abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 9, poslední včera 22:07
    Rozcestník

    Windows reflex

    13.3.2006 17:59 | Přečteno: 1476×

    Zacinal jsem na windows 3.1, behem sedmi let jsem se prokousal az k win2k a pote presel na linux. Co me ale z windows zustalo je zpusob premysleni, rikam mu "windows reflex". Je to zpusob reseni problemu, clovek zkousi urcitou cinnost porad do kola, az neco preskoci a ono se to povede. To vse bez jakehokoliv manualu, nebo porady s ostatnimi. Proste sedi treba pet hodin, zkousi a pak se to najednou povede.

    Typicka situace za ktere si clovek tento podvedomi reflex zafixuje: Windows 98, nova zvukovka, nejdou drivery. Zkousim je instalovat porad dokola, nic. Po dvou hodinach vzdam reinstalovani driveru a zkusim reinstalovat system, take nic. Znova instaluji windows, tentokrat na uplne cisty disk, zvukovka naskoci.

    To jsem delal v dobe, kdy jsem se ucil s pocitaci. Ucil jsem se na systemu, ktery nevypise zadnou smysluplnou chybovou hlasku, na system kde univerzalni reseni problemu byla reinstalace a kdyz nepomohla, tak dalsi reinstalace systemu. Ucil jsem se v dobe kdy nebyl google a dokumentace k systemu byla vtip. Bohuzel v te dobe zadny pouzitelnejsi system nebyl.

    Clovek tak proste musi ziskat reflex, ze opakovanim urcite cinnosti se problem vyresi. Zasadne necte dokumentaci, protoze proste neveri ze mu pomuze. Zasadne se nezkusi zeptat v diskuznich forech, protoze je moc velky frajer.

    Ted delam Java programatora. Java je skvele zdokumentovana, diskuznich for jsou stovky, technologicky skvele navrzena a s jednotnou filozofii, proste pravy opak. Bohuzel tento reflex je hodne hluboko zakoreneny a jde pouzit i zde. Takze misto toho abych si napred zkusil neco precist o neznamych tridach a baliccich, tak rovnou zacnu programovat. Jsem prece frajer a dokumentaci nepotrebuju.

    Ja jsem nastesti zacatecnik, takze po par hodinach spadnu na drzku, poslusne si nastuduju dokumentaci a zacnu znova. Bohuzel obcas se vysledek teto "hura prace" nezahodi, ale pouzije se, je pekne zadelano na pruser.

    Ale zpet k "windows reflexu". Chci dat radu dnesnim nactiletym: budte vdecni za Linux, ne protoze je super, skvely, vyjmecny a zadarmo, ale protoze ma skvelou technickou dokumentaci a kdyz se neco pos*ere, vypisuje velmi rozumne chybove hlasky. Proste cloveka nedeformuje.        

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Shadow avatar 13.3.2006 18:39 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows reflex
    Podepisuji. Přesně tak. Moje příhoda s chybou ochrany systému Windows je sice už profláknutá, ale sem se hodí. Po výměně kastle jsem si počítač (dual boot) ze servisu opět převzal a začal testovat.

    GNU/Linux naběhl bez problémů. MS Windows 98 také, ovšem jenom jednou a naposledy. Pak začala Okna při každém pokusu o nastartování vypisovat "Chyba ochrany systému Windows, restartujte počítač.".

    Po četných restartech mi došlo, že tak problém nevyřeším. Až zkoušením toho, co všechno by to mohlo být, jsem se dostal k systémovému datu, které bylo posunuto pár let zpět (reset CMOS v servisu?). To bylo příčinou problému. Když jsem datum nastavil na správnou hodnotu, Okna se rozhodla nastartovat.

    Já _jsem_ vděčný za GNU/Linux, systém, který mě nepovažuje za idiota a který mi otevřeně řekne, kde je problém. Šetří mi tak spoustu času a nervů.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    13.3.2006 22:04 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows reflex
    He he, to mi pripomina nedavne dobrodruzstvi s kolegou: nacitani souboru do blobu s thin jdbc fungovalo naprosto v pohode, pri pouziti oci jdbc ani nahodou:-). Dlouho trvalo, nez jsme prestali hledat chybu v asi petiradkovem odstavci kodu a zeptali se strejdy Googla:-).
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    13.3.2006 18:56 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows reflex
    Jo, jo, jo!

    Velice trefný článek :-) Skutečně tato deformace zůstává a nezvyk, že existuje dokumentace přináší katastrofální důsledky. Když strávím dvě hodiny googlováním a hledáním řešení problému a pak zjistím, že je vše popsáno v manuálové stránce. V tu chvíli bych si vyrval všechny vlasy na hlavě a šel provozovat bungee jumping bez lana!

    :-)
    Free your mind and the ass will follow...
    13.3.2006 19:51 Pmx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows reflex
    A nejlepší dokumentací a hlavně inspirací jsou zdrojové kódy :-)
    13.3.2006 23:19 djjet | skóre: 2 | blog: djjet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows reflex
    presne tak. ja zacinam z linuxom - teda uz 5 mesiacov sa pokusam o nieco. zatial som zinstaloval jeden server ktory aj funguje :))) (dhcp server,samba,apache, ftp,ssh). a zo zaciatku ked mi daco neslo ta som bol schopny aj preinstalovat cely linux :))) alebo preinstalovat aplikaciu 100x. a pritom stacilo mrknut do logov a opravit 2 riadky. no ale to si mi co prechadzame z windowsov musime vyzrat. windows sa opravuje stylom odinstalovat, reinstalovat, restart, odinstalacia,restart, nudzovy rezim, mazanie v registroch a mazanie suborov, restart,normalny rezim, intalalacia, restart,reinstalacia,restart nudzovy rezim ..300 restartov.. a po 6 hodinach to nabehne :)) a este jedna perlicka. windows daco loguje nejake errory - sem tam pomozu ale ked mate posraty windows ze nenabehne do normal rezimu tak idete do nudzoveho a tam sa nespusta sluzba ktora spristupni logy. je to fakt fakt chytreeee. sak naco su mi logy v nudzovom? asi ked som v nudzovom ta ne pre srandu :)))ale co uz.
    14.3.2006 13:53 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows reflex
    > Bohuzel v te dobe zadny pouzitelnejsi system nebyl.

    No, ja myslim, ze v dobe win98 uz byl gnu/linux pomerne pouzitelnym systemem.
    brozkeff avatar 14.3.2006 20:41 brozkeff | skóre: 13 | blog: Zpátky po 10 letech | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Mno.
    Jak pro koho... první linuxový systém, co jsem rozchodil téměř bez linuxových znalostí, byl redhat9, kde již byl jakžtakž funkční utf8, rpm, ovladače pro GK v Xfree86 atd... o trochu starší MDk8, 9.x a ještě o trochu starší SuSE6.4 (-: jsem ale svého času nebyl schopen ani po X hodinách dostat do Xů. Faktem bylo, že jsem tehdá neznal vůbec nic o linuxu, měl jsem 'exkluzivní' internet přes modem a nikde člověka, co by tomu rozuměl a poradil... windowsy 98 jsem samozřejmě neměl problém rozchodit. Sice jsem tak 2x-3x do roka dělal pravidelnou "údržbu" formou reinstalace, ale nějak jsem na tom žil až do konce roku 2004:]
    18.3.2006 12:19 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mno.
    to je zvláštní, protože první distribuce, ve které jsem měl všechno funkční já, a díky které jsem tehdy ještě relativně čerstvé osmadevadesátky smazal, byl mandrake 6.1 v říjnu 1999. taky jsem tomu tenkrát nerozuměl, dodnes se nepovažuju za odborníka a tenkrát jsem měl jen znalsoti zkušenějšího uživatele windows, ale tenhle systém byl první, kde mi fungovala čeština (tenkrát jsem to nechápal, ale nastavila se locale na jazyk, zvolený při instalaci... tehdy nevídaná novinka) a zvukovka (o zavádění modulů jsem nevěděl nic, ale to už ani tehdy nebylo nutné, pokud zvukovku instalační program našel; byl tam na to redhatí sndconfig). X-Window (tehdy xfree 3.x) mi na tom tehdejším počítači (K5/100MHz/32MB) fungovaly vždy bez problémů (po zodpovězení otázek, které mi položil xf86config), grafika byla S3 1MB. (ale to se fakt nepovažuju za odbroníka; čím dýl gnu/linux používám, tím víc mám pocit, že toho o něm vím stále méně a méně.:))

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.