abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 791 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kam to Gnome spěje?

    8.6.2005 10:47 | Přečteno: 1700× | Linux

    Tak jsem se konečně dočkal. 5. června byla v Gentoo většina balíčků souvisejících s Gnome 2.10 přesunuta z ~x86 do x86. Všiml jsem si toho následující den ráno a byl jsem nadšen. Pro mne to byla hlavní událost dne, kterou nemohl zastínit ani Debian, pro který měl ten den už snad také nadejít ten správný čas. Nadšení bohužel netrvalo dlouho.

    V podstatě ihned jsem začal s náhradou stávajícího Gnome 2.8.x. Nějaké drobné problémy a chybičky se při instalaci sice vyskytly, ale ta hlavní "chyba" na mne ještě čekala. Uvozovky jsou bohužel na místě, protože se nejedná o chybu, ale vlastnost.

    Na internet se připojuji prostřednictvím mobilního telefonu, dříve pomocí klasického analogového modemu, a tak mi po dlouhá léta vždy někde v rožku lišty poblikával modem_applet s balíčku Gnome applets. Docela šikovný applet, jehož dominantou je graf zobrazující vytížení linky a malé tlačítko sloužící k spuštění a ukončení spojení. Od jeho funkce se tak odvíjely možnosti jeho nastavení. Stačilo zadat příkaz, který se má provést pro aktivaci spojení, příkaz pro ukončení spojení a pak odkaz, odkud si má brát applet aktuální informace o stavu připojení. Jednoduché, účelné a přehledné.

    Tento můj názor však asi bohužel nesdílí vývojáři Gnome a tak se i modem_applet dočkal přepracování. Nyní se již výše zmiňované parametry nezadávají v nastavení appletu, ale applet si je získává sám na základě informací zadaných pomocí něčeho, co si říká "Nástroj pro nastavení sítě". Trvalo mi docela dlouho, než jsem se dopracoval k tomu, že tahle věcička nejspíš patří do balíku Gnome system tools a stejně tak dlouho, než jsem si všiml, že Gnome system tools je v Gentoo defautlně přeložen s parametrem --disable-network a proto mi applet řádně nefunguje.

    Zkusil jsem si tedy Gnome system tools přeložit ještě jednou, abych se dopracoval k tomu, na základě čeho modem_applet teď získává informace. Po spuštění se přede mnou objevilo klasické konfigurační "klikátko". V zásadě proti těmto grafickým konfigurátorům, nebo jak je nazvat, nic nemám, ale tenhle byl přeci jen trošku jiný. PPP připojení, které jsem v něm vytvořil se nevyskytlo na obvyklém místě v /etc/ppp/, ale nejspíš někde v útrobách Gnome. Tam už se mi příliš hrabat nechtělo, rozhodně ne kvůli PPP a tak jsem raději znovu přeložený Gnome system tools s podporou nastavení sítě poslal "do věčných lovišť" a spokojil se s grafem produkovaným appletem "Sledování systému" a nahazováním spojení přes klasický spouštěč.

    Celá situace mne znechutila natolik, že jsem začal přemýšlet, jestli nenastal čas pro změnu prostředí. Když jsem se podíval na členy týmu Gnome system tools, tak mi začalo být docela jasné, odkud vítr vane. Drtivá většina má email v doméně ximian.com. Při pokusu kouknout na tuto doménu prostřednictvím http protokolu jsem se ocitl na http://www.novell.com/linux/. Chápu, že se Novell snaží prosadit se svým SUSE LINUXem i na běžných desktopech a tak chce za své peníze dostat maximálně "uživatelsky příjemné prostředí", ale nejsem si zcela jist, jestli je správné takto činit na úkor dlouholetých spokojených uživatelů Gnome.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.6.2005 10:58 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše a
    Novell nezaujimaju "dlouholetých spokojených uživatelů Gnome" ale platiaci zakaznici.
    brk avatar 8.6.2005 11:13 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a
    Jasně, to chápu. Jen mne mrzí, že se z Gnome pozvolna stává taková "děvka prodejná". Co to bude příště? Usoudí, že applet, co má na starosti mountování disku, by se mohl obejít bez /etc/fstab?
    USE="-qt -kde"
    8.6.2005 12:04 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a
    Ono ani k tomu nie je daleko :-). Uz teraz sa ten fstab len aktualizuje podla potreby z HAL.
    8.6.2005 13:14 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a
    Jak komu ;-) Vypnuti HAL demona byla prvni vec, kterou jsem udelal, kdyz jsem zjistil, ze se mi pri kazdem startu "zahadne" prepise fstab, coz mne opravdu velmi napruzilo (na takove chovani jsem byl zvykly ve Widlich -- proto jsem prechazel na Linux)
    θηριον ειμι
    8.6.2005 14:50 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a
    HAL zacina obsluhovat vela veci (napr. detekciu hardware) a jeho vypnutie zachvilu nebude dobra vec.
    8.6.2005 13:40 ---- | skóre: 23 | blog: -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a
    Each tool consists of single universal front-end which produces configuration information in XML and passes it to a back-end specific to the underlying operating system. The back-end interprets the XML configuration instructions and applies them to the specific operating system.
    Takže by to mělo zapisovat do správných konfiguráků...
    Mikos avatar 8.6.2005 20:28 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a
    HAL a DBUS je jedna z nejlepších věcí co se v posledních letech an poli linuxového desktopu objevila. Když vám vadí defaultní chování, není problém přenastavit konfiguráky. Samozřejmě vás nikdo nenutí ho používat, ale takovéhle plivání špíny je ubohé.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    8.6.2005 14:20 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a
    Tohle už HAL dělá pro výměnná média, zaspal si dobu :-)
    12.6.2005 15:08 m.s.
    Rozbalit Rozbalit vše hrůza
    Včera jsem taky emergnul gnome 2.10 a taky jsem totálně a úplně znechucený. (1) Míval jsem léta (cca od roku 2000/1?) na panelu malou zásuvku (drawer) s applety pro mountování disků, pěkně nad sebou disketu, cdrom, flash, dva staré wokenní disky - elegantní, malé, užitečné, s ikonkami podle typu disku. Navíc na to byl zvyklý i počítačově méně gramotný zbytek rodiny. Mrknu na to po upgradu, a vyjede na mne příšernost kde je narvaný veškerý svinčík z fstab nebo bůhvíodkud (mám tam různé testovací partitions, pokusné disky co se mi válí po stole apod.), tlačítka jak hrom a všechna stejná... Netuším jestli se to dá nějak protřídit, budu muset mrknout do zdrojáků, ale mám dojem že si radši dám tu práci a zkusím zprovoznit starý dobrý drivemount applet z 2.8. (2) Míval jsem léta na panelu mailcheck applet - pustím poprvé gnome 2.10 a najednou se dozvím, že už není... Proboha proč?? (3) marně hledám modem lights - na panelu nic, někde v paměti visí jejich proces a pod ním jakési perlové skripty, žeroucí procesor... Sprostě jsem zanadával a aplikoval kill -9. (4) nabídka "Start" - už x verzí zpět jsem si jednořádkovým patchem zajišťoval, že Aplikace nejsou v submenu, ale přímo v hlavní nabídce. S potěšením jsem konstatoval, že se to konečně objevilo i v základním buildu; abych vzápětí naštvaný zjistil, že pro změnu nacpali do jakýchsi submenu Nastavení a Správu. Holt, zase budu patchovat... (5) s každou novou verzí spustím Gnome Terminal, přesvědčím se že stále žere kvanta procesoru - ...a vrátím se k xtermu s tím, že záložky raději oželím a otevřu si několik oken vedle sebe, než abych se okrádal o hromadu výkonu procesoru. (6) ... atd. atd., našlo by se toho ještě hodně.

    Shrnuto a podtrženo - léta jsem používal Gnome 1.4 - bylo hezké, svižné, malé, vysoce flexibilní. Co jsem poupgradoval na 2.x řadu, s každou další verzí mne čekají jen další nepříjemná překvapení. Z Gnome se stává nechutný moloch, žere čím dál víc HDD a paměti - kdyby to ale bylo za cenu lepší funkčnosti a konfigurovatelnosti, tak neřeknu. Ale místo toho s každou verzí mizí plno dalších funkcí a možností nastavení, buďto úplně nebo jsou zakutané někde hluboko v gconfu... Před lety jsem přešel z Woken na Linux (s Gnome jako desktopem) protože jsem mj. oceňoval bohaté možnosti přizpůsobit si desktop k obrazu svému. Co ale můžu teď? Buďto se podřídit stylu "vývojáři Gnome ví nejlíp co potřebuju (rozuměj co nejlíp vypadá na reklamních screenshotech) a proto do toho nemám co kecat, natož si něco konfigurovat po svém", nebo trávit víkendy patchováním nových verzí, a nebo se poohlédnout po novém prostředí... Mám dojem že c) bude správně :-(

    m.s.
    12.6.2005 15:31 m.s.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hrůza
    A ještě doplněk k tomu drivemount appletu: co už mne ale opravdu vytočilo, byla věta co jsem našel v Gnome Journalu, slavnostně oznamujícímu nové fíčury Gnome 2.10. Cituji: "The old (and very confusing) drivemount applet has been overhauled as well, and it now uses HAL and DBUS to get a list of the removable devices. It is now another piece of the GNOME desktop that 'just works'." Může mi někdo říct, co je "very confusing" na tom, že si vložím na panel tlačítko, řeknu aby mountovalo /mnt/floppy a nastavím mu ikonu diskety?? Někdo by měl týmu Gnome šetrně sdělit, že Gnome by rádi používali i jiní lidé než chovanci ústavů pro mentálně zaostalé. To samé se týká konstatování 'it just works'... Já nechci, aby to prostě fungovalo, já chci aby to fungovalo tak jak budu chtít já!! A nechci slyšet reakci "jsi ve světě OpenSource, tak se tady nerozčiluj, sedni si a naprogramuj to, obohatíš komunitu." Tohle není nová fíčura, tohle je fíčura která už jednou existovala a nějaký chytrák ji svévolně zlikvidoval. Tudíž mám plné právo se rozčilovat, že mi ten dotyčný přidělal zbytečnou práci.

    m.s.
    22.6.2005 06:08 jeden nymand
    Rozbalit Rozbalit vše pytliku ...
    ... pamatujes na anketu ze zacatku mesice ? .. o tom co komu na linuxu vadi ? .. podivej se tam - napsal sem ti prispevek (to vis - na skoleni routeru nebylo moc casu se brodit bahnem :-)))

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.