abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 818 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    WU IMAP, imap proxy, Outlook Express

    23.2.2006 12:32 | Přečteno: 1891× | poslední úprava: 23.2.2006 12:32

    Na login serveru s několika stovkami uživatelů používáme wu-imapd. To je prestižní distribuce Washingtonské univerzity, kde IMAP vynalezli a kde také bylo napsáno RFC 3501. Zatím používáme pro poštovní soubory klasický formát mbox. Začali jsme mít problémy s přetížením hlavně odpoledne, kdy se zřejmě nejvíc buší do pošty. Nainstalovali jsme IMAP proxy z www.imapproxy.org v naději, že se tak vyhneme velmi častému opakovanému čtení velkých uživatelských INBOXů při každém dotazu od webmailu, Outlook Expressu a dalších mailových klientů, kteří nejsou ochotni použít perzistentní spojení. Výsledky jsou tak trochu všelijaké.

    Máme tady Squirrel Webmail, ten samozřejmě na každý klik dělá nové IMAP připojení, u webmailu to jinak nejde. Na tohle je imap proxy hlavně určen a taky na to bezvadně funguje. Nějaké uživatele toho webmailu máme, takže k odlehčení provozu serveru skutečně došlo.

    Imap proxy neumožňuje SSL spojení od klienta. Nevadí, spustili jsme si druhou instanci zprostředkovaně skrz stunnel na portu imaps 993. IMAP klienti nic nepoznali. Pořád všechno báječně šlapalo.

    Jenže po nasazení do ostrého provozu si začali stěžovat uživatelé OE. Některým pořád vyskakovalo hlášení o nějakém timeoutu (každou minutu), po jeho odkliknutí bylo všechno v pořádku. Jiným taky vyskakovalo okýnko a k některým zprávám se vůbec nedostali. No a někomu to fungovalo dobře. Za jakých okolností to nebo ono se nepodařilo zjistit. Těch kteří si stěžovali bylo vlastně dost málo, ale i tak jsme pocítili potřebu jim to nějak spravit. Bohužel nezbylo než to všechno zase odinstalovat a začít jev zkoumat.

    Imap proxy prý má nějakou možnost trasování, ale to se nám nepodařilo oživit. Možná to nefunguje, nebo jsme nepochopili návod. Připsal jsem si do zdrojáku nějaké ty ladicí mezivýstupy a zkoušel jsem, co to udělá. Na první pohled jsem viděl jedinou věc - OE běžně otevírá násobná spojení. V textu RFC 3501 se dočítám, že násobné spojení je jediná možnost, jak pracovat současně se dvěma a více mailboxy. Mám ale podezření, že OE otevírá dvě spojení selectovaná do jednoho mailboxu. Protože při testech jsem tam víc přihlášených mailboxů neměl. IMAP server potom obsluhuje jeden socket a na druhý zvysoka kašle. IMAP server může mít problém s přístupovými právy, ale bez imap proxy to funguje. Takže v tom to asi nebude. Zkusil jsem ostatně i převést testovacího klienta do formátu mbx, k němu WU imapd povoluje vícenásobné read-write přístupy. Chování se změnilo, ale timeouty hlášené od OE tam byly pořád. Imap proxy je napsán nad pthreads, člověk nikdy neví, kdy zaforkuje a kdy jenom vytvoří další vlákno. Pořád se tam nasazujou nějaké mutexy, tam někde třeba může být chyba. Já do toho nejdu.

    Nakonec nevím skoro nic. vypadá to, že imap proxy se hodí jako front end k webmailům, k jinému typu IMAP klientů nikoli.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.2.2006 12:51 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    Na první pohled jsem viděl jedinou věc - OE běžně otevírá násobná spojení. V textu RFC 3501 se dočítám, že násobné spojení je jediná možnost, jak pracovat současně se dvěma a více mailboxy. Mám ale podezření, že OE otevírá dvě spojení selectovaná do jednoho mailboxu.
    RFC 3051 (IMAP4rev1) a zejmena RFC 2683 (IMAP4 Implementation Recommendations, sekce 3.1.1) rikaji, ze vicenasobny pristup do jednoho mailboxu nemusi byt podporovan, a ze you must avoid making multiple connections to the same mailbox in your own client (for load balancing or other such reasons). Inu OE, no.
    Protože při testech jsem tam víc přihlášených mailboxů neměl. IMAP server potom obsluhuje jeden socket a na druhý zvysoka kašle. IMAP server může mít problém s přístupovými právy, ale bez imap proxy to funguje. Takže v tom to asi nebude.
    Tohle jsem uplne nepochopil.
    Zkusil jsem ostatně i převést testovacího klienta do formátu mbx, k němu WU imapd povoluje vícenásobné read-write přístupy. Chování se změnilo, ale timeouty hlášené od OE tam byly pořád. Imap proxy je napsán nad pthreads, člověk nikdy neví, kdy zaforkuje a kdy jenom vytvoří další vlákno. Pořád se tam nasazujou nějaké mutexy, tam někde třeba může být chyba. Já do toho nejdu.
    Mozna by se hodil log IMAP spojeni, ktere hazi chybu/timeout.
    Nakonec nevím skoro nic. vypadá to, že imap proxy se hodí jako front end k webmailům, k jinému typu IMAP klientů nikoli.

    Ciste teoreticky vzato by mela byt plne transparentni.

    BTW, RFC 3051 jasne rika, ze timeout musi byt >= 30 minut, proto mi neni jasna poznamka ve FAQ od imapproxy o peti minutach. To je default nastaveni?

    23.2.2006 14:10 krnoha | skóre: 10 | blog: prizpevy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    Protože při testech jsem tam víc přihlášených mailboxů neměl. IMAP server potom obsluhuje jeden socket a na druhý zvysoka kašle. IMAP server může mít problém s přístupovými právy, ale bez imap proxy to funguje. Takže v tom to asi nebude.
    Tohle jsem uplne nepochopil.

    Nepochopil, protože jsem to blbě napsal. Při existenci dvou spojení selectovaných do jednoho mailboxu typu mbox to WU imapd řeší tak, že tomu staršímu spojení dá přístupové právo read-only. V RFC 3501 je napsáno, co to znamená. Toto učiní, ať je mezi klienta a server vložena proxy, nebo není. Proxy by v tom neměla hrát žádnou úlohu. Ale nějakou úlohu hraje, což zjistím, když ji vyřadím a připojím se stejným klientem přímo k imapd.

    Nakonec nevím skoro nic. vypadá to, že imap proxy se hodí jako front end k webmailům, k jinému typu IMAP klientů nikoli.

    Ciste teoreticky vzato by mela byt plne transparentni.

    Navážu spojení 1, jsem read-write. Navážu spojení 2 do stejného mailboxu. imapd udělá spojení 1 read-only, 2 read-write. Ukončím spojení 1. Imap proxy ale spojení k serveru zachová pro pozdější použití. Navážu spojení 3. Proxy mlčky sežere sekvenci LOGIN a SELECT, načež nové spojení 3 propojí s kešovanou seancí, která zbyla po spojení 1. Spojení 3 má tedy oprávnění RO. Kdyby tam proxy nebyla, mělo by oprávnění RW a minulé spojení 2 by dostalo RO. Čistě teoreticky tedy plně transparentní být nemusí. Nicméně tvrdím, že některé pozorované jevy nejsou tímto mechanismem vysvětlitelné.

    BTW, RFC 3051 jasne rika, ze timeout musi byt >= 30 minut, proto mi neni jasna poznamka ve FAQ od imapproxy o peti minutach. To je default nastaveni?

    RFC 3051 hovoří o násilném ukončení spojení v případě neaktivity klienta. Timeout 5 minut se týká toho, jak dlouho držet kešované spojení poté, co se skutečný klient ukončil.

    23.2.2006 14:26 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    Nepochopil, protože jsem to blbě napsal. Při existenci dvou spojení selectovaných do jednoho mailboxu typu mbox to WU imapd řeší tak, že tomu staršímu spojení dá přístupové právo read-only. V RFC 3501 je napsáno, co to znamená. Toto učiní, ať je mezi klienta a server vložena proxy, nebo není. Proxy by v tom neměla hrát žádnou úlohu. Ale nějakou úlohu hraje, což zjistím, když ji vyřadím a připojím se stejným klientem přímo k imapd.
    Aha. Co testy s jinym storage backendem, pripadne s jinym IMAP serverem? Sice je hezky, ze OE nerespektuje RFC, ale to uz vime a uzivatele zrejme migrovat nechteji.
    Navážu spojení 1, jsem read-write. Navážu spojení 2 do stejného mailboxu. imapd udělá spojení 1 read-only, 2 read-write. Ukončím spojení 1. Imap proxy ale spojení k serveru zachová pro pozdější použití. Navážu spojení 3. Proxy mlčky sežere sekvenci LOGIN a SELECT, načež nové spojení 3 propojí s kešovanou seancí, která zbyla po spojení 1. Spojení 3 má tedy oprávnění RO. Kdyby tam proxy nebyla, mělo by oprávnění RW a minulé spojení 2 by dostalo RO. Čistě teoreticky tedy plně transparentní být nemusí. Nicméně tvrdím, že některé pozorované jevy nejsou tímto mechanismem vysvětlitelné.
    Coz takhle opatchovat imapproxy, aby neuzivala spojeni, ktera jsou R/O? (IIRC musi IMAP server rict [READONLY] v odpovedi na SELECT). Ale nejsem si jisty, jestli by to nejak snizilo zatez, maximalne tak odstranilo problemy...
    RFC 3051 hovoří o násilném ukončení spojení v případě neaktivity klienta. Timeout 5 minut se týká toho, jak dlouho držet kešované spojení poté, co se skutečný klient ukončil.
    Aha, diky.
    23.2.2006 15:06 krnoha | skóre: 10 | blog: prizpevy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    Aha. Co testy s jinym storage backendem, pripadne s jinym IMAP serverem? Sice je hezky, ze OE nerespektuje RFC, ale to uz vime a uzivatele zrejme migrovat nechteji.

    Zhruba tímto směrem budeme pokračovat. Ale to není tématem tohoto přízpěvu.

    23.2.2006 15:37 Dunric | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    S imap proxy zkušenost nemám, takže o rady se moc nepodělím, ale jak už vám bylo pod minulým blogpostem sděleno, s formátem mbox pro ukládání e-mailových zpráv díru do světa neuděláte. Já bych instalaci proxy řešil až jako další krok.

    Z dokumentace k UW-IMAP:
     . mbx	This is the current preferred mailbox format.  It can be
     	handled quite efficiently by c-client, without the problems
     	that exist with unix and mmdf formats.  Messages are stored
     	in Internet standard CR LF format.
     
     	mbx permits shared access, including shared expunge.  It
     	preserves UIDs, and allows the creation of keywords.
    ...
    
    The main difference from the mbox format is that each message in the file is preceded by a record that carries some message-specific metadata. As such, certain operations that used to require the entire mbox file to be rewritten can now be implemented by updating the fixed-size header record.
    In the garden sleeps a messenger ·
    23.2.2006 16:13 Dunric | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    Ještě odkaz na FAQ přímo na stránkách University of Washington :-)
    In the garden sleeps a messenger ·
    23.2.2006 17:06 krnoha | skóre: 10 | blog: prizpevy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express

    Některé mailboxy některých uživatelů lze klidně převést na mbx. Nejde to udělat šmahem. S mailboxy generovanými procmailem díky pravidlům v .procmailrc tohle nejde. Některé automatické postupy generování mailboxů lze po individuálním prozkoumání přepsat tak, aby to pracovalo s formátem mbx. Jsou provozovány i aplikace, které interně volají mailx nebo se perlovsky hrabou přímo v mailboxu typu mbox. Některé věci by se některým uživatelům rozbily. Proto jsme začali s imap proxy.

    23.2.2006 17:16 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    Dejme tomu, ze mam svuj INBOX fyzicky umisteny na danem stroji, vsechny dalsi mailboxy jsou v ~/mail/ a nektere z nich jsou treba symlinky na NFS share, protoze kvoty. Ustoji UW-IMAP michani formatu mailbox a mbx v ramci jednoho namespacu? mbx si s NFS pry nerozumi:
    Another problem is that the certain formats, including mbx, use advanced file access and locking techniques that do not work reliably with NFS. NFS is not a real filesystem. Use IMAP instead of NFS for distributed access.
    23.2.2006 19:11 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    Podle toho co jsem vypozoroval OE jedno spojeni pouziva pro periodickou kontrolu poctu novych zprav v mailboxu a druhe pro jejich fyzicke stazeni.

    Kazdopande me uzivatele OE donutili k prechodu na mbx uz nekdy pred peti lety. Sice bolelo predelat jim .procmail aby pouzivali dmail, ale nedalo se svitit.

    Dneska jsme pred stehovanim na cyrus, protoze mbx ma problemy pri prekroceni pul giga v jednom souboru.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    23.2.2006 22:14 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    Podle toho co jsem vypozoroval OE jedno spojeni pouziva pro periodickou kontrolu poctu novych zprav v mailboxu a druhe pro jejich fyzicke stazeni.
    Tim padem by ale klidne mohlo byt prvni spojeni R/W (cili SELECT) a druhy jenom R/O (EXAMINE), ne?
    23.2.2006 23:58 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    Naopak, prvni by melo spadnout do RO a druhe do R/W, nicmene principielne by to chodit melo. Jenze vite jak je to s sedou teorii a zelenym stromem zivota. Proste se objevuji nahodne se vyskytujici, nereprodukovatelne, zivotni situace a cim vyse postaveny manager, tim u nej nastavaji casteji ;-)
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    24.2.2006 00:15 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express

    Jiste, ale ja bych to teda napsal tak, ze spojeni A bude mit R/W do mailboxu (polling novych zprav, presuny etc, proste datove nenarocne prenosy) a spojeni B bude read only (explicitne, tj. nepouziju SELECT, ale EXAMINE) a budu ho pouzivat pro cteni velkych dat (maily).

    A nebo to udelam korektne, cili jenom jedno spojeni a data budu cist po castech, abych si nezablokoval spojeni.

    24.2.2006 15:51 krnoha | skóre: 10 | blog: prizpevy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    Proste se objevuji nahodne se vyskytujici, nereprodukovatelne, zivotni situace a cim vyse postaveny manager, tim u nej nastavaji casteji

    Takže manažer zapláče, odevzdá funkci a vrátí se k poctivé práci. Načež zjistí, že už je na to moc senilní. ;-)

    24.2.2006 16:21 Důchodce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    Na taková slova pozor, viděl jsi co kolem senility bylo včera na rootu.
    24.2.2006 15:17 krnoha | skóre: 10 | blog: prizpevy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express

    Děkuji. SuSE Open Xchange taky používá Cyrus. Myslím že to znamená dedikovaný poštovní server, kam uživatelé přímo do souborů nemůžou, žejo. Jednou to tak stejně musí skončit.

    24.2.2006 21:50 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    Jo tak nejak to je, uzivatele potom musi k souborum pristupovat jen pres IMAP/POP3. To celkem neni problem, zvlada to v pohode pine i mutt a nic jineho asi vetsina unix* uzivatelu nepouziva.

    Me jako mnohem bolestivejsi nez migrace na imap prijde to, ze uz se neda pouzivat procmail. Do slozek se posta tridi pres sieve, coz je jazyk v nekolika drobnostech chytrejsi nez procmail a v tisici zakladnich vecech mnohem blbejsi. Nejsou tam spoustet externi programy, nejde poslat na mobil jen cast emailu, nejdou pri forwardu menit/pridavat hlavicky. Clovek s tim jak bez ruky. Navic k tomu nejsou zadne solidni nastroje na editaci. Musi se to na server uploadovat specialnim protokolem, ktery neni vesmes nikde podporovan. Ve vi a emacsu ano, ale rozhone pro to neni do windows zasuvny modul pro total commander nebo nejake winscp.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    25.2.2006 21:03 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    Musi se to na server uploadovat specialnim protokolem
    Viz dovecot WIKI, treba on to ma jenom jako soubor .dovecot.sieve...
    23.2.2006 19:30 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WU IMAP, imap proxy, Outlook Express
    Tak jsem si na #dovecot (freenode) popovidal s jeho autorem. Dovecot umi mbox a navic si k nim udrzuje index, ktery ale musi castecne predelat pokazde, kdyz ke zmene mboxu dojde "zvenci", tj. mimo IMAP. Vzhledem k tomu, ze vetsina lidi disponujicich obrovskym INBOXem a pouzivajicim OE zrejme nebude s mboxem manipulovat neIMAPoidnimi prostredky, videl bych to jako vcelku zajimavou moznost, ktera by mohla stat za otestovani.
    18:44 < jkt|> one of my colleagues is having troubles with uw-imapd and OE
    18:44 < jkt|> so we're seeking for some replacement
    18:46 < DanGer> dovecot! ;-)
    18:47 -!- johill [n=johannes@p5487D669.dip.t-dialin.net] has quit [Read error: 110 (Connection timed out)]
    18:47 < jkt|> I'm not the one who will be responsible for a move
    18:47 < jkt|> but
    18:47 < jkt|> our employees have their mail in a mbox format
    18:47 < jkt|> and they use some tools directly accessing the files
    18:47 < jkt|> (they have shell access)
    18:48 < jkt|> and OE opens an IMAP connection, works for a while and then disconnects
    18:48 < jkt|> so I'm courious if this kind of load can be handled by dovecot
    18:49 < jkt|> efficiently :)
    18:51 < tss> mboxes + users accessing them directly isn't all that great idea
    18:51 < tss> but i don't know any problems with that as long as everyone uses same lock settings
    18:52 < jkt|> direct access might be only for reading, I don't know details
    18:52 < tss> danger: and i don't really know why that old_password() seems to be a problem only with dovecot. guess i should look into it some day
    18:52 < jkt|> does dovecot support multiple concurent r/w access to the same mailbox-type mailbox?
    18:52 < tss> jkt|: mbox format itself doesn't support that
    18:53 < tss> but i guess it depends on how you define concurrent :)
    18:53 < jkt|> two IMAP connections both having selected the same mailbox
    18:53 < tss> that's not a problem with dovecot
    18:53 < jkt|> will it degrade on of them to the r/o?
    18:53 < tss> if the mbox has changed it will be resynchronized
    18:54 < tss> it doesn't
    18:54 < jkt|> well, they say that there are several major problems:
    18:54 < jkt|> a) users use huge INBOXes
    18:54 < jkt|> b) outlook closes connection often
    18:54 < tss> dovecot's indexes help with huge mboxes
    18:54 < tss> reopening mailboxes is very fast because of indexes
    18:55 < jkt|> even when in old "mbox" format?
    18:55 < tss> yes
    18:55 < jkt|> great
    18:55 < tss> only slowdown comes when some external program has modified the mbox file
    18:55 < jkt|> I see
    18:55 < tss> then dovecot has to read it all over again entirely
    18:55 < tss> but that still works, only a bit slower than it needs to
    18:56 < jkt|> that won't be much an issue as the users using only INBOX usually don't access thei mails without IMAP
    18:56 < tss> with large mailboxes mbox_very_dirty_syncs=yes setting could be a good idea
    18:56 < tss> if you don't care that then dovecot doesn't always notice if some external program has changed mails' flags for example
    18:56 < jkt|> tss: is that safe?
    18:56 < jkt|> I mean, I don't knwo anything about dovecot, so feel free to say rtfm
    18:56 < tss> only problem is that dovecot doesn't notice all mbox modifications immediately
    18:56 < jkt|> provided it's documented :)
    18:56 < jkt|> hmm
    18:57 < tss> but i'd say it's safe and a good idea :)
    18:57 < tss> perhaps i should even make it a default setting
    18:57 < jkt|> could you please define "immediately"?
    18:57 < jkt|> I mean, how long does it take?
    18:57 < tss> well, that depends ..
    18:57 < jkt|> and if it is guarranted that it ever happens
    18:58 < tss> you see, when a message's flag is changed in mbox file, it may mean that it only changes a single byte in the file
    18:58 < tss> so the file size doesn't change for example
    18:58 < jkt|> yup
    18:58 < jkt|> er
    18:58 < tss> in that case dovecot doesn't see that change with very-dirty-syncs unless it for some reason has to re-sync the whole mbox
    18:59 < jkt|> well, I'm not familiar with mbox format
    18:59 < jkt|> but it seems to me that flags are stored in X-IMAP field in the header
    18:59 < tss> not really
    18:59 < jkt|> or X-status
    18:59 < tss> Status and X-Status
    19:00 < tss> Dovecot's dirty-syncing is anyway a tradeoff between noticing changes that non-Dovecot has done and not wasting time re-reading mbox files
                 where only new mail was appended to
    19:00 < jkt|> well, but some of my messages have just "X-Status: A\r\n"
    19:01 < jkt|> so appendindg a flag would change the size, right?
    19:01 < jkt|> typos--
    19:01 < tss> possibly. depends on the program that changes the mbox
    19:01 < jkt|> okay
    19:01 < tss> some programs leave padding in some headers
    19:01 < jkt|> I'll try to persuade them to give dovecot a try
    19:02 < tss> and they move the data only enough so that the padding is increased/decreased
    19:02 < tss> dovecot, uw-imap and pine do this at least
    19:02 < jkt|> I see
    19:02 < jkt|> well, thanks a lot :)
    19:15 < jkt|> er
    19:15 < jkt|> another question
    19:15 < jkt|> when a new mail arrives to the mbox
    19:15 < jkt|> isn't it neccessary to rebuild the index?
    19:26 < tss> rebuilding at least is a wrong word. "synchronizing" is better :)
    19:26 < tss> since only the new mail is added there then
    19:27 < tss> with dirty-syncing dovecot reads only the second-last and the new mails, and adds the new mails
    19:27 < tss> without dirty-syncing the whole mbox file is read and new mails are added
    19:27 < tss> (and with dirty syncing if the second-last mail doesn't start from the expected position, the whole mbox file is read)
    19:28 < jkt|> I see
    19:28 < tss> guess i should write this down somewhere in wiki
    19:28 < tss> i like dovecot's dirty syncing feature a lot :)
    

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.