abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 750 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Kategorie zápisků
    Aktuální zápisy

    Lotus Notes 7? Děkuji, nechci!

    9.7.2005 19:07 | Přečteno: 1343× | Ze života

    Před několika lety jsem pracoval ve firmě, kde se jako poštovní a groupware systém používala kombinace Lotus Notes/Domino. Už nevím, co to tehdy bylo za verzi, ale pracovalo se s tím výborně a v tehdejší době to nemělo konkurenci. Minulý týden mě napadlo, jak asi tento systém vypadá dnes, a proto jsem se rozhodl vyzkoušet Lotus Notes 7 (což je nejnovější verze, zatím ještě ve stavu BETA). Dočkal jsem se těžkého zklamání.

    Narozdíl od serverových programů (Domino a související komponenty), které jsou k dispozici pro celou řadu platforem, existuje klient Notes pouze pro Windows 2000/XP. Proto jsem musel nepohrdnout touto verzí (ostatně, pro GNU/Linux ani nemám tolik potřebu hledat podobné programy, protože mi plně vyhovuje skupina Kontact/KMail/KOrganizer...). Instalační balík má celých 165 MB, což není zrovna málo.

    Instalace proběhla vcelku hladce, jen bylo potřeba odpovědět na řadu otázek a nastavit různé věci (má to svůj smysl, viz dále). Program byl nainstalovaný, pln nedočkavosti jsem ho tedy spustil. A už to začalo...

    Nejprve přišlo zděšení z výchozího nastavení UI. Někdejší vzdušnost, přehlednost a srozumitelnost se jaksi vytratila, v okně jsem těžce tápal, nemohl jsem najít potřebné věci. Třeba je to jen problém betaverze, který se později vyřeší.

    Jako mnohem horší se ale ukázalo řešení konfigurace. Ta se nastavuje hned na několika místech, některá nastavení jsem ale přes veškeré úsilí prostě nenašel - a to hned to nejdůležitější, které se týká poštovního účtu. Prostě to, co jsem nastavil při instalaci, mi zůstalo ukryto a nepřišel jsem na to, jak to změnit. Po půlhodině bloudění, ve kterém mi nepomohla ani nápověda jsem to vzdal. Opět to může být problém betaverze, ale beta 3 už by takové kopance obsahovat neměla. Ještě bych zmínil celkovou pomalost programu, která dost znepříjemňuje práci.

    Závěr jsem z toho učinil jediný: tento program prostě používat nebudu. Je nadupán funkcemi, ze kterých většinu nikdy nevyužiji, jeho uživatelské rozhraní je nepřehledné a špatně použitelné, všechny operace trvají dlouho. Aplikace Lotus Notes 7 není mojí volbou.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.7.2005 19:58 tomm | skóre: 7 | blog: tomm's software | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše klient pro linux
    Budu trosku oponovat. Linuxova verze klienta existuje, ale neni bezne k dispozici. A udajne ve verzi 8 bude klient fungovat pres webove rozhrani - IBM puvodne toho klienta pro linux vubec vydavat nechtelo, protoze port je asi hodne narocny, ale nakonec se s timto vytasili. Sice si Notesy pres prohlizec s jejich ficurkami neumim predstavit, ale nechame se prekvapit.
    GUI existuje jen proto, aby se veslo vice terminalu na jednu obrazovku ...
    10.7.2005 10:41 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Lotus Notes
    Před několika lety jsem pracoval ve firmě, kde se jako poštovní a groupware systém používala kombinace Lotus Notes/Domino.
    Taky jsem mel to "poteseni". :-(
    Už nevím, co to tehdy bylo za verzi, ale pracovalo se s tím výborně a v tehdejší době to nemělo konkurenci. Minulý týden mě napadlo, jak asi tento systém vypadá dnes, a proto jsem se rozhodl vyzkoušet Lotus Notes 7 (což je nejnovější verze, zatím ještě ve stavu BETA). Dočkal jsem se těžkého zklamání.
    Tady prestavam chapat... To musely byt tedy hodne drevni doby, kdy se s tim pracovalo vyborne. Uz pred cca peti lety se s tim pracovalo katastrofalne. Jakakoliv trivialni operace v tomto klientovi ma logiku tucnaka na Sahare a je uzivatelsky pritulna asi jako instalace LFS.
    Nejprve přišlo zděšení z výchozího nastavení UI. Někdejší vzdušnost, přehlednost a srozumitelnost se jaksi vytratila, v okně jsem těžce tápal, nemohl jsem najít potřebné věci. Třeba je to jen problém betaverze, který se později vyřeší.
    Huh? Vzdusnost, prehlednost a srozumitelnost? A ktera ze verze disponovala temito atributy? Co ja si pamatuju, tak to vzdycky vypadalo jako pexeso zkombinovane s taby z Mozilly a s jakousi amaterskou a zoufale nedodelanou napodobeninou panelu se slozkami v Outlooku.
    Jako mnohem horší se ale ukázalo řešení konfigurace. Ta se nastavuje hned na několika místech, některá nastavení jsem ale přes veškeré úsilí prostě nenašel - a to hned to nejdůležitější, které se týká poštovního účtu. Prostě to, co jsem nastavil při instalaci, mi zůstalo ukryto a nepřišel jsem na to, jak to změnit. Po půlhodině bloudění, ve kterém mi nepomohla ani nápověda jsem to vzdal.
    Nic noveho pod sluncem, nastaveni tohoto produktu by se odjakziva dalo nazvat jako "genuine PITA".
    Závěr jsem z toho učinil jediný: tento program prostě používat nebudu. Je nadupán funkcemi, ze kterých většinu nikdy nevyužiji, jeho uživatelské rozhraní je nepřehledné a špatně použitelné, všechny operace trvají dlouho. Aplikace Lotus Notes 7 není mojí volbou.
    Bingo! :-D
    11.7.2005 12:25 pok | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Informace o Lotus Notes/Domino pro zacatecnika

    Zdravim,
    pro jednu firmu bych mel aktualizovat jejich stranky bezici na webserver Domino 5. Pouzivaji tam Notes a jsou s nimi spokojeni, takze logicky chteji ten produkt vyuzivat.

    Zkousel jsem hledat na webu IBM, ale to je za trest (zvlast pro takto staoru verzi) a nejsou mi vlastne ani moc jasne *zaklady* programovani stranek v tomto systemu (jako clovek navykly na PHP a gvim jsem z toho trochu nervozni).

    Takze: muzete mi poradit nejakou dokumentaci? Predem dik.

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.