abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 883 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Nuudaaa v Pekingu II.

    18.11.2010 19:15 | Přečteno: 1273×

    Jeden zápisek na úvod a další nakonec, mezi tím nebyl čas a o nudě nemohla být řeč. Teď píšu, protože prožívám deset hodin čekání na let na letišti v Beijingu (na důvody proč jsme tu tak brzo se mě neptejte, jdou mimo mě). Před sebou máme už jenom šest hodin do vzletu a piju poslední plechovku piva (ze čtyř, takže žádná slává). Aspoň že tu je WiFi a že jsem nakonec našel i zásuvku, u níž se dá sedět. Sice na zemi, ale aspoň mám šťávu.

    K večeři jsem si dal nudle s krevetami, sice mraženými a vyloupanými, ale aspoň že tak, protože jinak bych byl o hladu. Dneska je to o kompromisech. Možnost kdykoli pojíst nějakou dobrotu na ulici nebo v za výlohou mě odnaučila nosit jídlo v batohu, což jsem si poprvé uvědomil při výletu k velké čínské zdi (no velké s rezervou, protože v místě kam jsem jel [Jiankou] je spíš střední než velká a spíš je to hromada kamenů než zeď, ale v Číně je, to jí neupřu). No zpátky na letiště, zeď by byla na moc dlouho.

    Rozhodně zajímavý mi přijde, že se z letiště nedá dostat na abclinuxu.cz, přestože z kaváren a jiných hotspotů po městě nebyl problém. Proč asi. Že by odkazy na kinderporno.cz nebo jak se ta stránka jmenuje? Zneužívám proto fakultní proxy server. Moc by mě zajímalo, jestli tady (myslím v celý Číně) používání proxy nějak řeší a co se může stát načapanýmu chudákovi.

    Jináč ráno se mi stala zajímavá věc. Když jsem zaplatil ubytování, nevěděl jsem zprvu kam vyrazit (věděl jsem ale, že do herbáře to nebude), tak jsem nechal rozhodnout žaludek. Namířil jsem tedy na Fragrant Hill, kde u autobusáku prodávají maso s vejcem a salátem v bingu (ha, a to jsem myslel, že na bing nikdy nesáhnu). Když jsem si prstem objednal a hodil peníze do plechovky, prodejce na mě začal něco mluvit a expresivně gestikulovat, přičemž ukazoval přes ulici a tvářil se pobaveně. Byl jsem z toho takzvaně perpleks. Chvíli to trvalo než se můj plátek neznámého živočicha prohřál a mezitím přiběhl chlápek s kýblem těsta z přes ulice a vrazil mi do ruky můj 16GB Corsair Voyager GT, který jsem na tomtéž místě musel vytrousit čtyři dny předem, kdy jsem tam byl naposled.

    S tím že se o čínský mentalitě ještě mám hodně co dozvědět jsem odjel naposled do centra s tím, že se podívám po krámech, jestli bych nesehnal něco šikovného pro svůj Thinkpad za výhodnou cenu, například 9-článkovou baterku, baterku do Ultrabay, nebo aspoň SATA adaptér do tamtéž. Takže jsem logicky zamířil na Zhongguancun. Páni, to je místo. Zvlášť ten obchoďák nalevo za nadchodem, třetí a čtvrtý patro nejvíc, to mi vyrazilo dech. Představte si "vietnamskou" tržnici nacpanou do budovy Kotvy (akorát větší), kde prodávají místo tepláků a pantoflí na jedné hromadě základní desky, telefony, různé další části počítáčů, tiskárny, periférie, tablety, kusy rozbitých notebooků, ip kamery, blikající nesmysly, LCD, síťové věci, plazmy a vůbec všechen balast co se dá objednat v Evropských e-shopech. Na RedFlag Linux jsem se ptal, ale bez úspěchu. A všude pobíhají Číňani s krabicemi s nově nakoupenými poklady. Jo a na tom nadchodě jsem kromě elektroniky a cetků viděl prodávat i štěňata. A ta spousta čínských značek co snad nemá ani jméno psané latinkou. Jenom to projít a nasát ducha místa mi trvalo dvě hodiny. A věci od Lenova? Nemá to cenu, všechno na co jsem se ptal je tu i po smlouvání dražší než u nás. Mám pocit, že někteří Číňani jsou ochotni platit za věci, zvlášť když je na nich věhlasná značka, nejvyšší ceny na světě, přestože při jejich výrobě jejich spoluobčani dostávají ty nejnižší platy. No proč ne.

    To jen tak na okraj, zajímavější zážitky si nechám do hospody.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.11.2010 19:21 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nuudaaa v Pekingu II.
    No dobrý, rozepiš se někdy víc. Jinak mám taky zkušenost, že Číňani dají majlant za něco, co si odsouhlasej mezi sebou jako značku, která právě frčí. V Šhanghaji na chodičce byly sportovní věci daleko dražší, než na západ od Aše.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    18.11.2010 21:15 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nuudaaa v Pekingu II.
    kde prodávají místo tepláků a pantoflí na jedné hromadě základní desky, telefony, různé další části počítáčů, tiskárny, periférie, tablety, kusy rozbitých notebooků, ip kamery, blikající nesmysly, LCD, síťové věci, plazmy a vůbec všechen balast co se dá objednat v Evropských e-shopech.
    Prostě ráj :-D. Ale to maj i na západě, třeba tady.
    Fluttershy, yay! avatar 18.11.2010 21:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nuudaaa v Pekingu II.
    To se mi tam líbil spíš ten hackerspace v Akihabaře.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Otto Šabart avatar 19.11.2010 20:20 Otto Šabart | skóre: 13 | blog: KatiePC blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nuudaaa v Pekingu II.
    tyjo:-D ... nevite o necem podobnem v CR..klidne i mensim... nejlepe v okoli Hradce Kralove?:-D... tam bych se vyradil:)
    *´¨)¸.·´¨)¸.·***·>>> www.seberm.com
    Jan Zahornadsky avatar 20.11.2010 03:50 Jan Zahornadsky | skóre: 22 | blog: hans_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nuudaaa v Pekingu II.
    Ad cenzura abclinuxu. V Číně se většina zahraničních webů blokuje náhodně. Nemají možnosti ani schopnosti nějak analyzovat všechny ty jazyky, které se různě na stránkách vyskytují a tak prostě přijali strategii, že pokud bude "ten zahraniční Internet" nespolehlivý, tak se masy naučí používat spíš čínský, který se lépe kontroluje. A že to i docela funguje...
    Actually, I was half an hour into the pointer scripting documentation when she got dressed and left.
    20.11.2010 04:07 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nuudaaa v Pekingu II.
    To zní fikaně a souhlasí to s mým pozorováním.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.