abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 159 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    Rozhovor s project leaderem Fedory, Paulem W. Frieldsem

    28.5.2008 17:10 | Přečteno: 1046× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 1.6.2008 22:08

    Upozornění: Toto je můj první překlad jak rozhovoru, tak článku s technickou tématikou. Je prakticky jisté, že jsou v něm nepřesnosti a možná i faktické chyby plynoucí z nesprávného překladu. Budu ráda, když mě na ně upozorníte, ale snažila jsem se, aby to nebylo úplně k ničemu.

    Fedora 9 byla vydána 13. května tohoto roku. Poprvé v historii Fedory release s názvem Sulphur nabízí podporu šifrovaného souborového systému (zahrnutou v grafickém instalátoru), PackageKit jako základní grafický správce balíků, podporu pro ext4 a PreUpgrade, nástroj pro upgrade nainstalované Fedory 7 nebo 8. Je označovaná jako „bleeding edge“ distro, a to proto, že vývojáři chtěli zahrnout do vydání nový Xserver (verzi 1.5), který zatím není kompatibilní s nejdůležitějšími proprietárními ovladači, Fedora 9 přináší jádro 2.26.25.3, KDE 4.0.3, GNOME 2.22.1, NetworkManager 0.7 s vylepšenou podporou pro mobilní širokopásmové připojení, více zařízení a bezdrátové sítě, Cheese (nástroj pro webkamery), Firefox 3 Beta 5 a spoustu dalších nových aplikací.

    Chtěli jsme se dozvědět více o této distribuci a také o chystaném vydání Fedora 10, proto jsme požádali vedoucího projektu, Paula W. Frieldse, o podrobný rozhovor. Paul W. Frields žije ve Fredericksburgu ve Virginii, USA, je inženýrem v Red Hatu a byl zakládajícím členem Fedora Project Board, kde pomáhal komunitě od dubna 2006 do července 2007. Vedení Fedora Project převzal v únoru 2008 od Maxe Spevacka.

    Softpedia: Je Fedora 9 jen předehrou k dalšímu vydání, Fedoře 10? Pokud ano, jak připravuje uživatele pro F10?

    Paul W. Frields: Každé vydání Fedory podle mého názoru stojí samo za sebe, ale je na něm také vidět rychlost vývoje technologií. V každém vydání proto vidíte pokrok v technologiích, které byly uvedeny v minulém vydání, a také uvedení úplně nových technologií. Podle mě je to nutnost pro návaznost a stabilitu. V tomto vydání například vidíme pokrok našich Live image tools, které nyní podporují nedestruktivní, persistentní Live USB. Live USB tool byl i v předcházejícím vydání, ale neobsahoval schopnost persistence, tedy možnosti systém na USB updatovat a přenášet s uloženými změnami, novým software či vlastními soubory.

    Naopak v tomto vydání se nově objevuje FreeIPA a očekávám vývoj jeho potenciálu ve Fedoře 10. Některá vylepšení jsou přirozeně plánována do několika vydání, jiná se zvládnou přizpůsobit rozvrhu jednoho vydání. Více o procesu přidávání vylepšení se můžete dozvědět na http://fedoraproject.org/wiki/Features/Policy.

    Softpedia: Zjistili jsme, že v X byla provedena nějaká vylepšení, takže jejich start i vypnutí je teď mnohem rychlejší. Co se přesně změnílo v X?

    Paul W. Frields: Nejsem X hacker, ale na Fedora wiki můžete najít poznámky k tomuto vylepšení od Adama Jacksona. Všimněte si, že celý náš postup je otevřený a transparentní. Neděláme tajnosti s naším procesem vývoje nebo s pokroky, které děláme, namísto toho nabízíme komunitě možnost dozvědět se, jak se to dělá, a zapojit se! Je to skvělá cesta ukázat filosofii opensource v mnoha oblastech našeho projektu.

    Softpedia: Proč byl init daemon nahrazen Upstartem? Co Upstart umí a init ne?

    Paul W. Frields: Několik zdokonalení, včetně schopnosti paralelního setupu, což hovoří samo za sebe, a závislostí služeb. Tradiční init vyžaduje pečlivou organizaci služeb, aby se ty správné věci spouštěly jako první. Upstart je schopen svázat služby do svazků, takže když spustíte web server, Upstart má způsob, jak „vědět“, že musí spustit také síť.

    Softpedia: Setkali jsme se s lidmi, kteří měli problémy zprovoznit proprietární ovladače video karet ve Fedoře 8, především kvůli tomu, že nebyli příliš technicky zdatní. Změní to nějak Fedora 9? Pokud někdo chce zprovoznit tyto ovladače a užívat si efektů Compiz Fusion, může to udělat nějak snadno?

    Paul W. Frields: Toto do značné míry závisí na výrobcích hardware, ne na Fedoře. Například v původním vydání Fedory 9 nebyli majitelé Nvidia kart schopni zprovoznit proprietární ovladače. Můžeme jednoduše říct, že to je vina Nvidie, protože neměli hotové ovladače pro nový Xorg, který je dostupný ve Fedoře, ačkoli podle většiny vývojářů na to byla spousta času před současným vydáním. (Ačkoliv Fedora 9 v současnosti obsahuje pre-release Xorg 1.5, připravené ovladače by měly ve finální verzi fungovat dobře.)

    Úplnější odpověď je, že volba společností neuvolňovat své ovladače neznamená, že jim komunita nemůže pomoci. Společnosti jako Intel už objevily výhody, které mohou mít z uvolnění ovladačů. Není náhoda, že lidé s grafikami jako 965 od Intelu mají na Linuxu skvělé zkušenosti. Tyto ovladače mohou být udržovány FOSS komunitou a aktualizovány spolu se zbytkem X. Stále říkám, že pokud někdo chce udělat něco malého pro FOSS, má se vyjádřit svými penězi – nakupovat od výrobců, kteří naši komunitu podporují.

    Softpedia: Jak plánuje Fedora soutěžit s ostatními projekty bez toho, aby jen ukousla jejich díl koláče?

    Paul W. Frields: No, chtěl bych podotknout, že FOSS není prostá soutěž, spíše „spolusoutěž“; takže zastávání postoje „my vs. oni“ není ani příliš konstruktivní, ani zdravé. Mnohem rozumnější je stavět FOSS na pevných základech pravidel pro jednání s vývojáři upstreamu. Fedora úzce a intenzivně spolupracuje se upstreamovými skupinami – nepřijímáme jen pasivně jejich práci, ale také do nich aktivně přispíváme. Naopak vytváření patchů pouze pro vlastní distribuci ma za následek jednak nutnost dál je sledovat a udržovat, jednak odlišné zkušenosti FOSS uživatelů na množství rozdílných platforem. Pokud software funguje v každé distribuci jinak, neujistí to uživatele o kvalitě FOSS. Když my přijdeme na problém, pošleme řešení jako patche nebo jinou formou zpět upstreamovým komunitám a s těmi spolupracujeme, aby byly výsledky zařazeny tam, kde mají smysl. To zlepší FOSS pro každého, a ne pouze pro Fedoru.

    Tuto práci ale nedělají pouze placení vývojáři Red Hatu – máme doslova tisícovky aktivních přispěvatelů, a jen málo z nich – méně než čtvrtina – jsou zaměstnanci Red Hatu. Více než dvě třetiny správců balíků tvoří dobrovolní příspěvatelé, kteří odvedou spoustu práce s upstreamem a dohlížejí na to, že nepřetržitě pomáháme vylepšovat software pro každého.

    Softpedia: Jakým způsobem má Fedora v plánu předstihnout Ubuntu?

    Paul W. Frields: Zajímavá otázka – předpokládá, že cíle Fedory a způsoby, jak jich chce dosáhnout, jsou totožné s těmi Ubuntu. Stejně jako Ubuntu máme miliony uživatelů, což jsme schopni dokázat díky některým z našich open source technologií. Klíčem ke strategii Fedory je uvědomit si, že zdvojnásobení počtu našich uživatelů nepomůže rozvoji a rozšíření FOSS tak, jako zdvojnásobení počtu aktivích přispěvatelů. Práce, kterou tito přispěvatelé dělají, vytváří mnohem lepší dojem z Linuxu a ovlivní mnohem více lidí, než jen účastníky Fedora Project. Například technologie jako NetworkManager, PackageKit, IcedTea, OpenJDK 6 nebo ext4 najdete i jinde než ve Fedoře, což ukazuje vliv této „kultury přispívání“ na celý FOSS.

    Softpedia: Je možnost, že se někdy v budoucnu objeví kurzy Fedory pro začátečníky?

    Paul W. Frields: To je pro mě – jako bývalého lektora – zajímavá otázka. Myslím, že velký význam mají tištěné materiály v současnosti dostupné na trhu, jako knihy Chrise Tylera „Fedora Linux“ (O’Reilly) nebo „Fedora Bible“ Chrise Neguse (Wiley). Do určité míry jsou tedy takové kurzy dostupné v knižní podobě a nepochybně má smysl podporovat zpřístupnění těchto informací široké veřejnosti.

    Osobně ale nevidím prostor pro komerční kurzy ovládání Fedory, protože šestiměsíční cyklus vydávání nedává příliš prostoru pro vyvážení zajeté kvality kurzu s nutností častých inovací. Ale na Fedoře je skvělé, že je řízena přispěvateli, takže pokud komunita vytvoří nějaký takový kurz, jsme připraveni ho podpořit.

    Softpedia: Mark Shuttleworth, CEO Canonicalu, ve svém blogu nedávno navrhl spolupráci mezi hlavními linuxovými distribucemi v koordinovaném cyklu vydávání major/minor verzí. Co si o jeho návrhu myslíte? Mohou si komunity Fedory a Ubuntu podat ruce a spolupracovat, nejen na problému vydávání nových verzí, ale i na stabilizaci aplikací, knihoven a linuxových distribucí celkově?

    Paul W. Frields: Myslím, že otázky standardizace cyklu vydávání a spolupráce distribucí spolu nesouvisí. Mnohem větší smysl podle mě má standardizace způsobů spolupráce s upstream FOSS komunitami, které dodávají software do distribucí. To je hlavní hnací síla v postoji Fedory k upstreamu: http://fedoraproject.org/wiki/PackageMaintainers/WhyUpstream.

    Pokud každá distribuce bude nepřetržitě a důsledně spolupracovat s upstreamem, vývojáři mohou produkovat inovace vlastním tempem. Mohou si být jisti, že nemají překážky ve zpětné vazbě od uživatelů a jiných downstreamových konzumentů jejich práce, což umožňuje rychlá vylepšení pro všechny uživatele. To je jedna z hlavních výhod vývoje FOSS, často bohužel přehlížená – schopnost využít tuto zpětnou vazbu rychleji, než tradiční vývojové modely.

    Pokud jedna distribuce vytvoří patche, které se nedostanou do upstreamu, buď proto, že nejsou dobře napsané, nebo proto, že neexistují pravidla pro jejich začlenění, prodělají na tom jak správci, tak uživatelé. Správci nesou na bedrech stále se zvyšující břemeno backportování a klasifikace bugů, a co je horší, uživatelé naráží na problémy, když očekávají podobné chování mezi různými distribucemi nebo vydáními, popř. když chtějí pomoci upstream komunitám hledat a popisovat bugy. Vývojáři se nakonec nebudou chtít zaplétat do takových situací.

    Opravdová, konzistentní pravidla pro spolupráci s upstreamem umožňují vyhnout se těmto problémům a vytvářejí lepší možnosti spolupráce a konkrétní, rozsáhlá vylepšení pro všechny uživatele napříč distribucemi. To by byl mnohem lepší krok ke zlepšení použitelnosti FOSS, než umělé stanovování rozvrhů vydání.

    Softpedia: Stále častěji se objevují linuxové distribuce na mobilních zařízeních, dokonce na základních deskách (ASUS a jeho Splashtop). Je Fedora pro takovéto platformy vhodnější než jiná distra?

    Paul W. Frields: Máme pro přizpůsobování naší distribuce nástroje, které jsou zdarma a legální, díky čemuž může Fedora přesvědčit. Pro lidi, kteří pracují na embedded zařízeních, stejně jako v dalších oblastech, které vyžadují snadnou customizaci, je velice jednoduché dostat Fedoru do odpovídající podoby. Jak na desktopovém prostředí, tak v oblastech kernelu nebo X serveru jsme udělali spoustu práce, která může být využita i v oblasti mobilních zařízení. Když pomineme technické detaily, důležité je velké úsilí celé komunity, abychom v této oblasti dosáhli úspěchu. Myslím, že Fedora zvládá vyvážit rychle se měnící inovace v bezprecedentním rozsahu, stejně jako dosahovat svých cílů ve zlepšování FOSS.

    Softpedia: Na jaké oblasti Fedory se hodláte zaměřit ve Fedoře 10?

    Paul W. Frields: To jsou věci, o kterých se stále dohadujeme. Jedna z těch, které by se ve Fedoře určitě měly objevit, je zlepšení způsobu spolupráce našich přispěvatelů s našimi stránkami a dalšími prostředky. Nedávno jsme přichystali nový account systém a v příštích dnech bude zprovozněna nová MediaWiki, která používá single sign-on. Předpokládám, že stále více našich stránek bude takto spolupracovat, a budeme pracovat na posílení QA a procesů vydávání, aby byla Fedora 10 naším doposud nejlepším vydáním.

    Softpedia: Velice děkujeme za rozhovor, Paule.

    Paul W. Frields: Díky za příležitost promluvit s vámi o Fedora Project.

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    kouzer avatar 28.5.2008 20:16 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s project leaderem Fedory, Paulem W. Frieldsem
    Děkuji za překlad. Fedoru nepoužívám, ale jsem za tento překlad vděčný. Víc takových článků. :-)
    Linux user #448944.
    28.5.2008 21:35 guns | skóre: 4 | blog: marian | Nitra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s project leaderem Fedory, Paulem W. Frieldsem
    som velmi vdacny ! ang nie je mojou silnou strankou
    nocturne e moll, ballade F major, ...
    28.5.2008 21:37 Lukáš Kotek | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s project leaderem Fedory, Paulem W. Frieldsem
    Moc zajímavé čtení, díky za překlad!
    Lidstvo vydává obrovské prostředky na ochranu sebe sama před sebou samým. Znáte lepší definici šílenství?
    =^..^= AmigaPower® avatar 29.5.2008 00:03 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s project leaderem Fedory, Paulem W. Frieldsem
    Já še taky pžipojit k díky díky, protože moje engliš je ehm... zhruba na úrovni číňana v "céčkovim" americkym filmu :-D
    29.5.2008 19:04 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s project leaderem Fedory, Paulem W. Frieldsem
    Prima zápisek.
    29.5.2008 19:24 black - aka pol | skóre: 19 | blog: Ze_sveta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s project leaderem Fedory, Paulem W. Frieldsem
    Upozornění: Toto je můj první překlad jak rozhovoru, tak článku s technickou tématikou. Je prakticky jisté, že jsou v něm nepřesnosti a možná i faktické chyby plynoucí z nesprávného překladu. Budu ráda, když mě na ně upozorníte, ale snažila jsem se, aby to nebylo úplně k ničemu
    Mám to kontrolovat? Hmm, mě to přijde dobré. Díky za připomenutí softpedie, její news sekci používám jednou za uherský rok. :D
    QA a procesů vydávání, aby byla Fedora 10 naším doposud nejlepším vydáním.
    Tohle si pamatuju, ...jen to nebylo o desítce,

    Chi, chi - možná nějaké pořadí slov :-p.

    Jinak máš ode mně palec s hvězdičkou. ^ (Za snahu)
    29.5.2008 21:38 quanti | skóre: 16 | blog: ch1x0r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor s project leaderem Fedory, Paulem W. Frieldsem
    diky :) nojo, ten slovosled, cloveku se tam vnucuje ten anglicky :) ale snaha byla :))

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.