O víkendu probíhá konference OpenAlt 2025 (Stream). Na programu je spousta zajímavých přednášek. Pokud jste v Brně, stavte se. Vstup zdarma.
Josef Průša představil novou velkoformátovou uzavřenou CoreXY 3D tiskárnu Prusa CORE One L a nový open source standard chytrých cívek OpenPrintTag i s novou přepracovanou špulkou.
Na GOG.com běží Autumn Sale. Při té příležitosti je zdarma hororová počítačová hra STASIS (ProtonDB: Platinum).
Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Dříve snad nebylo drogerky kde by o ně člověk nezavadil a dnes? Na celém internetu jsem narazil pouze na pár stráneček se zmínkou že jej někdy někdo pil, a jak je jeden človíček zoufale shání.
Chápu že mladším ročníkům nic neříká, protože dřív, než stačily objevit tajemno které se v něm skrývá, zmizelo z regálů jak poslední sníh po jarním dešti.
Je pryč a s ním i ďábelský koktejl zvaný "Daněk", po kterém člověk dělal věci, které by normálně nedělal, akorát že s tím nic nedělal. Nápoj který tupil vášně (a smysly), a kterým se dal z hovna uplést bič.
Tiskni
Sdílej:
Naše oblíbená značka bývalo rybízové víno Sambucci. Bylo to jen o dvě kačky dražší než jabčák, a člověk po tom skutečně sám bučel. 
A to nemluvím o takových perlách, jako byl například Alpský Ryzlink - do litru jabčáku se nalila malá flaška Alpy. Jo jo, to nás ještě hřálo mládí a láska k Sovětskému Svazu...
No to musí být hodně zajímavé pití
. U nás se Šakalí dech vyrábí tak, že se vezme kafe (jako na turka) a místo vroucí vody se to zalije skoro vroucím Rumem, respektive, podle norem EU, Tuzemákem. Je otázka, který z obou Dechů bude víc smrtící...

Těch "čůč" bylo mnoho druhů a co kus, to originál. Některé se jen objevilo, prodalo a zmizelo (Šumavké bylo ovšem stálice).
Není divu. V JéZéDé se muselo uklidit. Tak všechno shnilý ovoce, plesnivý brambory, nějaká ta myš a starý montérky... to se naházelo do téměř prázdný, rezavý vany na močuvku, zasypalo cukrem a nechalo vykvasit. Pak už jen stočit, na to nálepku: "Pravé a lahodné, přírodní ovocné víno" a už to jelo.
Tedy tajemství výroby čůča je známe. a) Nesmí tam přijít ani kousek ničeho kvalitního a nezkaženého. b) Hodně cukru!
Je tu ovšem již kolegy nadhozený problém. Je výroba a skladování čuča slučitelná s bojem s terorismem, smlouvou o nešíření zbraní hromadného ničení, principem předběžné opatrnosti, zákonem na ochranu zvířat, mírovýma dohodama...
Něco mi i napovídá, že vidět to nějaká ta EU norma, tak by jí klepla pepka.
Díííííííííík Pavel
Tak nám přece můžete poslat recepturu a návod na výrobu bylinného vína, jehož recepturu jste dostal od babičky nebo tetičky.
Udělejte radost nám všem roztouženým milcům výtečného nápoje. prosím, prosím. A velice za všechny děkuji. Pavel
tak Šumavské bylinné víno je zde
http://www.sumavske-bylinne.cz/
oblíbená chuť
vůně šumavských bylin
příznivá cena
To co je nabízeno jako Šumavské víno, nemá s původním mnoho společného. Jestli vůbec něco. Je to jako Kofola bez kofeinu, nebo Chito bez chininu. Původní chutě těchto limonád asi pamatujeme už jen my nad 50.
Dobrý den,
pokud to po 10 letech není již passé – mohu poprosit o ofocení etikety a postnutí sem nebo na info@sumava-litera.eu? Regionální kulturní dědictví nás v rámci festivalu Šumava Litera velmi zajímá.
Předpokládám, že to byla litrová lahev a musí to být nějaká poslední edice z konce 80./počátku 90. let, protože ještě v r. 1986 byla cena 14 Kčs a text uváděl "obsahuje výtažky 22 vybraných bylin".
Díky za případnou reakci a vše dobré.