abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Knihovna htmx (Wikipedie, GitHub), tj. knihovna rozšiřující HTML o nové atributy a umožňující vývoj dynamických webových aplikací, byla vydána ve verzi 2.0 (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | IT novinky

    Společnosti DeepComputing a Framework Computer společně představily RISC-V základní desku pro modulární Framework Laptop 13.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.4 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.16.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí KDE Plasma bylo vydáno ve verzi 6.1 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek i s videi a se snímky obrazovky v oficiálním oznámení. Podrobný přehled v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 11:11 | Nová verze

    Qsynth dospěl do verze 1.0.0. Jedná se o Qt GUI nad softwarovým syntezátorem FluidSynth (Wikipedie).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.6. 17:11 | Bezpečnostní upozornění

    V bezdrátových routerech od společnosti routerech D-Link, v řadách EAGLE PRO AI a AQUILA PRO AI, je zabudovaný backdoor. Jedná se o zranitelnosti CVE-2024-6044 a CVE-2024-6045. Kdokoli z lokální sítě může přístupem na konkrétní URL spustit službu Telnet a přihlásit se pomocí přihlašovacích údajů správce získaných analýzou firmwaru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    17.6. 11:22 | IT novinky

    Organizace IuRe (Iuridicum Remedium) varuje před návrhem, který představilo belgické předsednictví Rady EU. Populární služby jako Messenger, WhatsApp nebo Signal by dle něj bylo možné plně používat až po odsouhlasení kontroly komunikace. Ta by měla zamezit šíření dětské pornografie. Podle IuRe by však taková kontrola přinesla hlavně závažný dopad na soukromí uživatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    17.6. 11:11 | Nová verze

    NumPy (Wikipedie), tj. knihovna pro Python pro vědecké výpočty, byla po 18 letech vydána v nové major verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Důležité informace v průvodci migrací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.6. 23:11 | Nová verze

    Vývojáři postmarketOS vydali verzi 24.06 tohoto před sedmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell, Phosh, KDE Plasma a Sxmo. Aktuálně podporovaných zařízení je 50.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.6. 21:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    Max avatar 24.4.2009 08:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?
    Tak jako ve všem ;-). U komerčního máš podporu od firmy. U OSS jen spoleh na komunitu. Komerční soft si těžko upravíš. A když, tak zřejmě přijdeš o podporu. Klasika ...
    Rozdíl v kvalitě je diskutabilní.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.4.2009 08:57 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?

    To není tak úplně pravda... Drupal má třeba komerční podporu od Acquiy. Ale i k dalším se dá sehnat podpora, pokud je dost populární a firmě se to vyplatí.

    Max avatar 24.4.2009 10:30 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?
    Ano to vím, špatně jsem to formuloval, moje chyba. K dost OSS produktům se dá sehnat podpora. Takže to vypadá, že komerční produkt nemá moc výhod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.4.2009 10:21 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?
    OS vs commercial?
    Dávat tohle do protikladu nedává žádný smysl.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    24.4.2009 10:51 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?

    A co když ty OSS systémy té dané firmě, či člověku nevyhvují? To by měl být jediný důvod proč něco používat nebo nepoužívat. ;)

    24.4.2009 12:26 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?

    Přijde na to, kolik jim toho nevyhovuje a nakolik se prodraží doprogramování vlastnosti. Je jasný, že když je vedle sebe hotový closed-source systém a open-source systém, u kterého by vývoj dalších potřebných featur stál více, než cena uzavřeného systému, že se firma rozhodne pro closed source. Zas když chybí něco v tom closed-source, tak je jen na autorovi, jestli se mu vyplatí vyvíjet něco navíc - u open source to může udělat někdo jiný.

    24.4.2009 13:05 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?

    Nevím jak v redakčních systémech, ale řada komerčních věcí je zkrátka efektivnější. Je to možná tím, že open source věci jsou prostě ber tak jak to je, dodělej si co chceš, komerční věci o tom, že se tím firma musí živit a nemůže dlabat na záakzníky tak moc, jak si to může dovolit (pro prudké hlavy dodám může dovolit, ne že to vždy dělá) open source.

    Nevýhodou open source také je, že pokud se uplatní v open source nějaký známý projekt, a ten je velmi zfušovaný, open source komunita chyby obvykle nevidí. Pak to většinou i jiné open source týmy vzdají a je nutné koupit komerční program, aby se vůbec dale efektivně pracovat. Typicky je to třeba Inkscape, nechutně zfušovaný program po stránce uživatelského rozhraní a po asi dvou letech trápení s Inkscape jsem si řekl dost, něco koupím. Včera jsem to schválně zkusil, sedl jsem si u kamaráda ke Corelu (se kterým jsem dělal celkově asi dvě hodiny v životě) a když jsem zjistil, že přes tisíce hodin strávených s Inkscape jsem schopen stejný vektorový dokument udělat v Corelu za třetinu času oproti Inkscape a ještě si u toho hvízdám, pochopil jsem, že moje tušení je správné. Víte-li o nějakém jiném vektorovém programu (free, nebo open source), budu rád, když mi dáte vědět.

    Pokud mi na výsledku záleží, potřebuji záruku a efektivitu – sáhnu po dobrém program, či systému, ať už open source, free, nebo komerční. Ovšem open source ne vždy bývá propracován a dotažen. Třeba jeden z důvodů, proč je můj projekt ponkrac.net/complex-web-server velmi úspěšný je to, že jsem se rozhodl dotáhnout ho puntičkářsky do detailů tak, jako komerční projekt. Ač neznám konkurenční open source projekty, lidé mi pořád hlásí jak moc jsou oproti mému nedotažené. Takže kdysi bych přísahal na open source, ale pokud bych potřeboval dotažený projekt, asi bych dnes už čekal více naděje od komerčních projektů. Dotažený projekt je něco víc, než jenom servis. (Tím neříkám, že mezi komerčními projekty není velmi mnoho zprasených, ale určitá orientace na zákazníka je skoro vždy nutná.)

    Luk avatar 24.4.2009 13:22 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?
    Víte-li o nějakém jiném vektorovém programu (free, nebo open source), budu rád, když mi dáte vědět.
    Používám Corel - sice již poněkud starší verzi 11 (výborně slouží, zatím nevidím důvod kupovat novější), ale pořád je výrazně dál než zmíněný Inkscape. Zatím nevidím nic, co by Corel plnohodnotně nahradilo (možná Adobe Illustrator, ale to jsme pořád tam, kde jsme byli).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    25.4.2009 00:43 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?

    Tak to bohužel vidíme stejně.

    Kdybyste někde viděli, nebo udělali petici proti Inkscape – rád se přidám. Nejde o to smést tento projekt, ale cíle, proč bych podepsal jsou dvojí:

    1) Dát autorům Inkscape jasně najevo, že jejich produkt není tak dobrý, jak si asi uvnitř své komunity malují.

    2) Dát najevo ostatním lidem, kteří dělají, či přemýšlejí o projektu vektorového editoru, že budou vítaní, a že jejich úsilí není zbytečné, protože by se neuplatnili vůči Inkscape.

     

    stativ avatar 25.4.2009 09:00 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?
    Byla tu Xara, která je skvělá, ale jaksi se nikdo nechopil jejího vývoje. I když bych asi nebyl jedinný, komu by se líbilo, kdyby vývojáři třeba takového inkscape přešli k vývoji Xary.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    1.5.2009 20:06 joe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?
    To jsou mi věci. Někdo něco tvoří a je té dobroty, že to umožní ostatním zdarma a volně používat, a že je dost těch, kterým to vyhovuje víc než dost, ale zrovna tobě to bohužel nestačí, tak budeš nadávat. Jasně, že Inkscape na Corel nemá, ale co to je za kecy s tou peticí?
    Luk avatar 1.5.2009 20:19 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?
    To jsou mi věci. Někdo něco tvoří a je té dobroty, že to umožní ostatním zdarma a volně používat, a že je dost těch, kterým to vyhovuje víc než dost, ale zrovna tobě to bohužel nestačí, tak budeš nadávat.
    Tohle je bohužel přesně ten přístup, který znevěrohodňuje svobodný software. Když si někdo dovolí říci o svobodném programu "křivé slovo", je zpražen, že "je to přece zdarma a tak se má držet huba".

    To je obrovská chyba, protože plácat se po ramenou, jak je všechno skvělé a bezchybné, nic dobrého nepřinese. Naopak, přínosem je kritický pohled na věc, hledání toho, co lze vylepšit, to je pozitivní cesta. Jen nespokojenost s aktuálním stavem může být hnacím motorem k něčemu lepšímu.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Grunt avatar 25.4.2009 01:12 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?

    Proč mám furt takový pocit, že dnešní komix byl někomu věnován?

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    25.4.2009 09:16 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?
    což nic nemění na tom, že má "luna v souhvězdí vodnáře" v tomhle případě pravdu.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    Grunt avatar 25.4.2009 11:38 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?

    To je mi celkem egal. Já naposled dělal se Zoner Calistem 2/3.  Já chtěl jen upozornit.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    24.4.2009 13:56 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Redakcne systemy - OS vs commercial?

    http://synopsi.com/a/prezidenti.html

    Myslim, ze to vypoveda o vsetkom. Web mali urobeny renomovanou firmou za tazke prachy a ty ich patlali (akoze programatori - standartne cvicene opice) dokazali urobit taku bezpecnostnu dieru ze by to nedokazal ani prvacik na hodine pascalu. Samozrejme na koniec boli najhorsi ty akoze "hackery" lebo proste keby sa v tom nerypali tak by ten web bol presne taky bezpecny ako to slubili pri predaji. Takze suma-sumarum - mam dovodne obavy, ze technicka podpora je od komunity 100x lepsia ako od nejakej komercnej spolocnosti. Apropo - ja by som mohol toho narozpravat - napriklad ako M$ vsade zhadzuje linux, lebo on ma technicku podporu a linux nie (co je tiez blbost, ze linux ju nema) - krasna to podpora - jedine co asi vedia najkvalitnejsie poradit je: "skuste to preinstalovat". Mal som napriklad taky problem - za zhruba 300k Sk sme nakupili licencie na terminalovy server a ked niektory ludia museli zacat vyuzivat chipove karty tak sa rozhodlo nasledovne. Karty s citackami budu zamknute v serverovni pripojene priamo na server. Ale ked sa clovek pripojil cez terminalove spojenie, tak proste citacka sa tvarila, ze ani nie je pripojena. Cez vnc alebo priamo na serveri (monitor, klavesnica, ...) to vsetko fungovalo uplne v pohode. A ty ich (M$) vypatlany idioti mi do teraz neposlali spravne riesenie (asi po 10 urgenciach som to nakoniec vzdal) a nebyt komunity tak mi to nefunguje do teraz. Takze nasrat na taku podporu.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.