abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 61
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (69%)
     (7%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 203 hlasů
     Komentářů: 12, poslední dnes 14:01
    Rozcestník

    Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413

    1.9.2007 18:57 | Přečteno: 1122× | linux | poslední úprava: 2.9.2007 12:54

    Niekedy v práci postrádam svoj obľúbený operačný system na svojom pracovnom notebooku. Zvykol som si na neho z domu a považujem ho aj za jednu z foriem, ako si niekedy krátiť čas, ak je práce pomenej. Bohužiaľ na to aby som ho používal ak hlavný OS musím zabudnúť. A to z dôvodu, že všetky softwarové nástroje píšu naši programatori len pre platformu windows. Len zo zvedavosti som teda nainštaloval Ubuntu vo verzii 7.04. Moja požiadavka bol, najmä, ak to teda budem používať doma na prezeranie stránok z internetu, nech je 100% funkčné WIFI. Ostatne som viac menej zahodil, pretože ako pracovný operačný systém ho z horeuvedených dôvodov nemôžem použiť.
    CD nabootovalo na prvý krát, samozrejme bez podpory WIFI (Broadcom 4318), tak som si ho zapojil na metalicku sieť a začal som skúmať určíté odlišnosti medzi Kubuntu, ktoré mám doma ako hlavný OS nainštalovaný na desktope a Ubuntu, ktoré mi obsadilo určíté miesto na voľnom disku v notebooku.
    Musím skonštatovať v prvom rade, že Ubuntu sa mi zdá viac prepracovanejšie a ušité na mieru, ako Kubuntu. Tam sa mi zdá, že niektoré nástroje neexistujú, alebo som si ich nevšimol.
    Ale poďme k tomu čo sa mi podarilo rozbehať a čo nie.
    ACPI a bateria pracujú absolútne spoľahlivo, notebook, sa uspáva, po sklopení display-a. Potešilo ma pekne urobený merač napájania, aj to koľko bude potrebne nabíjať batériu, nie len v percentách ako na windows, ale aj v minútach a hodinách. Úplne informácie o stave batéria a jej nabití. Toto je fakt veľký pokrok a klobúk dole pre vývojarmi.
    3D desktop na tri kliknutia, bez nejakej inštalácia ďalších programov, prehľadné menu, nastavenia, ktoré zvládne aj začiatočník. Veľké plus.
    Dostupnosť celej kancelárie - office+mail a zmigrovanie všetkých dôležitých údajov s windows partície - pochvala ubuntu týmu.
    Prehľadné zobrazenie miest počítača, mojích dokumentov.
    Windows sieť, hneď po inštalácii funkčná.
    Podarilo sa mi rozbehať aj wifi, ale s malým háčikom. Pôvodne som na windows používal šifrovanie WPA-PSK. Na internete som nenašiel zrozumiteľné návody a je škoda, že táto podpora nie je zahrnutá priamo do distribúcie na páru klikov. Takže musel som môj router nastaviť na WEP šifrovanie. V podstate mi to veľmi nevadí, naokolo v bloku žijú starší ľudia a dole na ulici môj signal už nechytí nik. Musím, ale priznať, že internet po wifi ide v ubuntu omnoho rýchlejšie ako vo windows, ale má to aj jeden problém. Po novom štarte mi wifi hneď ubuntu nezapne, musím ho manuálne v gnome-network managery, akože vypnuť a zapnuť.
    Čo sa mi nepodarilo a nepodarí rozbehať.
    Moje aplikácie k práci písane natívne pre windows.
    T-Mobile Edge PCMCIA karta. Túto systém zdetekuje, ale len jej wifi časť a dokonca mi ponúkne na ňu aj pripojenie k ďalšej wifi sieti. Gnome-network-manager v panely sa zmení a ukáže mi aj pripojenie k aktuálnej sieti v ktorej som zapojený cez wifi v notebooku. Zaujíme je, že ak chcem robiť pripojenie k wifi sieti cez túto pcmcia kartu, ponúkne mi aj možnosť šifrovania WPA2. Ale samozrejm ja potrebujem tú druhú časť - EDGE modem, čo linux zatiaľ nedokáže.
    Používam v svojej práci aj port RS232 a ten riešim pripojením USB prevodníka. To som, ale ani neskúšal, pretože dané aplikácie sa nedajú spustiť, resp.naemulovať.

    Moje dojmy z ubuntu na mojom notebooku sú vcelku dobré, som milo prekvapený funkčnosťou všetkých komponentov a celého notebooku na takmer 100%.
    Dal by som mu nálepku Ubuntu READY.


    ACER TRAVELMATE 2413
    CPU: 1,5 GHz Intel CeleronM
    RAM:512 MB shared
    HDD:WDC 60GB
    VGA:Intel 915
    15,4 WXGA TFT LCD
    Chipset: Intel 915
    DVDRW
    4xUSB
    1xLAN
    1xModem
    1xWIFI Broadcom 4318
    1xD-SUB output
    1xPCMCIA

    UPDATE: Našiel som návod na spojazdnenie môjho prevodníka USB-RS232 a tak isto návod na spojazdnenie Edge karty COMBO GT. Snad sa blýska na lepšie časy.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Rezza avatar 1.9.2007 20:07 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Sam tu vecicku od T-Mobile nemam, ale pokukuji po ni a primo na strankach T-Mobile maji navod jak to rozjet v Linuxu! A bohuzel je pravda, ze Kubuntu je nedomrdly bratricek Ubuntu :(
    1.9.2007 20:18 slavo | skóre: 5 | blog: blogujem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Prosim ta, mohol by si mi pastnut link na ten t-mobile, ja na ich strankach akosi to neviem najst. Vdaka. Ano cim dalej tym viac zistujem, ze Ubuntu je o hodne lepsie od Kubuntu. Este tak spojazdnit tie aplikacie, ktore pouzivam. Zistil som, ale, ze to pozna moj USB prevodnik na RS232, stacilo by asi nakonfigurovat wine na neho a mozno sa to rozbehne.
    1.9.2007 20:27 slavo | skóre: 5 | blog: blogujem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Tak nieco som nasiel, dufal som, ze sa to bude dat spojazdnit. Option Globetrotter EDGE
    http://www.linuxos.sk/KnowledgeBase_show_entry/16/index.html
    1.9.2007 20:47 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Kubuntu je na 99% komunitní projekt, Ubuntu jak komunitní, tak kultivované placenou firmou.

    Ubuntu má každý měsíc vylepšované (a vylaďované) prostředí od upstreamu. Současné (Feisty), příští (Gutsy) a přespříští (Hardy) budou muset vyjít s naprosto stejnou verzí KDE. (Jen blázen by do příští LTS verze dal KDE4, které už teď byly odloženy, a kdo ví, v jakém stavu budou).

    Ubuntu má větší komunitu a upstream má Ubuntu docela rád :o) (Ano, narážím na fakt, že si upstream KDE na distribuce hodně stěžuje, místo aby něco podnikal. Skoro se mi zdá, že by si KDE projekt nejradši udělal vlastní KDE distribuci :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    1.9.2007 20:58 slavo | skóre: 5 | blog: blogujem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Zda sa mi, ze gnome je upravovane pre ubuntu, resp. Canonical upravuje skor Gnome, kdezto KDE je v Kubuntu hodene tak ako vyjde. Ja mam na desktope doma Kubuntu, a vidim ten rozdiel.
    juraj-bit avatar 1.9.2007 21:04 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Ak chceš uprednostniť KDE, potom vhodnejšie sú KDE centrické distribúcie ako Mandriva alebo PCLinuxOS. Napriek tomu čisté KDE nepovažujem za závadu (tak je to u Arch Linuxu), chce to ale trochu pokročilého užívateľa a trochu sa s tým desktopom pohrať.
    1.9.2007 22:00 slavo | skóre: 5 | blog: blogujem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Mandrivu som pouzival viac ako 4 roky. Presiel som k Ubuntu z viacerych dovodov, stale som mal KDE, ale Ubuntu ma presvecilo, ze Gnome nie je tak zly projekt, ako sa onom da sem tam docitat.
    1.9.2007 22:33 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Já Kubuntu "dělám", takže ten rozdíl také vidím :o) Ta situace nás mrzí oba, to mi věř.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    1.9.2007 22:50 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    KDE podle mě moc předělávat netřeba, já sám po instalaci víceméně řešim jen vzhled a konfiguruju programy pro každodenní použití, čehož se stejně zbavit nedá. Spíš jde o to, že Kubuntu nepůsobí jako připravenej celek. To, co je v něm po instalaci, funguje víceméně perfektně, ale integrace některejch volitelnejch součastí, který jsou v Ubuntu samozřejmostí, tady chybí (např. Compiz Fusion). Uvidíme, co se podaří ještě propašovat do Gutsy Gibbon a předevšim s čim novym přijde další LTS edice.
    1.9.2007 23:13 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Mrzí mne to, ale Desktop Effects jsme nestihli, i když jsem si je také velmi přál :o) Snažil jsem se rozvířit tohle téma na posledním meetingu, ale nenašel se nikdo, kdo by se toho ujal kromě mne, a já měl plné ruce práce se SoC.

    Ono to všechno tak trochu stojí na KDE4 ... uvidíme, jak se vyvine kwin_composite, ale neočekávám, že bude v 4.0.0 nějaký extra stabilní.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    2.9.2007 00:18 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Já bych se klidně ve volnym čase ujal, moc toho na práci nemám, když nepočítám školu. Obávám se ale, že nemám, čim bych přispěl, kromě testování a nápadů. Programování u mě končí u Pascalu a triviálních záležitostí v čistym C, na grafiku jsem taky dřevěnej a ačkoliv umim obstojně anglicky, na překlady bych asi neměl nervy (ne, s "Panem Dokonalým to nijak nesouvisí). Nebránim se učit se novejm věčem (třeba C++ a Qt), ale jsem v tomhle nepolíbenej, takže by to chtělo trpělivýho učitele :-)

    Jinak na kwin_composite se samozřejmě těšim i já, nicméně asi nejsem sám v názoru, že minimálně ze začátku to bude spíš lehká alternativa, než plnohodnotná náhrada. Spousta lidí si zamilovala kostku, řada lidí podporu skinů a samozřejmě i některý užitečný i méně užitečný funkce a efekty, o kterejch se nemluví, ale dělaj 3D desktop na Linuxu něčim, o čem se ostatním jenom zdá.
    2.9.2007 00:49 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    No, pokud jde o nastavování efektů prostředí, tak to ani psát nemusíš, protože upstream vývojáři kwinu v čele s Lubošem už mají v KDE4 poměrně jednoduchý způsob, jak je zapínat. Jenomže v Kubuntu právě až do Hardy+1 nebudou, stejně jako KDE4 jako výchozí prostředí.

    OpenSUSE taky vyjde cca tak za rok (pokud radikálně nezmění vývojový cyklus), takže si možná nějaká odvážná distribuce získá pěknou řádku příznivců tím, že jako první přinese KDE4 jako výchozí :o)

    Pokud máš nápady, jak současné KDE3 ( v Kubuntu, ale i jinde) vylepšit, aniž bychom museli Tvůj nápad přepisovat pro KDE4 znovu, tak sem s nimi :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    2.9.2007 01:40 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    No, mluvil jsem o Desktop Effects spíš v souvislosti s Compiz Fusion, protože na kwin_composite si budeme muset ještě počkat. V Kubuntu jsem k tomu neviděl žádný klikátko, který by ten proces instalace a konfigurace nějak zjednodušilo, ideálně až na úroveň toho, že to nainstaluje Compiz, pluginy, třeba i emerald, nastaví spouštení při startu KDE (vypnout/zapnout) atd. V Gnome pokud vim něco je už dlouho, ale v KDE nic. Samozřejmě, spolupráce Compizu samotnýho s KDE neni nijak výborná, ale myslim, že by bylo přínosný testovat takovej software i na méně talentovanejch uživatelích. I mezi nima se najde dost ochotnejch lidí, který nahlásej chyby, ale spousta z nich to prostě neumí nahodit a nebo se tim nebudou chtít zabejvat, když je s tim tolik práce.
    2.9.2007 02:26 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Chápu. No, myslel jsem to hlavně tak, že něco podobného pro KDE4 (resp. pro kwin_composite) je a vývojáři obecně neradi píšou nástroje, u kterých si můžou být jisti, že si na ně za půl roku nikdo ani nevzpomene. Taky si myslím, že svůj potenciál bys měl využít jinde :o) Třeba v artworku. Pokud najdeš nějaké dobré vylepšení pro Kubuntu, co se vzhledu týče, a dokážeš si ho uhájit, tak to projde.

    PS: Kdo si myslíš, že přemluvil vývojáře Kubuntu, aby místo stylu Plastik přešli na Polyester? :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    2.9.2007 02:44 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Tak což o to, vylepšení se nabízí hodně, pro začátek by se třeba daly do výchozího nastavení KDE prosadit Dejavu fonty (ten Sans, nebo co to tam je, neni nic moc), nějaký pěkný ikony (já třeba používám tyhle, ale to je detail) a abych pravdu řek, třeba jsem vůbec nepochopil, proč je Koš na panelu, podlě mě tam zbytečně zabírá místo. Možná by neškodilo ani hodit nějaký ikony na plochu, protože úplně čerstvě příchozí člověk může mít strach na něco šahat a tohle by byla jediná známá věc, kterou by viděl. Nápadů by našla řada, ale je to otázka osobních preferencí, prostor pro rozumný obhajování tam moc nevidim, lepší by možná bylo spíš řídit se nějakejma anketema, prostudovat usability průzkumy a výzkumy atd. Můžeme to časem prodiskutovat, až budu mít z krku zkoušky (to je tak, když na to člověk kašle) :-)
    1.9.2007 22:52 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Nejen Canonical investuje do GNOME. GNOME vyhovuje více třeba i Red Hatu, a pomalu začíná být upřednostňováno i v Novellu. Proč, to ví jen ty společnosti a my se můžeme jen domnívat. (Moje tipy: Pravidelné vydávání, LGPL, nezastavilo se jako KDE pro velký přepis jádra.)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    1.9.2007 23:01 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Ono to spíš bude o poptávce v enterprise sféře. A KDE se nezastavilo, jen lehce zbrzdilo, i minor releasy většinou přinášej novou kvalitu, která je vidět na první pohled.
    1.9.2007 23:39 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    No, minor vydání nejsou stejná, jako třeba vydání v GNOME nebo v kernelu. Jak je sami označují lidé z KDE, jsou to "Translation and Service Release", tedy spíše něco ve stylu častějších Windows Service Packů (ty také přinášejí novou sekundární funkčnost ... kde jsou ti kecalové, co přirovnávají KDE k Windows? :o). Vydání GNOME, kernelu nebo třeba Ubuntu jsou ale plnohodnotná vydání se vším všudy.

    Pokud se na to podíváme tímto pohledem (tedy interpretujeme stav podle http://www.kde.org/announcements/ ), můžeme si všimnout, že poslední vydání KDE neoznačené jako testovací nebo servisní bylo vydáno 29. listopadu 2005. A pokud si KDE 3.5 pamatuji, tak se vlastnostmi zas tolik od současného stavu nelišilo.

    KDE 3.5.7 je (ošklivě řečeno) odvšivená verze z roku 2005, stabilnější verzi KDE4 můžeme hádám očekávat až na konci roku 2008, a to není navíc vůbec jisté. Pokud počítám dobře, v té době vyjde také GNOME 2.24. (Možná se mýlím, to verzování zas tak neznám.) Bude KDE4 se svými bezesporu kvalitnějšími API, ale nepříliš odladěným prostředím (v porovnání s GNOME, které již několik verzí využívá principu evoluce namísto revoluce) schopno získat si přízeň korporátního světa?

    Nechci být Tomášem nevěřícím v budoucnost KDE. Naopak, mám KDE velmi rád a přeji mu jen úspěch. Mám ale strach, že se tento úkol KDE4 splnit nepodaří. A bez peněz to nejde.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    2.9.2007 00:10 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Nerad bych dělal proroka, informací nemám zdaleka dostatek a víceméně jsem zatim viděl jenom obrázky. Ale řek bych, že na KDE 4 se pracuje tak dlouho právě proto, že primární je stabilita. Samozřejmě to asi na začátku nebude procházka růžovym sadem, ale alpha verze vycházej a dostávaj se dokonce i do distribucí (přes repozitáře), takže KDE si docela dobře umetá cestičku tim, že se snaží brouky, mouchy, masařky a další havěť pochytat co nejdřív.

    Abych pravdu řek, největší rozpaky mám zatim z toho, jak to "vypadá", protože to se zatim ani na míle neblíží tomu, co se prezentovalo jako reálnej cíl. A pokud se dočkáme škrtů ve featurách, právě tohle může nový KDE srazit k zemi víc než nestabilita. S tou se základna uživatelů Linuxu, obecně vzdělaná a schopná, dokáže vypořádat rychlejc, než "tupý stádo" reprezentující třeba Windows. Doufejme, že se to nestane a KDE, byť s nálepkou opozdilce, nakonec dorazí v kráse předpovídaný a na koni s ne méně než třema zdravejma nohama. Může chvíli kulhat, ale chodit musí.

    Jak to bude s poměrně konzervativní korporátní sférou, to neni těžký uhodnout. Pokud KDE 4 nepředstaví něco, co by Gnome strčilo do kapsy ve více směrech najednou, šanci na výraznej úspěch tam asi nemá.

    Jinak co se týká peněz, tak zlý to snad nebude. SUSE pokud vim úplně vyhraněný neni, Fedora na KDE taky úplně nekašle, Mandriva KDE tušim preferuje a v neposlední řadě má na úspěchu KDE zájem i samotnej Trolltech.
    2.9.2007 01:12 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Jako každé N.0 vydání, primárním cílem KDE4.0 rozhodně není stabilita, nýbrž vyčištění knihoven, zjednodušení některých API a samozřejmě přechod na novou verzi Qt. Čistší API mohou implikovat čistší kód, a tedy i méně chyb a pádů - ale chce to nechat uzrát.

    Ad škrty ve featurách - nevím, co přesně od KDE4.0 očekáváte. Pokud čekáte úžasné nové aplikace, tak to Vás KDE4.0 nejspíše zklame - to přinese hlavně knihovny a API, pomocí kterých se ty úžasné aplikace budou psát jednodušeji. Mám strach, že se nemusíme dočkat například "progress barů" umístěných v nějakém centrálním Plasma widgetu nebo nějakého sjednoceného vzhledu pro oznámení (notifications). Ale třeba se pletu.

    Máte pravdu, že některé firmy KDE stále podporují, například Novell. Mark Shuttleworth z Ubuntu je taky poměrně štědrým dárcem financí na KDE, i když nezaměstnává vývojáře.

    Pokud ale sledujeme ne současný stav, nýbrž trendy, je to horší.

    1. Popularita Mandrivy jde celkem dolů (čímž neříkám nic o její kvalitě) a její tvůrci to musí hodně těžce nést, zvláště finančně.

    2. Když si zajdu na Fedoraproject.org, tak ani nevidím možnost stáhnout si KDE spin. Mám strach, že Fedora vydatným pomocníkem KDE také nebude.

    3. Kubuntu žádného upstream vývojáře KDE neplatí (Ubuntu devy GNOME ano) a Debian asi také ne.

    4. Novell stále nabízí KDE spolu s GNOME, ale již to není to SUSE, které bylo zaměřené hlavně na KDE, teď je výchozí GNOME a nezdá se, že by se tento trend nějak obrátil.

    Pokud k tomu přičtu fakt, že pro firmu prodávající distribuci většinou ta čistota API je až na druhém místě, protože taková věc uživatele ke koupi nemusí přesvědčit, tak mám skutečně obavy. Ale dost toho, jsou to jen chmury :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    2.9.2007 01:59 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Samozřejmě vim o tom, že stabilita neni primární cíl těch prvních několika releasů. Je toho poměrně hodně novýho, lidí je málo a byl by zázrak, kdyby to ukočírovali do stavu, kdy to přežije i výbuch atomovky. Přicházej nový knihovny, portujou se programy atd., chyb bude jako máku. Ale už samotná zpráva o tom, že se vydání ostrý verze odkládá, mluví i o tom, že se pracuje na stabilitě a byla by blbost tlačit na termíny, nepomohlo by to ničemu.

    Co se týká škrtů ve featurách, samozřejmě mluvim teoreticky a spíš v souvislosti s tim, co se objevilo v diskusi u tý zprávičky. Úžasný nový aplikace nečekám, jsem poměrně spokojenej i s KDE 3.5, spíš čekám trochu toho eye-candy. Pak jsem taky mluvil o tom, že Kubuntu nepůsobí jako kompaktní celek a to samý se dá říct i o KDE. Jsou prostě určitý hluchý místa ve spolupráci některejch souvisejících aplikací, v nějaký integraci atd. V tomhle je myslim Gnome o trošku dál, ale "reklamy" na KDE 4 dávaly od začátku naději, že práce s nim bude lepší a radostnější právě díky vylepšením v tomhle směru.

    S trendama je to těžký, zdaleka ne všechny dávaj smysl, mimo jiné i proto, že se daj vyvolat docela snadno uměle. S Mandrivou je to těžký, s velkou námahou se vyhrabala z krachu a pořád se jí přisuzuje role distribuce pro začátečníky. Těžko tam ale může sklízet úspěchy, když proti ní stojí masivně propagovaný Kubuntu. Fedora KDE moc nepodporuje, spíš to možná dělá komunitní repozitář kde-redhat. Nicméně možnost volby tam je, i při instalaci, aspoň něco. K neplacení vývojářů KDE - je to škoda, ale je to opět logický a opět za tim asi stojí enterprise sféra. Jinak čistota API samozřejmě produkt neprodává, to zvenku vidět neni a navíc těch, co se chtěj v koupenym softwaru hrabat, tolik neni. KDE bude muset bojovat viditelnejma zbraněma. Pěkný prostředí ve výchozím nastavení může bejt první krok k úspěchu.

    P.S.: Jsem moc rád, že se Kubuntu vzdalo tý otřesný fialový barvy, ten modrej wallpaper je moc pěknej, teď by to ještě chtělo udělat něco s hlavním panelem a možná i s dekorací oken - ty tlačítka mi nepřipadaj moc pěkný.
    2.9.2007 02:21 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Ad PS: Jasně! Kennetha Wimera prudím ohledně dekorací oken už pěkně dlouho. Problém je, že to je docela vytížený člověk, kromě Kubuntu vzhledu je zodpovědný i za výchozí vzhled Ubuntu, dále pak Ubuntu Mobile a je taky členem Oxygen týmu. Na Kubuntu má vyhrazeno fakt málo času a my vývojáři s tím vzhledem taky mnoho neuděláme.

    Stručně a jasně: lidé, kteří mají rádi GNU/Linux a jsou ochotni vylepšit dekorace oken a ostatní artwork v Kubuntu, jsou jednoznačně vítání. Pokud máš nějaké návrhy nebo schopné kamarády, sem s nimi. :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    2.9.2007 02:50 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Zkusim na to ve volnym čase mrknout, teď ani nemám představu, jak jsou ty dekorace realizovaný a jak velkej problém by byl s tim něco udělat a jestli bych měl vůbec nějakej nápad, na grafiku jsem obvykle kopyto, ale občas mám záblesky :-)
    2.9.2007 02:55 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Urgh, to jsme toho ale dneska namleli :o) Pro další informace ohledně pomoci Kubuntu a tak doporučuju IM.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    1.9.2007 20:14 ronny | skóre: 15 | blog: lake bodom | 3nec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu a Notebook Acer TravelMate2413
    Tento notebook mam taky :) Sice bez wifi atd. ale linux tam funguje naprosto skvele :)
    Metal smajdalfe, METAL!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.