abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 736 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    3.5.2005 09:06 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše FLOSS
    Ještěže propaguji Free Software (svobodný software)...
    3.5.2005 09:59 kavol
    Rozbalit Rozbalit vše ranní lenost
    nechtěl by to tady někdo stručně shrnout? na mě je to moc písmenek, nehledě na to, že nechci rootovi věnovat hit ;-)
    3.5.2005 10:30 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ranní lenost
    No tak právě proto doufám, že vám nikdo nic shrnovat nebude. Pokud trpíte takovou chorobnou nenávistí k nějakému serveru, že byste se musel zbytek týdne užírat vzteky, kdybyste se tam jednou mrknul, tak jistě rád přežijete bez článků z něj…
    3.5.2005 11:39 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ranní lenost
    No tak právě proto doufám, že vám nikdo nic shrnovat nebude.
    mě to přijde trošku jako protimluv; chci říct, že mi nejde ani tak o toho roota, jako "wo co go" ...

    a s tou "chorobnou nenávistí" by to bylo složitější; každopádně s přihlédnutím k výše uvedenému, je nelogické otevírat si článek, který se mi nechce číst, že ... :-)
    3.5.2005 12:10 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ranní lenost
    Protimluv to není, já ten článek na rootu četl, a i když ne se vším souhlasím, připadá mi poměrně výstižný a zajímavý. Proto mne zajímá, co konkrétně se na něm autorovi příspěvku fakt nezamlouvá, nechtěl jsem, aby tu shrnoval obsah článku, ale aby vysvětlil své výhrady vůči němu.
    3.5.2005 14:48 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ranní lenost
    no, mě taky zajímá jádro pudla ... akorát se neumím vyžvejknout; nechme toho, moje chyba
    3.5.2005 10:35 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Co konkrétně se nelíbí?
    Možná by stálo za to aspoň pár slovy naznačit, co konkrétně se vám na tom článku z roota nelíbí…
    3.5.2005 15:21 thingwath
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co konkrétně se nelíbí?
    Už první věc je, že přirovnává open source a jeho příznivce ke křesťanům, což sice může zamýšlet všelijak, ale přeci jen je to dost hanlivé samo o sobě.

    Ten článek z roota přirovnává open source k náboženství, na jeho konci to zní dokonce jako kázání, když ty vyvolené obrací na tu správnou víru. Ze slovníku použitém v tom článku mám hodně špatný pocit.

    Neříkám, že tam není něco pravdy, že je ten článek nesmyslný nebo špatný. Ale nelíbí se mi. Naopak článek z marigolda se mi líbil, ukazuje praktický význam open source, neukazuje ho jako něco v co se musí věřit, co se musí uctívat a má nějakou záhadnou a magickou povahu, ale jako obyčejný oboustraně výhodný obchod.
    3.5.2005 16:55 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co konkrétně se nelíbí?
    Ale o tom právě ten článek je - že někteří přehnaně horliví věrozvěstové open source (nebo Free Software (Foundation)) se svými evangelizačními aktivitami velmi podobají křesťanům (a jiným náboženským aktivistům, ale těch různých odrůd křesťanů je u nás nejvíc). Takový pocit mám už poměrně dlouho, např. nedávno při ohnivé diskusi o tom, zda je zločinem označit GCC za open source projekt… Samozřejmě existují i příznivci open source, kteří mají pragmatičtější přístup, ale to článek nepopírá. K tomu asi člověk musí dospět časem, že přehnaná a nešikovná propagace může nadělat víc škody než užitku.
    3.5.2005 18:04 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co konkrétně se nelíbí?
    zda je zločinem označit GCC za open source projekt…

    Nikdo to, pokud si vzpomínám, neoznačil za zločin, jen za nevhodnou charakteristiku.

    Ostatně, mám-li charakterizovat tu diskusi stejně trefně, jako je Open Source charakteristikou GCC, tak ta diskuse byla o tom, že se různé lidé naváželi do RMS...

    Samozřejmě existují i příznivci open source, kteří mají pragmatičtější přístup...

    Příznivci Open Source jsou -- oproti Free Software -- pragmatici z principu, jelikož propagují výhodou metodu vývoje software, žádnou filosofii.
    3.5.2005 19:18 thingwath
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co konkrétně se nelíbí?
    Meli bychom si jednou udelat konecne jasno co je co, o co komu jde a co je podmnozinou ceho. Vzhledem k tomu, ze bych se do toho nerad moc michal, protoze se za odbornika na tuto zalezitost skutecne nepovazuju a ani jim byt nechci, pouze mam na vec svuj nazor, tak bych vas poprosil abyste to urcili vy :-) Diky.

    Krom toho musim z technickych duvodu psat cesky, takze bych radeji psal jen malo ;-)
    3.5.2005 19:20 thingwath
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co konkrétně se nelíbí?
    Ano, nicmene ten clanek se ani nesnazi vyznit neutralne, popisuje celou vec prave z pohledu cloveka, ktery to vicemene jako nabozenskou otazku bere. To mu samozrejme sotva lze upirat, ale nelibit se mi to muze urcite... A jestli timhle prospeje Free Software, Open source ci open source nebo Microsoftu, to nevim.
    12.5.2005 15:00 Oto 'tapik' Buchta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co konkrétně se nelíbí?

    Mně osobně se líbí oba dva články moc. Ten rootovský oprašuje myšlenku, kterou jsme se na linux.cz zabývali ještě v minulém století :-)

    Nechápu, co přesně se autorovi na článku nelíbí. To, že by ten článek mohl mít pravdu? To, že každý zažraný Linuxák/FreeBSDčkař/(GNU/Hurd)ista propaguje jak právě svůj oblíbený systém tak OpenSource/open source/FreeSoftware, má hodně společného s emoční stránkou věci. Takový člověk "opravdu věří". Věří v to, že jeho systém je ten nejlepší.

    Je nám líto každého, kdo má potíže s jiným OS/jinou distribucí, každého kdo platí Velkému Bratrovi za licence na software, jehož obdobu může mít zdarma včetně zdrojáků (a samozřejmě lepší, že :-) ). Každý, kdo krade svůj oblíbený program je pro nás hříšník, který páchá ZLO, a takového člověka je nutno přivézt zpátky ze scestí nebo jak to ti křešťanští fanatici říkají...

    Jako praví misionáři chodíme s paklem disket/CDčkem/paklem CDček/DVDčkem/paklem DVDček do škol, úřadů, ke známým, do firem,... . A provádíme misijní činnost. Úlovky hlásíme a chlubíme se jimi. Dáváme za příklad již získané ovečky...

    Mnozí z nás to (tvorbu a šíření software pod licencí umožňující jeho šíření a modifikace (a MNĚ je celkem jedno, jestli je to pod GNU/GPL či GNU/LGPL (jediné dvě licence vyhovující RS definici FreeSoftware), Apache Licence, BSD Licence, IBM Community Public Licence, Mozilla Licence či další rozumné licence definující OpenSource) vidí jako životní filozofii, víru na úrovni náboženství. Pravda, Svoboda a Zdrojáky zvítězí nad Lží, Závislostí a Velkým Bratrem. Yenya na Hrad!!!

    13.5.2005 14:19 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co konkrétně se nelíbí?
    No, budiž, tak se teda bavte :-) Já věřím v to, že to co používám je nejlepší pro mě a ostatní jsou schopní se rozhodnout stejně přiměřeně.
    Copak toho není dost?
    clipper avatar 3.5.2005 16:51 clipper | skóre: 23 | blog: Nic než tohle
    Rozbalit Rozbalit vše ...
    Líbí se mi oba články. Na obou je něco pravdivého. Jde jen o to pochopit toho druhého a tolerovat jeho názor.
    Když selžou všechny pokusy uvést zařízení do provozu, je dobré přečíst si návod.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.