abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 8
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    Max avatar 12.2. 14:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    1) Ransomware jsme hafec let nezažili. Od té doby, co jsme nasadili silnější politiku do prevence (Eset HIPS apod.), tak žádný inceident. Kdyby se něco objevilo, tak rollback dat je max 5 min a ani nehrozí řetězová reakce (třeba zneužívání zero day, jelikož zakázaná komunikace mezi stanicemi, servery apod.).

    2) Únik hesla uživatele byl nedávno, běžně by to nevadilo, ale postupně se vše přesunuje do veřejného prostoru, takže to začíná být problém. Uživatel si nechal propálit heslo do Office 365, ale i včetně MFA. Tento konkrétní uživatel šel MFA po staru přes sms, většina už jede app. Notifikací si nevšiml, zřejmě nabořený telefon. Nešlo ověřit, bo road warrior někde věčně na cestách. Bot, co rozesílal spam, i odpovídal lidem na maily. Aby uživatel o ničem neveděl, tak i vytvořil přesměrování všech příchozích mailů do koše. Do 20min zablokován a cca 3k mailů rozesláno (v těle odkaz na vymámění údajů).

    3) Na sílných heslech nevidím nic problematického, třeba: Zaluzka*Taha-24. Je složité a zároveň jednoduché pro zapamatování. Každopádně pravidla bezpečnosti vyžadují autolock po nějakých pokusech o přihlášení apod.

    4) Když pominu, že nás několikrát zandali týpci, co dělali interní penetrační testy (včetně mgmt i IT sítě), tak asi největší propal byl asi před půl rokem Citrix. Toto řešení je totiž strašně děravé, několikrát do roka remote code execution apod. A ty jejich zero day jsou někdy zneužívány už pár týdnů před ohlášením. Takže zero day nás infikovalo ještě před ohlášením od Citrixu. Pro útočníka to mělo efekt celkem nulový, jelikož v rámci prevence i vystrčené app ven do netu nemají přístup do netu. Útočník tedy infikoval bránu do citrixu, která je v dmz, ale bylo mu to k prdu, bo se nedocinkal zpět ven.

    5) Největší faily občas dělali admini. Dřív kolega, co kdysi mohl za to, že jsme šli 2x na blacklist, bo jeho PC spamoval. Další kolega někde zpaomněl default login, další měl slabé heslo na svého admina, takže v kombinaci s povoleným netbiosem došlo k odchycení hashe hesla na síti a jeho dešifrování apod. Nebo dll hijacking na terminal serveru, co umožnila 3rd app, jelikož si nastavila proměnou path k sobě do adresáře a instalátor automaticky do tohoto adresáře povoloval zápis (né změny, jen zápis), takže útočník / penetrátor využil dll hijack, načež získal práva systemu a pak si šáhl do ramky pro hesla, co si tam Win drží v plaintextu apod.

    Z těchdo důvodů je dnes nutné si dělat vlastní penetrační testy v krátkých intervalech (tím lze odhalit nějaké nové zranitelnosti, nebo zapomenutý login / otevřený port někam apod.). My jedeme třeba OpenVAS ve free verzi. K tomu několikrát ročně externí firma. Vtipné, a zároveň smutné je to, že i po několika letech vždy něco odhalí, něco, co už je tam od první doby. Jinými slovy, žádná z těch firem neukázala na všechno, ale vždy jen na nepatrnou část.
    Na odhalení útoků pak IDS/ADS a Honneypoty jsou taktéž stále super věc, jelikož IDS/ADS neodhalí drobné niance, ale Honneypot hned zahlásí první pokus.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 12.2. 14:24 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Jop, pokud jde o šifrování dat na diskách, tak je nutné spíše kvůli nechtěnným únikům způsobených: Kráděží ntb, zapomenutím zničit data před recyklací, reklamaci vadného disku (odejde např. elektronika, ale data jsou stále čitelná, pokud chceme disk reklamovat, tak bez šifrování riskujeme, a kdo riskuje, ten platí, tj. neměl by reklamovat, ale disk vzít palicí a koupit nový) apod.
    Šifrovat disky dává prostě smysl.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.2. 19:40 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Nic z toho není náš use case. Ale může být. Systém je na to připraven. Nechtěl jsem to psát, ale je to ideální řešení pro jednosměrné drony. Nabootuješ, pošleš. A pokud se to nezničí, tak z toho stejně nikdo nic nevydoluje.
    Max avatar 12.2. 14:25 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    To s tím WP moc nechápu, to nejedeš co web, to uživatel? Tj. v případě infikování se nemá kam dostat, jelikož nemá práva?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.2. 15:43 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    z toho blogpostu je videt ze mistr nema k security moc blizko...
    vencour avatar 12.2. 15:47 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    To jsem zvědavej na ty fóry :-)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    12.2. 17:54 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Rozumíš tomu jak koza petrželi.
    12.2. 18:14 Dr. Uzel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Dříve se neříkalo, že děti přinesl čáp, ale že vyrostly na záhonku s petrželí, který prý včetně výpěstku připomínal ženské pohlavní orgány. K tomu ještě přidejte kozla... Sigmund Freud by měl z Aleše radost.
    12.2. 18:24 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    ted nevim jestli je to dobre nebo spatne... kazdopadne mistrovi moc nerozumim...
    12.2. 20:55 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    To není ve tvém případě vůbec překvapivé. Otevři si Mac, kochej se, a nelam si hlavu marnou snahou pochopit to, na co nemáš.
    12.2. 20:57 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    A nemyslím to nijak zle. Ty se, na rozdíl ode mne, nepochybně dokážeš líp prodat.
    13.2. 14:15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    To dokáže i průměrná k*rva. ;-)
    13.2. 17:13 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Ponech laskavě prostor fantazii. Ložené nápovědy jsou neetické.
    12.2. 18:03 Unreal_J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Nez tady neco napises tak nejdriv poupdatuj tech tvych 150 virtualu s Wordprcem :-)
    12.2. 18:22 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    jiz jsi naprogramoval to sve FE/BE reseni pro 5 webovych stranek? Me ten wordpress za $1 mesicne aktualizuji v cene hostingu... ja vim, ze to nepochopis, presto ti to tady pisu po 135te...
    12.2. 19:34 Limonadovy J
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    To mas s tim chapanim stejne na tve strane. Wordpress je plesnivy trabant webdevu, deal with it.
    12.2. 20:29 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Spousta lidi toho trabanta provozuje protoze nevidi smysl kupovat si nakladak…
    12.2. 22:01 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    A přesně kvůli takovým jsem měl ten problém. Kdybych je poslal s wordpressem do prdele, měl bych klid.
    13.2. 07:31 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    a on ti nekdo nejak v tom branil? Mel jsi moznost, nevyuzil jsi ji.
    13.2. 07:51 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Každý není asociál jako ty.
    13.2. 12:15 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    tak si pak za to sam muzes ze misto toho aby jsi nekoho poslal do prdele si nechas srat na hlavu... to se vyplati...
    14.2. 01:30 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Jo. Jsou lidé od kterých si to nechám líbit. Ale ty mezi ně nepatříš.
    13.2. 14:38
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Spousta lidi toho trabanta provozuje protoze nevidi smysl kupovat si nakladak…
    Zajímavé, že tohle píše uživatel Apple produktů, který se jinak v diskusích pravidelně povyšuje nad ostatní a honí své ego. :-D
    13.2. 15:59 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    hmmm... tim, ze pro 5 stranek si neobjednam FE/BE reseni si mohu dovolit koupit treba nove auto, nebo novy mac, ... neni prekvapenim, ze spousta "bohatych" lidi jsou skrblici kteri na necem usetri aby pak si poridili neco co jim dela radost nebo je k prospechu... povysovani? Pokud povazujes porovnavani macos vs linux jako povysovani tak to chapu.
    13.2. 16:15 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Víš co je zajímavé? Znám opravdu hodně uživatelů macos, ale tak hloupý jako ty není ani jeden. A většina z nich paralelně využívá jak stroje s Linuxem (většinou na brouzdání po netu), tak i stroje s MS Windows (vetšinou na hry).
    14.2. 20:30 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Ja potkal v zivote spoustu hlupaku kteri rikaji jinym lidem jak jsou hloupy… radik si te tedy do tehle skupiny. Diky!
    14.2. 21:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Hned se půjdu kvůli tomu někam vyplakat.
    15.2. 00:18 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Treba se nektera ze studentek zlituje a ukaze ti prso…
    15.2. 07:36 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    Tomu bych se vůbec nebránil, protože dnes na rozdíl od tvého mládí tu studují nejenom chytré, ale i pěkné holky. A na rozdíl od akademických pracovníků si to mohu i dovolit.

    15.2. 14:11 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    za mych casu byli holky chytre, hezke a povolne... ty si leda tak muzes jednou za pulroku dovolit zaplatit nejakou lehci slecnu, kterakoliv jina po konverzaci s tebou nadsene odchazi... :D
    15.2. 19:14 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    O mé slečny se moc neotírej a drž se svojí hajtry.
    15.2. 21:18 Rant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Jo to vime ze na snatek nemas koule a ta tvoje dvoumetrakova Ribana je doma generalem takze si hubu na spaciru musis ventilovat na studentech a ctenarich abicka.
    15.2. 23:08 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    snatek? Leda tak placena domina.
    vencour avatar 15.2. 08:30 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Rizika diskuse obnáší i to, že klesneš na úroveň oponenta ...
    Jak osvěžující je si připomenout, že i mně Yeti někdy poradil a jak vyzrále a elegantně :-)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    17.2. 08:16 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Rizika diskuze do níž mohou zasahovat nepřihlášení uživatelé obnáší i to, že na tvůj příspěvek pod stejným nickem reaguje někdo jiný.
    12.2. 17:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Vysvětlím zítra.
    12.2. 17:25 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    ssh kľúče je možné podpísať a tak vyrobiť prihlásenie cez certifikát. Teória je taká, že v konfigurácii sshd sa nahrajú len verejné kľúče a uživateľské kľúče budú podpisané jedním súkromným kľúčom. Vôbec to nie je nútné riešiť cez authorized_keys kde má užívateľ prístup.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    Max avatar 12.2. 17:50 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    To naráží na nemožnost řešit ACL. Máš síť adminů a každý má mít přístup jen někam. Tj., distribuuješ publik klíče do authorized_keys podle toho, kam má mít konkrétní člověk přístup. Aby jsi se z toho nepokadil, tak si to zautomatizuješ třeba přes ansible.
    Když admin odejde, tak ansiblem odstraníš jeho pub ze všech serverů, kam měl přístup.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.2. 17:53 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    To vůbec není nutné, protože je to ve skutečnosti jen jeden soubor a jeden klíč.
    12.2. 21:06 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    ACL je možné. Ak podpíšeš kľúč a uvedieš tam principal. To je meno užívateľa. Potom zadefinuješ súbor v ktorom určíš nastavenia a reťazec, ktorý musí obsahovať certifikát. Zrejme ssh funguje tak, že menom užívateľa musí byť daný principal.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    13.2. 07:33 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    to vypada moc jednoduse a snadne na spravu... ktera linuxova distribuce tohle podporuje bez psani vlastnich skriptu?
    13.2. 10:15 ~
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    CentOS. Ale ten je zde tabu :-)
    13.2. 10:42 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    S verzi 7 se nic spatneho nestalo a dokonce je jeste podporovana.
    13.2. 16:07 ~
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Tak vono se nic nestalo i v devitce, ale GNU zmanipulovani jedinci vedi vsechno lepe a jinak ze?
    13.2. 12:13 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    ale vyškubanou a zpřeházenou kabeláž po SSH do pořádku nedáte – mnoho vřelých slov pak putuje na adresu těch, co tohle dělají. A vždy si kladu otázku, jestli u nás mají vůbec co pohledávat.
    Koukam, ze tady se jeste nekdo stale neprenesl pres ten fakt, ze je na skole kvuli studentum, a ne studenti kvuli nemu. Uz patnact let zpatky mela pulka studenstva bezne notebooky, a krome pripadu, kdy se pracovalo se specialnim HW, bylo pohodlnejsi pouzivat ty. Ocekval bych, ze uz to tam konecne pochopite. Ale nestacilo ani sedm let od posledniho knuceni. Zjevne, ti kteri na to meli, uz u vas nnic nepohledavaji.

    Nejaka adhoc bezpecnostni pravidla pro hesla, jsou uz jen takova typicka kapicovina.
    13.2. 14:07 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    15 let zpátky měla půlka studentstva maximálně repasované notebooky z druhé ruky, protože ten nejlevnější výstřelek doby ASUS Eee PC byl dobrý akorát na vykecání přes FB. Ne každému byli schopni věnovat rodiče 25 tisíc na nový, slušný stroj.

    A ty ses očividně nepřenesl přes fakt, že tu nejsem kvůli studentům, ale vyučujícím, co by si jinak ty laborky museli oprašovat sami ve volném čase, tak jak tomu bylo předtím, než jsem nastoupil.

    Také by mne zajímalo, s kým jsou domluvené prostory pro Installfest 2024 - CFP. Předpokládám, že zřejmě s panem Bendou, protože přeze mne nic nešlo a tajemník DCE také o ničem neví. Každopádně pokud při bootování uvidíte zajíce, půjde o systém z infrastruktury kterou mám pod palce.

    Nejaka adhoc bezpecnostni pravidla pro hesla, jsou uz jen takova typicka kapicovina.

    A s těmi hesly jsi podstatu věci očividně nepobral.

    13.2. 16:26 Jenda Benda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Tak ruku na srdce. Instalovat tam nikdo nic nebude, to frcelo tak pred 15 lety. Pujde spise o prednasky a na ty si prednasejici donesou vlastni Macbooky. Zadny ethernet do nich cpat nebudou a na skolni wifi by se pripajel jen masochista, pojedou tetherem z iPhonu v kapse :-)
    13.2. 16:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Výuka není jen o přednáškách.
    13.2. 16:44 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Ale kdepak. Byla to doba prvnich Centrin (Pentium M, Core, Core2 pozdeji). Jiste bud repasy T40/T41, nebo nove HP nx, pripadne ruzna Prestigia. Podle toho, jak si kdo na brigade vydelal. V peti letem horizontu ta cena byla, i vzhledme k prinosum, v podstate zanedbatelna.

    Jasne a ti vyucujici si to vyucuji pro sebe, co?

    Installfest jde uz mnoho let zcela mimo mne, takze netusim, jakou by to melo mit souvislost.

    13.2. 16:51 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Jasne a ti vyucujici si to vyucuji pro sebe, co?

    Mi je úplně jedno pro koho vyučují. Pro mne jsou klienty oni, ne studenti. Se studenty přicházím do kontaktu jen ve výjimečných případech, jako např. když si někdo hodí na věšák kabát tak chytře, že tím vyhodí central-stop a studenti se pak hrozně diví, že jim to pak nejde znova zapnout.

    Kdybych chtěl být komisní, odkázal bych je, ať kontaktují Energocentrum, protože nemám elektrotechnické vzdělání, ani vyhlášku 50, takže nemám na jističe co hrabat.

    13.2. 18:52 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Ty spíš doufej, že "komisní" nebude někdo jiný, komu tahle tvá věčná veřejná arogance a pohrdání studentama, kvůli kterým tam ve skutečnosti všichni, i ty, jste začne vadit natolik, že "úředně" požádá vedení fakulty, aby se tím začalo zabývat...
    Každý má právo na můj názor!
    13.2. 22:16 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    To klidně může. Na každém rohu stojí deset takových co to chutě budou dělat místo mne.
    14.2. 07:57 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Věř tomu, že bych si podobné řízení užil. Kdyby se totiž ťalo do živého tak jediný komu by to přineslo prospěch jsem já a ten chlápek, který čeká na to, až mě to na ČVUT a v ČR obecně přestane bavit.
    14.2. 07:52 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Takze v pripade problemu neni central-stop na snadno dosazitelnem miste, ale schovany a zahrabany pod vrstvama kabatu na prilehlem vesaku. Revizak by mel radost.
    14.2. 08:11 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    Jistě, ale není můj problém, že někoho, ve snaze vyjít studentům maximálně vstříc, napadlo postavit věšák tam, kde nemá co dělat. Já řeším software, ne hardware. Stejně tak není můj problém, že v době kdy se ty laborky rekonstruovaly nikdo nepočítal, že tam bude kromě 20 desktopů ještě 20 krabiček a 20 notebooků chtivých napájení a k tomu ještě 20 mobilů co se budou prát s notebookama o jedno WiFi AP.

    Školení na 50, jsem absolvoval s kolegou už před mnoha lety, ale papír nám nedali, protože ani já, ani on, nemáme elektrotechnické vzdělání. Opět. Není můj problém, že v téhle zemi je podmínkou pro vydání papíru jiný papír.

    A taky bych rád připomněl, že Křižíka - o kterém na rozdíl od mnohé jeho spolustudentů - ví kde kdo, na tenhle ústav přijali i bez maturity.

    14.2. 09:55 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Nedivim se, že ses zakopal na fakultě. To je pracovní morálka jak za komunistů. Půl pracovní doby vymýšlí výmluvy, proč nemůže něco udělat :)
    14.2. 10:29 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    To možná děláš ty. Já nic takového zapotřebí nemám. Buď čas mám, nebo nemám. Žebříček priorit je jasný a ten můj je zcela jiný než studentů a jejich vyučujících.

    Mám kámoše, co svého času pracoval na dráze. A ten mi vyprávěl jak podobný mudrc jako ty poslal na ČD stížnost, že pokaždé když jede vlakem vidí jak ta jejich parta jen stojí opřená o lopaty a kouká, místo toho aby makala.

    14.2. 10:32 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Žebříček priorit je jasný a ten můj je zcela jiný než studentů a jejich vyučujících.
    Přesně jako vrátný, který si myslí, že celou budovu řídí :)
    14.2. 18:23 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    Možná je to pro tebe překvapení, ale je na benevolenci vrátných, jestli tu někdo může dřepět mimo vyhrazenou dobu. Ve všední dny po 20:45 a o víkendu po 17:45 má právo tě vyhnat. Tak se laskavě prober do reality, protože VŠ neřídí studenti, ani jejich zástupci – protože nemají žádnou zodpovědnost, ale zaměstnanci. A to samé platí i pro úřady. To, že volení zástupci mohou tlačit na zaměstnance přes jejich nadřízené, které mají pro změnu v hrsti oni, je druhá věc. Ovšem pak se nelze divit, tomu, jak to v téhle zemi vypadá. Těžko se žije tomu, koho lze jednoduše vydírat. Jenže to není můj případ. Žádnou hypotéku ani dluhy nesplácím. V pronajatém podnájmu nebydlím, vše co jsem chtěl a potřebuji už mám.

    Mohu ti popsat celkem přesně, co se bude dít až odejdu. Na mé místo nastoupí čerstvě vyoraná myš, která až za pochodu zjistí, co ta práce obnáší. A nebude moc lidí, kterých se bude moct ptát na to, co a jak se dělá. Proto se snažím psát dokumentaci jak pro blbce, protože sám jsem před 15 lety nic takového neměl a počítačová infrastruktura tu nebyla ani zdaleka tak složitá jak dnes. Martin Tůma, který se do mne v téhle diskuzi naváží, žije v zajetí svých představ z minulosti, protože studoval v době, kdy nic z toho neexistovalo.

    Podobné iluze měli o mé práci na ÚMOb Ostrava-Jih, kde jsem byl vybrán ze 17 uchazečů na pozici webmastera, kterou předtím zajišťoval nějaký kluk na civilní službě. Definitivní konec civilní služby v ČR byl 1.3.2004, ale už o rok dříve měli problém na tu práci civilkáře sehnat. Já nastoupil 1.5.2003 a první věc kterou jsem začal dělat, byl právě ten zmiňovný redakční systém, protože jsem dal jasně najevo, že webmaster je správce webu a ne cvičená opice, která přepisuje cizí kecy do HTML. A díky tomu jsem měl čas na jiné věci. A na ČVUT jsem se dostal tak, že jsem byl osloven, jestli bych neměl zájem. A nerozhodl jsem se pro ČVUT proto, že bych se tu dral.

    Původně jsem měl v plánu vzít tu práci jen na přechodnou dobu, protože jsem chtěl být co nejdřív v Praze s rodinou. I tak jsem pracoval paralelně tady i tam, protože na úřadě velice rychle vystřízlivěli z představy, že se budou na mé místo všichni cpát, jako před pěti lety. Do posledního dne výpovědní lhůty se jim nepřihlásil na ten flek nikdo jiný, než ten můj kámoš, se kterým jsme naprgali ten intranetový systém.

    Mohu přesně popsat moment, kdy jsem se rozhodl, nastoupím na ČVUT. Měl jsem tehdy limit, že nepůjdu pod 50 tisíc. To mi na škole dát nemohli, ale prostředí mi bylo sympatické i otevřené jednání, tak jsem slíbil že se ozvu do týdne co a jak. Měl jsem totiž ještě jeden pohovor. No a tam, zhruba po půlhodině mi takový namistrovaný inža jako Tůma povídá, že teda jako mě vemou za nástupní plat 30 hrubého. Cože mne tedy nadzvihlo, protože za takových okolností bych se ani neobtěžoval tam chodit. Ještě zkoušel něco mektat o tom, že teda jako by mi dali těch 40, ale já už byl na odchodu a sotva jsem vytáhl paty ze dveří, volal jsem dnes již zesnulému Fukovi, že sice ty prachy nejsou dle mých představ, ale mám rád férové jednání. Vůbec jsem tenkrát nepočítal s tím, že mě ta práce bude natolik bavit, že oželím lepší prachy na dalších 15 let. A k laboratorní infrastruktuře jsem se dostal přes virtualizaci, protože jsem nebyl osloven kvůli tomu abych tady studentům oprašoval desktopy s MS Windows, ale proto, že jsem měl za sebou 5 let praktických zkušeností s virtualizací v linuxovém prostředí, v produkčním nasazení.

    A ihned po svém nástupu jsem dostal notebook, o kterém jsem tu psal – to jen tak na okraj k tomu, za kolik se dal tehdy koupit slušný stroj.

    14.2. 23:19 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Takže Tůma ti hnul žlučí, že má doktorát. Ale ty zase máš notebook z roku 2008 a umíš nakonfigurovat vituální počítač. Sice máš tabulkovej plat, ale víc nepotřebuješ. Navíc můžeš vyhodit studenty z laborky, kdy se ti zlíbí. Tak to neni tak špatný na vyhořelýho padesátníka co jen dochodil střední, ne?
    15.2. 00:18 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    I toho tabulkoveho platu je pro nej skoda.
    15.2. 09:36 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    Jsem "obyčejnej inženýr" (když si uvědomím jakej já jsem inženýr, tak se bojím jít k doktorovi...), o Ph.D. jsem ani neuvažoval, na vědu tam byla spousta chytřejších spolužáků.

    "Chybějící" titul je to poslední co by mi na Kapicovi vadilo. Ale aby se tady veřejně chlubil, jak má tu práci "na háku" a že studenti můžou akorát tak šoupat nohama, to mi vadí. A to nejenom proto, že je to moje Alma mater, kde pracuje, ale i proto, že tohle všichni platíme z našich daní (tedy kromě RealJ, ale ten platí zase jiné "experty" ;-) )

    Každý má právo na můj názor!
    15.2. 14:52 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Ale aby se tady veřejně chlubil, jak má tu práci "na háku" a že studenti můžou akorát tak šoupat nohama, to mi vadí.

    Tak tos panáčku velice špatně porozumněl. Já se nechlubím tím, že bych tu práci měl „na háku”, ale tím, že odvádím tak dobrou práci, že mám čas dělat i jiné věci a jsem kolikrát sám velmi mile překvapen, že ač jsem na některé věci nemusel již řadu let sáhnout, stále fungují.

    Přesně to obdivuji u lidí co navrhli a vytvořili dodnes používané unixové nástroje. A jsem velice hrdý, že můj příspěvek ocenil takový Leon Bottou, který je autorem DjVu tools. A jsem také pyšný na to, že rozšíření MediaWiki, které jsem vytvořil pro potřebu wiki Katedry řídicí techniky, používají pro své wiki i velké korporáty tam, kde potřebují sdílet důvěrné informace. O tom, kde všude se používá nikdy mít přehled nebudu, protože jde z principu o wiki intranetové.

    Předpokládám, že ti neunikla nenápadná zprávička že VMware končí s podporou Free vSphere Hypervisor (ESXi 7.x a 8.x). Předevčírem jsme se po delším čase viděli s Maxem. Semleli jsme všechno možné a mimo jiné mi vyprávěl o svých bojích s virtualizací. A víš co mne nejvíc těšilo? Že můj shellový skript, který umí totéž co libvirt, má 296 KB včetně dokumentace a od roku 2018 spolehlivě funguje aniž bych do něj musel hrábnout. Protože používá jen qemu a openvswitch.

    A za názorem, že ten kdo se dané problematice nevěnuje nemá právo do ní kecat, si stojím. Je mi jedno, jde-li o studenta nebo profesora. Své o tom ví šéf naší katedry. Dlouho mu trvalo, než přišel na radu. Ale pak potlačil své ego a právě v tom je skvělý.

    Studenti mají v prvé řadě studovat. Mají poskytovat zpětnou vazbu. Ale nemají rozhodovat o tom kdo, co, jak a proč má dělat. Ti, kteří se mnou skutečně přišli do reálného kontaktu dobře vědí, že ty co mají zájem se něco přiučit beru jako partnery. Konec konců, jeden z nich dnes šéfuje SVTI. A byl jsem to já, kdo přišel za Petrem s návrhem, abychom ho na katedře zaměstnali.

    15.2. 15:00 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Kdyz te nikdo nepochvali tak se musis tady sam pochvalit.
    15.2. 15:14 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    To se ti stát nemůže. Není za co chválit.
    15.2. 23:09 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    se snad nebudu sam chvalit jako vy mistre...
    25.2. 21:38 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Možná je něco rámci diskuze přehnané atd., ale celkově potvrzuji, že má Aleš pravdu a že infrastruktura asi již desetiletí pod jeho správou chodí a v zásadě se jí nemusím zabývat. Předtím jsem několikrát zachraňoval data z rozbitého HW RAIDu a obecně jsme na správě trávili dost času. Předchozí kolega, admin, byl fajn, ale znalosti se teprv získávaly, QEMU a KVM nebylo na dané úrovni, takže jsme zkoušeli XEN a SLES, kde se stejně ukázalo, že prosba i při placeném supportu o pomoc s NFS autentizací a dalším ani za ty peníze nepřijde. Debian pak slouží bez subskripcí a spolehlivě od serverů, přes diskless stanice až po embdded HW, o kterém bych se tady mohl rozepsat a i tom, kde všude ten náš používají, ale zase mě utlučou Arduinisti, kteří sebevědomím o své pravdě budou držet a vychovávat další generace v temnotě... Když budou přijaté příspěvky moje a kolegy z ESA na InstallFest, tak si budete moct o Debian/GNU/Linuxu na oběžné dráze poslechnout. A náš absolvent tam používá a staví na kódu který jsem si napsal pro vývoj ve firmě (ještě ARM i.MX1 před 20 lety) a je to anglický nožík na HW, který jsem přinesl i do výuky.

    Na druhou stranu Aleš trochu přehání, že o InstallFestu neví... Ale to je jiná věc, celofakultní prostory jsou půjčené na základě schválené oficiální žádosti panem děkanem, s lidmi od AV techniky jsme se již s prosíkem sešli před žádostí a tento týden by měli organizátoři domluvit podmínky i k laborce a počítačům, tím že je vše diskless tak zase nějaké zásahy do infrastruktury nečekám. V přednáškovým místnostech jsou pak počítače s Windows ve údržbě AV techniků, ale především jsou tam přípojná místa a SDI trasy, na které se připojí spoluorganizátoři z AVC a zpracování si provedou po svém... Jak bude vypadat minimální zásah, napojení na rezervní vstupy a výstupy do matice, je již předjednané.
    25.2. 22:22 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Na druhou stranu Aleš trochu přehání, že o InstallFestu neví...

    Bohužel ne Pavle. O InstallFestu nic nevím a s oficiálním požadavkem ohledně zpřístupnění laborek se na mne dodnes nikdo neobrátil.

    25.2. 22:23 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Ale je možné, že to zajistí SVTI.
    25.2. 22:35 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    Jediný požadavek ohledně laborek, se týká termínu od 29.7. do 2.8. 2024, kdy se má konat Letní škola multirobotických systémů (probublalo 13.2.2024) Poslední e-mail, ve kterém se objevilo slovo InstallFest, který kolem mne prošel je z června 2022. A to jsem rovnou psal, že chtít po mě 2.6., abych byl o víkendu 11.–12.6. v práci, je silně naivní požadavek.

    13.2. 17:20 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Podle toho, jak si kdo na brigade vydelal.

    Tak to se musel hodně tužit. 25 litrů čistá ruka za 2 měsíce prázdnin. Takových brigád moc nebylo.

    13.2. 18:16 …
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    bylo jich hafo, treba ve Vidni pres prazdniny programovani nejakeho systemu pro katedru hodilo i 50k a jeste jsem domu tahal z katedroveho vrakoviste zadara Amigu a Macintosh (mam je dodnes, funkcni, amca s vymenou baterie a kondiku)
    13.2. 18:23 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Cerven, cervenec, srpen, zari jsou 4 mesice.
    13.2. 18:38 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Nemůžeš to posuzovat podle toho, co jsi schopný vidělat ty. Spousta spolužáků už tehdy měla brigády s platem, o kterém se pomocnému personálu na fakultě mohlo leda tak zdát. I já jako jedna z největších socek v ročníku s takřka dělnickejma brigádama (dobrá, v porovnání se spolužákem, co brigádně v Liberci jezdil s autobusem MHD jsem byl ještě celkem v oboru) jsem si na své HP nx6310 - xxx očividně ví, o čem mluví ;-) - vidělal (~18kKč v roce 2006) asi za 3 měsíce během semestru.
    Každý má právo na můj názor!
    13.2. 23:47 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    A kde jsou dnes ti tví spolužáci? Už ti někdo řekl, že bys měl zkorigovat svůj přístup k lidem? Pokud ne, tak ti to doporučuji. Není dobré podceňovat lidi, na jejichž práci jsi závislý. I kdyby to byl jen popelář co vyváží kontejner od tvého baráku.
    14.2. 00:48 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Nikdo o kom vím se ve světě rozhodně neztratil. A vzhledem k tomu, že u dnešních studentů to bude +/- podobné, tak ty tvoje arogantní kecy o tom, že "studenti můžou akorát tak šoupat nohama" a že kvůli nim tam nejsi ještě vyniknou. A než začneš ostatním radit, co by měli dělat, tak se příště nejdřív zamysli nad tím, co sem píšeš ty, protože ten, kdo tady podceňuje lidi na kterých je závislý jsi především ty...
    Každý má právo na můj názor!
    14.2. 01:12 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    Pro neznalé ještě pro jistotu přidám referenci, aby si mohli udělat lepší představu o tom, kdo by tady měl "měl zkorigovat svůj přístup k lidem" a bylo zřejmé, proč někteří absolventi mají se současným pomocným personálem na škole problém...

    Každý má právo na můj názor!
    14.2. 01:28 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Tobě ten cár papíru ale stoupnul do hlavy, jen co je pravda. Víš co je fajn? Že takových jako ty na ČVUT moc není. I to je důvod proč jsem neodešel po půl roce, jak jsem měl původně v úmyslu.
    14.2. 01:43 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Ale jinak díky za ten odkaz. Kdo si dá tu práci a přečte vlákno na které jsi odkázal, pochopí i to, proč si z absolventů našeho ústavu nesedám na zadek.
    13.2. 19:27 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    V 2004-om som dva mesiace upratoval metro v Mníchove a vyšlo to na nový Fujitsu-Siemens Amilo Pro (či ako sa to volalo, mám ho niekde založený v skrini a hľadať sa mi ho nechce), a ešte pár € zostalo...

    Kto makal, ten mal.
    13.2. 22:54 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Skutecnej hard mode meli lidi, co studovali bez podpory rodiny. Tehdy to vychazelo na nejakych 13k mesicne. Bydleni, jidlo, obleceni. Ty to casto stalo rok studia navic (ale zase treba meli pracovni MacBook). Takze nejaka diskuze o 25k...
    13.2. 23:49 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    V roce 2004 jsem ze svého platu živil ženu a dítě.
    14.2. 00:05 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    A v roce 1997 jsem vydělával na full zimě 15 tisíc čistá ruka, a kromě toho studoval prezenčně MU v Brně. Kolik jsi tehdy vydělával ty?
    14.2. 00:21 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Pak nechapu, proc ti prijde 25k za NB o 8 let pozdeji jako nejaka raketa.
    14.2. 00:35 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Vím, kolik vydělávají jiní.
    14.2. 00:44 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Hele tak ja nevim. Bud je to teda silene drahy, nebo levny, ale prosim te, uz se rozhodni, pro jednu z variant.
    14.2. 01:11 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Nejsi tak trochu mimo? Popisuji reálný stav jaký byl. Neřeším sociální statut studentů. To co se dnes jeví běžné, vždycky běžné nebylo. V roce 1997 jsem byl mezi studenty jediný kdo měl mobil. Dnes ho má kde kdo. A notebooků bylo tak málo, že každý z nás disponoval veřejnou IP. Nepodceňuji současné studenty. Jsou mezi nimi takoví, s nimiž je radost spolupracovat. Je to o cestě nejmenšího odporu. Proč instalovat do notebooku kdejakou sračku, lze vše vyřešit přes terminál?
    14.2. 01:16 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Taky se s tím špatně smiřuju, ale "15 let zpátky" opravdu nebylo v roce 1997...
    Každý má právo na můj názor!
    14.2. 01:24 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Když jsem nastoupil nevěděl nikdo pořádně ani co kde běží. Trvalo mi rok, než se to podařilo zmapovat. Na vojně jsme měli pro ten stav jednoduché přirovnání: "Bordel, filcky, nenávist."
    15.2. 13:37 Mjr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Jake hodnosti se ti povedlo na vojne dosahnout? Nebo to byl taky jen car papiru?
    15.2. 15:11 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    Na vojně jsem byl na den přesně 8 měsíců a 4 dny. V době, kdy začala první invaze o Iráku. Rukoval jsem na rok a půl v říjnu 1990. Propuštěn jsem byl v hodnosti svobodníka v červnu 1991 na trvalou dovolenou – jako historicky první voják ZVŠ, který odmítl podepsat propouštěcí list ze špitálu, kterým se chtěla armáda vyvázat ze zodpovědnosti za to, že jsem v něm skončil. Prý z toho bylo docela haló. Já u toho nebyl, říkali mi to pak kámoši. Všichni přede mnou to totiž vždycky raději podepsali, protože jinak by museli – tak jako já – čekat dokud se to nedořeší a nikdo z nich pochopitelně nestál o to být tam zavřený na neurčito. Byli rádi že jdou domů. Jenže mně šlo o pricip. A kromě toho jsem se měl tou dobou už jako prase v žitě. Tešně předtím než jsem skončil ve špitále jsem byl převelen k VÚ 6006 pod velením podplukovníka Mitany určenému pro záložáky. Bylo nás asi 15 včetně velitele. Na patře jsme měli kulečník, před barákem krásný park a v kuchyni jsem měl kámoše.

    Až s odstupem času se ukázalo, že zatím co my dřepěli v kasárnách, a ti co měli po vojně vyrazili do světa, bývalí svazáčci s modrýma knížkama přičinlivě rozkrádali tenhle stát.

    15.2. 20:02 taktak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Koukám, že osud byl proti tobě od začátku. Doufám, že o tobě jednou někdo natočí film. Bude to pecka.
    15.2. 21:24 Rozenberg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Spíše péčko. Ne moc žhavé zato dost teplé.
    16.2. 10:21 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Uz jsem chtel jen smutne podotknout, ze za ctyri roky si opet precteme, jak zli studenti odpojuji pocitace v labech, ale tenhle nekonecny Epos o Kapicovi nejde okomentovat.

    Protoze v tom zaveru ja ctu: "Zatimco ostatni rozkradali stat, ja mel smulu, a mohl akorat rozkradat proviant na vojne".
    16.2. 17:26 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Neprojektuj do mne laskavě svoje já. Moje smůla byla, že jsem za hranice nemohl odjet s nimi.
    16.2. 19:41 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Nemohl?
    16.2. 21:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    Viz. Nechce se mi to teď dohledávat. Školy už jsem měl plné zuby. Klasické vyhoření. V září přišel povolávák, a někdy v prosinci jsem se dozvěděl, že kámoši odjíždějí do Kanady ke vzdálené teťě holky (budoucí ženy) jednoho z nich. Vrátili se asi až za rok a půl. Mne propustili v červnu se 60 korunama výsluhy. A kdyby nebylo máti, pošel bych hlady, protože podporu v nezaměstnanosti mi vyplatili až zpětně asi o dva měsíce později, kdy už jsem nastupoval jako vychovatel na internát.

    A na ten jsem se dostal víceméně omylem, protože se ženská na pracáku spletla a omylem uvedla na tzv. „doporučenku” telefonní číslo, co patřilo o položku níže. Ta byla na mísyo vychovatele v ostravské base. Došel jsem tam, a bylo mi divné že nikde nejsou mříže. Ale doba byla turbulentní, tak mě to až tak moc nezarazilo. A zhruba po čtvrt hodině už jsme byli s ředitelem v družném hovoru, protože jeho profesorem na olomoucké VŠ byl můj kamarád, který mne chodil navštěvovat v olomouckém vojenském špitále. A zhruba po hodině mi řekl, že se rozhodl, že mne upřednostní před těmi pěti nebo šesti lidmi, co tam přišli přede mnou. Teprve na odchodu, když jsem po něm chtěl ať mi pro pracák podepíše tu doporučenku, se ukázalo, že to byl normální internát a ne pasťák.

    Byla to skvělá práce, ale bohužel jen na rok, protože učňů ubývalo.

    16.2. 21:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Zmínil jsem to především proto, že tím důvodem, proč jsem za nimi nejel, byly prachy.
    17.2. 01:31 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    hele a proc si nesel po vojne ven? Sehnat prachy na letenku tehdy nebylo az tak slozite.
    17.2. 08:39 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    Už jsem ti to psal. Za 60 korun jsi tehdy dojel maximálně do České Třebové. A takový dobrodruh jako můj kámoš, který v 16 letech vyrazil s mapou Asie vyškubnutou ze školního atlasu do Číny, to zas nejsem.

    A zřejmě ti také unikla klíčová informace PROČ mne propustili na onu trvalou dovolenou. Nebylo to nafurt a hned. Podle toho jak kolem mne tenkrát chodili už bych měl být nejméně 20 let po smrti. A ještě dlouho poté se mi občas zdávalo, že mě znovu povolali. Jenže to už jsem byl jinde. Na vojně jsem přišel o veškeré iluze o armádě a jsem od té doby zcela zásadním odpůrcem branné povinnosti.

    Ve skutečnosti jsem také neřval: "Tak přísaháme!", ale "Nasrat!". Jenže v tom davu se hlas jedince ztratí. Vůči sobě mám však svědomí čisté. Obzvláště když stát, ani armáda, ani ten její útvar ve kterém jsem tehdy sloužil už 32 let neexistuje.

    18.2. 11:33 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Lidové milice tenkrát nikdo přísahy nezprostil, jenom je rozpustili. Teoreticky by je mohli kdykoliv povolat, ale otázka je kdo :-D
    17.2. 01:07 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Ja si do toho nic neprojektuju. To je tvuj problem, ze z tvyho sbestrednyho grafomanstvi nakonec vyhrezne samotna podstata tveho stesku.
    17.2. 08:21 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Co si stěžuješ? Nemusíš to číst. Nebo máš snad moje blogy za povinnou četbu?
    14.2. 00:42 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Nejsou rovné podmínky,když ti je 19, máš úlevy ba daních, neplatíš socku a zdravotní, staráš se jen o sebe a máš zázemí u rodičů. A když ti je 29, chodíš do práce, do školy a žádné slevy a úlevy nemáš. Já jsem se sebou spokojen. Nikomu nic nedlužím, mám to co jsem chtěl, a jsem schopen uživit své ženy aniž bych musel lézt do prdele namistrovaným exotům jako je Tůma.
    14.2. 00:55 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    ?
    14.2. 00:57 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Většinu mých spolužáků nevyhodili ze čtyř vysokých škol, než jsme se potkali, proto nám bylo 20 měli jsme ty "nerovné" podmínky... Jak už jsem psal, nemůžeš ostatní soudit podle sebe...
    Každý má právo na můj názor!
    14.2. 01:21 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    No, tak bych tě rád upozornil na to, že já během té doby platil daně za které jsi studoval. A o ty nerovné podmínky se postaral ten chcípák, co svého času smrděl na hradě. Na druhou stranu, nebýt toho, neměl bych vůči tobě takový despekt.
    14.2. 01:43 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Já ze svých daní platím tvoje živobytí podstatně déle, než ty si platil má studia a taky se z toho nervově nehroutim...
    Každý má právo na můj názor!
    14.2. 01:52 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Tak tos mne vážně pobavil.
    14.2. 01:56 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Schválně se pochlub, kolik jsi za svůj život odvedl na daních pokud nejsi jen prachsprostý mluvka.
    14.2. 21:42 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Úplně nechápu, co se nám tím snaziš říct... Že tady těch 15 let, co děláš pomocný personál na ČVUT neplatím daně? Nebo máš opět pocit, že každý je jako ty a strávil 15 let pokusama vystudovat 4 různé VŠ? Já studoval jednu (když budu počítat ERASMUS tak dvě) školy standardních 6 let, takže na tvrzení, že tvé živobytí platím výrazně déle než ty má studia (a to ještě pomineme fakt, že to tvé "placení" bylo ve skutečnosti přesouvání peněz z jedné státní kapsy do druhé) opravdu nevidím nic k neuvěření...
    Každý má právo na můj názor!
    15.2. 06:53 trol v jirikove videni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Popcorn time!

    Souboj titanu v primem prenosu!

    Pochytili jse dva nejvetsi mizantropi abicka!

    Sazka vo litr ze posledni prispevek bude mit vzdy Kapíča a ze nikdo z nich nepouzije frazi "mas pravdu"!
    15.2. 09:18 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Máš pravdu. (Ten litr mi můžeš poslat přes GitHub)
    Každý má právo na můj názor!
    15.2. 10:12 ~
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    nene, to musis rict velmistrovi, nebo on tobe :-D
    15.2. 07:23 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Ty seš tak sebestředně založený, že máš problém si dohledat i fakta o kterých jsem se tu na různých místech během posledních 18 let zmínil. V době, kdy tys teprve začínal svá studia už jsem měl za sebou jak své studijní pokusy, tak vojnu, 8 odpracovaných let i období práce na živnost, kdy jsem si vyzkoušel, že mne opravdu nebaví handrkovat se o peníze co mi náleží. Jako zaměstnanec mám jednoduchou páku - nejsou prachy? Není práce. Nemusím čekat na to, až vyexpiruje časový klíč, aby si klient vzpomněl, že měl zaplatit před rokem 90 tisíc.
    15.2. 10:06 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Začínám chápat, proč tě ze všech těch VŠ vyhodili - ty nejsi schopen pochopit ani elementární logiku a počty... K tomu, aby člověk zjistil, že tvé živobytí platím podstatně déle, než ty má VŠ studia, není potřeba dohledávat tvůj "smutný životní příběh", ale stačí porovnat jak dlouho jsem studoval to ČVUT a jak dlouho na tebe platím daně jako na státního zaměstnance. A to ještě pominu fakt, že i z těch studentských brigád, kterými jsme to zde celé odstartovali, už jsem platil to tvé ostravské úřednické místečko...
    Každý má právo na můj názor!
    15.2. 16:42 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    V době, kdy jsem nastoupil na to "teplé místečko", jsi využíval výhodného zdanění studenta, tak tu nevykládej planety. A pokud považuješ za slušnou práci ve firmě, která zneužívá monopolního postavení MS Windows, tak já tedy ne. I kdyby tě tam vyvažovali zlatem, protože nemalá část těch peněz je vyždímaná právě z tebou opovrhované státní kasy. Naopak moje práce přispěla k tomu, že ty prachy šly do HW, a ne na tyhle pijavice.
    15.2. 18:06 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    jsi využíval výhodného zdanění studenta

    To máš samozřejmě pravdu (čekám na ten litr pane ~ ;-)), ale to zdanění je jenom nižší, ne nulové. A sazba DPH (nebo spíše spotřební daně tou dobou...), která se z těch vydělaných peněz dále platila už je pro každého stejná. Takže těch peněz bylo sice méně než dnes, ale to na faktu, že už tenkrát šlo tvoje živobytí částečně i z mojí kapsy nic nemění, jenom to opět ukazuje tvojí nevzdělanost...

    Každý má právo na můj názor!
    15.2. 19:10 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    A já čekám až napíšeš kolik jsi odvedl na daních. Se svým požadavkem jsi totiž na úrovni pražského somráka, kterým nedávám nikdy nic. V OV totiž nejsme na žebráky zvyklí. A DPH platím mnohem déle než ty. Také hodnota koruny se v toku času měnila ty počtáři. Ale tvé omezené myšlení mě nepřekvapuje. Neděláš náhodou poradce téhle vlády v oblasti školství?
    15.2. 19:47 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    A DPH platím mnohem déle než ty.

    Placení DPH ze státního platu je jenom přesouvání peněz uvnitř systému, stále jseš čistý příjemce státních peněz. Když s tím, že tě lidé platí ze svých daní máš takový problém, tak proč se tím státem necháváš již 20 let živit?

    Každý má právo na můj názor!
    15.2. 21:31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Prosím slušnější volbu výrazů

    Zobrazit komentář
    15.2. 19:17 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    A jelikož jsi vydělával svoje prachy prostřednictvím vyděračské firmy, měl bys pozametat hlavně před svým prahem.
    15.2. 20:05 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    V době, kdy jsem nastoupil na to "teplé místečko", jsi využíval výhodného zdanění studenta, tak tu nevykládej planety.
    Přesně, ten zmetek ušetřil na daních zhruba 300/měsíc. Za to mohlo mít pár důchodců každý měsíc oběd ze školní jídelny zdarma :-D
    16.2. 00:38 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    Tak já v té době bral 2 kila na hodinu za školení. Jenže pak Zemanovi pohůnci přišli se skvělým nápadem, jak pozvednout počítačovou gramotnost a začali dotovat školení velkých firem, kdy absolvent zaplatil jen kilo a druhé zacvakal stát. Takže tyhle firmy, nahnaly skupinu hejlů, které vyslala firma na školení do učebny, najatý brigoš jim něco odmektal, hejlové jsou počítačově negramotní dodnes, ale hlavně že byl byznys. Zatím co ty které jsem školil já to dnes živí.

    Nebyl to můj hlavní job, ale druhotná platební neschopnost je svině. Dělal jsem tenkrát jednu webovou aplikaci pro atlas.cz Měl jsem za ni dostat nějakých 60 tisíc, jenže zrovna v té době s nima vyjebali ukroši, a bylo jasné, že to špatně skončí, tak jsem vzal jako protihodnotu alespoň mobil, co stál tehdy nějakých 20 litrů. Jenže za mobil si žrádlo nikdo nekoupí. Tak jsem makal s kámošem jako jeho helfr na střechách. A když jsem byl vybrán z těch 17 uchazečů na UMOb Jih, protože jsem jako jediný věděl co je linux, ukončil jsem živnost abych mohl nastoupit.

    15.2. 16:45 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    A z žádné VŠ mě nevyhodili. Nedělám věci, co mi přestávají dávat smysl.
    15.2. 21:29 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Teď ale lžeš. Vím minimálně o jedné kde jsi byl vyhozen. Schválně jestli máš tolik sebareflexe a přiznáš to :-)
    16.2. 00:08 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Tak povídej.
    15.2. 22:37 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    To říkají všichni vyhození :-)
    15.2. 07:52 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení

    Šlo o stejné kolenovrty jako RealJ, kterým se nechtělo platit smluvené peníze a naivně mysleli, že se mnou vyjebali tak jako se všemi ostatními přede mnou. Kdo ví, jestli i jeho zášť nepramení z toho, že ho někdo převezl stejně, jako já je. V jednom co tu zmínil má pravdu - kdyby nebyl držgrešle, neměl by se čím jiným chlubit.

    15.2. 14:12 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    o jake zasti mluvis? Vzdyt ty se neumis ani poradne na abicko prihlasit...
    15.2. 16:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Hlavně že ty tu blábolíš pod svým jménem babráku.
    13.2. 22:50 lol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Tak tohle je síla toho vašeho slavného opensource :-D
    14.2. 01:45 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Prozradíš pointu, básníku?
    14.2. 06:12 Espresso
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Takhle spise dopadaji projekty udrzivane mamlasy jako AK co nechaji otevrene public PR. Kdo chce vylepsovat at si to forkne, upravi a pak posle odkaz.
    14.2. 07:42 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Ve své povýšené tuposti nevíš o mých projektech nic. Martin Tůma sice taky ne, ale na rozdíl od tebe se nestydí za své jméno a to co dělá sám. Můj despekt vůči němu tedy nepramení z toho, že bych ho měl za nýmanda, co akorát prudí v diskuzi, ale z toho, že ve své namyšlenosti zapomíná, že studium z nikoho lepšího člověka neudělá.
    14.2. 10:59 Capuccino
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Mistre, traumy svych studentskych let nemuzete generalizovat a aplikovat na vsechny. Ze vam skola nedala nic protoze jste nevzdelavatelnej mamlas je spise vyjimka nez pravidlo. Ze nemate rad lidi je jasne kazdymu co s vami prehodi par vet. Tam je jadro pudla - jste hejter :-)
    14.2. 14:04 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení
    Od tebe to sedí. Vzděláním sršíš na všechny strany a nad tvými přispěvky jsou všichni v uctivém úžasu.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.