních klávesách? Správce oken jde používat jinak a lépe. Multimediální/ACPI klávesy fakt nejsou podstatou funkčních kláves dle CUA – výrobce by je taky mohl umístit nějak inteligentně nebo umožnit konfiguraci.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pavlix avatar 5.5.2015 00:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    kde prostě vyjedu z čísel o řádek nahoru
    Pořád nechápu, proč bych měl vyjíždět z čísel, dávám ruku prostě tam, kam potřebuju, a ta mezera mi pomáhá se trefit, čísla mě v tu chvíli zpravidla nezajímají.
    Správce oken jde používat jinak a lépe.
    Nevidím důvod, proč bych měl používat správce oken hůře jenom proto, že tomu někdo jiný říká lépe.
    Multimediální/ACPI klávesy fakt nejsou podstatou funkčních kláves dle CUA
    Katolíci ať si ovládájí své počítače třeba pomocí jazyka, když se jim to tak líbí. :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Fluttershy, yay! avatar 5.5.2015 00:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    IBM Common User Access. Neslyšeli? Nikdy?

    dávám ruku prostě tam, kam potřebuju

    Nevidím důvod, proč bych měl používat správce oken hůře jenom proto, že tomu někdo jiný říká lépe.

    Aha, kroužící orel. OK.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pavlix avatar 5.5.2015 00:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    IBM Common User Access. Neslyšeli? Nikdy?
    Nevzpomínám si.
    Aha, kroužící orel. OK.
    Nikoliv, ale předpokládám, že je to od tebe jen provokace.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 5.5.2015 12:05 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Nepoužívám Visual Studio, ani Turbo Pascal (nebo nějakou podobnou zrůdnost), takže mi není moc není jasné, k čemu ty funkční klávesy jsou.
    Co třeba aby sis na ně mapoval funkce? Já používám F klávesy na různá vlastní makra.
    Fluttershy, yay! avatar 5.5.2015 14:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Záleží na tom, jaké povahy ta makra jsou. Pokud je používám při psaní (různé útržky), chci je mít hned pod prsty, a tedy na zvláštní vrstvě. Pokud ne, považuji za vhodnější blok kláves po straně: něco jako ty keypady používané hudebníky, Logitech G13 aj. – takže na ErgoDoxu zase vrstva.

    Hmatovou metodou jde plynně používat o asi 30, nejvýše 50 klávesách (Jamada 1980, primární zdroj při ruce nemám). Při rozumném rozložení (GB 1016993) si dovedu představit kolem 60.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bystroushaak avatar 5.5.2015 15:00 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Záleží na tom, jaké povahy ta makra jsou.
    Já používám F5 na vložení aktuálního data a F12 a F9 pro easy motion. Tam jsem vysloveně někde na klávesnici potřeboval ukást pár kláves, protože jinak bych si zlomil prsty (zkratka pro easymotion/znak/znak).
    Pokud ne, považuji za vhodnější blok kláves po straně: něco jako ty keypady používané hudebníky, Logitech G13 aj. – takže na ErgoDoxu zase vrstva.
    Nad tím jsem párkrát taky uvažoval, ale odradila mě nepraktičnost. Kdybych se nepohyboval v trojuhelníku domácí PC - notebook - práce, tak do toho asi jdu.
    xkucf03 avatar 4.5.2015 20:41 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    x220 Vs x230

    Nad tím jsem chvíli váhal, ale nakonec to vyhrál novější procesor. Ta klávesnice není až tak špatná. PrintScreen se dá přemapovat, Ctrl a Fn přehodit a ten zbytek se prostě přežije – ona notebooková klávesnice z principu nemůže být dobrá (možná tak na 17" stroji, ale i tam budeš trpět tím, že displej je hned nad klávesnicí – stolní počítač to nikdy nenahradí).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Bystroushaak avatar 4.5.2015 21:52 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Jaký je potom důvod si to vůbec kupovat? To si můžeš koupit libovolný šmejd, který si dohackuješ k použitelnosti.
    xkucf03 avatar 4.5.2015 21:56 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Tohle není šmejd. Resp. pořád to ještě převyšuje ostatní produkci.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    1.5.2015 17:37 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Presne tyhle pocity jsem mel, kdyz jsem kupoval novy nb za cca 32000... Ne, ze si clovek prinese domu krabici a s radosti ji vybali, protoze ma presne to, co mu vyhovuje. Proste vybali kram a zacina si zvykat, ze par let musi prekousnout clickpad nebo touchpad bez hw tlacitek, displej, ktery neumi zobrazit zlutou barvu, ploche klavesy...

    Ze by si clovek mohl vybirat v zaplave konkurencnich ruznych zarizeni to, ktere mu vyhovuje, podle svych pozadavku, o tom si muze nechat jen zdat. Nechapu, ze jeden vymysli nejakou kokotinu a vsichni to opajcujou, at je to uzitecne nebo ne. V podstate tu zadna konkurence neni - kdyby to vsechno delala jedna firma, nikdo by to nepoznal...
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    Hans1024 avatar 1.5.2015 15:27 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    A co takhle vybirat HW podle uplne jinych pozadavku, jako napriklad kdo to vyrabi, jak se ty spolecnosti co to vyrabi chovaji a obzvlaste jak se chovaji ke svym zamestnancum? Opravdu je dulzeitejsi jake to ma DPI, nez kdo byl pri vyrobe sedren z kuze?

    Lidi se treba shodnou na tom, ze je chovani nejake firmy spatne, ale hlasovat penezenkou uz neumi. Nejsem si jisty proc. Mozna jsou zvykli na vymozenosti jako odbory a zvykli na to, ze stat vsechno ohlida regulacemi. Nebo je jim to proste jedno, protoze "me se to netyka" a "ten produkt je tak skvely".
    Veni, vidi, copi
    1.5.2015 16:12 Radek Miček | skóre: 23 | blog: radekm_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    hlasovat penezenkou uz neumi. Nejsem si jisty proc.
    Třeba HW potřebují a neví o firmě, která by se k zaměstnancům chovala slušně. Když už jsme u toho, jaké firmy se chovají slušně a mají pouze slušné dodavatele?
    Hans1024 avatar 1.5.2015 17:43 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Bohuzel nemam zadny seznam firem, za ktere bych se mohl zarucit, ale s trochou hledani lze naopak najit firmy, kterym bych nikdy penize nedal. Vice investigativnich novinaru by jiste pomohlo. Informaci neni tolik, kolik bych si pral, coz naznacuje, ze po tech informacich neni velka poptavka, coz je smutne.
    Veni, vidi, copi
    4.5.2015 11:28 q
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Mozna jsou zvykli na vymozenosti jako odbory a zvykli na to, ze stat vsechno ohlida regulacemi.
    Vice investigativnich novinaru by jiste pomohlo.
    proste je treba, aby to nekdo za nas udelal. :-)
    xkucf03 avatar 1.5.2015 19:12 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Občas jsou iniciativy jako Conflic-Free minerals, případně když jsem dělal školení pro Wincor-Nixdorf, tak jsem musel podepsat nějaký papír, že nezneužívám děti (myšleno asi na práci) a že moje továrna nevypouští do přírody nějaká chemická svinstva :-)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    1.5.2015 17:42 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Kdyby byla zaplava ruznorodych zarizeni od ruznych firem, mezi kterymi se da vybirat, mozna by to mohl byt dalsi pozadavek. Ale kdyz z vyberu vylezou tri smejdy, vsechny sotva vyhovujici a jeste s kompromisy, tak tezko budu chtit resit jeste tohle... A protoze to potrebuju k praci, tak neco koupit musim.
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    Hans1024 avatar 1.5.2015 17:56 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Ale kdyz z vyberu vylezou tri smejdy, vsechny sotva vyhovujici a jeste s kompromisy, tak tezko budu chtit resit jeste tohle... A protoze to potrebuju k praci, tak neco koupit musim.
    To by me teda zajimalo, co je to za brutalni pozadavky a co je to za brutalni praci, kvuli ktere jsou takove pozadavky nutne.
    Veni, vidi, copi
    1.5.2015 18:13 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Prace brutalni neni a pozadavky take ne. O to je smutnejsi, ze vyber neni...
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    Hans1024 avatar 1.5.2015 18:29 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Jak neni vyber? Eshopy jsou narvane ruznymi modely od ruznych vyrobcu az k prasknuti. A jeste jsou tu bazary. Co je ten zazracny pozadavek, ktery normalni PC nesplnuje?
    Veni, vidi, copi
    Heron avatar 1.5.2015 18:48 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    To že jsou eshopy narvané ještě neznamená, že je na výběr. Většina kousků se liší jen značkou. Skutečný výběr není.
    Hans1024 avatar 1.5.2015 18:53 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    OK, ale to porad nevysvetluje tu vlastnost, kterou na nich pan Bubak postrada :-D
    Veni, vidi, copi
    Heron avatar 1.5.2015 19:07 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Nevím, co postrádá bubák. Já mám za 7 let pátý notebook z vyšší cenové kategorie. Pořád je to taková hračka (jako na práci to stačí, na soukromé účely to ani nezapínám). Přesně jak psal Franta, workstejšnu s násobně vyšším výkonem můžu mít (mám) za třetinovou cenu a to nepočítám lepší monitor, velkou klávesnici a myš. Notebook mám připojený k dokovačce, takže monitor a periferie jsou stejné jako u pracovní stanice, tak potom je rozdíl jen ten minimální výkon a maximální cena.
    1.5.2015 18:58 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Sorry za ten predchozi, chtel jsem dat zopakuj nahled a netrefil :-) Snad je to takhle lepsi.

    Displej:
    13" (max. 14", kdyby nebylo zbyti) Matny
    Rozliseni full hd nebo vyssi
    Procesor Core I5 (pripadne I7)

    Klavesnice:
    S primerene normalnim rozlozenim
    S blokem klaves pro pohyb v dokumentech (Home, End, PgUp, PgDn)
    Neprohybajici se
    Podsvicena

    Touchpad s hw tlacitky
    Co nejvic USB (a pokud mozno verze 3)
    Co nejdelsi vydrz na baterku - aspon 4 hodiny
    Nizka vaha - cim nizsi nez 2kg, tim lepe (casto prechazim pesky a hromadnou dopravou)

    Myslim, ze uz tohle staci na to, abys zjistil, ze podobnymi se e-shopy opravdu nehemzi. A vynechavam veci, ktere by se mi libily, jako treba e-sata, slot na sd kartu, do ktere se vejde cela, samostatne audio jacky pro mic a sluchatka... Hledal jsem to cca pred rokem a dal jsem si limit 30000Kc, ktery jsem pote ale stejne prelezl.
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    Hans1024 avatar 1.5.2015 19:22 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    A co je to teda za praci, ktera vyzaduje fullHD rozliseni, neprohybajici se podsvicenou klavesnici a hw tlacitka na touchpadu? :-D
    Veni, vidi, copi
    Václav 1.5.2015 19:38 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Pro něj to znamená pohodlnou práci u které se nemusí vztekat z pro něj nevyhovujícího ovládání. Těžké pochopit?
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Hans1024 avatar 1.5.2015 19:48 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Ne, tezke pochopit je, ze tomu priklada vetsi vahu nez sdirani zamestnancu z kuze.
    Veni, vidi, copi
    xkucf03 avatar 1.5.2015 20:11 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Neříkám, že se ty firmy chovají k dělníkům slušně, a souhlasím, že je dobré, aby zákazník hlasoval peněženkou a tím výrobce motivoval k určitému chování. Ale na druhou stranu: otrokářství dnes není prakticky nikde a ti lidé chodí do práce dobrovolně – a jsou na tom líp, než kdyby tam ta továrna nebyla a oni do ní nemohli chodit makat, protože by pak neměli co jíst.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 1.5.2015 20:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Měli by co jíst, mohli by se živit zemědělstvím stejně jako generace před nimi.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xkucf03 avatar 1.5.2015 20:57 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Asi je rurální způsob života tolik nenaplňuje a radši chodí do té fabriky. Přijde mi, že města jsou přecpaná, ale vesnice tolik ne – kdo tam chce žít, ten víceméně může, protože většina lidí se spíš přesouvá opačným směrem.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 1.5.2015 21:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Hovnajs nenaplňuje. Historický přesun populace do měst je celkem dobře zdokumentovaný a slovíčko „nenaplňuje“ tam fakt moc nefiguruje.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    1.5.2015 20:31 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Ono je dobrovolne a dobrovolne... Kdyz ma clovek chcipnout hlady, tak udela asi cokoliv, aby aspon prezil - a zneuzivat to je svinstvo.

    Dle meho problem je, ze dneska jsou obchodni vztahy nastavene tak, ze ti, kteri veci opravdu vyrabeji, z toho maji minimum penez a vetsina se ztrati v nekolika bezednych kapsach. Tim padem musi byt (alespon v tech "civilizovanych" zemich) ceny nastavene tak, aby i ti, kteri dostavaji zlomek vydelku z veci, ktere vyrobi, si mohli nejake jine veci take koupit. Coz znamena, ze tem zamestnancum v "mene civilizovanych" koncinach, ze kterych pochazi vetsina levneho zbozi pro ty odirane v koncinach "civilizovanych", neni mozne dat vic nez almuznu, aby se tento stav mohl udrzet.

    A prestoze s Hansem v podstatnych vecech souhlasim, nemyslim si, ze toto se moji penezenkou vyresi.
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    xkucf03 avatar 1.5.2015 21:10 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše DIY
    Dle meho problem je, ze dneska jsou obchodni vztahy nastavene tak, ze ti, kteri veci opravdu vyrabeji, z toho maji minimum penez a vetsina se ztrati v nekolika bezednych kapsach.

    Tím, ale trpíme i my: za to, co nějaký asiat vyráběl za pár šupů, my musíme platit tisíce. Spousta věcí je nehorázně předražených. Když k tomu připočtu nezaměstnanost, tak to chápu jako příležitost – čím dál víc věcí se bude vyplácet vyrábět zase v místech, kde se spotřebovávají. Přidej trochu DIY a punku a mělo by to jít. Klíčová věc jsou znalosti – umět výrobky navrhovat a vyrábět – ne jen montovat díly, které navrhl někdo jiný. Svobodný software a hardware jsou kruciální. Potřebujeme být schopní vyrobit plně otevřený počítač, včetně těch čipů. A další součástky a výrobní procesy.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    1.5.2015 21:48 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DIY
    Potřebujeme být schopní vyrobit plně otevřený počítač, včetně těch čipů
    Výroba čipů na úrovni potřebné pro v současnosti očekávané vlastnosti - komplexnost/výkon a spotřeba - fakt není vůbec jednoduchá věc. Dokáže to možná 5 firem na světě.

    To ale není nejpodstatnější. Open hardware v tohle případě naráží na skutečnost, že know-how na této úrovni nedokážeme nějak zdokumentovat a uložit. Toto know-how, které je součástí těch firem, tam není někde zapsané v knihách, je "uložené" v lidech, kteří tam na tom pracují. Technologie a stroje pro tento typ výroby se ladí dlouhé měsíce a roky, a výsledek toho ladění zpravidla není možné reprodukovat bez účasti řady klíčových lidí. Dokumentace nikdy není na takové úrovni, aby ty věci dokázal znovu postavit "kdokoliv". V tomhle je naprosto zásadní rozdíl proti SW světu.

    Tohle člověk dobře pochopí, když se dostane někam, kde se komplexní a unikátní technologická zařízení skutečně konstruují a vyrábí.

    U toho hi-end křemíku se dnes čipy designují přesně podle možností konkrétní výrobní technologie konkretního dodavatele. Mít to jako generický design znamená nemožnost konkurovat.

    Můžeme to brát jako výzvu pro Open Hardware, ale je dost možné, že překonání těchto problémů bude znamenat nutnost příliš velkých kompromisů.
    Hans1024 avatar 1.5.2015 22:08 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DIY
    Otazka je, jestli je ten proces tezke reprodukovat z podstaty problemu, nebo jestli to ti lidi takhle delaji ucelne. A taky je otazka, jestli je pro vetsinu pouziti opravdu nutne mit top vykon/spotrebu. Podle me by bylo prijatelne, kdyby ten otevreny vyrobni proces mel treba 15 let spozdeni. A mozna je opravdu potreba, aby se cely svet "spalil" se zavislosti na nejakych nekolika malo soukromych subjektech, aby si zacal vazit procesu otevreneho.
    Veni, vidi, copi
    xkucf03 avatar 1.5.2015 22:25 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DIY
    Open hardware v tohle případě naráží na skutečnost, že know-how na této úrovni nedokážeme nějak zdokumentovat a uložit. Toto know-how, které je součástí těch firem, tam není někde zapsané v knihách, je "uložené" v lidech, kteří tam na tom pracují.

    Což ale není problém jen pro open hardware, ale pro lidstvo celkově – možná kdyby pár desítek inženýrů zemřelo, tak jsme bez (nových) počítačů. A to je chyba a velké riziko.

    Svobodný hardware je cesta jak z toho ven a jak odbourat riziko a zvýšit pravděpodobnost přežití (na současné úrovni vyspělosti, bez návratu někam do středověku nebo o desítky let zpátky) i při nějakých výjimečných událostech (války, epidemie, živelné pohromy…).

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Heron avatar 2.5.2015 09:15 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DIY
    Výroba čipů na úrovni potřebné pro v současnosti očekávané vlastnosti

    Jsem sám komu by vůbec nevadil modulární hw, tak jak se dělal dřív před 15 lety? Dneska je trend všechno rvát do jednoho čipu. Instrukční sady narůstají, procesory se zesložitují. Mě osobně by vůbec nevadilo mít v kompu 30 přídavných karet. A myslím si, že na takovéto úrovni už těch firem, které to dokáží postavit, je mnohem, mnohem víc. Hromada výrobců FPGA (kde lze realizovat jistou podtřídu problémů), hromada výrobců DSP (kde jsou ty doby, kdy zvukovka měla srovnatelný výkon s CPU, dneska je to v cpu a producenti (většinou her) dělají spí kusy, aby to ten cpu vůbec upočítal), hromada šifrovacích akcelerátorů, nemluvě o výrobcích grafik, kde lze také realizovat lecos. Hromada z těch věcí by vůbec nemusela být vyrobena nejposlednější a nejmenší technologií.

    Já to takto realizuji větším počtem počítačů jako takových. Každý komp má více méně jeden účel (i když zde je nebezpečí tam rvát další věci, protože je to přece "univerzální stroj").

    2.5.2015 14:02 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DIY
    Výrobci FPGA jsou tři, a momentálně je to celé mnohem méně "open" než CPU svět. Formát konfiguračního bitstreamu je nedokumentovaný, a reverzovat ho není reálné. Výrobní technologie jsou jen pár let za CPU světem, momentálně 28/20 nm, a např. Altera vyrábí u Intelu.

    Pak kromě toho, že na ten plně Open HW potřebujete Open 3D CAD (zdravíme pana Zimu), tak potřebujete ještě SW na digital design a silicon design. Tohle neudělají lidi ve volném čase pro zábavu, na to musíte hromadu lidí zaplatit na mnoho let - pokud na to někoho najdete, a přetáhnete dost klíčových lidí stávajícím firmám, abyste nevynalézal všechno znovu, tak možná.

    Pokud to myslíte tak, že s 15 let starou technologií výroby polovodičů, která by teoreticky mohla být dnes "nezávisle" zvládnutelná, když ji zvládá relativně velké množství firem, by bylo možné postavit použitelný modulární HW pro něco jako workstation, tak možná ano. S odpovídajícím výkonem a spotřebou.

    I když nevím jak to se samotnou výrobou těch čipů je. Předpokládám, že všichni výrobci MCU, DSP a podobně nemají vlastní vývoj výrobních technologií, ale buď přímo vyrábí u firem jako TSMC, nebo používají recyklované starší technologie od nich.
    xkucf03 avatar 2.5.2015 15:31 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DIY

    Co se týče peněz – peníze jsou, pocházejí od koncových spotřebitelů, kteří platí za ten HW. Firmy jako Intel nemají žádné zvláštní zdroje financování, žijí z toho, co jim platíme my zákazníci. Takže pokud dostatečný počet spotřebitelů bude chtít (resp. se vůbec dozví, že ta otevřenost je důležitá), tak to půjde.

    Velké firmy se v minulosti podařilo přimět k různým věcem, např. aby nezabíjely zvířata na kožešiny, aby neznečišťovaly životní prostředí, aby netestovaly výrobky na zvířatech… A svobodný software a hardware je stejně tak morální otázka, asi i důležitější, jen tam nejde dát fotku roztomilého trpícího zvířete na plakát. Zároveň je to i otázka přežití (na stávající úrovni technologické vyspělosti), protože koncentrovat ty znalosti na několika málo místech je pro lidstvo strategicky nevýhodné.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Hans1024 avatar 1.5.2015 21:16 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Tak ja myslim, ze kdyby se naslo dost lidi co hlasuje penezenkou, tak by se ty firmy musely prizpusobit. Ale lidem je to asi fuk. Coz je o duvod vic to delat a upozornovat na to...
    Veni, vidi, copi
    Václav 2.5.2015 00:29 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Ano, to je průser. Jak to prosím souvisí se stížností na nedostatečný výběr na trhu?
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    1.5.2015 19:46 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Skoro jakakoliv? Prohybajici se klavesnice je na nic uz po pul hodine klofani (kdyz odmyslim, ze to cloveka irituje hned od zacatku).

    Moje hlavni prace je programovani, obcas sepisuju nejaky blabol, coz znamena, ze klavesnice je pro me dost dulezita soucast. Jasne, podsvicena by byt nutne nemusela, take to nebylo to z hlavnich kriterii. Ale jsem rad, ze ji nakonec mam - nemusim zbytecne svitit okolo, kdyz neco delam v noci. Hodi se to, kdyz nepises, ale delas s necim, co z velke casti klavesnici ovladas - treba audacity. To potme nedavam, trefovat se spravne :-)

    Fullhd rozliseni (nebo tedy aspon 1600x900) - samozrejme vyhodne kdykoliv, at uz v netbeansech, pri cmarani v pgmodeleru, pri praci v audacity, v gimpu...

    HW tlacitka na touchpadu? Jasne, subjektivni potreba, ale nesnasim klikani pritlacenim, nebo jak se delaji kliky. Vzdycky kliknu nekde, kde nechci, nebo presunu neco, co nechci, nekam, kam nechci apod.

    Ale nezda se mi, ze to uplne souvisi s tim, ze vyber je omezeny a clovek si podle svych potreb vybrat nemuze?
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    Hans1024 avatar 1.5.2015 19:52 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Ja jsem tvuj puvodni komentar pochopil tak, ze se nebudes zabyvat tim, jak se chovaji firmy, protoze potrebujes notebook k praci. Z tvych pozadavku ale vypliva, ze se tim chovanim firem nezabyvas kvuli svemu pohodli.
    Veni, vidi, copi
    Fluttershy, yay! avatar 1.5.2015 20:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Výroba nebyla pohodlná, tak nebude pohodlné ani používání!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    1.5.2015 20:13 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Hele, to me nenapadlo :-)

    Takze kdyz jsem si koupil (jakztakz) pohodlny notebook, tak je vlastne vsechno vporadku, protoze vyroba pravdepodobne byla pohodlna a jsem z obliga :-)
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    xkucf03 avatar 1.5.2015 20:13 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Vyrobeno otroky pro otroky!

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    1.5.2015 20:10 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Aha, tak promin, jestli to bylo zavadejici - tak jeste jednou a spravne.

    Svuj notebook potrebuji k praci a k dalsim aktivitam. Abych mohl prinejmensim svou praci delat poradne a vcas, potrebuji k tomu nastroj, ktery mi to umozni a umozni mi to bez zbytecneho zdrzovani chybami navic kvuli neergonomickemu ovladani, nizkemu rozliseni obrazovky, kde musim zbytecne navic listovat atd. Ano, je to me pohodli.

    A ano, kosile je blizsi nez kabat. Az budu mit na vyber z dostatecneho mnozstvi pouzitelneho (jasne, pro me) zbozi, muzu si dovolit premyslet jeste o tom, ktera firma odira zamestnance vice ci mene*. Tebe taky nezajima, jestli dostanu penize od firmy, ktera tim, ze nechce doplatit, co ma, odirala me a kolegu ctyri mesice.

    *) Navic bych chtel videt, jak bys to delal prakticky - vsechny dily jsou v podstate stejne - kolik firem vyrabi displeje a ktera z nich je lepsi? Kolik firem vyrabi chipy do SDD? Pameti? Touchpady? Opravdu je neco cisteho na vyber???
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    Hans1024 avatar 1.5.2015 20:41 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Tebe taky nezajima, jestli dostanu penize od firmy, ktera tim, ze nechce doplatit, co ma, odirala me a kolegu ctyri mesice.
    Zajima, ale mas mnohem vic zpusobu, jak se domoct prava, nez ti cinani.
    Kolik firem vyrabi chipy do SDD? Pameti? Touchpady?
    Vetsinou sou alespon 2 :-D Ale i tak je svobodny HW potreba jako sul. Ty firmy totiz maji casto monopol ne proto, ze by to nikdo jiny nechtel vyrabet, ale proto, ze maji nejake interni "know-how" (ale i kvuli patentum) a nikdo jiny to stejne dobre vyrobit neumi. I proto mi pripada dost nebezpecne pouzivat to, stavet na tom a zaviset na tom, protoze pak jsem zavisly i na te firme, ktera me pak muze efektivne vydirat. Ani si nechci predstavit, kolik kritickych x86-only systemu by postupne prestalo fungovat, kdyby AMD a Intel prestali prodavat procesory :-D
    Veni, vidi, copi
    1.5.2015 20:53 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Zajima, ale mas mnohem vic zpusobu, jak se domoct prava, nez ti cinani.
    Jasne, o tom zadna.
    Vetsinou sou alespon 2 :-D
    No prave, a hledej tu spravnou kombinaci, bojim, bojim, jestli bych nasel :-) Musel bych zkoumat, jestli kondiky a odpory nejsou z vydridusske tovarny, kdo kde vyrobil PCB atd.?
    Ale i tak je svobodny HW potreba jako sul. Ty firmy totiz maji casto monopol ne proto, ze by to nikdo jiny nechtel vyrabet, ale proto, ze maji nejake interni "know-how" (ale i kvuli patentum) a nikdo jiny to stejne dobre vyrobit neumi. I proto mi pripada dost nebezpecne pouzivat to, stavet na tom a zaviset na tom, protoze pak jsem zavisly i na te firme, ktera me pak muze efektivne vydirat. Ani si nechci predstavit, kolik kritickych x86-only systemu by postupne prestalo fungovat, kdyby AMD a Intel prestali prodavat procesory :-D
    S tim naprosto souhlasim...
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    8.5.2015 20:52 ktx | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    HP 840, cena tesne nad podla vybavy - pracovne/cestovne (denne 2h vlakom) pouzivam niekolko mesiacov (i5 + SSD, volne m2, bez FullHD), ked clovek vyhodi WWAN, slo by pouzit i druhe m2, oproti Dellom to nie je zabijak batohov a chrbta. Pre vlastnu potrebu som zakupil repasovane 820, doplnil RAM na 16GB a m2 SSD..
    1.5.2015 17:51 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    A ty mas teda aky notebook?
    Hans1024 avatar 1.5.2015 18:39 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Mel jsem dlouho Toshibu Satellite, ktera chcipla, ted mam Lenovo z druhe ruky od cloveka co ho uz nepouzival. A budu ho pravdepodobne pouzivat taky nez chcipne. Presny model ti moje paranoia neprozradi.
    Veni, vidi, copi
    1.5.2015 22:41 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    A proc bych to delal? Dokonce ani dobry pocit z toho ze dotycnou firmu nepodporuju mit nemuzu - kdyz zkrachuje, co se stane s lidma v ni pracujici? :) Pujdou na vzduch drzice se za ruce chcipnout hlady protoze kdyz nebudou mit praci nebudou mit ani penize na obzivu? :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Hans1024 avatar 1.5.2015 23:10 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Pokud se takto rozhodne dost lidi, firme se snizi zisky a budou hledat cim to je. Najdou lidi, kteri je bojkotuji, zeptaji se jich proc to delaji a zjisti, ze kvuli pracovnim podminkam zamestnancu. Muzou je zlepsit a rozhlasit to do sveta, nebo v tom muzou pokracovat a zkrachovat. A pripadny argument "ale ja jsem jenom jeden zakaznik a nic nezmenim" je asi stejne retardovany jako "ja nepujdu k volbam, protoze jeden hlas nic nezmeni". Kdyz nebudu delat nic, tak na 100% nic nezmenim.
    Veni, vidi, copi
    Fluttershy, yay! avatar 2.5.2015 00:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Asijské trhy jsou obrovské, rostou a typický tamní zákazník má na problematiku jiný pohled. Výrobci může být evropský trh šumák.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Hans1024 avatar 2.5.2015 13:00 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Kdyz je vyrobci evropsky trh sumak, tak proc prodava vyrobky na evropskem trhu?
    Veni, vidi, copi
    Fluttershy, yay! avatar 2.5.2015 15:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Psal jsi „nebo v tom muzou pokracovat a zkrachovat“ – to je hovadina odtržená od reality. Evropský trh je relativně malý a navíc regulovaný. Některé firmy na něj ani nelezou, aby se nemusely otravovat s různými certifikacemi (např. ohledně ne-toxicity materiálů).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Hans1024 avatar 2.5.2015 15:39 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    No dobra, tak nezkrachujou, ale zisk to ovlivni, coz k dosazeni meho cile staci.
    Veni, vidi, copi
    Fluttershy, yay! avatar 2.5.2015 16:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Nebylo čirou náhodou cílem zabránit vykořisťování nebohé dělnické třídy?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xkucf03 avatar 2.5.2015 17:33 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Firma chce maximalizovat zisk → bude hledat rovnováhu mezi (ne)vykořisťováním a odlivem/přílivem zákazník. Lepší podmínky znamenají vyšší náklady, ale taky vyšší prodeje, protože firma z toho může udělat svoji konkurenční výhodu a chlubit se tím, že nevykořisťuje a na to lákat zákazníky konkurentů.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 2.5.2015 18:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Tolik tupé opakování ekonomických pouček.

    Pro jednoduchost pomiňme notebooky. Ty máš Das Keyboard, že? Víš, kdo ji vyrobil? Mno, přece „Das“, ne? No, ne. Das je značka nějaké firmy tuším Metadot. Tak Metadot? Ne. Když se podívám na záda svojí Das III, píše se tam CST104. CST104 je prototyp nějaké firmy Costar. Costar je ODM. Poskytuje odběratelům prototypy k úpravě a zprostředkovává výrobu. Filco Majestouch2 nebo CM Storm QF XT jsou de facto stejné klávesnice jako Das III, jen jinak upravené. Costar zadává výrobu subdodavatelům. O většině z nich nikdy neuslyšíš. Přitom používá díly dostupné prakticky jako komodity. A teď to nejlepší, Metadot v průběhu času vyměnil ODM u Das Professional za úplně jiného. Průmysl přitom funguje tak, že se tím nikomu nechlubili, ani není známo, kdo ten nový ODM vlastně je. Jak chceš docílit toho, aby Metadot měl přehled o celém řetězci? Jak o tom může mít přehled koncový zákazník?

    Jo, certifikace. Jak zajistíš, že to ten Asiat neomrdává? Tím tuplem když to není regulováno tamními zákony? To se můžeš rovnou omezit na výrobu v rozvinutých zemích, ale s ohledem na cenu to znamená, že koncový zákazník si nebude klást otázku, co si má koupit, nýbrž jestli si to má koupit. Netvrdím, že to je špatně, ale taková úvaha je tady a dnes jednoduše neprůchozí.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Hans1024 avatar 2.5.2015 19:45 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Kdyz neznam puvod, muzu kupovat komponenty, u kterych znam puvod. Pokud zadne takove nejsou, snazim se po nich vytvorit netrivialni poptavku. Jake je tve reseni? Srat na cinany a doufat ze si to za 50 let taky zreguluji?
    s ohledem na cenu to znamená, že koncový zákazník si nebude klást otázku, co si má koupit, nýbrž jestli si to má koupit. Netvrdím, že to je špatně, ale taková úvaha je tady a dnes jednoduše neprůchozí.
    Prave v tom pristupu lidi je ten problem. Serou na ostatni, hlavne kdyz usetri. Chovani spolecnosti mi v tomhle pripada strasne pokrytecke. Ne jednu stranu lidi tvrdi, ze je neco spatne, a na druhou stranu to jeste radi financne podpori. WTF?
    Veni, vidi, copi
    Fluttershy, yay! avatar 2.5.2015 20:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Kdyz neznam puvod, muzu kupovat komponenty, u kterych znam puvod.

    Třeba řadiče (např. v pevných discích) jsou často počítače samy pro sebe. Nebo cokoliv (periferie, skříně, zdroje, mechaniky), co má tlačítka, obsahuje spínače… ty spínače někdo dělá a velmi často je to zase nějaký Číňan (protože třeba ty japonské jsou dražší a najdeš je obvykle jenom ve velmi drahém průmyslovém vybavení). Co víš o těchto výrobcích?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Hans1024 avatar 2.5.2015 20:43 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Tak samozrejme, pokud to vyrobce sam neuvede, dohledat se to muzu snazit jenom kdyz je na te soucastce nejake oznaceni.

    Ale zrovna takovou vec jako spinace by si clovek v nouzi i dokazal vyrobit sam (pokud neni ergomaniak). S pomoci 3D tisku jde vyrobit snad vsechno krome chipu, disku a ruznych kondiku. Vyrobce chipu se dohledava celkem snadno.
    Veni, vidi, copi
    Fluttershy, yay! avatar 2.5.2015 21:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Pointa je taková, že nevíš, kdo a za jakých podmínek dělá dílčí součástky. Obecně. Takže i když si třeba koupíš solidní skříň renomovaného výrobce, nemáš jistotu, že tam nebude spínač Kailh, čertvíjaký kabel nebo tak něco.

    DIY má stejný problém, ale přesunutý na suroviny/díly (potažmo související externality).

    Samozřejmě, řešením by bylo mít kvalitní, trvanlivé věci, které vydrží. To je ovšem poněkud nepopulární („na pračku jsme šetřili půl roku za socíku“).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xkucf03 avatar 2.5.2015 21:39 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Samozřejmě, řešením by bylo mít kvalitní, trvanlivé věci, které vydrží.

    Nebo věci, které jde zase rozebrat na prvočinitele a sestavit z nich něco nového.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 2.5.2015 23:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    K čemu? Jak zajistit nedestruktivitu přestaveb?

    Navíc, s likvidací výtvorů z dob, kdy se opakovaně používaly i hřebíky, jsem si užil svoje a tudy vážně ne.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xkucf03 avatar 3.5.2015 15:11 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Protože ty věci jsou většinou zastaralé jen morálně. Kdyby se do nich nahrál nový firmware, tak budou dobře sloužit dál. Když nepomůže aktualizace softwaru, tak to jde rozebrat, použít třeba displej, spínače, konektory, chladiče, reproduktory, motory atd.

    Alternativou je ty věci štosovat na skládce – ale to nejde dělat věčně – s tím, že někdo ten odpad později možná zužitkuje jako surovinu. Případně to rozpouštět v kyselině a „recyklovat“ hned.

    Ne že bych byl nějaký fanatický ekolog, ale plýtvání a enormní vytváření odpadu je mi proti srsti.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 3.5.2015 16:05 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Jaké zase věci? Boty jsou prostě boty, pokud pominu módu. Kladivo je kladivo. Nůž je nůž. Pračka se mění, když (a) není energeticky efektivní nebo (b) se rozbije a oprava nemá smysl, protože (a). Telefon je na telefonování. Prakticky všechno to funguje na klasických principech á la unixové „dělat jednu věc a dělat ji pořádně“.

    Morální zastarávání se týká jenom několika věcí (např. mikropočítače, auta) a hromady krámů, které v prvé řadě vůbec nejsou potřeba.

    Doby modularity už tu byly. Kdo viděl socialistickou DIY sekačku s motorem z pračky a konstrukcí z kočárku, ví své.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xkucf03 avatar 3.5.2015 16:30 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Pamatuji – my ji měli se žlutým lavórem :-) Jenže tehdy byl nedostatek součástek a materiálů, takže bylo těžké to udělat pořádně. Navíc i informací bylo málo – žádný Internet, jen nějaké časopisy a samizdat. Možná tak ještě Přemek Podlaha. Dneska je o dost jiná situace – můžeš to zkombinovat, pár starých součástek zrecykluješ a k tomu přidáš nové materiály a moderní součástky tam, kde je to potřeba.

    BTW: znáš Rednecký jachtařský klub? Chlápek si tam vyrobil třeba parádní vysokodvižnou plošinu za auto, která unese pět lidí :-)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    7.5.2015 15:10 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Kdo ti něco takovýho pustí do provozu mezi lidi? Jako samo-domo proč ne ale nesmíš tím ohrozit někoho jinýho, případně být připraven nést následky.
    Hans1024 avatar 3.5.2015 14:44 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Pointa je taková, že nevíš, kdo a za jakých podmínek dělá dílčí součástky. Obecně.
    Ale i to se muzes snazit zmenit svoji penezenkou.
    Samozřejmě, řešením by bylo mít kvalitní, trvanlivé věci, které vydrží. To je ovšem poněkud nepopulární
    Me je fuk co je aktualne popularni. Windows jsou popularni. Me zajima co je spravne.
    Veni, vidi, copi
    Fluttershy, yay! avatar 3.5.2015 16:15 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Pak se ale nediv, že budeš sám a kulové změníš. ~_^

    Jinými slovy, proč nejdeš příkladem a nekoupíš si např. počítačovou klávesnici Maltron, která je ručně vyrobená v Anglii ze součástek z převážně evropského původu? Aha, ona stojí asi patnáct tisíc korun.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xkucf03 avatar 3.5.2015 16:53 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Levná klávesnice od Dellu stojí dvě stovky (Kč, ne USD). Kolik z toho jsou náklady na zaměstnance? I kdybys jim zvýšil plat na dvojnásobek a zlepšil podmínky, patnáct tisíc to ve výsledku stejně stát nebude.

    I v ČR bys sehnal někoho, kdo ti ty klávesnice bude montovat za patnáct tisíc měsíčně. A nevyrobí za měsíc jednu, vyrobí jich spoustu.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 3.5.2015 17:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Levná klávesnice od Dellu stojí dvě stovky (Kč, ne USD).

    Vyrábí ji Silitek nebo nějaký jiný OEM v Číně.

    I v ČR bys sehnal někoho, kdo ti ty klávesnice bude montovat za patnáct tisíc měsíčně.

    V Česku má fabriku Cherry Corp., ale v posledních asi deseti letech šli kvalitou docela dost dolů. Proto zmiňuju něco, co se furt dělá poctivě.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Hans1024 avatar 3.5.2015 18:36 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    proč nejdeš příkladem a nekoupíš si např. počítačovou klávesnici Maltron, která je ručně vyrobená v Anglii ze součástek z převážně evropského původu?
    To by mi napred musela nejaka chcipnout.
    Veni, vidi, copi
    Fluttershy, yay! avatar 3.5.2015 18:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Ale používáš výstup práce asijských otroků! Není to pokrytectví? Je to pokrytectví!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Hans1024 avatar 3.5.2015 20:06 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Problem neni pouzivani, ale kupovani a zvysovani poptavky. A nemyslim si, ze vsechny asijske tovarny odiraji svoje zamestnance.
    Veni, vidi, copi
    Fluttershy, yay! avatar 3.5.2015 20:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Výborně, takže položím otázku ze začátku vlákna:

    A co takhle vybirat HW podle uplne jinych pozadavku, jako napriklad kdo to vyrabi, jak se ty spolecnosti co to vyrabi chovaji a obzvlaste jak se chovaji ke svym zamestnancum?

    Víš, jak se chová ke svým zaměstnancům výrobce (nejen ten, kdo tam lepí nálepku, ale rekurzivně celý řetězec včetně všech subdodavatelů) tvého hardwaru?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Hans1024 avatar 3.5.2015 21:37 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Vsechny subdodavatele jsem samozrejme nevypatral, ale cim vic, tim lip.
    Veni, vidi, copi
    3.5.2015 01:17 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    S pomoci 3D tisku jde vyrobit snad vsechno krome chipu, disku a ruznych kondiku.
    Mozna tak za 10 let...
    Vyrobce chipu se dohledava celkem snadno.
    Vyrobce nebo ten co to smontuje z dilu vyrobenych kdovikde?
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Hans1024 avatar 3.5.2015 15:06 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Mozna tak za 10 let...
    Eh, ne. Treba klavesnice se da vytisknout uz dnes, i PCB. Chipy a kondiky je treba koupit. Jak jsem napsal, veci jako HDD a LCD samozrejme tisknout nejdou. Mozna nejake jednoduche zobrazovaci zarizeni.
    Vyrobce nebo ten co to smontuje z dilu vyrobenych kdovikde?
    Vyrobce chipu. Ten se z moc dilu "nesmontovava". Kremik a kryt.
    Veni, vidi, copi
    3.5.2015 21:12 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Treba klavesnice se da vytisknout uz dnes
    Ad klavesnice - vytisknes kostru a ty mackaci casti tlacitek. Potrebujes samotna tlacitka/kontakty, ridici elektroniku, kabel, konektor uz nedas.
    i PCB
    To fakt ne, pokud se teda nebavime o necem jako Ex1 (ale lepsi PCB udelas na kolene fotocestou). Vicevrsta deska s pomerne vysokou presnosti (na BGA a podobne male mrchy) fakt nehrozi...
    Vyrobce chipu. Ten se z moc dilu "nesmontovava". Kremik a kryt.
    Ehm. Predstavujes si to nejak jednoduse. Ten kremik (v tehle fazi ve forme SiO2, pisku) se musi nekde vytezit. Nekde vycistit. Nekde pretavit. Nekde z nej udelat monokrystal. Z toho nekde udelat wafery. Vyrobit na waferu samotne polovodicove IO. Narezat. Pridat vyvody, zalit do pouzdra.... A ten epoxid do ktereho se to zaleva je neco podobneho - akorat tam to zacina od ropy...
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Fluttershy, yay! avatar 3.5.2015 21:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    i PCB
    To fakt ne

    Dá se.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.5.2015 21:53 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    To je toner transfer a nasledne leptani, asi bych tomu nerikal 3D tisk...
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    ⧠ A = 0 avatar 4.5.2015 16:54 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Však předřečník nemluvil o 3D tisku.

    PCB se dá vytisknout z definice. :-)
    Nevolte zmrdy.
    4.5.2015 19:58 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    4.5.2015 20:12 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    tak PCB aka "Printed Circuit Boards" se tiskne...
    Nenech se zmast nazvem, ta med se na to vazne netiskne. (Ok, muze se na to tisknout fotorezist a pak pripadna maska.

    Navic jsem psal:
    To fakt ne, pokud se teda nebavime o necem jako Ex1 (ale lepsi PCB udelas na kolene fotocestou). Vicevrsta deska s pomerne vysokou presnosti (na BGA a podobne male mrchy) fakt nehrozi...
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Hans1024 avatar 3.5.2015 21:33 Hans1024 | skóre: 5 | blog: hansovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Kdyz jsem psal "s pomoci 3D tisku", nemyslel jsem tim, ze tam jenom nasypu material a vyjede mi klavesnice. Je k tomu taky potreba dost kutilstvi.
    Ten kremik (v tehle fazi ve forme SiO2, pisku) se musi nekde vytezit. Nekde vycistit. Nekde pretavit. Nekde z nej udelat monokrystal. Z toho nekde udelat wafery. Vyrobit na waferu samotne polovodicove IO. Narezat. Pridat vyvody, zalit do pouzdra....
    Rekl bych, ze od toho wafferu dal se to dela "pod jednou strechou". Samozrejme, ze vystopovat suroviny az k hornikum nedokazu, ale cim vic informaci tim lip.
    Veni, vidi, copi
    3.5.2015 01:21 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Jake je tve reseni? Srat na cinany a doufat ze si to za 50 let taky zreguluji?
    Jo. Kdyz budu ve srackach ja tak mi ten cinan taky nepomuze...
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    xkucf03 avatar 2.5.2015 20:36 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    njn, příští klávesnici si asi vyrobím sám…

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    H0ax avatar 1.5.2015 17:18 H0ax | skóre: 36 | blog: Odnikud_nikam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Když nastal čas k upgradu, tak jsem se nakonec přiklonil k MacBook Pro 13" Retina, 8G, 256SSD a za 9 měsíců, co ho mám, jsem nepřišel na žádné zásadní negativum.
    uid=0(root) gid=0(root) skupiny=0(root)
    1.5.2015 17:47 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    V nouzi a nasrany z nabidky jsem take byl ochotny i o tehle alternative premyslet, ale skoncilo to hned na nemozne klavesnici... S tim bych neprezil ani den.
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    H0ax avatar 1.5.2015 18:15 H0ax | skóre: 36 | blog: Odnikud_nikam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Co konkrétně ti na ní vadí? Já jsem si samozřejmě musel navyknout nové zkratky, ale jinak co se týče psaní, tak jsem nic příjemnějšího pod rukama neměl.
    uid=0(root) gid=0(root) skupiny=0(root)
    1.5.2015 19:04 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Treba vypinac misto Delete :-D Ale vazne - hlavne absence Backspace a klaves pro pohyb v dokumentech.
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    H0ax avatar 1.5.2015 19:17 H0ax | skóre: 36 | blog: Odnikud_nikam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Tak backspace teda vidím na svém místě :-). Další klávesy chápu nicméně jsem se naučil ekvivalenty a možná je to i rychlejší než kdyby tam ty klávesy byly (u notebooků bez numerickýho bloku bejvaj home/end/pgupdown/del občas na pěkně pitomejch místech a kolikrát maj i menší velikost)
    uid=0(root) gid=0(root) skupiny=0(root)
    1.5.2015 19:27 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Aha, delete je backspace? V tom pripade mi chybi delete? Ted jsem to bral jen podle obrazku, uz je to rok, co jsem oblejzal kramy a zkousel, jake maji notebooky klavesnice :-)

    Jasne, ty klavesy jsou subjektivni vec, ale mel jsem predtim pujceny nb prave bez nich (asi dva mesice) a za celou dobu jsem se s tim neszil a porad mi to delalo problemy - trefit spravne dve klavesy misto jedne pro me znamenalo dvakrat vice netrefeni :-)
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    Fluttershy, yay! avatar 1.5.2015 19:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Se nauč Vim/Emacs. ~_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    1.5.2015 22:23 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Kupodivu Apple stále drží klávesnici unix-friendly (a taky linux-friendly). Klávesa s nápisem Delete je backspace (tuším, že za dávných dob byl jenom backspace) a delete se z toho udělá přes Fn. Dá se prohodit Ctrl a CapsLock (jak tomu bylo za dávných časů). Šipečky jsou sice na noteboocích jen poloviční, ale zato příjemně v rohu a dají se lehce nahmátnout, V celém systému fungují unixové zkratky např. Ctrl-a, Ctrl-e, Ctrl-d apod. Wokýnkářské zkratky jsou přes klávesu Cmd, obdobu klávesy Windows to nemá.
    1.5.2015 19:01 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Taky premyslim o novem notebooku nemate nekdo tip? Pozadavky:

    - Matny nebo anireflexni displej.

    - Idealne 13", pokud 14" tak ocenim male okraje kolem displeje.

    - Rozliseni 1600x900 nebo vetsi (ale vetsich rozliseni se trochu bojim, nevim jestli s high-dpi nebude mit Linux problemy).

    - Maximalne 1.5 kg.

    - Klavesnice na ktere se da programovat.

    - 8GB RAM (moznost rozsireni je plus).

    - Dobra konstrukce a design.

    - SSD, ale to je uz je dnes samozrejmost.
    1.5.2015 19:03 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Jo a cena idealne do 40k.
    1.5.2015 19:19 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    S high dpi problemy mit bude, tam musis spoustu veci prenastavovat a nekde je to dost opruz. Mam nejake KDE 4, mozna 5 je na tom lepe. Ale pak prijdou aplikace a tam je to horsi - mysql-workbench, pgmodeler, ty jsem do pouzitelneho stavu nedokopal, vlastne ani audacity. Netbeans se daji prekecat, kdyz si da clovek praci, ale zustaly mi male ikonky v toolbaru - to uz jsem nemel nervy upravovat, i kdyz by to asi slo :-)

    To jsou moje zkusenosti na 3200x1800 a Slackwaru 14 - a priznavam, ze jsem si na nektere veci vyrobil samostatne ucty, na kterych jsem nastavil defaultni rozliseni 1600x900. Mozna na jinych distrech je to lepsi. ale ja bych dneska do high dpi nesel (ale mozna bych tim padem taky notebook nekoupil, protoze vsechno souvisi se vsim :-)).

    Myslim, ze na 13" je maximalni pouzitelne rozliseni 1920x1080, to je jeste krasne citelne a nemusi clovek nic moc ladit.
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    1.5.2015 20:31 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Hm, smutny ze je software v roce 2015 v tak katastrofalnim stavu. Klidne bych zaplatil takovych 5000 Kc za poradny OS, kdyby existoval.
    xkucf03 avatar 1.5.2015 19:36 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku

    Do požadavků bych ještě přidal otvor pro zámek (bohužel to dnes už není samozřejmost).

    Kolem těch 40k jsem měl vyhlídnuté dva modely: ThinkPad Yoga a Toshiba Portege Z30. Yoga nemá ethernetový port, což považuji za dost zásadní nedostatek. Ta Toshiba je trochu krok do neznáma, ale kdyby mi ji tehdy byl nějaký obchodník schopný dodat bez daně Microsoftu, tak bych do ní asi šel.

    Na druhou stranu, zpětně jsem rád, že to dopadlo, jak to dopadlo a že jsem nespojil notebook a pracovní stroj do jednoho. Je to praktičtější mít notebook zvlášť a nebýt vázaný tím, že ho člověk potřebuje každý den na práci a musí ho tahat s sebou nebo ho nechávat v kanceláři, a pak ho zase nemít doma nebo na cestách…

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Josef Kufner avatar 2.5.2015 01:57 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Ten ethernet jsem si také říkal, že je to nutnost. Ale USB verze bohatě stačí. Funguje to zcela bezproblémově a ještě si mohu vybrat, jestli strčím kabel z leva nebo z prava. Jen to je další krám do batůžku.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    2.5.2015 02:43 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Akorat to zabira jeden USB port typicky ze 2 nebo 3.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Josef Kufner avatar 2.5.2015 10:44 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    To jo. Ale zatím se mi stalo jen jednou, že bych něcím jiným obsadil oba porty (a to bylo jen na chvilku). Jo, třetí USB port by byl fajn, ale že by to bylo na škodu říct nemohu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    7.5.2015 20:21 Chobotnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Koukni na Dell XPS 13. Rocnik 2015 ma FHD verzi, ktera by se ti mela vejit do rozpoctu. Stoji asi 32k CZK. Lepsi verze s 3200*1600 rozlisenim stoji kolem 40k.

    Ale jsou to ultrabooky, zadne thinkpady jak z doby IBM.

    Dell dela linuxove verze, a mam pocit, ze maji stejny HW, takze by melo vsehcno fungovat. Mozna by se ti ji i povedlo objednat.
    7.5.2015 20:22 Chobotnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Hm, tak ta FHD verze ma jen 4 GB RAM. Skoda.
    13.5.2015 10:32 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Dost se mi tenhle kousek libi, ale ta ramka to zabiji. Zadna moznost konfigurace, rucniho pridani?
    I am Jack's wasted life.
    25.5.2015 22:38 perfekcioninista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Kdyz nekdo potrebuje vic ramky obvykle z duvodu, ze to potrebuje k narocnym programum a tudiz zvoli i vykonejsi procesor. Je problem zmenit nativni rozliseni na full-hd?

    Uvazoval jsem o koupi XPS 2015 ale protoze jsem potreboval notebook hned, koupil jsem starsi XPS (m1330) a jsem s nim nadmiru spokojeny. Nic nevrze, tlacitka jsou ticha i ta od touchpadu a vydrz na beterii s wifi je pres 5h. Gnome 3.14.2 na tom s integrovanou gm965 a s cpu t9300 a ramkou 4GB beha lehce. Je to tiche i pri zapnutem flashplayeru. Predtim jsem uvazoval i o nejakem thinkpadu ale ty vyblite displeje nebo cvakajici touchpad me odradily.
    Bystroushaak avatar 2.5.2015 07:36 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Viz Lapálie s výběrem laptopu. Musím říct, že ta X201 mi fakt sedla a thinkpady z té nové řady bych díky změnám v klávesnici (enjoy printscreen mezi ctrl a altem, zmenšená tlačítka a další zrůdnosti) nechtěl ani zadarmo.
    andree avatar 2.5.2015 09:23 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Yop, to som cital, ta x201 je fakt pekna za tu cenu. Ale (W)XGA rozlisenia som si uzil uz prilis...

    Inak, to s tymi zmensenymi tlacitkami - neni to pravda :)
    Josef Kufner avatar 2.5.2015 10:53 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Ten PrintScreen není zas tak hrozná věc. Ze začátku jsem dělal náhodné screenshoty, ale po pár dnech si ruce zvykly a už to je v pohodě. Zrovna u 12" modelů je klávesnice o maličko zmenšená a na to už si člověk chvilku zvyká. Pár dní. Pak už o tom ani neví. Vlastně mi přijde, že vzdálenější dvojhmaty jsou o něco jednodušší. Co je na těch nových klávesnicích blbé je, že jsou moc placaté a hmatově nevýrazné. Je poněkud obtížnější se na nich orientovat. Zdvih a odezva samotných kláves je dobrá, ale jejich tvar je nevýrazný. Staré klávesy byly více prohnuté a s ostřejšími hranami.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bystroushaak avatar 2.5.2015 13:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Ten PrintScreen není zas tak hrozná věc. Ze začátku jsem dělal náhodné screenshoty, ale po pár dnech si ruce zvykly a už to je v pohodě.
    *rozepíná poklopec*

    Plìvu̴ na ͟toh̛o, ̴k̛d͠o͢ něc͡o ̶t́aķovéh͡o͝ ̴v̴y͞m̨y҉s̡le͘l a͏ ̕p͢r̵o̶klínám̸ celý ̀je͡h͜o ̧r̵o̴d҉. ͘Ab͢y ͝je ̶ra̴ko͝v̛i̵na á ̢smůla žr҉a̶ļa̴ ͜a͝ ̨je͡ji҉ćh ̢d̡ùš̷e n̵ik̷d̀y n̢e͏d̵oš́ly̸ u̢p̵okơj̡e͠n҉í̢ ͡v̨ há̕j̧emstv̵í̢ ͝ştr҉ǫjo͢véh̡o boh҉a͝.̧ ̡O҉k̀a̧m͝ž̀ik j̕e͡ho n̸ar͏o̧zení͠ z̕ne҉şvě͘til͟ c̢ęl̶ý ҉ten͠ ̢den̨ ͜j̸a͡ko̵ ąn̷t̷i̵svá̸t҉ék.͜ ̷ Ten͠ k̸d́o p̴ř͢e̷sưǹul ͏j̶e͡d̷n͝u̷ ҉z ͘n͢e҉j̀méně ͜po͝ųž̧í̶v͘a̡n̕ý̷ch͘ ̵a͏ ͘n̡ejv͟íc҉ ͢z҉byteč̕n̢ých́ ͘k͢láve҉s ͝d͠ơ pr̴o̧s͏toru ̛pr͡o҉ ́n͜e̶j͟pou͜žív̡ąnę̌j͏š҉í ̕k͏lá͡v͝ès͏y a͘ ̷p̢ak ͝to n̢ac̀p̷a̕ĺ <̨b͡>̵d҉o͝ v̸š̡e͠ćh m͘o͠d̷elů<͜/b͞>́ si̷ n͠eza͞slou̕ž͘í͡ ̀n̸ic menšího̡, než ̷poh̸r̛d̡án̴í ̀c͘e͠l̴é̴ ̷l̛i͢dské ̕r͠asy.̴ ̨ Z͠a u̷tr͏p͜e͏ní, ͜k͡t͞e͝ré způso͞b̢i̶l͠ h̴o̴ ̷o̕b͟ža͢lo͠váv̛ám ̸ze zl̵o̷či͘nů p͟ro̢ţí l̴i̕dsk̴o͘s҉t͘ì ̧a ͝p̕ro͢h̷laš͞uj̷i, ͢ž́e ̴zt̴r̴atìl͟ právo͟ ̢ž҉ít͠.

    *zapíná poklopec*
    Co je na těch nových klávesnicích blbé je, že jsou moc placaté a hmatově nevýrazné.
    -> Jsou na hovno. Povedlo se jim proměnit jednu z největších výhod, kterou měly thinkpady vůči ostatním notebookům v parodii na sama sebe.
    Fluttershy, yay! avatar 2.5.2015 15:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Mají cylindrické klávesy – na rozdíl od různých macbooků apod.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Ruža Becelin avatar 4.5.2015 08:47 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Souhlasim, moje prvni pracovni Lehovna - x240 a T440s, kdyby neby pracovni, letely by oknem, strepy jedny. Oproti starsim Dellum Precision kvalita na hovno, mizerna klavesnice, mizerny displej, mizerne zpracovani, mizerny support, polovina dodanych se vysere na pameti, ktera je pripajena natvrdo, rozdelat to nejde, aby clovek pridal pamet, hrozi vylamani plastovych bazmeku, co to drzi pohromade :-(

    Zlate casy IBM Thinkpadu (i kdyz mezi nimi byly taky "perly")

    Pata rada by "snad" mela byt lepsi, minimalne se vrati k touchpadu a ne te hruze, co tam je ted...
    pavlix avatar 4.5.2015 08:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Pata rada by "snad" mela byt lepsi, minimalne se vrati k touchpadu a ne te hruze, co tam je ted...

    Pokud vím, tak jen vrátí tlačítka trackpointu, ale touchpad už zůstane stejný.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Ruža Becelin avatar 4.5.2015 11:05 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    No aspon to, na ten jejich "clickpad" nadaval kazdej, komu se to dostalo do ruky...
    pavlix avatar 4.5.2015 11:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Nesmysl, někteří si to dost pochvalují.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Ruža Becelin avatar 4.5.2015 12:27 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Tomu celkem verim, ale ja jsem z ca 150 lidi nepotkal ani jednoho...
    pavlix avatar 4.5.2015 17:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Hlavně jsme se asi špatně pochopili, ten touchpad, který kritizuješ, právě zůstane, takže nevím co máš přesně namysli tím „aspoň to“.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Ruža Becelin avatar 4.5.2015 20:12 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Aha to asi jo, protoze ja jsem slysel, ze se vratej zpatky k tomu za trojkove rady.

    No je fakt, ze absence tlacitek je horsi, ten povrch bych jeste zkousnul...
    4.5.2015 20:47 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    mam v x220t touchpad-clickpad, ale ma 3 HW tlacitka leve/prostredni/prave a na touchpadu sem kliknul(mechanicky) jen nekolikrat neopatrenim...
    takze mit clickpad kterej ma navic HW tlacitka pro me znamena nepouzivat clickpad jako clickpad, ale ciste jako touchpad :)
    4.5.2015 10:44 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Hele, mam soukromou x240 a stezovat si nemuzu. Klavesnice fajn, displej taky ujde (az na to ze jsem si na nem udelal skrabanec). Zpracovani je podle me OK (rozhodne o nekolik radu jinde nez moje predchozi notebooky). Support jsem nikdy u zadneho pocitace nepotreboval (pokud jsem zrovna netrolloval s tim ze chci vratit penize za windows).

    Pamet tam samozrejme pripajena neni. A plastove bazmegy se pouzivaji snad uplne vsude...
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Ruža Becelin avatar 4.5.2015 11:04 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Pamet je pripajena u T440s - x240 je vice mene OK, az na to, ze na Lenovo odmitlo dodat FHD display a 1366x768 pro me neni business rozliseni. Display je pocitove horsi a mohl by byt matnejsi...

    Klavesnie je fajn? Asi mame jine preference, ale oproti starsim modelu, ke kterym jsem se kratkodobe dostal, je to teda pocitove mnohem horsi, s Dellem ani neporovnavam. A to pomijim fakt, ze u business rady nemaji v zakladu ani podsvicenou klavesnici, ani lampicku.

    Tak doufej, ze support potrebovat nebudes, protoze je fakt nekompetentni, oproti NBD u Dellu to bylo neprijemne prekvapeni.

    Plastmove bazmeky - ono je rozdil v tom, jestli tam nicemu nevadi, nebo vsi silou drzi sasi, aby neslo otevrit (a la tablet).

    Abych jen nekritizoval, libi se mi vaha a dualni baterka, to maji vyresene dobre.
    Bystroushaak avatar 4.5.2015 12:36 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    .. na Lenovo odmitlo dodat FHD display a 1366x768 pro me neni business rozliseni.
    Co to má být, to business rozlišení?
    Fluttershy, yay! avatar 4.5.2015 13:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    No, FullHD. ^_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Ruža Becelin avatar 4.5.2015 15:38 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Nebo cokoli, na cem si otevru okno applikace, aniz bych prisel o pulku veci, ne rozliseni s vertikalnim rozlisenim z roku raz dva. Cokoli po 1050 je o nicem, ale u T440s jsem dostal "aspon" 1600x900
    Ruža Becelin avatar 4.5.2015 15:44 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Jinak pro upresneni, aby "business rozliseni" nekoho moc nedrazdilo - x240x T440s a W540 Lenovo prodava jako "business" laptopy, tudiz u "business laptopu" cekam "business rozliseni", a ne ze tam serou neco, co bych si nekoupil ani domu :-(

    Muj prvni "business laptop" mel 1680x1050, nechapu, proc nekdo nabizi o deset let pozdeji tuhle sracku...
    pavlix avatar 4.5.2015 17:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Co to má být, to business rozlišení?
    Business rozlišení je, když se na tom dobře kouká na filmy. :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 4.5.2015 14:29 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Řady bez tlačítek u trackpointu a/nebo bez mezer mezi F4-F5 a F8-F9 byly dost nepovedené. Právě kvůli nim jsem dost dlouho čekal s nákupem nového stroje.

    Poslední modely (rok 2015, X250, TP Yoga 12/14/15), které už opět mají tlačítka u trackpointu (i když jsou zapojená k touchpadu a naklápí se na špatnou stranu), jsou už celkem v pohodě. Asi se někdo u Lenova chytil za hlavu a přestali dělat blbosti. A clickpad je předělaný, má pevný pant na horním okraji, takže se neviklá a neplave pod prsty.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bystroushaak avatar 4.5.2015 15:16 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Za hlavu by ho chytit měli. Oprátkou. Pověsit na vlajkový stožár, pro výstrahu všem manažerům, kteří začnou vymýšlet inovace jen pro inovace.

    Nemůžu si pomoct, ale tohle je pro mě prostě přímo definice slova "zprznění". I to X250 pořád vypadá prostě jen levně a layout klávesnice je ve srovnání se staršími modely jednoduše dementní.
    pavlix avatar 4.5.2015 17:51 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Mně bohužel nebylo čekání umožněno.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 4.5.2015 22:23 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    V tom případě doporučuji urychlit obměnu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 4.5.2015 22:42 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Ani to mi nebude umožněno.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 4.5.2015 23:08 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Proč ne?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 4.5.2015 23:14 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Jak bych asi legitimním způsobem urychloval obměnu, která se plánuje podle doby záruky? Když mi nebylo dovoleno neobjednat a nechat si na čas pouze pozáruční stroj, tak neočekávám, že by byla vůle stroj v době záruky dávat pryč.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 5.5.2015 00:16 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Neočekáváš? Takže jsi to ani nezkusil? Ten stroj může být využit jinde a ty dostaneš nástroj, se kterým budeš produktivnější.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 5.5.2015 01:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Neočekáváš?
    Neočekávám.
    Takže jsi to ani nezkusil?
    Vždyť jsem psal, že jsem se zkusil domluvit na odložení objednávky na dobu, kdy bude v nabídce novější řada.
    Ten stroj může být využit jinde
    Tak určitě.
    a ty dostaneš nástroj, se kterým budeš produktivnější.
    To už posouváš do roviny logických paradoxů, rozeberme si to. Nástroj A spokojeně používám jako laptop. Musel jsem objednát nástroj B, který používám vzdáleně na spouštění virtuálů, aby mi nežraly výkon/baterku laptopu a nevznikal konflikt mezi virtuální sítí a wifinou. Ty mi radíš objednat nástroj C, který zatím není k dispozici, a jehož objednávku nikdo neschválí, protože jsem právě dostal nástroj B.

    Tedy nejenom, že to, co navrhuješ, není zatím vůbec možné, ani později to nebude myslitelné, a nakonec to nebude ani nijak zvlášť užitečné. Na jednu stranu chápu, že jsi nemohl informace zasadit do kontextu, na druhou stranu mi není jasné, proč si celý kontext cucáš z prstu, když je mnohem jednodušší se smířit s tím, jak se věci mají z mého pohledu, který je nakonec pro moje počínání jediný směrodatný. :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 5.5.2015 01:16 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Neumožnění odložení objednávky nevylučuje dřívější obměnu. Tedy pokud je cílem, aby všechny stroje byly vždy v záruce a byl k nim dostupný servis, což nejspíš bylo důvodem k tomu, že jsi nemohl počkat.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 5.5.2015 08:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Jasně a když si vzpomenu, tak mi k tomu koupí i lampičku s hvězdičkama a hodinky s vodotryskem. Nejsem žádnej ředitel, abych si mohl plnit svoje rozmary z peněz zaměstnavatele.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 5.5.2015 10:59 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    A to pracuješ po tmě?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 5.5.2015 12:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Vidím, že si potřebuješ pokecat, ale bohužel to budem muset nechat na jindy, mám trochu moc práce.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    2.5.2015 15:30 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    Ja bych bral Novenu, akorat by se mi tam velmi libily 4 Cortex A72, coz by byt minimalne realizovatelne, pokud nerealizovane v dobe, kdy budu potrebovat notebook. Zatim se musim spokojit s T440 - jak mi cely vyhovuje, tak ten clickpad je nejstupidnejsi napad ever. Co uz, Novenu si budu moct za ten rok a pul az dva dat do sasicka, co si sam vyrobim v base48. Co mi vrta hlavou jsou poradne nabijeci clanky, aby nevazily tunu. Navrhy jsou vitane :-D
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    2.5.2015 18:43 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku - Toshiba Portege Z20t-B-10E

    Můj notebook také dosluhuje, požadavky mám velmi podobné. Ideálně 12 až 13.3 úhlopříčka a 3:2 (i když toho jsem se již vzdal). Grafika integrovaná. Na přednášky potřebuji VGA, případně bezproblémovou redukci. Na reálnou práci mám na stolech v kanceláři ve škole, na firemní právi monitory na HDMI.

    Ze současného výběru jsem nešťastný a také bych preferoval, aby se můj nákup nepočítal do statistik systému, který mě nezajímá.

    Mezi možnými kandidáty ze současné nabídky vedu notebook/tablet Toshiba Portege Z20t-B-10E. Procesor asi nebude nic moc, Intel Core M (Broadwell) 5Y31(0.9/2.4GHz), ale na moje embedded, RTOS případně kernel programování by to mělo stačit. FPGA stejně překládám vzdáleně na silnějším stroji. Na klávesnici je ETHERNET a nabídka HDMI, micro HDMI a VGA je opravdu zajímavá. Za vadu považuji nudloidní display.

    Stránka na CZC.cz

    Tak by mě docela zajímalo, jestli s tímto typem má někdo zkušenosti.

    Václav 2.5.2015 18:54 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku - Toshiba Portege Z20t-B-10E
    Toshiba Z20t vypadá ůžasně. Snad jediné co se mi nelíbí je absence prostředního tlačítka u trackpointu :) (A cena :/)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Josef Kufner avatar 3.5.2015 00:31 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku - Toshiba Portege Z20t-B-10E
    Absence prostředního tlačítka na trackpointu je dosti zásadní vada. Emulace kolečka je na trakpointu velice přínosná.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 3.5.2015 09:35 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku - Toshiba Portege Z20t-B-10E
    +1

    Řekl bych až zásadní.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Václav 3.5.2015 09:58 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku - Toshiba Portege Z20t-B-10E
    Být to bez touchpadu jako thinkpad x200, souhlasím bez výhrady. Tady se dá (i když to není úplně ono) scrollovat na něm. Bylo by zajímavé mít možnost vypnout všechny funkce touchpadu až na multitouch gesta.

    Ještě je otázka jak moc pohodlné/nepohodlné je u té toshiby stisknout obě tlačítka touchpadu najednou. Každopádně na perfektní ergonomii starých Thinkpadů to nemá :/
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    pavlix avatar 3.5.2015 16:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku - Toshiba Portege Z20t-B-10E
    Tady se dá (i když to není úplně ono) scrollovat na něm.
    Pokud si pořizuju laptop s trackpointem proto, abych trackpoint používal, zpravidla touchpad úplně vypínám, i když je pravda, že třeba ten nový lenovácký touchpad nevypadá vůbec špatně, ale bohužel jsem dostal právě kus bez tlačítek a to mi vadí natolik, že je z něj testovací server.

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    7.5.2015 09:09 robert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výber notebooku
    acer nitro v15 s full hd a ssd

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.