abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 787 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje

    21.5.2007 17:18 | Přečteno: 2788× | Ostatní | poslední úprava: 22.5.2007 01:04

    Narazil jsem na dva příklady přístupnosti podle úředníků Jihomoravského kraje. Obě jsou to mapové aplikace, obě se tváří "otevřeně" a "přístupně", ale něco jim k tomu chybí...

    Příklad první -- mapa IDS

    Stránky Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje jsou samy o sobě dnes trochu mimo. Samotné použití rámů a zadání jejich pixelů znamená, že na mém monitoru (125 DPI, výchozí velikost písma v absolutních jednotkách) vypadají opravdu "úžasně".

    Co je ale skutečné veledílo je nový "Interaktivní plán dopravy v Brně" ověnčený cenou "Mapa roku 2006". Kdo neměl loni na podzim flash player verze 8 (na linuxu do půlky listopadu nikdo, na Windows málokdo), ukázal se mu tento alternativní obsah. Tato stránka se také zobrazí pokud se během 5 vteřin flash nerozběhne -- což dokáže potěšit pokud máte ve Firefoxu adblock nebo flashblock anebo v Opeře vypnuté pluginy. Nejzajímavější ale je, jak se zachová neupravovaný IE6 SP2. Ten projde úvodním filtrem, ale pak nic nezobrazí.

    Samotná mapa pak vypadá jako omalovánky, žere na slabším počítači až neskutečné množství systémových prostředků a přitom technicky neumí nic navíc oproti dnes běžným AJAXovým mapám (jako málo profláknutý odkazuji na výborný viamichelin.com). Ovládání naprosto splývá se zbytekem mapy a mapa samotná nevyužívá kolečko (narozdíl od gůglích nebo atlasích map). To nejlepší ale přijde až teď: pokud kliknete na odkaz "Zobrazit mapu okolí", nebo "Odjezdy ze zastávky" ve Firefoxu, zobrazí se vám lakonická hláška "Aplikace Firefox zabránila stránce otevřít vyskakovací okno" a totéž se dozvíte i když přepnete do jiného tabu a pak zpátky na mapu. V Opeře s nastavením "blokovat nevyžádaná vyskakovací okna" se otevře1) v prvním případě idos a ve druhém mapy na Seznamu. To znamená, že zadavatelé, tvůrci i testeři tohoto superplánu AJAXovou mapu museli minimálně vidět, ale přesto zvolili "komplexní řešení", které říká některým uživatelům "Kalousku, jsi jednička!".2)

    Na tuto aplikaci jsem narazil už v září, kdy byla ještě ve zkušebním provozu. Využil jsem formuláře pro hlášení nedostatků a okamžitě jsem tam napsal o problémech s přístupností. Co se od té doby stalo? Nic. Ani mi nepřišla odpověď.

    Příklad druhý -- Územní plán Jihomoravského kraje

    Nedávno jsem se potřeboval podívat do jihomoravského územního plánu. Došel jsem přes tuto stránku portálu až na rozcestník různých plánů. Optimisticky jsem klikl na "vektorové ÚP" a dostalo se mí této nádherné hlášky (screenshot).

    Na druhý pohled jsem zjistil, že celá aplikace není úplně beznadějná, protože používá otevřený protokol WMS, který by měl umět zpracovat třeba NASA Worldwind (který je bohužel pouze pro Windows a stejně nic nezobrazil, i když se vrstvy načetly), takže by neměl být problém najít náhradu současného tenkého klienta, která by pracovala ve všech prohlížečích. Psal jsem tam email koncem týdne, tak jsem zvědavý, zda a kdy přijde odpověď...

    Později jsem vyzkoušel, zda se něco zobrazí ve Firefoxu s UA nastaveným na IE6. Zobrazilo se neklikatelné menu a odkaz na firmu, jejíž dílo toto je, takže aplikace je skutečně nepřístupná. Dál jsem se podíval, jak že to vlastně vypadá v IE a nestačil jsem zírat:

    Nejenom, že je ÚP omezený pro MSIE 6 a vyšší, on je omezen i rozlišením a ještě k tomu nefunguje správně...



    Na tomto místě se hodí podotknout, že mám dobré zkušenosti s webmastery spřízněných organizací "o úroveň níž" -- to jest s DPMB a MMB. DPMB už dlouho nabízel možnost zasílat aktuality mailem, ale nenabízel RSS. Napsal jsem tedy na ten jediný mail, co na stránkách mají a za dva týdny mi přišla odpověď, že kanál jede v testovacím provozu a mám ho vyzkoušet. :-) Na stránkách MMB mi také vadil IE-only územní plán, tak jsem to napsal do technické evangelizace. Lidé z czilly tam poslali mail, který zůstal bez odpovědi, nicméně ÚP na další rok už byl od jiné společnosti a fungoval alespoň v mozillích prohlížečích (dnes už i v Opeře).

    Kdyby tyto problémy byly s organizacemi státní správy (nebo s organizacemi samosprávy vykonávající státní správu), lze se obrátit na ombudsmana. Toto ale není ten případ, jedná se čistě o věci samosprávy anebo organizace spadající pod samosprávu. Kam byste se obrátili vy, kdybyste řešili podobné problémy?


    1. Teď nevím, jestli to znamená, že je opeří blokovadlo chytřejší a pozná vyžádanost nového okna spuštěného z flashe nebo je prostě jenom "měkčí" a tím pádem málo účinné proti zlobivým flash appletům
    2. AJAX má sice své mouchy, ale narozdíl od flashe je technologicky neutrální -- vystačí pouze s prostředky prohlížečů a funguje napříč platformami
           

    Hodnocení: 94 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Které nectnosti webů vás dokáží vytočit?
     (86 %)
     (91 %)
     (14 %)
     (13 %)
     (33 %)
     (38 %)
     (32 %)
     (67 %)
     (64 %)
    Celkem 159 hlasů

    Obrázky

    Dva příklady Dva příklady Dva příklady Dva příklady Dva příklady Dva příklady Dva příklady Dva příklady Dva příklady Dva příklady

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.5.2007 18:01 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Pardubický kraj (nebo dodavatel) to nechal na javovém WMS klientovi (př. Katastr nemovitostí Pardubického kraje). Jediná vada na kráse je, že to nefunguje v sunním JRE verze 1.6.
    21.5.2007 19:02 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    U mě se tváří, že funguje i s javou 1.6. Jestli to dodavatel JMK nespraví, tak možná přijde o zakázku ve prospěch někoho schopnějšího (jak se ostatně stalo i s ÚP města Brna).
    22.5.2007 00:32 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    No jo. Už to jede. Tak to asi spravili. Před měsícem a půl to ještě nejelo.
    Michal Fecko avatar 21.5.2007 18:32 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Mno, tak ta anketa teda vyzera... To je fakt taky problem prepocitat anketove odpovede? Hej, a k ankete: Mna dokaze na webe vytocit prave takyto prepocet ankety :-D
    21.5.2007 18:35 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    A ty si spadl odkud? Podívej se na tu anketu znova a jestli se ti nebude zdát něco divného.. třeba checkboxy ;-))).
    Baník pyčo!
    Michal Fecko avatar 21.5.2007 19:13 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Aha, jasne chceckbox :-D Njn, beriem spat, odkaz mazem :-D
    fx-95 avatar 21.5.2007 19:02 fx-95 | blog: Achjo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Tady v Česku se vždy jede na víc jak 1oo %! :-)
    Most Inteligent Consumer Realize Our Software Only for Fools (and) Teenagers
    21.5.2007 19:25 tom112233 | skóre: 21 | blog: tpikalek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Mě by ani nešlo o to, jak mají udělaný web, ale o to, jak samotné ISD JMK funguje. V pátek jsem jel do Brna na krajské kolo FO a potřeboval jsem si najít, kdy mi jede vlak a autobus. Šel jsem tedy v pondělí na idos.cz, kde vždy vše najdu a také našel. Ve čtvrtek jsem se chtěl ujistit, že vlak i autobus jedou, ale vypsaly se mi tam úplně blbosti, úplně něco jiného než v pondělí. Volal jsem tedy na informace ISD, kde zrovna moc ochotní nebyli a nakonec jsem zjistil, že vůbec nic neví. Šel jsem tedy na místní nádraží, kde také odmítli poskytnout informace o odjezdech ("Podívejte se támhle, je to tam napsaný"). Nakonec se čtvrteční informace z idos.cz ukázaly jako špatné a spoj jel podle toho, co tam bylo v pondělí. Dalším problémem byly lístky. Protože jsem jel nejdříve autobusem, poté vlakem a nakonec tramvají, chtěl jsem si koupit IDS, ale nevěděl jsem na kolik zón. Chtěl jsem se tedy zeptat, ale dostal jsem odpověď, že támhle je mapa. Pracně jsem tedy spočítal zóny a chtěl jednu na 7 zón a jednu na 8 zón - "Na 7 teď nemáme, ale zkuste přijít za tři dny, to budeme mít zase dvě. No a na 8 zón, tak tu prodávají jenom na vlakovém nádraží". Na vlakovém nádraží jsem se dozvěděl, že žádná jízdenka na 8 zón neexistuje, i když je v tarifu IDS, a dostal jsem univerzální jízdenku na 9 zón (taková ta šíleně dlouhá) a pětiminutovou instruktáž, jak ji mám zohýbat a na kterém místě označit. S univerzální jízdenkou byl dále problém i na olympiádě, protože mě ji nechtěli proplatit, protože vůbec nechápali, co že to ten dlouhý pás papíru je a kolik stojí. Nakonec jsem to ale nějak vyhádal.

    Taky mě na IDS dost štvě, že studentskou slevu mají jen ti, co si kupují měsíční, čtvrtletní ap. jízdenku. Já třeba jezdím jen třikrát týdně, tak se mi měsíční nevyplatí, ale dříve jsem platil 10Kč, teď platím 19Kč.

    Jo a ještě ty "cvakačky" v autobusech - většinou buď nefungují vůbec nebo po celou cestu cvakají vzduch...

    Juj, to jsem se trošku rozepsal... Omlouvám se za případné chyby, ale ve škole (teď kvarta = 9. třída) nás toho v češtině moc nenaučili...
    21.5.2007 23:58 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Ještě, že jste se nepokousil použít jeden ze dvou informačních terminálů na vlakovém nádraží. Hrdě nese logo IDS, ale hledá jen mezi vlakovými spoji (protože jsem na vlakovém nádraží). To je integrace jak na rádiu Jerevan.
    22.5.2007 00:24 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Myslíš ty kiosky pocházející z dob dávno před začátkem úvah o IDS?
    22.5.2007 12:27 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Ne. Až po IDS. IDS je celostátní systém, jehož součástí je Chapsem provozaný informační systém (CIS).

    Vy asi mluvíte o IDS JMK, což je pokus kraje o vylepšení regionální dopravy.
    22.5.2007 14:16 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Ano, mluvil jsem o IDS JMK. Vy si však zřejmě pletete IDS s IDOSem. ;-)
    21.5.2007 23:58 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Nechápu jak jsi ze Spešova do Brna vyfabuloval 7 zón.
    22.5.2007 14:28 tom112233 | skóre: 21 | blog: tpikalek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Z Boskovic, kam jsem se dostal autem, musel jsem se ještě stavit ve škole...
    22.5.2007 00:53 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Ad 1: Z toho, co píšeš, mi připadá jako chyba IDS pouze neochota na infolince IDS. Přímo na jejich stránkách jsou jízdní řády jednotlivých linek v PDF (kde si můžeš zjistit, co platí), odkaz na idos s upozorněním, že při souběhu linek čísel 0 - 99 s linkami vyšších čísel na jedné trase to může vyhodit blbost a také plánky sítě, na kterých zjistíš, že potřebuješ jízdenku maximálně na 6 zón (245, 235, 225, 215, 100 a možná 101) a ve FAQ se píše, že jízdenky na 7 a více zón se dají koupit u řidiče autobusu.

    Ad 2: Studentská sleva se vztahuje pouze pro předplatní jízdenky kvůli tomu, že je poteba ověřit, zda je cestující studentem, pouze při koupi jízdenky a revizor pak tim nemusí zdržovat ani sebe ani cestujícího.

    Ad 3: autobusy provozují různí dopravci. ;-) V rámci busů DPMB jsem se nesetkal s busem, který by měl víc než jednu "cvakačku" vadnou.
    22.5.2007 08:28 drak89 | skóre: 9 | blog: sluj89
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    tak to ja mam zcela odlisny nazor. idsjmk pouzivam denne a jsem s jeho fungovanim spokojen (drobne musky se vzdy najdou, ale co je dokonale, ze?). vse se da dopredu dohledat a naplanovat na webu. informace z www.idos.cz priste doporucuju overit jizdnimi rady z www.idsjmk.cz, tam jsou vzdy nejaktualnejsi (minimalne autobusy), stejne tak je tam mapa, na ktere se daji, jak rikas, "pracne spocitat zony" - pekne v klidu, doma:)) "cvakacky" v autobusech cvakaji vzduch, protoze jsou malokdy potreba, drtiva vetsina lidi si listek kupuje u ridice (ten ma casto v hlave implementovany prevodnik usporadane dvojice (start,cil) na pocet zon, takze mu staci nahlasit cilovou zastavku a o zony se vubec nestarat;)). dle meho nazoru je vse prehledne a jednoduche, proti te anarchii, ktera vladla predtim...
    22.5.2007 14:31 tom112233 | skóre: 21 | blog: tpikalek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    No nevím, ale na lince 234 (Blansko - Boskovice) žádné Ráječko neexistuje, je to třetí zóna! ;-)
    23.5.2007 11:49 drak89 | skóre: 9 | blog: sluj89
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    nechapu, na co reagujes... opravdu na muj prispevek? lika 234 vede ze zony 235 (blansko) pres zony 245 a 255 do zony 265 (boskovice), rajecko lezi v zone 245, v cem je problem?
    David Watzke avatar 21.5.2007 19:58 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Download řešenej přes JS, např. jako na titulky.com - nejde mi to v Konqueroru. Napsal jsem to adminovi (díky za připomenutí), uvidíme...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Daniel Kvasnička ml. avatar 21.5.2007 20:06 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Prave jsem se chtel nejakym mlsnym komentarem do Titulky.com pekne oprit a koukam, ze maj novej kabatek :-) To co bylo predtim, to bylo cely jeden velkej drasac nervu...uz jen na pohled.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    David Watzke avatar 21.5.2007 20:07 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    +1, ale tohle pořád ještě nevytunili...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    21.5.2007 20:53 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    Většina takových webů nabízí i přímý link, tak mi to moc nevadí.
    vencour avatar 22.5.2007 09:21 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje

    Nejvíc mi asi vadí kombinace kurzoru myši nad částí stránky s flashem, musim s myší uhnout, abych moh psát či manipulovat se stránkou prostřednictvím kláves.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    22.5.2007 11:22 ed | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dva příklady "přístupnosti" podle Jihomoravského kraje
    to je ale vlastnost pluginu flash, ktory ked dostane hover od mysi, zoberie si focus na klavesnicu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.