abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (7%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 137 hlasů
     Komentářů: 9, poslední včera 22:07
    Rozcestník

    Konečně mám přehled o fontech

    23.10.2007 13:17 | Přečteno: 5798× | Mohlo by se někomu hodit | Výběrový blog | poslední úprava: 25.10.2007 11:26

    Již dlouhou dobu jsem se chystal udělat si trochu pořádek ve fontech – při přenášení práce mezi vícero počítači se to přinejmenším hodí. Udělal jsem si proto takový malý průzkum toho, co se v repozitářích za písma nabízí – a že toho rozhodně není málo. Zde jsou mé poznatky a jednoduché vzorníky v PDF.

    Bitstream Vera

    Zdá se být jakýmsi základem linuxových fontů ve formátu TrueType, za což zajisté vděčí uvolněním pod svobodnou licencí. Obsahuje tři základní písma – proporcionální patkové i bezpatkové a neproporcionální bezpatkové, přičemž bezpatková písma Sans a Sans Mono jsou k dispozici ve všech čtyřech obvyklých řezech (normální, skloněné, tučné a tučné skloněné), zatímco patkový Serif postrádá kurzívní varianty.
    Tato písma bohužel neobsahují některá písmena s diakritikou (konkrétně se jedná o ď, ě, ň, ť a ů), takže se našinec nemusí namáhat s jejich instalací.
    Více viz domovská stránka a Wikipedia.

    DejaVu

    vzorník
    Písma DejaVu vychází z Bitstream Vera, navíc však podporují širší množinu znaků a přidávají některé další řezy:

    Můžeme tedy s radostí instalovat, pokud je ještě nemáme. Zřejmě ne náhodou se tato rodina písem stává výchozí v linuxových distribucích, neboť i v malých velikostech se na monitoru dobře čtou.

    Poněkud mrzuté ovšem je, že některé varianty – ač nainstalovány – nemám v některých aplikacích k dispozici. OpenOffice například u písma Sans nabízí řezy (doslovně) „ExtraLight“, „Book“, „Condensed Oblique“, „Černá“ a „Bold Oblique“, takže chybí „normální skloněné“, a „zúžené normální, polotučné i polotučné skloněné“.
    Více viz domovská stránka a Wikipedia.

    Free UCS Outline Fonts

    vzorník
    Z projektu snažícího se vytvořit kolekci volných písem pokrývajících znakovou sadu Unicode UCS prozatím „vypadla“ tři velmi pěkná písma FreeSerif, FreeSans a FreeMono (každé ve čtyřech obvyklých řezech) ve formátech TrueType, OpenType a PostScript Type0. Písma jsou příjemně odlehčená a opět dobře čitelná na monitorech – rozchodně se vyplatí instalovat.
    Více viz domovská stránka a Wikipedia.

    B&H Luxi

    vzorník
    Podobně jako u „Freefont“ se jedná se o sadu tří písem (Luxi Serif, Luxi Sans a Luxi Mono) ve čtyřech obvyklých řezech; písma pocházení s dílny společnosti Bigelow & Holmes Inc. Licence je poměrně volná, co se užívání a distribuce týče, nicméně nekompromisní pro další úpravy.
    Na monitoru se docela dobře vyjímá Sans, Mono již mi připadá lehce rozpité a Serif se z této rodinky čte nejhůře.
    Více viz licence a Wikipedia.

    Fonty od MS

    vzorník
    Prostě a jednoduše: Arial, Arial Black, Comic Sans MS, Courier New, Georgia, Impact, Times New Roman, Trebuchet MS, Verdana a Webdings. Dají se bezplatně získat, pokrývají širokou (sice různě širokou, ale i tak dost širokou) množinu znaků a jsou dobře škálovatelná → dobře čitelná na monitorech. Obzvláště Verdana je velice oblíbená mezi návrháři webů pro svou čitelnost v malých velikostech. Bohužel to nejsou písma svobodná, proto vznikají projekty na jejich nahrazení – viz dále.

    Dárek od přítele URW

    vzorník
    Za již klasickou náhradu fontů od MS se dá považovat rodinka postscriptových písem uvolněných německou písmolijnou URW++. Jedná se celkem o osm písem v 30 řezech, mezi nimiž hraje prim (mou oblíbená) trojice Nimbus Sans, Nimbus Roman a Nimbus Mono. V repozitářích se tyto fonty distribuují společně s Ghostscriptem.
    Více viz "zprávička na root.cz.

    Na CD přikládaném ke knize Praktická Typografie (vydal Computer Press v roce 2000) lze nalézt další skupinu fontů URW s lakonickou poznámkou „několik volných písem z katalogu německé písmolijny“. Konkrétně se jedná o následující:

    Na webu URW ani nikde jinde jsem ovšem nenašel, že by se tato písma dala volně stáhnout …

    Liberation

    vzorník
    Fonty od společnosti Red Hat jsou letošní novinkou; podobně jako u Freefont či Luxi se jedná o množinu tří písem, každé z nich ve čtyřech řezech, které mají být rozměrově shodné s písmy Arial ( → Liberation Sans), Courier New ( → Liberation Mono) a Times New Roman ( → Liberation Serif). Patkové písmo se mi zamlouvá, bezpatkové již méně a neproporcioální Liberation Mono je pro mne zklamáním – možná je to nějakým špatně nastaveným vyhlazováním, každopádně však je písmo tak rozmazané, že se na to prostě nedá koukat.
    Více viz domovská stránka.

    Linux Libertine

    vzorník
    Svobodu v názvu si nese také další projekt svobodného písma, který aktuálně nabízí náhradu za Times New Roman. Písmo Linux Libertine je k mání ve formátu OpenType či TrueType, vždy v šesti řezech – speciální řez mají kapitálky a též (jinde nevídané) podtržené písmo s respektováním spodních dotahů (tj. písmena jako j, p, q, y apod. podtržená nejsou). Celkově se mi toto písmo velice zalíbilo.
    Více viz domovská stránka.

    SIL Open Font License

    vzorník
    Písmo Linux Libertine je licencováno pod SIL Open Font License – speciální „opensourcovou“ licencí pro fonty, jejíž cíle jsou velice sympatické, cituji:

    The main purpose is to enable a true open typographic community to spring up and grow. The OFL provides a legal framework and infrastructure for worldwide development, sharing and improvement of fonts and related software in a collaborative manner. It enables font authors to release their work under a common license that allows bundling, modification and redistribution. It encourages shared value, is not limited to any specific computing platform or environment, and can be used by other organisations or individuals.

    Pod touto licencí byly uvolněny také některé další fonty, přímo společností SIL patková písma Gentium, Doulos SIL a Charis SIL, jinými tvůrci pak například patkový Old Standard či programátorská neproporcionální Inconsolata. Všechny vyjmenované pokrývají též české znaky.
    Více viz domovská stránka.

    Fonty Agfa

    vzorník
    V repozitářích openSUSE lze ve složce non-oss nalézt balíček agfa-fonts obsahující devět profesionálních písem v 28 řezech od společnosti Agfa Monotype Corporation s komerční licencí. Z nich za povšimnutí stojí zejména patkové Thorndale, bezpatkové Albany, Andale a Utah a též neproporcionální Cumberland – všech pět je použitelných pro češtinu a všech pět na monitoru vypadá velice dobře i v malých velikostech.

    Co skrývá free-ttf-fonts

    vzorník
    V repozitářích openSUSE lze také nalézt balíček free-ttf-fonts, obsahujících přes 300 souborů = řezů okrasného písma s licencí GNU GPL (až na drobné výjimky). Dal jsem si tu práci, že jsem je hrubě roztřídil na ty, které jakž-takž podporují české znaky, na symboly a zbytek. České znaky ve výsledky podporuje nějakých 92 řezů, což je to docela pěkný základ pro tvorbu ozdobných textů – k jiným účelů se tato písma samozřejmě nehodí.

    Srovnávací tabulky

    Pro získání lepší představy o rozdílech mezi jednotlivými písmy jsem si také vygeneroval jednoduché srovnávací tabulky – můžete nahlédnout:

    Srovnání ve více větách (na žádost):

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Kterou rodinu písem preferujete na svém počítači?
     (84 %)
     (3 %)
     (4 %)
     (16 %)
     (13 %)
     (9 %)
     (4 %)
     (9 %)
     (3 %)
     (3 %)
    Celkem 92 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.10.2007 13:24 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    přičemž bezpatková písma Sans a Sans Mono jsou k dispozici ve všech čtyřech obvyklých řezech (normální, skloněné, tučné a tučné skloněné), zatímco patkový Serif postrádá kurzívní varianty

    Pozor na terminologii, kurzíva je něco jiného než skloněné písmo.

    Jiří Poláček avatar 23.10.2007 13:34 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Já to vím a doufám, že to ví i čtenáři :-)
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    rADOn avatar 23.10.2007 13:26 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše psany font
    a co takhle nejaky pekny font ktery by pripominal psane pismo (a byl cesky) ?
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    Jiří Poláček avatar 23.10.2007 13:37 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: psany font
    Tím je například zmiňovaný Vladimir Script z CD Praktická typografie.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    rADOn avatar 23.10.2007 17:27 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: psany font
    To co jsem pod nazvem vladimir skript nasel na webu neumi ty Husovy zatraceny patvary a kupovat si kvulit tomu knihu nebudu. Ackoliv... je ta kniha dobra ?
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    23.10.2007 19:11 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: psany font
    Je dobrá. Přesněji řečeno je to jediná česká kniha v tomhle oboru, která stojí za to.
    23.10.2007 13:40 tap
    Rozbalit Rozbalit vše Re: psany font
    ftp://math.feld.cvut.cz/pub/olsak/slabikar/slabi.pdf
    23.10.2007 13:38 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Pěkný přehled. Díky.
    23.10.2007 13:39 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Pěkné, díky. A co písmo Computer Modern z TeXu?

    Ještě drobnost:
    devět profesionálních písem v 28 řezích
    Myslím, že by mělo být řezech, pokud to tedy není typografický termín, který by se používal životně…
    Jiří Poláček avatar 23.10.2007 13:54 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Pěkné, díky. A co písmo Computer Modern z TeXu?
    Dobrá připomínka, nevím, jak se to mohlo stát, ale na něj jsem v repozitáři jaksi nenarazil. Nepochybuji ale ovšem, že takových případů by se našlo více.
    Myslím, že by mělo být řezech, pokud to tedy není typografický termín, který by se používal životně…
    Ano, jedná se o překlep, jinde v textu to bylo dobře (a teď už je to snad dobře všude).
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    5.11.2007 16:10 skonciljsem | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Já je mám jako Type1 v TexLive (fonts/type1/public/cs), od Olšáka. Jak to má teTeX nevím.
    23.10.2007 14:16 Lemroza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Moc pěkný přehled něco takového mi scházelo!
    23.10.2007 14:32 outsider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech - ale na co?
    Comic Sans MS rulez! Kdo ho videl, uz nechce pouzivat nic jineho! Dokumenty v nem vysazene maji spoustu vyhod (skoro nikdo je nedocte do konce, vsichni koukaji na font a nedavaji pozor na obsah apod.)! :-)

    BTW: Existuje neco takovyho ve "free" font setech?
    23.10.2007 14:47 ajikdpoe | skóre: 23 | blog: dvh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech - ale na co?
    http://bancomicsans.com/
    Jiří Poláček avatar 23.10.2007 14:54 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech - ale na co?
    Jak uvádím, free-ttf-fonts je balík převážně ozdobných písem, mezi nimiž se něco na způsob Comic Sans najde přehršel. Snad časem udělám vzorník nějakého výběru.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    Jiří Poláček avatar 24.10.2007 16:21 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech - ale na co?
    Tak vzorník ozdobných fontů jsem vygeneroval, viz odkaz v zápisku.

    Speciálně bych upozornil na pěkný font Signet Roundhand CE napodobující ručně psané písmo.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    rADOn avatar 24.10.2007 20:50 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše vzorník ozdobných fontů
    Uz se tim probiram, dekuji nastotisickrat...

    ...u Nasalizace chybi velké Z s háčkem (hacek by byl ale chybi mu pismeno)...

    ...nenašel jsem písma "Scribe" ani zminovany "Signet Roundhand"...

    ...hotovo.

    Pro dalsi patrajici - free-ttf-fonts-1.0-252.noarch.rpm
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    Jiří Poláček avatar 25.10.2007 11:31 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vzorník ozdobných fontů
    Nenašel? Vycházím z free-ttf-fonts-1.0-158.noarch.rpm, je z nějaké starší distribuce, asi SUSE 9.2 …
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    rADOn avatar 25.10.2007 17:12 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vzorník ozdobných fontů
    To bude ono. Balik 1.0-158 jsem nasel hned na rpmfind ale protoze v odkazu z textu je zminovana verze 252 (novellaci updatli web?) tak jsem hledal dal. Mozna se ten font mezitim komercializoval ?

    To jsou ale jen hnidy a az bude cas dohledam si to. Rozhodne moc diky za vzornik.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    rADOn avatar 24.10.2007 20:58 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše nalezen
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    Daniel Kvasnička ml. avatar 23.10.2007 15:10 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech - ale na co?
    Typoheretiku! :-D
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    23.10.2007 15:02 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Skvělé jsou fonty od GFS.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Jiří Poláček avatar 23.10.2007 15:35 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Pěkné … pro našince sice užší výběr, ale i tak povedené kousky.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    23.10.2007 15:59 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Já jsem třeba okouzlen, protože mám rád Bookman, fontem Kerkis. Asi dám v diplomce vale Computer Modern.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 23.10.2007 15:07 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Typografie je krasna vec. Nedavno jsem objevil par zdarma dostupnych krasnych fontu: http://www.josbuivenga.demon.nl/anivers.html ...a nektere maji i ceske znaky
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Josef Kufner avatar 23.10.2007 15:18 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Pěkné, pěkné. Nešlo by udělat to porovnání na nějakých třech řádkách textu? Takle osamocené znaky mi moc neřeknou o vzhledu odstavce jako celku.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Jiří Poláček avatar 23.10.2007 15:44 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Šlo. Nějaký konkrétní text a nějaké konkrétní fonty?
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    Josef Kufner avatar 23.10.2007 16:24 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    "Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy." je celkem pěkná věta na otestování češtiny, ale ještě by to něco chtělo, aby to bylo delší a aby tam byly vidět i nějaké další věci. A fonty? Tytéž co tam už jsou ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Jiří Poláček avatar 25.10.2007 11:28 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Viz odkazy na konci aktualizovaného zápisku.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    alblaho avatar 23.10.2007 15:46 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Díky za výborný zápis!
    Jiří Poláček avatar 23.10.2007 16:02 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Taky jsem si na něj dal devět měsíců pauzu ;-)
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    23.10.2007 15:54 Jiří Lisický | skóre: 31 | blog: JIL_blog | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Dobrá práce, chválím :-)

    Možná ty vzorníky uložit ještě někam jinam. Aby to za pár let nezmizelo v propadlišti dějin.
    23.10.2007 18:34 Devilkin | skóre: 17 | blog: domecek | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Moc pěkné,
    možná by nebylo špatné to hodit někde oficiálně na web abíčka. Přecejenom by byla škoda, kdyby takový hezký přehled zapadl někde v blogu.
    23.10.2007 20:07 br
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Souhlas, a kdyz se k tomu prida jeste par nahledu, o kterych se zminuje JK, tak to s ohromnou rezervou staci na samostatny clanek i zapis do FAQ/ucebnice soucasne. :) Diky.
    Jiří Poláček avatar 23.10.2007 21:12 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Ok, zvážím zápis do FAQ.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    Jiří Poláček avatar 25.10.2007 11:29 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konečně mám přehled o fontech
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    23.10.2007 21:57 p
    Rozbalit Rozbalit vše Čitelný a ostrý font
    Mám dotázek. Je některý z těchto fontů pěkný i bez zapnutého vyhlazování? Aby mě nebolely oči, tak musím mít písmo doopravdy černo/bílé. Ty šedé zjemňující pixely mě ničí. Ale bohužel za těchto podmínek vypadá pěkně akorát písmo z windows (Arial, Verdana, Times New Roman, ...). U ostatních fontů mě přišlo, že bez zapnutého vyhlazování je občas nějaké písmenko dost nepravidelné - někde je najednou tlustší, nepravidelné, ... - neumím to moc popsat, ale podle mě je to vidět celkem na první pohled. Ale trochu systematicky jsem to zkoumal tak před rokem či dvěma. Nakonec vyhrála lenost a jednoduchost - balíček msttcorefonts.
    23.10.2007 22:39 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čitelný a ostrý font
    Rastrový font :) Opravdu.
    Josef Kufner avatar 24.10.2007 00:10 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čitelný a ostrý font
    Stará dobrá Helvetica od Adobe. Je to bitmapa a při správnývch velikostech je moc pěkná a lehce čitelná. K tomu do terminálu Terminus a není co řešit ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    24.10.2007 00:38 p
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čitelný a ostrý font
    :-( Ale já nejsem programátor a nechci to do terminálu. Občas používám i několik velikostí písem a openoffice. A to asi není správné řešení. Navíc nevím jak bych to pak dostal na tiskárnu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.