abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 827 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak se zbavujete starých disků?

    25.1.2019 18:40 | Přečteno: 3187× | Různé

    Krátký zápisek. Před pár dny jsem u kontejneru na elektroodpad u metra našel vrak počítače, ze kterého jsem vyndal pevný disk a čtečku paměťových karet. Ale co jsem našel na tom disku, to bylo vcelku zajímavé.

    Chvíli mi trvalo, než jsem ten disk oživil (musel jsem sehnat redukci na napájení SATA -> Molex, protože ten disk je ještě IDE). Sice ne, že by tam byly nějaké tajné materiály Islámského Státu, nicméně ten disk evidentně patřil majiteli jisté restaurace zde v Praze, která mimochodem v roce 2012 zkrachovala. Na tom disku byly jídelní lístky, nějaké faktury, ale i životopisy zaměstnanců, a taky fotky nějaké rodiny a přihlašovací certifikáty (byť dávno propadlé) do internetbankingu KB.

    Nevím, ale přijde mi docela nezodpovědnost, nebo blbost, nebo obojí. Řekl bych ale, že minimálně ty životopisy by mohly být žalovatelné, protože zákon o ochraně osobních údajů. Já se v tom šťourat nebudu, disk jsem smazal (přepsal nulami), ale někdo jiný by mohl. Přitom by stačilo ten disk jen normálně zformátovat, a málokterý nálezce by se tam pokoušel hledat nějaké smazané soubory.

    Tohle byl už druhý disk, který jsem takhle našel, nicméně na tom předchozím opravdu nic zajímavého nebylo. Tam byl nainstalovaný Linux Mint (na tom co jsem našel teď byly WinXP), a v prohlížeči v historii jen pár dětských webů.

    A co vy? Jak se zbavujete starých disků, abyste předešli úniku dat?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.1.2019 19:36 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Tiez som nasiel niekolko vyhodenych PC aj s datami. Pripadne obcas dostanem vyradene firemne PC. Disk prepisem nulami (dd if=/dev/zero of=/dev/sdX bs=1M), urobim novu instalaciu OS a PC predam.
    25.1.2019 20:34 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Pro větší jistotu bych raději volil několikanásobný přepis náhodnými daty. Po jedné iteraci přepisu nulami z toho v domácích podmínkách obnovit nepůjde nejspíš nic, ale kdyby na tom někomu hodně záleželo, prolomit to za určitých podmínek lze (alespoň u magnetického disku, u SSD nevím). Samozřejmě ale záleží na citlivosti těch uložených dat, v praxi ten tvůj postup bude většinou zcela dostatečný. Citlivá data by navíc měla být šifrovaná a pak by na té likvidaci tolik záležet nemělo (byť je to samozřejmě lepší).
    25.1.2019 21:59 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    26.1.2019 00:00 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Bral jsem to hlavně tak, že opětovným přepisem se sníží pravděpodobnost, že disk ta data nepropíše vůbec aniž by zahlásil chybu. Náhodná data bych volil proto, že pokud by přecejen někdo uměl (draze, složitě a se speciální technologií) obnovit i přepsaná data, tak s celým diskem přepsaným stejnou hodnotou bych čekal, že to bude mít snažší. Ale nevím, možná se pletu.
    Gilhad avatar 26.1.2019 09:07 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    No, nebral bych to az tak doslova - ten clanek citovany citovanym clankem tvrdi, ze 35x prepisovat u modernich disku netreba, ze vetsinou docela staci 1x-2x jako ochrana proti teoretickemu utoku ctenim zbytkoveho magnetizmu, z cehoz citovany clanek vyvodi, ze vicenasobne prepsani jen vzbuzuje falesny pocit bezpeci, zvlaste kdyz je takrka nemozne najit 10KB citlivych dat v 200GB bordelu. S timto vyvodem bych nesouhlasil:

    - najiti tech 10K pomoci nejakeho programu zase neni tak neresitelne - pomerne snadno se da odfiltrovat "znamy" bordel (treba standardni soucasti windows a obecne pouzivanych programu), stejne tak se daji naopak z toho zbytku vyfiltrovat "podezrela data" a pak se prednostne zabyvat jimi

    - IMHO to, ze "vetsinou staci 1x-2x"implikuje, ze v te dobe by to v ojedinelych pripadech stacit nemuselo - i kdyz cas pokrocil, stejne bych rekl, ze 2x ruznymi daty da o nepatrny zlomek vetsi sanci i dnes (cili neni to zcela zbytecne, jen je to vetsinou zbytecne nakladne, protoze vetsinou tam ta data stejne nikdo fakticky nehleda tak drahymi metodami)

    - za "pocit falesneho bezpeci" bych povazoval metodu, ktera ackoli slibuje nejaky bezpecnostni efekt, tak ho neposkytuje (napriklad prelepeni disku nalepkou "Neopravnene nakladani daty se tresce dle zakona"), nikoli metodu, ktera poskytne slibovany efekt za nikoli nejnizsi moznou cenu (zbytecne 2. ci 3. prepsani disku zajisti ze prepsana data nepujdou cist, stejne jako asi nesla cist ani po 1. prepsani.)

    - "pocit falesneho bezpeci" naopak muze byt prepsani disku daty jednou a vira, ze uz zadna citliva data nehohou uniknout - vzhledem k tomu, ze moderni disky premapovavaji poskozene sektory a nahrazuji je rezervnimi, tak nekde v poolu poskozenych a odmapovanych sektoru ta data porad jeste mohou byt a opakovanym ctenim se dat vytezit (ana, sance, ze tam budou je mala, sance, ze to nekdo bude delat je jeste mensi a to jeste muze ten sektor byt poskozeny k necitelnosti, ale porad to neni jistota, ze se to nemuze povest) - takze pokud jde o opravdu citliva data, tak je potreba zlikvidovat i tyto oblasti (tedy idealne mechanicky).

    Osobne stejne disky po 4 nasobnem prepsani (standardni badblocks) rozebiram na soucastky a plotny mechanicky poskodim ackoli tam asi zadna prilis citliva data nemam (ktera by nemel uz nekdo jiny - banka, ISP, statni urady - a tamni lidsky faktor neovlivnim a iluze o nem si nedelam ...), ale to je jina pohadka.

    26.1.2019 11:19 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Jo, tohle není případ falešného pocitu bezpečí, ale overkill řešení. Jedno přepsání by mělo bohatě stačit. Viz: Is Data Remanence a Myth? odkazované z wikistránky k tématu bezpečného mazání dat na archlinux wiki.

    Pokud ale chci řešit i případy realokace sektorů, jak je interně provádí disk sám, tak jediné řešení je ten disk od začátku šifrovat. Pak i kdyby ve firmware toho disku byla speciální feature co v datech hledá zajímavé patterny a odkládá je na uživatelsky nepřístupnou oblast, třeba i relativně velkou zhledem k celkové kapacitě disku, můžu být v klidu, protože disk pracuje pouze ze šifrovanými daty. Na druhou stranu rešit takový případ vícenásobným přepisem nejde. Ale tohle je extrémní případ :) Viz. manpage wipe(1)
    There is no point in being so cool in a cold world.
    Josef Kufner avatar 26.1.2019 11:24 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Ten článek zmiňuje 35 přepisů v kontextu kódování dat na disku, kdy se to přepisuje tak, aby to mělo co nejničivější vliv na kódování, kterým jsou data na disku uložena – viz paper odkazovaný v článku.

    Před pár lety jsem četl o tom, jak někdo zkoušel přečíst několikrát přepsaná data a dařilo se jim rekonstruovat několik přepisů přes sebe díky tomu, že hlavičky nelítají nad stopama úplně přesně a na okrajích stop zůstávají stará data. Na takové čtení vsak museli přeprogramovat či nahradit elektroniku disku – hlavičky a mechanika zůstala stejná, takže v domácích podmínkách to realizovatelné bylo, i když značně náročné, co se znalostí a schopností týče.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    26.1.2019 19:59 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Jinak u šindelovejch disků ty okraje zápsaných dat řeší poměrně efektivně. Spíš bych se u moderních disků bál o obsah různých cache (ať už NAND pro šindele nebo rovnou SSHD tak i třeba cache na samotném disku, kde se data zapisují do oblasti na začátku disku, která má rychlejší přístup).
    27.1.2019 16:53 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Ten problém s remapovanými bloky asi vyvstane když přepisujete z OS, ale diagnostické utility od výrobců disků mají vlastní přepisovací funkci, ta by mohla asi pokrývat i tyhle bloky (ale jistě to nevím, můžete jim poslat dotaz...).

    Jinak pokud člověk tohle tak moc řeší, tak by mohly být řešením disky s krypto mazáním - tj. jsou pořád interně zašifrované s nějakým uvnitř uloženým heslem, a při povelu ke smazání se akorát zahodí ten klíč. Není to kompletní zničení, ale pokud neukrýváte souřadnice tajné základny Hitlera...
    26.1.2019 20:39 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Inak nefunkcne a neopravitelne disky rozoberiem, platne dam na nastenku, elektroniku odlozim (na pripadnu opravu ineho disku alebo na suciastky) a zvysok vyhodim.
    25.1.2019 19:52 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    "Hrabal jsem v něčím odpadu a ten nezodpovědný člověk v něm měl citlivé informace"
    25.1.2019 19:57 Sandokan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    V práci likvidujeme staré disky fyzicky, jelikož máme několik elektrických tavících pecí na tvárnou a šedou litinu. Je to jednoduché a spolehlivé, ale není to zrovna obvyklý způsob.
    regine avatar 1.2.2019 15:34 regine | skóre: 22 | blog: regine
    Rozbalit Rozbalit vše doma jako v práci

    Rozšoubuji (asi do 5 minut), vyndaný disk buď rozkřápnu (skleněné) nebo kovové na betonu pomlátím kladivem. Zkrátka nevlastníme v Česku jaderné zbraně. Top Secret - Cosmic Top Secret. ;-)

    Cigareta krátí život o 1 minutu, láhev koňaku o 5 minut a pracovní den krátí život o 8 hodin.
    25.1.2019 20:04 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Nijak, i IDE disky se dají použít jako dočasný disk. I kdyby byl odpálený tak se hodí na aspoň součástky.
    Max avatar 25.1.2019 20:31 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Disky po životnosti (SCSI, IDE apod.) jdou pod kladivo/šroubovák(=poškrábání ploten), rychlé a no problemo. Ze SCSI disků jsme ještě vymontovávali magnety, protože ve SCSI byly fakt silný.
    SATA disky, když jdou na reklamaci, tak se přepíšou nulama (teorie o hledání nějakých mezí v magnetickém poli buněk platila možná kdysi, když měly malou kapacitu, dnes už je to nemožné z toho něco kloudného dostat).
    Disky z pole jdou na reklamaci rovnou, protože tam se opravdu nebojím, že by to někdo složil (a né, opravdu RAID1 nepoužíváme).
    Pokud jde o SATA disky z desktopů, tak když je tam sebemenší závan ve SMARTu, tak jdou pod kladivo, i když se třeba tváří sebe líp. Je to prevence a uživateli jde rovnou SSD. Aktuálně máme tak polovinu kancelářských PC na SSD (námi dodaný Crucial, nebo HP či Lenovem dodaný SSD), disků vyměníme takto preventivně asi 30ks ročně.
    Zdar Max
    PS: jinak všechen elektroodpad jde na svoz + potvrzení o likvidaci, servery jdou taktéž, ale přes jinou firmu, která nám za to i něco málo zaplatí (ta pro změnu nechce ledničky, zářivky apod.)
    Měl jsem sen ... :(
    28.1.2019 00:40 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Disky z pole jdou na reklamaci rovnou, protože tam se opravdu nebojím, že by to někdo složil (a né, opravdu RAID1 nepoužíváme).
    Složil asi ne, ale krátké soubory, ve kterých jsou klíče/hesla by tam mohly být celé.
    Quando omni flunkus moritati
    Max avatar 28.1.2019 15:25 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    To jako že máš RAID10 nad 12 diskama, celé to máš naformátěný nějakým FS a když vyndáš jeden disk z pole, tak z toho disku jsi schopen něco přečíst? Tomu moc nevěřím.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    28.1.2019 17:29 Vantomas | skóre: 32 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Myslím, že RAID a jeho stripe size bude ten problém. Na každém daném disku je vždy třeba 128kB souvislých dat. Pokud by měl někdo heslo uložené v plaintextu, tak to lze opravdu přečíst i z jednoho disku.

    Ale ty pravděpodobnosti a to, zda tím chce někdo ztrácet čas... 🤷
    xkucf03 avatar 28.1.2019 18:43 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše RAID není šifrování

    Pokud víš, kam firma XY vyhazuje disky a automatizuješ si to, tak se ti dříve či později „poštěstí“, aniž by tě to stálo nějak moc práce.

    Mně tohle prostě přijde paradoxní – v souvislosti s tím, na jak často i hodně nepravděpodobná rizika se firmy připravují a stresují kvůli nim – a pak si nepohlídají takhle primitivní únik.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    xkucf03 avatar 28.1.2019 18:46 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Trashing

    BTW: jinak se tomu taky říká trashing – prohrabávání se v cizích odpadcích. Dá se toho tak získat a pak poskládat dohromady opravdu hodně. Ne, že bych se zkoušel hrabat v cizí popelnici, ale zkoušel jsem víc přemýšlet o tom, co vyhazuji a jakou informaci to nese… a pak jsem si pořídil skartovačku.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    28.1.2019 19:07 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Myslím, že RAID a jeho stripe size bude ten problém. Na každém daném disku je vždy třeba 128kB souvislých dat.
    Přesně tak. Do toho stačí započítat, že FS data ukládá od začátku "sektoru" a třeba takové klíče uložené v PEM formátu mají jasně a snadno identifikovatelnou hlavičku.

    Vzhledem k tomu, jak snadné je disk aspoň jednou přepsat, což odfiltruje snahy 99.9% šmoulů, co se hrabou v elektroodpadu, nevidím jediný důvod to neudělat.
    Quando omni flunkus moritati
    Max avatar 29.1.2019 23:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Disk, co jde na reklamaci, těžko přepíšu nulama. A ty, co jdou do šrotu, jsem psal, že jdou nejdříve pod kladivo.
    Nejlepším řešením je samozřejmě šifrovat, ale ten overhead se nemusí vůbec vyplatit. Každopádně my to máme tak, že nemáme soubory přímo na poli, ale pole slouží k provozu VM, je tam tedy několik dalších mezivrstev. Nějak si ani nedokážu představit, že tam člověk našel něco kloudnýho.
    Nicméně zkusím si to někde nasimulovat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Luboš Doležel (Doli) avatar 30.1.2019 11:17 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Nejlepším řešením je samozřejmě šifrovat, ale ten overhead se nemusí vůbec vyplatit.
    S ohledem na podporu AES-NI v dnešních procesorech ten overhead nepředstavuje větší problém. Rozhodně ne u klasických disků.
    30.1.2019 11:48 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Do toho overheadu spadá i nastavení šifrování a potíže s tím spojené, např. zapomenuté heslo, jak se mi podařilo nedávno (off-site záložní disk, na který jsem dlouho nesáhl; o data jsem nepřišel). Přesto se ale přikláním k šifrování taky, protože i když si vzdor všem bezpečnostním poučkám napíšeš hesla na lístečky okolo monitoru a jinde, likvidaci či reklamaci disku to stále řeší.
    Josef Kufner avatar 30.1.2019 12:25 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Nějak si ani nedokážu představit, že tam člověk našel něco kloudnýho.
    Zkoušel jsi někdy na takový disk poslat photorec nebo podobný nástroj? Ty mezivrstvy typicky zachovávají bloky a snaží se eliminovat jakékoliv transformace dat. Je velmi pravděpodobné, že souvislý blok dat ve VM bude souvislým blokem dat i na fyzickém disku. Nejspíš budou jen zpřeházené větší kusy, jak si VM alokovalo další a další místo pro virtuální disk, ale to je docela malá komplikace, pokud obnovovací nástroj jde rovnou po datech, hledá hlavičky souborů a neřeší filesystém.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Jendа avatar 28.1.2019 22:55 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    photorec obnoví soubory co se vešly do jednoho stripe automaticky (pokud mají hlavičku, což většina formátů má). logins.json z mého Firefoxu má 43 kB a najdou ho i hloupé strings.
    25.1.2019 21:14 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Bedňa avatar 25.1.2019 23:34 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Rozoberiem ich, vymontujem si neodýmové magnety a ostatné ide do šrotu.

    Najzaujímavejšie dáta čo sa mi dostali do rúk, tak to boli dáta určitej obce (česky: vesnice) :)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    25.1.2019 23:36 Agent
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Mám jich málo, takže si je nechávám na památku :-D
    26.1.2019 08:14 Vinicius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    U funkčních disků pro svou osobní potřebu přepíšu nejprve nulami a pak jedničkami utilitou dd. Vytvořím jeden velký NTFS oddíl a prodám za pár šupů na Aukru jako použité zboží.
    26.1.2019 10:47 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Na svém stroji používám šifrování celého disku přes LUKS, a když ten disk měním za nový, přepíšu na něm několikát LUKS hlavičku. Pokud bych ho chtěl udat jinde, ještě bych na něm nechal projet badblocks, abych věděl jestli to má smysl, a zároveň tím celý disk ještě několikrát přepsal.
    There is no point in being so cool in a cold world.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 26.1.2019 23:30 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Takhle to dělám já, i když ten přepis hlavičky LUKS dělám jen jednou.
    xkucf03 avatar 26.1.2019 13:28 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?

    Tohle jsem řešil už před lety v souvislosti s reklamacemi disků. Obchodníci nejsou schopní ti zaručit, že vadný disk zničí, aby z něj nikdo nic nepřečetl. Je to jeden z mnoha důvodů, proč šifrovat. Když šifrovaný disk odejde, není velký problém ho reklamovat, rozebrat na součástky nebo darovat… Fyzickou likvidaci bych zvažoval jen v případě, že by disk obsahoval něco opravdu hodně citlivého, co by mělo dopad, i za X let, kdy ta šifra bude třeba prolomená.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Bystroushaak avatar 28.1.2019 10:36 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    +1, šifrování je jediný spolehlivý způsob jak tohle řešit, všechno ostatní jsou zbytečné blbosti, které neřeší například krádež, ztrátu a tak podobně.
    cezz avatar 29.1.2019 11:00 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Na dnesnom HW uz nie je nad cim premyslat, vykonovo je to zanedbatelny rozdiel a linuxove distribucie uz to dnes pri instalacii vedia v pohode nastavit aj pre BFU.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    cezz avatar 29.1.2019 11:28 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Este by som dodal, ze v datacentre sme disky mali jednak sifrovane, potom sme ich magneticky vymazali (su na to take zariadenia) a nasledne este fyzicky znicili. (opat v zariadeni ktore ho zlomilo na polovicu) A potom raz za par tyzdnov prisla firma ktora tie disky nasypala do takeho skartovaca (mlynceka) na disky, ktory to doslova pomlel na drobne.

    Samozrejme vsetko bolo urobene tak, ze sa pre kazdy disk v datacentre dal podla serioveho cisla dohladat jeho aktualny stav.

    Prakticky vzate ktorakolvek z tych operacii by mala zabranit uniku dat, ale je ich tam viac preto aby bolo iste ze ked jedna zlyha, tak tym nie je ohrozena bezpecnost dat. (typicky priklad je ten degauser, kde nevidis vizualne ci su tie data naozaj znicene a ked to testujes raz mesacne, je tam sanca ze medzitym nefunguje) Tiez su tie operacie vykonavane roznymi ludmi, takze je mensia sanca ze (umyselne alebo vedome) zlyha ludsky faktor.

    Samozrejme to robila firma pre ktoru su tieto operacie a potrebne zariadenia zanedbatelne naklady. Pre mensiu spolocnost to uz nemusi byt tak lahke. (obzvlast ked potrebuje znicit disk raz za par mesiacov)

    Cim som chcel povedat, ze "všechno ostatní jsou zbytečné blbosti" nie je tak celkom pravda, vsetko ma svoje opodstatnenie a spoliehat len na jednu formu ochrany ked na tych datach skutocne zalezi sa nemusi oplatit.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    26.1.2019 17:09 ham
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    vyrábím z nich brusky http://files.hamik5.webnode.cz/200000269-be6d4bf67f/hamikuvkoutek96.pdf
    26.1.2019 17:11 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Než bych řešil nějaký přepis v případě vyhození, není jednodušší jedna rána kladivem?
    26.1.2019 19:02 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Kdyz uz se vyjimecne zbavuju disku tak napred dostane parkrat kladivem.
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    27.1.2019 11:02 Zulu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Kyknosovi onehda někdo do SUSE donesl starý Mac (ještě Motorola 68k) a na disku byla církevní (nějaká malá církev) databáze oveček s osobnímu daty, včetně "kdy uvěřil", záznamů ze zpovědí apod.
    27.1.2019 21:37 fraja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    mame vesnickou "skladku" pres jeden les od domu. uz od mych mladych let jsem tam obcas zasel co je tam pekneho. posledni dobou jsou zne... ctyrjadrove intely q6600 uz se vyhazuji. ale zpet k tematu. disku jsem tam nasel vzdy nekolik. celkem mi disku ze skladky proslo rukama cca 4 stovky.

    celkem casto byl disk duvodem proc se cely computer vyhodil. ty jsem jen na skladku vratil. ale na tom zbytku byla polovina disku z domacnosti, fotky, certifikaty do bankovnictvi, ulozena hesla v prohlizecich, na par discich byly velmi detailni fotky par slecen z malomesta. jeden disk jsem zbavil svych otisku a poslal anonymne na policii kvuli detskemu pornu.

    druha cast byla z firemnich vyrazenych pc, ta byla zajimavejsi, protoze duvodem vyrazeni pravdepodobne bylo, ze se moralne zastaraly pocitac jako vyrazeny jiz valel nekde par let a pri jeho vyhazovani nikdo data neznicil. no co si budeme povidat, parkrat jsem tam zajimava data nasel a velmi zhodnotil, je dobre vedet presne vyrobni naklady, podane cenove nabidky a vsechny kontakty svych konkurentu.

    je to dost velka cast meho uspechu v radech desistkach milionu a stale se rapidne navysuje. ale kdyz jsem u rodicu, stejne si na tu skladku s krizovym sroubovakem zajdu.
    Bystroushaak avatar 28.1.2019 10:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Pěkné, pěkné. Nechceš to vydat knižně? Něco jako "Jak jsem vesnickou skládkou k desítkám milionů přišel a půl princezny k tomu dostal?"
    xkucf03 avatar 28.1.2019 18:39 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?

    Těmi „desítkami milionů“ to docela shazuje, ale jinak to může sloužit jako dobré varování všem, kdo ledabyle nakládají s vlastními (nebo ještě hůř, s cizími) daty.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    28.1.2019 00:39 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Řekl bych ale, že minimálně ty životopisy by mohly být žalovatelné, protože zákon o ochraně osobních údajů.
    Jo, ÚOOÚ by k tomu pravděpodobně měl co říct...
    A co vy? Jak se zbavujete starých disků, abyste předešli úniku dat?
    V práci je přepisujeme nulami nebo urandom, když jdou na reklamaci kvůli vadným sektorům nebo jinému problému, kde ten disk ještě nějak funguje. Ostatní disky jdou do velké krabice a pak pod vrtačku. Jako ochrana před popeláři to stačí a state-level špiony neřešíme.
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 28.1.2019 09:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    A co vy? Jak se zbavujete starých disků, abyste předešli úniku dat?
    Občas nějaké rozebírám na magnety a úmyslně při tom pomatlám a poškrábu plotny.
    28.1.2019 11:35 Jana J. | skóre: 4 | blog: Sem_vlozte_jmeno_blogu | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Co se týče přepisů, doporučuji pozornosti utilitu scrub, v běžných distribucích (vím že minimálně v CentOS, Debian, Gentoo) bývá jako balíček.
    29.1.2019 08:37 drnest | skóre: 13 | blog: Dřinu nechte strojům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Ještě nebyla zmíněná utilitka shred. Taky umí přepisovat náhodnými daty.
    29.1.2019 22:02 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Drive jsem do toho vyvrtal nekolik der vrtakem na zelezo, znicil konektory i elektroniku. Dnes jen prepisu ddckem z /dev/zero ci pripadne /dev/urandom . Obsah stejne sifruji, tak je to jedno.

    Jinak konkretne toto by asi zalovat neslo. Spise by mohoi zalovat tebe, ze se hrabes v kontejneru a hackujes cizi disky, coz imho odpovida znakum jisteho paragrafu...
    Blaazen avatar 30.1.2019 01:08 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    V nějaký americký detektivce to bylo tak, že hrabat se někomu v popelnici před domem bylo bráno jako narušení soukromí, ale když ty odpadky prohledávali už v popelářským autě, tak to bylo legální.
    pushkin avatar 7.2.2019 16:12 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    dd if=/dev/urandom of=/dev/sdX

    A pak tam přes gParted udělám prázdnou FAT32 a ven s ním. Většinou tam by předtím jiný fs i rozdělení disku, takže pravděpodobnost obnovy dat se blíží nule.
    Jendа avatar 7.2.2019 19:40 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    dd dělá defaultně read a write s nějakou směšně malou velikostí bloku a obzvláště teď po opravách Meltdown a Spectre jsou syscally pomalé. Proč ne prostě cat /dev/urandom > /dev/sdX?
    8.2.2019 05:52 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    /dev/urandom mi dává na c2d jenom 105MiB/s (asi je ten pseudorandom generátor v kernelu dost pomalej). To je dost málo (i když na moje disky to ještě pro zápis asi stačí), já používám prostě /dev/zero.
    8.2.2019 10:25 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Lehce OT - s tímhle jsem nedávno narazil na to, že i když dd dostane parametr na velikost bloku a z toho disku čte, tak se stejně ta velikost bloku nedodrží. Respektive z pohledu dd možná jo, ale jádro si z disku četlo v tak malých blocích, jak se mu zachtělo
    Quando omni flunkus moritati
    Gilhad avatar 8.2.2019 14:52 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Což mi zase nepřijde jako tak zlá varianta. IMHO je jádro tak nějak asi ví co dělá a je podstatné to jádro neobtěžovat zbytečně malými (a tedy početnými) požadavky, když můžu použít i velké. A pokud ty velké jsou vhodně zaokrouhlené, tak by to jádru vadit nemělo (na rozdíl od malých a nezaokrouhlených). IMHO.
    8.2.2019 16:01 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    IMHO je jádro tak nějak asi ví co dělá a je podstatné to jádro neobtěžovat zbytečně malými (a tedy početnými) požadavky, když můžu použít i velké.
    Já bych byl taky pro, ale tady to bylo obráceně - chtěl jsem bloky 4MB, průměrná velikost I/O požadavku na ten disk byla asi 1kB. Testoval jsem Ceph a RBD, takže čtení bloků o velikosti pod 4MB může vést na nadbytečné I/O operace. To dd jelo sekvenčeně (jak jinak), takže bych tam viděl větší prostor pro slučování jednotlivých I/O requestů, než kolik jádro dělalo.
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 8.2.2019 15:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    Respektive z pohledu dd možná jo
    GNU dd dělá read() s velikostí odpovídající zadané blocksize a jádro mu může dát libovolně méně. To se stane když zařízení nestíhá nebo když přijde signál. Pikantní to je když se někdo snaží odměřovat množství dat tímto způsobem a pak mu to zfailí. Řešení? iflag=fullblock (a nebo nepoužívat dd)
    ale jádro si z disku četlo v tak malých blocích, jak se mu zachtělo
    Mně nešlo o to v jak malých blocích se bude číst ze zařízení (tam se toho stejně zhostí readahead) ale že když děláš read(512), tak pro přepsání terabajtu dat musíš udělat dvě miliardy syscallů.
    8.2.2019 16:04 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se zbavujete starých disků?
    To se stane když zařízení nestíhá nebo když přijde signál. Pikantní to je když se někdo snaží odměřovat množství dat tímto způsobem a pak mu to zfailí. Řešení? iflag=fullblock
    Vida, to bych čekal, že bude zapnuté automaticky...
    Mně nešlo o to v jak malých blocích se bude číst ze zařízení (tam se toho stejně zhostí readahead) ale že když děláš read(512), tak...
    Což to jo, to mi bylo jasné.
    Quando omni flunkus moritati

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.