abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 767 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ebay HOWTO pro československé uživatele

    1.3.2007 09:31 | Přečteno: 4555× | Ostatní | poslední úprava: 2.3.2007 13:45

    Vzhledem k mnohým nejasnostem, jenž na českém na internetu kolují kolem nakupování na Ebayi, jsem se rozhodl stvořit následující článek. Předem upozorňuji, že informace pocházejí čistě z vlastních zkušeností a obsahují-li nepřesnosti, nenesu vinu za nic, co se vám po jejich vzití do úvahy stane :-)

    Co budeme potřebovat

    Mnozí by jistě nesouhlasili, ale i přes nehorázné poplatky je PayPal nutností. Většinu zboží, co jsem zatím nakupoval, jsem platil právě přes PayPal. Je to nejjednodušší a zvláště na americkém Ebayi velmi oblíbený způsob placení. Navíc jsou, díky tomu, že PayPal je vlastněn Ebay, Inc., platby ve většině případů pojištěny. Všechny platby na Ebayi se dělají dopředu, tj nejdříve peníze, potom zboží.

    Chceme-li platit přes PayPal, je třeba na něj nejdříve peníze nějak dostat. Obyčejně se tak děje prostřednictvím platební karty. Nemusí nutně být embosovaná, stačí když máte od banky povolené platby na internetu.

    Po registraci vám z karty strhnou (na požadavek) 1.5€. Potom z výpisu z banky přepíšete do aplikace PayPalu potvrzovací kód, který se objeví jako poznámka u této transakce a váš účet se tím aktivuje. Po této operaci již můžete platit. Buď tak, že převedete ručně na PayPal peníze z karty na váš účet nebo automaticky až při platbě za zboží. Pozor ale na limit vaší karty ;-)

    Dále by asi bylo záhodno si otevřít účet na Ebayi. Jako nový uživatel budete mít nulový feedback, což je celkem nepříjemná situace neboť vám někteří prodávající nebudou chtít zboží prodat.

    Začínáme

    Nechci zde vysvětlovat všechny maličkosti, které je třeba před klepnutím na přihazovací tlačítko mít na mysli. Na ty příjdete časem sami. Spíše bych chtěl probrat vše, co následuje až po kliknutí na Koupit, to jsou informace, které není možno zjistit v nápovědě. Zvláště jste-li z amerického pohledu ze Sovětského svazu :-).

    Vždy je nejdůležitejší je ale vždy si pořádně přečíst všechen text a fotky, co jsou k položce k dispozici. Zvláště důležitá je otázka poštovného. Nebojte se ptát! Prodávající vás za vaši špatnou angličtinu/nemčinu/etc neukousne a předejdete chybě, která by vás mohla stát nepěknou diskusi se správci Ebaye. Též je třeba sledovat feedback prodávajícího. Riziko nákupu něčeho vadného, ač byla položka uvedena jako funkční, vždy existuje. Feedbackový systém ale zajišťuje, že prodávající jsou většinou solidní a nedovolí si prodat nekvalitní zboží.

    Jednozančná výhoda Ebaye je v tom, že zde koupíte téměř vše. Pokud jste již někdy v českých zemích sháněli nějaké exotické zboží, víte, jaký je to problém. Ne ovšem na Ebayi :-)

    Nakupujeme

    Předpokládám, že jste si položku prohlédli, přečetli všechny texty napsané maličkým písmem, máte aspoň prolétnuté obecné podmínky Ebaye a Paypalu a teď jen kroužíte myší nad tlačítkem pro přihození či Buy It Now.

    Po dokončení procesu nákupu (opět uvažujeme PayPal), jste přesměrováni na stránky pro zaplacení, příhlásíte se a peníze budou načerpány z vaší karty. Kurz, s jakým bude provedena konverze je uveden na stránkách PayPalu, obecně ale mohu říci, že se příliš neliší od devizních prodejních kurzů většiny českých bank (příklad).

    Předpokládám, že jste provedli přepočet součtu Cena položky + Poštovné do českých korun a máte teď představu, kolik by vás položka měla asi tak stát. Zde je ale právě největší problém, který se pokusím nastínit v následujícím odstavci.

    Platíme

    Právě v otázce placení, cla, daní a podobně jsou asi největší nejasnosti. Konkrétní částka, kterou zaplatíte, se vždy odvíjí od deklarované ceny zboží bez započtení poštovného.

    DPH

    Je třeba vědět, odkud vaše zboží poputuje. Posílá-li prodávající zboží ze zemí mimo Evropskou unii, je třeba se mít na pozoru. Přesáhne-li totiž v tomto případě deklarovaná hodnota (k tomu se ještě dostaneme) zboží cca 1000 Kč, vztahuje se na položku povinnost zaplatit DPH. Pro vás to znamená, že si musíte k ceně zboží připočíst ještě nepříjemných 19%. Nakupovat mimo EU se ale přesto u větších položek, zvláště u elektroniky a počítačové techniky (řekněme nad 5000 Kč) vyplatí, i spolu s vyššími náklady na dopravu a DPH vycházejí ceny pořád ještě výhodněji než v EU.

    V Evropské unii je zóna volného obchodu, DPH ani žádné další jiné poplaty se neplatí, pohyb zboží se vůbec nesleduje. Zde tudíž zaplatíte opravdu jen cenu zboží a poštovné.

    Clo

    Jsou-li vaším primárním zájmem počítače, nemusíte tuto otázku vůbec řešit, na počítačovou techniku se totiž vztahuje převážně clo 0%, tj. nezaplatíte navíc ani korunu. U jiných položek tomu tak ale být nemusí. Informace najdete v obrovském škaredém nařízení 1549/2006 Komise Evropských společenství. Tento dokument obsahuje procentuální sazby všeho možného zboží, které můžete do EU dovézt. Opět platí, že v rámci EU si k ceně nic připočítávat nemusíte.

    Též je podstatné, zda je zboží komerční prodej nebo zda jde o dárek. Zkušenosti opět praví, že na západě vám zboží nikdo jako Gift nepošle, zatímco třeba v Číně je to běžná praxe :-)

    Přebírám zboží

    Když už jsme si zboží nechali poslat, tak existují asi tak tři případy, jak může jeho doručení proběhnout.

    To, jestli budete muset pro získání vašeho zboží něco udělat závisí též na tom, jestli bude balík, ve kterém dojde, správně popsán. Důrazně doporučuji, pokud nakupujete mimo EU, si nechat fakturu či jiný doklad o ceně nalepit (třeba do pytlíku, ale tak, aby byl přístupný bez rozbalení balíku) na balík. Když bude totiž vevnitř, tak mohou celníci při pochybnostech o obsahu balík otevřít. Nebude-li faktura přítomna a nikde nebude uvedena cena, hrozí vám dále, že bude zboží oceněno dle ceny na českém trhu, což ve většině případů znamená, že zaplatíte o hodně víc! Obyčejně prodávající cenu zboží a druh vypisují do Customs declaration, takže konkrétně s tímto problémy nebývají. Zvláště u dražsích položek bych na to ale prodávajícího upozornil.Musíme zaplatit DPH

    Když jsem v USA kupoval dva notebooky celkem v ceně cca 11500 Kč (tady asi za dvojnásobek :-)), přišel mi před doručením z Vyclívací pošty Praha dopis, ve kterém se psalo, že není možné zjistit, zda jde o zásilku obchodního charakteru, či ne. Zde existují opět dvě možnosti. Nechcete-li zboží dále prodávat a máte v plánu si jej ponechat jako fyzická osoba nepodnikatel, stačí tam zavolat, maximálně (jako jsem musel já) odfaxovat čestné prohlášení, že zboží nemám v úmyslu prodat a že je čistě pro mou soukromou potřebu. Poté vám je už pošlou na "vaší" poštu, kde DPH zaplatíte na přepážce (jako kdybyste platili dobírku). Pokud chcete zboží dále prodávat, doporučuji si prohlédnout nepříliš přehledné stránky Celní správy ČR, kde najdete podrobnosti. S "nesoukromým" použitím zkušenosti nemám.

    Pražáci asi ocení, že si na poštu mohou zajít přímo a vyřídit to na místě. Sice si musí vystát frontu a přečkat pár nervózních úředníků, ale zase dostano to, co si koupili dřív do ruky :-)

    DPH neplatíte i když je zboží z mimo-EU států

    Je-li cena vašeho zboží nižší, než stanovuje limit, zásilka vám normálně přijde domů jako klasický balík, nemusíte se vůbec otázkami DPH zabývat.

    DPH neplatíte, zboží je z EU

    V tomto případě je situace nejjednodušší, není třeba se obávat ani DPH ani cla, zboží opět příjde jako klasický balík jakoby vám jej posílala třeba babička.

    Zboží máme doma

    Rozbalíme, vyzkoušíme a pokud je vše v pořádku, dáme prodávajícímu kladný feedback. Tím je transakce dokončena.

    Závěr

    Doufám, že se mi podanými informacemi, alespoň částečně, podařilo vyjasnit, jakým způsobem se realizuje nákup zboží na internetu a jaké problémy jsou s tím spojeny. Nepovažuji se za odborníka, nakoupil jsem zatím jen pár kusů zboží. Přesto, pokud jsem na něco zásadního zapomněl nebo neuvedl dostatečně jasně, zkuste mně na to v diskusi upozornit, uvidím, co se s tím dá dělat.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.3.2007 09:51 Lukas | skóre: 12 | blog: Mind 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    Dik, pekne ucelene.
    1.3.2007 11:40 Veritas | skóre: 13 | blog: veritas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    Pokud by se to lehce upravilo,mohlo by to vyjít jako článek.
    Nehledej hry v Linuxu. Linux je hra!
    2.3.2007 13:50 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    Mohlo, ale není to moc offtopic? Sice tu leckdo nakupuje v zahraničí, ale jsme přecejen linuxový portál...
    1.3.2007 11:44 Lynn | skóre: 16 | blog: hell | Němčice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    Odstavec DPH před CLO trochu vázne svou srozumitelností... Předpokládám (po druhém přečtení), že slovo nevyplatí mělo být vyplatí, ale co když ne... Zkus na to juknout a případně lehoulinko přeformulovat.

    Díky za informace!
    To je síla televize...
    elviin avatar 1.3.2007 11:57 elviin | skóre: 29 | blog: elviin | Plzeň-Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    Vyplati se kupovat notebooky v USA? Pro a proti?
    eXces avatar 1.3.2007 12:45 eXces | skóre: 15 | blog: i hate mondays;) | Jihlava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele

    Vyhoda - cena.

    Nevyhody - jina zastrcka do site, jine popisky klaves (vetsi problem by ale byl notebook treba z Francie), obcas problem se zarukou

    Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former. --Albert Einstein
    elviin avatar 2.3.2007 07:38 elviin | skóre: 29 | blog: elviin | Plzeň-Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    Jak je to se servisem/zarukou? Pokud si z USA koupim napr. Lenovo, muzu vyrobek reklamovat u nas v servisu Lenovo?
    2.3.2007 13:02 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    Záleží na výrobci, třeba notebooky IBM mívaly celosvětovou záruku.
    Prcek avatar 1.3.2007 12:15 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    Ohledne toho oznacovani baliku jako Gift - pokud to neni nejaka obrovska firma, tak si myslim nebude problem - staci slusne pozadat mailem a uspech se treba dostavi... Kdyz ne, tak zkusit jineho prodejce :-). Ja jsem s tim treba nemel problem a jeste mi prodejce nabidl, ze mi balik deklaruje na nizsi hodnotu, abych se vyhnul DPH ;-).

    Jinak na tech strankach celni spravy je primo dokument o nakupovani na internetu - je tam napsano vsechno dulezite - kdy se plati dan, z ceho se to pocita, jestli se tam pocita i postovne atd.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    2.3.2007 13:49 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    Setkal jsem se hned u několika prodejců, že právě tyhle záležitosti jako deklarace jiné hodnoty měli v pomínkách uvedeny jako nepřípustné. Gift je spíš asi záleží na prodejci. Moc těch velkých položek ale nenakupuji tudíž jsem tohle nemusel řešit.

    Toho dokumentu jsem si nevšiml, ty stránky se mi zdají šíleně nepřehledné pro člověka neznalého problematiky, tak jsem to nejspíš kdysi dávno, když jsem ještě sháněl informace, přehlédl.
    bazil avatar 1.3.2007 15:27 bazil | skóre: 33 | blog: sluje | Miroslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    1.3.2007 21:20 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    Taky jsem to tu chtěl napsat - máte někdo s touhle službou zkušenosti? Vypadá to celkem zajímavě...
    I am Jack's wasted life.
    2.3.2007 09:29 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    Dobré zkušenosti.
    2.3.2007 12:54 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    Pekný zápisek. Snad jen... pojem embosovaná ztrácí v kontextu internetu smysl...
    2.3.2007 12:58 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    Je třeba vědět, odkud vaše zboží poputuje. Posílá-li prodávající zboží ze zemí mimo Evropskou unii, je třeba se mít na pozoru. Přesáhne-li totiž v tomto přřípadě deklarovaná hodnota (k tomu se ještě dostaneme) zboží cca 1000 Kč, vztahuje se na položku povinnost zaplatit DPH. Pro vás to znamená, že si musíte k ceně zboží připočíst ještě nepříjemných 19%. Nakupovat v EU se ale i přesto u větších položek, zvláště u elektroniky a počítačové techniky (řekněme nad 5000 Kč) nevyplatí, i spolu s vyššími náklady na dopravu a DPH vycházejí ceny pořád ještě výhodněji.

    Nemyslel snad autor v druhé větě místo "v EU" tak "mimo EU"?
    2.3.2007 13:46 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ebay HOWTO pro československé uživatele
    Díky, opraveno.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.