abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (7%)
     (13%)
     (15%)
    Celkem 163 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Recenze knihy Ubuntu 10.10 CZ

    9.1.2011 11:09 | Přečteno: 2414× | Výběrový blog | poslední úprava: 11.1.2011 15:37

    Krátká recenze výtečné knihy Ivana Bíbra, doplněné ještě lepším DVD REMIXem Ubuntu pro české uživatele.

    Dostalo se mi úkolu napsat recenzi na Ivanovu knihu. Vzhledem k tomu, že neumím číst (natož psát) a z obrázků (kterými je kniha nacpaná) jsem si to napsat netroufl, předal jsem tento úkol člověku povolanějšímu. Přečtěte si tedy recenzi Petra Štrajta (profil, web). Peťovi zůstala kniha a DVDčko a mě vynikající tekutý úplatek od Ivana :-). Úplatek jsem autorovi recenze nepředal, aby jej neovlivňoval. :-)

    Kniha Ivana Bíbra s názvem Ubuntu 10.10 CZ. si v ničem nezadá s předchozími tituly s dílny tohoto autora. Na cca. 350 stranách najdete veškeré informace, které začínající uživatel potřebuje k tomu, aby jeho vstup do světa Linuxu byl co nejméně bolestný.

    Spolu s knihou obdržíte i dvě DVD (32b a 64b), která obsahují jednak samotné Ubuntu a další dodatečný software.

    Na samotném začátku knihy se čtenář nejprve dozví něco málo o tom, co Linux vlastně je. Nechybí ani krátký exkurz do historie, ve kterém jsou shrnuty důvody vzniku nadace GNU. Následně jsou vysvětleny základní pojmy, jako je distribuce, či rozdíl mezi otevřeným a uzavřeným softwarem. V další části knihy se již dostaneme k praktickým záležitostem.

    Kapitoly věnované instalaci systému jsou psány velmi srozumitelně a poskytnou Vám dost informací o tom, jak bezpečně nainstalovat Linux na Váš počítač a to i v případě, že máte na pevném disku již nainstalovaný některý ze systémů firmy Microsoft. Můžete si vybrat, mezi plnohodnotnou instalací na vyhrazený diskový oddíl, nebo instalací na oblast s Windows pomocí Wubi.

    V dalších několika kapitolách nám autor představí aplikace, které nám umožní provádět různé běžné činnosti, od prohlížení internetu, přes práci s multimédii, až po nástroje pro komunikaci, jako je například Jabber, ICQ, Facebook, či Skype.

    Dostatek prostoru je věnován zprovoznění multimédií a práci s nimi. Naučíte se pracovat s programy jako je například Totem, Rythmbox a dalšími

    Nelze rovněž nezmínit kapitolu, "Kde legálně stáhnout hudbu" ve které si představíme servery Jemendo, Magnatune a používáním internetového obchodu Ubuntu one Music Store.

    Linux a hry nejdou zatím příliš dohromady, ale i na tomto poli se najde několik zajímavých titulů, jak se přesvědčíme v kapitole "Linux a hry" Najdete tu všechno od logických hříček, až k online hrám ve stylu WoW. jako třeba Eshalon a Regnum Online.

    Uživatelé operačního systému Linux nejsou příliš atraktivní cílovou skupinou pro firmy zabývajícími se vývojem her, ale přesto si je můžete zahrát pomocí různých emulátorů, jako je například Wine (svobodný), nebo Cross over Games (komerční), či Cedega.

    Zvláštní pozornost si zaslouží kapitola "Časté dotazy a problémy", kde naleznete odpovědi na otázky, které se často opakují na mnoha internetových diskusních fórech. V knize, na rozdíl od diskuze na internetu na tyto dotazy odpovídá profesionál s mnoha lety praxe.

    Přečetl jsem od Ivana Bíbra několik knih a mohu říct, že se jemu a jeho spoluautorům opět podařilo zvednout laťku hodně vysoko. Kladně hodnotím zvlášť vyváženost knihy. Nesnaží se Vás zasypat hromadou údajů. V základní části knihy se dozvíte přesně to co potřebujete, aby jste mohli se systémem začít pracovat a na tomto základu později autoři staví v kapitolách, které probírají pokročilejší témata.

    Celkově tuto knihu mohu s klidným svědomím doporučit jak začátečníkům, tak mírně pokročilým uživatelům. Na celém textu je hodně vidět, že že autorský tým je složen z lidí, kteří Linux opravdu používají.

    http://www.linuxexpres.cz/uploads/media/ubuntustory.gif

    Osobně (to jsem zase já, Heronovič) bych doporučil ty placky. Nemusí se tam nic číst a obrázky jsou barevně. I když jsem RHELák, tak remix od Ivana používám na pracovním NTB. Po instalaci je tam vše, co můžete potřebovat. Taky je to DVD. Standardní distribuční CD je šíleně osekané a člověk pořád něco doinstalovává, remix je fakt připravený stylem: nainstaluj a pracuj.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.1.2011 12:54 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ubuntu 10.10 CZ
    ...či rozdíl mezi otevřeným a uzavřeným softwarem. V další části knihy se již dostaneme k praktickým záležitostem. ...

    freudovske přeřeknutí ?
    Jardík avatar 11.1.2011 15:35 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ubuntu 10.10 CZ
    \uv{Linux a hry}
    Věřím v jednoho Boha.
    Heron avatar 11.1.2011 15:38 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ubuntu 10.10 CZ
    Díky, opraveno. :-)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.