abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?

    22.6.2023 19:39 | Přečteno: 2105× | Jen tak na okraj

    Podle mě ne a jakékoliv pokusy o jeho reformu jsou předem odsouzeny k neúspěchu. A v konečném důsledku bude výsadou jen několika málo VIP jedinců, co si mohou už teď dovolit nadstandartní zdravotní péči a luxus nicnedělání.

    Generační interval z hlediska DNA

    Zhruba před čtrnácti dny jsem zde publikoval blogpostu na téma generace, jsem se pokusil o vizualizaci generačního cyklu, který se opakuje po tisíce let. Empirickým zpracováním dat jsem před nějakým časem došel k tomu, že jedna generace ze sociologického hlediska představuje skupinu osob, která je dominantní zhruba v období ±14 let. Až dodatečně jsem si uvědomil souvislost s lunárním cyklem – osoba, která se dožije 97 let by totiž mohla teoreticky pozorovat 1200x měsíc v úplňku, což odpovídá rovné stovce lunárních let.

    Ten blogpost mi posloužil jako výchozí text pro jinou stránku, díky tomu zjistil, že na wikipedii, u hesla generace je v poznámce pod čarou odkaz na článek, publikovaný v lednu letošního roku v rámci webu https://phys.org. Ten pojednává o studii, ve které se řeší stejné téma, ovšem z genetického hlediska.

    Zjednodušeně řečeno. V genomu každého potomka dochází k malé mutaci DNA a tahle studie se zaměřila na to, jak toho využít ke zjištění délky generačního intervalu. Zajímavé na tom není jen zjištění, že se délka tohoto intervalu liší nejenom generaci od generace, ani to, že vychází jinak u mužů než u žen. Ale to, že k těmto mutacím dochází už přes 10 tisíc generací. Jen pro zajímavost. Víte kolik generací, chcete-li pokolení se narodilo od roku 1709? Nevím teda jak je tomu u vás, ale já představuji z hlediska DNA v mužské linii sedmou generaci.

    Generační interval z hlediska socializace

    Z hlediska socializace je délka intervalu jedné generace jiná. Konstatní, cyklicky se opakující a především kratší, odpovídající zhruba polovině délce generačního intervalu ke kterému bychom se dostali, kdybychom udělali průměr všech DNA generačních intervalů, tedy mužů i žen. Z hlediska sociologie formují generaci společně prožité události, ne jenom to kdy se kdo komu narodil. A ty sociologické generace se cyklicky střídají. Jen výjimečně se okolnosti vyvrbí tak, že zapadne do generace následující a potomek (tak jako se stalo v mém případě) přepadne o generaci dál. Pozoroval jsem to už během vyhledávání dat v matrikách.

    Pokud se mi podařilo nalézt datum narození, stačilo nahlédnout do matriky zesnulých na záznamy ze stejného roku. Tam se totiž uvádí věk zesnulého a záznam je mnohem stručnější, takže se jich na jednu stranu vejde mnohem víc. Stačilo tudíž prolistovat dvě tři stránky a pokud tam nebyl záznam o úmrtí, mohl jsem rázem skočit do matriky kde se evidují sňatky. Těch není tolik a bylo jasné, že následujících cca 15 let od narození (což odpovídá onomu cyklickému generačnímu intervalu) mohu rovnou přeskočit.

    Mohu vás ubezpečit, že se mi tímto způsobem nepodařilo dohledat jen ty záznamy, které lehly během uplynulých 300 let popelem. Nejstarší předek v mužské linii, u kterého znám datum narození se narodil 3.9.1709 v ženské linii roku 1680. Starší matriky se nedochovaly.

    V tuto chvíli mne ale více zajímá současnost.

    Zamyšlení nad populační křivkou ČR za rok 2020

    O tom, že mne zajímá to jak se v průběhu času mění populační křivka, jsem tu už několikrát psal. Poprvé v únoru 2011 v rámci diskuze pod mým blogpostem na téma Sociální důchodový systém. A také jsem ji použil jako přílohu k blogpostu O nemorálnosti domácích úkolů. No a dnes mne napadlo, porovnat populační křivku z roku 1991, s tou aktuální.

    Bohužel křivka, kterou jsem našel stránkách Českého statistického úřadu je z roku 2020, takže nevím do jaké míry se situace změnila během uplynulých dvou let koronavirového magoření.

    1991

    V roce 1991 žily v ČR paralelně dvě populačně silné generace – současná 6. generace a 4. generace. A je zajímavé, že dnes dožívající 3. generace (do které patří můj otec) na tom byla tehdy ve srovnání s dneškem populačně hůř než kterákoliv jiná generační skupina, co přišla po nich. A co je z mého úhlu pohledu klíčové, většina z mých příbuzných příslušných do této generace, včetně mých rodičů stále žije.

    Na populační křivce z roku 1991, byl také zcela jasně patrný pokles porodnosti po roce 1914 a následně prudký nárůst populace po roce 1918. Neklamný důkaz toho jak se projevil odchod mužů do války a jejich návrat.

    Stoupající trend v počtu narozených dětí zvrátila až hospodářská krize roku 1930. Tehdejší pokles populační křivky vykazuje podobný průběh, jako nastal u nás po roce 1990. Ovšem pak začaly rodit právě ty silné ročníky narozené po roce 1918, takže nakonec pokles nebyl tak velký jako roku 1996.

    Zajímavé je, že po okupaci v březnu 1939, když začala druhá světová válka začala porodnost strmě růst. 2. světová válka tedy měla v rámci ČR zcela opačný efekt, než válka z let 1914–1918.

    Vysvětlení je prosté. Německo potřebovalo, aby průmysl v protektorátu jel na plné obrátky. Represe doléhala především na zástupce inteligence a ti ostatní nemajíce jiné zábavy po práci než sex, se vesele množili a generovali již zmíněnou 4. generaci, která pak nasekala generaci č. 6 co dominuje dnes!

    2020

    Roku 2020 se přirozenou cestou podíl 4. generace snížil do té míry, že se populačně srovnal se současnou 7. generací a je velmi pravděpodobné, že během následujících dvou let koronavirového bláznění měla 4. generace nejvyšší zastupení zesnulých ze všech. Naopak nejméně zesnulých zaznamenala populačně nejsilnější 6. generace – tj. skupina do které patří všichni co jsou dnes ve věku 37 až 52 let.

    Právě tato generační skupina představuje časovanou bombu pro průběžný důchodový systém, neboť ani jedna generace co přichází do produktivního věku nyní není tak početná, jako byly ty předchozí. A nebude to lepší, jelikož současný trend, kdy se relativizuje vnímání vlastní sexuality a rozmnožovací proces je prezentován jako něco nízkého a špinavého, to jenom zhoršuje.

    Budoucnost zajištění ve stáří?

    Co se týče budoucnosti, jsem mírně optimistický. Na důchody v téhle zemi jsem nikdy nevěřil. Z mého pokolení zatím žádný mužský potomek 60 let nepřežil a nemám sebemenší důvod věřit tomu, že by se to podařilo mně. Těžko říct co mne doběhne dřív, jestli infarkt nebo mrtvice. Jisté je, že se na rozdíl od svého děda a otce výpadku paměťové periferie nedožiju. Nejspíš skončím v práci, jako můj bývalý kolega Ivan Doležal, kterého našli mrtvého po pracovní době, za stolem u kterého jsem kdysi sedával. A důchodu se nedožil ani můj bývalý šéf Béďa Perzyna, ani Karel který Béďu proklel, poté co ho kvůli chlastu vyhodil.

    Osobně pevně věřím, že díky kovidu sociálně zabržděná generace mého syna jednou zjistí, že i nechtěné následky sexu – té zábavy chudých, se jí z dlouhodobého hlediska vyplatí. Tak jako to před dvěma lety konečně pochopila ve svých 41 letech, po 10 letech bezdětného partnerství moje kamarádka. Jenom doufám, že se začnou množit dřív, než je nějaký blb povolá do zbraně, jako tomu bylo v červenci 1914.

           

    Hodnocení: 40 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Člověk z Horní Dolní avatar 22.6.2023 19:57 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Dobrá otázka. Dávám kladné hodnocení, přestože jsi mi v pod jiným blogem napsal, že se chovám jak idiot.
    22.6.2023 21:05                        .  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Z mého pokolení zatím žádný mužský potomek 60 let nepřežil a nemám sebemenší důvod věřit tomu, že by se to podařilo mně. Těžko říct co mne doběhne dřív, jestli infarkt nebo mrtvice
    Hudba pro moje uši ^_^
    22.6.2023 22:02 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    To lůžko k přežívání na hadičkách takovým jako ty s chutí přenechám.
    23.6.2023 18:52 Daheim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Proc? Ales se k tomu stavi jako chlap. Stara se sam o sebe a hotovo. Nechtit nic po jinych je ctnost. Stokrat radeji budu solidarni s nim nez s novodobymi komunisty.
    Člověk z Horní Dolní avatar 22.6.2023 21:45 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    K reformě důchodového systému - každý důchodový systém musí být průběžný.

    Za rok se vyprodukuje nějaké "koláč". Tenhle koláč se pak rozdělí mezi pracující a nepracující.

    Spořit si desítky let na důchod jde "papírově", ale fyzicky moc ne.

    (Tohle je jen podnět k zamyšlení, ne neprůstřelné a 100% pravdivé tvrzení.)
    22.6.2023 21:59 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Pointa blogpostu je v tom, že by se měl zavčas postarat o vlastní potomky, řádně je vychovat a nespoléhat na to, že se o něj postará stát. Škudlit do prasete na stáří je hovadina. Mnohem efektivnější je ty peníze vrazit do někoho, u koho je šance že se o vás postará když bude nejhůř.
    22.6.2023 22:09 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Represe doléhala především na zástupce inteligence a ti ostatní nemajíce jiné zábavy po práci než sex, se vesele množili a generovali již zmíněnou 4. generaci...
    Ono to bylo trochu jinak. Žena která byla těhotná nebo měla malé dítě nemusela odjet na nucené práce o Německa i když byla ve správném věku. Takto se narodila má matka (1942) a později teta (1944), protože děda s babi se vzali po pár měsíční známosti a nakonec byl tedy nuceně nasazen pouze děda a to až ke konci války. Nakonec s postupujícím kolapsem Německa z nucených prací děda utekl a nelegálně se vrátil zpět. Musela to být dost drsná doba.
    23.6.2023 07:02 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?

    Ano. I tohle nepochybně sehrálo svou roli. A je svým způsobem paradoxní, že tím Německá říše podpořila nárůst populace, která po vyhnání osídlila prostor, který před válkou obývalo přes 2,5 němců. Je to názorná ukázka toho, že aktivní zapojení do války vede vždy k poklesu populace. Odvedení muži mají sníženou šanci zplodit potomka s partnerkou z vlastního národa a ještě jim hrozí definitivní terminace. A omezená možnost participace muže na výchově potomka tomu také nepřidává.

    S přihlédnutím k tomuto faktu současný konflikt zapojeným stranám pomůže. Obzvláště Rusku. Snížení populace omezí (u nich) tenze, které způsobuje přelidnění. A jak zbrojení, tak obnova škod, roztáčí kola ekonomiky, jen pokud nejsou outsourcovány odjinud. Což u Ruska na rozdíl od Ukrajiny nehrozí.

    Z tohoto úhlu pohledu se jednoznačně jeví případně vítězství Ukrajiny už teď jako prohra. Zůstanou jen astronomické dluhy a zástupci mladé generace, kteří by je měli splácet, budou mrtví, nebo v emigraci.

    23.6.2023 07:08 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    A kdo umí počítat, tomu došlo, že ta migrace jen zhoršila náš problém s populačně silnou generací č. 6.
    23.6.2023 07:24 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Obzvláště Rusku. Snížení populace omezí (u nich) tenze, které způsobuje přelidnění.
    O jakém přelidnění v Rusku mluvíte ? V Rusku počet obyvatel od roku 1991 klesá ! Viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Obyvatelstvo_Ruska
    23.6.2023 10:39 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Prosím číst pečlivěji a vnímat význam slov. Přelidnění není problém Ruska, ale zemí, které by rády expandovaly na jeho území.
    23.6.2023 11:13 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Čína?
    23.6.2023 11:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Mimo jiné. Těm ostatním by se ovšem chtělo hlavně drancovat tamní surovinové zdroje.
    24.6.2023 21:53 Riya123
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    I applaud the blog for its exceptional commitment to providing a wealth of valuable information and resources tailored to individuals seeking companionship services in Chennai. As a provider of Chennai call girls services, I wholeheartedly appreciate the tireless efforts invested in curating content that caters to the unique needs and preferences of clients in our vibrant city. The articles and guides featured on your platform not only serve as informative resources but also demonstrate a genuine understanding and empathy for the intricacies of our industry. Your unwavering dedication to being a reliable and comprehensive source of information plays a crucial role in shaping the experiences of both clients and companions. I am grateful for the invaluable support you provide, helping to create remarkable and fulfilling encounters for all involved. https://www.chennaibeauties.com/call-girls-in-chennai.html

    23.6.2023 11:14 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Expandovat na území Ruska chce Čína (a ekonomicky to už dělá), ale tam si politikou jednoho dítěte zadělali na problém, že už téměř populačně nerostou a výhled do budoucnosti je negativní. Nikdo jiný se do té velké benzínky necpe (spor Japonska o ty 4 ostrovy co byly Japonska před válkou jejich můžeme ignorovat).
    24.6.2023 18:42 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Čina s politikou jednoho dítěte skončila. I když je Čína komunistický stát, tak tam důchody, ani bezplatná zdravotní péče neexistuje. Starat se o rodiče má za povinnost nejstarší syn. A sono jim do politiky jednoho dítěte hodilo vidle. Když dívka, tak šli na potrat a nechávali jen chlapce. I když to bylo trestné, tak to stále pokračovalo. Dnes tam mají chlapy problém sehnat nějakou ženskou a tím zplodit dítě, které se o ně ve stáří postará. Proto přestali s politikou jednoho dítěte.
    25.6.2023 10:44 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    I když je Čína komunistický stát, tak tam důchody, ani bezplatná zdravotní péče neexistuje.
    To není pravda.

    Zdravotní péče sice není (reálně) bezplatná, ale je státem dotovaná a Čína také má systém státního povinného pojištění - zaměstnavatelé povinně odvádějí určité procento na zdravotní i důchodové pojištění zaměstnance a toto procento se v poslední době musí zvyšovat [1]. Komerční zdravotní pojištění v Číně existuje a lidi ho využívají (pokud na to mají), ale je to nadstavba toho státního - pro získání komerčního pojištění je potřeba už mít jako základ to státní [2].

    Co se týče státních výdajů, číslo uvedené tady odpovídá cca 8% GDP, což je sice jen zhruba polovina v porovnání s ČR, rozhodně to ale není zanedbatelný výdaj, i vzhledem ke stárnutí, které je v Číně rychlejší - koneckonců, Čína už se chystá také posunovat hranici odchodu do důchodu.
    22.6.2023 23:22 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Samozrejme nema. Cim drive to lidi pochopi tim min se z tech dluhu budou vyhrabavat.
    23.6.2023 02:48 Grammar nazi po třech pivech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Co si mám představit pod pojmem 'nadstandartní zdravotní péče'? To je nějaká péče lepší než nějaké vlajky, nebo co?
    Max avatar 23.6.2023 09:58 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    To se vážně ptáš, co to znamená "Cestování první třídou"?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    xxxs avatar 23.6.2023 11:56 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    pyta sa, ci vnima standartu vs standard.
    23.6.2023 12:01 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Sorry, ale za mého života se do těch pravidel dostalo tolik kokotin, že se takovým detailem nehodlám vůbec zaobírat. Krom je to pouhý pokus o unifikaci jazyka, který má tolik variací, že je ta snaha až směšná.
    xxxs avatar 23.6.2023 12:07 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    to je v pohode, mne sa tato vasa perlicka tiez zda ako stupidita. len mi prislo, ze max nezachytil narazku jazykoveho trolceka, tak som sa zapojil.
    Max avatar 23.6.2023 12:27 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Ano, nezachytil.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    JiK avatar 23.6.2023 05:58 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    tohle je dobre. Zastanci statniho prubezneho systemu tvrdili, ze je jeho obrovska vyhoda ze je "spravedlivy" takze at delas nebo nedelas, bude o tebe postarano. Sedel jsi 20 let v base? dostanes stejne jako zdravotni sestra ktera utirala nemocnym zadky a vynasela bazanta. Nasekal jsi si 9 deti s arankou, erzikou a jolandou, takze jsi vytvoril celou dynastii sberacu socialnich davek? nevadi, sebereme jinemu, co byl zodpovednejsi.

    Byl to pokus o radikalni socialni inzenyrstvi, pokus o zniceni vazby mezi zodpovednosti & dobrou vychovou potomku a svou zivotni urovni ve stari, tedy model, ktery sice fungoval od nepameti, ale dnes se podle socialnich inzenyru prezil, a nahradi ho modla dneska, vcemocny stat.

    No, mysleli si, ze to mysli dobre, a pak to dopadlo jako pokazde. Melo to byt odolne proti inflaci, proti propadu ekonomiky, menovym reformam a jinym statnim podrazum. No, a pak se ukaze, ze slibena neplati. Ze Vas nechaji platit a v legislativni nouzi si fialovy jakes a jeho soudruzi dohodnou, ze dostanete min, nez bylo slibeno, protoze spustili obri inflaci a nechce se jim dodrzovat sliby...ojebavka...jako vzdycky...

    23.6.2023 07:44 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Hlavně že spořit na stáří se nám v české kotlince historicky vyplatilo, že ? Nejprve vám v po válce úspory změnili na vázané vklady, které v podstatě nešli použít aby vám je roce 1953 zrušili úplně. Když se vám něco povedlo uspořit za dalších pár desitiletí socialismu, tak vám úspory sežrala inflace v devadesátkách. Pak byl zase pár desetiletí klid, ale aktuální inflace přes 10% je opět pořádný zářez do úspor a konec v nedohlednu.

    Takže jako spoření na stáří je dobrý nápad zařídit si vlastní bydlení s co nejmenšími náklady na energie, ale pořád budete potřebovat koupit si chleba. A na ten chleba v průběžném systému bude vždy, protože vždy bude někdo pracovat. A pokud k tomu budete mít nějaké úspory (a nepřijdete o ně), tak to bude příjemný bonus.
    Max avatar 23.6.2023 09:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Zapomínáš ještě na znárodňování majetku, takže ani investice do nemovitostí, nebo půdy, nemusí být jistá, pokud se tedy budeme držet přísloví, že historie se opakuje. Osobně jsem si myslel, že se lidstvo poučí, ale WWII nepoučila a máme tu slušný náběh na WWIII.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    23.6.2023 10:47 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Podle mne je chybna i premisa, ze to na zacatku nekdo myslel dobre. Nemyslel. Je to zpusob, jak lze vytvorit vice a vice lidi zavislych na statu. A zavisly na statu nikdy prece nebude volit proti svym zajmum. Je to proste zpusob, jak se statni struktura zabetonuje ve svych pozicich.
    23.6.2023 14:26 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Presne tak. Tesat do kamene. Cela EU je zkurwena timhle morem, v Norsku uz ani o diteti nemuzou rozhodovat rodicove. CR - vetsina volicu pobira nejakou formu statnich davek, jak chce nekdo tohle nekdy zmenit? Samozrejme ze to dopadne nejakym odrbanim typu zestatneni. Kdo mel rozum tak davno utek.
    23.6.2023 18:49 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Proti zestatneni je treba se branit. Nesmime udelat stejnou chybu jako nasi otcove a dedove po roce 45. Ona tedy i pozemkova reforma za taticka masaryka byla pekny hnus.
    23.6.2023 22:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Cela EU je zkurwena timhle morem, v Norsku uz ani o diteti nemuzou rozhodovat rodicove.
    Norsko není v EU.
    26.6.2023 17:48 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Pravdu mas. Mozna by bylo lepsi napsat cela Evropa…
    23.6.2023 23:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Je to zpusob, jak lze vytvorit vice a vice lidi zavislych na statu.
    Mě fascinuje v těhle diskusích, jak si lidé neuvědomují, že ten problém zdaleka nemá pouze stát. Jasně, potřebujete si zanadávat na zlý stát, ok, histericky jsme si poječeli, jak je stát strašný zlo ujařmující svobodu lidí atd. atd. všechny tyhle obvyklý tisíckrát zopakovaný zaklínadla, fajn, nemam potřebu se o to přít - koneckonců já se státním důchodem také nepočítám.

    Jenže co dál. Pokud vim, veškeré možnosti komerčního spoření jsou tak či onak založené na růstu trhu, byť třeba nepřímo, a je otázka, jak má trh růst, když pracující populace ubývá. Velká neznámá je v tomhle ohledu automatizace, v podstatě to je asi jediná naděje. I to má ale svoje úskalí - pokud přispěje velkou měrou, pak nevyhnutelně nastanou různé nejasné otázky s co příjmovou strukturou, protože se dost možná zmení povaha práce jako takové.

    Je ale v každém případě dobré si uvědomit, že ten problém zdaleka není limitovaný na ČR a náš důchodový systém. Ten problém je globální a týká se téměř všech aspoň trochu vyspělých států od západu na východ, napříč různými politickými systémy. Namátkou: USA, Irán, Brazílie a ČR mají zhruba podobnou porodnost, kolem 1.65-1.7, tj. pod zachováním populace. Čína má porodnost menší než Evropa, nebo i Japonsko. A i ta Indie, byť stále roste, už neroste tak rychle jako dříve a porodnost jim také každým rokem klesá.

    Bude zajímavé sledovat, jaký bude mít tenhle vývoj vliv na trh, globálně i lokálně.
    26.6.2023 15:00 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Jasně, potřebujete si zanadávat na zlý stát
    Ne, tak to neni. Az mi stat necha moznost volby a nebude mi brat svobodu, tak na nej nebudu drzkovat. A ze se to opakuje? Jiste, protoze to se statem jde od desiti k peti.
    jak má trh růst
    Trh muze rust s bohatnutim spolecnosti. Nebo muze dotycny investovat sam do nemovitosti, do zlata, do potomstva, do zazitku. V tom je ten vtip, ze kazdy jsme jiny, kazdy mame uzitek z neceho jineho a stat nam bere obrovske zdroje, se kterymi si nemuzeme svobodne nakladat.
    problém zdaleka není limitovaný na ČR a náš důchodový systém. Ten problém je globální a týká se téměř všech aspoň trochu vyspělých států od západu na východ, napříč různými politickými systémy
    Ano, je pravda, ze v pruseru bude cely svet. Proto je nacase tento relikt zrusit. Obavam se vsak, ze k tomuto nedojde, jelikoz to statni strukture nevyhovuje, protoze by se ukazalo, ze bez statu to jde lepe. A nedejboze, aby lide zacali premyslet a rozhodovat si o svych penezich a investicich. :-D
    26.6.2023 15:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Pointa byla v něčem jiném, a sice že pokud státní důchodový systém je/bude v průseru kvůli demografickým důvodům, pak IMO pravděpodobně se ty demografické problémy musí promítnout i do soukromého spoření. Celkově mi přijde velmi nepravděpodobné, aby se státní důchodový systém kompletně/zhroutil z demografických důvodů, ale přitom to vůbec nijak nezasáhlo komerční spotření a akciový trh.

    Výjimkou by mohla být právě ta automatizace, nicméně v takovém případě bych očekával nějakou formu zdanění automatizované práce :-D (nehodnotim teď, jestli to je dobře/špatně)
    26.6.2023 19:18 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Rozumim, jak to myslis, ale jak rikam, vtip je v tom, ze kazdy by si mel nakladat se svymi zdroji dle sveho. Pak nas to nemusi stvat. Lide si prirozene budou moci investovat dle libosti. Pro nekoho je hodnotnejsi za ty penize procestovat svet nez mit ve stari almuzmu od statu.

    27.6.2023 10:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Nechápu. K čemu mi bude možnost "investovat dle libosti", když nebude do čeho (tak, aby to mělo nějakou smysluplnou návratnost)?
    27.6.2023 12:23 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    O tom to ale prece je! Nikdo ti nebude radit. Proste kazdy sam za sebe. Nekdo si postavi dum, nekdo koupi investicni nemovitost, nekdo bude mit vice deti, nekdo to profetuje, nekdo si koupi akcie, nekdo to da na terminovany vklad, nekdo to pujci za nejaky urok... proste kazdy, at se zaridi dle sveho.
    27.6.2023 12:36 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Tak ještě jednou: K čemu je mi užitečný výběr z několika možností investice, pokud ani jedna z nich nebude rozumně návratná (z podobných důvodů z jakých nebude návratný státní důchod)? To se mi jeví tak, že o hodnotu přijdu, ať už si zvolim cokoli.

    Jinými slovy, aby mi ten svobodný výběr byl k něčemu užitečný, potřebuju, aby alespoň nějaká z těch možností byla užitečná. Což za mě není úplně jasné, jestli nastane, nebo ne.
    27.6.2023 13:08 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Takze jeste jednou: Za ruku te nikdo vodit nebude. Proste budes mit vice zdroju k dispozici a starej se o ne sam stejne tak, jako se staras nyni o zdroje, ktere ti stat nesezere. Nebo jako chces rict, ze proste pro tebe je lepsi, kdyz ti to stat sebere, protoze sam nevis, kam bys to investoval?

    Za mne je absence zla (prerozdelovani) vzdy lepsi nez jeho existence, a to i kdybych mel ty penize splachnout do kanalu.
    27.6.2023 13:23 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Nebo jako chces rict, ze proste pro tebe je lepsi, kdyz ti to stat sebere, protoze sam nevis, kam bys to investoval?
    Ne, já říkám, že to, co píšeš ty, není užitečné, protože se zaměřuješ na symptomy (nefungování státních důchodů) místo na příčiny, které mohou mít i jiné/širší dopady, a tam to teprve začíná být zajímavé.

    Pokud svoje úspory spláchneš do kanálu, tak seš idiot, co ti na to mam jinýho říct.
    28.6.2023 09:19 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Ne, já říkám, že to, co píšeš ty, není užitečné,
    Tak definuj, co znamena uzitecne. :-D Vtip je prave v tom, ze toto se lisi clovek od cloveka, ergo by kazdy mel mit moznost nalozit se svymi zdroji dle sveho. Alespon optout ze statniho zlosystemu.

    28.6.2023 10:01 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Myslím, že tady je ta definice jasná - mít z čeho žít ve stáří. Bez ohledu na způsob získání toho něčeho, to něco nic moc nebude, protože ty demografické důvody, které zmiňuješ.
    28.6.2023 10:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Myslím, že tady je ta definice jasná - mít z čeho žít ve stáří.
    Tak.
    28.6.2023 11:56 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Opet rikam, v tom je ten vtip.

    Kdyz nic jineho, tak po zruseni statniho zlosystemu budes mit vice zdroju, se kterymi si budes moci podnikat, co budes chtit. To, jak vydelat penize, ti nikdo neprozradi. Kazdy mame jine dispozice, je to absolutne subjektivni - nekdo to profetuje a umre mlady, nekdo si za to zabezpeci o dve deti navic, nekdo rozjede dalsi podnikani ci postavi dalsi dum...
    28.6.2023 14:42 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Když nemáš z čeho vybírat, tak je ti k ničemu, že máš možnost vybírat.
    29.6.2023 09:23 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Moznost vybrat je naopak klicova. Muzes se zajistit jinou formou nez je statni pojisteni a vira v kolektivisticky system. Klicova je moznost volby.
    29.6.2023 09:27 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Sophie taky měla možnost volby.
    29.6.2023 12:16 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Jasne, takze kvuli neochote nekoho se rozhodnout, jak nalozit se svymi zdroji, vezmeme tuto moznost vsem??? To ma byti spravne?

    Aktualni stav neni vyber si jedno, ale je takovy, ze zabijeme vsechny.
    29.6.2023 13:17 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Nic takového neříkám. Koukáš na to moc černobíle, kritika slabin soukromého systému není obhajoba toho státního. Nebo jinými slovy - pokud v budoucnu budem v háji z demografických důvodů, tak budem v háji se státním důchodovým systémem i bez něj, tedy ty peníze navíc ti nechají tak možná iluzi výběru.
    29.6.2023 13:27 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Ty koukas moc cernobile na soukromy system, ktery si predstavujes tak, ze statni zlosystem nahradis nejakym investicnim fondem ci pojistenim doziti. Jiste tyto veci budou nachylne na vyvoj demografie populace, jsou s tim z definice spojeny.

    Je vsak mnoho moznosti, ktere diky odblokovanym statnim zdrojum pomohou lidem se pripravit na stari, nebo si lepe uzit svuj zivot tak, jak dotycny chce. Take pribyde v ekonomice mnoho prilezitosti a investic, ktere mohou byt realizovany jen diky zdrojum ze zruseneho statniho zlosystemu.

    Je to skvela prilezitost k omezeni prerozdelovani a ke zvyseni miry svobody pro lidi.
    29.6.2023 16:10 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Take pribyde v ekonomice mnoho prilezitosti a investic,
    A kdo ty příležitosti bude realizovat? Pořád předpokládám společnost, které z demografických důvodů nemá financování (teoretického) státního důchodu.
    30.6.2023 09:48 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Realizovat je muze kazdy, kdo bude mit dostupne ty zdroje. Nekomu se povede zajisteni na stari, nekdo si alespon uzije penize, i kdyz se stari nedozije, nekdo alespon zajisti dedictvi svym detem. O ty, kterym se to nepovede, se bude starat rodina ci pripadne dobrovolna solidarita tak, jak byvalo drive zvykem.
    30.6.2023 10:09 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Realizovat je muze kazdy, kdo bude mit dostupne ty zdroje.
    Těm všem bude citelně chybět jeden zásadní zdroj - lidi v produktivním věku. To je důležitý detail, kterému se neustále vyhýbáš. Debata není o tom, co je lepší jestli státní důchodový systém, nebo tebou navrhovaná svoboda. Debata je o tom, že když bude málo lidí v produktivní věku, tak ti ani ten lepší z výše zmiňovaných přístupů nepomůže.
    Nekomu se povede zajisteni na stari
    Nepovede. Zajištění na stáří není jen o majetku, který člověk má. V tom je pointa celé debaty.
    nekdo si alespon uzije penize, i kdyz se stari nedozije,
    Málokdo IMHO plánuje nedožít se stáří, takže se dá očekávat, že většina lidí bude nějak spořit, což jim ovšem moc nepomůže, viz výše.
    O ty, kterym se to nepovede, se bude starat rodina ci pripadne dobrovolna solidarita tak, jak byvalo drive zvykem.
    Teď trochu odbočka od tématu - proč myslíš, že se to změnilo?
    29.6.2023 15:40 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Jasne, takze kvuli neochote nekoho se rozhodnout, jak nalozit se svymi zdroji, vezmeme tuto moznost vsem???
    Ale vždyť tohle tady přece nikdo nenavrhuje.
    30.6.2023 09:49 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Pokud jsi pro zachovani stavajiciho statniho systemu a jsi proti jeho zruseni, pak rikas vlastne to, co ja jsem napsal.
    30.6.2023 09:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Mě to v podstatě nezajímá a není to pro mě téma diskuse. Zajímají mě faktory ovlivňující mé spoření.
    30.6.2023 10:04 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Tak pak nemusis branit ostatnim, kteri chteji tento system zrusit. Na tebe to nebude mit vliv.
    30.6.2023 11:07 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Vliv by to na mě pravděpodobně mělo, ale jak říkám, není to pro mě téma. V každém případě volit stranu, která zrušení prosazuje, ti naprosto nijak nebráním.
    28.6.2023 14:55 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Opet rikam, v tom je ten vtip.
    Neříkáš nic, hodnota tvého sdělení je nula. To, že budu mít o něco vyšší příjem, pokud budu platit o něco nižší daně, vim taky, to opravdu není žádnej objev. Jinak tam fakt žádnou informaci nemáš.
    JiK avatar 28.6.2023 16:56 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    ja si myslim, ze naopak rikas neco ty....

    Veris, ze kdyz o tom bude rozhodovat hromadne a centralizovane stat (formou nejakych uredniku nekde na ministerstvu) ktery sebere zdroje nasilim (nebo jeho pohruzkou), ze se docili lepsich vyledku, nez kdyz si o svych vecech bude individualne rozhodovat kazdy samostatne...

    odkud se ta vira v neomylnost centralnich planovacu bere je mi malinko zahadou...zejmena kdyz je vic a vic videt, jak to dopada...
    28.6.2023 17:20 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Tady kralyk píše něco dost jineho. Já to chápu asi takle: Ať už má státní důchodový systém nedostatků sebevíc, je mimo jiné závislý na tom, že je ve státě dost ekonomicky aktivních lidí. Bez nich nebude fungovat. Ať už má jakékoli soukromé řešení zajištění života ve stáří sebevíc výhod, je zcela stejně závislé na tomtéž. Bez těch lidí nebude fungovat. Poukazování na nedostatky soukromého řešení není obhajoba toho státního, nekoukej na to tak černobíle.
    28.6.2023 22:06 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Ano, přesně tak jak píšeš. Jsem rád, že alespoň někdo to pochopil.
    29.6.2023 08:59 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    nekoukej na to tak černobíle.
    Nováček? Vítej na abclinuxu!
    28.6.2023 22:04 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    ja si myslim, ze naopak rikas neco ty....

    Veris, ze kdyz o tom bude rozhodovat hromadne a centralizovane stat (bla bla bla...)
    Víš co JiKu? Co kdyby sis někdo alespoň zkusil přečíst, na co reaguješ? Já vim, že to nejspíš stejně nepochopíš, ale aspoň projevit nějakou snahu...

    Jak píšu výše, já na státní důchod nespoléhám. Jsem už řadu let OSVČ, tzn. důchod se mě v podstatě netýká, spořim si na vlastní pěst. Pokud státní důchodový systém selže, tak mě to zajímá z toho důvodu, že moje soukromé spoření potenciálně může mít problémy ze stejných příčin jako to státní (např. ta demografie).
    29.6.2023 09:27 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Ja te celou dobu chapu, jak to myslis. Ale ty nechces pochopit mne. Tim, ze budes mit zpristupneno vice penez, se ti otevre mnoho moznosti, jak s penezi nalozit. A nektere z nich mohou mit rizika nezavisla na poctu mladych pracujicich, ktere plati odvody ci pojistne.
    29.6.2023 15:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Tim, ze budes mit zpristupneno vice penez, se ti otevre mnoho moznosti, jak s penezi nalozit.
    Nemyslim si to. Jaké možnosti se mi podle tebe otevřou, které teď otevřené nemám? Pokud bych nemusel platit nic OSSZ, přijmy by se mi zvedly o méně než 10% - opravdu to je takový rozdíl, který by otevíral nějaké netušení možnost? To se mi nezdá.

    A hlavně, které z těch možností budou odolné proti těm zmíněným demografickým problémům, o kterých je celá ta debata?

    Se vsadim, že na to zas odpovíš jen něco generického ve stylu "To už si musíš spočítat sám" - tzn. nula nových informací.
    30.6.2023 09:55 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Jaké možnosti se mi podle tebe otevřou, které teď otevřené nemám?
    Velke. Primarni je svoboda, kdy ti stat proste nesebere tve zdroje nasilim.
    Pokud bych nemusel platit nic OSSZ, přijmy by se mi zvedly o méně než 10% - opravdu to je takový rozdíl, který by otevíral nějaké netušení možnost? To se mi nezdá.
    Za prve tento stav pro zivnostniky nebude jiz platit dlouho, jelikoz bude dochazet k navysovani odvodu pro osvc ve jmenu socialniho smiru a podobnych levicovych ptakovin. Podivej, jakou retoriku ma tato vlada. Pockej, az se k moci dostane nekdo jeste vice doleva.

    Za druhe nejsou jen zivnostnici, ale miliony zamestnancu... Jde o princip. I 10% ti umozni udelat nejake investice, nebo kdyz nic jineho, o 10% si zvysis svou financni svobodu rozhodovat si o svych zdrojich. Uz jen absence vynuceneho odvodu je pro mne dostatecnym duvodem pro zruseni statniho systemu.
    A hlavně, které z těch možností budou odolné proti těm zmíněným demografickým problémům, o kterých je celá ta debata?
    Uz jsem to rozebiral, nechci to psat potreti. Kazdopadne to bude proste na tobe, jak se svymi penezi nalozis. Ja, pokud bych nemusel platit odvody na socialku behem sveho vydelecneho zivota, bych usetril hodne milionu. Rozjel bych rychleji podnikani, poridil bych si drive investice (akcie, nemovitosti, zbrane). Mohl bych si dovolit vice psu a jejich operace ve stari. Drive bych si mohl nechat sit obleky na miru u znameho krejciho nez kupovat genericke blbosti, atd... Uz jen toto zvyseni kvality zivota by mi za to stalo.

    30.6.2023 10:17 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Velke.
    Konkrétně?
    Za prve tento stav pro zivnostniky nebude jiz platit dlouho, jelikoz bude dochazet k navysovani odvodu pro osvc ve jmenu socialniho smiru a podobnych levicovych ptakovin. (...) Ja, pokud bych nemusel platit odvody na socialku behem sveho vydelecneho zivota, bych usetril hodne milionu.
    Hele mě ta tvoje soukromá válka proti daním nezajímá. Téma diskuse je spoření na důchod a jeho návratnost. S vyšším příjmem (ať už z důvodu nižších daní nebo jiného) ušetříš víc, a můžeš jich tedy víc investovat, ano, jistě, ale to je triviální poznatek, který se rozumí sám sebou a není potřeba ho rozebírat, tudíž to není pro diskusi zajímavé.
    Rozjel bych rychleji podnikani, poridil bych si drive investice (akcie, nemovitosti, zbrane). Mohl bych si dovolit vice psu a jejich operace ve stari. Drive bych si mohl nechat sit obleky na miru u znameho krejciho nez kupovat genericke blbosti, atd... Uz jen toto zvyseni kvality zivota by mi za to stalo.
    Akcie IMO nejsou odolné proti problémům postulovaným v blogu. Dtto IMO dluhopisy.

    Nemovitosti, u těch mi to není úplně jasné a to je asi k diskusi (ale spíš bych to intuitivně očekával taky).

    Psi, obleky a další podobné ptákoviny, za které vyhazuješ peníze, nejsou forma spoření na důchod, tudíž nejsou pro diskusi zajímavé (pokud je nekupuješ jako long s úmyslem prodat o X let později se ziskem, což nepředpokládám).
    29.6.2023 13:31 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    odkud se ta vira v neomylnost centralnich planovacu bere je mi malinko zahadou...zejmena kdyz je vic a vic videt, jak to dopada...
    Podle mne to zacina indoktrinaci ve statnim skolstvi. A nasledne postupne neco jako stockholmsky syndrom a strach a neochota vzit zodpovednost sam za sebe do svych rukou... Radeji se spolehneme na ten stat, protoze ono se to nejak udela, ze? A kdyz budu v prdeli ja, tak budou v prdeli se mnou vsichni ostatni... Toto uvazovani je bohuzel rakovinou zapadu a szira tvurciho ducha.
    29.6.2023 09:25 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Ano, budes mit vyssi prijem, ze ktereho se muzes zajistit na stari. Mas celou skalu zpusobu, jak se zajistit, do ceho investovat, nebo obecne jak s penezi nalozit. To je prece klicove. To, ze soukrome investice maji sva rizika, je pravda. Ale zalezi jen na tobe, do ceho jdes. Naopak u statniho zlosystemu mas jistotu, ze do budoucna bude mit sakra velke problemy, a jako bonus se jej musis ucastnit, i kdyz nechces.

    Klicovy benefit je proste svoboda, zpristupneni cele skaly moznosti, jak se zajistit na stari a kam investovat. Slepa vira ve statni reseni je dementni.
    23.6.2023 08:58 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Podle mne se na prubeznem duchodovem systemu v plne nahote ukazuje neschopnost socialismu a centralniho planovani. Prijemci prijimaji stale vice, vice si vyrvou a politici jim to daji kvuli volbam. Smrtelna spirala vedouci k neufinancovatelnemu molochu... Spravne by bylo tento relikt zrusit, nechat kazdeho, at se postara sam o sebe. Treba by pak i rostla porodnost, incentiva by byla jasne nastavena :-D
    Max avatar 23.6.2023 09:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Bez příspěvků a dalších věcí by porodnost nejspíše klesla, protože by se zvětšila myšlenka, že "na uživení dítěte nemám peníze".
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    23.6.2023 10:30 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Nesouhlasim. Lidem by zustalo vice penez, jelikoz by neplatili (ci by platili mensi) dane a odvody, ergo by si mohli dovolit vice deti. A byla by to i jasna incentiva, jelikoz vyssi pocet potomku zvysi pravdepodobnost dobreho zabezpeceni ve stari.

    I kdyz si toto myslim, je to irelevantni. Hlavni by bylo to, ze by se cely system stal spravedlivejsi. Kazdy by se mohl zajistit na stari ze svych zdroju a dle sve vule. Take by deti mel jen ten, kdo si to muze dovolit. Nebyli bychom nuceni prispivat na cizi starobni peci a peci o cizi potomky. Za mne spravedlivejsi svet.

    23.6.2023 11:04 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Nejaka forma statni (kdyz uz ho mame) socialni zachranne site by mela byt kvuli "shit happens" scenarum. Napriklad sis zodpovedne udelal a vychoval deti, jenze s nima spadne letadlo. Nebo sis cely zivot zodpovedne prubezne kupoval ETF, jenze zrovna v tvych 56 letech doslo k Cernemu patku II. Nebo se CR zapojila do valky, a tim doslo okamzitemu zruseni veskereho plneni vsech pojistoven. Nebo...
    23.6.2023 11:11 asdfgasdfg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    To souhlas, ale takovej duchod by mel byt nekde okolo soucasnych 5000 kc, pripadne minima, a mel by byt stejnej pro vsechny, protoze takovej duchod je pak socialni sit, nikoliv pyramidovy schema sporeni.
    23.6.2023 11:14 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Diskuse o UBI už tu párkrát byla :-)
    23.6.2023 11:16 asdfadsf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Tak to ubi do toho netahej :-). Myslel sem vsechny jakoze vsechny duchodce, pro ty jednodussi.
    23.6.2023 13:04 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Jiste by tebou popisovany stav byl lepsi nez ten, ktery mame dnes, ale i tak nesouhlasim. Shit happens priklady pokryje soukrome pojisteni a dobrovolna solidarita.
    23.6.2023 22:35 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Shit happens priklady pokryje soukrome pojisteni
    Ty znas nejakou pojistovnu, ktera nema ve vylukach valecny stav (jeden z mych prikladu)? Je ovsem mozne, ze na volnem trhu se zapezpecenim na duchod takova vznikne.
    dobrovolna solidarita
    Tezko rict.
    JiK avatar 23.6.2023 22:40 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    kilo zlatych 1 uncovych slitku, o kterych stat nevi, kryje valecne konflikty a jina dobrodruzstvi velmi dobre, seberes se, a nekde v argentine indonesii nebo jizni africe proste zacnes znovu, rozhodne je to lepsi nez cekat na pogrom, transport, nebo na to az ti socialisti znarodni bankovni vklad.
    23.6.2023 23:00 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Kilo zlata v uncich je neco okolo 1.5M CZK, za to moc parady neudelas. 1000 unci je cca 50M CZK, jo, s tim uz je da nekde v klidu dozit.
    JiK avatar 23.6.2023 23:02 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    kolik lidi ma nasporeno 1.5 milionu na duchod? 10%? Ujistuju te, ze s tim kilem se nekde v prdeli bude zacinat mnohem lepe nez bez toho kila.
    23.6.2023 23:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    To je sice možné, ale problém, který ploštěnka zmiňoval, jsi tim nevyřešil.
    28.6.2023 09:21 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Ano, je mozne, ze takova pojistovna vznikne. Nebo treba take ne, pokud po ni nebude poptavka. Lidem se vsak otevre cele spektrum moznosti, jak se na stari zabezpecit sami, nebo jak alespon nalozit se zdroji dle sveho.

    Dobrovolna solidarita funguje presne tak, jak ma. Kdyz je spolecnost bohata, je solidarni dobrovolne. Kdyz spolecnost chudne, je solidarni mene. Obrovskou vyhodou je to, ze je solidarni tak, jak sama uzna za vhodne na urovni kazdeho jednotlivce a ne tak, jak rozhodne statni urednicek. Dalsi vyhodou je alokace zdroju v ramci solidarity - prispivani na opravdu potrebne.
    23.6.2023 11:12 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?

    Tak vždycky to tak bylo. Kdo měl míň dětí mohl investovat víc prostředků do jejich vzdělání, čímž se do budoucna sichroval že vydělají dost na to, aby se o něj mohly postarat.

    Tomu, kdo jich měl víc to bylo jedno. Na to aby jim umožnil vzdělání už neměl, pokud je měl uživit, ale tím že jich bylo víc představoval pro každé z nich do budoucna menší zátěž.

    Každý z těchto dvou přístupů má v konečném důsledku jiný efekt.

    • Pokud má někdo dětí málo, riskuje že se něco zvrtne a bude namydlený. Toho kdo jich má víc jedno nezvedené dítě nepoloží.
    • Vyšší počet dětí zvyšuje populaci. Nižší může vést k jejímu poklesu protože ke každému je dáno aby se pomnožil.
    • Vyšší počet dětí představuje větší zátěž jen do té doby, než začne být to nejstarší schopné práce. A v konečném důsledku to může přinést mnohem lepší zajištění na stáří. Pro 3 sourozence přináší péče o rodiče menší zátěž, než pokud je potomek jen jeden.

    K poslednímu bodu mohu uvést malý příklad. Mám kolegu, jedináčka. Se svou ženou, která byla rovněž jedináčkem mají dvě děti. Pro jejich zajištění na stáří to je dobrý počin. Zatím jsou jejich rodiče soběstační, ovšem blíží se doba, kdy budou na péči o 4 seniory sami dva.

    U nás přestal být soběstačný zatím pouze otec. Hlavní tíhu ovšem nese moje sestra a její dvě dcery. Tedy skóre 3 na 1 seniora. Ovšem ty dcery nejsou na to samy. Mají partnery a děti. Možná bude pro někoho zajímavá informace, jak je to po finanční stránce. Otec si vždy zakládal na tom, aby nebyl někomu na obtíž a naspořil si dost na to, aby to pokrylo rozdíl mezi jeho důchodem (24 tisíc) a tím co se platí za jeho pobyt (26 tisíc) minimálně po dobu 5 let. Je mu 87 a jeho stav je takový, že budu velmi překvapen bude-li tu s námi tak dlouho. Jeho otec, můj děda, zemřel v 76 (na infarkt), praděda také v 76, prapraděda v 65 (na bronchitidu) a u praprapradědy lze jen těžko říct, kolikati se mohl dožít, protože ho sejmula roku 1848 ve věku 45 let tyfová epidemie.

    23.6.2023 11:55 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?

    Ještě doplním jak to bylo s potomky.

    Praprapraděda zanechal čtyři kluky (12, 10, 7*, 4) co rok po jeho smrti osiřeli. Rozebrali si je příbuzní, vlastní rodiče ve stáří neřešili.

    Prapraděda měl celkem pět co přežilo první rok života. Jeden syn mu emigroval. Když mu bylo 50, zemřela mu žena, syn a dcera. Zůstal sám se třemi víceméně soběstačnými potomky (32,19,15*). Nejstarší syn mu zemřel, když mu bylo 62. A když umřel, měla nejmladší provdaná dcera co se o něj do té doby starala (24) a můj praděda (20*).

    Praděda už měl děti jenom dvě. Mého dědu a jeho sestru. Když zemřel byl můj děda (53*) ženatý se dvěma plnoletými potomky (26*, 18) a jeho sestra (51) podruhé provdaná vdova s ženatým synem (30).

    Pokud jde o dědu s babičkou, tak jsme nic řešit nemuseli. Byli do poslední chvíle soběstační a když děda umřel, šla babička steskem do roka za ním. Rodiče mé matky už v té době nežili. Ségra byla vdaná se dvěma dětmi, já plnoletý a naši pět let rozvedeni.

    xxxs avatar 23.6.2023 12:04 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    nechapem.

    blog: "Z mého pokolení zatím žádný mužský potomek 60 let nepřežil"

    tvoj prispevok: "Je mu 87(otec) a jeho stav je takový, že budu velmi překvapen bude-li tu s námi tak dlouho. Jeho otec, můj děda, zemřel v 76 (na infarkt), praděda také v 76, prapraděda v 65"
    23.6.2023 12:19 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?

    Mé pokolení, neboli 5. generaci tvoří lidé narození v letech 1957–1970. Celkem 4 bratranci, 1 sestra a já. Nejstarší bratranec, ročník 58, zemřel v 57 na krvácení do mozku ve spánku. Druhý nejstarší si to hodil loni na jaře v 59 letech. Ségra je stejný ročník. A bratranci co jsou na řadě teď mají teprve 59. Takže důvod k mírnému optimismu budu mít možná za rok touhle dobou.

    xxxs avatar 23.6.2023 20:11 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    je trosku priskoro z toho vestit.
    23.6.2023 13:10 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Presne tak. Ja sam ziji tak, jako kdyby statni duchod neexistoval. Sebe s detmi jsem zabezpecil uz davno. Potomku mam na dnesni pomery hodne, i kdyz s vice zenami. Nyni se venuji spise spiritualni strance meho zivota a sebepoznani.
    23.6.2023 21:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Nesouhlasim. Lidem by zustalo vice penez, jelikoz by neplatili (ci by platili mensi) dane a odvody, ergo by si mohli dovolit vice deti. A byla by to i jasna incentiva, jelikoz vyssi pocet potomku zvysi pravdepodobnost dobreho zabezpeceni ve stari.
    To je velice naivní uvažování. Takhle to funguje někde v Africe, kde prostě není jiná možnost než mít děti. Jakmile existují možnosti jak spořit - a je lhostejno, jestli státní nebo komerční - tak tahle incentiva odpadá.
    28.6.2023 09:17 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Byla by to dalsi z moznosti. Vyssim poctem potomkum zvysis sanci na normalni stari a doziti u nektereho z nich v milujici peci. Ale treba taky ne, proste si o tom rozhodnes sam.
    5.7.2023 20:39 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Hodně potomků nezaručuje automaticky že se o tebe v dospělosti postarají. Nemusí to být zrovna tvoje vlastní dítě kdo se o tebe ve stáří postará. Ale jinak je to jak píšeš. Rozhodne si každý sám. Sobecké svině moc hezké dožití nečeká.
    7.7.2023 10:34 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Hele, ty máš rád různé socialní bouře, socialistické revoluce a tak?
    10.7.2023 08:33 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Ani ne. Na rozdíl od jiných štváčů.
    10.7.2023 11:39 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Pardon to mělo spíš být na Valgrinda, ten furt prosazuje věci, které k tomu často vedou...
    JiK avatar 10.7.2023 16:53 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    opravdu vam prijde, ze existuje potencial k hladovym bourim prave ted, kdy nenazrane staty zapadu (kam patri i cesko) prerozdeluji nejvice ve sve historii? Zda se vam, ze to obri statni prerozdelovani funguje a vsem se dari se lepe a lepe? Proc teda potom zvedaji duchodovy vek, dluhovy strop a tisknou nekrytou menu? Proc evropa ekonomicky beznadejne upada? Proc konci prumysl, mame nedostatek tu leku, tu lekaru, tu zubaru? Proc se to vic a vic podoba predlistopadovemu socialismu s centralnim rizenim ekonomiky a trvalou dysfunkci a neschopnosti resit i ty nejtrivialnejsi problemy?

    Neprijde ti, ze jediny, komu to prospiva jsou uplne socky, zijici z ruky do huby za cizi, a superbohati sponzori socialismu, jako Gates, Bezos, Soros, Bloomberg a spol? Ze stredni trida si rozhodne ale rozhodne nepolepsila?

    Mne osobne trochu zarazi, ze te tradicni levici, ktera je obcas reprezentovana i tady, neprijde malinko divne, ze se temer stopocentne shoduje s politickym programem spravni rady amazonu, googlu, microsoftu, sorose, a ostatnich bojovniku za socialisticke zitrky, cenzuru, etc...
    10.7.2023 17:05 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    V Evropě, teď? Ani ne. No možná na Ukrajině, ale tam je to dost specifická situace. Ale Evropa je dost daleko od toho, co Valgrind navrhuje, ne?
    Neprijde ti, ze jediny, komu to prospiva jsou uplne socky, zijici z ruky do huby za cizi,
    Tak vo to de, ne?
    Neprijde ti, ze jediny, komu to prospiva jsou ..., a superbohati sponzori socialismu, jako Gates, Bezos, Soros, Bloomberg a spol? Ze stredni trida si rozhodne ale rozhodne nepolepsila?

    Mne osobne trochu zarazi, ze te tradicni levici, ktera je obcas reprezentovana i tady, neprijde malinko divne, ze se temer stopocentne shoduje s politickym programem spravni rady amazonu, googlu, microsoftu, sorose, a ostatnich bojovniku za socialisticke zitrky, cenzuru, etc...
    No, já jejich politcký program neznám. Ty jo?
    10.7.2023 17:18 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Neprijde ti, ze jediny, komu to prospiva jsou uplne socky, zijici z ruky do huby za cizi, a superbohati sponzori socialismu, jako Gates, Bezos, Soros, Bloomberg a spol? Ze stredni trida si rozhodne ale rozhodne nepolepsila?

    Mne osobne trochu zarazi, ze te tradicni levici, ktera je obcas reprezentovana i tady, neprijde malinko divne, ze se temer stopocentne shoduje s politickym programem spravni rady amazonu, googlu, microsoftu, sorose, a ostatnich bojovniku za socialisticke zitrky, cenzuru, etc...
    ROFL. "Pravicový" zastánce kapitalismu a volného trhu si stěžuje na megakorporáty a superbohaté. Tady už fakt není pomoci.
    JiK avatar 10.7.2023 23:00 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    zaprve jsi to (tradicne) nepochopil, zadruhe, ne, Tebe jsem klasickou levici opravdu nemyslel, ty jsi prizdisrac a kyvac aktualnimu rezimu, za protoktoratu bys byl ve vlajce a veril v konecne vitezstvi vudcovych zbrani, v padesatych pomocna straz VB, a v osmdesatych svazak, ktery sni o tom, ze kdyz uda dost manicek, vyresi zavadove chovani mladeze, a povoli mu jet do jugoslavie. A mozna i jeho decku na krym do mezinarodniho pionyrskeho tabora artek. A z toho potom pujde vytlouct i prijeti nekam na FAMU nebo VUML.

    Ta premysliva, protisystemova, kriticka a klasicka levice by byl JS, flutershay, a jini, kterych si clovek muze (obcas) vazit, ac s nimi v nicem nesouhlasi. Ty si jen zpoceny eurobolsevik, jasanek, ktery vidi, jak se "strana a vlada" nikdy nemyli, at uz s sirenim covidu, placenim reckych dluhu, importem africkych ilegalu, brexitem, chytrym nakupem ruskeho plynu pro zelenejsi zitrky, nebo bojem proti svobode slova, belochum, zidum, heterosexualum, a rychle likvidaci zbytku evropskeho prumyslu...
    11.7.2023 01:44 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Strč si všechny ty vyfantazáírovaný obvinění do řiti.

    90% toho, co si myslíš, že jsou moje názory, co se mi snažíš přišít atd. jsem nikdy nenapsal a moje názory to nejsou. V žádném případě nesouhlasim se vším, co dělá EU nebo naše vláda, ať už aktuální, nebo nedejbože předchozí Burešova. Ani s EU greendealem nesouhlasim v jeho aktuální podobě. Trubky na ruský plyn jsem opravdu neprosazoval. A dalo by se pokračovat.

    Boj proti heterosexuálům? ROFL :-D Jasně. Já se svým heterosexuálním manželstvím sezdaným v kostele a tradiční rodinou s dětmi jsem bojovník proti heterosexuálům :-D A jsem taky LGBT aktivista a mám 15 genderů, viď? :-D

    Trpíš stihomamem.

    ---

    Ale zas na druhou stranu tvoje výpady částečně chápu. Moje komentáře jsou asi těžké na interpretaci, zejména pro někoho, kdo to má rád jednoduché a jasné, jako ty. Levá, pravá; černá, bílá - takhle to potřebuješ. Sorry, ale to prostě není můj styl a nikdy nebude.

    Další věc je, že často v diskusi považuju některý věci za samozřejmý - třeba pávě kritiku EU. To, že EU dělá spoustu věcí špatně, považuju za taknějak zjevné, tudíž o tom moc nediskutuju, a naopak diskutuju pouze o té druhé straně mince. Takže to pak může vypadat, že o těch negativech nevim nebo je popírám a nekriticky fandim EU. Reálně, prostě mi nepřijde zajímavé o tom debatovat, zejména v diskusi s tebou, protože to je "vyřešené".

    Case in point 1: Imigrace a vítání uprchlíků. Imigrační politika EU je špatně, vitání je špatně, s open borders nesouhlasím. Nicméně už roky to nepovažuju za moc zajímavé to nějak více rozebírat, přijde mi, že už víceméně všechno řečeno bylo, nějak nevim, co bych na tom ještě dál vymýšlel. Oproti tomu třeba demografické otázky a otázky porodnosti mi aktuálně přijdou mnohem zajímavější.

    Case in point 2: Průmysl a výroba v EU. Považuju taknějak za zjevné, že v mnoha zemích EU (např. Německo) je drahá práce, mj. z důvodu sociálního systému atd. Nepřijde mi to jako zajímavé téma k diskusi a zejména ne s tebou, vzhledem k tomu, že tvůj názor je jasný a nemam důvod ho nějak moc rozporovat. Naopak mi přijde zajímavější se podívat na podobné problémy v USA (viz třeba fail Motoroly nebo Applu při reshoringu výroby) nebo třeba vypíchnout čínský systém 996. Zřejmě si to vykládáš jako rozporování a jednoznačnou podporu evropského přístupu, což opět není pravda.

    ---

    TL;DR, nechci jako ty vidět pouze problémy EU a jedné ze dvou stran v USA. Chci vidět big picture, kterého jsou problémy s EU a eurobolševici pouze jedna ze součástí.
    xxxs avatar 11.7.2023 05:17 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    kokotina. kralyk je politicky pochybovac. vidi, co nefunguje, ale v globale nevidi, ako realne veci zlepsit.
    11.7.2023 10:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    za protoktoratu bys byl ve vlajce a veril v konecne vitezstvi vudcovych zbrani
    Mimochodem, tys tady byl ten, kdo s obrovským nadšením žádal, abychom se zbytečně nebránili promoření celé populace experimentálním virem uniklým z činské laboratoře. Asi protože to žádala linie tvé politické strany a váš oranžový vůdce :-D
    23.6.2023 14:28 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Coz je samozrejme hloupost. Kdyz z milionu zaplatim 700tis pres ruzne dane statu tak nejenomze nemam na dite ale nemam ani na normalni zivot. Kdyz z milionu zaplatim 150tis statu tak mam na slusny zivot i decka.
    23.6.2023 10:15 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Samozrejme ze prubezny duchodovy system ma budoucnost. Pracujici budou platit socialni dan jako dosud, jen se vek odchodu do duchodu posune na 99 let.
    23.6.2023 16:45 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    A do duchodu se bude chodit jenom s pisemnym souhlasem rodicu a prarodicu.
    23.6.2023 12:49 volani.tk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Za mě to smysl má. Ale větší smysl by dávalo progresivní zdanění majetku a příjmu nikoliv zdanění práce a spotřeby. Resp by měla být nulová nebo záporná daň na základní potřeby. Případně rovný důchod a zrušit zasluhovost nebo snížit. Zároveň by byl fajn základní nepodmíněný příjem. Ta administrativa a doba čekání na dávky je šílená. A vymyslet jak udělat aby stát efektivněji podnikal. Vytvořit mechanismy na jeho větší příjmy a podnikání.Kde by byl tlak na efektivitu a kontrolní mechanismy. A snaha zabránit rozkrádání veřejného majetku (přidělování zakázek atd..). Odměny pracovníkům ve státu podle jejich skutečné efektivity atd.. Také se koukat hodně po evropských severních zemích kde je funkčnější demokracie a prerozdelofanj než u nás.. Třeba participativní rozpočty atd .
    23.6.2023 14:22 user007
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    s tema prvnima vetama absolutni souhlas - teda ted ne doslova ale jako priklad, jakym smerem se zasadne ubirat, jake parametry systemu prezkouset atd.

    Na tomhle webu, kde je inteligence prispevovatelu radove vyssi nez prumer populace by mozna bylo mozne rozvest tu diskuzi i do detailu a ne se spokojit s vykriky do tmy typu 'nechat to na trhu je to nejlepsi' nebo 'kdo si nekdo nespori na potom, tak je sam na vine'.

    Dokonce by na zacatek stacilo, aby si vetsina uvedomila, ze u duchodu se nejedna o nejake pojisteni. Na idnes napr. o duchodech takhle hovori nejaka ucitelka na ekonomicke vysoke v CB. To je proste silene, kdyz i lide, kteri uci ekonomii maji takove nesmyslne predstavy.

    Co bych uvital by byl prispevek z oblasti humanitnich oboru co se tyce te 'zasluhovosti' - jak OP spravne poznamenal. To je neco, co je podle me naprosto mimo.

    Bohuzel je to s temi duchody jako s tim skolstvim. Tak jako kazdy chodil do skoly a proto si mysli , ze tomu rozumi, tak tak je to podobne s tim duchodem - nejakeho duchodce uz videl kazdy - a dokonce v rodine ma skoro kazdy nekoho takoveho. Ta problematika je setsakramentsky tezka a zdravy rozum zde pomuze jen malo.

    23.6.2023 18:47 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    To je vazne dobry vtip. Takze kvuli tomu, ze je to slozite, si budete narokovat zdroje ostatnich a nenechate to na trhu? Recicky vas a podobnych jsou jen snahou legitimizovat vynucene prerozdelovani pod plastikem, protoze je to slozite. Socansky mejdan pomalu konci, proberte se. Kazdy necht hraje sam za sebe.
    23.6.2023 16:50 J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Ty vole to je jako od Marxe a Lenina. Stat nema podnikat, stat ma poskytovat zakladni nutnou infrastrukturu a sluzby. Proc bych mel byt penalizovan za uspech tim ze mi stat bude zdanovat jiz zdanene (treba nemovitost - zaplaceno ze zdanenych penez, dph na materialu, stavebnich sluzbach). Kdyz mi stat prodava pozemek tak taky platim jiz zdanenyma penezi. 30let od padu socializmu a presto se najdou socialisti co zkurvi kazdou ekonomiku kde se dostanou k moci. Nasrat.
    23.6.2023 18:52 sdfgdfsg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Ne, zdaneni majetku je potreba kompletne zrusit. Nechcu tvrde pracovat celej zivot jenom proto aby se mi ty veci nerozkutalely. Kdyz sem si vydelal na dum, pozemek, auto, nejaky investice a tak, tak povazuju za jediny moralni pristup mi to nekrast. Nedanil bych ani praci a prijem, ale primarne spotrebu.
    24.6.2023 00:18 user007
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Nechcu tvrde pracovat

    ten problem je, ze je strasne tezky definovat, co je ta 'tvrda prace'. Vzpominam si na jednu pani, 'co drela jako kun'
    Max avatar 23.6.2023 19:37 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Zapomněl jsi ještě na zestátňování majetku movitějších lidí. K čemu jsou lidem např. dva byty, že? Tak jeden zestátníme.
    Pak už ten seznam budeš mít komplet, jako pravý komunista.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    26.6.2023 09:49 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?

    Ale Maxi. Jaképak dva byty. Komouši to měli ještě vymazlenější. Viz Zákon o hospodaření s byty z roku 1948 který sebral vlastníkům bytů jakákoliv práva. Jak vás žilo v bytě míň než měl pokojů byl považován za nadměrný, a když tě někdo udal, šup! Už jsi tam měl nějakého soudruha z pastoušky. ;-)

    Jak se píše v Poválečné nájmy: obludnost komunistických zásahů z 9.6.2005: „Bydlení bylo chápáno jako sociální služba státu, jako nárok. Bohužel, tato deformace myšlení v české společnosti stále přetrvává.”

    Max avatar 26.6.2023 09:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Nestačím se divit :D
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.6.2023 01:47 Nazi grammar po třech pivech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Tak abych nebyl jenom gramatický troll, tak můj názor je, že nemá. To že naše generace nebude mít na žádný rozumný důchod nárok, jsme si spočítali někde v roce 2000 v hodinách statistiky. Překvapuje mě, že se to dostalo na veřejnost až teď :) Šetřit na důchod smysl nemá, stát to neutáhne takže se člověk musí postarat sám. Osobně věřím, že tou dobou už bude naprosto normální euthanasie, takže až už to člověk přestane zvládat, tak bude mít možnost prostě to důstojně ukončit...
    Gréta avatar 24.6.2023 22:45 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?

    ne nemá :D :D je to uplně ukázkový pyramidovový schema/MLM a ty dycky selžou když neni kam expandovat nebo když expandujou moc pomalu :D ;D

    režim socialisty petra fialy šíří zkrz hubu pasáčka vepřů jurečky dezinformaci, že si ty peníze tam do duchodovýho systemu člověk jakože skovává sám pro sebe na to až bude jakože starej. to je samozdřejmě lež, ty penízky jsou profrcaný na duchody současnejch duchodců vokamžikem kdy je státu vodevzdáš :D tadle sranda buďto dřív nebo pozdějc celá klekne, nebo čechistán bude muset přejít vod současnýho sociálního státu rovnou k socialistickýmu nóóóó a to si snad jako nepřejou ani soudruzi tady mezi náma :D

    25.6.2023 13:19 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Je to podvod na pracujici lidi, kdyz se kouknu kolik mesicne odvedu do duchodoveho systemu a kolik dostane mamka a asi kolik asi dostanu ja tak je to krute v minusu, mamka ma 4 deti kdyby kazde dite poslalo 5K tak je na tom lepe nez ted a kazde dite by si jeste mohlo sporit. Panove v nasi rodine se malokdy duchodu dozili, tudiz prachy pro netahla a pro ty co maji stesti a muzou knourat az do 95. Ja bych byl pro osobni odpovednost, penize na svuj ucet aby bylo videt kolik tam kdo ma s moznosti investic (ne spekulace ne krypto a podobny sracky ale fondy, akcie atd..) Dale bych zrusil vsechny mozne prispevky kdy baba zije v 200m2 dome a knoura ze nema na topeni a atd a dum chatra protoze dedicove cekaji a mezitim stat plati prispevky na cizi majetek a tak bych mohl pokracovat. Podobne se zdravotnim pojistenim, proc zamestannec odvede nasobek toho co osvc a pritom maji stejne sluzby? Osobne si investuji penize protoze neverim ze z duchodu se bude dat vyzit kdyz se ted ty prachy cpou bejvalejm komousum a netahlum. Shrnuti pro cloveka ktery ma nadprumerne prijmy je tento system ultra nevyhodny a zbytek se tudiz nemusi snazit protoze ho socialni sit na ukor tech schopnych zachyti.
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    26.6.2023 10:55 MM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Ideální by bylo, kdybych třeba o polovině sociálního (nebo celé zaměstnanecké) mohl rozhodnout, kterému/kterým důchodcům půjde (rodiče/prarodiče/jiní známí z mé soc. bubliny...) a stát řešil zbytek(nějaké minimum pro všechny + případné soc. dávky pro ty kdo nemají sponzory), možná by to i podpořilo porodnost...
    26.6.2023 13:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Má nějakou budoucnost průběžný důchodový systém?
    Bohužel. Nebuď tak naivní. Kdo má vliv a peníze, nepotřebuje sociálně spravedlivou politiku státu, protože by o to přišel. Nebo si snad dovedeš představit stát spokojených obyvatel, co by ty svoje hlasy dál házeli tomu, kdo je škube jak ty svoje slepice? Prožrat státní rezervy a pak svalovat vinu na ty co se snaží vypudit ty jeho zažrané čmelíky to je dílo kreatur co rozkrádaly tenhle stát celých 30 let. Tolik škod za jeden rok totiž neuděláš, ani kdyby ses rozkrájel.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.